REVISTA PRESEI 12.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 februarie 2014

ADEVARUL

Traian Băsescu, despre electorată: FMI a greşit

Invitat marţi seară la emisiunea "Sub semnul întrebării", moderată de Robert Turcescu, la B1TV, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre taxa pe combustibil, avertizat că nu va semna scrisoarea cu FMI şi i-a chemat pe români să protesteze în stradă împotriva acestei măsuri gândite de guvern. Totodată, şeful statului s-a arătat împotrivă electoratei promovate de premierul Victor Ponta la propunerea BNR şi acceptată de FMI. "Ideea a plecat de la BNR, aşa că n-aş vrea să-l mai văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR, care spune că n-a mâncat usturoi şi nici gura nu-i miroase. Am verificat când s-a lansat ideea. S-a lansat la o întâlnire la BNR, la care a participat, este adevărat, ministrul Bugetului, Voinea. Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt. Instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, şi-a făcut singură rău. Dacă această discuţie nu a avut loc la BNR, eu îmi cer scuze. Dacă a avut loc, să-şi ceară ei."

Negocierile din USL: Un ciolan prea mic la o haită prea mare

RATEU A doua zi de negocieri dintre PSD şi PNL s-a soldat cu un nou eşec. Ponta îl acceptă pe Iohannis ca vicepremier, dacă şi Daniel Constantin va fi ridicat în aceeaşi funcţie. PNL refuză categoric. Premierul Victor Ponta a anunţat, după o şedinţă care a durat mai bine de trei ore, că tratativele purtate în USL au eşuat din nou, întrucât liberalii nu au acceptat noile condiţii impuse de PSD. În absenţa lui Crin Antonescu, care a preferat să păstreze tăcerea şi să părăsească rapid sediul USL alături de Klaus Iohannis, Ponta a arătat mărul discordiei: o formulă guvernamentală care să includă patru vicepremieri, în loc de trei. Al patrulea vicepremier ar urma să fie dat de Partidul Conservator, care în acest moment nu deţine o astfel de funcţie în Guvern. O altă solicitare a PSD vizează mandatele a patru membri de Cabinet care, deocamdată, nu au prerogative depline, dar pe care Ponta vrea să îi transforme în miniştri plini. Cei patru sunt: ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga.

Ce riscăm dacă Traian Băsescu nu semnează scrisoarea de intenţie cu FMI

Dacă preşedintele Traian Băsescu nu va aviza nici de această dată scrisoarea de intenţie cu FMI, acordul ar putea fi suspendat, iar Comisia Europeană ar putea reduce la 85% cofinanţările acordate României, faţă de nivelul actual de 95%. Datorită faptului că avem în derulare un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană ne acordă o facilitate specială, numită "top-up", prin care Guvernul român participă doar cu 5% la cofinanţarea fondurilor structurale şi restul de 95% este asigurat de Bruxelles. O eventuală suspendare a acordului cu FMI ne-ar lăsa fără această facilitate şi Comisia Europeană ne-ar mai asigura o cofinanţare de doar 85%. După controversele legate de acciza suplimentară, care au pus sub semnul întrebării aprobarea de către preşedintele Traian Băsescu a scrisorii de intenţie cu FMI, premierul Victor Ponta a revenit zilele trecute şi a anunţat că preşedintele i-a spus din nou că nu va mandata scrisoarea.

Oamenii de afaceri de la malul mării vor să-l taxeze dur pe primarul Radu Mazăre pentru rateurile cu Portul Constanţa. Edilul ar putea fi exclus din PSD

Mai mulţi lideri ai mediului de afaceri din Constanţa, între care se numără şeful Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA), Mihai Daraban, sau Gheorghe Bosânceanu, pregătesc o acţiune surprinzătoare în urma căreia, potrivit presei locale, primarul Radu Mazăre ar putea ieşi din PSD. Conducerea organizaţiei de la malul mării ar urma să fie preluată de Mihai Daraban, care este susţinut de unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri de pe litoral, Gheorghe Bosânceanu, patronul Şantierului Naval Constanţa. De unde i se trag necazurile lui Radu Mazăre? Cel mai probabil, din pierderea bătăliilor pe care le-a dus în ultimii ani pentru preluarea controlului asupra Portului Constanţa. Desigur, pentru cunoscători şi nu numai, o debarcare - mai ales una în forţă - a lui Mazăre din PSD este practic imposibilă, dar iată că un foarte bun cunoscător nu exclude această variantă. Este vorba despre baciul vrâncean Marian Oprişan, care a declarat: "Nu ştiu, dar fără foc nu iese fum".

UE suspendă negocierile cu Elveţia pe tema electricităţii şi ameninţă cu măsuri de retorsiune

Uniunea Europeană a suspendat negocierile cu Elveţia pe tema exporturilor de electricitate în această ţară, urmând să fie decise măsuri suplimentare după referendumul elveţian în favoarea limitării imigraţiei, scrie Corriere della Sera. "Uniunea Europeană nu intenţionează să continue negocierile cu Elveţia pe tema energiei electrice, în contextul situaţiei apărute după rezultatul referendumului pe tema imigraţiei, rezultat care este o posibilă încălcare a acordurilor bilaterale", a declarat Pia Ahrenkilde, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene. "În contextul actualei situaţii, nu mai sunt prevăzute negocieri tehnice între UE şi Elveţia pe tema electricităţii. Modul de abordare trebuie analizat în contextul mai amplu al relaţiilor bilaterale. Acordul privind electricitatea este legat în mod logic de chestiuni instituţionale orizontale", a explicat Ahrenkilde. "Este imposibil să acceptăm o separare între libera circulaţie a persoanelor şi cea a capitalului. Ne aşteptăm ca Elveţia să onoreze obligaţiile internaţionale cu UE", a reacţionat Preşedinţia greacă a Consiliului Uniunii Europene.

Profitul Erste a scăzut dramatic în 2013, de la 480 de milioane de euro la 60 de milioane de euro

Grupul Erste a înregistrat anul trecut un profit net de 60 de milioane de euro, mai mic de opt ori faţă de rezultatul obţinut în 2012, deşi rezultatele Băncii Comerciale Române (BCR) au fost în linie cu semnalele transmise de conducere, a anunţat, marţi, banca austriacă, citată de Mediafax. "În timp ce rezultatul operaţional, costul riscului şi rezultatul subsidiarei româneşti BCR au fost în linie cu semnalele transmise de conducere, reducerea fondului comercial şi efecte legate de taxare au afectat negativ profitul", se arată într-un comunicat al Erste Group. Datele anunţate, marţi, de Erste Group sunt bazate pe cifre preliminare, neauditate. Erste Group a raportat în 2012 un profit net de 483,5 milioane euro, în condiţiile unor provizioane în scădere la nivelul grupului şi a majorităţii subsidiarelor, mai puţin România şi Croaţia.

CURENTUL

Reţeaua baronului PSD Prahova, Mircea Cosma, decapitată de procurorii DNA

Baronul PSD Mircea Cosma a ieşit ieri din sediul DNA cu cătuşe la mâni, escortat de poliţişti către arest, urmând ca decizia privării sale de libertate pentru următoarele 29 de zile să fie cântărită astăzi, de un magistrat pentru drepturi şi libertăţi. Caracatiţa baronului de Prahova a primit poate cea mai grea lovitură din partea anchetatorilor, după ce, la sfârşitul anului trecut, a început urmărirea penală şi împotriva fiicei sale, notăriţa-cântăreaţă "Deea". Abia atunci au devenit cunoscute afacerile de familie ale baronului, în care au fost implicaţi şi fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului, Marian Păvăleanu, arestat pentru corupţie, şi interlopul Răzvan Alexe, bun prieten cu fiul preşedintelui Consiliului judeţean Prahova, tocmai baronul Mircea Cosma. Şi deasupra fiului baronului, deputatul PSD Vlad Cosma, zornăie cătuşele:procurorul şef al DNA a cerut ridicarea imunităţii sale parlamentare, în vederea arestării preventive. Ofensiva DNA împotriva baronului de Prahova a început pe 5 noiembrie 2013, când fiica preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost pusă sub învinuire de procurori în dosarul de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro în care a fost arestat şi fostul consilier guvernamental Marcel Păvăleanu.

Tupeu fără limite! Aleodor Frâncu, şeful demisionar de la ROMATSA, deţine în continuare o funcţie de conducere în companie

Aleodor Frâncu, care a demisionat din funcţia de şef ROMTSA după ce premierul Ponta a reclamat deficienţe în gestionarea accidentului aviatic din Munţii Apuseni, lucrează în continuare în cadrul regiei, ca director de dezvoltare, Ministerul Transporturilor limitându-se să spună că a cerut CA explicaţii privind modificarea organigramei. La 22 ianuarie, Frâncu anunţa că şi-a înaintat Consiliului de Administraţie (CA) al ROMATSA demisia din funcţia de director general, "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei", dar că nu are nimic să-şi reproşeze. Contactat, marţi, de Mediafax, el a precizat însă că, după demisie, a revenit la funcţia deţinută anterior în cadrul ROMATSA, cea de director de dezvoltare, din care fusese suspendat în momentul preluării conducerii regiei. El a adăugat că viitorul director general al ROMATSA, care va fi selectat în urma unui concurs, va decide dacă intenţionează să-l păstreze sau nu în noua echipă de conducere.

Fundaţia "Proiect Ferentari", o "struţo-cămilă" inventată de Guvernul Ponta având ca miză banii europeni

Anul trecut, în plină vară, Guvernul României a legiferat înfiinţarea Fundaţiei "Proiect Ferentari" a a Secretariatului General al Guvernului, al cărei principal scop era "îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de viaţă ale romilor". Deci un ONG care va urma să se ocupe de soarta conaţionalilor minoritari, una dintre nenumăratele ciudăţenii inventate de alianţa a USL-istă: un ONG, aşadar o organizaţie neguvernamentală, coordonată de Guvernul României. Este vorba despre Fundaţia "Proiect Ferentari", o instituţie care, cel puţin la nivel teoretic, ar trebui să funcţioneze şi să lucreze independent de activitatea guvernului. O nouă "invenţie" care, în spatele acestui nume aiuritor, ascunde o "corcitură" administrativă mai ciudată decât legendara "struţo-cămilă": un ONG controlat direct de Secretariatul General al Guvernului României. Ştirea care a trecut aproape neobservată este aceea că Senatul a respins cererea prin care Preşedintele statului a solicitat reexaminare a legii de înfiinţare a Fundaţiei "Proiect Ferentari".

CURIERUL NATIONAL

Cine a dirijat frauda de la Harinvest?

Deşi în numai câteva zile se împlinesc trei luni de la punctul culminant al furtului de acţiuni de la Harinvest, ancheta Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF) nu a înaintat cu nimic, până în prezent doar "mortul" fiind de vină. Obscura societate vâlceană este singura entitate sancţionată de reglementator, iar traderul Maria Voinea apare ca fiind "creierul" întregii afaceri, beneficiind eventual de complicitatea sau neglijenţa conducerii executive a Harinvest şi a controlului intern al casei de brokeraj. Rolul contrapărţilor BCR şi SSIF Broker cu care Harinvest a rostogolit timp de peste un an de zile poziţii pierzătoare pe produse structurate prin operaţiuni sell-out de 175 milioane lei, dar şi al Depozitarului Central, rămâne neelucidat în piaţă. Complexitatea schemei, frecvenţa operaţiunilor, dimensiunea fraudei (aproximativ 20 milioane lei) şi anvergura actorilor implicaţi induc suspiciunea că această afacere nu are cum să aibă ca principal dirijor pe unicul agent de bursă autorizat de la Harinvest.

Piaţa funciară va fi liberalizată parţial?

Abia intrată în vigoare, legea terenurilor agricole care reglementează liberalizarea pieţei funciare ar putea fi din nou modificată, ca urmare a aprobării de către Senat a unor amendamente care prevăd printre altele desfiinţarea autorităţii care reglementează piaţa funciară şi propune liberalizarea parţială a pieţei funciare. Actul normativ urmează să intre însă în dezbaterea Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional. La dezbaterile care au avut loc ieri în plenul Senatului, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Valentin Şoneriu, a precizat că Guvernul susţine varianta amendată a proiectului de act normativ, menţionând că a fost necesară şi redenumirea titlului legii iniţiale, precum şi renunţarea la înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, prin reorganizarea ADS.

Cum au ajuns agricultura şi mineritul noile ţinte ale hackerilor

Hacking-ul nu mai este de mult doar activitate întreprinsă de indivizi puşi pe acte de vandalism, ci este un adevărat business, iar "aria de acoperire" a atacurilor de software periculos s-a extins şi în domenii care par complet neinteresante. Potrivit raportului anual de securitate, publicat de Cisco, la nivel global, companiile din agricultură şi minerit sunt la fel de expuse atacurilor cu malware, precum cele care produc electronice sau cele din domeniul farmaceutic şi chimical. Gradul de risc pentru aceste companii este cu mult mai mare decât altele care par mult mai interesante pentru hackeri, cum ar fi băncile, companiile de asigurări, imobiliare, IT&C sau chiar instituţiile guvernamentale. În timp ce acestea au un grad de risc mediu (până în 100%), companiile din agricultură, minerit, producătoare de electronice şi medicamente sunt de 5 ori mai expuse (600%), potrivit datelor Cisco.

Moţiunea pe tema deszăpezirii, returnată PDL şi PPDD

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să returneze grupurilor parlamentare ale PDL şi PPDD moţiunea simplă depusă pe tema deszăpezirii, pentru ca aceasta să fie reformulată întrucât nu respectă prevederile regulamentare, a anunţat secretarul Camerei Niculae Mircovici. Mircovici a spus că textul moţiunii se referea la un număr de 5 miniştri, fiind "un fel de moţiune de cenzură" şi nu se ştia ce ministru trebuie invitat la dezbaterea moţiunii pentru a răspunde. El a mai adăugat că există o decizie a Curţii Constituţionale potrivit căreia moţiunea simplă se adresează unui ministru sau cel mult doi miniştri.

Praktiker caută cumpărători pentru magazinele din România

Grupul german Praktiker caută cumpărători pentru operaţiunile din România, unde deţine 27 de magazine şi a avut, în 2012, vânzări de 142 milioane de euro. "O casă de insolvenţă din România a fost desemnată pentru a vinde afacerile Praktiker de pe piaţa românească, companie care are în proiectul nostru un magazin de dimensiuni mari. În prezent sunt în desfăşurare negocierile pentru restructurarea contractului de închiriere şi pentru recuperarea datoriilor legate de chirii şi de costuri de întreţinere", se arată într-un raport al European Convergence Development Company, unul dintre acţionarii parcului de retail Era Shopping Centre din Iaşi. Reprezentanţii Praktiker nu au comentat informaţia, scrie Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Preşedintele Traian Băsescu: "Victor Ponta este o GÂZĂ pentru Voiculescu. USL nu se rupe"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară la emisiunea "Sub semnul întrebării", a postului B1 Tv, moderată de jurnalistul Robert Turcescu, că USL nu se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale şi că formarea USD este o lovitură dată PNL. Şeful statului a adăugat că nu va semna scrisoarea de intenţie către FMI dacă va conţine electorata şi acciza la combustibil. Traian Băsescu a mai afirmat că îi va chema pe români să protesteze împotriva accizei.

Crin Antonescu: Am incheiat relatiile cu Voiculescu. Nu mai sunt prieten cu Ponta

Crin Antonescu a declarat aseară la emisiunea "Jocuri de putere" difuzată la Realitatea TV că se opune unui al patrulea vicepremier, însă şi-a exprimat în continuare încrederea în Guvernul condus de Victor Ponta. "Nu l-am investi pe cineva ca Iohannis pentru un Guvern pe care l-am vrea daramat" a spus preşedintele Senatului. Reacţia ui Victor Ponta în care a spus că sunt prieten cu Băsescu cred ca a fost o stare de iritare, cam grosolană, dar...Nu sunt prieten cu Traian Băsescu, nu mai sunt prieten nici cu Victor Ponta, dar sunt asociat politic si am toată hotararea sa ducem la capat aceasta alianta.

Zona Bucureşti-Ilfov, mai prosperă decât trei sferturi din regiunile UE

Conform datelor Eurostat, Capitala şi zona adiacentă se află pe locul 76 din 264 de regiuni europene din punctul de vedere al PIB pe cap de locuitor calculat pe baza puterii de cumpărare. Data viitoare când treceţi pe lângă blocurile de birouri din Pipera sau Băneasa, pe lângă parcurile logistice de pe centură sau pe lângă miile de vile noi din satele ilfovene, data viitoare când vă înghesuiţi prin hipermarketurile sau mallurile Capitalei, când vă târâţi cu cinci kilometri la oră prin traficul ei epuizant sau când nu vă puteţi urca în primul metrou deoarece e prea aglomerat, gândiţi-vă la asta: Bucureştiul şi localităţile învecinate au ajuns să fie, potrivit Eurostat, mai productive decât 72% din regiunile Uniunii Europene. Cu 27.100 de euro per capita, Bucureştiul a depăşit în acest clasament toate regiunile maghiare, poloneze, bulgăreşti, slovene, croate, precum şi Ciprul, Malta şi ţările baltice.

Blaga lucrează la imagine: "Nu-mi mai primesc ginerele în casă pentru că face afaceri cu statul"

Vasile Blaga, preşedintele PDL, susţine - într-un interviu pentru Revista 22 - că i-a interzis ginerelui Ionuţ Rudeanu să-i mai calce pragul casei după nenumăratele contracte încheiate de firma acestuia, Axis Corporate Security, cu administraţia USL. Aşa vrea fostul ministru de la Interne să înlăture ridicolul unei situaţii în care el susţine că se luptă cu USL, dar familia sa încasează milioane de euro de la guvernarea Ponta. Întrebat direct ce părere are despre faptul că firma ginerelui obţine pe sub mână contracte cu statul, Blaga a răspuns că a rupt orice legătură cu Rudeanu. "Ginerii nu ţi-i alegi. I-am spus-o clar, mai ales după ultima ispravă, cea cu Timişoara, de acum trei săptămâni, când a luat un contract de 200.000 lei pentru pază: nu mai are ce căuta în casa mea", a declarat preşedintele PDL.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu, atac furibund la Banca Naţională

Simţindu-se ca acasă în studioul televiziunii B1 TV, adică necenzurat decât de propria-i persoană, deşi acolo părea a fi prezent şi moderatorul emisiunii, Traian Băsescu şi-a propus să se redea rolului de locomotivă de partid, de data aceasta în favoarea noii formaţiuni politice pe care o păstoreşte, Mişcarea Populară. Încercând să-şi reactiveze statura de preşedinte-jucător., încă deţinătorul adevărului suprem în toate domeniile - politic, economic, jurnalistic - Băsescu a fost nevoit să citească ţintele de atac de pe o bucată de hârtie, stilul grobian, la limita decenţei, fiind ca întotdeauna la purtător. Prima ţintă a atacului său a fost Banca Naţională, vinovată în opinia sa de acceptul pe care l-a dat creditului fiscal acordat de guvern cetăţenilor cu salarii reduse care au rate la bancă. Din punctul de vedere al lui Băsescu, şi delegaţiile instituţiilor financiare au greşit grav dându-şi acordul asupra acestei măsuri fiscale, exprimându-se chiar că "şefa delegaţiei FMI nu a înţeles măsura şi nici nu are experienţa necesară să o înţeleagă".

Băsescu aşterne covorul pentru o speculaţie pe piaţa valutară

Atacul fără precedent lansat de Traian Băsescu împotriva Băncii Naţionale a României şi a delegaţiei Fondului Monetar Internaţional deschid premisele unui atac speculativ asupra monedei nationale. Cursul leului, aflat în "aşteptare" până la definitivarea noii formule guvernamentale, este puternic influenţat de declaraţiile virulente ale preşedintelui Băsescu făcute marţi seara la un post de televiziune. Băsescu a mai fost suspectat că a facilitat un derapaj al cursului de schimb, care s-a depreciat la începutul lunii decembrie 2013 în urma declaraţiei sale că nu va semna scrisoarea de intenţie a acordului negociat de guvern cu FMI şi că nu va aproba bugetul. Această intervenţie a preşedintelui a făcut ca timp de două zile cursul de schimb să iasă din matcă permiţând celor care au speculat pe variaţia inversă de curs câştiguri importante. Rămâne de urmărit evoluţia cursului de schimb al leului din zilele următoare.

Ponta: De când este prieten cu Traian Băsescu, Antonescu are acelaşi limbaj

Premierul Victor Ponta a comentat, ieri, afirmaţiile liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit cărora premierul ar fi primit "precum un chelner" o listă de priorităţi de la şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Ponta a spus că Antonescu are acelaşi limbaj ca Traian Băsescu. "De când e prieten cu domnul Băsescu, (Antonescu - n.r.) are acelaşi limbaj. Cred că prima dată când îl va întâlni domnul Antonescu pe domnul Barroso o să-i transmită aceste lucruri şi e suficient. Eu nu intenţionez să răspund nici domnului Băsescu, nici domnului Antonescu la acest gen de declaraţii, eu am foarte multă treabă şi dânşii au foarte mult timp", a spus Ponta.

NATIONAL

Klaus Iohannis, greu de numit

Atmosfera din casele de protocol nu le prieste uselistilor. Intalnirea de ieri dupa-amiaza de la Vila Lac, a doua la numar, s-a incheiat tot in coada de peste. USL se poate rupe, daca nu se ajunge la un numitor comun privind functia de vicepremier, declara Klaus Iohannis. Sub semnul acestui mesaj a debutat cea de-a doua runda de necocieri dintre Victor Ponta si Crin Antonescu. Un fiasco total, dupa cum avea sa anunte premierul mai tarziu, care a venit singur la sediul USL, presedintele PNL refuzand sa mai apara in "poza de familie". "Nu avem nicio solutie", a afirmat sec Ponta, precizand ca, daca nu va exista un consens, nu se va mai face nicio restructurare, prin urmare Klaus Iohannis nu va ajunge vicepremier. La drept vorbind, ca sa le inchida gura liberalilor, Victor Ponta a plusat si a cerut ca si bunul sau prieten si mai nou coleg de USD, Daniel Constantin, sa ocupe un post de vicepremier. Auzind una ca asta, Antonescu a luat foc pur si simplu, iar negocierile au fost declarate inchise.

Gheorghe Tinel catre Valeriu Zgonea: Amice, esti idiot!

Alesii democrat-liberali si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, au facut un spectacol de zile mari, ieri, la Parlament. Scandalul a pornit imediat dupa interventia pedelistei Andreea Paul, care a criticat in termeni extrem de duri masurile adoptate de uselisti in privinta IMM-urilor. Atacata de colegii de la PSD si PNL, Paul a cerut drept la replica, dar a fost refuzata de Valeriu Zgonea , acesta reprosandu-i ca nu cunoaste regulamentul. "Haideti sa nu exageram. Imi este greu sa cred ca o femeie atat de inteligenta ca dumneavoastra si vicelider de grup al PDL nu a citit regulamentul", a afirmat, pe un ton ironic, presedintele Camerei Deputatilor, explicand ca numele Andreei Paul nu a fost invocat, prin urmare dreptul la replica nu se justifica. In apararea democrat-liberalei a sarit liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe, care, fara sa stea prea mult pe ganduri, l-a facut "idot" pe Valeriu Zgonea.

Procurorii DNA au vizitat si Ceahlaul lui "Pinalti"

Probleme pentru tot mai multe cluburi din Liga 1. Dupa Petrolul Ploiesti, a venit si randul Ceahlaului Piatra Neamt sa intre sub lupa procurorilor anticoruptie. La primele ore ale zilei de ieri, doi procurori DNA (unul de la Bucuresti, celalalt de la Bacau) au descins la sediul FC Ceahlaul. Dupa ce usile de la intrare au fost sigilate, cei doi au inceput sa scotoceasca prin actele clubului. In jurul pranzului, echipa operativa a Directiei Nationale Anticoruptie si-a marit numarul, totul sub privirile stupefiate ale presedintelui Viorel Mastacaneanu, mana dreapta a edilului Gheorghe Stefan. "Se fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie de catre persoane cu functii publice din cadrul primariei municipiului Piatra Neamt si de administratori ai unor societati comerciale interpuse cu rol de directionare a sumelor de bani din bugetul public in interesul personal al celor implicati", se arata intr-un comunicat al DNA.

PUTEREA

Şova&Neaga au dat pe tavă contracte fabuloase de la CNADNR, fără licitaţie

In timp ce Executivul Ponta anunţa că ţara va fi invadată de viscol, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, la ordinul ministrului Dănuţ Coman Şova, a încheiat în mare grabă - doar două zile -, prin metoda încredinţării directe, zeci de contracte de deszăpezire în valoare de circa 23 de milioane de euro. Şi, după cum bine ştiţi, ţara a fost scoasă de sub nămeţii cât casa nu de firmele plătite gras de tandemul Şova-Neaga din banii "poporului USL", ci de Armată şi Jandarmerie. Evident, pe alţi bani de la "poporul USL"! Cum de s-a ajuns în această situaţie nu este nici o noutate, fiecare guvern apelând la aceeaşi metodă. Iar procurorii DNA, coordonaţi de Codruţa Kovesi, nu ar avea prea multă bătaie de cap pentru a demonstra manevra ilegală concepută de ministrul păpuşar Dănuţ Coman Şova şi pusă în practică de marioneta Narcis Neaga. Doar să vrea.

Certificatele de producător ar putea fi introduse din februarie

Proiectul privind introducerea certificatelor de producător, aflat acum în Parlament, ar putea fi adoptat chiar în această lună, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un interviu pentru cotidianul PUTEREA. Proiectul de act normativ prevede şi introducerea carnetului de producător, acesta urmând să însoţească marfa pe toată durata transportului. De asemenea, începând din acest an, România ar putea avea o lege a zonelor irigabile. Toate cele 500 de pieţe agroalimentare din ţară vor avea obligaţia să organizeze spaţii de vânzare distincte rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli, care deţin un carnet de comercializare a produselor agricole. Toată marfa trebuie să deţină avize de expediţii şi să fie fiscalizată.

Modelul Apa Nova dă fiori consilierilor locali, care nu vor să repete aceeaşi greşeală cu RATB

În birourile Primăriei Capitalei dospeşte de doi ani transformarea RATB în societate comercială. Zvonul este confirmat atât de consilierii generali din Comisia Transporturi, cât şi de sindicalişti. Dacă transformarea va deveni sau nu rentabilă pentru Municipalitate, rămâne de văzut. Un lucru este cert: primarul general nu vrea să se mai confrunte cu ameninţări cu greve ale şoferilor din RATB. Pe de altă parte, organizarea "licitaţiilor" poate fi o altă sursă de comisioane şi satisfacerea clientelei politice. Tergiversarea deciziei de transformare a RATB în societate comercială are mai multe cauze. Pe de o parte, este indecizia legată de noua configuraţie a oraşului prin legarea de viitoarele autostrăzi, lipsa parcărilor, dar şi relocarea depourilor în afara Capitalei. Toate acestea au implicaţii mari în afacerile imobiliare şi exproprieri.

ROMANIA LIBERA

Vizita lui Hollande în SUA: Covor roşu, salve de tun şi un "dineu de stat"

Vizita oficială de trei zile a preşedintelui François Hollande, care cuprinde un dineu la Casa Albă, întrevederi cu şeful statului american şi o călătorie în avionul prezidenţial Air Force One, este considerată o dovadă a relaţiilor strânse între Statele Unite şi Franţa. Un prilej de abordare a dosarelor fierbinţi ale momentului şi extinderea relaţiilor economice. După o vizită la domeniul lui Thomas Jefferson, în compania preşedintelui Barack Obama, François Hollande a fost primit marţi cu mare pompă la Casa Albă. Vizita la Monticello, fieful lui Thomas Jefferson, al treilea şi cel mai francofil dintre preşedinţii americani, martor al Revoluţiei franceze şi actor major al independenţei Statelor Unite, a fost un prilej pentru cei doi şefi de stat să invoce relaţiile de prietenie dintre Paris şi Washington. Cei 200 km ce separă acest loc istoric de capitala americană a fost parcurs la bordul Air Force One.

Pericol de faliment pentru băncile din Europa

Băncile cu probleme din zona euro vor fi lăsate să falimenteze la viitoarele teste de stres, a avertizat preşedintele noii Agenţii de Supervizare Bancară (SSM), Daniele Nouy, într-un interviu acordat publicaţiei britanice "Financial Times" (FT), transmite AFP. În primul interviu acordat după numirea sa la conducerea Agenţiei de Supervizare Bancară, Daniele Nouy a afirmat: "Trebuie să acceptăm ideea că unele bănci nu au viitor. Trebuie să lăsăm unele instituţii financiare să dispară într-un mod ordonat şi nu este nevoie să încercăm o fuziune a lor cu alte instituţii". În opinia acesteia, băncile ar trebui forţate să deţină garanţii pentru obligaţiunile suverane, pentru a distruge legătura toxică dintre băncile cu probleme şi guverne. Parlamentul European a aprobat, luna trecută, numirea franţuzoaicei Daniele Nouy în funcţia de preşedinte al noii Agenţii de Supervizare Bancară.

Cursă contra cronometru pentru micşorarea profiturilor la companiile de stat

După ce a epatat bursa cu un profit-record în anul listării, Nuclearlectrica şi-a bugetat pentru 2014 unul de 16 ori mai mic. Scenariul se poate repeta cu Hidroelectrica - ce se pregăteşte de listare în acest an după un exerciţiu financiar de excepţie în 2013 - având în vedere taxa pe stâlp şi ultimele decizii ANRE. La bursă, preţul unei acţiuni se ajustează în funcţie de profitul raportat de companie, iar profitul, coincidenţă!, arată deosebit de bine în anii când se derulează o ofertă publică de vânzare de acţiuni (uneori atât de bine încât se dovedeşte irepetabil). Nuclearelectrica a derulat o ofertă publică în urma căreia s-a listat la bursă în toamna anului trecut. Cine a dorit să cumpere acţiuni s-a uitat bucuros la traiectoria profitului (de la 30 milioane lei în 2012, profitul în primele 3 luni din 2013 sărise la 146 milioane şi avea să termine anul la peste 450 milioane lei.

ZIARUL FINANCIAR

InterAgro şi Aramis, singurii exportatori români în Top 100

Automobile Dacia este cel mai mare exportator din econo­mie, iar Rompetrol Rafinare este cel mai mare importator în 2013, potrivit datelor INS. Însă aceleaşi două companii sunt şi pe locul 2 la import şi, respectiv, pe locul 1 la export. Un număr de 61 de companii se află atât în topul importatorilor, cât şi în cel al ex­por­tatorilor, iar majoritatea se regăsesc în rândul producătorilor de componente auto, în timp ce industria alimentară e aproape inexistentă la capitolul mari exportatori. "Victoria colosală a României va veni în momentul în care industria alimentară va avea grad de acoperire a importurilor de către exporturi supraunitar", spune prof. dr. Cezar Mereuţă, membru al Institutului de Prognoză al Academiei Române, care punctează că ex­porturile sunt dominate de companiile străine mari. Doar două companii româ­neşti din pro­ducţie (InterAgro - agricultură, îngrăşăminte şi Aramis In­vest din Baia Mare - mobilă) se află în top 100 exportatori, clasament în care mai intră doar o afacere antreprenorială - Gersim Impex (distribuţie telecom). Deşi exporturile au atins un nivel record anul trecut, ele antrenează doar 5% din totalul companiilor active în România.

Tranzacţiile mari din ultimul trimestru au salvat anul pentru rezultatele financiare ale BVB

Compania care operează piaţa bursieră de la Bucureşti a închis anul 2013 cu cele mai bune rezultate financiare din ultimii şase ani, în condiţiile în care şi tranzacţiile cu acţiuni derulate pe bursă anul trecut au fost cele mai mari din 2007 încoace. Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB) a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 24,3 mil. lei (5,5 mil. euro), cu 39,5% mai mare decât în 2012, iar profitul net a crescut cu 10,9%, la 10 mil. lei (2,47 mil. euro), potrivit raportului preliminar publicat ieri. Creşterile s-au datorat unui trimestru patru foarte bun, în care afacerile BVB au crescut cu 125%, datorită ofertei Romgaz şi tranzacţiilor cu acţiuni Petrom şi Transgaz. Profitul net din T4 a fost de 4,5 mil. lei, aproape jumătate din profitul pe tot anul, iar cifra de afaceri a fost de 10,6 mil. lei, adică 44% din afacerile totale raportate pe anul trecut.

Adrian Vasilescu, BNR: Dobânda-cheie, inflaţia şi creşterea economică

Băncii Naţionale, care poartă răspunderea stabilităţii preţurilor, pentru ca mai departe să garanteze stabilitatea financiară a ţării, îi revine un rol important în bătălia cu inflaţia, a cărei influenţă asupra echilibrelor economice în general rămâne mare. Motiv pentru care BNR a luat taurul de coarne şi, începând din 2009, prin reduceri succesive, a adus dobânda de politică monetară la 3,5 la sută. De la 10,25 la sută. O măsură ce a venit şi în sprijinul creşterii economice. Dacă ar fi adus şi mai jos dobânda-cheie, cum au cerut numeroase voci din mediul de afaceri şi numeroşi analişti, ar fi lăsat inflaţia să-şi facă de cap. Acum, în 2014, constatăm că a fost deja cucerit un important cap de pod în bătălia cu inflaţia. O confirmare în acest sens va veni şi azi de la INS. Iar urgenţa întâi este ca acest cap de pod să fie consolidat. Pentru ca descreşterea inflaţiei să fie urmată de reducerea şomajului şi de o relativă redresare a consumului. Stimularea consumului? Da! E un semn al timpului prezent. Spre deosebire de cei dintâi ani ai crizei, când semnul timpului era restrângerea consumului.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb