REVISTA PRESEI 12.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 octombrie 2016

ADEVARUL

Borc: Cei care au luat credite în franci pentru a face afaceri bune nu trebuie avantajaţi

Guvernul susţine un punct de vedere echilibrat, care să ia în calcul cazurile sociale şi să corecteze eventualele abuzuri ale băncilor, dar cei care au luat credite în franci nu trebuie să beneficieze de un avantaj nemeritat, dacă s-au împrumutat cu bună ştiinţă, pentru a face afaceri mai bune, a scris astăzi pe facebook vicepremierul Costin Borc. El a mai spus că este "grav" că se ajunge în situaţia în care cei care au luat credite în lei şi plătesc la timp ratele sunt "clar defavorizaţi".

Rusia şi SUA, în pragul izbucnirii războiului global în Orientul Mijlociu

Situaţia din Orientul Mijlociu şi tensiunile ruso-americane din Siria sunt pe punctul de a duce la declanşarea confruntărilor militare directe. Motivul este utilizarea de către Rusia a pretextului combaterii Statului Islamic pentru a obţine schimbarea raportului de forţe pe teren în favoarea lui Bashar al Assad. În dorinţa sa de a se afirma ca superputere globală, Rusia a ignorant orice reguli ale conflictului la care este parte şi a utilizat toate armele interzise pentru a ucide civilii din Alep aflaţi în zonele de Est, sub controlul opoziţiei siriene. Rezultatul a fost un măcel, distrugerea cu intenţie a spitalelor - declarate ţinte legitime după ce Moscova a afirmat că acolo se ascund rebelii, folosind răniţii drept ţinte umane.

Parlamentul European, atac fără precedent la propaganda rusă şi ISIS în UE

Ieri, europarlamentarii din Comisia pentru relaţii externe, au votat o rezoluţie care, după votul în plen în sesiunea din noiembrie de la Strasbourg, ar putea să devină un semnal de o duritate şi fermitate fără precedent. În textul rezoluţiei privind "comunicarea strategică europeană", aşa cum se arată în comunicatul de presă difuzat de PE, se relevă faptul că "UE este supusă unei presiuni crescânde rezultat al campaniei de dezinformare şi propagandă pornită din ţări ca Rusia sau a actorilor non-statali ca ISIS, Al-Quaeda sau a altor grupuri jihadiste violente... propaganda ostilă UE şi faţă de Statele Membre are ca scop deformarea adevărului, introducerea sentimentului de îndoială, ajungerea la o divizare între Europa şi partenerii săi nord-americani, discreditarea instituţiilor europene şi provocarea spaimelor şi incertitudinii la nivelul cetăţenilor".

Pe urmele banilor din Dosarul "Microsoft": imperiul magazinelor lui Dorin Cocoş

Statul poate recupera uşor cea mai mare parte din şpaga "Microsoft" de 16 milioane de euro. Dorin Cocoş are sechestru asigurator pe 3 firme şi 18 imobile, iar Nicolae Dumitru a achitat tot prejudiciul. Probleme ar putea apărea în cazurile politicienilor Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, care nu mai au pe numele lor multe bunuri. În cazul milionarul Dorin Cocoş (55 de ani), condamnat la 2 ani şi 4 luni şi judecătorii au decis confiscarea a 9 milioane de euro. Următorii în acest top inedit sunt fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (63 de ani), condamnat la 6 ani, căruia Curtea Supremă i-a confiscat suma de 3.996.360 de euro şi afaceristul Nicolae Dumitru (52 de ani), condamnat la 2 ani şi 4 luni, căruia I s-au confiscat sumele de 2.050.000 de dolari şi 1.000.000 de euro.

Cei 12 apostoli liberali ai plagiatelor

12 senatori ai PNL au votat cot la cot cu parlamentarii din PSD, ALDE, PMP şi UDMR proiectul de lege prin care sunt avantajaţi cei care plagiază. Printre aceştia sunt "grei" ca Teodor Atanasiu sau Mariana Câmpeanu, dar şi politicieni cu doctorate, ca Marius Neculoiu şi Corneliu Popescu. Votul electornic publicat pe site-ul Senatului arată că dintre cei 90 de senatori care au votat pentru proiectul de lege dă posibilitatea unui plagiator să renunţe de bunăvoie la doctorat, fără să răspundă pentru frauda intelectuală, iar titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, nu de Ministerul Educaţiei, sunt, pe lângă parlamentari din PSD, ALDE, UDMR şi PMP, 12 liberali.

CFR a cumpărat cel mai scump tren din istoria sa

CFR Infrastructură a cumpărat unul din cele mai scumpe trenuri din istoria sa. Practic se conduce singur si, in funcţie de configurări, poate costa 9 milioane de euro. Garnitura va fi folosită la testarea liniilor proaspăt reabilitate. Astfel ca ar putea rula cu maximum 160 de kilometri pe oră, in condiţiile in care viteza comercială in Romania este de 45 de kilometri pe oră. Trenul este atât de nou, încât pana acum nu a fost scos din ţiplă. Deocamdată nu va fi folosit la transportul călătorilor, ci va fi utilizat la testarea liniilor de cale ferata. A fost produs in Franţa si adus in România in cadrul proiectului de reabilitare a caii ferate din vestul tarii, pe care urmează să o testeze zi si noapte. Cu tot cu echipament ajunge la un preţ record pentru tara noastră - 9 milioane de euro.

Detaliile unei şpăgi inedite: 186 de maşini pentru directorii Loteriei Naţionale

Patru autoturisme de lux noi, 182 de autoturisme second-hand şi 1,5 milioane de lei ar fi mita pe care administratorul unei societăţi care importă autorisme ar fi dat-o unor directori din Loteria Naţională. Doi foşti şefi din compania de stat sunt arestaţi în acest caz. Un autovehicul marca BMW 320i în valoare de 139.230 de lei, aproximativ 33.150 de euro, ar fi primit mită, în iulie 2010, fostul director general al Compania Naţională Loteria Română (CNLR), Gheorghe Benea, potrivit DNA. În schimbul maşinii, acesta şi-ar fi încălcat îndatoririle de serviciu în contextul atribuirii unui contract de achiziţie publică având ca obiect cumpărarea unui număr de 182 de autovehicule în sistem buy- back.

"Gazoductul prieteniei" ruso-turce va ocoli Ucraina şi România

Turcia şi Rusia şi-au pecetluit reconcilierea prin angajarea unui proiect major, numit de presa rusă "gazoductul prieteniei", în timpul vizitei liderului de la Kremlin la Istanbul, pentru a participa la summit-ul mondial al Energiei. Acest proiect, numit TurkStream, având un un cost estimat de peste de zece miliarde de dolari, a fost iniţial lansat la sfârşitul anului 2014, după abandonarea, din cauza crizei ucrainene şi a opoziţiei UE, a proiectului South Stream prin Marea Neagră.

BANCHERUL

Deputaţii PSD si PNL s-au bălăcărit intre ei in plen la votul legii conversiei creditelor in franci

După ce s-au umilit prin comisiile Camerei Deputaţilor, întrecându-se in a face mătănii in fata clienţilor băncilor, pentru a le satisface orice dorinţă legată de legea conversiei creditelor in franci elveţieni (CHF), deputaţii PSD si PNL s-au bălăcărit la şedinţa in plen pentru ca nu au reuşit să facă cvorumul pentru adoptarea legii. Deputaţii PNL au boicotat o moţiune pe Justiţie si a părăsit sala, astfel că şedinţa a fost suspendata din cauza numărului insuficient de deputaţi prezenţi in şedinţa de plen, votarea legii fiind aşadar amânată, cel mai probabil pentru săptămâna viitoare.

Judecătorii Curţii Constituţionale au amânat pronunţarea sentinţei

Pronunţarea asupra legii privind darea in plată s-a amânat pentru 27 octombrie, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, după încheierea şedinţei, la ora 16:30. El a motivat amânarea deciziei prin faptul ca "dosarul este foarte complex, avem multe puncte de vedere de la avocaţi, dar si opinii venite de la alte instituţii, precum BNR si Guvern, pe care trebuie să le studiem".

CURENTUL

Prună a minţit. Cea mai mare pensie a unui fost magistrat este 41.000 de lei

Niciun magistrat din România - judecător sau procuror - nu primeşte o pensie de serviciu de peste 100.000 lei (un miliard de lei vechi), cum afirmase în urmă cu câteva zile ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Recent, ministrul de resort declara că în România există 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe lună (100.000 lei). Oficiali ai Casei de Pensii din Romania au declarat pentru Pro TV că cea mai mare pensie a unui fost magistrat de la noi se ridică la aproape 41.000 de lei, contrazicând-o astfel pe ministrul Raluca Pruna. Următoarele pensii într-un top al valorilor sunt primite de foşti piloţi şi se situează între 30 de mii şi 40 de mii de lei.

Mulţumiţi de salariile lor uriaşe, şefii Sanitas subminează protestele medicilor

Plătiţi cu salarii de multe mii de Euro pe lună, asistenţii medicali ce conduc Sanitas refuză nu numai să se alieze cu Federaţia Hipocrat, ci chiar sabotează demersurile acesteia. Asta după ce azi, la 26 de de la căderea regimului comunist, angajaţii sistemului sanitar sunt cel mai prost plătiţi bugetari deşi lucrează în cel mai important domeniu: viaţa omului. Salariile mici, programul epuizant şi lipsa tot mai acută a medicilor i-au făcut pe aceştia să înceapă de ieri proteste prin care au anunţat că vor purta banderole albastre la serviciu. 12.000 de membri ai Federaţiei Hipocrat s-au prezentat începând de ieri cu banderolele albastre la serviciu. Ca un făcut şi cardul de sănătate s-a defectat începând de ieri. SANITAS a scos în stradă, ieri, peste 200 de membri de sindicat şi au pichetat Parlamentul cu un mesaj de susţinere pentru parlamentarii care ar urma să modifice OUG 20 şi OUG 43 aşa cum vor ei

CURIERUL NATIONAL

ASF micşorează despăgubirile în caz de cutremur

Autoritatea de Supraveghere Financiară intenţionează să micşoreze despăgubirile în caz de cutremur, ca urmare a introducerii unei franşize, care ar putea fi însă eliminată la cererea asiguratului, dacă acesta va plăti o primă suplimentară, fără a spune însă care este cuantumul acesteia. Pe de altă parte, amenda aplicată pentru neîncheierea poliţei de asigurare a locuinţei va fi cea maximă - de 500 lei -, deşi în prezent cuantumul este cuprins între 100 şi 500 lei

Turcia iese din ograda NATO? Istanbulul vrea şi ofertă rusească în afacerea sistemului antiaerian

Turcia lui Erdogan face un pas major înapoi din prietenia cu Occidentul şi un pas la fel de mare spre o frăţie cu Rusia lui Putin. La peste trei ani după ce a descalificat un ofertant rus (pentru motivul de a fi prea scump) Turcia a invitat acelaşi concurent în acelaşi contract pentru achiziţionarea primului sistem de apărare cu rachete antiaeriene şi antirachetă cu rază lungă de acţiune. Concret, surse diplomatice şi din sistemul de achiziţii publice din Turcia au declarat că producătorul rus a fost "invitat" să facă din nou o ofertă la puţin timp după ce preşedinţii Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin s-au întâlnit la Istanbul, pe 10 octombrie, în contextul vizitei preşedintelui rus la Istanbul cu ocazia participării la Congresul Mondial al Energiei.

Sebastian Ghiţă, la ieşirea de la DNA: Vor urma Ponta, Băsescu şi Tăriceanu

"Am informaţii destul de solide care mă fac să cred că în perioada următoare domnilor Băsescu, Tăriceanu, Ponta şi Blaga li s-au făcut dosare ca să-i scoată din politică. Pentru că nu vrem PMP în Parlament, nu vrem PRU în Parlament, nu vrem decât pe USR", a spus Ghiţă. "Nu au putut să îl pună pe Nicuşor Dan la Primăria Bucureşti, nu au putut să o pună pe Matilde Clotilde la Sectorul 1. O să vrea să îi pună şefii ţării. (...) Şi Dragnea, şi Geoană vor fi acolo, o să vedeţi", a mai spus Sebastian Ghiţă.

EY: Pierderi de 4 miliarde de lei în industria eoliană românească, în anii 2014 şi 2015

La solicitarea Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, firma de consultanţă EY a finalizat studiul intitulat: "Analiza performanţei financiare şi a poziţiei de bilanţ a industriei eoliene din România în anul 2015", venind, astfel, în continuarea unui studiu similar efectuat pentru anul financiar 2014. Studiul relevă rezultate îngrijorătoare pentru investiţiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiţie din sistemul energetic românesc de după anul 1989. În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015.

EVENIMENTUL ZILEI

În şapte ani, la Interne, 700 de ofiţeri şi-au luat doctoratul

În România s-au acordat, după Revoluţie, zeci de mii de titluri de doctor şi numărul creşte ameţitor. De exemplu, doar în anul 2010 au apărut 4.153 de doctori noi, ritmul fiind păstrat anual. În şapte ani, la Interne, 700 de ofi ţeri şi-au luat doctoratul. Ministerul de Interne ţine la sertar numele celor care au obţinut titlul ştiinţific în perioada 2005-2014. Academia Naţională de Poliţie a demarat o investigaţie internă cu privire la doctorate. Surse oficiale din minister au explicat, ieri, pentru "Evenimentul zilei", că toţi angajaţii de la Interne care au avut titlu de doctor au primit până în 2009 un spor de 15% din salariu.

Dosarul fostului şef al ANAF, Gelu Diaconu, făcut praf de judecătorii ICCJ.

DNA a fost înfrânt din nou într-un dosar de corupţie, anunţat cu surle şi trâmbiţe în urmă cu 8 luni de zile. Judecătorii de la ICCJ a au admis contestaţiile inculpaţilor, inclusiv fostului şef al ANAF. Este vorba despre Gelu Diaconu şi dosarul "Partida Romilor", in care acesta este urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului si abuz in serviciu. Magistraţii au întors dosarul la DNA. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au constatat grave nereguli comise de procurorii DNA în dosarul în care fostul deputat PSD Mădălin Voicu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Judecătorii instanţei supreme le-au pus în vedere procurorilor DNA să remedieze aceste grave încălcări ale legii şi codurilor juridice, altfel vor trimite cauza spre refacerea anchetei.

Fabricile fără niciun angajat, o realitate

Producătorul de echipament sportiv Adidas va inaugura anul viitor în Germania prima fabrică de încălţăminte unde nu va lucra nicio persoană, ci doar roboţi. Nemţii de la Adidas au încetat să mai producă echipament sportiv în Germania în urmă cu 20 de ani, alegând din raţiuni de costuri Asia. Ei bine, de anul viitor vor începe din nou să producă în Germania, dar se vor folosi de roboţi. Fabrica, care va avea 4.600 de metri pătraţi, va fi complet automată. Producţia va fi mărită, iar încălţămintea va ajunge mult mai repede în magazinele din Europa. Adidas va deschide o astfel de fabrică şi în Statele Unite.

Inginer român, răpit în Nigeria

Un inginer român a fost răpit de bărbaţi înarmaţi, care s-au năpustit asupra lui şi a echipei sale în Abor, statul Delta, din sudul Nigeriei, a anunţat, ieri, poliţia nigeriană, citată de cotidianul nigerian Daily Post. Potrivit sursei citate, a avut loc un schimb de focuri între gărzile de securitate ale românului şi răpitori. Un purtător de cuvânt al poliţiei din statul Delta a confirmat incidentul pentru publicaţia locală, menţionând că românul a fost răpit luni seara. El este căutat de poliţişti în zona Owa Oyibo, Agbor, unde a fost răpit, a precizat Celestina Kalu, o purtătoare de cuvânt a poliţiei din statul nigerian Delta. Conform sursei citate, este vorba despre Christian Nedelcu, angajat al firmei de construcţii Dextron Nigeria, a afirmat Celestina Kalu.

JURNALUL NATIONAL

Preşedintele CNATDCU a demisionat: "Nu sunt dispus să pierd vremea"

Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a demisionat din funcţie. "Am comunicat membrilor consiliului şi ministrului Educaţiei încă de aseară decizia mea", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Barbu. El a explicat că motivul principal al demisiei îl constituie faptul că, în urma amendamentelor adoptate luni de senatori la Legea educaţiei, CNATDCU va avea "un rol decorativ", fiindu-i retrase toate prerogativele. "Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus să pierd vremea", a explicat Barbu.

Ce contracte cu statul mai primesc denunţătorii DNA

Într-o ţară în care îmbogăţiţii nu păţesc nimic şi rămân şi cu banii câştigaţi ilegal doar dacă toarnă un politician de top, abilitatea de delator este răsplătită prin contracte cu statul. Gheorghe Boeru, turnătorul "greilor" Sebastian Ghiţă şi Andrei Chiliman, tocmai are motive de sărbătoare: a depăşit 100 de milioane de euro câştigaţi de pe urma statului, prin cele 100 de contracte primite. Fost general de aviaţie, Boeru a fost implicat, de asemenea fără răspundere penală, şi în celebrul dosar Nitramonia, alături de Fatih Kesser.

Cartel pentru preţuri mari la combustibili

Şase companii petroliere din Bulgaria, printre care OMV, Lukoil şi NIS, care sunt prezente şi în România, au fost acuzate de formarea unui cartel pentru fixarea unor preţuri ridicate, potrivit unui anunţ al Consiliului pentru Protecţia Concurenţei (CPC) din Bulgaria, transmite site-ul de ştiri Novinite. Ancheta a fost declanşată după ce CPC a realizat o analiză care a relevat că aceste companii au menţinut preţuri ridicate pentru perioade lungi şi nu au reacţionat la scăderea cotaţiilor petrolului şi a preţurilor angro ale produselor petroliere.

Alstom a prezentat primul tren construit special pentru România

Grupul Alstom, care dezvoltă şi comercializează sisteme, echipamente şi servicii pentru sectorul feroviar, a prezentat marţi la Gara de Nord (Bucureşti) trenul Coradia Polyvalent, construit special pentru România. Proiectat şi realizat în Franţa, trenul este funcţional, dar fără amenajări interioare. Proiectarea, configurarea şi amenajarea interioarelor vor fi realizate în întregime pe plan local, în conformitate cu cerinţele specifice ale clientului. În configuraţia cu patru vagoane, trenul costă între şase şi nouă milioane de euro şi poate circula atât pe linii electrificate cât şi neelectrificate, autonomia ridicată permiţându-i să ajungă în orice colţ al ţării.

NATIONAL

Se înroşesc tehnocraţii!

România zilelor noastre este tara atât de loială aliaţilor occidentali, încât aceştia au ajuns să facă aici tot felul de experimente, sociale si politice, care de care mai trăsnite. Cum toate sondajele interne, indiferent de cine le comandă, arată că "valul roşu" nu poate fi oprit, păpuşarii României s-au gândit la o soluţie pe cât de surprinzătoare, pe atât de pragmatică. Astfel, in ultimele zile, o mână de consilieri s-au pus pe "înroşit" tehnocraţii, pentru ca Partidul Social Democrat sa înghită câţiva dintre aceştia in viitoarea echipă de guvernare, iar Liviu Dragnea a reuşit să obţină promisiuni ferme ca străinătatea si "societatea civila" nu vor lua foc dacă Ministerul Dezvoltării, considerat "conducta de bani" a oricărei guvernări, va rămâne tot in sfera sa de influentă.

Dosarul Bechtel, clasat. Cine a rămas cu caşcavalul

Dosarul in care au fost efectuate cercetări in legătură cu dispariţia exemplarului original al contractului cu Bechtel, deschis de procurorii DNA in 2013, a fost clasat de Parchetul Sectorului 5, pe motiv ca o parte dintre fapte s-au prescris. In acest controversat caz, in care România a plătit 1,4 miliarde de euro pentru 52 km din Autostrada Transilvania, s-au vehiculat nume foarte importante prin 2003. Printre acestea se numără si cele ale lui Adrian Năstase si Miron Mitrea, iar din cele 1,4 miliarde de euro, o buna parte se pare ca s-au constituit intr-un parandărăt fabulos. In dosar erau vizaţi Gheorghe Dobre, fost ministru al Transporturilor, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor Publice, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor si Infrastructurii, precum si Cristian Duică, directorul general al CNADNR.

PUTEREA

Dieselgate România: 96 din o sută de maşini Volkswagen cu motoare trucate nici măcar nu au trecut prin service pentru teste

Scandalul cunoscut sub numele de Dieselgate este departe de a fi terminat. Grupul Volkswagen a vândut, doar în Europa, milioane de maşini cu motoare Diesel trucate (după unele surse 11 milioane, după alte surse, mai puţine) pentru a da la teste emisii de noxe sub cele reale, care sunt cu 25% peste cele admise. Producătorul german a consimţit să despăgubească doar proprietarii de maşini trucate din SUA, cu o sumă globală de 15 miliarde de dolari, acoperitoare pentru răscumpărarea sau repararea maşinilor afectate. În acelaşi timp, Volkswagen refuză să-i despăgubească, identic, pe europenii afectaţi - ce-i drept, de vreo 17 ori mai mulţi ca americanii.

Cum scapă RADET de faliment?

Averismentele date de liderul USR, Nicuşor Dan, conform cărora regia de termoficare va intra inevitabil în faliment şi valoarea cotelor de întreţinere vor creşte, au înfuriat-o pe primăriţă. Gabriela Firea l-a acuzat că dezinformează populaţia. Ea a refuzat să declare că-şi asumă responsabilitatea pentru decizia de insolvenţă voluntară a RADET, considerând această procedură ca fiind singura soluţie pentru redresarea regiei. Edilul a reiterat ideea accesării fondurilor europene, deşi i s-a demonstrat că situaţia instituţiei nu permite acest lucru. La orice critică a opoziţiei, Gabriela Firea răspundea cu ironii şi acuzaţii, dar nu accepta că Sorin Oprescu a lăsat să se rostogolească fără discernământ datoriile regiei de termoficare

ROMANIA LIBERA

Pierderea contractului Bechtel, anchetată de mântuială

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, care a clasat dosarul pierderii contractului original cu compania americană, şi-a bătut joc de investigaţie. În ciuda faptului că, inclusiv public, existau documente care să permită verificarea dispariţiei contractului, procurorii au decis că eventualele fapte penale s-au prescris, aşa cum a dezvăluit, marţi, în exclusivitate, "România liberă".

Fosta soţie a omului de afaceri Dan Adamescu: "Eu fac ce vreau la Unirea"

Fosta soţie a omului de afaceri Dan Adamescu, doamna Carmen Palade, este actualul preşedinte al Consiliului de administraţie al centrului comercial Unirea Shopping Center, companie listată la bursă cu simbolul SCDM. The Nova Group (TNG), care deţine aproximativ 74% din acţiuni, a încercat să obţină o întrunire a acţionarilor, pentru a o elibera pe Carmen Palade din funcţie şi pentru a nominaliza un înlocuitor al acesteia în Consiliul de Administraţie. Începând cu 23 martie 2016, TNG România a solicitat în mod repetat întrunirea adunării generale a asociaţilor, însă Carmen Palade a refuzat să facă acest lucru, blocând definitiv compania şi înlăturând toate eforturile de a o elibera din funcţie.

ZIARUL FINANCIAR

Spiritul antreprenorial, sugrumat de instabilitatea fiscală

Foarte mulţi angajaţi, în special cei din zona IT, se gândesc să treacă în zona activităţilor independente şi să-şi facă un PFA, o microîntreprindere sau o întreprindere individuală, însă le este frică de instabilitatea generată de anunţurile privind schimbarea cadrului fiscal pentru aceste forme de colaborare. Din aceleaşi motive, şi companiile care contractează de regulă freelanceri sunt reticente în a mai accesa astfel de forme de colaborare, spun reprezentanţii companiei HeadHunting IT, specializată în recrutarea pe domeniul IT.

S&P: RCS încearcă să strângă de pe pieţele financiare 375 mil. euro şi 1,43 mld. lei

Cable Communications System (CCS), compania-mamă a operatorului de cablu RCS&RDS, va lansa două emisiuni de obligaţiuni, una în euro - în valoare de 375 mil. euro - şi una în lei, în valoare de 1,43 mld. lei (317 mil. euro), pentru a-şi refinanţa datoriile şi pentru a-şi reduce semnificativ expunerea valutară în condiţiile în care aproape 90% din venituri sunt obţinute în lei şi forinţi, spune agenţia americană de rating Standard and Poor's (S&P).

Fondurile străine de acţiuni vândute la Bucureşti au randamente de 30% la 12 luni

Fondurile străine de acţiuni, distribuite pe piaţa locală, au obţinut randamente de până la 29% în ultimele 12 luni, chiar şi de trei ori peste randamentul obţinut de un fond românesc de acţiuni. Fondul Raiffeisen Russland, care activează în Rusia, afişează cel mai mare randament, de 29%, urmat de un fond din America Latină cu 23%. Cel mai performant fond românesc de acţiuni, BT Maxim, cu randament de 10%, se clasează pe locul 20 în topul descrescător al randamentelor în perioada septembrie 2015 -septembrie 2016. Şi la clasamentul fondurilor de obligaţiuni în faţă ies tot jucătorii străini, cu randamente de 15,5% în perioada septembrie 2015 - septembrie 2016,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb