REVISTA PRESEI 10.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 10 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 10.10.2017

ADEVARUL

Tudose îi declară război lui Dragnea: Voi remania miniştri

Premierul Mihai Tudose a declarat în această seară, la Antena 3, că va remania, săptămâna aceasta, mai mulţi miniştri, în special pe cei cu probleme penale. Premierul a recunoscut că a luat în calcul să-şi dea demisia. Cât despre relaţia cu Liviu Dragnea, Tudose a spus: "nu suntem într-un moment fericit." Dacă nu ai mâncat nişte copii cruzi dimineaţa nu ai cum să cazi aşa mult în sondaje. Nu putem să guvernam cu forţa, împotriva a ceea ce vrea poporul roman. De aici pleacă nemulţumirea mea si-atunci, ori sunt eu de vina, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri in guvern care justifica aceste cifre - prezenta unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsa de rezultate -, săptămâna asta voi lua nişte decizii, dure, dar necesar. Voi face o remaniere", a spus el.

Surse: Scandal în şedinţa PSD. Liderii din teritoriu l-au pus la zid pe Tudose

Liderii PSD din teritoriu l-au criticat foarte dur pe Mihai Tudose în şedinţa Biroului Permanent de ieri. Principalele reproşuri: nu-i revocă pe Liviu Pop şi pe Marius Dunca, "management defectuos" şi cota dezastruoasă de încredere la care a ajuns (27%), cotă care trage automat întreg partidul în jos. Premierul nu a participat la şedinţă. Surse din PSD au declarat pentru "Adevărul" că şedinţa Biroului Permanent de azi a fost una cu scântei, premierul Mihai Tudose ieşind, chiar şi în absenţă, foarte "şifonat".

Din 2018, salariile românilor vor creşte puţin sau deloc

Apar în sfârşit date concrete despre modul în care Guvernul pregăteşte trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Calculele făcute pe baza unui document obţinut de Ştirile ProTV arată că salariile românilor vor creşte foarte puţin sau deloc de la 1 ianuarie. Din document reiese că Guvernul a renunţat la promisiunea de a nu impozita veniturile sub 2.000 de lei, dar va scădea cota unică, de la 16, la 10%. Documentul schimbă radical modul în care românii vor fi taxaţi pentru veniturile obţinute, fie că e vorba de salarii sau alte câştiguri. În proiectul de modificare a Codului Fiscal nu apare însă o măsură importantă promisă de mai multe ori în campania electorală şi în prima jumătate de anului. Este vorba despre neimpozitarea veniturilor, salarii şi pensii, sub 2.000 de lei. La care guvernul se pare că a renunţat.

Cum se codesc aliaţii lui Dragnea să trimită la CCR dosarul Belina

Potrivit unor surse politice, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, n-ar mai vrea să sesizeze Curtea Constituţională în dosarul Belina, în care sunt implicaţi direct miniştrii Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, dar şi, indirect, Liviu Dragnea. Toader ar fi trebuit să susţină în sesizare că DNA a generat un conflict juridic de natură constituţională atunci când a pornit ancheta împoriva unor miniştri, deci a intrat peste o altă putere a statului. Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că Toader trage de timp pentru că premierul Mihai Tudose, cel care trebuie să-şi asume actul elaborat de Ministerul Justiţiei, nu i-a cerut să se grăbească. Decizia premierului vine pe fondul unei relaţii tot mai încordate cu Liviu Dragnea.

Cât de reprezentative sunt cele mai vocale asociaţii de magistraţi

Extrem de vocale ori de câte ori se discută probleme ale Justiţiţiei, asociaţiile de magistraţi ţin la secret numărul de membri, pentru ca nimeni să nu afle cât sunt de reprezentative sau dimpotrivă. Nimeni nu ştie câţi dintre cei aproximativ 7.000 de magistraţi din România au aderat la organizaţiile profesionale. Doar reprezentantul procurorilor a acceptat să vorbească deschis despre reprezentativitatea în rândul profesiei. "Suntem în curs de reorganizare, dar pot să vă spun că suntem în jur de 1.400", a afirmat Bogdan Gabor, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România (APR). Trebuie precizat că numărul total de posturi ocupate de procurori se ridică la circa 3.000.

Spania şi Catalonia, în aşteptarea Zilei Z

După referendumul privind autodeterminarea din 1 octombrie, guvernul spaniol ar putea decide să pună Catalonia sub tutelă, cu o armă fatală, articolul 155 din Constituţia Spaniei, neutilizat până acum. Şeful guvernului central spaniol, Mariano Rajoy, intr-un interviu acordat ziarului "El Pais", duminică, a ameninţat că va suspenda autonomia de care se bucură Catalonia dacă liderii săi nu renunţă la declaraţia de independenţă. "Pe scurt, articolul 155 ar permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, să interzică liderilor separatişti să continue să acţioneze şi să preia controlul asupra instituţiilor locale, inclusiv a poliţiei, Mossos d'Esquadra. Potrivit analiştilor, discursul fără concesii către guvernul regional catalan , pe care regele Felipe VI l-a pronunţat, marţi, pregăteşte, de asemenea, terenul pentru aplicarea măsurilor radicale.

Alegeri legislative Austria

Campania pentru alegerile legislative din Austria, programate pentru duminică, este marcată de un scandal fără precedent care ar putea scoate stânga de la guvernare şi propulsa un partid radical de dreapta. Acuzaţii grave planează asupra Partidului Social-Democrat al Austriei (SPÖ), condus de cancelarul Christian Kern, care vrea să obţină un nou mandat de cancelar. Potrivit publicaţiilor Profil şi Die Presse, un consultant politic al SPÖ a creat pagini false pe Facebook în numele liderului Partidului Popular Austriac (ÖVP), Sebastian Kurz, principalul adversar politic al lui Christian Kern. Obiectivul acestor pagini este de a-l discredita pe Kurz, scriu cele două publicaţii. Aproape 6,5 milioane de austrieci sunt chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 183 de reprezentanţi ai lor în Consiliul Naţional (Parlamentul Austriei).

Sfârşitul antibioticelor, tot mai aproape

Efectul antibioticelor este tot mai slab, avertizează specialiştii, conform cărora apocalipsa acestor medicamente este tot mai aproape. Consecinţele par a fi însă extrem de grave, în contextul în care nici măcar intervenţiile medicale simple nu vor mai putea fi făcute în siguraţă, câtă vreme bacteriile nu pot fi distruse nici după administrarea unor antibiotice foarte puternice. În prezent, 700.000 de oameni mor din cauza superbacteriilor. "Trebuie controlat consumul de antibiotice. În statele din sud estul Europei, rezistenţa la aceste bacterii e foarte ridicată, în schimb, în nordul continentului este redusă pentru că acolo sunt restricţii la prescrierea de antibiotice", a explicat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Armament american, produs în România

Premierul Mihai Tudose a anunţat că marţi va fi semnat un contract important cu o firmă americană, care va produce armament în România, în colaborare cu o firmă românească. "Vom semna un contract important cu o firmă americană, care va produce armament în România, în colaborare cu o firmă românească, tot ca un angajament pe termen lung despre prezenţa României în NATO şi ceea ce va însemna în continuare, în această zonă a Europei, un pilon de stabilitate şi un partener strategic recunoscut al Alianţei Nord-Atlantice", a declarat şeful Executivului, după întrevederea avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

BANCHERUL

BCR isi face reclama inselatoare la creditele Start-Up Nation

Care credeţi ca e cea mai buna dobânda: 4% sau 4,5%? BCR spune ca 4,5% e cea mai buna. Probabil pentru ca e mai mare. In 31 iulie, zi in care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ si Antreprenoriat a semnat protocolul de colaborare cu trei bănci (BCR, CEC Bank si Banca Transilvania) care urmau să acorde credite-punte firmelor nou-înfiinţate până in momentul in care acestea vor primi banii nerambursabili de la stat, Banca Transilvania a anunţat prima oferta sa de finanţare, cu o dobândă fixă de 3,9% pe an plus doua comisioane, in total 5,61%. După aproape două luni, in 26 septembrie, BCR anunţă ca vine cu cea mai buna dobândă, de 3,5%, plus un comision de 1%, in total 4,5% pe an. Însă două zile mai târziu CEC Bank anunţă o promoţie cu o dobândă si mai mica: 3,25% si un comision de 0,75%, in total 4% pe an, cu o jumătate de punct mai puţin decât BCR.

COTIDIANUL

Ludovic Orban cel gol - Cornel Nistorescu

Niciodată n-am văzut un PNL mai neputincios decît cel de astăzi. În loc să se folosească de slăbiciunile şi de gafele, de incoerenţa şi prostiile PSD-ului, liberalii se sting încet, se dezumflă ca un cimpoi croit dintr-o oaie bolnavă. Ca preşedinte al PNL, Orban este mai gol decît viceprimarul. Este la fel de inodor şi incolor ca şi Cristian Buşoi. Declaraţiile lui reduc prestaţia PNL la simple contre sau la strîmbe făcute pe micul ecran. De cînd iese la emisiuni, Ludovic Orban se rezumă la acuzele formulate la adresa alianţei PSD - ALDE. Că sunt caraghioşi, că nu ştiu, că trebuie să demisioneze ş.a.m.d., chestii banale aflate pe buzele tuturor politicienilor români din secolul acesta şi din cel trecut. Ce vrea să facă Ludovic Orban dacă va ajunge premier? Sau dacă PNL-ul, dintr-un carambol de tip Colectiv, ajunge la putere?

Centura Capitalei, pe linie moartă

Trenurile de călători care ar fi trebuit să circule din nou pe inelul feroviar al Capitalei, între Gara de Nord şi Gara Progresul (zona Jilava), rămân trase pe linie moartă, după ce proiectul demarat în trombă anul trecut s-a împotmolit în birocraţia autorităţilor locale. În octombrie 2016, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, invita presa la o călătorie de probă cu o Săgeată Albastră între Gara de Nord şi Gara Progresul, anunţând, practic, proiectul pentru redeschiderea inelului feroviar al Bucureştilor. La un an de la anunţarea proiectului, CFR Infrastructură nu a reuşit încă să înceapă lucrările feroviare în regie proprie din cauza birocraţiei.

Guvernul ar putea cumpăra Arenele BNR

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că Guvernul ar putea cumpăra Arenele BNR, pe care să pe care să le dea în administrare Primăriei Generale a Capitalei, el precizând a discutat subiectul recuperării complexului sportiv şi cu Simona Halep, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac. "Am constatat că Arenele BNR, evident că le-a primit moştenire de pe undeva la mama BNR-ului, că le-a luat de undeva, nu le-a luat de la un minister - undeva, în negura istoriei, se pare că nu mai există nicio hârtie şi că Arenele au venit la pachet cu nu ştiu ce clădire. Am rugat, începând de azi, pe cineva să cerceteze. Am înţeles că sunt la vânzare. O să vedem, am înţeles vreo două săptămâni că e vorba de vreo 30 şi ceva de milioane, ceea ce pe mine m-a suit pe pereţi", a spus Tudose.

CURENTUL

Disperaţi, liderii Cartel ALFA cer întâlnire cu Dragnea: pentru fiecare 100 de lei, angajatul ia acum 70 de lei, de la 1 ianuarie va lua 58 de lei

Confederaţia Cartel Alfa a prezentat, luni, o scrisoare deschisă adresată PSD, privind nemulţumirile bugetarilor în legătură cu transferul taxelor sociale de la angajator la angajat. Sindicaliştii solicită o întâlnire cu Liviu Dragnea. "Reducerile de taxe promise lucrătorilor (scăderea impozitului de la 16% la 10% şi contribuţiile cu 4,25%), realizate simultan cu transferul contribuţiilor, vor fi înghiţite integral de capital, prin creşterea profiturilor. Având în vedere că reducerea din 2015, cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor, a fost acordată integral angajatorului, acum e rândul lucrătorilor să beneficieze. În condiţiile în care nu există nici măcar garanţia că netul actual va fi păstrat, pentru toţi lucrătorii, este cât se poate de clar că, în formula propusă, aceste reduceri promise nu se vor vedea în buzunarul lucrătorilor", spun sindicaliştii în scrisoare.

CURIERUL NATIONAL

Secretarul general al NATO: UE nu îşi poate dezvolta un sistem de apărare în afara NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns luni, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, unde a participat la deschiderea sesiunii plenare a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO. Adunarea Plenară a NATO are 266 membri (titulari, cu drept de vot), din parlamentele celor 29 de ţări membre NATO şi 66 delegaţi (fără drept de vot) din parlamentele a 14 state asociate (Federaţia Rusă, Ucraina, Austria, Azerbaidjan, Suedia, Elveţia, Georgia, Armenia, R. Moldova, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Finlanda, Serbia şi Muntenegru).

Presată de urgenţa formării noului guvern, Angela Merkel face concesii: este gata să plafoneze numărul refugiaţilor acceptaţi în Germania

UCD şi UCS s-au înţeles asupra unui text care limitează la 200.000 numărul persoanelor acceptate anual, din raţiuni umanitare, pe teritoriul german. UCS şi chiar o parte a propriei formaţiuni politice, UCD, au criticat nu o dată politica Angelei Merkel în domeniul migraţiei, considerând-o vinovată de scorul mult diminuat la recentele alegeri legislative. Surse din interiorul UCD consideră concesia făcută de dna Merkel drept un preludiu al altor negocieri, cu alte formaţiuni politice în vederea formării unei coaliţii guvernamentale.

Învăţământul dual: Contractul de pregătire practică al elevilor şi certificatul de pregătire practică, aprobate

Stagiul de pregătire practică a elevilor din învăţământul dual se va desfăşura, începând cu anul şcolar 2017-2018, în baza contractului de pregătire practică în învăţământul dual, aprobat prin ordinul de ministru nr. 4798/2017 şi publicat în Monitorul Oficial nr. 795/6.10.2017. Contractul se încheie între unitatea de învăţământ, operatorul economic partener de practică şi elevul sau părintele/tutorele/ susţinătorul legal instituit al acestuia. Contractul de pregătire practică din învăţământul dual reglementează, printre altele, statutul practicantului, drepturile şi obligaţiile acestuia, drepturile şi obligaţiile operatorului economic partener de practică, drepturile şi obligaţiile unităţii de învăţământ, respectiv modul de evaluare a stagiului.

Celebrul hacker spaniol Antonio Ramos avertizează: un blackout global ar putea avea loc mai devreme decât se aşteaptă toată lumea

Celebrul hacker spaniol Antonio Ramos avertizează că un blackout global ar putea avea loc mai devreme decât se aşteaptă toată lumea, iar populaţia ar avea foarte mult de suferit într-o astfel de situaţie, informează 20 minutos.es. Subliniind că mass-media este principalul responsabil care poate contribui la educaţia digitală a publicului, Ramos spune că este esenţial pentru omenire să se creeze o cultură de securitate digitală în acest moment de dezvoltare al tehnologiilor. "Singura modalitate de a face faţă pericolului este educarea populaţiei pentru utilizarea corectă şi precaută a tehnologiei şi doar mass-media o poate face", a declarat Antonio Ramos, care predă securitatea informaţiei şi a sistemelor la mai multe universităţi din Madrid.

Scenariu de coşmar: Peste 15.000 de doljeni ar fi evacuaţi, după un eventual accident nuclear la Kozlodui

Un accident nuclear sever la centrala nucleară de la Kozlodui (Bulgaria), aflată la doar 3,7 kilometri de graniţa cu România, ne-ar arunca într-un scenariu de coşmar. Peste 15.000 de doljeni din zona de sud a judeţului ar trebui evacuaţi imediat, alte măsuri urgente ar trebui luate pentru 80.000 de persoane. Şi asta numai în prima fază. Autorităţile au testat în perioada 2-5 octombrie măsurile care ar trebui luate urgent, în primele trei-cinci zile de la catastrofa nucleară. Evacuarea Craiovei nu a fost încă testată. Reamintim, bulgarii vor să extindă centrala de la Kozlodui, dar legislaţia spune că trebuie consultată populaţia.

EVENIMENTUL ZILEI

Dezvăluiri incredibile! Medicamentele pentru cancer NU salvează vieţile oamenilor

Un studiu englez, publicat în prestigioasa revistă ştiinţifică British Medical Journal, dezvăluie că jumătate din noile medicamente anti-cancer, autorizate de către EMA, nu folosesc la NIMIC. Să nu uităm cât de "scumpe sunt aceste tratamente şi inutile" care oferă o "speranţă falsă" de viaţă. Potrivit cercetării, 57% din cele 68 de medicamente oncologice autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentelor(EMA) între 2009 şi 2013 n-au reuşit să demonstreze propriile beneficii în termeni calitativi şi de speranţă de viaţă. Este vorba şi despre medicamente pe care casele farmaceutice le vând la un preţ de 85.000 de euro pentru un an de tratament. În Europa, costul cade pe umerii sistemelor sanitare naţionale, aflate şi ele în dificultăţi economice.

Şeful CNAIR a găsit "vinovatul" pentru lipsa autostrăzilor: Solul din România

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, este în proces de modificare a legii 255 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, "astfel încât să putem intra mult mai repede în amplasamentul santierului", a anunţat Ştefan Ioniţă directorul general al CNAIR. "Am observat că firmele străine care construiesc în România, deşi au experienţă în achiziţii publice, au probleme când trebuie să lucreze efectiv pe specificul solului din România", a explicat Ştefan Ioniţă, în cadrul unei emisiuni difuzată de TVR. Directorul general al CNAIR a precizat că, "este diferenţă între un sol arid cum este cel din Spania şi specificul solului românesc".

JURNALUL NATIONAL

Premierul Mihai Tudose: Am spus într-un cerc de prieteni că-mi dau demisia. Nu am o relaţie fericită cu Liviu Dragnea

Premierul Mihai Tudose pare furios pentru apariţia unui sondaj de opinie al Avangarde şi care arată că încrederea în Guvern s-a prăbuşit. Tudose pare să creadă că în spatele studiului realizat de institutul sociologului Mihai Pieleanu se află chiar preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Tudose recunoaşte că nu se află în cele mai calde relaţii cu Dragnea şi anunţă o mini-remaniere în Guvern. Asta deşi şeful PSD, Liviu Dragnea, a negat întreaga zi că ar fi tensiuni între partid şi Guvern. Premierul Mihai Tudose este invitatul lui Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei. "Am spus-o într-un cerc de patru persoane că îmi dau demisia, dacă lucrurile stau aşa de rău şi guvernul s-a prăbuşit, hai să mergem acasă că înseamnă că nu facem bine"

Ce surpriză! Tel Drum deszăpezeşte Teleormanul

Tel Drum SA a câştigat contractul pentru deszăpezirea Teleormanului în următorii patru ani, după ce a participat singură la licitaţie organizată de Consiliul Judeţean. Compania în conducerea căreia s-a aflat la un moment dat şi Liviu Dragnea va încasa pentru serviciile sale aproape 96 de milioane de lei. În ultimii zece ani, Tel Drum SA a încheiat cu statul circa 200 de contracte, în valoare totală de aproape jumătate de miliard de euro. Despre Tel Drum se repetă cu obstinaţie că ar fi controlată de Dragnea, dar liderul PSD a negat în repetate rânduri că ar avea vreo legătură cu firma deţinută, scriptic, de prietenul său Marian Fişcuci.

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanţată a consilierei Tiţian

Scandalul imens de la DNA, generat de rezultatele controalelor efectuate de inspectorii Inspecţiei Judiciare la instituţia condusă de Laura Kovesi, o readuce în atenţia opiniei publice pe judecătoarea Dana Tiţian, consiliera personală a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Din conclu­ziile a trei inspectori judiciari, rezultă că Dana Tiţian a primit nelegal dispo­ziţie de la Laura Kovesi să efectueze controale la două unităţi teritoriale şi, totodată, că a încercat să obstrucţioneze activitatea Inspecţiei Judiciare în legătură cu dosarele pe care le-a avut în lucru procuroarea Mihaela Moraru Iorga.

Bătaie pe banii pentru promovarea turismului

În timp ce promovarea turismului a costat statul român peste cinci milioane de euro pe an, în ultimii 27 de ani, hotelierii şi asociaţiile locale au ajuns să-şi plătească singure acţiunile şi materialele informative pentru promovarea zonală. Oradea şi Băile Felix promovează din resurse proprii, în ultimii ani, turismul balnear din România, în timp ce guvernul Ungariei face o campanie agresivă pentru a atrage inclusiv turiştii din România la centrele SPA de dincolo de graniţă. La fel se întâmplă şi cu turismul rural, susţinut aproape exclusiv de asociaţiile zonale sau judeţene. În plus, comunicarea între minister şi zonele turistice s-a făcut pe principiul "telefonului fără fir".

Economia crapă pe toate părţile. Ce ne aşteaptă în 2018

Bancherii, analiştii economici şi agenţiile străine atrag atenţia că stabilitatea macroeconomică a României începe să se fisureze, în ciuda creşterii economice record. Micile crăpături se vor adânci anul viitor şi nu vor mai putea fi astupate de guvernanţi în 2018. Leul va pierde treptat teren în faţa monedei europene şi cursul de schimb va ajunge la 4,7 lei/euro. Deficitul bugetar va trece de 3%, importurile vor exploda, iar creşterea economică va frâna brusc.

Românii vor avea un comparator de preţuri pentru carburanţi

Românii vor avea la dispoziţie un comparator al preţurilor la carburanţi, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Acesta susţine că nu poate spune în ce măsură majorarea accizei a dus la scumpirea carburanţilor, mai ales că şi preţul petrolului a crescut pe plan internaţional. Pentru realizarea acestei aplicaţii trebuie creată o bază de date care să conţină lista tuturor companiilor care comercializează carburanţi, amplasarea geografică a benzinăriilor, tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) comercializate în fiecare benzinărie, preţurile la pompă practicate. Consiliul aşteaptă acum aprobarea Parlamentului şi va introduce proiectul în bugetul pe anul viitor, acesta fiind estimat la 300.000 euro pentru ambele platforme: monitorul preţurilor pentru alimente şi pentru carburanţi.

NATIONAL

Ponta, tras la fund de Plahotniuc!

Tam-nisam" după atâta vreme, analistul Cozmin Guşă s-a "lămurit cum a ajuns Vladimir Plahotniuc la Washington", aruncând pisica moartă a "acoperirii" acestuia in ograda fostului ambasador american Mark Gitenstein. In plus, "pe zona de intelligence", tot Guşă se face că dezvăluie acum că Plahotniuc ar fi fost pus de americani "într-o poziţie de maxima autoritate si de negociere cel puţin la nivelul a doua servicii secrete, unul cu sediu la Moscova si celălalt cu sediul la Bucureşti"! Guşă, fost consilier al lui Plahotniuc s-o fi gândit sa se credibilizeze căt mai este timp. Însă poate să stea liniştit, ca miza redeschiderii controversatei spete Plahotniuc este cu totul alta, "astrologii" sistemului anunţând ca "astrele încep sa se alinieze" tot mai sumbru pentru Victor Ponta.

Grupul de la Visegrad ii sta in gat lui Cioloş

Uşoara apropiere a României fata de Grupul de la Visegrad nu e o mişcare cere sa bucure UE. Pe cale de consecinţa, nici soldatului bruxellez Dacian Cioloş, care nu o vede cu ochi buni. Pentru ca interesele României nu se numără printre stăpânii lui...Cioloş veghează. Stăpânii săi pot sta liniştiţi, tehnocratul e la post si alert ca un sticlete. Drept urmare, Platforma Romania 100 cere Guvernului sa precizeze intenţiile de cooperare cu grupul de la Visegrad. Ca aşa vrea muşchii ei. Să nu tragă nimeni un vânt fără sa ştie Ro100, asta...

PUTEREA

Surse: Cine sunt MINIŞTRII care vor fi REMANIAŢI de premierul Tudose

Sevil Shhaideh, Razvan Cuc si Liviu Pop sunt principalii ministri vizati de premierul Mihai Tudose pentru remaniere, au declarat pentru HotNews.ro surse din PSD. Lor li se adauga si Rovana Plumb si Viorel Ilie, in cazul carora, la fel ca si la Sevil Shhaideh, DNA a inceput urmarirea penala. Tudose a declarat in aceasta seara la Antena 3 ca va avea loc o mica remaniere, cu cel putin doi ministri care vor fi invitati sa plece din guvern. Shhaideh, vice-premier si ministru al Dezvoltarii, este omul-cheie al lui Liviu Dragnea in Guvern. Ea se ocupa de impartirea banilor pentru baronii locali.

ROMANIA LIBERA

Cazul Adamescu: la 9 luni după deces, raportul autopsiei e ţinut secret

Dan Adamescu, patron al primului ziar democratic şi fondator al celei mai mari companii de asigurări din România, şi-a pierdut în mod suspect viaţa în custodia statului român în data de 24 ianuarie 2017. Nouă luni mai târziu, pe 25 septembrie, judecătorul Mirincea de la Curtea de Apel Bucureşti a decis să-l trimită în judecată. Între timp, cauzele morţii lui Dan Adamescu sunt încă neelucidate, iar raportul autopsiei este ţinut la secret, cu toate că familia a făcut cel puţin 5 solicitări în acest sens prin avocaţi, în 7 luni. Institutul Naţional de Medicină Legală a refuzat dreptul familiei de a-l primi şi a arătat cu degetul către procurorul care investighează dosarul de moarte suspectă deschis pe numele lui Dan Adamescu, adică procurorul Eusebiu Şerbănoiu de la Tribunalul Bucureşti.

Premierul Mihai Tudose a anunţat că nu vom mai împrumuta "nicunun leu de la FMI"

Premierul Mihai Tudose a declarat, la postul de televiziune Antena 3, că nu va lua niciun împrumut de la FMI, întrebat fiind dacă Guvernul are în vedere o astfel de variantă. "Sincer, în niciun caz, şi le-am spus-o şi lor, fiindcă la ce prognoze au făcut şi la cum s-au purtat cu noi, iertaţi-mă, cred că ar trebui să fim într-o disperare la care să nici nu ne folosească dacă luăm banii de la ei. Nu voi lua un leu împrumut de la FMI", a afirmat Mihai Tudose, care a precizat că ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, efectuează o deplasare în SUA pentru o discuţie cu organismele financiare internaţionale, dar nu cu FMI. Premierul a adăugat că se poate recurge la alte instrumente financiare dacă va fi nevoie, "eurobonduri, împrumut titluri de stat".

Gabriel Biriş: Iniţiativa trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat îmi aparţine

Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat continuă să creeze dispute în mediul public, iar experţii se pronunţă pro sau contra. "România liberă" a discutat pe acest subiect cu Gabriel Biriş, avocat fiscalist, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în Cabinetul Cioloş. Gabriel Biriş: Mai ţineţi minte cum mi-am dat demisia acum un an? Pentru un scandal. Doream să mut contribuţiile sociale de la angajator la angajat. Prin majorarea brutului, ieşeau nişte contribuţii individuale ceva mai mari, adică aproape duble, sumele fiind aceleaşi. Ce a pus PSD în programul de guvernare, în campanie, a fost, practic, măsura pe care o propusesem eu. Este aceeaşi.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu: Avem probleme importante cu forţa de muncă şi capitalul

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că România are o mare problemă cu forţa de muncă, în special în rândul tinerilor. Dacă ne uităm în grupa de vârstă 15-29 de ani, vedem că 21% dintre tineri nu urmează nicio formă de învăţământ sau nu lucrează. În Uniunea Europeană, media este de 14%, a menţionat Isărescu. El a spus că avem o rată de activitate mică a forţei de muncă, 66%, faţă de media Uniunii Europene, de 76%. Există insule în România cu şomaj ridicat, din cauza lipsei infrastructurii: din această cauză nu vin investiţii private.

BNR: Băncile au adus 16,7 mld. lei la capital în ultimii nouă ani şi jumătate

Acţionarii băncilor locale au adus 16,7 miliarde de lei (3,6 mld. euro) la capital în perioada 2008 - iunie 2017, pentru a acoperi pierderile generate de creşterea cheltuielilor cu provizioanele pentru creditele îndoielnice, care au luat am­ploare în criză, potrivit unor date prezentate de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Ca urmare a acestor majorări, valoarea agregată a capitalului social a crescut în perioada 2000-2016 de 10 ori, până la 5,8 miliarde de euro. "Pierderile înregistrate în perioada de criză, care au erodat capitalul propriu al băncilor, au fost compensate în mod corespunzător prin majorări de capital, la solicitarea BNR, de către acţionari în perioada 2008 - iunie 2017", punctează Georgescu.

Listări de toamnă: Deţinătoarea francizelor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell şi-a anunţat oficial intenţia de a veni pe bursă

Sphera Group, compania ce deţine francizele de pe pieţele din România, Moldova sau nord-estul Italiei ale lanţurilor de resturante KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery şi Taco Bell, a anunţat oficial intenţia de a se lista pe piaţa de capital de la Bucureşti, prin vânzarea unui pachet de 25% din acţiunile grupului. Acţionarii Sphera sunt antreprenorii Radu Dimofte, Lucian Vlad şi Nicolae Badea. Intermediarii ofertei vor fi Wood & Company, în calitate de Sole Global Coordinator şi Joint Bookrunner, în vreme ce Raiffeisen Bank şi Alpha Finance România acţionează ca Joint Bookrunner şi respectiv Co-Lead Manager. De asemenea, celebra bancă Rotschild va îndeplini poziţia de Financial Adviser. Detaliile ofertei, în special preţul de listare, nu s-au anunţat. Analiştii de pe bursă consideră că Sphera va obţine o evaluare totală de peste 300 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb