REVISTA PRESEI 12.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 iunie 2012

ADEVARUL

PDL, cronica unui eşec usturător

Partidul condus de Emil Boc a fost învins de USL la toate capitolele: consilii judeţene, primării, consilii locale. USL a câştigat detaşat alegerile locale, triumfând la votul pentru consiliile judeţene şi câştigând primăriile în majoritatea marilor oraşe. Scorul înregistrat de USL la votul politic pentru consiliile judeţene - 49,3% potrivit datelor parţiale furnizate de BEC - este fără precedent în ultimii 20 de ani. De cealaltă parte a baricadei, PDL are o medie de aproape 20% dacă luăm în calcul votul direct de 15,68% plus câteva procente obţinut de alianţele locale formate în jurul democrat-liberalilor. Mai mult, liderii PDL au suferit fie înfrângeri directe, cum a fost cazul lui Gheorghe Flutur, debarcat din fruntea CJ Suceava, fie indirecte cum a fost cazul Elenei Udrea, a cărei organizaţie, PDL Bucureşti, a fost învinsă pe toată linia. Alegerile de ieri au fost primele la care a participat Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), formaţiune care a debutat cu o medie naţională consistentă de 8,4%.

Iliescu jubilează: "Nu mă aşteptam la un aşa scor"

Fostul preşedinte al României a comentat rezultatele alegerilor locale, care amintesc de maniera categorică în care Frontul Salvării Naţionale câştiga tot în anul 1990. În prezent preşedinte de onoare al Partidului Social Democrat, Iliescu s-a declarat plăcut surprins de rezultatele preliminare. "Nu mă aşteptam la un aşa scor, într-adevăr. Bănuiam, simţeam că aceasta este starea de spirit şi că USL are toate şansele să câştige, dar scorul, într-adevăr, a reflectat o stare de spirit mult mai profundă, de dezaprobare a guvernării anterioare. Sunt plăcut surprins", a spus Iliescu într-o intervenţie telefonică la Radio France Internationale.

Viaţa mallurilor după insolvenţă

Dintre cele trei centre comerciale intrate în insolvenţă în 2010, doar unul a reuşit să ajungă să funcţioneze în condiţii bune. Anul 2010 a fost unul marcant pentru centrele comerciale City Mall din Bucureşti, Armonia din Brăila şi Tiago din Oradea. Acestea au intrat în insolvenţă din cauza problemelor financiare tot mai mari. La aproape doi ani după anunţarea intrării în procedură de insolvenţă, mallul din Bucureşti este pustiu, centrul comercial din Brăila este închis, iar Tiago, care a devenit Oradea Shopping City, este singurul care iese din tipar şi funcţionează în condiţii bune. Dezvoltatorul mallului Tiago a intrat în insolvenţă înainte de inaugurare. City Mall, care a fost inaugurat în 2005 şi a înregistrat în weekendul de deschidere 40.000 de vizitatori, este acum pustiu, doar câteva magazine mai sunt deschise în cadrul centrului comercial, aproximativ 15.

USL a lansat diversiunea "Anastase şi SPP-iştii"

Liviu Dragnea, şeful de campanie al USL, a acuzat-o pe Roberta Anastase că ar fi blocat numărarea voturilor în patru secţii din Ploieşti. "Aberaţii", a ripostat deputata PDL. Scorul strâns obţinut de principalii doi candidaţi la fotoliul de primar al Ploieştiului - Iulian Bădescu (USL) l-a învins pe Andrei Volosevici (PDL) - a inflamat spiritele în urbea lui Caragiale. De la Bucureşti, duminică noapte, Liviu Dragnea a acuzat-o pe Roberta Anastase că a blocat patru secţii de vot din Ploieşti şi că împiedică numărarea voturilor. Şeful de campanie al USL a susţinut că "informaţia asta mi-a dat-o chiar premierul, când a urcat sus". Presa locală şi corespondenţii televiziunilor centrale, ajunşi la secţia respectivă din Ploieşti duminică noapte, în jurul orei 3.00, n-au găsit-o pe Roberta Anastase. Mai mult, preşedinta secţiei de votare a negat incidentul, tentativa de blocare a secţiei şi orice încercare de presiune.

Italia trece în linia întâi a crizei datoriilor de stat

Împrumutul de 100 miliarde euro convenit la sfârşitul săptămânii trecute pentru salvarea băncilor spaniole împinge Italia în linia întâi a crizei datoriilor de stat, comentează Bloomberg. "Italia este urmărită atent, ceea ce nu se va schimba după acordul cu Spania. (...) Investitorii vor fi foarte atenţi la orice informaţie înainte de a decide dacă vor cumpăra sau vor vinde obligaţiuni italiene", a explicat pentru sursa citată Nicola Marinelli, analist la Glendevon King Asset Management din Londra. Italia are o datorie de 2.000 miliarde de euro, iar trezoreria italiană este nevoită să vândă, în fiecare lună, obligaţiuni şi titluri de peste 35 miliarde euro.

Planuri secrete de urgenţă ale zonei euro pentru cel mai rău scenariu legat de Grecia: restricţii la bancomate şi suspendarea Schengen

Oficialii europeni din domeniul finanţelor au discutat despre limitarea sumelor în numerar ce ar putea fi retrase de la bancomate, impunerea unor controale la frontieră şi introducerea controalelor de capital în zona euro ca răspuns la cel mai rău scenariu pentru criza euro, acela în care Atena va renunţa la moneda unică. Oficiali UE, consultaţi de Reuters, au precizat că acestea au fost ideile circulate ca parte a planurilor de urgenţă pentru zona euro în cazul "Greexit". Potrivit acestora variantele au fost expuse pentru a avea răspuns la orice eventualitate cu toate că niciunul din oficialii menţionaţi nu se aşteaptă ca Grecia să părăsească moneda unică.

Leul slab n-a mai umflat preţurile

Chiar dacă moneda naţională s-a depreciat abrupt în mai, media lunară a scumpirilor a bătut pasul pe loc, iar inflaţia anuală a coborât la minimul istoric de 1,79%. De fiecare dată când leul slăbeşte faţă de moneda unică euro sau de dolarul american, preţurile unor produse - în special ale celor de import - cresc proporţional, mărind inclusiv rata inflaţiei. În luna mai 2012 însă, acest fenomen nu a mai avut loc şi media scumpirilor - inflaţia - a fost de doar 0,2% faţă de aprilie, chiar dacă leul s-a depreciat cu 1,5% faţă de euro şi cu peste 8% faţă de dolar. Economiştii cred că acest paradox a fost posibil pe fondul scăderii cererii până la limita dincolo de care comercianţii nu şi-au mai permis să scumpească mărfurile.

CURENTUL

Ponta şi Felix sar la gâtul lui Băsescu

Contextul politic actual încinge imaginaţia USL care, prin Ponta şi Felix, vrea să dea lovitura finală Cotrocenilor. Scopul devenit între timp obsesie este debarcarea cu orice preţ a lui Băsescu, devenit între timp ultimul bastion necucerit de o realitate politică care întoarce România cu 22 de ani în urmă, atunci când Ilici Iliescu câştiga alegerile în "Duminica Orbului" cu 85%. Cârlanul devenit între timp mare şef pe tarlaua bătrânului edecar roşu, a declarat ieri că nu crede că pe şeful statului, Traian Băsescu, îl va "feri Dumnezeu", argu­mentând că acesta îşi va termina mandatul.

Remember la 23 de ani: iunie 1990 - diversiune şi haos în "Golania" din Piaţa Universităţii

Zilele acestea se împlinesc 23 de ani de la "Mineriada din 13-15 iunie 1990". Atunci, într-un timp relativ scurt, s-a urzit un lanţ de diversiuni, urmate apoi de o serie de cruzimi abominabile, greu de imaginat pentru o minte normală, care au aruncat Capitala într-o stare de haos şi mizerie morală. Un haos care, lansat de la centru, de susţinătorii şi subalternii lui Ion Iliescu, a provocat un adevărat tsunami de sălbăticie, urmat de efecte perverse care ne-au afectat, apoi, mulţi ani la rând. Atunci, timp de câteva zile, Capitala s-a aflat în stare de asediu, zguduită de cele mai dramatice evenimente petrecute după Revoluţia din decembrie 1989. Bucureşti, primăvara anului 1990: timp de 55 de zile, centrul Capitalei a fost "scena" imensă pe care s-a "jucat" mitingul maraton din Piaţa Universităţii.

CURIERUL NATIONAL

Turismul se modernizează, dar pierde clienţi

Încasările din turism au scăzut cu 16% în ultimii 4 ani, la 1,5 miliarde euro, în 2011. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Corina Martin a menţionat că infrastructura turistică nu este de vină pentru scăderea veniturilor din ultimii ani. ANAT: Să nu se mai dea vina pe infrastructură, cea de-acum e chiar mai bună decât cea din 2008 anul de glorie. Principala cauză a scăderilor veniturilor o reprezintă bugetele reduse alte turiştilor.

România şi Marea Britanie - mai aproape

Schimburile între România şi Marea Britanie au crescut în 2011 şi în prima parte a acestui an, în toate domeniile, în cadrul Parteneriatului pentru Creştere şi Securitate, în pofida crizei care a afectat Europa. În 2011 şi 2012 au avut loc mai multe întâlniri ministeriale dar şi una la nivel înalt, atunci când, în iunie anul trecut, preşedintele Traian Băsescu, a fost invitat la Londra de Guvernul britanic. Anul acesta, în martie, fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a făcut o vizită la Londra pentru explorarea oportunităţilor oferite de parteneriatele public-private (PPP), de Jocurile olimpice şi de dezvoltarea transportului feroviar, apoi, în aceeaşi lună a venit la Bucureşti secretarul de stat pentru Comerţ şi Investiţii Lord Green pentru promovarea comerţului bilateral şi identificarea de noi oportunităţi de afaceri în România pe care o consideră una dintre cele importante părţi ale "Europei emergente".

Euro 2012: Veniturile Ucrainei ar putea fi înjumătăţite de fanii nemulţumiţi

Suporterii critică preţurile umflate de transport şi cazare, dar şi rasismul. În perioada campionatului, Ucraina vizează venituri de 1,5 mld. dolari proveniţi de la turişti. Suporterii străini privesc cu reţinere Ucraina în timpul Euro 2012, îngrijoraţi de călătoriile lungi, scumpe şi fără zboruri directe, de costurile ridicate ale transporturilor şi cazării şi de acuzaţiile de rasism, ameninţând câştigurile vizate de ţară de pe urma evenimentului. Reprezentativa Angliei a jucat ieri, la Doneţk, primul meci de la Campionatul European de fotbal, împotriva Franţei. Călătoria de peste 3.000 de kilometri până în estul Ucrainei a descurajat însă mulţi suporteri britanici.

Balenele financiare, ameninţate de îngheţul crizei

Bill Gross, manager la PIMCO, fondul cu cele mai mari plasamente pe pieţele de bonduri, spune că întregul ecosistem financiar se schimbă. Balenele de pe Wall Street, care au prosperat în deceniile de expansiune a creditului, acum sunt periclitate de un îngheţ al randamentelor mici. Investitorii ar putea forţa o schimbare a sistemului monetar, însă etapa de tranziţie va fi distrugătoare. Atât criza datoriilor, cât şi răspunsul autorităţilor la cutremurul financiar, au conturat în aceşti ani o etapă a randamentelor apropiate de zero care îngreunează existenţa marilor balene financiare care au crescut în secolul trecut, marcat de extinderea creditului, spune Bill Gross, şef la PIMCO, fond care are în administrare active de 1.000 miliarde dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

ANALIZĂ EVZ: Trei motive pentru care PDL a pierdut alegerile

O analiză a "Evenimentului zilei", realizată cu consultarea specialiştilor în marketing electoral Dan Andronic, Cozmin Guşă şi Bogdan Teodorescu, arată că pierderea guvernării, nesincronizarea cu Mihai Răzvan Ungureanu şi nemulţumirea socială sunt principalele motive pentru înfrângerea usturătoare a PDL. Consultantul politic Bogdan Teodorescu declară că în sondaje această cădere a devenit vizibilă cu vreo zece zile înainte de alegeri, dar că nu are legătură cu ceva ce PDL ar fi făcut în acel moment, fiind rezultanta tuturor factorilor de mai sus.

Ion Cristoiu: "Nu USL a câştigat, ci PDL a pierdut"

Analistul politic spune că scorul obţinut de USL la votul politic este mediocru, pentru că trebuia să depăşească 60%. Într-un interviu în exclusivitate acordat "Evenimentului zilei", analistul Ion Cristoiu spune că, dacă sunt lucizi, liderii USL ar trebui să facă o analiză severă pentru parlamentare. Ion Cristoiu: Putem vorbi de surprindere în privinţa scorului mediu obţinut de USL dacă însumăm cele trei partide. Având în vedere că a fost un vot politic, identificat cu votul pentru parlamentare, cele trei partide componenete ale USL ar fi trebuit să ia împreună peste 60% la votul politic. Din acest punct de vedere scorul politic este mediocru. Fireşte, liderii USL vântură stindardul unei victorii copleşitoare.

JURNALUL NATIONAL

Presa internaţională notează, la unison:"Test pentru USL". Alegerile municipale spulberă dreapta română şi politicile sale de austeritate, remarcă jurnaliştii străini

Rezultatele alegerilor locale din ţara noastră nu au lăsat indiferentă presa străină, care remarcă, în relatările sale de luni, că "stânga aflata la putere in Romania a fost supusa primului test la alegerile locale", înaintea alegerilor legislative din toamnă. Coaliţia de centru-stânga la putere în România, Uniunea Social-Liberală (USL) a obţinut victoria la alegerile municipale de duminică, la nivel de primari obţinând peste 50% dintre mandate, notează agenţia franceză de ştiriFrance Presse, care remarcă faptul că "principalul său adversar, Partidul Democrat-Liberal (PDL), obţine doar sub 16%".

Numărări paralele: Boc a câştigat la Cluj, Falcă la Arad, Pinalti la Piatra Neamţ, dar Flutur a pierdut Suceava

Reprezentanţii PDL Cluj au dat publicităţii rezultatele parţiale cu privire la alegerile locale de duminică. Astfel, fostul premier Emil Boc a câştigat Primăria municipiului, având 1.508 voturi în favoarea contracandidatului USL, Marius Nicoară. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, rezultatele arată că Alin Tişe (PDL) a fost votat de 36,9% dintre clujeni, pierzând astfel în faţa candidatului USL Horea Uioreanu, care a obţinut 39,7% din voturi.

Extremişti evrei, suspectaţi că au scris "Hitler, mulţumim pentru Holocaust" pe pereţii Yed Veshem

"Hitler, mulţumim pentru Shoah" (Shoah înseamnă holocaust) era scris evreieşte pe peretele de pe esplanada intrării în Yad Vashem, transmite AFP. În jur de 12 graffiti pro-naziste şi anti-sioniste de doi metri înălţime au fost descoperite luni dimineaţa în interiorul Yad Vashem, de fotograful AFP. Conducerea monumentului a sugerat posibilitatea că acestea ar fi putut fi făcute de extremiştii evrei, o mică minoritate de activişti ultra-ortodocşi, anti-sionişti virulenţi, care denunţă cu regularitate, ceea ce ei consideră exploatarea Shoah pentru justificarea creării statului Israel, lucru pe care ei îl resping cu desăvârşire. Ei consideră că stabilirea statul evreu în Palestina nu se poate face decât după venirea lui Messia. Printre inscripţii se găseau şi unele care în omagiau pe Hitler: "Dacă Hitler nu ar fi existat, sioniştii l-ar fi inventat", "Sioniştii au adus Shoah" şi "Războiul sionist nu este războiul poporului evreu"

Gazprom primeşte lovituri din zona Uniunii Europene. Gigantul rus are probleme în Estonia şi Bulgaria. Răspunde cu o mişcare dură, care scoate Nabucco din joc

Parlamentul estonian a aprobat o lege care impune separarea transportului de gaze naturale de furnizarea "aurului albastru", astfel încât statul baltic să îşi reducă dependenţa de gigantul rus Gazprom. Votul a fost 52-28 în favoarea legii, care poate forţa compania AS Eesti Gaas să îşi vândă unitatea de transport până în 2015, în caz contrar riscând o amendă sau chiar naţionalizarea, scrie Bloomberg. Cel mai mare acţionar al Eesti Gaas este Gazprom, cu 37%, în vreme ce E.ON AG din Germania deţine 33,7%. Un alt pachet, de 17,7%, este deţinut de Fortum Oyj, din Finlanda, în vreme ce Itera Latvija deţine 10% din titluri. Eesti Gaas a cerut preşedintelui ţării să respingă legea ca fiind neconstituţională.

De teama crizei datoriilor, unii europeni îşi mută economiile în Bitcoin, o monedă virtuală de pe internet

Cu o criză imensă a datoriilor făcând ravagii pe "bătrânul continent", unii dintre europeni încep să îşi mute banii din bănci de teama că şi-ar putea pierde economiile. Dar unde îşi duc banii? Ei bine, unii trec la dolari americani sau la bonduri guvernamentale canadiene. Iar alţii au trecut direct la Bitcoin, o monedă virtuală care există doar pe internet, scrie Financial Post. Bitcoin a fost "inventată" 2009 pentru a evita comisioanele pentru transfer şi pentru a ocoli companiile de carduri. Cursul său de schimb este calculat pe baza unui algoritm şi a unor protocoale iar operaţiunile cu aceasta sunt în afara celor realizate prin sistemele bancare.

Prinţul Charles nu e singurul turist. Englezii vin cu zecile de mii în România

Ministrul Turismului a anunţat că se lucrează la o strategie de promovare a turismului în Carpaţi cu ajutorul Casei Regale a Angliei, lucru ce ar putea duce la creşterea numărului de turişti. ECONOMICA.NET prezintă ce arată datele oficiale ale Institutelor Naţionale din România şi Marea Britanie, dar şi ce fel de oferte sunt promovate de agenţiile britanice şi care sunt preţurile. Datele statistice oficiale ale Institului Naţional din Marea Britanie arată că din 2006 încoace, numărul sosirilor turiştilor britanici în ţara noastră a tot crescut, de la 84.000 în 2006, la 160.000 în 2010 (n.r. - ultimele date disponibile, pe ţări, furnizate de Institului Naţional de Statistică din Marea Britanie).

NATIONAL

Oprescu, cosmarul lui Antonescu la prezidentiale

Primarul general, Sorin Oprescu, marele castigator din Capitala, ameninta calitatea de prezidentiabil a liderului PNL, Crin Antonescu. Cu aproape 60 de procente in buzunar, Sorin Oprescu a prins chef de joaca. Nu cu pasajele subterane si autostrazile suspendate, ci cu nervii presedintelui PNL, Crin Antonescu. Provocat chipurile de jurnalistii indiscreti, primarul Capitalei a declarat ca, desi in acest moment nu se "intrezareste" asa ceva, nu exclude o candidatura la presedintia Romaniei.

USL castiga la urne, dar pierde in Parlament

Victoria la localele de duminica subrezeste majoritatea Guvernului Ponta in Parlament. Premierul Victor Ponta recunoaste ca lucrurile nu stau deloc bine: "Sunt deja o multime de locuri vacante, acum mai apar inca 20-30 de locuri vacante in Parlament si probabil ultima sesiune, cea din toamna, va fi redusa la minim". Redusa ca nu cumva opozitia pedelista sa-i prinda pe alesii USL in ofsaid si cine stie ce sa voteze. Solutia lui Ponta: parlamentarii USL sa puna serios osul la treaba in urmatoarele doua saptamani, respectiv perioada maxima in care legea le permite sa-si mai pastreze mandatul legislativ, inainte de a prelua primariile si Consiliile Judetene castigate.

Cum a devenit apa inamicul economiei mondiale

Dupa studiile ce demonstrau ca omenirea, prea multa, o sa se confrunte cu foametea in viitorul nu prea indepartat, un studiu arata ca se va muri si de sete. Un raport al Frontier Economics, companie de consultanta pentru strategii microeconomice, avertizeaza ca exista "un consum nesustenabil de apa", care ameninta economia mondiala. Sapte dintre cele zece regiuni cele mai populate (o mare parte din India, Bangladesh si Africa de Nord-Est ) vor cunoaste penurii de apa atat de severe in urmatoarele trei decenii, incat ameninta cresterea economica atat de necesara in tarile in curs de dezvoltare.

PUTEREA

Boc, mereu surprinzător

Un adevărat tsunami electoral a traversat România duminică, bulversând harta electorală şi făcând partidele să se minuneze, e drept că din motive diferite, de furia alegătorilor. Votul politic de la aceste alegeri locale, aplicat cu sete de votanţi, a trimis PDL-ul la 15% şi a ridicat USL-ul la peste 50%, la nivel naţional, scoruri nemaiîntâlnite din vremurile de dubioasă aminitire ale FSN-ului. În afara triumfului USL şi a dezastrului PDL, alegerile din 10 iunie marchează şi intrarea oficială pe scena politică, direct pe poziţia a treia, a PP-DD, partidul-televizor, acum live şi de la primărie.

Traian Băsescu îi mulţumeşte Prinţului Charles

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe prinţul Charles al Marii Britanii, prilej cu care i-a mulţumit pentru filmul despre munţii Carpaţi pe care l-a realizat şi pentru promovarea României. "Alteţa Voastră, permiteţi-mi să vă spun bun-venit la Bucureşti, bun-venit în România. Ţin să vă felicit pentru strălucitoarea ceremonie (Jubileul de Diamant). A fost o manifestare impresionantă", a spus Băsescu, la începutul întrevederii. La rândul său, prinţul Charles i-a mulţumit şefului de stat român pentru felicitări.

Ungureanu vrea o nouă Dreaptă

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este momentul propice al analizelor responsabile la nivelul partidelor politice, inclusiv în PDL, având în vedere că alegerile au arătat "un vot negativ la adresa clasei politice" prin faptul că circa 50% dintre alegători nu au votat. "Faptul că au votat aproximativ 50% din numărul total al alegătorilor înseamnă că restul de aproximativ 50 de procente nu s-au simţit reprezentaţi de actuala clasa politică. Vorbim despre un vot negativ la adresa clasei politice şi trebuie să ţinem cont că în cei 22 de ani de democraţie majoritatea proceselor electorale s-au constituit pe vot negativ, ceea ce înseamnă sancţiune, şi nu susţinere", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu pentru Mediafax.

Funcţionar public cu venituri de peste 7.000 de euro pe lună

În Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MRDT) lucrează unul dintre cel mai bine plătiţi funcţionari publici din România. Mihaela Dincă, "unsă"în funcţia de secretar general adjunct în MDRT de către fostul ministru Elena Udrea, a încasat anul trecut peste 370.000 de lei, respectiv peste 30.000 lei/lunar. Pe lângă acest venit fabulos într-o perioadă de criză, Mihaela Dincă a primit cadou de la soţul ei, Corneliu Leonard Dincă, frumoasa sumă de 100.000 de lei, în condiţiile în care acesta a câştigat anul trecut aproximativ 47.000 de lei.

Puterea dă liber la Legea energiei

După ce toată viaţa politică a fost acaparată de alegerile locale, Parlamentul promite să se întoarcă la muncă, pentru astăzi fiind programată dezbaterea pe Legea energiei electrice şi a gazelor naturale. Acest proiect de act normativ trebuie adoptat de către legislativ până la sfârşitul acestei luni, ca să fie îndeplinite angajamentele luate faţă de FMI şi UE. Forma finală ar putea genera mişcări importante pe piaţa de energie, cu implicaţii financiare extrem de însemnate. Premierul Victor Ponta a anunţat că actul normativ va fi aprobat în această săptămână.

Salvarea Spaniei este inutilă

Un câştigător al Premiului Nobel pentru Economie avertizează că intervenţiile repetate în favoarea ţărilor care se apropie de faliment din zona euro nu constituie o soluţie pe termen lung. Joseph Stiglitz, fost consilier economic al preşedintelui american Bill Clinton, a criticat dur ajutorul de 100 de miliarde de euro acordat băncilor spaniole. Stiglitz susţine că acest fel de ajutoare salvează doar băncile şi guvernele, însă nu aduc nici un folos economiei şi populaţiei. Economistul american a denumit ajutorul pentru băncile spaniole "economie Voodooo".

A pierdut alegerile şi a primit... cătuşe

Candidatul liberal la funcţia de primar al comunei Moviliţa, Marian Drăghici, reţinut în dimineaţa zilei alegerilor, pentru dare de mită electorală, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. În 9 iunie, în jurul orei 20.00, poliţiştii Secţiei Rurale Coşereni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un candidat la funcţia de primar al comunei Moviliţa a oferit diverse sume de bani cetăţenilor pentru a fi votat. În urma verificărilor efectuate de către echipa de cercetare a incidentelor electorale s-a stabilit că, în seara precedentă, persoana în cauză s-a deplasat într-o zonă mărginaşă a comunei, unde a propus mai multor persoane să îl voteze, urmând ca în schimb să primească fiecare suma de 50 de lei.

ROMANIA LIBERA

Surpriză pentru USL! După ce exit poll-urile îi cotau duminică la peste 60%, vot politic, rezultatele oficiale indică un scor sub 50%. Adică, mai puţin decât au luat împreună PSD, PNL şi PC în 2008

Faţă de 2008, democrat-liberalii au pierdut mai bine de zece procente la votul politic, la pachet cu multe consilii judeţene (Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Cluj şi Dâmboviţa sunt unele dintre ele) şi primării de municipii reşedinţă de judeţ. Pe de altă parte, USL a obţinut o victorie foarte importantă, dar nu a depăşit pragul de 50% pentru votul politic. Reamintim că aceasta a fost principala ţintă politică a PSD, PNL şi PC atunci când au format alianţa. De altfel, cele trei partide au luat separat mai puţine voturi decât au obţinut în 2008. Concret, acum patru ani, în bătălia pentru şefia consiliilor judeţene, PSD lua 28,06%, PNL - 19,8%, iar PC - 3,30%. Adică, în total, 51,16%, mai mult decât 49,31%, cât a trecut BEC în dreptul USL la rezultatele parţiale de la ora 18.00.

PDL luptă pentru supravieţuirea politică

Victoria USL la alegerile locale este mai substanţială decât lasă se vadă rezultatele, după cum înfrângerea PDL este mai severă decât cele 15 procente obţinute. După acest scrutin, USL este îndreptăţit să viseze la o majoritate de 67% la alegerile generale, care să îi permită să modifice Constituţia, în vreme ce PDL are nevoie de o strategie de supravieţuire. Un lucru este limpede în alegerile locale de anul acesta: s-a votat politic şi s-a votat împotriva PDL, chiar dacă nu mai este la putere. Cel mai bine s-a văzut acest lucru la Bucureşti, unde PDL a pierdut totul şi a pierdut chiar acolo unde performanţele administrative ale primarului i-ar fi dat dreptul să spere să-şi păstreze fotoliul.

Cei 16 britanici care au pus Saschizul pe harta Europei

Aflat într-o vizită privată în România, încă de săptămâna trecută, prinţul Charles a vizitat o fabrică de producere a gemurilor şi siropurilor din comuna mureşeană Saschiz, înfiinţată în 2010. Proiectul susţinut de 16 investitori britanici reprezintă un model atât de valorificare a potenţialului local, cât şi de revigorare economică a unei localităţi confruntate cu lipsa altor resurse financiare. Dincolo de politică, de care suntem deja "plini", mai ales în acest an electoral, românii se întreabă adesea ce se face concret pentru oamenii din ţara asta. E o chestiune la care, în mod paradoxal, au răspuns 16 englezi, ajunşi la Saschiz, o comună cu 1.800 de suflete, situată la 20 de kilometri de Sighişoara.

Săptămână de foc pentru şeful Casei Albe

Un nou scandal a izbucnit în SUA legat de Barack Obama, acuzat că a avut un acord cu lobby-ul farmaceutic pentru a-i garanta adoptarea reformei sistemului de sănătate. Presa americană este perplexă în faţa ultimelor declaraţii ale preşedintelui Barack Obama, care i-a oferit cale deschisă republicanului Mitt Romney la doar câteva luni distanţă de alegerile prezidenţiale din toamnă. După declaraţiile preşedintelui Barack Obama privind economia, calificate de Washington Post drept "devastatoare" şi "teribile" de CNN, Casa Albă se străduie să iasă din una dintre cele mai negre săptămâni din mandatul actualului preşedinte.

ZIARUL FINANCIAR

Dacă nu va face economia să crească şi să revină încrederea oamenilor în viitor, ca să investească şi să consume, USL va pierde repede din ceea ce a câştigat

A fost înfrânt PDL-ul sau USL-ul a câştigat? Aceasta este o întrebare filosofică a votului de la alegerile locale. Cei care au ieşit la vot s-au răzbunat pe PDL, pe tăierile de salarii sau majorarea TVA, pe Băsescu, pe Elena Udrea, pe Boc, pe camarila de la PDL sau au votat o speranţă privind un viitor mai bun pe care ar putea să îl aducă USL-ul? Tăierea salariilor în 2010 şi majorarea TVA a lăsat urme adânci în mintea oamenilor, care erau îndatoraţi până peste cap. Iar acea tăiere i-a făcut să ajungă în statistici fie un credit neper­formant, dat mai departe de bănci la recu­peratorii de credite care te pisează continuu la cap cu telefoanele, sau să îi trimită la bancă şi să ceară cu ruşine reeşalonarea împrumutului.

Românii au votat partidul, nu persoana. Rezultatele de la vot, un barometru "năucitor" al alegerilor parlamentare din toamnă

Uniunea Social-Liberală a câştigat zdrobitor alegerile locale de duminică în faţa Partidului Democrat-Liberal, potrivit cifrelor parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, iar rezultatele au scos în faţă greşelile pe care PDL le-a făcut în ultima perioadă, precum şi faptul că românii au votat având în minte cuvântul "schimbare", spun analiştii intervievaţi de ZF. Deşi înfrângerea în favoarea USL era previzibilă, puţini erau cei care se aşteptau ca PDL să obţină scoruri atât de mici.

Deşi roşiile se vând cu 5 lei/kg şi cireşele cu 7-10 lei/kg, statistica spune că inflaţia este la minim istoric

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la un nou minim istoric, de 1,79%, cu toate că în pieţe legumele şi fructele au preţuri cu 10-15% mai mari decât în iarnă. Creşterea preţurilor de consum faţă de luna aprilie a fost de 0,2%, uşor mai mică faţă de estimările analiştilor, care anticipau şi o rată anuală mai mare, de 1,9%. În luna mai preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 2,13%, cele ale mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,26%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 6,21% comparativ cu luna aprilie. La alimente, cea mai mare creştere a fost înregistrată la cartofi - 12,7% şi fructe proaspete - 4,93%. Roşiile se vând cu 5 lei/kg iar cireşele cu 7-10 lei/kg. Preţurile mari ale legumelor se explică prin distrugerea solariilor în iarna grea din acest an.

Cocor ar putea fi executat silit de BCR pentru restanţe la plata ratelor

Compania Cocor Bucureşti (COCR), care deţine centrul comercial cu acelaşi nume din centrul capitalei ar putea fi executată silit de BCR pentru că are întârzieri la achitarea ratelor la credit, potrivit unui raport transmis bursei. Cocor a împrumutat, în 2009, 19 milioane de euro de la BCR pentru a finanţa investiţiile de renovare şi modernizare a centrului comercial şi construcţia parcării supraetajate din spatele magazinului. Investiţiile totale ale companiei în acest proiect s-au ridicat la circa 25 de milioane de euro, însă redeschiderea magazinului nu a avut rezultatele aşteptate, deoarece criza a făcut ca gradul de ocupare să scadă de la nivelul de 80% înregistrat la redeschidere, iar problemele chiriaşilor au pus presiune şi pe nivelul chiriilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb