Adevărul
• Capacităţile distructive ale rachetelor cu care Forţele Navale vor să ţină la respect flota rusă din Marea Neagră
Publicaţia Adevărul despre rachetele distructive: "Ministerul Apărării a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind dotarea Forţelor Navale cu intalaţii moderne de rachete antinavă (SIML) . Armamentul ar urma să-l înlocuiască pe cel de producţie sovietică, cu o vechime de 30 de ani şi cu performanţe mai mult decât discutabile.
stfel, noile sisteme vor fi în stare să realizeze misiuni precum "distrugerea navelor de suprafaţă navale ale inamicului, distrugerea navelor de desant şi a mijloacelor de debarcare ale inamicului pe timpul apropierii de litoral sau respingerea incursiunilor navelor de suprafaţă inamice în raioane maritime". În plus, aceste instalaţii de rachete vor realiza "acoperirea bazelor, porturilor, raioanelor de dislocare, a navelor şi căilor de navigaţie costiere împotriva loviturilor inamicului dinspre mare şi acoperirea navelor proprii pe timpul executării diferitelor misiuni în raioane maritime".Practic, viitoarele sisteme antinavă vor fi ca un înger păzitor pentru întregul litoral românesc. Asta mai ales dacă avem în vedere raza de acţiune a acestor rachete antinavă, ultramoderne şi foarte practice mai ales că sunt sisteme mobile. Concret, marii constructori de pe piaţă care livrează astfel de rachete şi forţelor navale din ţările aliate NATO, furnizează sisteme cu o rază minimă de acţiune de 125 de kilometri, iar bateriile mai performante ajung la circa 250 de kilometri. Având în vedere că partea terestră a litoralului românesc (ţărmul) se întinde pe o lungime de 245 km, chiar şi sistemele cu raza cea mai scurtă de acţiune pot apăra întregul litoral cu foarte mare uşurinţă dacă sunt plasate în zona mediană - în perimetrul Istria-Lunca-Sinoe".
Bancherul
• ANPC aduce acuzatii grave BNR: a permis bancilor sa cesioneze credite catre firme off-shore, desi era interzis de lege
Conform publicaţiei Bancheurul: "Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) aduce o acuzatie extrem de grava Bancii Nationale a Romaniei (BNR), si anume ca a permis unor banci, precum Bancpost, OTP Bank sau Credit Europe Bank, sa cesioneze credite unor firme off-shore din strainatate detinute de bancile-mama din Grecia sau Ungaria, in ciuda faptului ca legea interzicea acest lucru.
ANPC merge si mai departe cu acuzatiile, sugerand ca in acest fel BNR a permis bancilor sa faca profituri mai mari, pentru ca acestea nu au mai avut nevoie de rezerve minime obligatorii pentru creditele cesionate, si nici nu au trebuit sa aduca capital suplimentar pentru riscul de credit, intrucat banca nationala nu a mai supravegheat prudential creditele cesionate in strainatate.
ANPC a dezvaluit acuzele extrem de grave la adresa BNR cu ocazia controlului efectuat la Bancpost, in urma caruia banca a fost amendata pentru ca a cesionat ilegal credite in valoare de peste 600 milioane euro catre firma off-shore EFG New Europe Funding din Olanda, detinuta de banca-mama a Bancpost din Grecia, EFG Eurobank.
ANPC a anuntat astazi intr-un comunicat de presa ca legea nu permitea Bancpost sa cesioneze credite decat unei alte banci, autorizate de BNR, nu unui off-shore, "EFG New Europe Funding II B.V., actuala ERB New Europe Funding II B.V. fiind o persoana juridica neautorizata".
Conform Legii 289 din 2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum, "calitatea de terţ (adica de cesionar al unui credit) poate fi deţinută numai de o persoană autorizată."
Si Legea 190 din 1999 privind creditul ipotecar interzicea cesionarea acestor tipuri de imprumuturi.
In consecinta, "intrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii", considera ANPC, motiv pentru care a cerut bancii sa restituie clientilor dobanzile platite pana acum pentru creditele cesionate, estimate la peste 300 millioane euro.
ANPC mai precizeaza ca a informat cu privire la acest caz si urmatoarele institutii: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Ceea ce inseamna ca ANPC apreciaza ca prin cesiunea ilegala a creditelor au fost afectati nu doar consumatorii, ci si statul, sistemul bancar, ba chiar s-ar putea sa fi fost vorba de infractiuni de spalare a banilor murdari".
Cotidianul
• Luăm ţara înapoi, dar ce facem cu ea?
Cotidianul anunţă că: "Anunţat cu mare tam-tam, mitingul românilor din Diaspora din 10 august (n.r.- vineri) rămâne unul cu multe necunoscute. Rând pe rând, organizatorii oficiali ai protestului au renunţat la această titulatură, Primăria Capitalei anunţând miercuri seara că protestul nu are organizatori.
Între timp, România a intrat în fierberea dinaintea protestului! Românii încep să vină în ţară, dar fără să dea peste cap traficul la frontieră, după cum spun oficialii Poliţiei de Frontieră. Cine răspunde totuşi pentru organizarea acestui protest? Se pare că nimeni. Cu alte cuvinte, în acest moment protestul nu are un organizator oficial şi va fi tratat de autorităţi ca o manifestaţie spontană. Şi, dacă ne luăm ţara înapoi, ce facem cu ea?
Protestul diapora rămas la stadiul: fiecare pe barba lui!
Reamintim că Federaţia Românilor de Pretutindeni a depus o cerere la primărie pentru autorizarea mitingului Diasporei în ziua de 14 iunie. Trei zile mai târziu, primăria trimite o negaţie, spunând că Piaţa Victoriei este prea mică pentru un milion de oameni, aşa cum estima organizatorul. Pe 23 iulie, primăria se răzgândeşte şi anunţă printr-un comunicat de presă că aprobă protestul. Organizatorul susţine că el nu a primit însă nimic oficial care să confirme că are autorizaţie până marţi, 7 august".
Curierul National
• Ministrul apărării naţionale l-a primit pe ambasadorul Republicii Slovacia în România
Curierul Naţional relatează că: "Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, l-a primit joi, 9 august, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, pe noul ambasador al Republicii Slovacia în România, Karol Mistrik.
Discuţiile s-au axat cu precădere asupra cooperării bilaterale în cadrul iniţiativelor şi proiectelor derulate la nivelul Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene, precum şi prin prisma formatului de dialog "Bucharest 9" (B9).
În ceea ce priveşte cooperarea în cadrul aliat, a fost evocată importanţa implementării deciziilor recentului Summit NATO de la Bruxelles. În context, a fost apreciată utilitatea platformei de dialog B9 în coordonarea poziţiilor statelor aliate de pe flancul estic, având în vedere necesitatea continuării efortului comun de combatere a ameninţărilor la adresa securităţii regionale şi a spaţiului Nord Atlantic, în general.
Totodată, cei doi oficiali şi-au manifestat interesul pentru intensificarea cooperării dintre cele două state pe palierul apărării, fiind apreciată contribuţia Slovaciei la încadrarea Comandamentului Diviziei multinaţionale sud-est, structură aliată de comandă şi control, aflată pe teritoriul României".
Jurnalul National
• Simona Halep s-a calificat în sferturi la Montreal
Publicaţia informează că: "Simona Halep (1 WTA) a învins-o fără emoţii pe americanca Venus Williams (14 WTA), scor 6-2, 6-2. Românca a câştigat două meciuri într-o singură zi.
"A trebuit să fiu concentrată pentru fiecare minge. A fost o zi grea pentru amândouă. Ce voi face? Voi dormi, voi dormi şi voi dormi. Vă mulţumesc că aţi venit să mă susţineţi. Tot timpul îmi face plăcere să joc pe acest teren", a spus Halep după meci.
Calificarea în sferturi este recompensată la Montreal cu un premiu de 60.120 de dolari şi cu 190 de puncte WTA.
Simona Halep o va întâlni în sferturi pe franţuzoaica Caroline Garcia care a reuşit o mini-surpriză în faţa Mariei Sharapova (22 WTA) şi a învins-o cu scorul 6-3, 6-2, într-un meci controlat autoritar. Simona a jucat de 5 ori împotriva franţuzoaicei până acum, reuşind 4 victorii categorice".
National
• Cine plateste pentru moartea judecatorului Stan Mustata?
Conform publicaţiei National: "Ulimele cuvinte ale judecatorului Stan Mustata, pe patul spitalului: "Vor sa ma omoare!" Statul paralel ucide. Fost rugbyst de performanta, Stan Mustata era bolnav si a sfarsit in chinuri groaznice, plimbat cu mascatii langa el intre penitenciare si intre spitale. In ziua in care trebuia sa se pronunte in dosarul "Telepatia" a lui Dan Voiculescu, dupa filaje, interceptari din casa, dormitor, baie si asa mai departe, a celor din "campul tactic", Stan Mustata a fost ridicat din sala de judecata, incatusat si dus cu surle si trambite la DNA de unde nu a mai plecat decat, miercuri noaptea, cu picioarele inainte, la groapa. In cauza "Telepatia" a intrat, la ordin, Camelia Bogdan care, conform spuselor lui Traian Basescu, ar fi dat si condamnari de peste 20 de ani, doar ca nu-i permitea legea. Fostul judecator Stan Mustata, aflat in inchisoare pentru ca "ar fi putut" lua mita, a murit, miercuri, ora 22.00, la Spitalul "Carol Davila" dupa ce a fost plimbat intre penitenciare si spitale desi acesta spunea ca ii este foarte rau, voma si avea nevoie de dializa si o interventie majora pe aorta. In acesta ordine nefireasca a lucrurilor, asa cum s-a procedat si in cazurile mortilor suspecte, tot in penitenciar, a fostului ofiter Sorin Crivat, care a reclamat practicile DNA, sau a lui Dan Adamescu, care a fost lasat sa moara refuzandu-i-se medicatia".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2018, 14:53)
Nu-mi vine sa cred ca exista aceste cazuri ale judecatorului Stan Mustata, Sorin Crivat sau Dan Adamescu. Nu-mi vine sa cred ca se poate trai intr-o astfel de Romanie. Nu-mi vine sa cred ca sunt roman.