REVISTA PRESEI - 12.01.11

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Niciun judeţ din România nu îşi permite să îşi susţină pensionarii

Niciun judeţ nu încasează suficiente contribuţii sociale pentru a-şi plăti pensiile. Doar Capitala este pe plus: din banii adunaţi plăteşte drepturile bătrânilor bucureşteni şi acoperă şi o parte dintre golurile celorlalte judeţe. În România, angajaţii sunt puţini şi au venituri mici, pe când pensionarii sunt mulţi şi, în unele judeţe, pensiile medii sunt aproape cât salariile medii. Asta reiese din buletinul lunar pe judeţe realizat de Institutul Naţional de Statistică. În septembrie existau 4,194 milioane de angajaţi şi 5,5 milioane de pensionari, dintre care aproximativ 820.000 lucrau doar în agricultură.

Ilie Şerbănescu: "Trebuie o impozitare în trepte"

Această situaţie arată starea de criză a sistemului de pensii din România, explică analistul economic Ilie Şerbănescu: "Problema este de viaţă şi de moarte! Trebuie luate măsuri fără echivoc, fiindcă pensiile reprezintă cea mai periculoasă problemă a bugetului". În 2010, deficitul de la pensii a fost de 2,6 de miliarde de euro, iar pentru 2011 s-a estimat unul de 3,6 de miliarde de euro. Ilie Şerbănescu este unul dintre susţinătorii noii legi, dar este convins că ea va soluţiona doar o mică parte a problemei. În opinia sa, reducerea pensiilor este inevitabilă: "Ar trebui impozitate, dar nu unitar, ci în trepte, ca să-i salveze pe nefericiţii cu pensii mici şi să se ia mai mult de la cei cu pensii mari". Analistul îi acuză de demagogie pe acei politicieni care vor un punct de pensie de 45% din valoarea salariului mediu brut.

Cine face show la televizor: Moderatorul cu aere de judecător

Prezentatorii de talk-show-uri de astăzi nu mai moderează discuţia şi şi-au creat reputaţia de "agresori" ai invitaţilor. Tipul de moderator pe care Florin Călinescu şi Marius Tucă l-au introdus în România pare să fie o specie pe cale de dispariţie în peisajul audiovizual autohton. Talk (discuţie - n.r.) sau show? Acum 15 ani, Marius Tucă prezenta la Antena 1 "Milionarii de la miezul nopţii", redenumit mai târziu "Marius Tucă Show".

Banca Naţională n-a putut ţine inflaţia în frâu

Economiştii susţin că rata inflaţiei a urcat până la 7,9%-8% în 2010 şi că BNR nu a avut instrumentele necesare pentru a contracara efectele date de majorarea preţurilor administrate şi a accizelor. România a ratat ţinta de inflaţie şi în 2010, iar analiştii cred că acest lucru se va întâmpla şi în acest an. Principalele riscuri pentru evoluţia preţurilor rămân creşterile de taxe. Rata anuală a inflaţiei s-a situat la finele anului trecut la 7,9%-8%, pe fondul creşterii TVA, a preţurilor administrate (preţul gazelor, al energiei electrice, termice, transport feroviar) şi a accizelor, estimează analiştii economici. Institutul Naţional de Statistică publică astăzi datele privind rata anuală a inflaţie în 2010.

Cum ar putea scădea preţul carburanţilor

Tarifele din benzinării vor rămâne la niveluri ridicate atâta vreme cât şoferii vor continua să cumpere la fel de multe produse petroliere. Piaţa carburanţilor este complet liberalizată, preţurile sunt dictate de cerere, iar nicio companie nu-şi reduce tarifele pentru că are costuri mai mici decât competitorii săi. Protestele şoferilor din ultimele zile, declanşate de scumpirea carburanţilor la pompă de la 1 ianuarie, au determinat un val de întrebări atât la nivelul opiniei publice, cât şi în principalele instituţii ale statului, precum Banca Naţională şi Guvernul ţării. De ce a crescut atât de mult preţul benzinei?

Petroliştilor li se pregăteşte o suprataxă pe profit

Ideea de a aplica o taxă suplimentară pe profiturile companiilor petroliere a fost reluată zilele trecute, după ce fusese pusă în discuţie şi în 2008, când barilul de petrol atingea recorduri absolute. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că nu are niciun motiv să se opună introducerii unui astfel de impozit pentru petrolişti, pentru că "nu ar fi o măsură anticoncurenţială". Totuşi, o astfel de taxă nu va influenţa cu nimic preţul carburanţilor, ci doar va diminua câştigul companiilor. "Pe tema preţurilor la carburanţi am avut o discuţie luni cu premierul", a spus Chiriţoiu. El a precizat că investigaţia începută în 2005 privind preţurile la carburanţi va fi finalizată până la jumătatea anului. Potrivit acestuia, datele preliminare ale Consiliului arată că firmele petroliere au respectat legea în privinţa creşterii preţurilor la carburanţi.

"Adevărul" rămâne numărul unu în audienţă

Publicaţia editată de Adevărul Holding a avut, în medie, 599.000 de cititori pe apariţie, în intervalul octombrie 2009 - octombrie 2010, conform Studiului Naţional de Audienţă. Alte publicaţii din familia Adevărul Holding, precum "Adevărul de Seară", "Click!" şi "Click! pentru femei" conduc detaşat pe segmentele pe care activează. Ziarul "Adevărul" a fost citit în perioada octombrie 2009 - octombrie 2010 de o medie de 599.000 de persoane pe apariţie, potrivit datelor ale Studiului Naţional de Audienţă. Publicaţia este în continuare cea mai citită de pe segmentul ziarelor de calitate, statut pe care l-a deţinut şi în ultimele trei valuri de audienţă. În plus, numărul de cititori ai ziarului "Adevărul" este cu 2% mai mare decât în perioada octombrie 2008 - octombrie 2009, în timp ce competitorii săi au înregistrat scăderi drastice.

CURENTUL

Realitatea TV aruncă pisica Said, motanul din poala lui SOV, în curtea PDL

În urmă cu doi ani, o echipă de comando a cuplului Vîntu-Luca a solicitat rambursarea ilegală a sumei de 62 milioane de euro aferenţi vânzării către Petrom, cu suma de 328 milioane de euro, a trei din cele patru divizii ale fostei Petromservice. Modelul a fost folosit acum de libanez, unul dintre "soldaţii" lui SOV de pe frontul evaziunii fiscale. După ce şi acesta a fost prins, simţind că-i fuge pământul de sub picioare, SOV a intrat în panică şi s-a lepădat rapid de libanez, susţinând sus şi tare, pentru proşti eventual, că nu are nicio legătură cu Said Baaklini. Asta deşi la un moment dat, după cum a probat "Curentul", dormitoarele lui Sorin Ovidiu Vîntu se aflau chiar deasupra firmei lui Said Baaklini, la ultimul etaj al "blocului Gelsor", iar Baaklini avea conturi la BRS folosite, evident, în beneficiul lui SOV.

Mezalianţa, de Tia Şerbănescu

Primiţi imediat în audienţă de dl Năstase, proaspeţii însurăţei PNL şi PC s-au întâlnit acolo cu dl Ponta care speră să devină premierul acestei combinaţii. Începutul e tipic: şi-au împărţit funcţiile înainte de a le obţine. Cel mai câştigat e dl Voiculescu: ca preşedinte al Senatului (cum i s-a promis) ar fi adevăratul şef al statului având în vedere capacitatea recunoscută a prezidentului Antonescu de a chiuli de la serviciu. Iată că atunci când prezentul dezamăgeşte, viitorul devine sumbru. Scena intrării dlor Antonescu şi Ponta la dl Năstase a fost interesantă: dacă dl Ponta şi-a deschis singur uşa, dl Antonescu a fost cruţat de efortul de a apăsa clanţa de scutierul său Mihai Voicu care s-a retras imediat lăsându-şi şeful să păşească înclinându-se adânc în faţa gazdei. Frumos! Sperăm că dl Năstase i-a apreciat salamalecul.

CURIERUL NAŢIONAL

Cine va pierde din războiul benzinei?

În acest moment statul încasează redevenţe mici, iar populaţia plăteşte scump combustibilul. Recenta scumpire a carburanţilor, faţă de care şoferii obişnuiţi au protestat cumpărând combustibil de câţiva bani, a stârnit ieri ample reacţii şi din partea transportatorilor. UNTRR a cerut ieri statului să stopeze aceste majorări nejustificate şi, dacă preţul la pompă în România este echivalent celui din Austria, măcar să încaseze aceeaşi sumă ca acolo. În completare, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat ieri, pentru Curierul Naţional, că acest lucru ar fi posibil dacă producătorilor din industria petrolului li s-ar impune un profit maxim de cinci la sută şi li s-ar majora redevenţele la extracţie astfel încât statul român să încaseze la fel de mult ca în Austria.

MApN vrea să vândă avioanele AN-2

Aparatele de zbor au fost scoase din serviciu după accidentul de la Tuzla. Ministerul Apărării intenţionează să valorifice bătrânele avioane AN-2, scoase din serviciu în urma accidentului de la Tuzla. "În urma investigaţiei tehnice a accidentului de la Tuzla, avioanele AN-2 au fost oprite de la zbor, iar ulterior conducerea Ministerului Apărării Naţionale a aprobat, la propunerea Statului Major al Forţelor Aeriene, scoaterea din serviciu a acestui tip de aeronavă", a precizat, ieri, pentru Mediafax, MApN, precizând că structurile sale abilitate studiază modalităţile de valorificare a aeronavelor AN-2, conform procedurilor legale. Aflat în dotarea Armatei Române încă din 1977, AN-2 este folosit în special pentru antrenamentul paraşutiştilor, putând avea şi alte întrebuinţări civile, precum împrăştierea insecticidelor şi a fertilizanţilor în agricultură.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a ajuns litrul de benzină la 5 lei

Deprecierea leului în raport cu euro şi dolarul şi majorarea taxelor au făcut ca preţul carburanţilor să fie mai mare ca în vara lui 2008, când petrolul era mai scump. Şoferii sunt tot mai furioşi din cauza preţului ridicat al carburanţilor. Practic, benzina costă aproape la fel de mult ca în alte state UE, deşi salariile sunt mult mai mici. Calculele EVZ arată că dacă din salariul mediu brut din România s-ar cumpăra doar benzină, atunci am putea achiziţiona 390 litri, mai mult doar decât la bulgari (293 litri). În Spania, dintr-un salariu mediu s-ar plăti 1.422 litri, în timp ce nemţii pot alimenta de 6,5 ori mai mult decât noi (2.535 litri).

Interesul bate Alianţa

Cum explică liberalii din teritoriu de ce ar rămâne alături de PDL-işti. Marian Bîgiu: "E guvernare locală". Lucian Iliescu: "Eu cu PSD mi-am retras ambasada". Interesele din teritoriu bat alianţele de la centru. În timp ce PNL şi-a dat mâna cu PC şi negociază atragerea PSD în "Marea Alianţă a Opoziţiei", liberalii din teritoriu nu se grăbesc să renunţe la convenţiile cu PDL-iştii, refuzând să-şi facă socotelile după cum le dictează şefii de la Bucureşti. Semnale de răzvrătire au venit ieri chiar din partea a doi membri ai Biroului Politic Central al PNL: Lucian Iliescu, vicepreşedinte în acest for, primar de Giurgiu, şi Marian Bîgiu, senator şi şef al filialei Buzău. "Nu are legătură alianţa dintre PNL şi PC cu colaborarea noastră cu PDL. E vorba de o guvernare locală", a explicat Bîgiu pentru EVZ, argumentând că până acum PNL, în Buzău, a colaborat "foarte bine, pe chestiuni punctuale" cu PDL.

Manipularea Bursei şi spionaj la divizia de brokeraj a BT

Procurorii DIICOT au trimis în judecată cinci persoane acuzate de manipulare a Bursei. Printre ei, un om de afaceri clujean şi directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Băncii Transilvania. Dacă astă-vară, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania Horea Ciorcilă a fost trimis în judecată pentru manipularea Bursei, un alt scandal imens se prefigurează în jurul aceleiaşi instituţii. Procurorii DIICOT Cluj au decis, săptămâna trecută, să-l trimită în judecată pe Rareş Nilaş, directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Băncii Transilvania, sub acuzaţia de manipulare a Bursei. Alături de el au mai fost trimise în judecată alte cinci persoane: Sergiu Dascăl (director de operaţiuni BT Securities), Gicu Gânscă Agenor (om de afaceri clujean), Victor Rusa (avocat), respectiv brokerii Ana Maria Oprean şi Ionuţ Baboş.

FINANCIARUL

Guvernul a reuşit să împartă 2010 în doi ani fiscali. Haos în sistemul contabil

Ministerul Finanţelor nu a făcut clare regulile pentru calculul impozitului pe profit. Unul dintre efectele negative ale noii ordonanţe este legat de pierderea fiscală. Companiile vor depune un singur data bilanţ şi două declaraţii. Eliminarea impozitului minim da­to­rat statului de către firme, la 1 oc­tom­brie anul trecut, a condus la o pre­mieră absolută din punct de vedere contabil, 2010 fiind împărţit în doi ani fiscali. Contabilii spun însă că întâmpină greutăţi mari în calculul impozitului pe profit, întrucât normele Ministerului de Finanţe sunt încă neclare. Firmele vor fi nevoite în 2011 să de­pună două declaraţii legate de impozitul datorat statului, cu două termene sca­dente, 25 februarie, respectiv 25 aprilie.

Studiu SNA: "Financiarul" a intrat în Top 10, după cotele de audienţă

"Gândul" şi "România Liberă" au fost de­van­sate de "Financiarul", cotidianul de business al Intact Media Group reuşind astfel, după trei ani de la lansare, să intre în topul primelor 10 cele mai citite ziare din România. Potrivit celui mai recent val al Studiului Naţional de Audienţă (SNA) al BRAT pentru perioada octombrie 2009-octombrie 2010, "Financiarul" a înregistrat un număr de 156.000 de cititori în medie pe zi, menţinându-şi constantă audienţa de la prima raportare a SNA până în prezent, pe o piaţă în scădere generalizată a audienţei.

Vinovaţii pentru scumpirea fără precedent a carburanţilor: piaţa şi statul

În viziunea Consiliului Concurenţei, preţul actual este unul firesc, chiar mai mic decât media UE, neputându-se dovedi vreo înţelegere de tip cartel între companiile de profil. În cazul transportatorilor, Executivul este vinovat pentru că aplică taxe prea mari. Preţul actual al benzinei şi moto­ri­nei, deşi se apropie de 1,2 euro pe litru, este unul în limita acceptabilului, po­trivit Consiliului Concurenţei, care nu a depistat, până acum, vreo ilegalitate în piaţa distribuţiei de carburanţi. Inves­tigaţia a fost declanşată încă din 2005, fără vreo finalitate până în prezent. Deşi atacate din toate părţile, companiile de distribuţie au refuzat să-şi exprime un punct de vedere.

Japonia şi China se bat pe datoriile UE

Potrivit cotidianului "Nikkei", guvernul de la Tokyo va folosi pentru această operaţiune 930 de milioane din rezervele sale de euro. Cu o zi înainte ca Portugalia să lanseze astăzi o primă emisie de obligaţiuni în valoare de 5 mld. euro, Japonia a promis să cumpere bonduri europene pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro, fragilizată de criza datoriilor mai multor ţări membre. La sfârşitul anului trecut, pe fondul amplificării zvonurilor privind agra­varea iminentă a stării de sănătate financiară a acestei regiuni a UE, China s-a arătat deter­minată să salveze Uniu­nea, conţinuând să achiziţioneze obli­gaţiuni de stat ale ţărilor în dificultate şi să-şi sporească investiţiile în economiile europene.

Conflictul dintre Templeton şi statul român ajunge din nou în FT

Pentru a doua oară în curs de o lună, publicaţia "Financial Times" (FT) scrie despre conflictul dintre grupul Franklin Templeton şi statul român pe marginea donaţiei de 400 de milioane de lei, la care a fost obligată Romgaz. Astfel, Stefan Wagstyl, editor "Financial Times" pentru pieţele emergente, dă ca exemplu Româ­nia pentru a ilustra cum în Europa Centrală şi de Est lungul drum din comunism spre capita­lism este presărat cu multe obstacole. Wagstyl scrie pe blogul FT că lista­rea Fon­dului Pro­prietatea, pe care grupul Templeton o pre­găteşte în aceste mo­mente, ar trebui să fie o ocazie excelentă pentru a atrage investitori pe o piaţă nouă cheie a Uniu­nii Euro­pene. Însă, în fapt, acest eve­niment a fost umbrit de disputa privind donaţia de la Romgaz.

GÂNDUL

HARTA politicienilor locali şi afacerile lor cu statul. Prefect: "Aduc bani, iau bani".

Majoritatea prefecţilor, primarilor, şefilor de consilii judeţene şi adjuncţi ai acestora şi-au trecut, în 2010, afacerile pe numele altor membri ai familiei. Motivul: pentru a putea face în continuare afaceri cu statul fără a fi acuzaţi de conflict de interese. Alţi demnitari locali nu au avut încredere nici în familie şi au păstrat afacerile pe numele lor, chiar dacă legea le interzice acest lucru. Aceştia se împart în două categorii: cei care fac afaceri chiar cu unităţi de stat care le sunt subordonate(lucru interzis de lege) şi cei care fac afaceri cu bani publici care nu provin din bugetul pe care îl gestionează.

La coadă la pupături cu ministrul Elena Udrea. "Baia de aici este mai mare decât baia mea de acasă". Miza locuinţelor ANL: 85 milioane euro

Ministerul Dezvoltării Regionale ar putea obţine circa 85 milioane euro în cazul în care ar reuşi vânzarea celor 5.000 de apartamente ANL pentru care chiriaşii au depus până acum cereri de cumpărare. În total sunt 69 de noi apartamente şi garsoniere, într-un bloc cochet cu 3 etaje şi mansardă, şi tot atâtea familii stau la coadă la pupături cu ministrul Udrea şi primarul Onţanu. Unii au venit cu toată familia, emoţionaţi, cu o oră înainte de ora anunţată. După câteva prezentări oficiale ale programului ANL, începe distribuirea cheilor, de pe un panou cu numere aşezat în holul blocului.

După ce şi-a dat cu părerea despre alianţa cu PNL, Geoană - "exclus" de Ponta din partid: "E independent, n-are legătură cu PSD". Cum se împart posturile între pesedişti şi liberali

Unii dintre social-democraţi strâmbă din nas atunci când ACD pretinde paritate electorală şi post-electorală. Mircea Geoană spune că paritate între cele trei partide nu poate exista. Victor Ponta îi transmite fostului lider că părerea lui nu contează, nevând vreo "legătură" cu PSD. "Geoană e analist politic, poate spune orice. Ideea e că fiecare trebuie să cedeze dacă există un scop pentru care merită să faci acest lucru", a declarant Ponta pentru gândul.

JURNALUL NAŢIONAL

Hoţul neprins e benzinar cinstit

Românii boicotează benzinăriile pe 17, 18, 19 ianuarie. Pe mail sau reţele sociale, românii sunt invitaţi să boicoteze benzinăriile în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie. "Mergem cu RATB, cu bicicletele sau pe jos. Protestul la benzinării trebuie să continue. Să nu ne mai lăsăm călcaţi în picioare de patronii multimiliardari ai industriei petroliere şi să-i facem să vadă ce înseamnă să PIARDĂ BANI!". Şi marii transportatori ameninţă că vor pune benzină din Ungaria sau Slovenia, unde primesc înapoi taxele şi accizele incluse în costul carburanţilor. Motorul protestului fără precedent a fost scumpirea benzinei cu peste 30% în ultimul an.

Divorţat în 30 de zile

Desfacerea unei căsătorii la starea civilă durează puţin şi se face aproape gratis. Rapid este şi divorţul la notar cu 500 de lei. Noi prevederi legale în materia divorţului au intrat în vigoare de la data de 25 decembrie 2010. "Divorţul la notar şi divorţul la starea civilă sunt prevederi legale introduse prin Legea micii reforme, menite să flexibilizeze şi să urgenteze procedurile desfacerii unei căsătorii. Având în vedere faptul că un divorţ implică şi mult consum afectiv, sentimental al soţilor care se despart, atunci când nu este necesar un control judiciar extins, aşa cum se întâmplă în ca­zu­rile mai complexe, este în favoarea justiţiabilului o procedură care necesită mai puţin timp şi costuri mai reduse", ne-a declarat marţi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Legea micii reforme a făcut posibil ca, în cazul cuplurilor care nu au copii sub 18 ani, divorţul consimţit de ambii soţi să poată fi făcut pe cale administrativă, în 30 de zile, şi cu costuri minime.

"Vine ambulanţa, fă-te că te doare! Prefă-te că te doare!"

La o lună de la accidentul în care au murit patru pacienţi, şoferiţa Andreea Enache, nu a fost nici măcar audiată. 17 decembrie 2010. O zi ce părea absolut normală. Dar pe care soarta s-a încăpăţânat s-o scoată din banali­ta­tea ei şi s-o transforme într-o tragedie. Accidentul de circulaţie petrecut la intersecţia Bulevardelor Ba­sa­rabia cu 1 Decembrie avea să în­groa­pe şi să schimbe pentru totdeauna destinele a şase oameni nevinovaţi. A trecut o lună de la nenorocirea petrecută într-o vineri după-amiază. De atunci, singura certitudine este că au murit patru oameni care făceau diali­ză de ani buni. Şi că cei doi supra­vie­ţuitori, Cristian Pintea şi Aurica Elena Stanciu, au vieţile distruse.

Giganţii energetici, blocaţi de Franklin Templeton

Administratorul Fondului Proprietatea va purta discuţii cu statul în privinţa constituirii Electra şi Hidroenergetica. Deşi trebuiau să fie gata de jumătate de an, Electra şi Hidroenergetica se nasc greu. Giganţii care urmau să adune sub aceeaşi umbrelă crema energiei româneşti cu societăţile aflate pe pierderi pentru a le salva vor avea şi în acest an probleme cu fuziunea. Dacă sindicatele din Hidroelectrica au blocat în justiţie inclusiv formarea colosului gândit de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, autorităţile au acum un nou inamic. Şi de data asta unul de calibru: Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP).

NAŢIONAL

Şi-a tras iubită la indigo cu soţia

După ce şi-a luat bagajele de la vechea casă, fostul şef al SIE s-a mutat împreună cu noua iubită. Despre această relaţie extraconjugală s-a spus că ar fi fost şi motivul demiterii lui Săftoiu de la cârma Serviciului de Informaţii. După divorţul de Adriana, fostul şef al SIE Claudiu Săftoiu recunoaşte public, pe un blog, faptul că trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu o jurnalistă. Despre simpatia fostului şef al SIE pentru jurnalista Cristina Faighel, reporter la Realitatea TV, se ştia. Mai mult, la momentul la care el a fost înlăturat de la SIE, "cunoscătorii" spuneau că legătura extraconjugală cu jurnalista este adevăratul motiv pentru care Săftoiu nu ar mai fi compatibil cu funcţia deţinută.

Libanezul, implicat în numeroase acţiuni de caritate

Acuzat în prezent de evaziune fiscală, omul de afaceri Said Baaklini s-a implicat de-a lungul anilor în acţiuni de caritate. Confidenţiale toate, în conformitate cu dorinţa expres exprimată chiar de libanez. Donaţiile făcute de Said Baaklini au cuprins un spectru larg de categorii defavorizate, dar şi susţinerea tinerilor talentaţi. Cu gândul la copiii suferinzi, afaceristul libanez a dotat secţia de cardiologie infantilă de la Spitalul Maria Curie cu două aparate medicale necesare în intervenţii în caz de urgenţă. Tot el a sponsorizat nenumărate persoane pentru achitarea unor tratamente medicale efectuate în străinătate - generozitate de care au beneficiat atât minori cât şi adulţi.

PUTEREA

Polidinul, răpus în plină epidemie de viroze. Institutul Cantacuzino a pierdut licenţa pentru unul dintre cele mai cunoscute medicamente

Polidin, un medicament folosit în tratarea afecţiunilor respiratorii, tot mai des depistate la pacienţi în această perioadă, nu mai este fabricat de Institutul de Seruri şi Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino", din Bucureşti. Drept consecinţă, medicamentul se mai găseşte foarte greu în farmacii sau deloc. Dacă au norocul să descopere o cutie de Polidin, bolnavii sunt nevoiţi să plătească de două ori mai mult. Preţul medicamentului în farmacii s-a dublat în ultima perioadă, de la 33 la 75 de lei. Medicamentul a început să dispară din stocurile farmaciilor încă din ultimele două luni ale lui 2010.

Roberta l-a bătut pe şeful statului la cadouri. Un bici din piele de 2,5 metri pentru Băsescu

În timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, se lăuda cu daruri scumpe de sute de euro de la preşedinţii străini care i-au fost oaspeţii, preşedintele ţării, Traian Băsescu, primea flecuşteţe regale de cinci euro. Şi nu de la orice rege, ci de la cel al ţiganilor, Cioabă. Cel mai valoros cadou pe care l-a primit anul trecut Roberta Anastase valorează 1.000 de euro şi a fost o oglindă cu ramă din lemn de nuc şi de sidef de la preşedintele Republicii Arabe Siriene Bashar Al-Assad. Cel mai valoros cadou primit de Traian Băsescu valorează doar 200 de euro şi este o machetă de navă în cutie din plastic transparent. Anastase a primit 14 cadouri, dar valoroase (valoarea totală 3.700 de euro), în timp ce Băsescu a primit 57, dar nesemnificative (valoarea totală 2.430 de euro), cele mai multe costând între 20 şi 40 de euro.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce votăm pentru o găleată

REZULTAT. Confuzia doctrinară perpetuată de partide se răzbună la alegeri: punem ştampila pe cine dă mai mult. Noua construcţie politică PNL-PC şi încercarea de unificare a opoziţiei au redeschis o discuţie mai veche în România privind apartenenţa partidelor la doctrine şi ideologii politice. Cine e de stânga ? Cine e de dreapta ? La mai bine de două decenii de la Revoluţie aceleaşi întrebări macină cu regularitate clasa politică, fiecare partid revendicându-şi o zonă doctrinară cu sau fără justificare şi doar atât timp cât le serveşte electoral. Există de fapt ideologii în România? Dacă da, ele sunt doar pe hârtie. Cel puţin asta susţin analiştii politici intervievaţi de România Liberă.

Gheţea: "Restanţele cresc şi în 2011"

CREDITE. Băncile îşi vor relua activitatea de creditare a populaţiei abia în a doua jumătate a anului. Consumul se va relansa abia în a doua jumătate a acestui an, susţinut şi de creditele bancare, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea. Potrivit acestuia, creditele neperformante vor apăsa asupra activităţilor şi a profiturilor bancare şi anul acesta. "Creditele neperformante vor apăsa şi în 2011 asupra planurilor şi profiturilor băncilor", a spus Gheţea, citat de money.ro. Oficialul CEC Bank crede că, în 2011, din punct de vedere bancar, va exista o reluare a activităţii în zona retail-ului, în special în a doua parte a anului.

Desenele poetului sunt expuse la Simeza, galeria Uniunii Artiştilor Plastici. "Alţii îl au pe Da Vinci, noi îl avem pe Păunescu"

La Simeza s-a vernisat, luni seară, expoziţia "Linii" ce cuprinde desene create de mâna poetului Adrian Păunescu. În timp ce admiratorii îl compară cu Da Vinci, criticii de artă remarcă "lipsa sa de educaţie plastică" şi se arată scandalizaţi de faptul că poetului i-a fost organizată o expoziţie într-o galerie a UAP, unde până şi membrii expun cu greu. Nici nu s-au stins încă ecourile odelor aduse la moartea sa poetului naţional, considerat de admiratori nici mai mult, nici mai puţin decât "al doilea după Eminescu", că evenimentele "culturale" legate de numele lui Adrian Păunescu continuă să se succeadă cu repeziciune.

Nu-i bine că în 2010 n-a fost mai rău! de Ilie Serbanescu

La o analiză obiectivă, anul economic 2010 a fost mai puţin rău decât se putea aştepta. În raport cu delirul fără acoperire din anii anteriori, 2010, an de plată a acestui delir, putea şi poate chiar trebuia să fie mult mai rău! Faptul că a fost mai puţin rău decât putea fi nu este deloc un lucru bun! Pentru că aceasta înseamnă că nota de plată n-a fost achitată integral, că a fost amânată şi deci că decontarea ei va continua! Mai precis, 2010 n-a fost nefericirea maximă, după care urmează redresarea. În măsura în care fac parte din nota de plată, anii următori pot fi la fel de răi, dacă nu chiar mai răi decât 2010.

Alianţele în România şi şansele PNL-PSD-PC, de Marius Ghinea

Acum s-a ajuns în situaţia în care lideri liberali spun deschis că Voiculescu e bun pentru că are Antenele, nu neapărat pentru că are partid. Dacă e vreo problemă în asta, e aceea a relaţiei dintre Voiculescu şi ziariştii angajaţi în trustul său. Dacă patronul de facto negociază cu alţi politicieni poziţii editoriale, atunci ori el nu a auzit că jurna-liştii sunt independenţi, ori jurnaliştii chiar nu sunt independenţi. Eu chiar cred că Victor Ciutacu şi Mircea Badea îl urăsc sincer pe Băsescu şi se comportă ca atare. E dreptul lor. Atunci când însă patronul îţi negociază influenţa ta publică pentru influenţa sa politică personală, trebuie să ai un gust amar, oricât de mult l-ai înjura pe Băsescu cu dragă inimă şi fără ordin de la patron.

ZIARUL FINANCIAR

Războiul declaraţiilor inutile: cum se fac autorităţile că rezolvă problema benzinei

Cei mai importanţi oameni din stat se întrec în declaraţii cu privire la politica de scumpire a carburanţilor aplicată de petrolişti, numitorul comun al acestor ieşiri în public denotând însă o lipsă de soluţii."Din păcate bursa de la Londra sau cea din New York nu ascultă de Boc. Cotaţia la produsele petroliere creşte, dolarul creşte în comparaţie cu leul, TVA creşte, acciza creşte. Problema adevărată nu este faptul că se scumpesc carburanţii, ci faptul că preţul rezultat din aceste scumpiri nu este suportabil pentru populaţie. Atâta vreme cât China consumă, preţurile vor creşte, iar Comisia Europeană nu-şi va pune niciodată problema că salariul din România este mai mic decât cel din Germania, dar că preţul la carburanţi este aproape la fel.

Investitorii români încep să fie tot mai atenţi la piaţa Forex şi la acţiunile de pe pieţele externe. Cu ce trebuie să fie înarmaţi?

Peste 100 de investitori, manageri de companii şi traderi au participat ieri la seminarul despre pieţele internaţionale de capital în 2011, organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu banca internaţională de investiţii Saxo Bank, confirmând interesul crescut al românilor pentru investiţiile în valute, mărfuri şi acţiuni străine. În ultimii trei ani, piaţa valutară Forex a câştigat popularitate în rândul românilor, deşi puţini sunt cei care înţeleg regulile jocului şi că piaţa nu se supune niciunei reglementări sau supravegheri. Gradul ridicat de complexitate al pieţei este strâns legat de faptul că Forex a început ca o piaţă destinată exclusiv bancherilor şi investitorilor instituţionali. Mitul că pe Forex se pot câştiga zeci de mii de euro cu doar 1.000 de euro, graţie efectului de leverage (raportul dintre banii investiţi şi tranzacţia efectivă), i-a făcut pe români să ignore aspectele legate de lipsa de reglementare şi supraveghere.

Banca Mondială recomandă Guvernului înjumătăţirea numărului de ordonanţe de urgenţă

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Mondiale au convenit ieri să înceapă aplicarea planului de acţiuni elaborat în urma recomandărilor instituţiei financiare şi care urmăreşte, în principal, simplificarea mediului de afaceri şi reducerea birocraţiei, au declarat surse guvernamentale. Planul va fi derulat de un grup de lucru, ai cărui membri vor avea asistenţa tehnică a Băncii Mondiale, inclusiv cu experţi străini, au declarat sursele citate. Grupul de lucru va monitoriza şi viitoarele proiecte de investiţii finanţate de Banca Mondială în România.

Brokerii au pierdut 5% la salariu în noiembrie, în timp ce salariul mediu pe economie a crescut cu 2,8%

Veniturile salariale nete ale angajaţilor din companiile de brokeraj au scăzut cu 4,7% în perioada octombrie - noiembrie 2010, ajungând la 2.152 de lei net (512 euro), sectorul activităţilor auxiliare intermedierilor finan­ciare fiind unul dintre singurele domenii în care salariile au scăzut spre finalul anului. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, brokerii au încasat venituri mai mari cu 24%, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut cu 2,8% în noiembrie, ajungând la valoarea de 1.377 de lei (328 euro), după patru luni de scădere.

Acţionarii Petrom aşteaptă de cinci luni să afle preţul de retragere

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească de pe Bursă, nu a finalizat încă procedura de retragere a acţionarilor care au votat în luna august împotriva divizării companiei. Investitorii care au cerut companiei să le răscumpere acţiunile aşteaptă de aproape 5 luni să afle preţul de retragere, rezultat în urma unui raport de evaluare care va fi realizat de firma de consultanţă Pricewate­houseCoopers (PwC) şi care ar putea oferi un reper important pentru întreaga piaţă în legătură cu valoarea companiei. Evaluarea realizată de PwC pentru Petrom ar putea fi şi un indiciu privind preţul pe care statul l-ar putea obţine din vânzarea a 9,84% din acţiunile companiei, operaţiune programată pentru acest an.

Brokerii din conducerea Bursei au vândut acţiuni de 5,5 milioane de euro

Brokerii şi firmele de brokeraj care au reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au vandut 8,17% din actiunile operatorului de piata dupa listarea acestuia, in iunie 2010, potrivit raportarilor privind tranzactiile persoanelor initiate centralizate de ZF. In urma tranzactiilor, participatia celor opt investitori s-a redus de la 18,16% (cat detineau inainte de listare) la 10%. Tranzactiile le-au adus acestora venituri de 23,7 mil. lei (circa 5,5 mil. euro )

Piraeus speră să vândă 250 kg de aur

Grecii de la Piraeus Bank, singura bancă locală care vinde în acest moment aur pentru clientela de retail, şi-au planificat să livreze anul acesta 250 de kilograme de aur clienţilor, cu peste 60% mai mult decât în 2010. Anul trecut - primul an complet de oferire a acestui serviciu - banca a vândut 150 de kilograme de aur sub formă de lingouri şi încă 3.000 de lire britanice din aur, cu o masă cumulată de circa 24 de kilograme. În total, valoarea aurului vândut a urcat la 5,8 milioane de euro. Pentru 2011 grecii şi-au bugetat să vândă 4.000 de monede din aur.

Japonezii aruncă un colac de salvare Europei. Vor cumpăra obligaţiuni de un miliard de euro

Japonia se aşază alături de China în rândul susţinătorilor şi va cumpăra obligaţiuni pentru a ajuta continentul să depăşească criza. Totuşi, investitorii rămân nervoşi, iar Portugalia dă astăzi un test important prin vânzarea unor titluri în valoare de 1 mld. euro. Euro s-a stabilizat ieri după ce a primit un vot de încredere de la Japonia, care a anunţat că va cumpăra o parte din obligaţiunile pe care ţările din zona euro le vor emite prin intermediul fondului de urgenţă (EFSF) creat special pentru a sprijini ţările cu probleme de pe continent, scrie Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb