• ADEVARUL
• Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de imigranţi
Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia (15.600), Grecia (50.400) şi Ungaria (54.000). Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria. Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia. În total, România ar urma să găzduiască 6.351 de solicitanţi de azil. Germania şi Franţa urmează să accepte cele mai multe persoane - 31.443 şi, respectiv, 24.031. Spania, Polonia şi Olanda sunt următoarele - cu 14.931, 9.287 şi, respectiv, 7.214 de azilanţi, potrivit acestui sistem obligatoriu de cote, care are drept criterii populaţia, economia, şomajul şi acceptarea în trecut a unor refugiaţi de către statele membre.
• Băsescu şi Oprea se reevaluează reciproc. Este posibilă o alianţă UNPR-PMP?
Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu vicepremierul Gabriel Oprea, au declarat surse politice pentru "Adevărul". Întâlnirea ar fi avut loc la restaurantul MAI, în zona Ştirbei Vodă, în apropierea sediului DNA. Fostul preşedinte Traian Băsescu nici nu confirmă, dar nici nu infirmă cu toată gura întâlnirea cu Gabriel Oprea. " Nu am cum să vă confirm. Poate am trecut amândoi pe acelaşi bulevard, dar asta este altceva", a spus fostul preşedinte Traian Băsescu, pentru "Adevărul", refuzând să facă alte comentarii. Aceleaşi surse politice susţin că vicepremierul Gabriel Oprea i-a propus fostului preşedinte fuziunea dintre UNPR şi PMP, în perspectiva alegerilor de anul viitor. Planul celor doi politiceni vizează mai întâi alegerile locale de anul viitor, care sunt văzute ca un antrenament pentru parlamentarele din toamnă. "Traian Băsescu şi Gabriel Oprea speră că, unindu-şi forţele, vor ajunge la cel puţin 10% la alegerile din tomană, astfel încât vor putea să influenţeze viitoarea majoritatea parlamentară", spun surse politice.
• Cum va fi viaţa românului aflat în insolvenţă personală
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat ieri mult-aşteptatul proiect de norme metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Normele stabilesc, pe de-o parte, protecţia datornicilor faţă de creditori, dar şi - de cealaltă parte - o serie de restricţii drastice pentru debitori. Creditorii nu vor mai putea să iniţieze proceduri de executare silită chiar din momentul în care au fost notificaţi de către debitori că şi-au depus cererea de insolvenţă. Perioada de interdicţie pentru eventuala executare silită curge de la depunerea cererii până la sfârşitul perioadei de insolvenţă sau, după caz, numai până la data respingerii cererii de intrare în insolvenţă. În schimbul acestui "serviciu", datornicul pierde însă atât dreptul de a-şi administra banii din propriile conturi bancare, cât şi dreptul de a-şi vinde bunurile din patrimoniu, mobile sau imobile.
• Afacerea cu care traficanţii romani fac averi in Scandinavia
Traficanţii romani care duc oameni la cerşit in Suedia si Finlanda caută persoane in vârsta, cu dizabilităţi. Iar odată ajunşi acolo, cumpăra locurile de pe străzi, unde romanii stau cu mana întinsa. Pentru o zona cu vad, se plătesc si mii de euro. Neoficial, doar in Suedia exista in jur de 3500 de cerşetori, dintre care 90 la suta sunt romani. Femeile trezesc mai multa mila, bărbaţii se îmbracă adecvat, ca sa impresioneze, iar locurile de cerşit se vând chiar si pentru o luna, doua, când "titularii" sunt in vacanta, in Romania. Filmaţi pe ascuns, romanii care trăiesc in tarile scandinave, cu mana întinsa, ne-au descris fenomenul. Presa suedeza a scris despre reţele romaneşti, care aduc pe străzi la cerşit bătrâni si persoane cu dizabilităţi. Suedia si Finlanda. Doua tari in care cerşetoria nu este interzisa. Iar asta se vede in numărul mare al celor care cer de pomana pe străzi. Unii cântă pentru a face bani, alţii caută prin coşurile de gunoi, mulţi alţii îşi etalează handicapul si sărăcia.
• Liviu Dragnea: Creşterile salariale pentru bugetari prin noua lege vor fi treptate, în maximum 3-4 ani
Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Europa FM, că noua lege a salarizării bugetarilor va conţine creşteri "treptate", pentru toate categoriile sociale, însă nu s-a stabilit până în acest moment cuantumul anul, sperând că în 3-4 ani se va atinge plafonul final. "Aici sunt două elemente care vor fi practic cele mai importante din cadrul legii: cu cât va creşte salariul pentru fiecare categorie socială, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru că nu se pot mări salariile la nivelul din lege odată. Vor creşte treptat, pentru că nu există spaţiu fiscal", a spus Dragnea, adăugând că speră ca la plafonul maxim să se ajungă în "3-4 ani". Liderul PSD a spus că nu se poate preciza în acest moment cu cât vor creşte salariile în aceste etape şi nici la cât vor ajunge salariile finale, însă important este ca fiecare categorie socială în parte să benefieze în acelaşi timp de aceste creşteri.
• BANCHERUL
• Acum, ca băncile redevin profitabile, vor scădea comisioanele majorate la carduri si conturi?
După ce veniturile din dobânzi au scăzut dramatic si costurile cu creditele neperformante au explodat, băncile au fost nevoite sa compenseze cu câştiguri mai mari din comisioanele aferente plaţilor si utilizării cardurilor. In ultimul timp însă, competiţia pare a se intensifica puţin, in ciuda continuării procesului de fuziuni si achiziţii, iar băncile revin pe profit, după curăţarea portofoliilor de anul trecut, astfel ca par a fi dispuse sa reducă din costurile percepute clienţilor. Tonul il da liderul pieţei bancare, BCR, care a anunţat ca va elimina, din 1 octombrie, doua comisioane pentru utilizarea cardurilor: cel de retragere numerar de la ATM-uri, de 0,25% din suma retrasa, minim 50 de bani la fiecare operaţiune, precum si cel pentru interogarea soldului, adică pentru a vedea câţi bani ai pe card, in prezent 20 de bani pentru fiecare operaţiune. După implementarea acestor masuri, din 1 octombrie, cardurile BCR vor fi cele mai ieftine in comparaţie cu celelalte bănci, pentru utilizarea la propriile bancomate.
• ANPC a publicat normele metodologice de aplicare a legii insolventei persoanelor fizice, care intra in vigoare in 26 decembrie 2015
ANPC a publicat pe site-ul propriu Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanei fizice, care a fost publicata in Monitorul Oficial din 26 iunie 2015, urmând a intra in vigoare la 6 luni de la publicare, adică din 26 decembrie 2015. Legea este destinata clienţilor băncilor cu restante la credite de minim 15.000 de lei (3.500 de euro), mai exact echivalentul a 15 salarii minime pe economie (de 1050 lei de la 1 iulie si 1200 lei de la 1 ianuarie 2016) si o întârziere de cel puţin 90 de zile la plata ratelor.
• CURENTUL
• SANITAS ameninţă cu procese medicii care au comentat reţinerea ilegală a contribuţiei sindicale
Tupeul prostesc al celor care conduc Federaţia Sanitas este nemăsurat. În urmă cu câteva zile aceştia i-au ameninţat cu procese pe medicii care au comentat reţinerea ilegală a contribuţiei sindicale pentru nemembrii de sindicat. Federaţia a preluat pe pagina sa de facebook postarea agramată a Prim vicepreşedintelui său Marius Sepi care-i ameninţa cu judecata pe cei de pe grupul medicilor care postează sub identitatea lor reală. Asta după ce cu câteva zile înainte, ca în 1945, sindicalistul agramat Marius Sepi, îndemna pe toată lumea să denunţe medicii. Specialiştii în drept consultaţi de Ziarul Curentul ne-au declarat că în conformitate cu CODUL MUNCII, articolul 169 (1) nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
• Răvaşe - de Tia Şerbănescu
Cică Sorin Oprescu e în aceeaşi celulă cu Munaf şi Sile Cămătaru (bună companie) la Beciul Domnesc unde starea sa de sănătate s-a înrăutăţit având în vedere că e dependent de insulină. Această dependenţă a impresionat-o pe dna Udrea mai mult decât dependenţa de şpagă care i-a fost fatală primarului aşa încât aceasta a deplâns condiţiile de arest la bărbaţi ("stau opt într-o cameră de 12 m²") şi s-a hotărât să se dedice apărării drepturilor hoţilor la o viaţă decentă. Dac-ar şti câţi copii nevinovaţi stau înghesuiţi cu părinţii în câte-o cocioabă fără lumină, fără apă şi adesea fără mâncare, poate că dna Udrea ne-ar scuti de ataşamentul său faţă de corupţii aflaţi la strâmtoare. Seamănă cu mila de câini după ce aceştia au sfâşiat un copil. Tratat fără milă de Realitatea tv, premierul le-a scris copreşedinţilor PNL Gorghiu şi Blaga că postul respectiv "care se bucură de protecţia PNL" are datorii de 90 mil. lei, că ANAF nu reuşeşte să-l execute aşa încât le-a pus două întrebări. Sunt de acord că datoriile trebuie plătite? Da sau nu. Dacă vine PNL la guvernare, sprijină ANAF în recuperarea datoriilor Realităţii tv? Da sau nu. Hai, că are haz, Marius Chicoş Rostogan ăsta. Pământul e rotund? Da sau nu.
• EVENIMENTUL ZILEI
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pe româneşte fie spus, în chestiunea refugiaţilor, am belit-o!
Preşedintele Comisiei Europene a anunţat două lucruri capitale pentru România în perioada următoare: 1. Cota de refugiaţi e de 6351 de refugiaţi. 2. Primirea acestor refugiaţi e obligatorie. Cele două anunţuri sînt cruciale pentru România din perioada următoare, deoarece: 1. Luni, 7 septembrie 2015, Klaus Iohannis s-a grăbit să anunţe că România va primi doar 1785 de refugiaţi, cît e capacitatea de primire. Victor Ponta, încă premier al României, a declarat miercuri, 9 septembrie 2015, că România va primi doar 1786 de refugiaţi. Din cîte se vede, după absurditatea de şef de magazie a lui Klaus Iohannis (de ce 1785? De ce nu 1785 şi jumătate de refugiat?), vine funambulismul lui Victor Ponta, care mai descoperă, la două zile după, un loc în plus! 2. Klaus Iohannis a declarat că România se opune cotelor obligatorii. În ambele cazuri, Klaus Iohannis a fost sprijinit de Victor Ponta. Germania, principala responsabilă de invazie, prin călcarea în picioare a tuturor legilor europene atrăgîndu-i pe migranţi să vină în Raiul teuton, ia doar 31443 de imigranţi, pentru a vîrî pe gît nefericitelor naţiuni din Est cote obligatorii! Să precizăm că această cotă va fi luată pînă la urmă de România.
• Regina Elisabeta a II-a la moment aniversar. Suverana Marii Britanii nu este atât de bogată cum crede lumea
Regina Elisabeta a II-a devine miercuri monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii şi în timp ce ţara sa ar fi pierdut influenţa în lume, ea a domnit peste o perioadă fără precedent de creare a prosperităţii, scrie Bloomberg. Pe lângă un imperiu şi braţele economice ale acestuia, vremea ei în calitate de şef al statului a fost marcată de prosperitate. Averea personală estimată a reginei în vârstă 89 de ani, moştenită în mare parte din familia ei, este de aproximativ 425 milioane de milioane de dolari, conform unei analize a Bloomberg Billionaires Index. Acest cuantum reprezintă doar 3% din averea celui mai bogat britanic, Gerald Grosvenor, Ducele de Westminster. Cea mai bogata femeie din Europa, Liliane Bettencourt, are o avere de 32 miliarde de dolari. Cu toate acestea, monarhia este încă una dintre instituţiile cele mai valoroase din Marea Britanie, cu o avere de 57 de miliarde de lire sterline, potrivit unui raport de evaluare de brand şi strategie de consultanţă al Brand Finance. Cifra include contribuţia la economie prin turism şi lucruri precum efectul copiilor de la Curte pe brandurile de modă.
• CRIZA IMIGRANŢILOR. În centrele pentru refugiaţi mai sunt 1.200 de locuri
În România, în cele şase centre de cazare pentru refugiaţi sunt 1.500 de locuri, din care 300 sunt ocupate Locatarii nu au voie să iasă din cămine între orele 22.00 şi 06.00. În unele centre, grupurile sanitare sunt comune. Curăţenia este asigurată de către solicitanţii de azil. În România sunt şase Centre Regionale de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil în: Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi (judeţul Suceava), Oncuţa Mare (Maramureş), Giurgiu şi Timişoara. Potrivit oficialilor Inspectoratului General pentru Imigrări, acestea au, în total, o capacitate de 1.500 de locuri, din care aproximativ 300 (20%) sunt deja ocupate. Majoritatea refugiaţilor provin din Siria, Afganistan şi Irak.
• DIICOT: Traficanţi de migranţi, trimişi în judecată
Procurorii DIICOT au trimis în judecată 16 membrii ai unei reţele specializată în traficarea de migranţi de origine siriană şi irakiană, pe relaţia Turcia - Bulgaria - România. Destinaţia era reprezentată de state din Spaţiul Schengen. DIICOT a anunţat, prin intermediul unui comunicat, că cei 16 membri au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, tentativa la trafic de migranţi şi constituire a unui grup infracţional organizat. Unul dintre aceştia a fost acuzat şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată. Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în perioada ianuarie - aprilie 2015, pe teritoriul României, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a efectuat transporturi clandestine de migranţi, cu precădere sirieni şi irakieni.
• Încă un pas pentru eliminarea vizelor de America
Acordul între Guvernul României şi Guvernul SUA privind combaterea infracţiunilor grave a fost aprobat ieri de Guvern, printr-un Memorandum. Documentul va fi parafat, din partea României, de către viceprim-ministrul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea. "Prin încheierea acestui Acord, România îndeplineşte încă un criteriu tehnic avut în vedere de exigenţele Programului Visa Waiver", se arată în comunicatul Executivului. Cele două părţi îşi vor pune reciproc la dispoziţie datele de referinţă pentru sistemele naţionale automatizate de identificare a amprentelor. Fiecare parte va autoriza punctele naţionale de contact ale celeilalte părţi să aibă acces la fişierele de date ADN.
• JURNALUL NATIONAL
• Hoţiile care ne-au scos din buzunar peste 11 miliarde de euro
În România niciodată nu sunt bani. Nu sunt bani pentru sănătate, pentru autostrăzi, pentru refacerea sistemului de irigaţii etc. În schimb, banii publici şi proprietatea statului au fost pentru unii sursa unor averi fabuloase. Ei au ştiut să speculeze hibele legislative şi, beneficind de cele mai multe ori de protecţie politică, şi-au făcut o meserie din subtilizarea banului public şi a proprietăţilor statului. Făcând o sumară trecere în revistă a marilor tunuri post-revoluţionare din sistemul financiar - bancar, rezultatul este uluitor. Aceste hoţii au totalizat peste 6 miliarde de euro. O sumă care ar putea fi considerată modică, dacă ne uităm că doar cîteva din marile jafuri din economie contabilizează lejer peste 11 miliarde de euro.
• Cum s-a asociat clanul Udrea-Cocoş cu grupul NIRO, prin foştii subalterni ai lui Băsescu
"Jurnalul Naţional" continuă seria dezvăluirilor privind cercurile de afaceri care s-au dezvoltat, pe vremea guvernării portocalii, în jurul fostului cuplu Udrea-Cocoş, dar şi în jurul familiei extinse a acestora. Plecând de la "tunurile" de 60 de milioane de euro, pe care firmele lui Cocoş, ale sorei şi cumnatului acestuia le-au dat sistemului medical din România, s-a ajuns la o adevărată ramificaţie financiară, cu implicaţii pe piaţa imobiliară, având ca protagonişti aceleaşi personaje. Interesele grupului Udrea-Cocoş se intersectează, de această dată, cu cele ale familiei lui Nicolae Dumitru, zis NIRO, unul dintre sponsorii propagandei băsiste şi co-inculpat în afacerea privind şpăgile din dosarul Microsoft. Una dintre cele mai controversate afaceri derulate în acest parteneriat este construcţia unui complex rezidenţial pe terenurile Inspectoratului General al Poliţiei Române, din apropierea Parcului Circului, afacere la care a pus umărul inclusiv Vasile Blaga, pe vremea când conducea Ministerul Administraţiei şi Internelor.
• O clădire de patrimoniu din trei, abandonată
În Bucureşti sunt aproape 1.500 de clădiri de patrimoniu, care ar putea atrage sute de mii de vizitatori, anual, precum în marile capitale europene, dar majoritatea mai mult urâţesc oraşul. Peste 500 au fost lăsate la voia întâmplării de noii proprietari, ei preţuind mai mult terenul de sub ele decât valoarea istorică pe care o reprezintă şi care poate fi fructificată şi de nepoţii nepoţilor lor. Zilele acestea va fi des invocat matematicianul Spiru Haret (1851-1912), deoarece, în calitate de ministru al Educaţiei, a reformat învăţământul. Doriţi să îi vizitaţi Casa Memorială, în care şi-a trăit ultimii ani? Ghinion! Mai puteţi admira doar o parte din faţadă. La începutul anilor 2000, casa a fost vândută unor privaţi şi lăsată "în grija" oamenilor străzii şi a timpului. După ce a devenit un pericol public, clădirea a fost demolată, cu acordul Primăriei, iar pe locul ei a apărut, în acest an, un imobil de birouri cu şapte etaje.
• NATIONAL
• Dragnea, încoronat in octombrie
Interimatul lui Liviu Dragnea nu a reuşit sa risipească starea de incertitudine care domneşte in PSD. In aceste condiţii, voci din partid au început sa ceara devansarea Congresului pentru luna octombrie. PSD are nevoie de o echipa puternica care sa aibă in spate votul membrilor de partid, explica social-democraţii. Printre cei care si-au asumat propunerea privind schimbarea datei congresului se numără si ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu. In calitate de lider Organizaţiei Timiş, Grindeanu susţine ca PSD are nevoie urgent de o "conducere definitiva". "Consider ca este oportuna organizarea unui Congres pana cel târziu in prima jumătate a lunii octombrie.
• Sorin Blejnar, păpuşarul din spatele miliardelor lui Gruia Stoica si ale lui Vasile Didila
Au făcut primii bani vânzând fier vechi in comuna gălăţeană Toflea. Si, intr-un mod de-a dreptul inexplicabil, au ajuns peste noapte unii dintre cei mai bogaţi si mai influenţi oameni din Romania. Fraţii Gruia Stoica si Vasile Didila au pus mana pe transportul feroviar de marfa din Romania si au "căpuşat" pana la ultimul leu bugetul Ministerului Transporturilor. Misterul ascensiunii fabuloase a fraţilor din Toflea pare sa fie lămurit, fie si într-o oarecare măsura, de informaţiile ca in spatele afacerilor acestora s-ar afla de fapt alţi păpuşari, printre care si Sorin Blejnar. Poate doar vechile conduceri ale "Doi s'un sfert" sau unii ofiţeri de la SIE sa explice cum de au pus pe picioare fraţii Gruia si Didila un imperiu feroviar transfrontalier, care, prin intermediul Grampet Grup, se întindea din Germania, Austria si Ungaria pana in Moldova si Ucraina, trecând prin Serbia, Bulgaria si Muntenegru. Asta ca sa nu mai vorbim de monopolul transportului de marfa din Romania.
• Liberalii ii pun magiun pe clanţă lui Ilie Sârbu
In drumul lui spre Curtea de Conturi, Ilie Sârbu s-a împiedicat de Alina Gorghiu. Şefa liberalilor i-a reproşat public ca nu are o reputaţie tocmai buna si le-a cerut pesediştilor sa vina cu o alta propunere. Alina Gorghiu s-a plictisit sa-i ceara zilnic demisia lui Victor Ponta aşa ca s-a orientat către tata socru'. Pe care nu-l vrea nici in ruptu' capului la Curtea de Conturi. "Cred ca este un moment in care dl Dragnea si PSD ar trebui sa se gândească la un alt candidat, sa aibă înţelepciunea sa facă o alta propunere si sa vina cu o persoana pregătită, cu experienţă, asupra căreia sa nu planeze niciun fel de suspiciuni si am convingerea ca vor înţelege fără sa aduc mai multe argumente poziţia PNL", a afirmat Gorghiu, menţionând ca liberalii nu numai ca vor vota împotrivă, ba chiar vor ataca rezultatul la CCR.
• Carmen Adamescu cere ajutor de la stat ca sa-si tragă parte dintr-o avere de un miliard de euro!
Una dintre cele mai bogate femei din Romania sta cu mana întinsa la bugetul statului ca sa divorţeze. Si nu-i vorba ca nu ar avea bani, ci aşa e învăţată. Sa-si rezolve problemele cu banii altora. Carmen Adamescu Palade, posesoarea unei averi impresionante, a cerut instanţei de judecata ajutor public judiciar pentru a divorţa de Dan Adamescu. Carmen si Dan Adamescu au o avere estimata la aproape un miliard de euro, cei doi facand bani cu nemiluita din contractele cu statul. Acum, ca vrea sa divorţeze de "tăticul consignaţiilor", doamna Adamescu are o lista obişnuita de pretenţii pentru o femeie in situaţia ei: îşi doreşte ca procesul sa fie judecat la secret, divorţul sa fie pronunţat din vina lui, iar ea sa fie despăgubită cu zece milioane de euro "pentru ca a suferit ca o soţie inocenta". Plus, jumătate din avere.
• PUTEREA
• Cancerul îl ţine pe Frunzăverde departe de arest, dar nu şi de şefia Consiliului Judeţean
Sorin Frunzăverde, vicepreşedintele PNL, conduce, în continuare, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, după ce a scăpat de arestare, fiindcă este... grav bolnav. Procurorii DNA intenţionau să-l aresteze pe Frunzăverde, însă au renunţat la demersul lor când au aflat că demnitarul trecuse recent printr-o intervenţie chirurgicală complicată, boala de care suferă ameninţându-i viaţa. Haosul din CJ Caraş-Severin este completat de situaţia vicepreşedintelui Ionesie Ghiorghioni, care a condus, în stare de ebrietate, maşinile de serviciu, în interes personal (situaţia lui Ghiorghioni va fi detaliată într-un articol pe care îl vom publica, în exclusivitate, în ziarul de mâine).
• Fiscul scoate la vânzare 22 de kilograme de lingouri şi bijuterii din aur
Finanţele Publice din Arad scot la vânzare 22 de kilograme de lingouri şi bijuterii din aur care fuseseră confiscate în 2012 la frontieră, de la un cetăţean turc, preţul cerut de Fisc fiind de 130 de lei pe gram, însă la trei proceduri anterioare de vânzare nu au existat oferte. Reprezentanţii Administraţiei Judeţeane a Finanţelor Publice (AJFP) Arad au declarat că o cantitate de 22,17 kilograme de aur, constând în lingouri şi bijuterii, va fi scoasă la vânzare, la preţul de 130 de lei gramul, inclusiv TVA. Potrivit Mediafax, trei proceduri de vânzare au mai fost organizate începând cu luna iulie, dar nu a existat nici o ofertă.
• Testamentul lui Dinu Patriciu
La un an de la moartea sa, testamentul lui Dinu Patriciu a fost făcut public. Omul de afaceri cu cea mai mare avere din România în 2007 avea 3,3 miliarde de dolari. Potrivit documentului întocmit cu un an înainte de deces, Dinu Patriciu a hotărât ca Ana Patriciu şi Maria Patriciu, fiicele sale să primească o cotă totală de 82,5% din întreaga sa avere, fiecăreia revenindu-i o cotă de 41,25%, "indiferent de natura şi valoarea bunurilor ce vor intra în această cotă în urma partajului cu actuala sa soţie". În testament îşi fac însă loc şi alte două femei, cărora magnatul le lasă procente frumuşele din averea sa. Prima sa soţie şi mama fetelor sale, Sabina Patriciu, primeşte 5% din masa succesorală pentru că "s-a îngrijit cu căldură şi sinceritate de starea mea de sănătate în perioade dificile". Chinezoaica Melanie Anne Chen este recompensată de Dinu Patriciu cu 12 procente şi jumătate din avere "în semn de mulţumire pentru sprijinul moral şi uman pe care mi l-a acordat în ultima perioadă a vieţii mele". Cu toate acestea, femeile menţionate de Dinu Patriciu în testamentul său se luptă în instanţă atât între ele, cât şi cu creditorii omului de afaceri.
• ROMANIA LIBERA
• Cum scufundă DNA elita coruptă
În 2014, procurorii anticorupţie au avut cele mai multe dosare înregistrate şi soluţionate, cele mai multe rechizitorii şi condamnări, precum şi cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi. Şi nici 2015 nu se anunţă mai slab. Campania anticorupţie care se desfăşoară de câţiva ani în România fascinează opinia publică, inclusiv pe cea europeană. Tot mai mulţi jurnalişti occidentali au venit la Bucureşti în ultima vreme, pentru a relata despre condamnările neaşteptate ale unor nume importante de pe scena politică românească. Direcţia Naţională Anticorupţie a înregistrat mai multe premiere pentru justiţia locală: întâiul ministru condamnat în timp ce se afla în funcţie (Relu Fenechiu), primul fost prim-ministru condamnat (Adrian Năstase), primul premier în exerciţiu pus sub urmărire penală (Victor Ponta), primul primar al Capitalei urmărit penal şi arestat preventiv în timpul mandatului (Sorin Oprescu) sau trei moguli cu tentacule la vârful statului trimişi după gratii (Sorin Ovidiu Vîntu, Dan Voiculescu şi Ioan Niculae).
• "Loveşte şi ucide", fenomenul care a luat amploare în China
În majoritatea ţărilor civilizate, şoferii care lovesc cu maşina pietonii, opresc şi fac tot posibilul să le acorde primul ajutor. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în China. În această ţară, şoferii neatenţi aleg să îşi omoare intenţionat victimele, pe motiv că daunele pătite în urma unui accident minor sunt mult mai mari, decât cele în cazul unui accident în care victima moare. Astfel, în China, dacă victimele scapă cu viaţă, şoferul riscă amenzi şi daune de ordinul milioanelor de dolari pentru întreţinerea lor, mai ales dacă s-au ales cu un handicap în urma accidentului. În schimb, dacă îşi pierd viaţa, suma este mult mai mică, fiind cuprinsă între între 30.000 şi 50.000 de dolari, conform publicaţiei online slate.com. De asemenea, majoritatea conducătorilor auto nu sunt acuzaţi de omor cu intenţie, ci scapă cu o amendă pentru o faptă neintenţionată. În aceste condiţii, şi din punct de vedere financiar, este mult mai convenabil. Întrucât, de multe ori se întâmplă ca victimele să nu moară imediat, şoferii aleg să treacă de mai multe ori peste cadavrul lor, zdrobindu-le, pentru a se asigura că nu mai sunt în viaţă.
• ZIARUL FINANCIAR
• Draftul noii legi a salarizării bugetarilor: cel mai prost plătit primar încasează aproape 7.000 de lei brut pe lună, iar un ministru va primi 19.000 de lei pe lună
Primarul Bucureştiului va fi cel mai bine plătit demnitar ales din administraţia locală, cu un venit brut de 16.000 de lei brut pe lună, în timp ce un primar al unei comune cu mai puţin de 3.000 de locuitori va primi un salariu brut de 6.900 de lei brut lunar, arată draftul noii legi a salarizării bugetarilor obţinut de ZF. Majorarea salariilor din sectorul public va avea un impact brut estimat de 15,5 mld. lei în 2016, din care o parte se vor întoarce la stat sub formă de impozite şi contribuţii, de unde rezultă că impactul net va fi de 10 mld. lei (1,3% din PIB), potrivit datelor Consiliului Fiscal pe baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. Acest impact este calculat în cazul în care anul viitor se aplică doar 60% din creşterile salariale prevăzute în legea actuală. "Propunerile din noua lege a salarizării presupun creşteri de cheltuieli care mi se par mai periculoase decât impactul adus de Codul fiscal la deficitul bugetar", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
• Zeci de români deja şi-au comandat maşini de peste 100.000 de euro
Salonul Auto de la Frankfurt, care începe săptămâna viitoare, anunţă cele mai importante premiere din segmentul de lux al industriei, premiere aşteptate şi de zeci de români care au achitat avansul pentru maşinile de sute de mii de euro ce urmează a fi lansate. Cel mai aşteptat model este noul Bentley Bentayga, primul SUV al constructorului britanic, care totodată este şi cel mai rapid din lume, având o viteză maximă de peste 300 km/h. Centrul Bentley Bucureşti a înregistrat până în prezent patru comenzi ferme pentru Bentayga din România şi alte două din Republica Moldova, clienţii plătind deja avansul de 30.000 de euro fără să vadă maşina. Cel mai probabil acesta va avea un preţ de pornire de peste 200.000 de euro cu TVA inclusă, iar versiunile de top vor depăşi pragul de 300.000 de euro. Tot în segmentul de lux dealerii BMW de pe piaţa locală au înregistrat zeci de comenzi pentru noua generaţie a Seriei 7, limuzina de top a constructorului german, al cărei preţ pleacă de la 94.000 de euro. Modelul va concura direct cu S-Klasse de la Mercedes-Benz.
• Banca Centrală Americană ar putea dezlănţui iadul pentru economiile emergente în mai puţin de o săptămână
În mai puţin de o săptămână, boardul Rezervei Federale americane (Fed) se va întâlni pentru a hotârî dacă instituţia va începe, pentru prima dată în ultimul deceniu, să majoreze dobânzile şi să normalizeze politica monetară în SUA. Analişti şi chiar Banca Mondială avertizează că o astfel de decizie va lovi dur economiile emergente, unele deja destabilizate de prăbuşirea preţurilor petrolului, altele de plonjonul cotaţiilor materiilor prime şi cea mai mare parte dintre ele de încetinirea economiei Chinei şi de experimentele anterioare ale Fed. Fed riscă să declanşeze "panică şi confuzie" pe pieţele emergente dacă decide să majoreze dobânzile în şedinţa din septembrie, a avertizat, într-un interviu acordat Financial Times, economistul-şef al Băncii Mondiale Kaushik Basu. Comentariile sale rezonează cu avertismentele date de Fondul Monetar Internaţional.