REVISTA PRESEI 11.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 11 iunie 2013

ADEVARUL

Armata siriană se pregăteşte să atace oraşul Alep. "Furtuna din Nord", programată să înceapă în următoarele zile

Forţele guvernului sirian pregătesc o ofensivă serioasă asupra părţilor deţinute de rebeli, în oraşul Alep şi în apropierea acestuia. Potrivit BBC, o sursă din cadrul serviciilor de securitate din Siria a declarat că ofensiva este programată să înceapă "în următoarele ore sau zile". La rândul lor, rebelii sirieni au declarat pentru BBC că mai mulţi membri ai unor organizaţii militare, inclusiv ai Hezbollah, au fost văzuţi în anumite zone din oraşul Alep. În aceste condiţii, Statele Unite ar putea decide săptămâna aceasta să înceapă înarmarea rebelilor, au declarat mai mulţi oficiali americani pentru sursa menţionată. O mare parte din nordul Siriei, unde se află şi oraşul Alep, a fost controlată de grupările de rebeli încă de anul trecut, însă victoria pe care forţele preşedintelui Bashar al-Assad au înregistrat-o în Qusair a fost considerată ca fiind una decisivă, încurajând astfel aliaţii să îl sprijine în continuare pe şeful statului.

Elena Udrea şi Dorin Cocoş au divorţat. Istoria tumultuoasă a unei căsnicii care a ţinut prima pagină a ziarelor

Elena Udrea şi Dorin Cocoş au anunţat, luni, printr-o declaraţie de presă comună, că au pus capăt mariajului "în mod amiabil şi în faţa notarului". Cei doi s-au căsătorit doar civil, pe 26 decembrie 2003, când Udrea a împlinit 30 de ani. "După 10 ani, căsătoria noastră a luat sfârşit astăzi, 10.06.2013, în mod amiabil şi în faţa notarului. Decizia de a ne despărţi vine după o analiză îndelungată şi profundă a relaţiei noastre şi a opţiunilor de viitor a fiecăruia dintre noi", au motivat cei doi. Elena Udrea şi Dorin Cocoş au acuzat presiuni externe ce le-au şubrezit căsnicia. "Faptul că avem cariere atât de diferite şi, în cazul nostru, chiar incompatibile, unul politică, altul afaceri, ne-a privat de timpul petrecut împreună necesar relaţiei şi a supus căsătoria unor presiuni din exterior care au afectat-o iremediabil", se mai arată în comunicat.

Victor Ponta, după întâlnirea cu Angela Merkel: Preşedintele Băsescu nu a intervenit pentru ca întâlnirea să aibă loc

Premierul Victor Ponta a vorbit luni seara în direct de la Berlin, după ce a fost primit de către cancelarul Angela Merkel. Premierul a discutat luni seara, atât la Antena 3, cât şi la România TV, despre întâlnirea de la Berlin, arătând că semnele de respect şi de prietenie au vizat nu persoana sa, ci mesajul pe care Germania vrea să îl transmită României. Acest mesaj, a subliniat şeful Guvernului, este unul de prietenie din partea poporului german faţă de români. Referindu-se la speculaţiile potrivit cărora premierul a fost invitat la Berlin graţie unei intervenţii a preşedintelui Traian Băsescu, Victor Ponta a subliniat că şeful statului nu a intervenit în vreun fel pentru ca întâlnirea să aibă loc, dar nici nu a împiedicat-o.

Băsescu, avantaj temporar la CCR

Ieri, postul de judecător CCR care revine Administraţiei Prezidenţiale, deţinut între 2004 şi 2013 de Acsinte Gaspar, propus de Ion Iliescu, a fost ocupat de fostul şef al DNA Daniel Morar. În acest fel, tabăra Băsescu a câştigat un vot în plus. Din 29 iulie, situaţia din CCR s-ar putea echilibra. Iulia Motoc ar putea renunţa la postul de la CCR pentru a deveni judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Curtea Constituţională are, începând de ieri, o nouă componenţă, după numirile lui Daniel Morar, Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru, în locul lui Acsinte Gaşpar, Aspazia Cojocaru şi Ion Predescu. După depunerea jurământului, toţi judecătorii constituţionalişti s-au reunit în şedinţă pentru a-şi alege preşedintele. Augustin Zegrean, fostul preşedinte, a obţinut un nou mandat de trei ani, după o victorie categorică în detrimentul lui Tudorel Toader, cu şapte voturi "pentru" şi doar două "împotrivă".

Război deschis pentru marcarea aurului. Cine e de vină pentru tinichelele poleite vândute ca bijuterii

O mare parte din bijuteriile vândute în România sunt pur şi simplu tinichele poleite. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi patronatele vor să reglementeze problema, dar nu se înţeleg asupra mijloacelor. Patronatele din domeniu acuză ANPC, instituţie care a preluat prerogativele în acest domeniu în anul 2000 de la Banca Naţională a României (BNR), că permite, sub ştanţa sa, vânzarea de bijuterii clasificate ca fiind din aur dar care, în realitate, sunt falsuri. Bijutierii au prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, o serie de astfel de piese, toate cu marca de stat a României, aplicată de către ANPC, care au fost secţionate în faţa camerelor.

S&P revizuieşte în creştere ratingul SUA

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor`s a revizuit în creştere perspectiva ratingului Statelor Unite ale Americii de la "negativă" la "stabilă", motivând calificativul mai bun prin faptul că Congresul american a reuşit să scape de amplu anticipata "prăpastie fiscală" din 2012. În plus, economiştii agenţiei de rating au subliniat faptul că nu se aşteaptă la o nouă dezbatere privind ridicarea plafonului datoriei publice a Statelor Unite până la sfârşitul anului care ar fi putut "cauza o contracţie neaşteptată a cheltuielilor publice - ceea ce ar putea acţiona ca un factor de destabilizare". Standard & Poor`s (S&P) a fost singura dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară din lume (Moody`s, Standard & Poor`s şi Fitch) care a redus ratingul "AAA" - cel mai bun posibil - al Statelor Unite de la înfiinţarea sistemului de rating.

FMI cere băncilor să şteargă încă o parte din datoria Greciei

Fondul Monetar Internaţional pune presiuni pentru o nouă restructurare a datoriei Greciei, anunţând că nu va mai elibera tranşe din împrumuturile pe care le-a acordat statului falimentar dacă acesta nu convinge băncile comerciale să renunţe la dobânzi în valoare de 4,6 miliarde de dolari. Potrivit publicaţiei germane "Der Spiegel", Fondul refuză să mai participe la alte programe de salvare a statului cu cea mai fragilă economie din UE dacă acesta nu-şi asigură finanţarea pentru următoarele 12 luni. În următorul an, necesarul de finanţare al Greciei se ridică la 4,6 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni ajunse la maturitate şi alte dobânzi la împrumuturi. Practic, FMI cere Greciei să impună noi pierderi creditorilor privaţi (bănci comerciale, fonduri de investiţii).

Paradisurile fiscale ale Europei, pe ducă. Ce mai rămâne în urma crizei şi a competiţiei cu Asia

În ciuda zecilor de ani în care au respectat principiul secretului bancar, paradisurile fiscale din Europa sunt în pericol de a-şi pierde statutul şi, prin urmare, clienţii. Înăsprirea regimurilor fiscale, controalele tot mai dese pentru aducerea de bani la buget şi competiţia făcută de statele din Asia ameninţă acum ţări invidiate precum Liechtenstein, Monaco şi Elveţia. Potrivit estimărilor Uniunii Europene, guvernele din blocul comunitar pierd anual aproximativ 1.000 de miliarde de dolari din cauza paradisurile fiscale. Singapore şi Hong Kong ar putea detrona Elveţia de pe prima poziţie din topul celor mai atractive locuri de ascuns bani, potrivit unei analize realizate de jurnaliştii "The Economist".

CURENTUL

Hrebenciuc, guzganul care l-a transformat pe Gigi Becali în şoarece de puşcărie Scris de George Roncea

"Nu sunt tâmpit să vină DNA pe urmele mele" explica Hrebenciuc felul măiestru în care îşi utiliza el telefonul său magic, care rezolva orice marafeturi, unor ziarişti de la Cotidianul, prin 2008. Ziariştii erau interesaţi de traficul de influenţa, însă Hrebenciuc nu le-a oferit satisfacţie, deoarece chiar aşa tâmpit totuşi (nu) era. Se pare însă ca Becali, la utilizarea telefonului s-a dovedit a nu fi învăţat nimic de la mentorul sau, cel care a suflat asupra sa ca un fel de Pygmalion satanic şi l-a însufleţit, aruncându-l de la ciobănie la politică, smenuri, combinaţii şi, finalmente, la puşcărie. Interceptările din scandalul valiza arată foarte clar cine-i şeful în relaţia dintre cei doi. Viorel Hrebenciuc a fost interceptat în timp ce vorbea cu patronul din Ghencea cum să facă astfel încât "U" Cluj să încurce CFR Cluj în sezonul 2007 - 2008 al Ligii I, iar Steaua să devină campioana.

Primăria lui Oprescu pune beţe-n roate protestelor sindicale

Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie amână protestele programate pentru marţi şi miercuri în faţa Guvernului, după ce acestea nu au fost aprobate de Primăria Municipiului Bucureşti, fiind solicitată, în consecinţă, organizarea unor acţiuni de protest în 18, 19, 25 şi 26 iunie. Într-un comunicat de presă, Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie informează că Primăria Municipiului Bucureşti a refuzat autorizarea acţiunilor de protest anunţate pentru zilele de marţi şi miercuri. În acest context, Federaţia a solicitat, din nou, organizarea acţiunilor de protest în săptămânile următoare, în zilele de 18, 19, 25 şi 26 iunie. Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a început săptămâna trecută o serie de proteste, pentru a atrage atenţia că dacă nu va fi suspendat timp de un an ordinul privind liberalizarea tarifelor la gazele naturale, industria chimică va fi distrusă, iar cei 8.000 de salariaţi vor fi disponibilizaţi.

CURIERUL NATIONAL

Vom fi pregătiţi de inundaţii... în 2035

Elveţia, Germania, Austria, Cehia şi Ungaria îşi contabilizează pagubele de zeci de miliarde de euro. Pe ultima sută de metri, autorităţile "refac" podul de la Feteşti şi alte zone ce vor fi afectate de inundaţii, lucrările fiind supravegheate de Comandamentul de urgenţă. O strategie aprobată în 2010 prevede că lucrările de prevenire a inundaţiilor se vor termina în 2035, costurile fiind de 17,5 mld. euro

Deficitul comercial a scăzut la 7,31 miliarde lei în primele patru luni

Deficitul comercial a scăzut în primele patru luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,2 miliarde lei (971,3 milioane euro), la 7,31 miliarde lei (1,67 miliarde euro), exporturile având un ritm de creştere mai mare decât cel al importurilor, potrivit datelor anunţate de INS. Exporturile FOB au totalizat 68,79 miliarde lei (15,66 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 76,11 miliarde lei (17,33 miliarde euro). "Comparativ cu perioada 1.I -30.IV 2012, exporturile au crescut cu 8,1% la valori exprimate în lei (7,2% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 1,3% la valori exprimate în lei (0,5% la valori exprimate în euro)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Contribuabilul, pe picior de egalitate cu statul?

USL a agreat ca amendamentul votat deja de Comisia de revizuire a Constituţiei prin care creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale să fie introdus în noua Constituţie, stabilind, însă, ca articolul să cuprindă şi adăugirea "în condiţiile legii", informează Mediafax. "Referitor la articolul privind creanţele statului, am convenit ca acest articol să fie introdus - e un principiu important, cu precizarea "în condiţiile legii"", a declarat, ieri, după şedinţa conducerii USL, preşedintele Senatului, Crin Antonescu. El a precizat că, fără această adăugire ("în condiţiile legii", n.r.), articolul respectiv ar crea "riscul" unor interpretări "abuzive", care ar genera probleme de natură "practică".

Energia regenerabilă, comercializată şi prin contracte reglementate

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă prin care modifică legislaţia privind sprijinul acordat energiei produse din surse regenerabile, printre prevederi figurând posibilitatea ca energia verde să fie comercializată prin contracte reglementate, respectiv către populaţie. "Energia electrică produsă din surse regenerabile de energie susţinută prin sistemul de promovare poate fi comercializată şi prin contracte reglementate, conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)", potrivit Ordonanţei de Urgenţă 335/2013. În prezent, populaţia nu primeşte energie regenerabilă în coşul stabilit de ANRE, deşi plăteşte prin fiecare factură contravaloarea certificatelor verzi destinate producătorilor de energie regenerabilă.

Euro Insol, obligată să plătească salariile disponibilizaţilor Hidroelectrica

Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză salariaţilor disponibilizaţi de la Hidroelectrica care s-au plâns că le-au fost plătite drepturile băneşti la un nivel de un sfert din cel cuvenit, compania al cărei administrator judiciar este Euro Insol, reprezentată de Remus Borza, fiind obligată să remedieze situaţia. Contactat telefonic, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, a declarat că va face recurs. "Această decizie a tribunalului se traduce în 45 mil. lei, pe care Hidroelectrica nu are de unde să-i plătească, pentru că ar ajunge în faliment. Vom face recurs. Sindicaliştii cer 48 de salarii compensatorii, dar nu avem de unde plăti. Le-am oferit 12.

Deutsche Bank a deschis o cameră de tezaur la Singapore, cu o capacitate de 9 mld. dolari în aur

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a deschis la Singapore o cameră de tezaur unde poate fi depozitat aur în valoare de până la 9 miliarde de dolari, încercând să se impună ca centru de tranzacţionare a metalului preţios, care se bucură de o cerere în creştere puternică pe continentul asiatic. Anul trecut, Singapore a renunţat la o taxă pe deţinerile de aur, sperând să ajungă în termen de 10 ani la o cotă de piaţă de 10-15% din tranzacţiile cu aur la nivel mondial, de la aproximativ 2% anul trecut. "Prin tradiţie, aurul a fost depozitat la Londra, Zurich sau New York, însă există o tranziţie serioasă a dinamicii odată ce criza financiară mondială continuă să evolueze", a declarat pentru Wall Street Journal un reprezentant al Deutsche Bank, specializat în regiunea Asia-Pacific.

Hollande a proclamat sfârşitul crizei din Europa, însă pieţele nu au reacţionat

Preşedintele francez Francois Hollande a proclamat sfârşitul crizei datoriilor de stat din zona euro, în timpul unei întâlniri la Tokyo cu investitorii japonezi, însă pieţele financiare nu au reacţionat la declaraţia liderului de la Paris, iar analiştii se arată sceptici. "Ceea ce trebuie să înţelegeţi aici în Japonia este că criza din Europa a luat sfârşit", a declarat Hollande într-o întâlnire cu liderii mediului de afaceri din Japonia, în timpul unei vizite în Asia, potrivit BBC. Europa este însă în recesiune, iar şomajul stabileşte lună de lună noi recorduri. Relativ recent, în luna aprilie, existau încă temeri legate de supravieţuirea zonei euro, din cauza controverselor provocate de acordul de bailout încheiat cu Cipru.

EVENIMENTUL ZILEI

Patru minute. Atât a discutat Merkel cu Ponta

Cancelarul german nu i-a acordat premierului român nici măcar sfertul academic. Întâlnirea premierului Victor Ponta cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a durat abia vreo patru minute pe ceas. Deşi programul oficial al vizitei premierului la Berlin includea o întrevedere de 15 minute cu Merkel, urmată de declaraţii de presă, 15 minute a durat tot ceremonialul, cu tot cu trecerea în revistă a gărzii de onoare şi intonarea imnurilor celor două state. Ponta a avut, aşadar, patru minute pentru a şterge amintirea declaraţiilor sale din iulie 2012, când un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că procedurile de destituire a lui Traian Băsescu sunt inacceptabile. "Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29 (iulie - n.r.). Şi bănuiesc că votul oamenilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni", spunea premierul român în acel moment.

Constituţia lui Crin, atacată din toate părţile

Traian Băsescu crede că revizuirea şi-a pierdut rostul, iar Victor Ponta se teme ca noua lege să nu iasă prea stufoasă. "Revizuirea Constituţiei în baza referendumului din 2009 (prin introducerea parlamentului unicameral - n.r.) era singura justificare a acestei revizuiri", a spus Băsescu. "Am şi o altă îngrijorare: dacă un referendum poate fi considerat un simplu sondaj. (...) Voi reacţiona decent, dar voi reacţiona la neluarea în considerare a referendumului din 2009", a anunţat el. Acesta a criticat şi introducerea unor teme care nu-şi aveau locul şi care "nu înseamnă simplificarea statului, ci complicarea lui". "Constituţia nu dă soluţii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii", a spus el. Şi premierul Victor Ponta are nişte rezerve. "Am opinia, ca deputat şi lider de partid, să nu facem o Constituţie prea stufoasă şi să nu schimbăm ceea ce nu trebuie schimbat, ceea ce este bun şi acum", a spus acesta ieri.

NEBUNIA REVIZUIRII CONSTITUŢIEI. Autoritatea Judecătorească nu mai stă pe tuşă

Magistraţii vor să participe la elaborarea proiectului de lege privind revizuirea Legii Fundamentale. Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Senatului să fie cooptat la şedinţele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind propunerile de revizuire a Constituţiei. CSM cere să se revină asupra propunerii adoptate care poate crea confuzia că procurorii şi judecătorii pot fi chemati la Parlament în legătură cu cauze aflate pe rolul parchetelor sau instanţelor. Consiliul reclamă faptul că nu a primit oficial Raportul de sinteză a dezbaterilor şi propunerilor înaintate în cadrul Forumului Constituţional, deşi a fost cerut încă din 3 iunie 2013, fiind ignorat în mod repetat

Vîntu vrea înapoi Realitatea TV

Societatea E-Boutique Kft, controlată de omul de afaceri Elan Schwartzenberg, a fost eliminată de la masa credală a Realitatea TV, anunţă reportervirtual.ro. "Realitatea Media, prin societatea de avocatură Ţâru şi Asociaţii, aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că E-Boutique Kft, societate care se erija în creditor la masa credală a Realităţii şi care în mod fraudulos a încercat toate tertipurile juridice pentru prejudicierea iremediabilă a societăţii, a fost eliminată de la masa credală (...)Totodată, firma Bluelink Comunicazione (off-shore din Cipru, controlat de Sorin Ovidiu Vîntu - n.r.) îşi exprimă ferm poziţia de a reveni la masa credală a Realităţii", se arată într- un comunicat de presă al casei de avocatură Ţâru & Asociaţii, care reprezintă Realitatea Media. În comunicat se spune şi că, în calitate de creditor, firma fostului acţionar majoritar înstrăinase mărcile Realitatea fără să aibă aprobarea adunării creditorilor. "Este o ştire complet falsă", a spus avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă societatea EBoutique KFT în procesul cu Realitatea Media.

JURNALUL NATIONAL

"Manifestul" Jurnalului, document pentru modificarea Constituţiei. Propuneri ale Jurnalului Naţional se regăsesc în amendamentele din proiectul Legii Supreme, iar altele sunt în dezbatere

Iarna lui 2012 a fost semnalul declanşării unui proces amplu de schimbare a societăţii româneşti. Nemulţumirile oamenilor, strigate în stradă, într-un ger cumplit şi în ciuda intervenţiei, deseori, excesive a forţelor de ordine, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, dar şi în alte oraşe ale ţării, au reprezentant garanţia că schimbarea este dorită de cât mai mulţi. Şi nu doar de nume în politica internă, ci şi una de esenţă. Jurnalul Naţional a fost portavoce a Pieţei Universităţii şi, la scară mai mare, a nemulţumirii populare. În acele zile s-a născut ideea unui manifest al Jurnalului, a unei liste de propuneri demne de luat în seamă pentru a schimba în bine societatea. Luni, Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat o serie de amendamente care îl vizează pe preşedintele României. Şi nu este vorba despre actualul preşedinte, ci despre demnitatea în sine.

NOUA CONSTITUŢIE: Preşedintele nu mai are dreptul să ceară urmărirea penală a miniştrilor

Deputaţii şi senatorii din Comisia comună a Parlamentului privind revizuirea Constituţiei au decis scoaterea din corpul legii fundamentale a prevederii potrivit căreia şi şeful statului avea dreptul să ceară urmărirea penală a primului-ministru şi a membrilor Guvernului. Astfel, prin adoptarea amendamentului formulat de grupul UDMR, numai Parlamentul, prin cele două Camere, va putea exercita acest drept constituţional.

Mesajul lui Merkel către Ponta: "Dorim să fim partenerul României, cu condiţia respectării statului de drept"

Cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania doreşte să fie un partener al României, inclusiv în domeniul economic, însă pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept şi să fie combătută corupţia. Premierul Victor Ponta a declarat că după ani de criză economică, socială şi politică România şi-a recâştigat stabilitatea şi doreşte să redevină un partener strategic al Germaniei. Premierul a mai spus că personal, ca şi Guvernul pe care îl conduce, crede "cu tărie" în drumul european al României şi în construcţia viitorului proiect european, arătând că România doreşte să se coordoneze cu Germania şi cu restul Uniunii Europene în toate politicile regionale referitoare la Republica Moldova, Ucraina, ţările din Balcanii de Vest, unde este nevoie de "sprijinirea direcţiei pro-europene, pro-democratice şi pro-dezvoltare".

Americanii călătoresc sute de kilometri ca să jefuiască casele distruse de tornada din Oklahoma

Zeci de americani, unii veniţi de la mii de kilometri distanţă, au călătorit până în oraşul Moore, din statul Oklahoma, pentru a jefui casele distruse de tornada care a făcut ravagii aici pe 20 mai, informează portalul local newsok.com. Jefuitorii se orientează în special către cablurile de cupru şi obiectele metalice, care pot fi vândute la fier vechi, însă nu se dau în lături nici de la furtul aparaturii electrocasnice sau al obiectelor de valoare, cum ar fi un ceas Patek Philippe, în valoare de 50.000 de dolari. Steven Corky Daniels, un bărbat venit tocmai din statul Virginia (aproximativ 1.700 de kilometri distanţă) a fost arestat duminică, după ce poliţiştii l-au surprins cărând cabluri de cupru către camioneta sa.

NATIONAL

"Perversa" de la Palatul Victoriei a esuat!

Pana si cei mai infocati admiratori si apropiati colaboratori ai lui Victor Ponta s-au mirat cat de usor a cedat acesta conducerea DNA pe altarul coabitarii. Fara sa stie insa ca premierul avea un "plan B" prin care urma sa preia, daca nu total, cel putin o parte din controlul asupra Justitiei. Primele masuri dispuse dupa preluarea functiilor de catre Robert Cazanciuc si Tiberiu Nitu trebuiau sa treaca cea mai puternica structura din Justitie la ora actuala - Politia Judiciara a DNA - in subordinea directa a procurorului general. Si sa infiinteze o "clona" la DIICOT. Numai ca, lovindu-se de reactia ferma a SRI, cei doi au dat inapoi. Procurorii anticoruptie pentru strangerea unor probe relevante pentru retinerea si trimiterea in judecata a unui suspect, au musai nevoie de sprijinul ofiterilor sub acoperire de la Politia Judiciara. Daca incercarea de trecere a Politiei Judiciare la Parchetul General ar fi reusit, atunci se putea spune ca Victor Ponta a dat cu adevarat o lovitura geniala, de adevarat "animal politic". Pentru ca atunci, in fond, inseamna ca mult disputatul post de sef al DNA ramane unul pur decorativ.

USL dicteaza democratia "constructiva"

"Avem o formula care va contribui la stabilitatea politica si la stabilitatea Guvernului. Avem noutatea introducerii asa-numitei motiuni de cenzura constructive, prin care, cand se initiaza o motiune de cenzura, initiatorii trebuie sa propuna un succesor. Astfel, in calitate de semnatari ai unei motiuni, propunem sa cada premierul si Guvernul si, in succesiune, sa vina X, pe care il consideram capabil sa formeze o majoritate", a detaliat Antonescu. Iar cum in Romania nu-i rost de opozitie constructiva, se poate conchide ca nici de motiuni de cenzura nu o sa mai auzim in viitorul programat de uselisti.

Vosganian, "seful" aprovizionarii la Dacia

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a aratat extrem de preocupat de faptul ca ArcelorMittal Galati nu livreaza tabla de caroserie catre Automobile Dacia. Ca un veritabil sef al Departamentului Aprovizionare de la uzina de la Mioveni, Vosganian a avertizat ca va pune piciorul in prag si le va cere explicatii reprezentantilor combinatului siderurgic. "ArcelorMittal Galati a preferat in permanenta sa exporte decat sa vanda in tara. O sa convoc cele doua companii, Dacia si ArcelorMittal. Trebuie sa ma conving ca Dacia chiar vrea sa cumpere de la Galati", a spus ministrul economiei. Conform specialistilor, combinatul siderurgic galatean ar putea obtine in plus 100 de milioane de euro anual, daca ar vinde tabla de caroserie catre Dacia.

PUTEREA

Liviu Pop audiat la Parchetul General

Senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru interimar al Educaţiei, s-a prezentat luni dimineaţa la sediul Parchetului General, într-un dosar în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Liviu Pop a stat aproximativ o oră în sediul Parchetului, iar la ieşire a spus că, din punctul său de vedere, sesizarea depusă de ANI este nejustificată. Potrivit ANI, pe 15 mai, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, iar în perioada 1 decembrie 2007 - 17 mai 2012, el a exercitat funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

BURSA ZVONURILOR: Dacă nu e Crin, e Sorin. Adrian ştie de ce!

PNL a impus în comisia pentru revizuirea Constituţiei din Parlament modificarea articolul 80, alin. 1 al Legii fundamentale, astfel că "preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării". Numai că nu e pentru cine se pregăteşte...Vezi ce a păţit Adrian Năstase în 2004. În subterane se pregăteşte candidatura lui Sorin Oprescu, cu ştiinţa lui Crin, care se uită îngrozit cum scade în sondaje. Evident că primarele va candida ca independent, cu susţinerea PNL şi cu ochii pe voturile electoratului nemulţumit al PSD. De fapt, operaţiunea este pusă la cale de "gaşca rusă", cunoscătorii ştiu din cine e alcătuită. Adrian Năstase e şi el prins în schemă, mai ocult, e drept! De aia i se tot amână alte condamnări, să nu mişte în front! Prin octombrie e planificată oficializarea schimbării.

Profeţiile economistului-şef al BCR. Vom ajunge UE din urmă abia în 20 de ani

România va avea nevoie de peste 20 de ani pentru a reduce decalajul privind PIB-ul pe cap de locuitor din UE, dar nu este obişnuită cu planurile pe termen lung, fiind o societate "cu respiraţie scurtă", a declarat economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea. "O eroare a elitelor intelectuale româneşti este să forţeze ritmul economic, crezând că este dezirabil sau posibil să revenim la 5-6%, ritmul de creştere de dinainte, cu sau fără fonduri europene. Acest lucru nu se va întâmpla. E nevoie de două generaţii... O generaţie a trecut. Putem să gândim că încă în 23 de ani vom ajunge la 75%. Este un efort pe termen lung. România nu este obişnuită cu planurile pe termen lung. Aici este o societate cu respiraţie scurtă. Totul e pe ecran, mâine, în ziarul de mâine, pe sticlă", a spus Lazea, la un seminar pe tema capitalismului.

LISTARE. Nici o ofertă pentru Aeroportul Timişoara

Ministerul Transporturilor nu a primit oferte de la brokeri pentru lisarea la bursă Aeroportului "Traian Vuia" din Timişoara nici la a doua licitaţie, organizată la patru luni de la prima încercare din acest an de a găsi un intermediar. Termenul de depunere a ofertelor a expirat luni, 10 iunie, la ora 12.00. Lipsa de interes brokerilor este explicabilă prin valoarea mică a ofertei, având în vedere că pachetul de acţiuni scos la vânzare este de doar 5%, notează Mediafax. În plus, cheltuielile aferente pregătirii şi derulării operaţiunii sunt suportate de intermediar, astfel că este posibil ca acestea să fie mai mari decât încasările brokerului. Raportat la valoarea acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea, oferta la Aeroportul "Traian Vuia" ar fi de circa 1,6 milioane lei.

ROMANIA LIBERA

Unde ne duce modificarea Constituţiei, marca USL: România, mai rău ca Ungaria?

Amendamentele la Constituţie adoptate deja de comisia condusă de Crin Antonescu precum obligativitatea, pentru orice persoană fizică sau juridică de a se prezenta în faţa unei comisii a Parlamentului dacă este solicitat, reducerea cvorumului pentru referendum la 30% sau obligativitatea statului de a formula acţiune împotriva magistraţilor pentru a recupera prejudiciile în caz de eroare judiciară sunt numai câteva dintre modificările susceptibile să şteargă separaţia puterilor în stat şi să dilueze Statul de Drept.

Interviu cu ambasadorul Lituaniei, Vladimir Jarmolenko: "Este foarte important că unele reforme, care au fost amânate, se mişcă"

România trebuie să continue reformele, mai ales pe cele care pot transforma şi eficientiza justiţia, consideră ambasadorul Lituaniei la Bucureşti, Vladimir Jarmolenko, în contextul în care ţara sa va prelua, începând cu 1 iulie, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. În interviul acordat "României libere", diplomatul remarcă totodată o disponibilitate mai mare decât anul trecut a principalilor actori politici din ţara noastră spre dialogul instituţional dintre Parlament, Guvern şi Preşedinţie. Asta, după ce toamna trecută, cu ocazia vizitei făcute la Bucureşti, preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, i-a avertizat pe oamenii politici români că instabilitatea care a caracterizat anul 2012 este periculoasă şi trebuie să înceteze. Ambasadorul Jarmolenko vorbeşte şi despre modul în care austeritatea bugetară din anii trecuţi a făcut din Lituania una dintre cele mai dinamice economii europene pe timp de criză, despre cum gestionează ţara sa relaţia cu Rusia, într-o regiune complicată, şi despre mizele summit-ului din noiembrie de la Vilnius.

Dincolo de inundaţii. Au ajutat ultimele ploi agricultura?

Specialiştii susţin că ploile care au căzut în ultima vreme au dus la "o îmbunătăţire a condiţiilor legate de resursa de apă în sol". Desigur, există şi arii în care culturile au fost compromise, dar acestea nu sunt extinse. Până în acest moment, ploaia nu a produs pagube sem­nificative culturilor de grâu şi de porumb, consideră spe­cialiştii. "Analizele colegilor noştri agrometeorologi sugerează că, în urma precipita­ţiilor căzute pe teritoriul României la data de 10 iunie 2013, aprovizionarea cu apă a culturii de grâu era relativ bună în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul şi sudul României. În cazul culturii de porumb, zonele cu deficit de apă în sol sunt şi mai restrânse. Avem o îmbunătă­ţire a condiţiilor legate de resursa de apa în sol", ne-a precizat doctor Roxana Bojariu, climatolog.

ZIARUL FINANCIAR

Orice bonus la final de contract, la stat sau la privat, impozitat cu 85%

Guvernul a decis impozitarea cu 85% a oricăror "salarii/ indemnizaţii/ sume compensatorii" acordate membrilor consiliilor de administraţie şi consiliilor de conducere cu ocazia încetării contractului de muncă. Prevederea se aplică atât pentru autorităţi, cât şi pentru companii şi bănci de stat sau private. Impozitul de 85% a fost introdus prin Ordonanţa de Urgenţă numărul 55/2013 publicată joi, 6 iunie, în Monitorul Oficial, prin derogare de la articolul 43 din Codul fiscal care stabileşte cota de impozit de 16%. "Prin această ordonanţă guvernul a decis să impoziteze tot, indiferent că salariile compensatorii sunt încasate de conducătorii companiilor de stat, private şi autorităţi de supraveghere", a spus Gabriel Biriş, partener al firmei de avocatură şi consultanţă fiscală Biriş Goran. Impozitarea cu 85% este o măsură-şoc şi vine în condiţiile în care foştii şefi ai comisiilor de supraveghere a pieţelor financiare au încasat între 300.000 şi 600.000 de euro plăţi compensatorii. Nu este clar dacă prevederea este aplicabilă retroactiv chiar pentru cei care au încasat aceşti bani.

Angajatorii români vor să facă mai multe angajări decât concedieri în T3, dar lipsa investiţiilor le-ar putea schimba prognozele

Un procent de 19% dintre angajatorii de pe piaţa locală vor să-şi crească numărul de angajaţi în perioada iulie - septembrie, în timp ce 10% vor să-şi reducă efectivele de personal din companii în trimestrul trei al anului, arată cel mai recent studiu al ManpowerGroup România, una dintre cele mai mari companii de recrutare şi muncă temporară de pe piaţa locală. Studiul Manpower, realizat pe un eşantion de peste 630 de angajatori de pe piaţa locală, foloseşte un indicator - previziunea netă de angajare - calculat ca diferenţă între procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a numărului de angajaţi în fiecare trimestru al anului. Cele mai optimiste planuri de angajare le au companiile care activează în sectorul industriei prelucrătoare (cu o previziune netă de angajare de +15%), precum şi în sectorul administraţiei publice şi servicii sociale (+12%, previziunea netă ajustată sezonier).

Cursul s-a stabilizat după noul şoc de depreciere a leului, dar analiştii anticipează o volatilitate ridicată

"Raliul" de depreciere a monedei naţionale s-a temperat ieri, cursul fluctuând în jurul nivelului de 4,53 lei/euro, după ce vineri paritatea a atins maximul ultimelor şase luni sub presiunea vânzărilor de titluri de stat deţinute de străini. Analiştii consideră însă că riscurile de depreciere persistă, iar volatilitatea va fi mai mare decât în trecut, chiar şi în cazul unei situaţii politice interne stabile, iar BNR are un spaţiu limitat pentru a interveni în sprijinul leului. La deschiderea şedinţei interbancare de ieri, euro a fost cotat la 4,5250 - 4,5260 lei, iar după o scurtă apreciere, până la 4,5170 lei/euro, cotaţiile au revenit pe creştere. Maximul zilei a fost de 4,54 lei/euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb