REVISTA PRESEI 11.02.2012

Willy Homner
Revista Presei / 11 februarie 2012

ADEVARUL

Gerul continuă până duminică. Meteorologii menţin codul galben de ger

Meteorologii susţin că vremea se va menţine geroasă şi foarte geroasă până duminică, 12 februarie, ora 12.00, până când este valabil codul galben de ger. Prognoza arată că până la sfârşitul săptămânii, vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor. Specialiştii arată că temperaturile minime se vor încadra între minus 25 şi minus 15 grade Celsius. Peste zi, temperaturile nu vor depăşi 0 grade Celsius.

Cozmin Guşă îşi vinde acţiunile la OTV

Fosta companie Petromservice (actuală Strategies-Reaserch-Investements SRL), patronată de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, a început demersurile legale pentru a vinde pachetul de 19,9 % din acţiunile deţinute la OTV. Deşi Dan Diaconescu a susţinut permanent că ar fi acţionar unic al Ocram Televiziune SRL - care deţine OTV-, documentele oficiale, publicate de "Adevărul" încă din noiembrie anul trecut, îl contrazic. Astfel, în timp ce Diaconescu are 80,1% din acţiunile Ocram, compania GMG Media Box deţine restul de 19,9%. Doar că acţionar majoritar (cu 99,9% din acţiuni) la GMG Media Box este Petromservice, adică Strategies-Reaserch-Investements SRL, compania controlată de Guşă şi Păcuraru.

Funeriu, consilierul lui Băsescu

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a fost numit consilier prezidenţial. Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat ieri, decretul pentru numirea domnului Daniel Petru Funeriu în funcţia de consilier prezidenţial, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Diaconescu: Avantajul lui Ungureanu în politică - nu are resentimente sau "construcţii nervoase"

În opinia noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, premierul Mihai Răzvan Ungureanu are un mare avantaj creat de distanţa faţă de zona politică: nu are resentimente sau "construcţii nervoase faţă de o persoană sau alta". Din această perspectivă are distanţa necesară faţă de toate partidele, ceea ce este un lucru bun. Sigur, va trebui să intre într-un reglaj fin al acestei distanţe, încercând să păstreze echilibrele, el având însă şi o experienţă instituţională şi având o experienţă instituţională într-o instituţie care prin natura ei tratează zone sensibile. Şi politicul românesc este o articulaţie sensibilă, care se modifică de la zi la zi", a afirmat el joi seară la TVR Info.

Ungureanu către noul ministru al Finanţelor: Bogdane, ştiu sigur că o sa ai de lucru

"Bogdane, ştiu sigur că o să ai de lucru, o să-ţi faci probabil birou la Guvern şi o să mai vii şi pe aici, la minister, din când în când. Tranziţia de la postul de secretar de stat la cel de ministru este una lină, fără crize de personalitate şi orgolii consumate greşit", a spus Ungureanu, prezent la ceremonia de instalare a noului ministru al Finanţelor, potrivit Mediafax. El a mulţumit fostului ministru Gheorghe Ialomiţianu pentru faptul că, la vremuri grele, a reuşit cu discreţie, dar eficacitate "să ţină deasupra apei barca ce plutea pe o mare în derivă". În privinţa noului ministru, premierul a arătat că, "spre deosebire de mulţi alţi înalţi funcţionari guvernamentali", Drăgoi a învăţat să lucreze în echipă şi a găsit mereu soluţii la probleme cu un calm imperial.

Dăianu: Va fi foarte greu pentru BNR să lupte cu euroizarea

România este puternic euroizată, ceea ce obligă politica monetară să se comporte ca într-un consiliu monetar, iar stabilirea orizontului de aderare la zona euro pentru 2015 face inconsistentă orice încercare de revenire la moneda naţională, apreciază profesorul de economie Daniel Dăianu. Dăianu consideră că România funcţionează în prezent ca un consiliu monetar, adică banca centrală menţine cursul de schimb într-un interval strâmt de variaţie. Fostul ministru al Finanţelor a criticat în termeni duri modul de utilizare a banilor publici, arătând că România a cheltuit pe investiţii mai mult decât Polonia sau Cehia, ca procent din PIB, cu o medie de peste 5% anual, dar rezultatele par să indice o alocare de numai 1-2%.

Embargoul asupra Iranului ameninţă comerţul legal, dar deschide calea celui ilicit

Sancţiunile Uniunii Europene asupra Tidewatter Middle East, cel mai mare operator portuar iranian, ar reduce valoarea comerţului legal cu această ţară, cu miliarde bune de euro. Aceste măsuri vor conduce în schimb la majorarea schimburilor comerciale realizate prin diferite state sau alte porturi interpuse, adică la creşterea ponderii comerţului "la limita legii".

Fabrica de Arme Cugir angajează 500 de persoane pentru a onora contractele

Fabrica de Arme Cugir va angaja în perioada următoare aproximativ 500 de persoane pentru a putea onora contractele de furnizare armament şi muniţie încheiate în urma participării la cel mai mare târg de tehnică militară din lume. Târgul "SHOT Show" are loc în fiecare an la sfârşitul lunii ianuarie în Las Vegas - SUA. Din România a participat o delegaţie din care au făcut parte reprezentanţi ai companiei Romarm, Ministerului Economiei şi fabricilor de producţie specială de la Cugir. Potrivit directorului Romarm, Vasile Crişan, au fost încheiat patru contracte, în valoare de mai multe milioane de euro. Trei dintre acestea sunt cu parteneri din SUA, iar unul cu o companie din Azerbaidjan. Societatea din Cugir mai derulează un contract cu Ministerul Apărării, privind fabricarea unei arme automate cu care să fie dotată Armata.

Warren Buffet: obligaţiunile se numără printre activele "periculoase"

Bill Gross, co-fondatorul Pacific Investment Management Co. (Pimco), şi-a mărit deţinerile de bonuri de trezorerie americane la cel mai mare nivel din iulie 2010, în timp ce Warren Buffet, investitorul multimiliardar, le consideră "periculoase". Gross a mărit deţinerile de obligaţiuni guvernamentale şi bonuri de trezorerie americane de la 30% la 38% din fondul Pimco "Total Return Fund", în valoare totală de 250,5 miliarde de dolari, cel mai mare fond mondial de obligaţiuni, conform unui raport publicat, ieri, pe site-ul companiei şi preluat de agenţia de ştiri Bloomberg. Pe de altă parte, Buffet, preşedintele Berkshire Hathaway Inc. a declarat că taxele şi inflaţia ar trebui să prevină investitorii să cumpere acţiuni.

Excedentul comercial al Chinei a crescut pe fondul căderii importurilor

Comerţul Chinei a scăzut în luna ianuarie 2012 faţă de prima lună a lui 2011, încetarea producţiei industriale pe perioada Anului nou chinezesc exacerbând o scădere a cererii externe care a forţat guvernul de la Beijing să implementeze măsuri de stimulare a creşterii economice prin susţinerea sectorului domestic. Informaţiile publicate vineri arată că importurile s-au prăbuşit cu 15,3% în ianuarie 2012 faţă de ianuarie 2011, atingând cel mai scăzut nivel din august 2009, în timp ce exporturile au scăzut cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă, atingând, la rândul lor, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2009, anunţă CNBC. În consecinţă, China a cunoscut un excedent comercial pe luna ianuarie de 27,3 miliarde de dolari, cel mai mare din ultimele şase luni, contrazicând aşteptările pesimiste ale analiştilor.

Oficial rus: "Ţările occidentale sunt responsabile de măcelul din Siria"

Occidentul, susţinând opozanţii regimului sirian, a devenit complicele agravării crizei din Siria şi opoziţia va fi considerată responsabilă de continuarea "vărsării de sânge", a declarat adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, relatează AFP. "Statele occidentale, incitând opozanţii sirieni la acţiuni intransigente (...), sunt complice la agravarea crizei", a declarat Serghei Riabkov, citat de Itar-Tass. "Autorităţile siriene au declarat că sunt dispuse să organizeze un referendum privind Constituţia şi să convoace alegeri", a declarat Riabkov în timpul unei vizite în Columbia. "De aceea, cei responsabili pentru a căuta o soluţie de încetare a vărsării de sânge sunt opozanţii", care refuză să negocieze cu puterea, a mai adăugat acesta.

Siria a cerut ajutor Iranului

Siria a cerut Iranului să-i acorde un ajutor de 15 mii de soldaţi ai serviciilor speciale pentru menţinerea ordinii în provinciile cheie ale ţării, potrivit ziarului chinez "Jenmin Jibao". Alte surse susţin că pe teritoriul Siriei au fost dislocate unităţi ale serviciilor speciale din Marea Britanie şi Qatar. În acelaşi timp, în apropiere de oraşul Homs, Siria are aproape 10 mii de soldaţi, pregătiţi pentru a ataca, relatează postul de televiziune britanic "Sky-News". Oamenii din satele din apropiere se aşteaptă la un atac la scară mare a trupelor guvernamentale, care va cuprinde toate localităţile până la graniţa cu Libanul. Potrivit consiliilor siriene de coordonare, în bombardamentele de ieri au murit 110 civili. Autorităţile siriene susţin ca în apropiere de Homs se desfăşoară o operaţiune specială pentru a distruge teroriştii.

Papa va fi asasinat anul acesta, susţine un document "foarte confidenţial"

Papa Benedict al XVI-lea mai are doar câteva luni de trăit, potrivit unui document secret în limba germană care anunţă asasinarea lui în următoarele 12 luni. Documentul a fost dezvăluit astăzi de "Il Fatto Quotidiano" şi dezminţit de Vatican, care l-a calificat drept "delirant şi necorespunzător realităţii".

EVENIMENTUL ZILEI

PSD ar sparge greva la un semn al lui Ungureanu

Parlamentarii social-democraţi sunt dispuşi să renunţe la protest dacă noul premier va promite că nu va apela la procedura angajării răspunderii pentru aprobarea de legi. Pretextul renunţării la grevă l-ar putea constitui decretarea stării de urgenţă în judeţele afectate de căderile masive de zăpadă. Preşedintele PSD Victor Ponta a cerut premierului Ungureanu acest lucru şi a anunţat că social-democraţii se vor prezenta în parlament pentru un vot prin care starea de urgenţă să fie instituită. Până să apară această condiţie, pesediştii susţineau că ar fi dispuşi să renunţe la protestul parlamentar dacă noul guvern le va face nişte promisiuni . După nici o săptămână de protest, parlamentarii social-democraţi spun că s-au cam săturat. Că la nivel de imagine greva nu le aduce niciun beneficiu şi în plus sunt obligaţi să se furişeze pe holuri sau să urmărească şedinţele din birouri. Aşa s-a întâmplat şi la şedinţa pentru învestirea cabinetului Ungureanu.

Udrea, în primul interviu de după plecarea din Guvern: Nu candidez la Primăria Capitalei

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că deşi este "ţintă permanentă de ani de zile a presei de opoziţie" a reuşit să se menţină "ca credibilitate în topul politicienilor PDL". Elena Udrea a făcut aceste declaraţii aseară, la emisiunea "La taifas", moderată de jurnalistul Ion Cristoiu, la B1TV.

De ce nu mai merge Crin Antonescu în vizită în SUA

Deşi însuşi Crin Antonescu afirma recent că în februarie va avea împreună cu Victor Ponta o vizită în SUA, liderul PSD va merge la Washington singur, iar cel al PNL va rămâne acasă. Dezvăluirea că Victor Ponta merge în SUA fără Antonescu a fost făcută chiar de Mircea Geoană, recent revenit de la Washington, într-un interviu pentru "Evenimentul zilei". Crin Antonescu a reacţionat destul de iritat la întrebarea de ce nu îl însoţeşte pe Victor Ponta în vizita în SUA. Pe 8 ianuarie chiar liderul PNL îşi anunţa apropiata plecare în SUA alături de Ponta. Preşedintele PNL a explicat că a decis împreună cu Ponta ca doar unul dintre ei să plece în SUA, iar celălalt să rămână în ţară deoarece "e criza politică".

Zeci de mii de bucureşteni, aşteptaţi la protestul împotriva ACTA

Aproape 37.000 de bucureşteni ar putea participa sâmbătă la protestul contra ACTA care va fi organizat în Capitală. Pe pagina de Facebook a protestului, "Bucurestiul spune NU -ACTA! Invita-ti prietenii!", aproape 37.000 de bucureşteni au anunţat că vor participa la protestul de mâine, de la ora 17.00, din Piaţa Universităţii. Proteste similar vor avea loc în mai multe oraşe din ţară, precum Braşov, Cluj, Arad, Iaşi, Craiova sau Galaţi. Mişcarea se înscrie într-o mişcare amplă de protest care va avea loc în Europa şi SUA. Potrivit criticilor, ACTA îngrădeşte dreptul la libera exprimare a tuturor cetăţenilor. Şi autorităţile române au anunţat recent semnarea Acordului Comercial pentru Combaterea Contrafacerii. Deşi scopul declarativ al acestui acord este lupta împotriva pirateriei, mulţi oficiali consideră că lasă loc pentru abuzuri din partea autorităţilor. Cinci ţări din Uniunea Europeană, printre care Germania şi Olanda, nu au semnat acest tratat, considerându-l prea dur.

Cum se poate dezvolta economia României

România se poate inspira, indiferent de Guvern, din strategia ţărilor nordice. Eficienţă economică şi investiţii, nu pe cheltuieli pentru consum. Aceasta este strategia ţărilor nordice atunci când vine vorba de dezvoltarea economică şi a funcţionării societăţii. Nordul Europei îşi păstrează statutul de cea mai competitivă zonă a lumii, din punctul de vedere al dezvoltării economice şi al funcţionării societăţii. Raportul pe 2011-2012 al Forumului Economic Mondial arată că Suedia ocupă locul al treilea, Finlanda - locul al patrulea, iar Norvegia este pe poziţia a şaisprezecea. Pe primele două locuri se află Elveţia şi Singapore, care beneficiază de aportul unui sector financiar puternic şi de privilegiile de zone "excepţionale", izolate faţă de tendinţele regionale. Statele nordice se concentrează în mare măsură pe industria extractivă, care le permite să nu fie dependente de importuri strategice şi le asigură creşterea economică, reducerea şomajului în regiunile izolate şi o balanţă comercială pozitivă.

Chinezii vor continua să construiască oraşe, pentru că nu au viitor în agricultură

Sute de milioane de chinezi au fost mutaţi în ultimii 20 de ani la oraş şi procesul nu este încă încheiat. Drept urmare, China va continua să construiască şi alte oraşe, pentru că nu există niciun viitor în stilul în care fac ei agricultură, consideră Daniel Bach, directorul general al Holcim România. "Unul dintre cei mai mari generatori de creştere în China, în afara proiectelor de infrastructură, este urbanizarea populaţiei. Am lucrat în Asia din 2004 până în 2007. În 2004, îmi amintesc că inauguraseră 104 noi linii de producţie, fiecare de mărimea celei pe care o avem în Câmpulung", povesteşte şeful Holcim România. Compania a investit până în 2010 în fabrica de la Câmpulung, achiziţionată în 1999, peste 250 mil. euro.

Comisia Europeană pune tunurile pe site-ul extremiştilor olandezi

Peste 14.000 de plângeri împotriva polonezilor, românilor şi a imigranţilor est-europeni, în general, au fost postate pe site-ul lansat recent de Partidul Libertăţii (PVV), condus de extremistul Geert Wilders, scrie publicaţia "Volkskrant". Comisia Europeană a reacţionat, aseară, precizând că "intoleranţa nu îşi are locul în Europa". "Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt cetăţean est-european? Vrem să aflăm", se spune pe site. Comisia Europeană a condamnat ferm, azi, iniţiativa partidul olandez PVV de a lansa un website unde cetăţenii olandezi pot depune plângeri împotriva cetăţenilor central şi est-europeni, apreciind că iniţiativa este un apel deschis la intoleranţă, iar intoleranţa nu îşi are locul în Europa, relatează Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb