REVISTA PRESEI 10.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 octombrie 2012

ADEVARUL

FMI include România în plutonul de creştere al regiunii

România, Slovacia, Polonia şi Bulgaria sunt singurele ţări din Europa emergentă care vor înregistra creştere economică în acest an, potrivit unui raport al FMI. Europa emergentă, categorie din care face parte şi România, a fost afectată puternic în ultimul an de criza din zona euro, inclusiv prin dezintermedierea financiară derulată de mari bănci şi prin declinul intrărilor de capital, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI). În ciuda acestor efecte, economia României va reuşi să încheie anul pe plus. FMI a menţinut pentru România estimarea, de 0,9% pentru acest an, anunţată de misiunea aflată la Bucureşti la mijlocul lunii august.

O eroare informatică a golit conturile românilor care au plătit la POS-uri şi bancomate Raiffeisen Bank. Vezi dacă te afli printre păgubiţi!

Banca Raiffeisen le-a făcut zilele trecute o surpriză neplăcută românilor deţinători de carduri VISA emise de alte bănci. Celor care şi-au folosit cardurile VISA la bancomatele şi POS-urile Raiffeisen li s-a retras de două sau de chiar de trei ori suma pe care o aveau de plătit. O eroare a sistemului informatic al procesatorului de carduri Euronet a făcut ca toate plăţile realizate vineri, 5 octombrie, cu carduri VISA emise de alte bănci decât Raiffeisen la POS-uri şi bancomate ale băncii austrice să fie debitate de mai multe ori din conturile deţinătorilor de carduri. În urma sesizărilor făcute, banca împreună cu procesatorul de carduri au depus toate diligenţele pentru ca situaţia să fie remediată, urmând ca banii debitaţi pe nedrept să fie returnaţi proprietarilor în următoarele zile.

Guvernul anunţă o nouă rectificare bugetară în această lună

Guvernul va face o rectificare bugetară în această lună, a declarat astăzi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop. El a precizat că prioritare sunt ministerele Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii, iar la rectificare vor fi prevăzuţi şi banii pentru reîntregirea salariilor bugetarilor. "În două săptămâni finalizăm rectificarea bugetară", a declarat ministrul Liviu Pop la Iaşi, potrivit Mediafax. El a precizat că rectificarea bugetară ar urma să fie aprobată de Guvern în şedinţa din 24 octombrie sau cel târziu în 31 octombrie. "Nevoi sunt multe, acum se lucrează în cadrul ministerelor, iar la această oră sunt doar analize preliminare. Sunt necesari bani pentru spitale şi pentru indemnizaţiile mamelor", a declarat Pop

Victor Ponta dă veşti bune: Angajaţii Oltchim primesc în octombrie salariile restante, iar în noiembrie repornesc unele secţii

"Din discuţiile pe care le-au avut colegii mei - iar planul de restructurare este într-o fază avansată la acest moment - eu cred că în cursul acestei luni pot fi plătite salariile restante şi în cursul lunii noiembrie, în mod treptat, pot fi pornite secţii. Să pornească totul odată este imposibil", a spus Ponta. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori. Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar salariile angajaţilor nu au fost achitate integral. Întrebat dacă intrarea în insolvenţă ar putea fi o soluţie pentru Oltchim, Chiţoiu a răspuns afirmativ, dar a afirmat că Ministerul Economiei este în primul rând interesat ca Oltchim să îşi reia producţia.

Dragnea, despre numărătoarea paralelă: Folosim şi la parlamentare sistemul de la referendum, legea ne dă voie

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că la alegerile parlamentare USL va folosi acelaşi sistem de numărare paralelă a voturilor pe care l-a utilizat la referendumul din iulie pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Întrebat cum vede faptul că DNA a declanşat urmărirea penală pentru 67 de persoane, între care preşedinţi de secţii de votare, pentru momentul referendumului de demitere a preşedintelui din 29 iulie, Dragnea a răspuns: "Preşedinţii de secţie nu sunt membri ai vreunui partid, nici măcar ai PSD. Eu nu am vorbit cu niciun preşedinte de secţie despre absolut nimic. Nu am comunicat cu ei", potrivit Mediafax.

Magazinul Cocor, vândut bucată cu bucată. Află preţul fabulos al unui metru pătrat din luxosul centru comercial

Acţionarii complexului Cocor din centrul Capitalei au aprobat vânzarea fiecărui spaţiu comercial în parte din cadrul magazinului. Acţionarii Cocor Bucureşti au decis elaborarea unui studiu privind posibilitatea dezmembrării clădirii centrului comercial şi vânzarea suprafeţelor comerciale utile către chiriaşi sau alte persoane fizice sau juridice interesate. Preţul minim nu trebuie să fie mai mic de 5.000 de euro/mp şi poate ajunge la peste 50.000 de euro/mp pentru suprafeţe mai mici, potrivit unui anunţ transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

CURENTUL

Tentativa USL de a subjuga justiţia monitorizată atent de la Bruxelles

Portalul caleaeuropeana.ro a scris ieri că, în urma unei solicitări de presă, Executivul de la Bruxelles nu doreşte să comenteze în acest moment acest aspect, dar cu siguranţă el va fi cuprins în raportul special pe funcţionarea statului de drept programat pentru finele acestui an. "Nu plănuim să comentăm (situaţia - n.r.) în această etapă. Astfel de probleme vor fi tratate în următorul raport MCV", precizează purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey. Acesta reacţie a CE vine după ce senatorii USL au propus constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea acuzaţiilor privind abuzurile săvârşite de poliţişti şi procurori în anchetele efectuate după referendumul din 29 iulie.

Reţea de medici şi farmacişti implicaţi în spălare de bani, destructurată de procurori. Au făcut 1,6 milioane de lei din reţete false!

O reţea specializată în spălarea banilor, formată din medici şi farmacişti, a fost desfiinţată de procurorii şi poliţiştii bucureşteni, care au continuat la începutul acestei luni o operaţiune de amploare, începută acum şapte luni. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de 22 de medici şi farmacişti, care ar fi fraudat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu aproximativ 1,6 milioane de lei, folosindu-se de reţete fictive care apoi erau decontate la Casă. Anchetatorii au stabilit exact modul de lucru al membrilor reţelei, care profitau de pe urma deconturilor fictive de medicamente.

Merkel reuşeste să joace un rol pozitiv în tragedia greacă de la Atena

Sosită la Atena într-un cor de dezaprobările, şefa Executivului de la Berlin se declară mulţumită de reformele demarate de actualul guvern grec. Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat, la Atena, "eforturile" şi "progresele" realizate de Grecia, exprimând dorinţa ca această ţară care se confruntă cu grave dificultăţi financiare "să rămână în zona euro". "Vreau ca Grecia să rămână în zona euro", a spus Merkel în cursul conferinţei de presă organizată alături de premierul grec Antonis Samaras. "Discuţiile demonstrează clar că în acest moment se înregistrează progrese. Sunt convinsă că toate aceste măsuri dificile merită efortul", a spus Merkel. "Au fost realizate multe. Mai sunt multe de făcut, iar Germania şi Grecia vor colabora foarte strâns; dacă problemele nu vor fi rezolvate acum, se vor manifesta mai târziu într-un mod mult mai grav", a precizat cancelarul german.

CURIERUL NATIONAL

1.000 de persoane, intervievate pentru posturile de manageri la companiile din subordinea "Transporturilor"

Consultanţii au intervievat peste 1.000 de persoane pentru 54 de posturi de manageri la zece companii din subordinea Ministerului Transporturilor, iar din lista scurtă de 319 candidaţi, furnizată instituţiei, majoritatea sunt cetăţeni români, din sectorul privat. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David şi Baias-George Butunoiu să recruteze managementul superior, respectiv directorii generali şi membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea instituţiei cu o cifră de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro. Recrutarea managementului superior vizează companiile CFR SA (CFR Infrastructură), CFR Călători, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucureşti, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Aeroportul Internaţional Timişoara "Traian Vuia" şi Telecomunicaţii CFR.

România şi Rusia îşi restartează relaţiile

Rusia îşi manifestă prezenţa în România cu diplomaţie economică şi culturală, printr-un emisar de cel mai înalt rang, la 4 ani de la vizita lui Vladimir Putin la summitul NATO în 2008. Constantin Kosaciov, noul copreşedinte al Comisiei Interguvernamentale româno-ruse, s-a întâlnit la Bucureşti cu mai mulţi oficiali importanţi români. Vizita reprezentantului rus poate fi văzută ca un pas de normalizare a relaţiilor Moscova - Bucureşti. Unul dintre punctele în discuţie a fost situaţia companiilor ruse în România, mai ales cea a companiei ruse Mechel şi restructurările pe care urmează să le facă la filialele din România. Alt subiect a fost organizarea unei sesiuni a comisiei interguvernamentale economice, după alegerile din România, cel mai probabil anul viitor.

Guvernul vrea să flexibilizeze OPCOM pentru firmele private

Premierul a propus investitorilor privaţi să susţină modificările ce vor fi aduse reglementărilor privind regulile de tranzacţionare a energiei pe bursa de profil. Acesta a precizat că restricţia impusă în prezent vizează împiedicarea încheierii unor noi contracte între companiile de stat şi "băieţii deştepţi". Havrileţ, ANRE: Firmele din energie regenerabilă ar putea fi scutite să vândă energia pe OPCOM.

EVENIMENTUL ZILEI

Dragnea şi complicii săi bagă procurorii în anchetă

Pe măsură ce DNA strânge probe solide împotriva baronului PSD, Parlamentul se pregăteşte să-i tragă la răspundere pe procurori. DNA a început urmărirea penală împotriva a 67 de persoane, în total. Preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi ale judeţelor Teleorman, Vrancea şi Gorj - 49 de persoane -, au fost puşi sub acuzare de către procurorii DNA în dosarul secretarului general al PSD, Liviu Dragnea. Procurorii spun că aceştia ar fi înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate. Alţi 18 membri ai PSD sunt acuzaţi că s-au înscris, la referendum, ca observatori din partea Asociaţiei "Ţara Noastră".

Banii de la Oltchim ajungeau prin fostul purtător de cuvânt de la MAE la Voiculescu

În 2011, firma Corinei Vinţan a încasat sume importante de la combinatul din Rm. Vâlcea, care era dator vândut la stat. Corina Vinţan, fost purtător de cuvânt al Ministerului de Externe în timpul mandatului lui Mihai Răzvan Ungureanu, a beneficiat de bani de la Oltchim, societate de stat aflată în dificultăţi financiare. Firma sa, Links Associates, a prestat servicii de consultanţă pentru combinat, în domeniul comunicării şi relaţiilor publice. Este vorba de organizarea unor mese rotunde, seminarii, conferinţe de presă, de producţia unor obiecte promoţionale şi realizarea unor interviuri cu persoane cheie din managementul Oltchim.

Liderul PNL, PUS LA ZID de Adriana Săftoiu. "Care Antonescu?", un BRUTUS postmodernist

Liderul PNL, Crin Antonescu, a fost taxat, din nou, de Adriana Săftoiu. Într-o postare pe VoxPublica, fostul deputat PNL spune că Antonescu are un "comportament narcisiac şi egolatru". Pentru că, ieri, Crin Antonescu s-a făcut că nu ştie dacă Adriana Săftoiu mai e membru de partid sau nu, fostul deputat l-a pus, astăzi, la zid pe liderul PNL.

JURNALUL NATIONAL

Să-i primim cum li se cuvine pe Merkel, Barroso şi Reding!

Popularii Europei vin la Congres, sunt oaspeţii lui Băsescu Traian, ai PDL şi UDMR. Se vor afla la Bucureşti, începând din 16 octombrie, timp de trei zile, şefii cei mari ai portocaliilor, în frunte cu Barroso, Merkel, Martens, Rompuy, Reding. Adică persoanele care au deturnat în mod direct, prin presiuni inacceptabile şi fără precedent rezultatul referendumului au neruşinarea să vină în oraşul care a votat tranşant suspendarea lui Băsescu. 7,5 milioane de români care au fost umiliţi de deciziile luate în afara ţării au acum prilejul să facă o primire cu adevărat sărbătorească oaspeţilor care nu sunt ai lor, ci ai preşedintelui nelegitim şi ai clicii opresive din jurul Palatului Cotroceni. V-aşteptăm cu nerăbdare, tovarăşi ai preşedintelui Băsescu, să vedeţi cât de iubit de români este protejatul PPE. Vă aşteptăm pregătiţi de ospăţ, cu pâine, roşii, ouă şi sare, cu vorbe dulci de întâmpinare şi strigăte de uşurare.

Băsescu cere reexaminarea legii care introduce bacalaureatul profesional

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului, la reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, trimisă la promulgare, în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional.

Cristian Tudor Popescu la România TV: Băsescu îi lasă pe Ponta şi Antonescu să se mănânce reciproc

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu consideră că tăcerea preşedintelui Traian Băsescu este doar o "tactică" şi că acesta va ieşi din umbră la momentul potrivit. CTP a comentat, la România TV, decizia şefului statului de a retrimite la Parlament Legea care introduce bacalaureatul profesional şi a arătat că acest gest "confirmă această tactică de a-i lăsa pe Ponta şi Antonescu să se mănânce reciproc". Preşedintele Traian Băsescu este o prezenţă foarte discretă în media, după revenirea la Cotroceni, însă editorialistul Cristian Tudor Popescu vede în această tăcere a şefului statului o tactică specifică unui "combinator politic înnăscut".

Privaţii din energie nu vor transparenţă

Firmele private nu vor să tranzacţioneze pe OPCOM după ce au făcut scandal ani întregi statului. După ce ani de zile s-au plâns de lipsa de transparenţă şi de faptul că societăţile de stat nu tranzacţionează energia pe OPCOM, acum firmele private vor ca aceeaşi regulă să nu li se aplice şi lor. Companiile private nu sunt de acord şi acum nu mai vor să îşi desfăşoare toate tranzacţiile pe OPCOM, la nici câteva luni de când măsura a fost instituită prin noua lege a energiei. Firmele private argumentează că nu pot obţine finanţare bancară în lipsa unui contract de furnizare, iar premierul Victor Ponta a declarat ieri că Guvernul vrea să "flexibilizeze" această regulă. Noile reglementări ar putea fi realizate, însă, numai pentru companiile private.

Vânzarea Tarom, fără garanţie de participare. MTI a decis că licitaţia se va realiza în baza unui prospect de ofertă, fără caiet de sarcini

Jurnalul Naţional a solicitat Ministerului Transporturilor date privind privatizarea Tarom. Pachetul de acţiuni ce urmează să fie propus spre privatizare este de 20 %, potrivit H.G. nr. 862/24.08.2011. Procedura de vânzare a pachetului prevede derularea unei oferte publice secundare iniţiale, la Bursa de Valori Bucureşti - S.A. (BVB), conform prevederilor Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare. În privinţa caietului de sarcini, MTI a răspuns că acesta nu se întocmeşte. aşadar, vânzarea se realizează în baza unui prospect de ofertă ce va fi aprobat de instituţiile abilitate. Consultantul ales pentru demararea procedurilor de privatizare este Consorţiul format din SSIF CARPATICA INVEST S.A. şi SSIF SWISS CAPITAL S.A.

NATIONAL

"Baiatul destept" Nelu Coman, contract smenuit cu banii bolnavilor

"National" prezinta detalii incredibile din culisele afacerilor derulate de "baietii destepti" din energie, care incaseaza zeci de milioane de euro din bani publici. Cotidianul nostru a intrat in posesia unui contract care urmeaza sa fie semnat abia luna viitoare, intre compania Transenergo Com SA si Spitalul de Urgenta Zalau, document care sugereaza un singur lucru: ca unele achizitii publice sunt masluite din timp, iar negocierile dintre institutii si firmele de casa sunt doar de fatada. Nelu Coman, alias Robert, si sotia sa, Rada, au facut milioane de euro cumparand energie electrica ieftina de la stat si vanzand-o scump, tot statului, prin firma Transenergo Com SA.

Mona Pivniceru, greu de strunit in USL

Nici terapia de grup pe care i-au aplicat-o , luni seara, Victor Ponta si Crin Antonescu, nu a convins-o pe Mona Pivniceru sa se dezica de propria-i viziune privind bunul mers al Justitiei. Contestata de magistrati, intentia premierului de a trece CSM in subordinea Parlamentului este respinsa si de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru. In opinia acesteia, nu exista vreun mod legal prin care legislativul sa aiba puterea de a chema la ordine magistrati. "Ar fi o mare greseala", a comentat Mona Pivniceru. O pozitie sustinuta si de conducerea CSM, care a precizat ca ideea avansata de premier ar putea afecta grav independenta justitiei.

Bogatasii greci de pe "lista lui Lagarde" mor subit!

Cei aproape 2.000 de greci foarte bogati, cu conturi in Elvetia, aflati in atentia FMI, ar trebui sa se teama. Doi dintre evazionistii de pe lista sefei Fondului, Christine Lagarde, au murit unul dupa altul, in conditii suspecte. "Lista lui Lagarde" are o istorie de doi ani. Actuala sefa a FMI i-a dat in 2010 fostului ministru de finante Giorgios Papaconstantinou un CD cu numele a 1.991 de greci putrezi de bogati, implicati in fapte de coruptie si de evaziune. Potrivit Business Insider, ulterior, CD-ul a ajuns la la Evangelos Venizelos (fost ministru de finante), apoi la actualul premier Antonis Samaras, numai ca, in urma cu o saptamana, surpriza! CD-ul a disparut, iar actualul ministru de finante, Yannis Stournaras, zice ca il cauta, iar daca nu-l gaseste, e obligat sa ceara o copie de la Christine Lagarde.

Culmea relocarii! Romanii fac pantofi in Senegal

Succesul inregistrat de omul de afaceri Ovidiu Tender in Senegal a determinat autoritatile din aceasta tara sa invite si alti investitori romani in Africa. Reprezentantii autoritatilor senegaleze au avut intalniri cu omologii de la Bucuresti si cu manageri de companii, invitand cateva firme romanesti in Senegal, printre care si una care produce pantofi. Demersul autoritatilor senegaleze vine dupa succesul inregistrat de omul de afaceri Ovidiu Tender in Senegal. Tender Grup a incheiat un acord de concesiune cu Agentia de Gestionare si Cooperare intre Senegal si Guineea - Bissau, pentru lucrari de explorare geologica pe un bloc petrolier in suprafata de peste 5.340 de kilometri patrati. Noul guvern din Senegal doreste sa-i ofere lui Tender si alte perimetre de explorare.

PUTEREA

Triere, înainte de privatizare. Începe prăduiala la CFR Marfă

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), condus de Ovidiu Silaghi (foto), a decis să amâne pentru 2013 privatizarea CFR Marfă, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a dat aviz negativ pe strategia de vânzare a 100% din acţiunile companiei. Între timp, conducerea liberală a MTI pregăteşte transferul tuturor activelor atractive din patrimoniul operatorului naţional de transport feroviar de marfă în cel al companiei CFR Infrastructură, în contul unor datorii de aproximativ 800 milioane de lei. Printre acestea se numără un hotel în Predeal, un bloc de lux din sectorul 1 al Capitalei, terenuri aflate în apropierea Bucureştiului, dar şi sediul regional din Constanţa.

Leul, ţinta unui nou atac speculativ

Leul poate fi ţinta unui nou atac speculativ. După puseul de depreciere din vară, moneda naţională a început din nou să piardă teren în faţa euro. Potrivit analiştilor, BNR a început deja să ia măsuri proactive, una dintre acestea fiind reducerea plafonului operaţiunilor repo. Mai mult, un alt motiv al deprecierii monedei naţionale este strâns legat de percepţia internaţională cu privire la stabilitatea economiei româneşti, susţin brokerii. Potrivit lui Mihai Nichisoiu, analist pieţe internaţionale pentru Tradeville, leul nu este ajutat nici de situaţia economică şi politică internă, nici de percepţiile investitorilor străini.

"Băieţii deştepţi" se întorc. Hidroelectrica aşteaptă falimentul

Lupta pentru insolvenţa Hidroelectrica se ascute cu cât se apropie termenul la care Justiţia trebuie să dea soluţia finală pe această procedură. Administratorul judiciar al companiei flutură steagul falimentului, forţat de instanţă în cazul în care pierde procesul, astfel încât judecătorii să poată avea imaginea dezastrului deciziei lor. Pe de altă parte, sindicatele anunţă posibile, dar şi probabile, victorii ale "băieţilor deştepţi", deloc liniştitoare pentru companie şi angajaţi. După sindicate, cea mai bună soluţie este ieşirea din procedura insolvenţei şi continuarea proceselor împotriva prelungirii contractelor cu "băieţii deştepţi".

Ameninţări nucleare din Iran şi Coreea de Nord

Securitatea mondială este în continuare ameninţată de ambiţiile nucleare ale unor state ca Iran şi Coreea de Nord. Dacă Iranul ar putea să realizeze o bombă nucleară într-un interval cuprins între 10 şi 14 luni, Coreea de Nord susţine că deja dispune de rachete strategice capabile să lovească teritoriul SUA.

ROMANIA LIBERA

Echipa lui Dragnea. Cei 67 care au speriat referendumul

În ciuda faptului că una dintre marile probleme ale democraţiei româneşti din ultimii 20 de ani a fost fraudarea alegerilor, instituţiile judiciare nu au tratat niciodată cu maximă seriozitate astfel de activităţi. În general, anchetele legate de influenţarea rezultatelor voturilor s-au oprit la simplii executanţi şi nu au încercat să dezvăluie întregul sistem de fraudare. În aceste condiţii, începerea acum de către DNA a urmăririi penale faţă de 67 de persoane, de la preşedinţi ai secţiilor de votare până la aşa-zişi observatori independenţi, pentru fraude la referendumul din 29 iulie 2012 poate constitui un precedent.

Pe ce au cheltuit romii fonduri europene de 22,6 milioane de euro şi de ce mai vor încă 40 de milioane

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ilie Dincă, susţine că autorităţile franceze nu au vrut să discute cu el despre romii din Franţa şi dă vina pe organizaţiile din această ţară care ar menţine intenţionat acele tabere ilegale, din avantaje financiare. Dincă a anunţat că, anul acesta, instituţia pe care o conduce a terminat şase proiecte europene privind incluziunea romilor, în valoare de 22,6 milioane de euro, iar pentru anul viitor, vrea să acceseze în jur de 40 milioane de euro din fondurile norvegiene şi elveţiene.

Cum transformă Ortodoxia teologia socială

Teologul clujean Radu Preda este cunoscut drept unul dintre cei mai valoroşi intelectuali ortodocşi din România. În repetate rânduri, el a lansat teme de reflecţie pentru ierarhii Bisericii Ortodoxe Române şi a reuşit să schimbe multe atitudini, în sensul unei deschideri a bisericii majoritare faţă de societatea contemporană. Prelegerea sa inaugurală în noua sa calitate de profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj a presupus discutarea unui concept interesant: teologia socială. Iată motivele pentru care redacţia Ediţiei de Transilvania-Banat a cotidianului România liberă i-a solicitat un interviu. Teologia socială îşi pune problema proiectului de societate, îşi pune problema consecventă a ceea ce înseamnă binele comun, îl stimulează pe acesta, care este preţul individual pe care trebuie să îl plătim fiecare dintre noi pentru un bine comun cât mai autentic.

Rezerva lui Antonescu se pregăteşte să intre în teren

Pe măsură ce ne depărtăm de momentul suspendării lui Băsescu, şansele lui Crin Antonescu de a mai candida la preşedinţie devin tot mai mici. Prin urmare, cel considerat până acum rezerva liderului PNL se pregăteşte să intre în teren ca titular de drept în meciul pentru prezidenţiale. Sorin Oprescu renunţă la scumpirea gigacaloriei în această iarnă, după ce cu o zi înainte se plângea că nu mai poate plăti subvenţia. Oprescu ajută cu 2,5 milioane de euro la construirea Catedralei Neamului. Oprescu plăteşte un milion de lei pentru echipa de handbal din Râmnicu-Vâlcea (!!!) şi înfiinţează un Comitet de Susţinere a acestei formaţii prin intermediul căruia vrea să strângă în total 2 milioane de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Agricultura şi energia nu pot ridica România fără industrie

Se discută des de unde vor proveni resursele de creştere pentru România în următorii ani şi sunt amintite mai ales energia şi agricultura, dar puţini vorbesc despre nevoia de industrializare/reindustrializare. Cazul Oltchim are partea sa bună din acest punct de vedere, de a pune proiectorul asupra scăderilor dramatice ale capacităţilor industriale locale. În anii '90 un scenariu era ca România să treacă spre aşa-numitul sector terţiar - servicii, pentru a ajunge la un PIB per capita cât mai aproape de cel din Europa de Vest. Numai că socotelile nu s-au potrivit - de fapt, a avut loc mai degrabă o întoarcere către agricultura de subzistenţă a oamenilor care suprapopulau fabricile decât o înaintare către economia serviciilor. Astfel, conform unui studiu al Eurostat, citat de Mediafax la sfârşitul săptămânii trecute, România a avut în 2011 cel mai ridicat nivel al persoanelor ocupate în sectorul agricol, de 29%, faţă de o medie în UE de 5% persoane ocupate în agricultură.

Elliott cumpără încet, dar sigur controlul la Fondul Proprietatea

Fondul american de hedging Elliott, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, este şi cel mai activ investitor în titlurile FP, doar la începutul acestei luni făcând achiziţii de 45 de milioane de lei (10 mil.euro). Brokerii sunt de părere că fondul american urmăreşte să obţină controlul asupra fondului astfel încât să-şi impună propria strategie la FP. Elliott este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea cu 15% din capital şi a propus la începutul acestui an vânzarea activelor şi distribuirea banilor către acţionari. Strategia propusă de Elliott deschide calea pentru ca pachete de 20% din Petrom şi Hidroelectrica, 15% din Romgaz şi 10% din Nuclearelectrica să fie vândute în următorii trei ani. Franklin Templeton va primi un comision mai mare dacă vinde mai repede.

Zona euro are acum un mecanism permanent de salvare, o armă vitală de 500 mld. euro în strategia anticriză

În singura decizie fermă luată la cea mai recentă reuniune, miniştrii de finanţe ai zonei euro au pornit mecanismul permanent de bailout ESM, o mult aşteptată armă de calibru greu în lupta contra crizei prin care vor fi, la început, susţinute guvernele cu probleme. Miniştrii nu au reuşit însă să facă progrese semnificative în a decide cum să repună pe picioare economia şi finanţele Greciei, focarul crizei, în condiţiile în care FMI le-a cerut să acţioneze decisiv pentru a nu permite ca economia mondială să fie lovită de o nouă criză financiară. "Introducerea Mecanismului European de Stabilitate a astupat golurile din arhitectura instituţională a zonei euro", a declarat preşedintele eurogroup Jean-Claude Juncker după prima şedinţă a consiliului ESM.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb