REVISTA PRESEI 14.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 14 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 14.01.2017

ADEVARUL

Bogdan Stan este noul preşedinte al ANAF

Premierul Sorin Grindeanu l-a numit pe Bogdan Nicolae Stan preşedinte al ANAF. Acesta a ocupat anterior funcţia de director general adjunct al Direcţiei Monitorizări, Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar în 2014 deţinea funcţia de director general adjunct în cadrul ANAF, la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili - Activitatea de Inspecţie Fiscală. Demisia lui Dragoş Doroş a fost publicată în Monitorul Oficial, actul fiind semnat de premierul Grindeanu. Doroş fusese numit la conducerea instituţei la începutul lunii martie 2016.

Cum a ajuns România în situaţie iminentă de criză energetică şi ce soluţii a găsit Guvernul

După ce Transelectrica a notificat ministerele Energiei şi Economiei că România se află în situaţie iminentă de criză energetică, din cauza consumului-record de gaze naturale şi energie electrică pe fondul temperaturilor scăzute din ultimele zile, Guvernul a aprobat o Hotărâre, fără ca aceasta să fie pusă anterior în dezbatere, care permite luarea mai multor măsuri extreme, inclusiv întreruperea exporturilor de energie. Măsurile survin la numai câteva zile după ce ministrul Energiei, Toma Petcu, anunţa că poate fi asigurat necesrul de energie electrică şi de gaze pentru a depăşi vârful de consum din aceste zile friguroase.

Miza scandalului Ghiţă - SRI

Este evident că dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă reprezintă un amestec manipulator de frânturi de adevăr, exagerări şi minciuni sfruntate (povestea despre aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, de exemplu). Este evident că motivaţia dezvăluirilor pe care le face o reprezintă frustrarea că a fost abandonat în mâinile justiţiei. Este evident că tot ce a arătat până acum nu reprezintă probe indubitabile care să demonstreze că relaţia sa cu generalul Coldea, numărul doi din SRI până ieri, era foarte apropiată, chiar una de complicitate. Cu toate acestea, ştim deja despre Sebastian Ghiţă suficient de multe lucruri care să justifice o schimbare importantă în Serviciul Român de Informaţii. Indiferent dacă fugarul va mai face dezvăluiri sau nu, datele existente sunt de ajuns pentru demararea unei investigaţii interne, urmată de măsuri drastice care să prevină repetarea unui caz similar.

Urzeala Tronului PSD. Cum a preluat Ponta partidul, cu "sforăriile" lui Ghiţă

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a vorbit, într-o nouă înregistrare difuzată de România TV, că a avut o legătura strânsă de prietenie cu generalul SRI Florian Coldea, cu care şi-a petrecut concediul în Seychelles, unde a făcut "lobby" pentru alegerea lui Victor Ponta în funcţia de preşedinte al PSD. Ghiţă spune că a fost cu Coldea în Seychelles înainte de Congresul PSD din 2010, însă şeful operativ al SRI i-ar fi transmis că preşedintele României de atunci, Traian Băsescu, are un alt favorit la şefia PSD decât Victor Ponta. Practic, Ghiţă sugerează că Traian Băsescu s-a implicat în jocurile politice din interiorul PSD în favoarea contracandidatului său de la prezidenţiale, Mircea Geoană. "Băsescu a făcut tot ce i-a stat în putere să împiedice alegerea mea la Congresul din 2010, a spus Mircea Geoană,

Alina Mungiu-Pippidi: Cazul Coldea altfel. Români, nu vă lăsaţi aburiţi

Numai parlamentul cel neiubit de nimeni şi cu majoritate PSD poate de fapt face o comisie de anchetă să răspundă la astea. Trag nădejde că destui oameni necontrolaţi de nimeni au intrat totuşi în USR şi mă bazez pe ei să aibă iniţiativa unei comisii speciale de anchetă, inclusiv cu experţi independenţi din ţări NATO, care să înceapă din anul 2017 procesul de reaşezare a serviciilor secrete în misiunea lor reală, pentru care nu a fost niciodată mai mare nevoie, în vreme ce justiţia se ocupă de infractori ca Ghiţă şi complicii săi aşa cum merită. Cine ştie, dat fiind că Liviu Dragnea nu controlează SRI, s-ar putea să fie în interesul lui să ajute acest proces. Iar noi o să trebuiască să apărăm justiţia, că în acest moment climatul e de aşa natură că nu se ştie ce se poate întîmpla, e plin de canalii care vor să arunce şi copilul odată cu apa.

Militarii care s-au îmbogăţit din chirii fictive decontate din bani publici

Şase militari din cadrul Unităţii Militare (UM) 01411 Bârlad sunt judecaţi de magistraţii Tribunalului Vaslui fiind acuzaţi de înşelăciune şi fals. Militarii sunt acuzaţi că timp de şase ani au încasat în mod ilegal bani pentru chirie. Potrivit procurorilor militari, cel care a pus la cale întreaga "inginerie" a fost secretarul comisiei care se ocupa de compensaţiile pentru chiriile militarilor.

Comuna din Romania unde locuitorii au mereu soselele curate iarna

Primarii din localitatile ingropate in zapada ar trebui sa ia lectii de la colegii lor din Alba. Mai multe comune din acest judet au cumparat utilaje de deszapezire cu bani europeni iar acum nu mai asteapta licitatiile de la stat ca sa afle cine curata drumurile. Chiar daca a nins din belsug in ultimele zile, pe strazile din comuna Daia Romana se circula fara probleme. Si asa se intampla de doua ierni incoace, de cand autoritatile au apelat la fondurile europene, pentru a cumpara un utilaj de lux, care are si sararita si lama. A costat 30.000 de euro - echivalentul unui autoturism - si nu ii lipseste nimic pentru a deszapezi ca la carte. Contributia financiara a comunei este astfel zero.

Martor protejat în dosarul ONPM: Fratele lui Dinel Staicu m-a ameninţat

Instanţa a audiat-o, vineri, pe fosta avocată a lui Dinel Staicu, martor-cheie în dosarul abuzurilor de la Oficiul Naţional de Protecţie a Martorilor (ONPM). Femeia a arătat că ofiţerii ONPM nu numai că nu au protejat-o, ci chiar au făcut presiuni asupra sa ca să iasă din programul de protecţie. Fosta avocata a lui Dinel Staicu, prezentată sub pseudonimul Angela Stoica, le-a spus judecătorilor că a primit ameninţări de la fratele omului de afaceri Dinel Staicu, şi că a fost şicanată luni de zile de ofiţerii ONPM cu intenţia de a semna pentru părăsirea programului de protecţie a martorilor.

Ştefan Ioniţă a fost numit director general provizoriu al CNAIR

Ştefan Ioniţă, şeful Direcţiei Tehnice şi Calitate a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost numit vineri în funcţia de director general provizoriu al companiei de către consiliul de administraţie, controlat de Ministerul Transporturilor, la trei zile după revocarea fostului director, Cătălin Homor.

Vasile Dîncu: Am fost în Seychelles, dar nu cu Ghiţă şi Coldea, ci cu soţia

Fostul vicepremier Vasile Dîncu neagă că şi-ar fi petrecut concediul în Seychelles alături de Florian Codlea, suspendat din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, şi de Sebastian Ghiţă. Fostul vicepremier nu spune nimic însă despre concediul petrecut în Toscana, potrivit afirmaţiilor lui Ghiţă. "Am fost în Seychelles, dar nu cu ei, ci cu soţia, în altă perioadă decât cea în care se spune că ar fi fost Sebastian Ghiţă alături de Florian Coldea", a spus Vasile Dîncu, pentru Qmagazine. Sebastian Ghiţă susţine că a fost în octombrie 2012 cu Vasile Dâncu şi cumnatul său, Cristi Anastasescu într-o vilă din Toscana. "Iată şi un document de la acea vilă cu numele noastre tipărit pe acel document. Fac toate aceste lucruri că îmi credibilizează spusele ", arată Ghiţă.

Cât de importantă este miza numirii unui nou Consiliu de Supraveghere la Hidroelectrica

Hidroelectrica este, la ora actuală, cea mai valoroasă companie a statului român. Importanţa strategică şi rezerva impresionantă de lichidităţi au transformat-o din răţuşca cea urâtă într-o găinuşă cu ouă de aur. Ziua de luni, 16 ianuarie, va fi, însă, una foarte importantă pentru această companie. Practic, se va decide dacă Hidroelectrica îşi va continua drumul spre performanţă sau va cădea, din nou, în hăţişul intereselor tipic româneşti.

EVENIMENTUL ZILEI

Generalul Florian Coldea, scos de pe site-ul SRI

Site-ul sri.ro merge foarte greu de joi seară, după ce s-a făcut anunţul că generalul Florian Coldea a fost suspendat şi că el este cercetat acum de o "comisie specială de verificare". O explicaţie a accesării dificile este şi că pe site-ul SRI au fost operate câteva modificări, principala fiind la secţiunea "Conducerea". Până joi seara, imediat după directorul serviciului, Eduard Hellvig, apărea prim-adjunctul Coldea, şeful operativ al SRI şi apoi ceilalţi adjuncţi. Aşa cum se vede din printscreen-ul noii pagini, acum Hellvig este urmat de ceilalţi 3 adjuncţi. E important mesajul îndepărtării de pe site a lui Coldea, dat fiind că oficial el nu este demis din funcţie, ci doar suspendat şi pus la dispoziţia directorului. Asta înseamnă că, aproape oficial, putem spune că funcţia de şef operativ va fi eliberată curând şi putem vorbi de eventualul înlocuitor.

Judecătorii au SPULBERAT ACUZAŢIILE PROCURORILOR în cazul Alinei Bica

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuia să dea, joi, sentinţele în dosarul în care Alina Bica a fost judecată pentru că ar fi primit mită 17.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu. Completul de trei judecători de la Instanţa Supremă a dispus schimbarea încadrărilor juridice pentru cei acuzaţi şi repunerea dosarului pe rol. Fosta şefa a DIICOT nu mai este acuzată de luare de mită, ci de favorizarea făptuitorului. Următorul termen a fost fixat pentru data de 18 ianuarie 2017, ora15.00.

Alina Bica, dezvăluiri explozive

Alina Bica a făcut dezvăluiri explozive care îi vizează pe Traian Băsescu, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kövesi. Fosta şefă DIICOT a povestit cum fostul preşedinte al României i-a cerut să nu îşi dea demisia. Fosta şefa a DIICOT a povestit că fostul preşedinte Traian Băsescu a fost cel care a oprit-o în a îşi da demisia în momentul izbucnirii conflictului cu Laura Codruţa Kövesi. "Eram egala în grad a doamnei Kövesi şi Consiliul Superior al Magistraturii a emis iniţial o hotărâre prin care a refuzat arestarea preventivă în ceea ce mă priveşte. Am fost şi sunt singurul magistrat din România în legătură cu care CSM a emis o astfel de poziţie. Doamna Kövesi a convocat CSM a doua zi şi a obţinut ceea ce şi-a dorit, adică încuviinţarea arestării preventive", a afirmat Bica.

Saxo Bank: Marea Britanie este cea mai mare ameninţare pentru Europa în 2017

Începutul lui 2017 este presărat cu riscuri politice printre care alegerile prezidenţiale din Germania şi alegeri generale în Olanda. Însă Marea Britanie este cea care ne oferă cea mai mare ameninţare dintre toate - Brexit, spune Christopher Dembik, Director Analiză Macro, Saxo Bank. "Până acum, cel mai vizibil efect al Brexit a fost deprecierea lirei sterline - a scăzut cu aproape 17% faţă de dolar." "Faptul că a optat pentru un Brexit dificil arată că Marea Britanie ar avea nevoie să schimbe complet structura economiei sale până în 2019."

Lovitură pentru Liviu DRAGNEA

PSD are cea mai optimistă prognoză de creştere economică pentru 2017, respectiv de 5,5%. Iar construcţia bugetului deja anunţat a fost realizată pe acest avans al PIB. Problema este că instituţiile de credit din străinătate estimează o creştere mult mai mică a Produsului Intern Brut. Economia României va creşte cu 3,7% în 2017, estimează Banca Mondială în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, adică mult mai puţin decât nivelul estimat de PSD în Programul de Guvernare făcut în campania electorală, pe care Dragnea promite că îl va respecta noul Guvern.

JURNALUL NATIONAL

Victorie românească în turneul WTA de la Hobart

Perechea alcătuită din jucătoarea română de tenis Raluca Olaru şi ucraineanca Olga Savciuk a câştigat, sâmbătă, proba de dublu a turneului WTA de la Hobart (Australia), dotat cu premii totale de 226.750 dolari, după ce a dispus în finală de cuplul Gabriela Dabrowski (Canada)/Zhaoxuan Yang (China) cu 0-6, 6-4, 10-5. Olaru şi Savciuk, care sunt la a doua finală în decurs săptămână, după cea de la Shenzhen (China), s-au impus într-o oră şi 29 de minute de favoritele numărul trei. Olaru (64 WTA la dublu) şi Savciuk (58 WTA la dublu) au fost recompensate cu 12.300 dolari Şi 280 de puncte WTA pentru titlul de la Hobart. Perechea româno-ucraineană are trei finale jucate şi două câştigate.

Se întorc ninsorile în Bucureşti!

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri seara, la Romania TV, că de luni sunt aşteptate din nou ninsori abundente în Bucureşti. Gabriela Firea a precizat că, în ceea ce priveşte autorităţile, acestea sunt în teren pregătite să intervină, însă face apel la cetăţeni, asociaţiile proprietarilor şi a agenţilor economici să ajute la deszăpezire şi să cureţe de zăpadă zonele în care aceştia se află. "Acum suntem în comandament de iarnă şi pregătim vârful de ninsoare de săptămâna viitoare, pentru că luni seara va ninge, marţi de asemenea va ninge abundent, miercuri şi joi va mai scădea ninsoarea în intensitate. Ne aşteaptă încă o săptămână grea în Capitală şi în zona limitrofă", a declarat Gabriela Firea într-o emisiune TV.

Primarul din comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din ţară, exclus din PSD

Primarul din Ciugud, judeţul Alba comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din ţară, Gheorghe Damian, a fost exclus vineri din Partidul Social Democrat ca urmare a deciziei Comitetului Executiv Judeţean. De asemenea, consilierul judeţean Ioan Florea, fost preşedinte executiv PSD Alba, a fost exclus din partid. Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a evitat să facă publice motivele celor două excluderi, arătând că ''sunt probleme interne'' ale partidului şi că nu doreşte să intre ''în detalii''. Damian a refuzat de-a lungul timpului ofertele făcute de PDL şi PNL de a candida din partea acestora la Primărie. Gheorghe Damian a câştigat un nou mandat de edil anul trecut, al V-lea, cu 85% din voturi.

Dezvoltatorii sunt nevoiţi să dea ilegal credite

Începând din acest an, pot să acorde credite doar dezvoltatorii imobiliari înregistraţi la ANPC. Deşi obligaţia este stabilită într-o ordonanţă de urgenţă publicată în Monotorul Oficial, ea nu poate fi aplicată. Ordinul preşedintelui ANPC care urma să clarifice care este modalitatea şi care sunt documentele necesare înregistrării nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial. O măsură care a transpus în legislaţia românească o reglementare europeană (Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European) menită să-i protejeze pe românii care iau credite imobiliare direct de la dezvoltatori a rămas doar pe hârtie.

Transelectrica: România este în iminenţa apariţiei unei situaţii de criză energetică

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situaţii de criză, în perioada 16 ianuarie - 15 februarie 2017, informează Ministerul Energiei. Potrivit unui comunicat, ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, în şedinţa Executivului, o analiză privind funcţionarea Sistemului Energetic Naţional (SEN), ca urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale şi de energie electrică. În analiză prezentată, ministrul a făcut referiri inclusiv la date privind starea Sistemului Energetic Naţional, prognozele meteorologice şi evoluţia stocurilor de combustibil.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pre batrin....trebuie gasit un baietas de 14 - 15 ani

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb