REVISTA PRESEI 12.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 12 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 12.10.2017

ADEVARUL

Noapte decisivă pentru Guvern. Dragnea vrea să-l răstoarne pe Tudose cu mâna lui Tăriceanu

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu încearcă să forţeze demisia premierului, fiind siguri că majoritatea parlamentară nu se poate schimba, deci Iohannis va trebui să accepte un nou premier PSD. În schimb, Tudose vrea să scape neapărat de miniştrii cu probleme penale din Guvern, în caz contrar va demisiona, mizând pe faptul că Iohannis îl va desemna tot pe el să formeze noul Guvern, potrivit unor surse politice. În şedinţa de joi a colaiţiei de guvernare, premierul Mihai Tudose va insista pentru remanierea miniştrilor cu probleme penale din Guvern. Miza e debarcarea vicepremierului Sevil Shahideh, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, cea care împarte banii pentru dezvoltare baronilor locali.

Cine sunt "tehnocraţii" trimişi de PSD la Curtea de Conturi

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE a anunţat în ultimele zile că va susţine pentru numirea la conducerea Curţii de Conturi persoane care nu au legătură cu partidele politice. Cu toate acestea, "tehnocraţi" precum Mihai Busuioc şi Florin Tunaru, ambii apropiaţi de Liviu Dragnea, au ajuns să fie votaţi în funcţii bine remunerate. În şedinţa de miercuri a plenului reunit al Parlamentului a avut loc validarea a cinci persoane pentru conducerea Curţii de Conturi. Mihai Busuioc a fost numit în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi cu 275 de voturi "pentru" şi 95 "împotrivă", în timp ce pentru funcţia de vicepreşedinte al instituţiei a fost numit Nicu Marcu.

Shhaideh, despre demisie: "Decizia mea, care este luată, o voi face cunoscută în CEx"

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că cel care a pus-o în funcţia de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde de altfel îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie care este deja luată. Shhaideh nu a participat la şedinţa de guvern de miercuri, aceasta delegându-şi atribuţiile unui secretar de stat. Ea a refuzat să facă alte precizări cu privire la acest subiect, de pe scările DNA. În ceea ce priveşte convocarea ei la DNA, în dosarul Belina, Shhaideh a spus că i-a fost comunicată posibilitatea de a recuza un expert şi că va decide împreună cu avocatul, în condiţiile în care termenul pentru a furniza un răspuns este joi.

Tudorel Toader îl contrazice pe Valer Dorneanu şi îi dă dreptate Liviei Stanciu

Un fapt memorabil s-a petrecut marţi, în prima şedinţă a comisiei speciale a Parlamentului ce are ca sarcină punerea legislaţiei penale în acord cu deciziile Curţii Constituţionale: ministrul Justiţiei a susţinut exact argumentele pentru care judecătoarei CCR Livia Stanciu i-au fost cenzurate opiniile separate de către preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Mai spre finalul şedinţei, ca urmare a unei întrebări impecabil formulate de către deputatul USR Stelian Ion, Tudorel Toader a dat un răspuns care trebuie să fi prăbuşit tavanul peste Florin Iordache şi alţi câţiva de acolo. Ministrul a spus că, într-o decizie a Curţii Constituţionale, nu toate considerentele sunt obligatorii, ci doar cele care sprijină verdictul (dispozitivul sentinţei). Celelalte considerente au caracter orientativ, de recomandare pentru legiuitor, astfel încât standardul de legiferare să fie cât mai înalt.

Raport al Parlamentului rus: Occidentul ameninţă suveranitatea Rusiei

Occidentul finanţează ONG-uri ruse, "incită" tinerii să manifesteze şi discreditează statul rus prin intermediul presei, denunţă miercuri într-un raport Camera superioară a Parlamentului rus, care consideră că este ameninţată suveranitatea Rusiei, relatează AFP. "Înfiinţarea şi susţinerea unor ONG-uri care (...) apără interesele străine", iar "implantarea unor profesori occidentali în sistemul educativ (...) ameninţă serios suveranitatea" Rusiei, se arată în acest raport al Comisiei pentru apărarea independenţei naţionale din cadrul Consiliului Federaţiei. Această comisie, înfiinţată în iunie, apreciază de asemenea că "angajamentul tinerilor în acţiuni de protest" - incitaţi de Occident potrivit raportului -, constituie şi ea o ameninţare, la fel ca "presa şi reţelele de socializare care discreditează" Rusia şi Biserica Ortodoxă rusă.

Igor Dodon şi Comunitatea Moldovenilor din România

Cu câteva săptămâni în urmă, preşedintele Igor Dodon fusese invitat în cadrul emisiunii InPROfunzime moderată de Loredana Bogza din 14 septembrie curent. Unul dintre subiectele abordate a vizat şi declaraţiile preşedintelui de incitare la ură faţă de cetăţenii R. Moldova care pledează pentru Unirea cu România (denumiţi generic "unionişti"). Subiectul l-a scos din pepeni pe Dodon, de aceea a adus şi argumentul-laitmotiv cu privire la cazul înregistrării Comunităţii Moldovenilor din România ca exemplu reciproc al necesităţii interzicerii prin lege a mişcărilor unioniste din republică. Domnule Dodon, nu era "Uniune", ci "Comunitate" şi nu era "din Iaşi", ci "din România"! E greu la deal cu boii mici...

Economia Suediei înfloreşte, dar se confruntă cu o problemă acută: lipsa forţei de muncă

Boomul economic din Suedia se confruntă cu un duşman cunoscut: lipsa de lucrători calificaţi. Chiar şi după un flux record de migranţi, în ultimii trei ani, care a sporit populaţia ţării nordice la peste 10 milioane, companiile se confruntă cu dificultăţi majore în găsirea de forţă de muncă, scrie Bloomberg. Numărul locurilor de muncă vacante raportat la numărul persoanelor care caută un loc de muncă este cel mai înalt din 2000, iar nu mai puţin de 12 din 15 sectoare de muncă se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă, potrivit Serviciului Public de Ocupare. Numărul de posturi vacante este în continuă creştere. El a ajuns la aproximativ 78.000, în august, cu 9% mai mult faţă de anul precedent şi cu 41% mai mare decât acum doi ani.

Rajoy îi cere lui Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat miercuri că i-a cerut în mod oficial şefului Guvernului Cataloniei Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa regiunii sale, relatează AFP. "Vă prezint poziţia guvernului, pentru că angajamentul faţă de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere Guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa. Această cerinţă este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituţie. În răspunsul la solicitarea noastră, domnul Puigdemont are posibilitatea de a răspunde multor apeluri de a reveni în legalitate. Pacea şi liniştea trebuie restaurate. Voi continua să acţionez cu prudenţă", a spus Rajoy într-o scurtă alocuţiune televizată.

BANCHERUL

Topul băncilor cu cele mai mici comisioane la cardurile de debit

CEC Bank a anunţat recent că a inclus in oferta sa trei noi tipuri de carduri: cardul de debit Visa Classic, cardul de debit Visa Classic pentru adolescenţi si cardul de credit Visa Platinum. Din analiza comparativa a unui număr de opt comisioane practicate de bănci pentru utilizarea cardurilor de debit, rezultă că noul card de debit emis de CEC Bank este printre cele mai ieftine, clasându-se pe locul şase in topul costurilor, din totalul celor 20 de bănci luate in calcul, cu un cost însumat de 15,1 lei al celor opt comisioane. Comparativ, cele mai ieftine trei carduri, emise de Garanti Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT) au costuri in jurul a 9-10 lei. Cele mai scumpe carduri de debit sunt emise, surprinzător, de doua bănci foarte mici: Credit Agricole si Banca Feroviară, cu costuri de 50-60 de lei.

COTIDIANUL

Cele două feţe ale lui Liviu Dragnea - Cornel Nistorescu

Preşedintele PSD in campania electorală era nespus de reţinut, meticulos şi bine organizat. Şi în discurs şi în coordonarea reţelei PSD din teritoriu. Acum este buimac, bezmetic şi contradictoriu. Parcă s-ar fi tamponat cu o locomotivă. Cel care ieşea mereu la tablă şi ne arăta priorităţile, punctele obligatorii şi direcţiile guvernării pare acum un om rămas fără soft. N-a înţeles că victoria în alegeri nu este suficientă pentru a rezolva problemele României. Şi că majoritatea pe care o controlează în Parlament nu-l scuteşte de presiunile unor instituţii ale statului. Liviu Dragnea n-a priceput că victoria în alegeri nu-l transformă în buricul pămîntului. Şi nici marile puteri din blocul euroatlantic nu cad pe spate la auzul numelui său şi al procentelor obţinute. Unde a clacat Dragnea? La aroganţă şi la suficienţă. A crezut că poate face echipă guvernamentală cu toţi cunoscuţii, angajaţii şi prietenii săi din Teleorman.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu îl acuză pe Mihai Tudose că a pactizat cu Iohannis

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu îl acuză pe premierul Mihai Tudose că a pactizat cu Trinomul KKK, format din Klaus, Klemm şi Kovesi, adică preşedintele Iohannis, ambasadorul SUA şi şefa DNA! Într-o postare pe Facebook, Pleşoianu se arată "scîrbit" de faptul că premierul PSD Tudose a împrumutat limbajul de jargon al preşedintelui Iohannis, vorbind despre "penali".

Imobiliara lui Firea

Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA a fost înfiinţată pentru a gestiona în mod unitar fondul imobiliar al oraşului. Compania este condusă de Laura Diana Span, fost ofiţer MAI, care a fost propusă de PSD primăriţei. Din Consiliul de Administraţie mai fac parte Adriana Păunică, consilier local la Sectorul 3, Iulia Elena Nistor, membru al ONG-ului lui Onţanu, şi Botezatu Alexandru Bogdan, membru CA la Spitalul Colentina. Compania şi-a bugetat venituri de 8.125.000 lei, din care 125 mii lei din servicii proprii şi 8 milioane lei din chirii şi redevenţe. Cheltuielile totale sunt de 8.014.670 lei, din care cheltuielile salariale sunt de 3.454.650 (43%), în condiţiile unui număr de 182 de angajaţi la sfârşitul anului şi ale unui câştig salarial mediu de 4.730 lei.

Finanţele caută un miliard de euro în străinătate

Ministerul Finanţelor Publice va încerca să atragă de pe pieţele externe de capital un împrumut de 1 miliard de euro, prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni scadente în data de 19 aprilie 2027, în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes". Informaţia apare într-un ordin semnat de ministrul de resort, Ionuţ Mişa, şi care a apărut în Monitorul Oficial. Conform documentului, suma finală şi toţi ceilalţi termeni şi celelalte condiţii financiare urmează şi fie stabilite la momentul lansării emisiunii, în funcţie de condiţiile de piaţă. Emisiunea este administrată de Barclays PLC, Citigruop Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale şi ING Bank NV.

CURENTUL

Olguţa a minţit: salariile din Sănătate şi Educaţie vor creşte doar pe hârtie cu 25%, în realitate creşterea va fi de 4% din 2018

Deşi PSD a anunţat în campania electorală că va face impozitul pe salarii pentru sistemul sanitar zero şi că va curge lapte şi miere, creşterea inconştientă a salariilor funcţionarilor din administraţia publică a lăsat vistieria goală şi "marii specialişti" ai partidului stat au realizat că nu sunt bani. Şpăgile uriaşe luate de politicieni, comisionarea contractelor cu statul, nepotismul, angajările doar pe criterii politice, cheltuirea după bunul plac a resurselor publice duc România în prăpastie.

CURIERUL NATIONAL

Creditul cu buletinul a depăşit 4 milioane de dosare analizate

În august 2015, creditarea în euro a IFN-urilor din România atinsese maximul ultimilor 2 ani, de 5,3 miliarde. Faţă de împrumuturile bancare, cele oferite de IFN-uri sunt mai scumpe şi au o perioadă de rambursare mai mică. Potrivit datelor Starbyte, pe platforma folosită de principalele bănci, instituţii de credit şi portaluri e-commerce din România se realizează, în prezent, peste 6.000 de cereri de interogare pe zi.

Europa, cea mai mare piaţă a maşinilor de lux

Europa reprezintă cea mai mare piaţă de desfacere pentru automobilele premium, conform Jato Dynamics, companie de analiză şi statistică din UK. Piaţa de maşini de lux a depăşit 2,1 milioane de unităţi, iar pe locul doi se plasează chinezii, care au avut în acest an o creştere fulminantă, ajungând la 1,2 milioane de maşini premium. Acest fapt poziţionează Europa pe primul loc pe piaţa de maşini de lux, în principal datorită producătorilor germani: Mercedes şi BMW. În fruntea bătrânului continent se află Suedia. A doua ţară în ceea ce priveşte nivelul de maşini premium este Luxemburg. România este pe locul 26 din cele 52 de ţări prezente în clasament. Poziţia nu este deloc slabă dacă ţinem cont de faptul că ponderea de maşini de lux în România depăşeşte Canada sau Danemarca şi dacă raportăm veniturile românilor la cele ale danezilor sau canadienilor.

Chinezii cuceresc piaţa auto europeană

Aţi auzit vreodată de brandul Dr. Auto? Este o marcă auto produsă în Italia, nefiind însă o marcă italienească. Chinezii de la Cherry au înfiinţat aici o fabrică în care au produs până la 50.000 de unităţi anual. Fabrica a fost înfiinţată în 2006, conform unor surse, iar până în 2011 existau deja peste 3 serii de maşini produse. Dr.Zero este una dintre cele mai populare dintre acestea. Ce e cel mai interesant la aceste maşini, ca de altfel la toate produsele chinezeşti, ele reuşesc să fie extrem de fiabile şi foarte ieftine. Poţi găsi o astfel de maşină la preţul de 14.000 euro, aproximativ. Pentru o maşină nouă acesta este un preţ cu adevărat competitiv. Astfel, Dr. Auto poate face cu succes concurenţă Daciei, ale căror preţuri se ridică la 13.000 euro (Duster).

Turcia şi jocul dublu între relaţiile cu Rusia şi interesele cu Ucraina

Pe 9 octombrie 2017, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a efectuat o vizită în Ucraina. Profitând de vizită şi de întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Petro Poroşenko, Erdogan a ţinut să-şi arate solidaritatea faţă de situaţia politică internă a Ucrainei, precizând că Ankara nu va recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia (2014) şi că ţara sa continuă să susţină suveranitatea şi integritatea teritorială a statului ucrainean, deşi ne este cunoscut faptul că Turcia are o relaţie destul de bună cu Rusia.

EVENIMENTUL ZLEI

Tudose, susţinere din toată ţara. Dragnea, pus la ZID: NU FACI ce vrei tu, cum vrei tu

Mihai Tudose, premierul României, câştigă tot mai mult teren în faţa lui Liviu Dragnea, liderul PSD. Cel puţin în interiorul partidului, sondajul Avangarde detonând o situaţia neaşteptată în urmă cu câteva săptămâni. "Acest nou scandal arată o stare de spirit în PSD. Şi nu este neapărat o stare de divizare, pentru că oamenii raţionali din PSD înţeleg că lucrurile trebuie dirijate spre binele şi interesele României şi ale românilor, şi mai puţin spre interesele personale ale oricărui membru de partid, indiferent ce rang poartă el", a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşului. În opina sa, premierul Tudose trebuie lăsat să-şi facă echipa cum crede de cuviinţă, "pentru a fi cât mai productivă posibil pentru români, nu pentru partide".

Întâlnire NOCTURNĂ de gradul ZERO la PSD!

Conflictul dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea, care pare tranşat în favoarea premierului, va fi rezolvat joi, la CEx al PSD, afirmă Codrin Ştefănescu. Secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a revenit, după două zile, asupra propriilor declaraţii şi a admis conflictul care macină PSD. "Vor, nu vor, Dragnea şi Tudose trebuie să se împace. Aş minţi dacă aş spune că nu ne vom vedea la noapte. Dar mâine, la CEx, care începe la orele 17:00, să nu credeţi că vom sta o oră, două. Nu vom pleca până când nu vom ajunge la o înţelegere, odată pentru totdeauna. Eu nu sunt de partea lui Tudose, sunt de partea PSD-ului. O să le spunem: Dragi camarazi, găsiţi o soluţie şi potoliţi-vă. Nu plecăm până nu vă împăcaţi!", a declarat Codrin Ştefănescu la Antena3.

Arabii dau lovitura în România, Rusia...

Companiile Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC) din Arabia Saudită şi Al Dahra din Emiratele Arabe Unite vor investi cinci miliarde de riyali (1,33 miliarde de dolari) în sectorul agricol din regiunea Mării Negre, a declarat, miercuri, directorul general de la SALIC, Abdullah Aldubaikhi, informează publicaţia Gulf News. "Investiţiile au început deja. Vom achiziţiona companii şi vom investi în cereale şi creşterea animalelor", a declarat Abdullah Aldubaikhi, cu ocazia unui forum de afaceri organizat la Abu Dhabi. Aldubaikhi a adăugat că investiţiile vor fi realizate în zece ţări din regiunea Mării Negre, inclusiv Rusia, Ucraina, România, Ungaria, Belarus şi Bulgaria, şi vor include terenuri agricole, logistică şi facilităţi de depozitare.

JURNALUL NATIONAL

Codrin Ştefănescu: "DNA vrea să aresteze tot PSD-ul"

Codrin Ştefănescu a dezvăluit ultimele detalii din culisele PSD, înaintea şedinţei CeX, care va avea loc joi, începând cu ora 17:00, la sediul PSD din strada Kieleff. "O să avem o întâlnire chiar în această seară, însă indiferent ce fel de întâlniri avem acum nu sunt importante pentru că nu sunt oficiale. Mâine în CeX se va hotărî tot", a afirmat Codrin Ştefănescu la emisiunea Punctul de Întâlnire. Acesta a vorbit şi despre războiul dintre DNA şi PSD. "DNA, acest braţ înarmat al statului paralel, nu va susţine niciodată pe cineva din PSD. Cei din DNA ar dori să aresteze tot PSD-ul, cu toţi membri lui şi să dispară şi electoratul. Este chitit pe noi într-o vânătoare de ani de zile.", a mai adăugat Ştefănescu.

Varianta lui Victor Ponta de salvare a guvernării şi a PSD-ului

Fostul premier Victor Ponta, deputat independent, consideră că dacă Liviu Dragnea va rămâne preşedintele Partidului Social Democrat "totul va merge din rău în mai rău" şi că în acest moment singura "soluţie cât de cât bună" este ca premierul Mihai Tudose să preia conducerea PSD şi "să încerce să guverneze bine". "Există o singură soluţie cât de cât bună în acest moment: Tudose să preia şi conducerea PSD şi să încerce să guverneze bine. Dacă Grindeanu reuşea acest lucru în iunie, azi nu mai aveam deloc asemenea probleme", a apreciat Ponta, într-o postare pe Facebook. În opina sa, dacă Liviu Dragnea va rămâne şeful partidului "totul va merge din rău în mai rău".

FMI confirmă. România este tigrul Europei

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat ieri de instituţia financiară internaţională. De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit şi prognoza privind ritmul de creştere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, faţă de avansul de 3,4% preconizat în aprilie. Pe ansamblu, Europa va înregistra o creştere economică de 2,5%, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă şi România, va avea un avans al PIB de 4,5%. 5,5% este cea mai mare creştere economică care va fi realizată de o ţară din Europa. Aceasta va fi înregistrată de România, dar şi de Islanda

NATIONAL

SRI a reactivat "grupul de la Cluj"

Chiar daca principalul "grup de la Cluj" l-a impins in ultima perioada mai in fata pe "domn profesor" Vasile Dancu, acesta fiind chiar scos pe interval, in guvernul tehnocrat, ca vicepremier, totusi, Ioan Rus a fost identificat ca fiind "papusarul" care trage din nou sforile si, odata asezat temeinic la "butoanele" ramase inca la mana partenerilor din sistem, asigura regia ultimului "thriller" care i-a lasat masca pe multi dintre liderii coalitiei de guvernare. Exista voci care sustin ca astfel "clujenii" nu fac decat sa mai destabilizeze inca o data tara, tocmai acum cand lucrurile erau pe cale sa se aseze. Sustinatori ai lui Rus, Dancu, Maior & compania dau asigurari ca acest grup nu ar fi, de fapt, decat un factor de stabilitate, care incearca sa mentina echilibrul pe scena politica.

Pactul Iohannis - Tudose : Interimar si ambasador!

Surse din cadrul Administratiei Prezidentiale sustin ca descinderea lui Mihai Tudose la Palatul Cotroceni s-a finalizat si cu un pact "neasumat" public intre seful statului si premier. Astfel ca, in cazul in care Mihai Tudose ar fi nevoit sa joace totul pe o singura carte si sa-si anunte demisia de la Palatul Victoria, Klaus Iohannis ar fi acceptat-o, dar l-ar fi nominalizat tot pe el drept "interimar" in fruntea Guvernului, pana la gasirea unei solutii. Si, din cate se susoteste deja la varful partidului, Tudose ar avea oricand deschisa si usa unei retrageri in diplomatie, acesta putand opta pentru postul de ambasador, atunci cand va veni momentul.

Cum se imparte averea PSD

In acest moment, in Romania exista trei grupari locale care lupta pentru controlul puterii politice. Prima grupare (PSD - Dragnea) detine de drept puterea politica, dar se afla sub presiunea de a o ceda celorlalte doua. A doua grupare (Iohannis - Hellvig - SRI ) e angajata in reformarea structurilor de forta in folosul propriu, pentru ca, prin intermediul lor, sa poata controla cat mai mult din putere si sa poata rasturna, la momentul favorabil, guvernarea PSD. Aceasta grupare se bizuie pe tendinta de crestere a segmentului civic, pe care il instrumenteaza politic si il foloseste ca pirghie pentru dizlocarea guvernelor. Gruparea Ponta - Kovesi - Maior - Coldea are urmatoarele tinte:- eliminarea lui Dragnea si preluarea PSD, cu tandemul Maior - Ponta la conducere; - desemnarea lui Maior candidat al PSD pentru presedintie.

PUTEREA

ULTIMA ORĂ: Trei miniştri ai cabinetului Tudose vor DEMISIONA

Rovana Plumb, ministrul al Fondurilor Europene, Viorel Ilie - minstrul pentru relaţia cu Parlamentul şi Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor, îşi vor prezenta demisiile în această seară, potrivit unor surse politice citate de Antena 1. Premierul Mihai Tudose a anunţat "o mica remaniere" care va avea loc in aceasta saptamana, precizand ca sunt "cel putin doi ministri" pe care o sa ii invite sa plece din Guvern. Potrivit premierului ar fi 3 ministri care creeaza "probleme la nivel de perceptie publica si la nivel de Comisie Europeana".

ROMANIA LIBERA

KPMG vrea controlul "României libere" printr-o ţeapă dată Astra Asigurări

După ce a condus Astra spre faliment, grupul KPMG le refuză inclusiv creditorilor companiei de asigurări posibilitatea de a recupera sume cât mai mari. KPMG Restructuring, actualul lichidator, continuând treaba KPMG Advisory, se opune unei înţelegeri între Medien Holding şi Astra Asigurări prin care firma de media se angajase să returneze societăţii de asigurări aproape 110 milioane de lei. Scopul real al KPMG este preluarea, prin această manevră, a controlului "României libere". Caz unic în istoria insolvenţelor. Lichidatorul judiciar al Astra Asigurări, ajuns în această poziţie după ce singur a falimentat fostul lider al pieţei asigurărilor, refuză să încaseze bani pentru companie şi privează astfel creditorii de posibilitatea de a-şi recupera creanţele.

Curtea de Conturi, acaparată de pesedişti

Mai mulţi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea au fost plasaţi în poziţii cheie în fruntea Curţii de Conturi, instituţia care verifică modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Mihai Busuioc a fost votat, miercuri, de Parlament preşedinte al Curţii de Conturi. Nicu Marcu a devenit vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, Dan Lucian Vlădescu va conduce Autoritatea de Audit, iar Florin Tunaru va fi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. Numirile au fost însoţite de asigurări ale preşedintelui PSD Liviu Dragnea privind "depolitizarea " Curţii de Conturi, pe motiv că niciunul dintre candidaţi nu are carnet de partid. Însă, oamenii de la butoanele Curţii de Conturi au legături personale cu Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu.

ZIARUL FINANCIAR

Un fond de investiţii din Cehia încearcă să-i covingă din nou pe proprietarii A& D Pharma să le vândă cel mai mare grup pharma din România

Fondul de investiţii din Cehia Penta Investment a intrat în discuţii pentru achiziţia celui mai mare grup de pe piaţa farma din România, A & D Pharma, un business de 1,3 mld. euro cu mai multe companii în spate dintre care cea mai cunoscută este reţeaua de farmacii Sensiblu, conform unor surse din piaţă. Grupul A & D Pharma este controlat de Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid, fiind liderul pieţei de distribuţie de medicamente prin compania Mediplus Exim şi cel de-al doilea jucător din piaţa de retail de profil cu reţelele Sensiblu şi Punkt. Împreună cele două au afaceri de 5,7 mld. lei (1,3 mld. euro) şi un profit brut cumulat de 152 mil. lei. Cele două companii raportează afacerile separat, însă există şi tranzacţii intra­grup, astfel că este dificil de făcut o estimare a valorii cumulate a businessului.

Salariile mici, o problemă pentru BCE, pentru FMI, pentru Europa de Est, dar nu şi pentru sindicatele germane

În Germania, sindicatele par să fie mai interesate de reducerea programului de muncă decât de majorările salariale. Să fie această tendinţă calea spre echilibrarea salariilor între est şi vest? BCE ar înclina spre salarii mai mari în vest pentru că i-ar fi mai uşor să protejeze revenirea din zona euro. La zece ani de la izbucnirea marii crize financiare, perspectivele economiei globale sunt, cu câteva excepţii, mai bune ca niciodată în această perioadă. Şi totuşi, revenirea este incompletă, pentru că creşterile salariale au rămas slabe, după cum a avertizat FMI. Acest lucru creează senzaţia că de revenire nu profită toată lumea, cu consecinţele politice vizibile, precum declinul partidelor tradiţionale şi ascensiunea populismului.

RCS&RDS atacă dur ANCOM: Nu au niciun argument pentru îngheţarea tarifelor de interconectare

Nu se poate ca o autoritate să afirme aşa ceva fără să aibă cifre în spate. Vrem să vedem o argumentaţie bazată pe cifre, pe calcule, care să ne spună de ce nu este necesară recalcularea tarifelor de terminare. Decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comu­nicaţii (ANCOM) de a nu modifica tarifele de inter­conectare pentru telefonia fixă şi mobilă nu are în spate o argumentaţie şi reprezintă o abordare "complet eronată" a instituţiei, care afectează interesele consu­matorilor care ar putea avea acces la tarife şi mai mici pentru serviciile de comunicaţii, au declarat reprezentanţii companiei de cablu RCS&RDS, care au atacat dur într-o conferinţă de presă arbitrul telecom.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb