REVISTA PRESEI 10.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 august 2015

ADEVARUL

Dezmăţul bugetar continuă: indemnizaţii de 4.000 de lei pentru revoluţionari!

La 25 de ani de la Revoluţie, Guvernul ne obligă să suportăm din bani publici o nouă serie de privilegii pentru cei care pretind că au determinat prăbuşirea comunismului în 1989. Printre ei se află foşti parlamentari, actori celebri, foşti membri ai guvernelor de după '89, dar şi persoane care la Revoluţie aveau 10 ani! Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a hotărât să-i reintroducă în plată pe revoluţionarii ale căror rente lunare fuseseră tăiate în 2012 din raţiuni de austeritate, dar şi din cauza gravelor nereguli din interiorul acestei bresle. Sub motivaţia respectării adevărului istoric, ordonanţa Executivului a creat o nouă categorie de revoluţionari - "luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei" -, iar cei care vor primi acest titlu urmează să încaseze indemnizaţii care vor ajunge până la 4.000 de lei în fiecare lună! Peste 6.000 de persoane au depus cerere pentru a deveni "luptători determinanţi", între ei regâsindu-se mai multe nume cunoscute: actori, foşti parlamentari, foşti membri ai Guvernului, academicieni şi chiar procurorul general al României!

Ce-l aşteaptă pe Victor Ponta la întoarcerea în ţară

La revenirea în ţară, Ponta ar putea renunţa la scaunul său de la Palatul Victoria, repetând scenariul de la momentul revenirii sale din Turcia, când a anunţat că renunţă la şefia PSD din cauza problemelor sale penale. Premierul Victor Ponta şi-a încheiat sâmbătă croaziera din Caraibe, iar astăzi este aşteptat să-şi reia activitatea în fruntea Guvernului. Ponta i-a delegat vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de conducere a Guvernului, în perioada 29 iulie - 9 august. Opoziţia, partenerii din coaliţia de guvernare, chiar şi propriul partid aşteaptă, cu toţii, să vadă ce decizie a luat Victor Ponta cu privire la rămânerea sa în fruntea Executivului. Mai ales după ce în ultimele zile s-a vehiculat tot mai mult şi pe toate posturile de televiziune varianta demisiei din funcţia de premier, generată de presiunile din coaliţia de guvernare şi din PSD, dominat acum de Liviu Dragnea.

Mitropolia Moldovei, sfânta afacere cu succes garantat

Bilanţul contabil recent depus de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cea mai importantă subdiviziune administrativă a Bisericii Ortodoxe Române, indică cifre economice care stârnesc invidia oricărui antreprenor privat autohton. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) a avut în anul fiscal 2014 venituri totale de 53,6 de milioane de lei, potrivit bilanţului depus recent la Fisc. Aceleaşi date indică faptul că cea mai importantă unitate administrativ bisericească din subordinea BOR a raportat cheltuieli de 46,6 milioane de lei, de unde rezultă un excedent de 7 milioane de lei. Oficialii MMB au prevăzut venituri de doar 51,7 milioane de lei, iar excedentul real a fost cu 1,7 milioane de lei mai mare decât cel anticipat în acte. De altfel, depăşirea previziunilor economice este o situaţie întâlnită frecvent în rapoartele fiscale ale MMB depuse din 2009 şi până în prezent.

Viitorii angajaţi, vânaţi, mai nou, pe Facebook si Linkedin

Reţelele de socializare au devenit mai nou locul in care specialiştii in resurse umane din Romania caută angajaţi. Aceştia stau conectaţi in special la Facebook sau Linkedin si încearcă sa găsească cei mai buni candidaţi. In aceste condiţii, contează foarte mult cum se prezinta online cei care ar dori sa se angajeze. Aşa ca, mare grija la ce postaţi pe profilul dumneavoastră: din cauza unei poze de la o petrecere, puteţi rata un loc bun de munca. Potrivit specialiştilor in Resurse Umane, noua din zece companii caută informaţii despre noii angajaţi pe reţelele de socializare. Aşa ca aveţi grija ce postaţi pe Facebook. Evitaţi pozele de la petreceri si încercaţi sa scrieţi cat mai corect din punct de vedere gramatical. Andra Vasile, recrutor: "Modul in care scrie poate fi un criteriu bun. Se poate lua in considerare când vorbim de joburi de PR, de marketing."

Lista aberaţiilor legii controlului marilor averi, făcută de fostul şef al ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început verificarea persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, cum ar fi asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro, metodologia presupunând mai multe etape, care vor dura cel mult şase luni sau, dacă sunt necesare informaţii din străinătate, Sebastian Bodu, spune că după cei de la ANAF o mare avere este atunci când diferenţa între venitul declarat şi avere este de 50.000 de lei. "Păi 50.000 de lei înseamnă 12.000 de euro. Asta-i avere? Cred că nu se justifică o alocare de resurse pentru ca să-l controlezi pe unul care are o diferenţă de 12.000 de euro", crede el.

Cât se câştigă la Profi. Ce salariu are un casier şi cât încasează un şef de tură

Retailerul Profi, care operează 324 de magazine în 154 de localităţi din România, era la sfârşitul anului trecut al 15-lea cel mai mare angajator din ţară, cu aproape 8.000 de angajaţi. Având în vedere planurile de extinderile ale retailerului, angajările vor continua. Salariul lunar al unui casier de la Profi este egal cu salariul minim pe economie - 1.050 de lei brut, respectiv 777 de lei net, iar un vânzător de mezeluri câştigă mai mult cu 50-70 de lei decât un casier, potrivit unui utilizator al portalului undelucram.ro. În cazul unui şef de tură, salariul brut lunar este de 1.300 de lei, respectiv 946 de lei net, potrivit aceluiaşi utilizator. Un alt utilizator al portalului scria în luna martie că a fost la interviu pentru postul de şef de tură într-un magazin profi, iar salariul brut oferit era de 1.340 de lei pe lună. Un controlor de marfă angajat la Profi încasează lunar 1.100-1.200 de lei, iar un recepţioner - 650 de lei, potrivit informaţiilor oferite la sfârşitul anului trecut de un angajat al retailerului.

Venezuela: 83% din cetăţeni nu-şi mai permit să cumpere mâncare

Inflaţia în Venezuela a crescut cu 89,6% în primele şapte luni ale anului, informează Fox News, care citează "El National". Guvernul ţării nu a publicat niciun raport cu privire la situaţia economică actuală iar criticii speculează că se încearcă ascunderea crizei economice. "Creşterea inflaţiei este cauzată de discrepanţe majore la nivel fiscal, monetar şi de schimb. Venitul ţării este blocat întrucât cursul oficial de schimb al dolarului este fix, însă cheltuielile publice sunt în creştere. Asta se întâmlpă într-un context în care Banca Centrală din Venezuela cheltuie bani pe care nu îi deţine", a declarat Asdrubal Oliveros, director şi economist al companiei locale Ecoanalitica. În luna iulie, preţul alimentelor de bază a crescut cu 19.9%. Într-un raport efectuat recent de către compania locală "Venebarometro", 81,9% dintre cei interogaţi au declarat că veniturile pe care le au, nu le mai permit să cumpere strictul necesar în materie de produse alimentare, iar asta se întâmplă de o lună.

BANCHERUL

Erste Bank vrea un preţ mai mare pentru creditele neperformante de miliarde de lei ale BCR

Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, negociază cu fondurile de investiţii străine un preţ mai bun pentru un pachet substanţial de credite neperformante, in valoare de cel puţin 2 miliarde de lei, conform reprezentanţilor băncii, dar care ar putea ajunge chiar si la 3,6 miliarde de euro, potrivit unor surse implicate in tranzacţie, ceea ce ar putea prelungi termenul de încheiere a tranzacţiei, stabilit iniţial pentru aceasta vara (trimestrul trei). Andreas Gottschling, şeful riscului la Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, a precizat, in cadrul unei conferinţe cu analiştii, ca in prezent se poarta in continuare negocieri cu mai multe parţi interesate sa cumpere un alt pachet important de credite neperformante ale BCR, si "încă avem intenţia de a avea un rezultat tangibil in trimestrul trei." Gottschling anunţa in luna mai, cu ocazia prezentării rezultatelor trimestriale, ca BCR negociază vânzarea in acest an a unui nou pachet de credite neperformante, cel puţin de mărimea celor doua încheiate anul trecut, de 2 miliarde de lei.

Polonia adopta o lege de conversie in zloţi a creditelor in franci elveţieni, după modelul Banca Transilvania - Volksbank

Parlamentul polonez a aprobat o lege care oferă anumitor categorii de clienţi ai băncilor care au credite ipotecare in valuta, majoritatea in franci elveţieni, sa efectueze conversia in moneda naţională, zlotul, la cursul zilei, dar cu o anumita reducere a valorii creditului rămas de rambursat, un model asemănător celui adoptat de Banca Transilvania pentru conversia creditelor Volksbank. In schimb, atât băncile cat si clienţii vor beneficia de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor aferente conversiei creditelor. Mai exact, mai întâi se va face conversia creditului din franci in zloţi, la cursul zilei, după care banca suporta 50% din diferenţa dintre valoarea creditului din prezent si valoarea la cursul istoric, adică din momentul acordării, mult mai mic decât in prezent, din cauza aprecierii puternice a francului.

CAPITAL

Ce datorii au parlamentarii. Unii au acordat şi împrumuturi substanţiale către firmele lor

Mulţi parlamentari au, potrivit declaraţiilor de avere, datorii la bănci sau la persoane fizice, în unele cazuri de sute de mii de euro. În acelaşi timp, unii aleşi au acordat împrumuturi substanţiale firmelor la care sunt acţionari sau unor persoane fizice. Din cei aproape 550 de deputaţi şi senatori, mai mult de jumătate au datorii, în sume mai mari sau mai mici. Cumulate, datoriile parlamentarilor ajung la peste 35 de milioane de euro, aceştia împrumutându-se atât în euro, cât şi în lei, dolari sau franci elveţieni. Potrivit ultimelor declaraţii de avere, publicate pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, senator PSD, are credite de 712.000 euro la bănci, scadente în 2033, 2032 şi 2037, un contract de împrumut de 100.000 de euro, scadent în 2021 şi două ipoteci, iar copreşedintele PNL Vasile Blaga, senator, are datorii de 1.100.000 de lei la două persoane fizice, scadente în 2017.

Staţiunile sunt la capacitate maximă. Peste 200.000 de turişti sunt pe litoral

Staţiunile de pe litoral sunt la capacitate maximă, iar hotelurile sunt pline la acest sfârşit de săptămână, peste 200.000 de turişti aflându-se, în acest moment, la ţărmul Mării Negre, susţine preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin. "Este un weekend plin. Suntem din nou la capacitate maximă, exact aşa cum estimam şi cum aşteptam. Suntem în vârful de sezon, de aici încolo totul va merge în plin, cel puţin până spre finalul lunii august. Stăm bine pe tot litoralul, toate hotelurile sunt pline", a declarat Corina Martin. Ea a afirmat că sunt peste 200.000 de turişti pe litoral la sfârşitul acestei săptămâni. "Dacă avem oficial 120.000 de locuri de cazare, neoficial sunt mult mai multe, în plus sunt şi copiii şi turişti cazaţi mulţi la particulari. Estimăm că sunt peste 200.000, dar nu ştie nimeni cifra exactă. Acum sunt marile evenimente şi de obicei în această perioadă este cererea cea mai mare, suntem în perioada maximă de vacanţă", a explicat Corina Martin.

Exporturile Chinei au scăzut semnificativ în iulie, pe fondul scăderii cererii din Uniunea Europeană

Exporturile Chinei s-au diminuat cu 8,3% în luna iulie, fiind cea mai mare scădere din ultimele patru luni, pe fondul creşterii valorii yuanului şi în contextul reducerii cererii din Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei Bloomberg. Degradarea balanţei comerciale ar urma să accentueze presiunile asupra autorităţilor chineze în sensul adoptării unor noi măsuri pentru stimularea economiei, a doua ca mărime din lume. În ultimele luni, premierul Chinei, Li Keqiang, s-a confruntat cu o serie de solicitări pentru stabilizarea creşterii economice. Scăderea exporturilor a fost mult mai mare decât se anticipa, în contextul în care analiştii economici prefigurau o diminuare cu doar 1,5%. În paralel, şi importurile în China au scăzut, confirmându-se diminuarea cererii pe plan intern.

Economia Germaniei ar urma să genereze un excedent comercial record în 2015

Economia Germaniei ar urma să genereze în anul 2015 un excedent comercial record, în contextul scăderii preţurilor la petrol şi gaz pe plan global, relevă date ale Ministerului german de Finanţe, informează Le Figaro. Excedentul balanţei comerciale a economiei Germaniei ar urma să atingă 8,1% din Produsul Intern Brut în 2015, comparativ cu 7,6% în 2014. Scăderea sumelor oferite pentru achiziţionarea de petrol şi gaze a favorizat cu 1,2% puncte procentuale excedentul comercial german, precizează analişti financiari. Noul excedent record probabil va relansa dezbaterile privind presupusul rol al Germaniei în dezechilibrele economiei mondiale, notează Le Figaro.

CURENTUL

Întâlniri - de Tia Şerbănescu

Premierul-fantomă nu s-a bucurat însă pe de-antregul de fabuloasa croazieră: se gândea tot timpul la Gorghiu şi Blaga ("Miţa Baston şi Vasile Vameşu") ba chiar şi la Blejnar "care e liber în timp ce eu sunt inculpat". Să fii în Caraibe şi să-l invidiezi pe Blejnar (care are şi el dosarele lui), nu-i la îndemâna oricui. Păcat de croazieră. Altul uita de toate şi se dedica vacanţei şi familiei trimiţând doar "salutări din Caraibe unde ne simţim f. bine ceea ce vă dorim şi dumneavoastră". Nici scandalul din Germania (unde procurorul general a demisionat după o anchetă asupra presei acuzată că a difuzat secrete de stat) nu i-a dat pace premierului. Pe când asemenea dezbateri despre justiţie şi la noi, s-a întrebat Ponta cu majuscule şi multe semne de întrebare şi exclamare. Semn că era f.agitat - mai ales că invitaţiile pe tema Codului Fiscal l-au scos din nou la rampă pe guvernatorul Isărescu: "nu poţi mări salariile şi scădea taxele în acelaşi timp". Depinde! Orice blondă poate să apese concomitent pe frână şi pe acceleraţie. Ba chiar îşi face şi selfie postând ca Maria Grapini: eu şi Codul Fixal.

CURIERUL NATIONAL

"Euro nu este o chestiune monetara, ci una politica"

Cotidianul "Le Monde" a publicat o analiza de mare interes pentru analistii economici europeni referitoare la una din lectiile cele mai importante ale crizei elene, respectiv la fragilitatile zonei euro, la semnificatia reala a monedei euro. Analiza prezinta interes si datorita faptului ca autori sunt doua personalitati politice europene extrem de bine documentate si direct implicate in toate problemele politice si economice cu care se confrunta la ora actuala zona euro si in general Uniunea Europeana: Harlem Désir, Secretarul de Stat francez pentru Afacerile europene, si Sandro Gozi, Secretarul de Stat italian pentru Afacerile europene. Moneda, subliniaza Désire si Gozi, "este bunul nostru comun. Nu este vorba de de un mijloc de schimb si nici macar de un obiectiv final in sine. Este unul dintre mijloacele de realizare a ambitiei noastre - nasterea unui sentiment comun, a unei identitati partajate, a unei solidaritati la bine si la rau".

Statul numără turiştii. Bucată cu bucată

În 90 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de HG, toţi operatorii economici care deţin structuri de cazare sunt obligaţi să se înscrie în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor. Iniţiatorii proiectului susţin că, prin implementarea acestuia, se va reduce evaziunea fiscală, evidenţele reale ale veniturilor obţinute de operatori ducând la creşterea gradului de colectare a taxelor. Operatorii economici riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 20.000 lei dacă nu înregistrează datele în SIET sau nu asigură paza şi integritatea bunurilor turiştilor. Ministerul Economiei, Comer­ţului şi Turismului (MECT) a ela­borat un proiect de HG care reglementează normele de acces şi de evidenţă a turiştilor, elimi­nând obligativitatea proprietari­lor de pensiuni de a-i înregistra în cartea de imobil, dar introducând Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor.

Transporturile înfiinţează Autoritatea pentru Reformă Feroviară

În dorinţa de a "eficientiza sectorul de transport feroviar", conform celor scrise în Master Planul General de Transport al României, Ministerul Transporturilor a prevăzut, într-un proiect de ordonanţă, înfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF). Structură subordonată ministerului, ARF se va ocupa de "redresarea transportului feroviar prin creşterea competitivităţii acestuia pe piaţa transporturilor terestre, dimensionarea acestuia în limita sustenabilităţii financiare, atribuirea contractelor de servicii publice în conformitate cu cerinţele reglementărilor euro­pene şi naţionale, elaborarea şi promovarea contractelor de acti­vitate care se încheie cu administratorul infrastructurii feroviare şi va achiziţiona material rulant pentru operatorii de transport fe­roviar de călători".

EVENIMENTUL ZILEI

Lukoil a vândut BENZINĂ CU APĂ în exces. 10 TONE de carburanţi au fost retrase de la comercializare

Clujeni care au alimentat sâmbătă dimineaţă cu carburanţi, de la o staţie Lukoil, au văzut, la propriu, cum să cumperi benzină sau motorină cu apă. Patronul staţiei se jură că angajaţii lui nu pun apă în carburanţi şi că totul este un accident. Nefericiţii care au apucat să aliemnteze maşinile cu astfel de carburanţi au rămas în drum pentru că motoarele s-au stricat din cauza amestecului. În zece minute s-au stricat 17 maşini care au făcut coadă pe drumul naţional. Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Cluj a amendat compania Lukoil cu 20.000 de lei. Totodată, compania ar fi retras de la comercializare 10 tone de carburanţi.

Weekend negru pe litoral: 17 cazuri de înec, 4 persoane au murit pe loc

Începând de vineri, ambulanţa a fost solicitată în 17 cazuri de înec în staţiunile litoralului. În patru dintre aceste situaţii, decesul a fost constatat la faţa locului. Salvamarii au arborat steagurile roşii pentru avertizarea turiştilor că nu au voie să facă baie, pentru că marea este agitată, cu valuri înalte şi curenţi puternici. Cu toate acestea, mulţi dintre turişti nu ţin cont de avertizări. Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, dr. Claudia Tatarici, a declarat, pentru AGERPRES, că începând de vineri şi până duminică dimineaţă, ambulanţa a fost solicitată în 17 cazuri de înec în staţiunile litoralului, în patru cazuri fiind constatat decesul la faţa locului. În celelalte situaţii, victimele au fost transportate la spital, după ce li s-au acordat primele îngrijiri medicale.

Ministrul Apărării: "Cele două fregate ale Marinei Militare vor fi modernizate"

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că cele două fregate aparţinând Marinei Militare vor intra într-un proces de modernizare din această toamnă, urmând să fie achiziţionate şi nave tip corvetă, dar şi remorchere. Mircea Duşă a fost prezent, sâmbătă, la Ziua Porţilor Deschise, în Portul militar Constanţa, activitate dedicată Zilei Forţelor Navale, iar cu acest prilej ministrul le-a spus jurnaliştilor că fregatele "Regina Maria" şi "Regele Ferdinand", aparţinând Marinei Militare, vor fi modernizate în toamna acestui an. " În primul rând, în această toamnă, vor intra în procesul de modernizare, etapa a doua, cele două fregate, modernizarea însemnând dotarea cu aparatură electronică de ultimă generaraţie, cu aparatură de război electronică de ultimă generaţie şi dotarea cu armament de ultimă generaţie", a afirmat Mircea Duşa.

JURNALUL NATIONAL

Benzina este acum de două ori mai scumpă decât în 2006, deşi preţul barilului este mai mic. Dacă în urmă cu nouă ani plăteam doar 3,19 lei pentru un litru de benzină, acum scoatem din buzunar 5,53 de lei. Benzinarii din România se uită cu un ochi la cotaţiile barilului şi cu celălat la cursul euro-dolar, însă avansul câştigat de moneda europeană nu justifică nici pe departe această diferenţă. Cotaţia petrolului este în scădere de două luni de zile, dar la pompă nu se vede mare lucru. Chiar dacă benzinăriile au ieftinit benzina, scăderile de preţ sunt mici, de câţiva bani, şi nu reflectă nici pe departe situaţia internaţională. Vineri, un baril de petrol era cotat (Brent) la 48,61 dolari, iar la începutul lunii iunie, mai precis pe 5 iunie, preţul unui baril de ţiţei era 62,16 dolari. La începutul lunii iunie, în România preţul benzinei era de 5,73 lei/litru, iar astăzi este 5,53.

Tichetele de vacanţă nu vor fi nominale

Voucherele de vacanţă şi tichetele-cadou vor putea fi vândute, precum cele de la programul Rabla, sau dăruite, în curând. Regulile de emitere a acestora vor fi modificate, arată un proiect de Ordin de ministru, pus în dezbatere publică de Finanţe. Potrivit acestuia, tichetele vor fi emise fără numele şi datele de identificare ale posesorului, precum şi fără sumă. Aceleaşi reguli vor fi aplicate tichetelor de creşă şi celor de masă. În plus, pentru toate acestea, perioada de valabilitate va fi de doi ani, dublă faţă de acum. De asemenea, firmele care le dau angaţilor astfel de documente vor putea să le cumpere şi de la operatorii din străinătate, nu doar de la cei locali. Ele vor putea şi să le cumpere mai repede, deoarece operatorii de profil vor depune mai puţine documente ca să le emită.

NATIONAL

Guvernul Ponta forţează amnistia pentru baroni!

Fără putinţa de tăgadă, fie si involuntar, in ultima vreme Nicolae Văcăroiu si inspectorii săi de la Curtea de Conturi au reprezentat cei mai prolifici aliaţi ai procurorilor Laurei Codruţa Kovesi. Astfel, ca intr-un anume fel, este de înţeles duşmănia fără de margini pe care majoritatea baronilor din tara, indiferent de culoarea lor politica, o resimt fata de "nea Nicu" Văcăroiu. In acest moment, in urma rapoartelor devastatoare ale Curţii de Conturi, sute de aleşi locali sunt buni de plata, sume impresionante, pentru "subvenţiile" alocate, din 2007 încoace, fără organizarea vreunei licitaţii, cluburilor sportive municipale, dar si unor fundaţii sociale sau ONG-uri de casa. Însă, pe ultima suta de metri a rămânerii sale in funcţie, actualul Guvern Ponta vrea sa dea o amnistie generala in acest sens.

Noul ambasador american, însărcinat sa o tina pe Kovesi in fruntea DNA

Odată cu confirmarea in funcţie, Senatul american i-a trasat ambasadorului Hans G. Klemm sarcina de a veghea asupra menţinerii Laurei Codruţa Kovesi in funcţia de procuror şef al DNA. Cum mandatul lui Kovesi expira in primăvara viitoare, americanii ţin morţiş (spre deosebire de politicienii romani) ca ea sa rămână in fruntea DNA. Ca urmare, senatorul american Ron Johnson i-a spus noului ambasador ca trebuie "sa se asigure" ca aşa vor decurge lucrurile.

ISIS: Sâmbătă, Regina Elisabeta si Printul Charles trebuie sa moara!

Un atac terorist cu bomba vizându-i pe Regina Marii Britanii si pe Printul Charles urma sa fie pus in practica la sfârşitul acestei săptămâni, informează The Mail, fiind însă oprit la timp de MI5 si Scotland Yard, prin unitatea de protecţie a familiei regale, SO 14. Un grup de jihadişti britanici, la comanda unei grupări din Siria, urma sa comită un atac cu bomba împotriva Reginei Elisabeta, cu ocazia ceremoniilor comemorative dedicate a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, odată cu capitularea Japoniei, ce vor avea loc sâmbătă, la Londra. Informaţia a fost dezvăluită de către serviciile speciale după ce "ameninţarea" a fost înlăturată, au declarat autorităţile britanice.

Mafia araba din Portul Constanta moare, dar nu se preda!

Sunt destui cunoscători ai sistemului care ar baga mana in foc ca una dintre principalele cauze ale "curăţeniei" generale la care este supusa clasa politica, dar si mediul de afaceri romanesc deopotrivă, este Portul Constanta. Cea mai mare poarta de intrare in uniunea Europeana, dar, in acelaşi timp, si cea mai mare "oaza" de corupţie de pe continent. Iar atât partenerii americani, cat si cei occidentali au cerut insistent autorităţilor de la Bucureşti sa destructureze grupările de crima organizata care, de atata amar de vreme, deţin practic întreg controlul activităţii portuare de aici.

PUTEREA

După 25 de ani de nepăsare, RADET caută soluţii ca să se salveze

După 25 de ani, autorităţi naţionale şi locale, reprezentanţi ai RADET şi aleşi locali au înţeles că trebuie să se ajute singuri. La nivelul Municipalităţii s-a constituit un grup de lucru format din experţi şi ingineri care studiază soluţiile posibile de aplicat pentru eficientizarea operatorului de termoficare. Ţinta «specialiştilor este de a elimina subvenţia acordată de Primărie prin soluţii tehnice inteligente, iar preţul maxim al gigacaloriei să fie de 160 lei, adică preţul actual plătit de populaţie. Autorităţi, reprezentanţi ai RADET şi aleşi locali şi-au luat gândul de la sprijinul guvernamental privind fuziunea ELCEN-RADET. Situaţia critică în care se află regia de termoficare i-a făcut să "ia taurul de coarne" în ultimul ceas şi să studieze soluţiile prin care pot salva serviciul public de termoficare pentru bucureşteni.

Planoristul Mircea Crăciun, dispărut fără urmă

Mircea Crăciun, românul dispărut împreună cu planorul deasupra Munţilor Bucegi, era considerat unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de aparate uşoare din România. Recordul său personal era de 700 de kilometri de zbor liber şi ţintea unul de 1.000 de kilometri. Zborul de săptămâna trecută făcea partea din antrenamentul de rutină pentru atingerea acestui scop. Crăciun a dispărut fără urmă joia trecută, ultimul semn de viaţă fiind un apel telefonic la ora 13.06, în timp de survola Predealul, conform ROMATSA. În momentul de faţă, căutările autorităţilor au fost extinse pe raza a cinci judeţe: Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Buzău şi Prahova. La ora închiderii ediţiei, nu exista nici un indiciu asupra situaţiei lui Mircea Crăciun, a locului sau a cauzelor eventualei prăbuşiri.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Botond Zakonyi, ambasadorul Ungariei la Bucureşti

Ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, consideră că în relaţiile româno-ungare sunt lucruri mai importante de rezolvat decât cele cu fotografiile postate pe ­Facebook de premierul Viktor Orban. Diplomatul atrage atenţia că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie. O altă problemă este felul în care premierul român Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban: "Victor, băiatul bun, şi Viktor, băiatul rău". În ce priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc, ambasadorul ungar crede că aceasta va avea loc atunci când maghiarii de acolo "se vor purta ca nişte oameni autonomi".

Ce salarii oferă angajatorii europeni şi ce locuri de muncă sunt disponibile

Dacă vrei să munceşti într-o ţară din Spaţiul Economic European, înscrie-te pe EURES. Sunt vacante peste 600 de locuri de muncă, verificate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi girate de Comisia Europeană. Însă pe aceste posturi concurează toţi cetăţenii UE. Conform datelor furnizate de ANOFM, în Germania ospătarii pot câştiga între 1.500-2.200 euro brut/lună, factorii poştali 2.000 euro brut/lună, asigurările sociale fiind incluse, şoferii de tir 2040 euro brut/lună, la care se adaugă 70 euro brut premiu Fleet­board, iar comisionarii minimum 9 euro brut/oră. În Suedia, mecanicii şi tinichigiii auto au salarii de aproximativ 1.000 de euro net/lună. Bonele care lucrează în Elveţia au un salariu net de 700 de franci elveţieni. "În Cehia salariile nu sunt la nivelul celor din Germania. Se împart cu 2-2,5. De exemplu, un bucătar câştigă în România, în medie, 1.000 de lei/lună net. În Germania ia 1.500 de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Şeful Erste nu exclude creşterea businessului local printr-o achiziţie

BCR, grupul financiar care include cea mai mare bancă locală după active, a obţinut un profit de 603 mil. lei (136 mil. euro) în primul semestru, comparativ cu o pierdere de 280 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii provizioanelor de risc, în timp ce veniturile au scăzut cu două cifre. Provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante au fost de 26 mil. lei în perioada ianuarie-iunie, faţă de un nivel record de peste 1,3 mld. lei în S1 2014. BCR a adoptat o strategie agresivă de curăţare a portofoliului de credite neperformante acumulate în criză. Andreas Treichl, CEO al Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, spune că banca vrea să îşi rezolve problema creditelor neperformante cât mai rapid pentru a se putea concentra pe creşterea creditării şi finanţarea economiei. "Ţinta noastră, dar şi a BNR, este de a reduce rapid nivelul de credite neperformante. BCR este într-o situaţie mult mai bună acum", a declarat Treichl la Viena.

Modelul german: şi absolvenţii de şcoli profesionale pot să ajungă manageri sau directori

Mentalitatea populaţiei faţă de învăţământul profesional începe să se schimbe, pentru că lumea conştientizează din ce în ce mai mult că e mai bine să ai o meserie decât să fii şomer cu diplomă, crede Anca Hociotă, Manager Mem­bership Services & Vocational Training în cadrul Ca­merei de Comerţ şi In­dustrie Româno-Ger­mane (AHK). "În Germania, cei mai mari directori de fabrici şi de companii au trecut iniţial printr-un învăţământ dual, au învăţat o meserie şi după aceea şi-au con­tinuat studiile, iar ulterior au fost pro­movaţi ca manageri sau directori. Iar astfel de cazuri există şi în Ro­mânia", a spus Anca Hociotă, Manager Member­ship Services & Vocational Training în cadrul AHK. Deşi nu mulţi tineri sunt dornici să facă o şcoală profesională, în Braşov, şcoala profesională de stat Kronstadt reuşeşte să aibă în prezent concurenţă pe locurile scoase la concurs.

Bucureştenii mănâncă un sfert din alimentele vândute în România

Locuitorii Capitalei cheltuie anual în comerţul cu dominantă alimentară circa 3,7-3,9 miliarde de euro, respectiv 22-25% din totalul comerţului de profil, potrivit calculelor ZF. Comerţul cu dominantă alimentară cuprinde magazinele mici, tradiţionale, dar şi supermarketurile, hipermarketurile şi magazinele cash&carry. Acestea din urmă nu vând însă doar produse alimentare, deşi această categorie este cea mai importantă ca pondere în cifra de afaceri. Capitala a reprezentat dintotdeauna pentru comercianţi un magnet în contextul în care Bucureştiul este de departe cel mai populat oraş al ţării, cu o rată a şomajului mult sub media ţării şi cu un salariu mediu cu 40% mai mare decât media naţională. Bucureştiul are de altfel un nivel de dezvoltare similar cu al Lisabonei sau Berlinului, potrivit datelor oferite anterior de BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb