REVISTA PRESEI 13.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 iunie 2016

ADEVARUL

Bacalaureat 2016. Luni are loc prima probă a examenului maturităţii

Elevii de clasa a XII-a intră de luni în febra examenului de Bacaluareat. Timp de trei zile ei vor susţine pe rând proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Examenul maturităţii se va încheia pe 8 iulie, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe data de 16 iulie. Un număr de 137.344 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea de vară (iunie - iulie) a examenului de Bacalaureat. Dintre aceştia, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 - zi, 1.851 - seral şi 2.083 - frecvenţă redusă. Ministerul Educaţiei precizează că, potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), în anul şcolar 2015-2016 există înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu (clasele a XII-a zi şi a XIII-a).

Oamenii care vor conduce judeţele ţării

Social-democraţii vor conduce peste 25 de Consilii Judeţene, în timp ce liberalii cu greu vor putea să construiască o majoritate în nouă judeţe. De asemenea, în funcţie de negocierile purtate, UDMR poate fi ajutat să aibă preşedinţi la patru Consilii Judeţene. Alegerile locale i-au întărit pe cei din PSD care, pe lângă cei 1.700 de primari, vor avea preşedinţia a peste 25 de Consilii Judeţene. La nivel naţional, social-democraţii au mers pe alianţe cu UNPR şi ALDE, cu toate că în numeroase judeţe puteau să aibă o majoritate lejeră în Consiliul judeţean doar prin propriii oameni. De exemplu, în Teleorman, judeţul din care provine liderul PSD, Liviu Dragnea, social-democraţii au 18 din cei 33 de consilieri judeţeni, însă i-au luat alături de ei şi pe cei doi consilieri din partea ALDE, pentru a fi siguri de faptul că în următorii patru ani au o majoritate confortabilă.

Zeci de primari din România au fost aleşi cu 100% din voturi

DIntre cei 82 de primari care au câştigat alegerile votaţi de toţi locuitorii care s-au prezentat la vot din localităţile în care au candidat, 54 sunt din partea UDMR, reprezentând aproape două treimi din total, 16 din partea PSD, 11 din partea PNL, iar unul a candidat independent.Recordul la voturi îl deţine candidatul UDMR la primăria comunei Retea, judeţul Bihor, Laczko Albert Elemer, care obţinut 3.137 de voturi ale consătenilor săi. Cu peste 2.000 de voturi au mai câştigat şi Fulop Laszlo Zsolt, în oraşul Sovata (2.378 voturi), şi Kolcsar Gyula, în satul Gorneşti, judeţul Mureş (2.142 voturi), ambii candidaţi UDMR, potrivit BEC.

Ca la război! Fanii ruşi i-au bătut pe cei englezi şi în oraş, şi la stadion, unde au intrat cu un lansator de torţe

Organizatorii se aşteptau ca problemele să apară din cauza ameninţărilor teroriste şi în special a celor venit din partea Statului Islamic, dar incidentele au apărut din altă parte. La Marsilia, fanii Angliei şi-au dat în petec. După ce o cu seară înainte s-au îmbătat şi s-au războit cu Poliţia motivând că sunt în căutarea adepţilor ISIS, pe care vor să-i căsăpească, ieri suporterii Albionului au s-au războit cu cei ai Rusiei, existând incidente majore în centrul oraşului. Peste 250 de poliţişti au încercat să stingă conflictul, un bilanţ provizoriu al acestuia indicând peste 30 de răniţi, dintre care patru în stare gravă. Ruşii au fost mai dotaţi decât englezii şi s-au năspustit asupra acestora cu bâte şi cuţite, într-un asalt specific militar, din care celebrii hooligans au ieşit şifonaţi rău. incidentele au continuat şi la Stade Velodrome, unde ruşii au intrat cu torţe şi petarde, ba chiar şi cu un lansator de torţe, cu ajutorul căruia au "dinamitat" sectorul englez.

Bătălia uriaşă din interiorul creştinătăţii ortodoxe: Sfântul şi Marele Sinod panortodox, în pericol!

In lumea creştinătăţii ortodoxe se poartă acum o bătălie uriaşă, cu consecinţe posibil devastatoare. Este pusă în pericol desfăşurarea celui mai mare eveniment: reunirea, pe 18-27 iunie, în Creta - în formula Sfântului şi Marelui Sinod pan-ortodox - a capilor bisericilor, chiar dacă, de 50 de ani, se tot negociază textele ce urmau să fie supuse dezbaterii şi aprobării. Un eveniment cu semnificaţii extrem de importante, încărcat de o simbolică uriaşă, fie şi numai că cei mai înalţi prelaţi ai creştinătăţii ortodoxe nu se mai reuniseră în această formulă de 1000 de ani! Dar, spre stupefacţia tuturor, în ultimele zile au început să curgă mesaje care anunţă că, cel puţin până în acest moment, trei dintre marile biserici autocefale ale creştinătăţii ortodoxe, cea bulgară, cea sârbă şi cea a Antiohiei, nu vor participa la eveniment, ceea ce anulează, de facto, toate speranţele legate de Sinodul pan-ortodox.

USB vrea 10% la parlamentare. Nicuşor Dan: Excludem o alianţă cu PNL

Preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la Digi 24, că formaţiunea sa îşi doreşte să obţină 10% la alegerile parlamentare, dar exclude o alianţă cu liberalii "la cum arată PNL-ul azi", dar a evitat să spună dacă ar accepta o alianţă în cazul în care premierul Dacian Cioloş ar prelua conducerea PNL. "Domnul Cioloş este o persoana rezonabilă, dar în momentul de faţă conduce un guvern cu domnul Tobă ( Petre Tobă, ministrul de Interne - n.r.)", a declarat, duminică, liderul USB Nicuşor Dan. Totodată, el a precizat că "pentru moment, aşa cum arată PNL-ul azi", exclude o alianţă cu liberalii, dar a evitat să răspundă dacă ar accepta o astfel de alianţă în cazul în care premierul Dacian Cioloş ar prelua conducerea PNL.

George Soros: Un Brexit ar însema începutul destrămării UE şi costuri imense pentru Marea Britanie

Miliardarul american George Soros crede că o ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar european ar duce cu siguranţă la destrămarea UE. "Plecarea Marii Britanii va declanşa, cu siguranţă, un exod general, ceea ce ar face ca dezintegrarea Uniunii Europene să devină, practic, inevitabilă", a apreciat Soros, citat de The Guardian. Miliardarul american George Soros speră ca tabăra pro-UE din Regatul Unit să se întărească pe ultima sută de metri, înaintea referendumului de pe 23 iunie. "Sunt încrezător că, pe măsură ce ne apropiem de data referendumului, tabăra celor care vor să rămână în UE se va întări. Pieţele nu au întotdeauna dreptate, dar în acest caz sunt de acord cu reacţiile lor", a apreciat George Soros, referindu-se la recenta apreciere a lirei sterline, după o cădere de 10% înregistrată în perioada noiembrie-aprilie. Oscilaţia valutei britanice reprezintă, în opinia analiştilor, un semn ca un vot pro-Brexit devine din ce în ce mai puţin probabil.

EURO 2016: Piloţii companiei Air France au intrat în grevă

Piloţii companiei naţionale aeriene din Franţa - Air France - au început sâmbătă o grevă de patru zile, care ar putea afecta planurile multor microbişti care vor să asiste la Campionatul European de Fotbal. Potrivit BBC, 30% din zborurile Air France au fost anulate sâmbătă. Totuşi, compania aeriană a dat asigurări că zborurile spre oraşele în care se vor disputa meciuri de fotbal vor avea prioritate. Sindicatul piloţilor spune că a recurs la această acţiune în semn de protest faţă de noul Cod al Muncii, care permite ca angajarea şi concedierea personalului să fie făcute mult mai uşor. Greva celor de la Air France este doar una din multele acţiuni de acest gen la care au recurs sindicatele. În semn de protest faţă de Codul Muncii au încetat lucrul şi angajaţi din domeniul serviciilor de salubritate şi din sectorul de transport feroviar. Rafinăriile şi benzinăriile au fost afectate, de asemenea, de greve ale angajaţilor.

Guvernul vrea să taie salariile preşedintelui, ale miniştrilor şi ale altor înalţi demnitari

Guvernul va propune reducerea salariilor preşedintelui, miniştrilor, ale şefilor celor două camere ale Parlamentului, dar şi a altor înalţi demnitari, după ce acestea au fost majorate începând cu 1 august 2015 printr-o ordonanţă adoptată de Guvern în iulie anul trecut într-o şedinţă condusă de Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro. Propunerea de reducere a salariilor pentru 48 de demnitari de rang înalt, de la preşedinte la miniştri şi şefi de servicii, va fi făcută în proiectul legii salarizării unitare, proiect pe care Guvernul îl va înainta Parlamentului în toamnă, potrivit surselor citate de HotNews.ro.

BANCHERUL

O altă bancă pe cale de dispariţie din Romania: Veneto Banca, fosta Italo-Romena

Veneto Banca, fosta Italo-Romena, o mică bancă italiană cu 313 angajaţi si 22 de unităţi, specializata in finanţări pentru firme, cu preponderenta cele italiene, este nevoita să-si vândă afacerile din Romania, nu atât din cauza pierderilor suferite aici in ultimii ani, cât mai ales a problemelor mari din Italia, unde banca-mama este pe cale de a fi naţionalizată, mai exact preluata de către fondul de salvare al băncilor. Banca a iniţiat, in aceste condiţii, procedurile de vânzare a subsidiarelor din străinătate la începutul acestui an, conform informaţiilor publicate de aceasta. Problemele băncii italiene au început încă de acum doi, in urma unui control al băncii centrale a Italiei, care a obligat-o să constituie provizioane considerabile pentru creditele neperformante si i s-a recomandat fuziunea cu alta bancă, întrucât nu mai respecta cerinţele de solvabilitate, astfel că întreaga conducere a băncii a fost obligată să demisioneze.

CAPITAL

Cum vrea guvernul Cioloş să schimbe România

Un proiect de ţară de amploare, care va fi implementat până în 2035, cu un buget impresionant, va fi prezentat săptămâna aceasta premierului Dacian Cioloş. Documentul obţinut de revista Capital prezintă o strategie revoluţionară în Infrastructură, Sănătate, Energie, Educaţiei şi Transportul, pentru toate oraşele şi comunele din ţară. Acest document va schimba 6 legi pentru a fi implementat. Ultima variantă a acestui proiect de ţară prezintă ţinte îndrăzneţe care vor schimba înfăţişarea României. Această variantă promite, în şase ani, cel puţin două sisteme noi de traversare peste Dunăre, alte două peste Prut, dar în 11 ani, cel puţin o autostradă de legătură între Moldova şi Transilvania, prin Carpaţii Orientali, sau o magistrală de biciclete pe cursul Dunării, până la Marea Neagră, termenul stabilit pentru ultimele două fiind de şase ani. Implementarea va fi supravegheată de ministerul Dezvoltării Regionale, iniţiatorul acestui proiect amplu.

Banca Mondială: Rolul actual al ANL este inutil. Trebuie desfiinţat programul de locuinţe pentru tineri

Banca Mondială recomandă Guvernului României să desfiinţeze programul de locuinţe pentru tineri derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi consideră că rolul actual al instituţiei poate deveni inutil. Instituţia financiară internaţională recomandă, în primul rând, renunţarea la programul de locuinţe pentru tineri, care trebuie să ia în primul rând forma încetării construirii de noi locuinţe pentru tineri şi oprirea vânzării oricăror locuinţe pentru tineri. "Vânzarea acestor locuinţe elimină efectiv unităţile din fondul deja prea mic de locuinţe din sectorul public, iar continuarea închirierii lor pe termen lung înseamnă că aceeaşi ocupanţi beneficiază de subvenţie an după an", se precizează în raportul Băncii Mondiale. În prezent, cota reprezentată de locuinţele publice în fondul imobiliar al României reprezintă abia 3%, ceea ce o plasează pe ultimul loc între ţările UE în această privinţă (media UE 27 a fost de 29,6% în 2012).

Bilanţuri faste pentru majoritatea producătorilor de componente auto

Industria auto din România se află de ani buni pe un trend ascendent. Dacă în 2014 cifra de afaceri a întregii industrii a fost de circa 18 miliarde de euro, în 2015 a depăşit pragul de 20 de miliarde de euro. Companiile afişează profituri impresionante. Este important de menţionat că, în ciuda vizibilităţii mai bune a producătorilor de automobile Dacia şi Ford, nu mai puţin de 71% din cifra de afaceri de 20 de miliarde de euro înregistrată în 2015 este aportul producătorilor de componente auto. De asemenea, este interesant de observat că pragul atins în 2015 era luat în calcul până şi de cei mai optimişti analişti ai industriei abia în 2020. Prin urmare, constructorii de maşini şi componente au avut creşteri chiar mai mari decât cele estimate.

CURENTUL

Dosar penal pentru introducerea prin Otopeni a 180 de pasageri fără controlul paşapoartelor

Politistii cerceteaza posibile fapte de neglijenta in serviciu la nivelul unor firme care opereaza la Aeroportul Otopeni, dupa ce zeci de pasageri ai unei curse charter Corfu-Bucuresti, ce au avut escala la Cluj, au intrat in tara fara ca actele lor sa fie controlate, au declarat oficiali din IGPF. Politia de Frontiera s-a autosesizat si face cercetari pentru posibile fapte de neglijenta in serviciu la nivelul unor firme care opereaza la Aeroportul Otopeni dupa ce, pe 7 iunie, zeci de pasageri ce veneau din Corfu au intrat in tara fara controlul documentelor, asa cum cere procedura, au declarat oficiali din cadrul Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF).

CURIERUL NATIONAL

Romgaz încheie noi acorduri petroliere

Într-un comunicat transmis recent Bursei de Valori Bucureşti, Romgaz anunţă că a încheiat etapa finală a demersurilor necesar a fi efectuate şi s-au semnat noile acorduri petroliere, care vor guverna exploatarea rezervelor dovedite identificate suplimentar. "Acordurile semnate vor fi supuse ratificării Guvernului României. Avem toată încrederea că membrii guvernului şi Guvernul României în ansamblul său vor sprijini acest demers, care contribuie, de altfel, la realizarea securităţii energetice a României", a declarat Virgil Marius Metea, directorul general al companiei

De ce a respins ASF preluarea Carpatica Asig

ASF: International Insurance Consortium (IIC) nu îndeplineşte mai multe condiţii prevăzute de Legea nr. 237/2015 pentru realizarea achiziţiei, începând cu lipsa unei capacităţi financiare certe de a susţine redresarea asigurătorului, până la structura difuză a acţionariatului potenţialului investitor. Anticipând o decizie de respingere a dosarului, IIC a transmis ASF o notificare privind renunţarea la intenţia de a achiziţiona o participaţie calificată la Carpatica Asig

LIG Insurance, activitate suspendată pentru încă 3 luni

ASF a prelungit cu încă 3 luni interdicţia de exercitare a activităţii Societăţii de Asigurare-Reasigurare LIG Insurance S.A., după ce a analizat rezultatele controalelor derulate în prima parte a acestui an, cerând intensificarea eforturilor de restabilire a situaţiei financiare şi reîncadrarea societăţii în indicatorii de prudenţialitate prevăzuţi de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare. Din cauza unui cumul de încălcări ale normelor financiare, contabile şi de management operaţional, LIG Insurance - autorizată pentru asigurări generale - are activitatea suspendată din luna februarie a anului 2015, societatea asumându-şi aplicarea unui plan de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate de ASF.

Preţul gazelor ar putea creşte de la 1 iulie

Preţul la gaze ar putea creşte de la 1 iulie. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei Petru Lificiu, susţine că tarifele ar putea fi adaptate la rata inflaţiei, arată B1 TV. "Preţul gazelor livrate populaţiei, care în general se decide la începutul fiecărui trimestru, nu a fost stabilit încă, dar este posibil să fie indexat cu inflaţia de la 1 iulie.(...) În acest moment, reevaluăm datele transmise de operatori. Cererile lor sunt justificate parţial. Solicitările acestora sunt însă foarte mari", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei Petru Lificiu.

EVENIMENTUL ZILEI

Iohannis i-a cerut lui MRU demisia prin sms

Tensiunile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, sunt la cote extrem de ridicate. Potrivit unor surse citate de România TV, şeful statului este atât de supărat pe MRU încât i-a cerut demisia din fruntea SIE prin intermediul unui...sms. Directorul serviciului secret a refuzat însă să-şi pună mandatul la dispoziţie. Relaţiile dintre Klaus Iohannis şi Mihai Răzvan Ungureanu, odinioară foarte apropiaţi, s-au răcit brusc după ce, potrivit relatărilor presei, MRU s-ar fi lăudat, într-un mediu informal, că, în 2019, va deveni preşedintele României. Suspiciunile lui Iohannis că este "săpat" de fostul său consilier s-au înmulţit în momentul în care trustul de presă, patronat de omul de afaceri Cristian Burci, apropiat de SIE, a lansat o serie de atacuri la adresa Preşedinţiei. Cel mai notoriu dintre ele este fotografia cu Dan Mihalache, fostul şef al Cancelariei Prezidenţiale, moţăind în timpul unei reuniuni oficiale în Serbia. "Evenimentul zilei" a aflat însă că miza tensiunilor este unificarea serviciilor de informaţii, chestiune cu care Ungureanu nu este de acord.

PRO TV are un nou record de audienta. Dolce Sport, audienţe modeste

Pro TV a înregistrat cel mai ridicat nivel al vreunui program din istoria măsurătorilor de audienţă. Meciul România - Franţa a ţinut în faţa televizoarelor aproape cinci milioane de telespectatori pe minut. Romania a deschis aseară, alături de tara gazda, cea mai aşteptata competiţie fotbalistica a anului: UEFA EURO 2016TM. Meciul de aseara a stabilit un record pentru piaţa TV din Romania, înregistrând cel mai mare share pe publicul comercial al unui program din prime time din istoria măsurătorii moderne a audientelor. Meciul inaugural a fost urmărit de peste 4.5 milioane de telespectatori la nivel naţional pe întreg intervalul de difuzare, intre 22:01 - 23:54. In minutul de aur, de la 22:28, peste 5.1 milioane de telespectatori urmăreau meciul de start al Campionatului European de Fotbal. La nivelul întregii ţări, peste 4,5 milioane de români se uitau la Pro TV, iar aproape 200.000 erau pe Dolce Sport.

China are cinci proiecte de investiţii în România, în valoare de peste 118 milioane de euro

Cinci proiecte de investiţii ale unor companii chineze în România, în valoare de peste 118 milioane de euro, au fost semnate în China, în cadrul Reuniunii ministeriale pentru promovare economică şi comercială dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, informează Ministerul Economiei. Astfel, investitorii chinezi intenţionează să construiască o fabrică de componente auto la Braşov, investiţia în acest sens fiind estimată la 45 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investiţie în valoare de 17,6 milioane de dolari, şi construcţia, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiţie în valoare de 33 de milioane de euro. Totodată, chinezii intenţionează să investească 23 de milioane de euro în dezvoltarea unor complexe imobiliare în zona Capitalei şi să dezvolte un proiect de cooperare şi schimb de experienţă în domeniul educaţiei în Hunedoara.

Românii s-au împrumutat tot mai mult de la CAR-uri

Activitatea caselor de ajutor reciproc a crescut cu aproape 70% în ultimii 10 ani, în medie cu 7% pe an, iar valoarea medie a împrumutului a fost anul trecut de aproape 6.000 de lei, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Caselor de Ajutor Reciproc (UNCAR), transmite Agerpres. Numărul de Case de Ajutor Reciproc ale salariaţilor afiliate Uniunii Naţionale a CAR era de 1.659, la sfârşitul anului 2015. Valoarea împrumuturilor acordate membrilor la sfârşitul anului 2015 a fost de 2,656 miliarde de lei, valoarea medie a împrumutului fiind de 5.932,09 lei. Potrivit Uniunii, valoarea împrumutului în anul 2015 a crescut cu 7,23% faţă de anul 2014. "De regulă, CAR rezolvă probleme de viaţă ale membrilor, cum ar fi acordarea de împrumuturi pentru plata utilităţilor, nunţi, botezuri, acoperirea costurilor activităţilor şcolare, organizarea sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun etc.", menţionează sursa citată.

JURNALUL NATIONAL

Atacul de la Orlando: Suspectul ar fi sunat la 911 şi ar fi jurat credinţă Statului Islamic

Omar S. Mateen, presupusul autor al atacului armat dintr-un club de noapte gay soldat cu 50 de morţi la Orlando, în statul american Florida, a sunat la 911 înainte de atac şi a jurat credinţă grupării jihadiste Statul Islamic, relatează NBC News pe Twitter, potrivit Reuters. Într-o postare pe pagina sa de internet, MSNBC a transmis că Mateen a jurat credinţă liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi. Cincizeci de persoane au fost ucise şi 53 rănite duminică într-un club gay din Orlando, în statul Florida, în cel mai sângeros atac armat din istoria SUA, au anunţat autorităţile, care au deschis o anchetă pentru 'terorism'. Potrivit presei americane, suspectul ar fi Omar Seddique Mateen, un cetăţean american de origine afgană în vârstă de 29 de ani.

Guvernul Cioloş scumpeşte gazele cu 10%, de la 1 iulie

Peste două săptămâni vom plăti mai mult pentru factura la gaze. Surse oficiale au declarat pentru Antena 3 că Executivul nu vrea să renunţe la calendarul liberalizării, pentru că ar pierde peste 400 de milioane de lei în aceste şase luni din 2016, iar bugetul a fost construit pe această majorare. Majorarea tarifului la gaze naturale înseamnă pentru consumatorii casnici o creştere a facturilor cu 4 procente. Creşterea preţului gazelor naturale cu până la 10% este o soluţie greşită din partea Executivului, susţine Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei. În plus, Răzvan Nicolescu spune că Guvernul ar trebui să respecte dreptul consumatorilor de a cumpăra gaz la preţ reglementat.

51%, experimentul românesc la raft

Legea supermarketurilor, care le impune acestora să comercializeze 51% marfă românească, a intrat în linie dreaptă după aprobarea în Parlament. Urmează acum ca Ministerul Agriculturii să elaboreze în câteva luni normele de aplicare. Asta în timp ce retailerii şi chiar voci din industria alimentară susţin că sunt la ora aceasta categorii de produse care nu pot îndeplini regula lui 51%. Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, spune că procentul a fost ales de politicieni doar ca să dea bine înainte de alegeri. "Facem o lege pentru România sau pentru politicieni? Asta e întrebarea. Eu la toate discuţiile am propus o simulare bazată pe datele Ministerului Agriculturii. Hai să luăm producţia de carne. Producem acum doar 70% din necesar, susţine Sorin Minea. Pe de altă parte, Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR, spune că dacă vor fi contracte ferme, producătorii vor cultiva exact cât se cere, din ce se cere.

NATIONAL

Carmen Iohannis intra in renovare!

Seria de dezvăluiri din "National" privind aventura braziliană solicitată şefului statului de către prima doamnă pare să fi stricat, in mare măsura, planurile de vacantă ale cuplului Iohannis pentru această vară. Mai ales că presiunea ulterioara a internauţilor, după ce au aflat ca "Iohannisii" o pun de o noua plecare pe alte meleaguri însorite a fost una covârşitoare. Totuşi, rămânând cu buzele umflate după anularea din mers a turneului sud-american si fiind nevoită să se mulţumească, probabil, doar cu o scurtă escapadă la Rio, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice, dacă mai rămâne si asta in picioare, Carmen Iohannis iată ca a primit totuşi un premiu de consolare : renovarea casei din Sibiu!

Meciul de 500.000 de euro pentru PRO TV

Audientele Euro 2016 au fost mai mari decât la orice alt turneu din istorie. Iar pe România, cifrele stau aşa: 4,7 milioane de telespectatori la meciul de deschidere, felia PRO TV-ului fiind de 4,5 milioane! Cu o cotă de piaţă de 71% pe publicul 18-49 de ani (paginademedia.ro scrie că este un record absolut), PRO TV a dat lovitura. Desigur, financiară! "Tolo.ro" scrie ca au ridicat preţul publicităţii la 1200 de euro pe punctul de rating, vânzând o reclama de 30 de secunde chiar si cu 27.000 de euro! Doar din publicitatea difuzata in pauza întâlnirii Franţa - România (aproape 15 minute de reclame, intre 22.45 si 23.00), PRO TV a scos in jur de 500.000 de euro, un sfert din suma investita in drepturile tv! Telekom rămâne cu exclusivitatea întregului turneu, dar si cu o mare gaura in buget.

Top prime Euro 2016: Turcia da cei mai mulţi bani!

Euro 2016 aduce la start cele mai puternice echipe naţionale de pe continent, însă nu marile favorite conduc si in topul primelor. Pentru un triumf in Franţa, Federaţia de Fotbal de la Istanbul dă cele mai mari premii. Astfel, o victorie pe 10 iulie, in finala de la Paris, le aduce turcilor 750.000 de euro de jucător. Pe doi in clasamentul primelor este Belgia, care pune la bătaie câte 370.000 de euro de om, podiumul fiind completat de Spania (340.000 de euro). Vin Germania si Franţa, ambele cu prime de 300.000 de euro de jucător. România nu a fost luata in calcul, întrucât Federaţia lui Răzvan Burleanu nu a stabilit decât bonus pentru ieşirea din grupe (50.000 de euro). Pentru FRF, Euro 2016 ia sfârşit o dată cu atingerea fazei optimilor de finală!

PUTEREA

PUTEREA vă arată cum s-au fraudat alegerile!

În Bucureşti, Galaţi, Piteşti şi Constanţa reprezentanţii secţiilor de vot au dat înapoi, după finalizarea alegerilor, mai multe sau mai puţine buletine de vot faţă de numărul primit cu o zi înainte. A fost o acţiune repetată, dar punctuală. Nu a fost o eroare de sistem, pe care să o putem regăsi la nivelul întregii ţări, ci e vorba de acţiuni ţintite, care au vizat localităţi unde, coincidenţă sau nu, diferenţa în sondaje dintre candidaţii PSD şi cei ai altor partide era în marja de eroare. Conform observatorilor neutri, astfel de diferenţe pot fi urmare a unor fraude. BEC merge pe varianta unor greşeli tehnice, dar Curtea Constituţională ar putea cere repetarea alegerilor în localităţile unde au apărut sau dispărut mii de buletine de vot. Reprezentanţii BEC încearcă să explice diferenţele de buletine de vot prin faptul că nu s-a folosit corect programul Excel.

Încă un succes ARCUB: B-FIT 2016 a atras mii de turişti străini în Capitală

Zeci de mii de spectatori au asistat, între 9 şi 12 iunie, la spectacolele de teatru stradal din cadrul celei de a opta ediţii B-FIT. Dintre spectatori, mulţi au fost străini - era de ajuns să te plimbi prin centrul Capitalei, în perimetrul desemnat pentru spectacole (Centrul istoric, Piaţa Universităţii sau Piaţa George Enescu), ca să auzi vorbindu-se diverse limbi străine, în special europene şi asiatice. Au fost 24 de spectacole (unele unice, altele s-au repetat), prezentate de 180 de artişti, din opt ţări: Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, Slovacia, Franţa, Olanda, România. Au venit invitaţi ai acestora, dar şi turişti atraşi de spectacolele inedite... şi (amănunt foarte important) gratuite.

ROMANIA LIBERA

Clotilde Armand: M-au votat cei care nu şi-au pierdut speranţa

Clotilde Armand a vorbit, într-un interviu acordat "României libere", despre valorile unice pe care le-a des­coperit în România, despre inadecvarea partidelor tradiţionale la aşteptările oamenilor şi a explicat că noul partid Uniunea Salvaţi România mizează pe votul din marile oraşe. "M-au votat cei care mai au un pic de speranţă. E nevoie de deschidere. Eu îmi propun să ajung şi la oamenii care, astăzi, nu mai cred că ceva bun mai este posibil. Aceşti oameni, din motive pragmatice, se uită la ceea ce le oferă imediat partidele şi îşi spun: Uite, PSD ne oferă bani, PNL ne dă altceva. Fac un calcul pe termen scurt care se dovedeşte greşit şi este rolul meu să le explic acest lucru. Dacă aceşti oameni nu au încredere că se poate schimba ceva, politicienii le vor oferi firimituri, pomeni. Nu cred că mai există vreun român care să creadă că partidele actuale reprezintă ceea ce este bun pentru România. Potenţial, toată lumea poate să voteze pentru noi", a spus ea.

Începutul sfârşitului califatului Stat Islamic?

În recul în Siria şi în Irak şi în ultimele zile şi în Libia, supus bombardamentelor neîncetate ale zecilor de avioane de vânătoare, organizaţia teroristă pierde teren, trupe şi resurse. Potrivit canalului televiziunii irakiene Al Sumaria, Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat al Statului Islamic şi mai mulţi comandanţi terorişti au fost răniţi într-un raid aerian al coaliţiei internaţionale care a vizat o clădire pe care organizaţia o folosea drept cartier general la frontiera dintre Irak şi Siria. Informaţia nu poate fi confirmată de Statul Major al coaliţiei condusă de SUA. Nu este prima oară când în presă apar informaţii privind rănirea sau moartea lui Baghdadi. În martie 2015 s-a anunţat că a fost grav rănit şi în final a decedat într-un spital din Raqqa. Zvonurile nu au fost confirmate şi s-a aflat că s-a deplasat în Libia.

ZIARUL FINANCIAR

Scăderea ponderii şi a puterii companiilor româneşti în economie se îndreaptă spre o problemă de securitate naţională

Criza financiară şi economică a lovit în plin companiile româneşti, care s-au trezit peste noapte cu planurile date peste cap şi supraîndatorate. Pierderea de sânge a fost dramatică şi se resimte chiar şi după opt ani. Cei care au rămas în picioare nu mai au curajul să investească prea mult şi încearcă să-şi conserve poziţia în piaţă şi cash-ul pentru a nu mai ajunge în genunchi. După cei şase ani de criză, la nivelul lui 2014, când avem ultimele date, ponderea companiilor româneşti în totalitatea afacerilor din România a scăzut la 47%, iar ponderea multinaţionalelor, companiile străine, a urcat la 49%. Regiile de stat mai aveau o pondere de 4%. Cele 423 de companii româneşti angajau 2,4 milioane de oameni şi aveau afaceri de 509 miliarde de lei. Cele 30.000 de companii străine aveau 1,18 milioane de angajaţi şi făceau afaceri de 536 de miliarde de lei la nivelul anului 2014.

Petrom a vândut anul trecut cafele şi sendvişuri de 500 mil. euro

Petrom, cel mai mare vânzător de benzină şi motorină din România, a înregistrat anul trecut încasări de circa 2,2 mld. lei (500 mil. euro) din produsele şi serviciile non-oil, segment care a ajuns unul dintre cele mai importante elemente de diferenţere din retailul de carburanţi. Cu o reţea de peste 550 de benzinării, Petrom poate fi considerat cel mai mare proprietar de mici supermarketuri, compania petrolieră reuşind să genereze prin acest segment încasări mai mari decât francezii de la Cora, de exemplu, un business activ pe piaţa locală prin intermediul a 11 hipermarketuri. "În 2015, cifra de afaceri obţinută din comercializarea produselor complementare exprimată în lei a reprezentat 15% din cifra de afaceri totală a activităţii de comerţ cu amănuntul, în creştere cu 8% comparativ cu anul anterior, reflectând îmbunătăţirea performanţei şi rezultatul implementării conceptului shop-inshop şi al altor parteneriate strategice", se arată în raportul anual al companiei petroliere.

Al doilea faliment în asigurări. Companiile cu capital românesc sunt măturate din piaţă

Rând pe rând, companiile cu capital românesc din asigurări se îndreaptă spre faliment l După Astra vine rândul Carpatica Asig. Întâmplător sau nu, acestea ofereau cele mai bune preţuri la RCA. De acum cea mai ieftină poliţă RCA, pentru un Logan, nu va mai coborî sub 1.000 de lei pe an. Salariul mediu net în asigurări a crescut cu 16% într-un an, până la 4.986 lei în martie 2016, fiind de 2,5 ori mai mare decât salariul mediu net pe economie, de 2.000 de lei. Carpatica Asig, companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, va ajunge cel mai probabil în faliment, în condiţiile în care singurul investitor interesat de companie s-a retras din cursă anticipând un aviz nefavorabil al ASF. Carpatica, cu afaceri de 600 mil. lei în 2015, încă vinde totuşi poliţe. În august 2015 a intrat în fali­ment Astra, care ajunsese la prime brute sub­scri­­se de 800 mil. lei. În total, cele două companii deţineau aproape 20% din piaţa asigurărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb