REVISTA PRESEI 11.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 11 mai 2017

REVISTA PRESEI 11.05.2017

ADEVARUL

Şerban Nicolae a fost mazilit în mârâiala baronilor PSD

Decizia lui Liviu Dragnea de a-l înlocui, în fruntea Comisiei Juridice, pe Şerban Nicolae cu Robert Cazanciuc, unul dintre apropiaţii lui Victor Ponta şi omul pe care baronii PSD l-au acuzat în urmă cu doi ani că susţine DNA, a stârnit nedumerirea social-democraţilor, potrivit unor surse politice. Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD şi preşedintele Comisiei Juridice din Senat, a rămas fără funcţii după ce a susţinut, cot la cot cu Traian Băsescu, graţierea corupţilor. Decizia a fost luată de conducerea PSD, la propunerea lui Liviu Dragnea. Surse participante la şedinţă au povestit pentru "Adevărul" că Liviu Dragnea, pentru a aplana conflictul, i-a cerut lui Şerban Nicolae să renunţe de bună voie la cele două funcţii, însă senatorul PSD a refuzat.

Dragnea a schimbat tabăra

Decizia lui Liviu Dragnea de a-l înlocui pe Şerban Nicolae atât de la conducerea grupului PSD din Senat, dar şi de la şefia Comisiei Juridice, confirmă traiectoria descendentă pe care se află liderul PSD, ale cărei resorturi le-am analizat săptămâna trecută. Dar nu lepădarea de Şerban Nicolae este ştirea momentului (am scris deja că evenimentul era previzibil, după pirueta de avarie făcută de şeful PSD), ci mumirea în locul său, la şefia Comisiei Juridice din Senat, a lui Robert Cazanciuc. Alegerea făcută de Dragnea, având în vedere multitudinea de opţiuni din tabăra talibanilor anti-DNA pe care le avea la dispoziţie şi pe care le-a ignorat, anunţă abandonarea definitivă a unei strategii care până acum i-a adus numai eşecuri. Şi poate chiar resemnarea.

Cine îl opreşte pe Nicolicea

Eugen Nicolicea are un talent cu totul aparte de a citi şi interpreta legile. Expunerile sale au devenit, în sine, un impresionant spectacol de sofisme, enunţuri paralogice şi paradoxuri înmărmuritoare. Iată două exemple recente. Acum o lună, Eugen Nicolicea a propus modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor în sensul ca în comisiile permanente să nu mai fie obligatoriu cvorumul de prezenţă. Adică o comisie să poată adopta rapoarte sau avize şi să depună amendamente indiferent de câţi deputaţi sunt prezenţi, iar cele decise acolo să fie supuse apoi plenului.

În Parlament, mai rău ca în mahala

Dezbateriile în contradictoriu privind anumite proiecte de lege, discuţiile aprinse în comisii sau simple declaraţii de presă i-au determinat pe parlamentari să uite unde să află şi să folosească în Parlament un limbaj demn de colţul străzii. De la "nespălat", "analfabet" sau "prost" la comparaţii cu porcii, poze în chiloţi sau gesturi obscene, Parlamentul nu a dus lipsă de nimic în ultimele trei luni. Astfel, în ultimele trei luni, şedintele de plen, şedinţele de lucru din comisii sau din birourile permanente au fost prilejii numai bune pentru schimburi dure de replici şi atacuri la persoană. Implicaţi în acest joc al replicilor acide au fost mai mulţi parlamentari, de la Traian Băsescu şi Liviu Dragnea, la Şerban Nicolae şi Mihai Goţiu. "Apropo de ferma de porci, domnule Băsescu, nu ştiam că aveţi şi această specializare" /"Păi v-am crescut, domnule Dragnea!"

Ne aşteaptă vreme grea! Specialiştii explică de ce ruperile de nori, tornadele şi grindina nu vor mai fi fenomene extreme izolate

După un sfârşit se săptămână cu temperaturi de 21 de grade, luni temperatura din România a căzut 10 grade. Pe fondul acestei fluctuaţii termice, luni, în timp ce în Constanţa oamenii au înregistrat pe telefoane tornade, în Gorj a plouat în câteva minute atât de mult, încât a trasformat un pârâu într-un veritabil râu care a luat cu el maşinile parcate pe marginea drumului. Începând de azi, temperaturile vor creşte brusc spre 26 de grade urmând, ca în weekend clima să devină subtropicală. Specialiştii climatologi spun că asemenea fenomenle extreme şi fluctuaţiile mari de temperatură vor deveni tot mai frecvente în ţara noastră. Vara anului 2017 va fi punctată de fenomene extreme frecvente, cu valuri de căldură şi ploi torenţiale care ar putea produce inundaţii pe spaţii restrânse.

INTERVIU Juncker: În zece ani de apartenenţă la UE, România are un câştig net de peste 26 de miliarde de euro

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va fi prezent joi în România, unde va susţine un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu ocazia aniversării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. De asemenea, Juncker are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Sorin Grindeanu. Preşedintele Juncker: Mă bucur că sunt din nou în România. Am amintiri din România care preced cu mult mandatul meu ca preşedinte al Comisiei. Am fost întotdeauna şi sunt în continuare alături de România pe drumul ei european. Acesta este motivul pentru care nu pot accepta să se vorbească de cetăţeni de prim rang sau de al doilea rang. Aşa ceva nu poate exista în Europa. Există doar cetăţeni europeni - şi sunt cu toţii de prim rang !

Furtună politică la Washington

Decizia preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a-l demite pe directorul Biroului Federal de Investigaţii, James Comey, a provocat o undă de şoc la Washington. Democraţii au vorbit imediat de o posibilă tentativă de a submina ancheta FBI privind eventualele legături între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia. Dar şi unii republicani s-au arătat nemulţumiţi. James Comey, puternicul director al FBI, despre care se spunea că este inamovibil, protejat de reţelele sale şi de toate secretele strânse de serviciile sale de investigaţii, oficial, el şi-a pierdut funcţia pentru că a acţionat greşit în ancheta cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată la prezidenţialele de anul trecut Hillary Clinton pe vremea când aceasta deţinea funcţia de secretar de stat.

BANCHERUL

Şeful Erste Bank ironizează planurile de extindere ale OTP Bank: succes la cumpărarea de unităţi bancare in 2017!

Andreas Treichl, şeful Erste Bank, unul dintre cele două mari grupuri austriece, alături de Raiffeisen, care au cucerit piaţa bancară din Estul Europei, ironizează recentele planuri ale băncii ungare OTP Bank de extindere in ţările din zona, inclusiv in România: "le urez succes in cumpărarea de unităţi bancare in 2017!" El se referă la procesul de digitalizare din domeniul bancar, care determina băncile să efectueze tot mai multe operaţiuni online pentru clienţii lor, pe măsură ce aceştia utilizează tot mai mult aplicaţiile bancare de internet banking si mobile banking. Treichl a răspuns că după părerea sa este vorba de "vechiul vis maghiar" de a cuceri ţările din zona, însă apreciază ca in ziua de astăzi, dominată de dezvoltarea tehnologică, cumpărarea de unităţi bancare nu mai reprezintă o strategie viabilă: "Succes la cumpărarea de unităţi bancare in 2017!"

COTIDIANUL

S-a depus acţiunea judiciară pentru dovedirea nulităţii absolute a formei republicane de guvernământ

Într-un comunicat transmis redacţiei Cotidianul, se spune că Mişcarea pentru Regat şi Coroană a întreprins demersul necesar pentru constatarea nulităţii absolute a formei republicane de guvernământ: "Astăzi, 10 mai 2017, exprimând voinţa Convenţiei Naţionale pentru Monarhie Constituţională (o coaliţie largă a organizaţiilor monarhiste din România), în conformitate cu hotărârea acesteia luată la începutul lunii aprilie şi anunţată public, Mişcarea pentru Regat şi Coroană a înaintat Parchetului General o sesizare prin care Ministerul Public este investit să efectueze cercetările necesare pentru stabilirea pe deplin a împrejurărilor concrete si a înlăturării consecinţelor decurgând din actele criminale care, după 6 martie 1945, au determinat răsturnarea ordinii constituţionale a ţării la data de 30 Decembrie 1947". Acţiunea judiciară urmăreşte dovedirea nulităţii absolute a actului de instaurare a formei republicane de guvernământ,

PSD şi-o face singur - Cornel Nistorescu

De ce se împiedică PSD-ul de sine însuşi? Nu are opoziţie decît prin DNA, mai puţină prin SRI şi aproape deloc în presă. Realitatea TV şi Digi 24 oricum nu contează! Fără adversari, fără concurenţă pentru preluarea puterii, PSD-ul se zbate să treacă de la un prag la celălalt. Cu legea salarizării unitare s-a împiedecat singur. A tot umblat la ea, a tot amînat-o şi s-a trezit, ca într-o jonglerie de circ, direct în legea graţierii. Dintr-un partid al miracolelor salariale şi al pensiilor gonflate, PSD-ul s-a trezit ca fiind partidul care vrea să-i salveze pe corupţi şi care vrea să golească penitenciarele, ca să le poată zugrăvi. Nici dacă ţi-ai stoarce materia cenuşie şi tot n-ai putea face o asemenea trecere spectaculoasă. Pedalînd pe măsuri sociale, PSD-ul s-a trezit acelaşi sac de box bumbăcit de demonstranţi în protestele din Piaţa Victoriei, cele prilejuite de Ordonanţa 13.

Un ofiţer SPP s-a împuşcat în plină stradă

Un ofiţer SPP s-a împuşcat, miercuri, în plină stradă, în Capitală, în zona Tineretului, cu o armă. Acesta a murit în urmă cu scurt timp, la Spitalul Bagdasar-Arseni, potrivit Antena 3. S-a deschis dosar penal în acest caz, un procuror de la Parchetul Militar urmând să coordoneze această anchetă. Potrivit unor informaţii, anul trecut, bărbatul a trecut testarea psihologică. Ofiţerul SPP ar fi avut însă probleme personale. Ofiţerul se numeşte Lucian Sanda şi este absolvent al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". Este doctor în sociologie. În anul 2011 a publicat lucrarea "Conflictul israeliano-palestinian; Repere istorice şi dimensiuni internaţionale: O perspectivă sociologică".

Ziua Regalităţii a fost sărbătorită cu eleganţă

Ceremonii în Capitală de Ziua Regalităţii. Custodele coroanei Române, Principesa Margareta şi Principele Radu au depus miercuri o coroană de flori la statuia lui Carol I din Piaţa Palatului Regal, iar apoi, alături de Principesa Maria, şi-au întâmpinat oaspeţii la evenimentul Garden Party, organizat la Palatul Elisabeta. La ora 17, membrii Familiei Regale au ieşit la balconul palatului pentru a-şi saluta invitaţii. La 10 mai, în România se serbează ziua la care Carol I a ajuns în România la 1866, dar şi ziua în care a fost încoronat rege al României în 1881. De asemenea, există o întreagă dezbatere privind Ziua Independenţei României. Unii istorici susţin că independenţa României este dată de proclamarea sa de către ministrul de afaceri externe Mihail Kogălniceanu în Parlamentul României, la data de 9 mai 1878. Cu toate acestea, timp de aproape 70 de ani Ziua Independenţei s-a sărbătorit tot pe 10 mai. De asemenea, ziua de 10 mai a fost Ziua Naţională a României între 1866 şi 1947.

CURENTUL

Consiliul Concurenţei investighează un posibil cartel al medicilor de familie privind tarifele serviciilor nedecontate de CNAS

Veste proastă pentru medicii de familie. Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor medicale nedecontate de Casa Naţională Asigurări de Sănătate (CNAS) şi plătite direct de consumatori, existând suspiciuni privind o posibilă înţelegere între medicii de familie pentru stabilirea în comun a tarifelor pentru diverse servicii medicale, se arată într-un comunicat al instituţiei. Amenzile pe care această autoritate le poate aplica sunt imense. Consiliul a demarat această investigaţie în urma derulării unei anchete sectoriale pe piaţa serviciilor de asistenţă medicală din România.

Banca Mondială numeşte o rusoaică directoare pentru România

Banca Mondială a numit-o pe Tatiana Proskuryakova în funcţia de Director de Ţară pentru România şi Ungaria. Proskuryakova o va înlocui pe Elisabetta Capannelli, care a fost director de ţară în cadrul Băncii Mondiale începând din anul 2013, şi care va prelua un alt mandat la Zagreb. Proskuryakova, cu cetăţenie dublă rusă şi americană, îşi va prelua mandatul la Bucureşti în data de 24 iulie 2017. Proskuryakova este director de ţară în Bosnia-Herţegovina şi Montenegro din anul 2015. Înainte de mandatul de la Sarajevo, Proskuryakova a fost Director de Ţară în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (2013-14) precum şi Consilier pentru Operaţiuni de Ţară (Country Operations Adviser) pentru Argentina, Paraguay şi Uruguay (2010-13).

Liliana Mincă s-a transformat din traseistă în regalistă

Liliana Mincă nu mai are nevoie de nicio prezentare. După ce nu a mai intrat în Parlament, traseista şi-ar fi dorit să îi ia locul lui Liviu Pop de secretar de stat la Ministerul Educaţiei dar aceasta a fost respinsă categoric de ministru. Ţaţa traseistă (ex-PC, ex-PP-DD, ex-PND, ex-UNPR, ex-PSD, acum în ALDE) şi-a găsit totuşi pe pile politice un post la stat, fiind numită de Grindeanu vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Oportunista Mincă mimează chiar şi regalismul dacă e nevoie. Cine ştie când îi trebuie o pilă cu sânge albastru cum ar fi de exemplu, Alteţa sa Radu Duda. Splendida Mincă, urând cu convingere "La mulţi ani Majestate!", apare într-o poză la recepţia de la Palatul Elisabeta.

CURIERUL NATIONAL

Macron promite o poziţie "total diferită" de cea a predecesorilor săi

Tânărul preşedinte nou ales al Franţei, subliniază specialişti din echipa care l-a sprijinit în campania electorală, doreşte să se situeze "pe o linie De Gaulle- Mitterrand" în politica faţă de Statele Unite, Rusia şi ţările europene. În opinia lui Macron, "refondarea Europei", idee evocată şi promisă insistent în campania electorală, "trece obligatoriu prin reanimarea cuplului franco-german". Macron va fi un "prieten exigent" al Germaniei şi un "negociator dificil" cu Regatul Unit la plecarea acestuia din UE. Faţă de actualul război civil din Siria, preşedintele Franţei a fost ezitant în privinţa poziţiei pe care Franţa trebuie să o adopte

Phenianul este iritat de submarinul american USS Michigan, plin de ofiţeri Navy SEAL

Regimul de la Phenian pare să fie extrem de iritat de prezenţa în zona peninsulei a submarinului american USS Michigan. După încetarea războiului rece, USS Michigan a fost unul din cele patru submarine care au fost modificate pentru misiuni convenţionale. El are acum tuburi pentru a lansa până la 154 de rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură convenţională, dar transportă şi 60 de ofiţeri SEAL. Aceştia pot pleca în misiuni chiar în timp ce submarinul este scufundat datorită unui sistem - asemănător cu o cocoaşă - care le permite ieşirea în siguranţă din navă. Pentru deplasare, ofiţerii SEAL se folosesc, mai apoi, de un soi de minisubmarine.

Au fost aprobate proiecte de 1 milion euro pentru combaterea sărăciei

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat listele cererilor de finanţare care au fost aprobate în urma evaluării tehnico-financiare a proiectelor depuse pentru apelurile POCU/85/5/1/ şi POCU/86/5/1/ "Reducerea numărului de comunităţi marginalizate (romă şi non-romă) aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din oraşe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populaţie aparţinând minorităţii roma, prin implementarea de măsuri/ operaţiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC".

Piaţa de terenuri a atins 127 mil. euro în 2016

Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins anul trecut un nou record, în volum, fiind tranzacţionate loturi cu o suprafaţă cumulată de 110 hectare, în creştere cu 144% faţă de 2015 şi cu 3,5% mai mult faţă de cele 106 hectare tranzacţionate în 2007, precedentul an-record pentru piaţa terenurilor din Capitală. Ca valoare, piaţa terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creştere cu 41% faţă de 2015. Anul trecut, piaţa a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidenţial, care a atras investitori în zona de nord a oraşului, dar şi de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada Bucureşti-Piteşti. De altfel, aproape 90% din suprafaţa terenurilor tranzacţionate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidenţiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

Peste 1 miliard lei, piaţa RCA în T1

Evoluţia pieţei RCA în primul trimestru al acestui an a fost asemănătoare cu cea de anul trecut, a informat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit datelor preliminare, piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârşitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei). Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurările generale, în anul 2016, a fost de 7.717.501.992 lei, în creştere faţă de anul precedent cu 11%. Primele 10 societăţi de asigurare care au subscris prime aferente asigurărilor generale au cumulat o valoare de 7.367.854.282 lei, ceea ce reprezintă 95% din totalul acestui segment de activitate.

EVENIMENTUL ZILEI

"Noi suntem Statul". Vanghelie spune că, în 2009, politicienii erau dirijaţi cu dosare penale

Dezvăluirile din serialul Evenimentului zilei "Noi suntem statul" continuă să facă valuri. Chiar dacă cei indicaţi în materialele jurnalistului Dan Andronic par a acţiona sub consemnul unei "legi a tăcerii", continuă să apară personaje implicate în campania din 2009 care explică cât de gravă a fost situaţia. Marian Vanghelie a susţinut, marţi seară, într-o emisiune la TVR1, că "tace toată clasa politică pentru că s-a creat spiritul «dacă vorbiţi vă arestăm». Asta este starea de spirit în România, nu mai are nimeni curaj"

Coaliţia află de la televizor propriile proiecte

Liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au ajuns să afle din presă despre o parte din proiectele de impact pregătite de Guvern, lucru care a provocat iritare în interiorul arcului guvernamental, au relatat EVZ surse din coaliţie. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este deranjat că ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a anunţat introducerea unui impozit pe gospodărie înainte să fie stabilită în coaliţie o variantă finală. De cealaltă parte, propunerea ALDE de renunţare la venitul minim garantat a provocat iritare în PSD, subiectul nefiind discutat între Tăriceanu şi Dragnea. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a fost şi ea apostrofată în PSD după ce a anunţat plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului, înainte ca acest lucru să fie stabilit în coaliţie.

Vasilescu, la conferinţa CAPITAL: Inflaţia negativă e falsă! E doar statistică, din cauza reducerii de taxe

Inflaţia negativă de anul trecut este una statistică, datorată reducerii de taxe. Insă în realitate, scăderile nu s-au regăsit în preţuri. PIB se face la magazine, s-a făcut la mici de 1 mai. Vestea proastă e ca acest PIB nu este sustenabil şi nu aduce creşterea salariilor, a declarat, la conferinţa Capital, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Problema, în cazul majorărilor anunţate în sectorul bugetar, va interveni când piaţa muncii va simţi un imbold de corelare. Statul vine cu un program de măriri de salarii la stat, acolo unde sunt 1,3 milioane de salariaţi. Indiscutabil această mărire va ave aun efect asupra sectorului privat", a declarat el.

LEGĂTURILE DUBIOASE dintre Florian Coldea şi Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc preia conducerea Comisiei Juridice din Senat, înlocuindu-l pe Şerban Nicolae, au decis membrii CExN PSD, reuniţi în şedinţă, miercuri, deşi jostul ministru al Justiţiei nu are un trecut curat. În 2015, fostul ofiţer SRI Adrian Radu a făcut un denunţ la Parchetul General care îi viza pe fostul adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi comandantul Secţiei Judeţene SRI Dîmboviţa, Marin Constantin, care ar fi aprobat detaşarea lui Florian Teodor Andronache, ofiţer activ în cadrul SRI Prahova, la ministerul Justiţiei pe un post de consilier, încălcînd astfel Legea securităţii naţionale. Cazanciuc era ţinta unei anchete DNA, dar dosarul a dispărut în sertarele instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi.

Firma RCS-RDS/DIGI, implicată într-un caz de CORUPŢIE în America

Cunoscuta firmă de cablu şi televiziune din România a fost dată în judecată de un grup de afacerişti americani că a fost deposedat de bani şi firme ilegal. RISE Project dezvăluie că William Hawkins, liderul grupului american, este iniţiatorul acţiunii. Acesta a precizat că în urmă cu 10 ani a intrat pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii din Ungaria, că a investit bani într-o tehnologie inovatoare, dar că a rămas fără niciun beneficiu, fiind păcălit de cetăţeanul maghiar Laszo Borsy. Din grupul în care au investit americanii se numără şi i-TV, o companie de cablu cumpărată în 2008 de grupul RCS-RDS. Totul s-a desfăşurat fără ca Hawkins şi ceilalţi americani să îşi dea consimţămîntul în calitate de acţionari majoritari.

Ghiţă, DETRONAT de SRI Prahova. Noul STĂPÎN al oraşului PLOIEŞTI

Sebastian Ghiţă a fost înlocuit în Ploieşti de către unul dintre oamenii de afaceri care a prins tot mai multă putere, Stanciu George. În plin război cu Sebastian Ghiţă, procurorul DNA Mircea Negulescu a susţinut un alt personaj important din Ploieşti: Stanciu George, zis şi "Mardare". Pe lîngă celebrul procuror, Stanciu este şi un apropiat al lui Sabin Iancu, şeful SRI Prohova. La cei 36 de ani, "Mardare" deţine mai multe firme (în nume propriu sau prin interpuşi, prieteni de-ai săi) care au avut întotdeauna de profitat de pe urma instituţiilor publice. Restaurantele, firmele de construcţii edilitare sau de închiriere/subînchiriere de spaţii, societăţile agricole şi, ulterior, controlul asupra unei televiziuni locale (Wyl TV) şi a unor publicaţii online (ziarulincomod, stopinfractori şi Telegrama) l-au făcut pe George Stanciu să devină noul stăpîn din oraşul Ploieşti.

JURNALUL NATIONAL

Ce se ascunde în spatele tensiunilor din PSD

Tensiunile din PSD ascund reglări de conturi cu mize uriaşe:Liviu Dragnea este nemulţumit de lipsa de respect faţă de autoritatea sa în partid şi a dorit un semnal de forţă prin sancţionare lui Şerban Nicolae. Sunt informaţii din partid care dau ca sigură o remaniere guvernamentală în maxim 60 de zile, fiind vizaţi 3-4 miniştri şi secretari de stat. Lista neagră aflându-se în mapa lui Liviu Dragnea. Este posibil care în septembrie să existe şi o rearanjare de forţe în Parlament, fidelii lui Dragnea urmând să fie promovaţi în funcţii cheie în comisii, grupurile parlamentare şi conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. Decizia CCR privind imposibilitatea ca Liviu Dragnea să fie premier şi al doilea dosar de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi determină pe unii lideri PSD din eşalonul 2 să-şi facă deja planuri pentru şefia PSD, în cazul în care Dragnea va fi executat de justiţie.

MAI solicită asociaţiei lui Nicolae Badea să renunţe la contract pentru ca stadionul Dinamo să fie reabilitat

Ministerul Afacerilor Interne solicită Asociaţiei Club Sportiv FC Dinamo Bucureşti, aparţinând fostului finanţator al grupării de fotbal, Nicolae Badea, să renunţe la contractul de asociere cu CS Dinamo care îi oferă dreptul de folosinţă asupra Stadionului Dinamo pentru ca arena să poată fi reabilitată în planul de modernizare pentru organizarea în România a EURO 2020. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că aceasta este singura soluţie pentru ca CNI să poată realiza investiţii la arena din Şoseaua Ştefan cel Mare.

Americanii renunţă la impozitul pe familie

Modelul american de impozitare a veniturilor care i-a inspirat pe actualii guvernanţi e pe făraş în SUA. Americanii vor să renunţe la acest sistem pe care-l consideră prea greoi pentru actualele tendinţe în materie de fiscalitate care merg către simplificare. În schimb, guvernul Grindeanu l-a descoperit ca pe o soluţie minune pentru reducerea evaziunii fiscale şi a muncii la negru. Consultanţii fiscali susţin că sistemul de impozitare globală a gospodăriilor este extrem de complex şi greu de administrat atât de către contribuabil, cât şi de către autoritatea fiscală din România. În plus, alegerea modelului american pentru inspiraţie nu a fost o idee prea bună.

NATIONAL

Gabi Oprea a rămas in sistem!

Garda fostului vicepremier moare, dar nu se predă! Si nici nu ar avea de ce, din moment ce nimeni de la vârful noii puteri politice nu-i deranjează nici măcar cu o floare pe oamenii impuşi de către Gabi Oprea la conducerea unor Direcţii vitale din mai multe structuri de forţă aparţinând sistemului de siguranţă naţională. Si iată cum, in timp ce Donald Trump, după ce i-a închis gura procurorului general al SUA "noaptea, ca hoţii", l-a dat acum afara si pe şeful FBI tocmai in toiul unei conferinţe de presă iar până si noua garda din SRI a început "decoldeizarea" serviciului prin mazilirea influentului Sabin Iancu de la Prahova, nimeni nu are însă in schimb "tupeul" de a se atinge de oamenii lui Gabriel Oprea.

Furtuna pe Kiseleff

Invidioşi probabil pe succesul producţiilor turceşti gen "Furtuna pe Bosfor", pesediştii pun in scenă propria lor telenovelă. Una marcată de intrigi, decapitări si lupte pentru putere ca orice producţie de top. Dovada stă episodul de ieri, când sultanul Dragnea l-a executat fără drept de apel pe Şerban Nicolae, debarcându-l atât din fruntea Comisiei juridice a Senatului cât si din poziţia de lider al grupului senatorilor PSD. Chiar daca partidul mârâie gros in spatele lui Liviu Dragnea si-l acuză pe acesta ca este gata să-si sacrifice orice coleg pentru a scăpa el de problemele penale, pesediştii din CExN nu au îndrăznit să se opună si au votat in bloc (cu excepţia unei abţineri) contra lui Nicolae.

Brandul Rapid, scos la licitaţie pentru 700.000 de euro

Clubul de fotbal Rapid, unul dintre cele mai îndrăgite din Bucureşti, dacă nu chiar din România, nu mai există. Lichidatorul Mihai Florea (din partea Sierra Quadrant) speră să obţină ceva bani din brand, căci altceva nu mai există... Se pare că dezastrul lăsat in urma de Valerii Moraru depăşeşte limitele unui simplu faliment. In afara unor tricouri si a unor trofee, lichidatorul nu prea are ce vinde. Cu toate acestea speră să obţină o sumă de până la 700.000 de euro pentru brand.

Cheloşii salvează turismul turcesc

Cu peste 300 de instituţii specializate in transplantul de păr, Istanbul a devenit o placă turnantă a turismului capilar, o industrie in plin avânt in tara lui Recep Erdogan. Deseori, unele clinici oferă pachet complet: si operaţie si turism. Chirurgi experimentaţi, tehnologii de vârf si preturi rezonabile comparativ cu restul lumii: oferta metropolei turceşti a făcut din Istanbul o Mecca pentru cheloşi care împuşcă doi iepuri, făcând si turism, susţinând deci un sector economic vital pentru Turcia dar devastat de situaţia de securitate instabilă din tară. Un număr din ce in ce mai mare de bărbaţi tunşi zero si cu capul acoperit de pansamente însângerate poate fi văzut in locurile cele mai frecventate de turişti din Istanbul. Atât de mulţi încât, potrivit Afp, numeroşi locuitori din Istanbul sunt de părere că ar trebui făcut un nou simbol al oraşului din imaginea capetelor lor bandajate.

PUTEREA

Grindeanu anunţă REMANIEREA: "Se va trage LINIE"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că remanierile guvernamentale nu se fac la televizor, întrebat la Antena 3 să confirme dacă în următoarele 60 de zile ar urma trei schimbări de miniştri, adăugând că "se va trage linie atunci când unii dintre ei au alergat, au făcut treabă şi nu mai au suflu". "Remanierile, în primul rând, nu le-aş face la televizor (...) nici eu, nici colegii mei, cei care susţin (Guvernul - n.r.), cei din Coaliţie, dar fiecare din miniştrii din Guvern sunt evaluaţi (...) ca nu cumva să obosească. Sunt absolut în dialog cu fiecare dintre ei, nu există plusuri sau minusuri. De fiecare dată când simt că unii dintre ei, poate, şi-au pierdut un anumit ritm pe care-l vrem şi eu, şi ceilalţi colegi ai mei îi aduc la ritmul potrivit", a declarat Sorin Grindeanu, miercuri, la Antena 3.

ŞOFERUL lui Sorin Oprescu rupe tăcerea: "Ceream bani pentru PRIMAR"

Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, a arătat miercuri, la Tribunalul Bucureşti, că executa ordinele lui Bogdan Popa fără să întrebe, iar acesta îl trimitea la oameni de afaceri cu care Primăria Capitalei avea contracte ca să ceară bani pentru primar. Fostul şofer al lui Sorin Oprescu este judecat pentru complicitate la luare şi la dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat, alături de fostul primar al Capitalei şi de fostul şef al Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Popa. Stanca a spus în faţa instanţei că Bogdan Cornel Popa îl promitea de multe ori că îi dă bani, însă nu a luat decât o singură dată bani de la acesta, pe care i-a dat mai departe unui şef de şantier.

ROMANIA LIBERA

Firma ministrului de Finanţe, scutită de impozite

Consiliul Municipal Galaţi a scutit Navrom Centru de Afaceri SRL de plata taxelor pe clădiri şi terenuri în 2017 şi 2018, în timp ce alte 4.900 de firme gălăţene pot spera doar la iertarea de penalităţi. Una dintre firmele la care este asociat actualul ministru al Finanţelor, Viorel Ştefan, a fost scutită la sfârşitul lunii aprilie de Consiliul Municipal Galaţi de plata impozitelor pe clădiri şi pe terenuri, atât pe 2017, cât şi pentru anul 2018. Navrom Centru de Afaceri SRL Galaţi a primit, astfel, un ajutor de minimis constând tocmai în scutirea de taxe, facilitate de care beneficiază parcurile tehnologice.

Preşedintele SUA, Donald Trump, afirmă că a avut o întâlnire foarte bună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Preşedintele Donald Trump a declarat că a avut, miercuri, la Casa Albă, o întrevedere "foarte bună" cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. La rândul lui, şeful diplomaţiei ruse a susţinut că membrii actualei Administraţii de la Washington sunt oameni "de acţiune". Principala temă a discuţiilor dintre Trump şi Lavrov a vizat modalităţile de soluţionare a conflictului din Siria.

ZIARUL FINANCIAR

Index imobiliar ZF: Preţul apartamentelor atinge un nou maxim în aprilie

Locuinţele din cartierele bucureştene Titan, Berceni, Olteniţei şi Militari s-au scumpit în aprilie comparativ cu luna martie, astfel încât preţul mediu al unui apartament vechi cu trei camere în Capitală a ajuns luna trecută la 81.900 de euro, cu 850 de euro mai mult decât în martie, potrivit indexului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Locuinţele din cartierele bucureştene Vitan, Drumul Taberei şi Crângaşi au fost singurele care s-au ieftinit în aprilie comparativ cu luna martie.

Germania vs Franţa, un joc economic dezechilibrat de care depinde viitorul Uniunii Europene

Germania a devenită arogantă din cauza succesului economic recent, iar nemţii se văd drept un exemplu pentru Europa. Macron trebuie să le dea o lecţie. Alegerea simfoniei Odă Bucuriei a lui Beethoven, imnul european, pentru sărbătorirea victoriei sale în alegeri este simbolică pentru platforma sa. Noul preşedinte francez vrea să dezvolte mai departe UE şi în special uniunea monetară. Vrea un ministru de finanţe pentru zona euro, un buget şi un parlament unic pentru uniunea monetară. De asemenea, el vrea ca zona euro să poată emite obligaţiuni comune, adică să-şi pună la comun datoriile - în prezent ceva de neacceptat pentru Berlin. Şi este de înţeles. Germania are o datorie echivalentă cu 68% din PIB, în timp ce datoria Franţei se ridică la 96% din PIB.

Importurile duduie. Deficitul comerţului internaţional cu bunuri a urcat la 2,3 mld. euro în martie, plus 18%

România a exportat bunuri în valoare de 15,4 mld. euro în primele trei luni ale anului şi a importat produse în valoare de 17,7 mld. euro în aceeaşi perioadă, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, deficitul balanţei comerţului internaţional cu bunuri a urcat în primul trimestru la 2,3 mld. euro, în creştere cu 18% (adică cu 361 mil. euro) faţă de situaţia înregistrată în primul trimestru de anul trecut. La nivelul primului trimestru din acest an, exporturile au crescut cu 11,5%, iar importurile cu crescut 12,4% faţă de situaţia din 2015.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb