REVISTA PRESEI 13.11.2018

F.B.
Revista Presei / 13 noiembrie 2018

REVISTA PRESEI 13.11.2018

Adevărul

Surse: Victor Negrescu s-a plâns la Bruxelles că a fost sabotat de Dragnea, Plumb şi Teodorovici. Ar fi rămas ministru cu rol de şef de protocol

Adevărul dezvăluie că fostul ministru pentru Afaceri Europene s-a plâns, în discuţii purtate cu apropiaţii, că a fost sabotat de Liviu Dragnea, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici, conform unor surse din anturajul fostului ministru. Dragnea i-a cerut să se ocupe doar de partea birocratică, fără să revendice pretenţii politice. Un rol decorativ, care l-a făcut pe Negrescu să se revolte. În locul său va veni George Ciamba, secretar de stat în MAE.

Potrivit unor surse diplomatice, Victor Negrescu a trimis ieri mai multe mesaje către oficiali români de la Bruxelles, în care s-a plâns că a fost sabotat de Liviu Dragnea şi de unii miniştri, în capul listei fiind Rovana Plumb (Fonduri Europene) şi Eugen Teodorovici (Finanţe). De altfel, cei doi miniştri au fost primii care au confirmat presei demisia lui Victor Negrescu din Guvern. În discuţiile pe care le-a avut, după demisie, cu apropiaţi din MAE, Victor Negrescu l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a încercat să-l transforme în "şeful de protocol al Guvernului" pe durata preşedinţiei UE, informaţie confirmată şi de surse din conducerea PSD.

Bancherul

BRD pierde clienţi şi cota de piaţă, în ciuda profitului foarte mare

Publicaţia Bancherul scrie că BRD - Groupe Societe Generale continuă să piardă teren pe piaţa bancară din România, în ciuda profitului foarte ridicat obţinut în acest an, din cauza concentrării pe creditele acordate populaţiei, riscului de credit pozitiv şi perceperii celor mai mari comisioane dintre băncile româneşti pentru un cont cu card şi online banking. Activele BRD, la nivel de bancă, au scăzut în primele nouă luni din acest an cu 1%, echivalentul a 500 milioane lei, la 52,982 miliarde lei. Stocul de credite al BRD s-a diminuat în acest an cu 377 milioane lei (1,3%), din cauza reducerii substanţiale a volumului de finanţări acordate firmelor.

Creditele nete (fără provizioane pentru credite neperformante) acordate de BRD firmelor au scăzut cu 4,7% în primele nouă luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, la 7,8 miliarde lei. Cea mai mare scădere este a creditelor pentru IMM-uri, de 13,4% faţă de septembrie 2017 şi de 9,3% în primele nouă luni din acest an. Acest regres este motivat de BRD prin "managementul prudent al riscurilor şi costurilor de finanţare în creştere." Tradus din jargonul bancar, BRD a acordat mai puţine credite firmelor pentru că, pe de o parte, nu a dorit să-şi asume prea mari riscuri, astfel că a respins mai multe cereri de finanţare, iar pe de altă parte volumele de împrumuturi au fost mai puţine, din cauza dobânzilor mai mari pe care le-a solicitat clienţilor. O altă potenţială cauza pentru care BRD pierde clienţi sunt comisioanele ridicate aferente unui cont cu card şi online banking, BRD fiind cea mai scumpă bancă din România.

Cotidianul

Primarul Firea ar putea ajunge în Parlamen

Cotidianul notează că Primarul Gabriela Firea ar putea fi chemată, pentru explicaţii, în Parlament, după ce a făcut unele afirmaţii legate de protestul din 10 august. "Am citit afirmaţiile foarte grave ale Gabrielei Firea privind implicarea lui Liviu Dragnea în represiunea violentă din 10 august. Consider că sunt declaraţii foarte serioase, cu implicaţii pentru siguranţa naţională şi ordinea publică. Cred că doamna Firea trebuie invitată la Comisia de Apărare pentru a oferi detalii despre interesele politice din spatele represiunii din august. Nu poţi spune că "nu vrei să dai detalii" pe o temă atât de serioasă. Voi cere oficial chiar astăzi biroului Comisiei pentru Apărare convocarea Primarului General al Capitalei", a scris vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, Ovidiu Raeţchi, pe Facebook.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că intervenţia din 10 august a fost comandată de liderul PSD, Liviu Dragnea. "Momentul 10 august a fost foarte bine pus la cale de echipa domniei sale (Liviu Dragnea-n.r) şi am informaţiile astea din anturajul domniei sale. Eu trebuia să decontez evenimentele politic, iar doamna prefect, juridic. Dar uite că nu a fost aşa. Vrea să transforme capitala României, municipiul Bucureşti şi să ajungem precum Beirut.", a declarat Gabriela Firea duminică.

Curierul Naţional

Iohannis: Situaţia fiscal-bugetară devine, de la o lună la alta, tot mai critică

Curierul Naţional scrie că situaţia fiscal-bugetară devine, de la o lună la alta, tot mai critică, avertizează Klaus Iohannis. Totodată, preşedintele acuză Guvernul că, pe lângă măsurile economice greşite, mai şi încearcă să ascundă dezastrul din economie, prezentând doar anumite cifre.

"Fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuţiei bugetare, după trei trimestre bugetul naţional înregistrează un deficit mai mult decât dublu faţă de anul anterior, ceea ce, evident, sporeşte riscul depăşirii pragului de 3% din PIB. Lipsa de viziune, de anticipaţie şi de prevedere în planul finanţelor publice este evidentă atunci când prognoza de creştere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele iniţiale şi sunt perpetuate carenţe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investiţiile publice rămân pe hârtie", a declarat Klaus Iohannis, potrivit B1.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb