REVISTA PRESEI - 14.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 martie 2011

ADEVĂRUL

Pericol de explozie la trei centrale din Japonia

Specialiştii pompează apă de mare în reactorul 3 de la Fukushima ca să prevină o nouă explozie. Starea de urgenţă a fost decretată şi la centrala de la Onagawa. La reactorul 2 de la Tokai s-a oprit sistemul de răcire. Reactorul care a explodat sâmbătă ar fi trebuit oprit în februarie. Autorităţile i-au prelungit durata de viaţă cu 10 ani. Guvernul de la Tokyo a avertizat ieri asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă. Specialiştii japonezi au pompat ieri apă de mare şi acid boric - folosit pentru controlul ratei de fisiune a uraniului - în reactoarele 2 şi 3 ale centralei nucleare Fukushima în încercarea de a le răci. Totodată, pentru a reduce presiunea în interiorul reactoarelor, au fost deschise vanele şi au fost eliberaţi în atmosferă vapori cu elemente radioactive.

Parlamentarii, cu mic, cu mare, liberi azi şi mâine pentru că este Ziua Maghiarilor

Pe parcursul unui an, senatorii şi deputaţii nu se prezintă la locul de muncă în jur de 215 zile. Legislativul de la Bucureşti beneficiază de trei luni de vacanţă parlamentară şi nu ratează nicio sărbătoare religioasă sau laică. Decizia parlamentarilor de a-şi lua liber astăzi şi mâine, pe motiv că pe 15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, lungeşte lista zilelor în care senatorii şi deputaţii nu lucrează. Senatorii şi deputaţii beneficiază de trei luni de vacanţă parlamentară - ianuarie, iulie şi august, care totalizează 93 de zile libere. În restul lunilor anului, senatorii şi deputaţii se prezintă la Parlament de luni până joi, iar vinerea au "activităţi în teritoriu". Practic însă, majoritatea parlamentarilor pleacă de la Bucureşti de miercuri iar cei care se întâlnesc cu adevărat cu alegătorii o fac joia.

S-a îmbogăţit de pe urma Apelor Române

Ca să repare o magistrală, furnizorul de apă potabilă al Prahovei trebuie să plătească bani buni unui patron din Ploieşti. Conducta care alimentează cartierul Mitică Apostol şi Combinatul Brazi şi care se tot sparge trece prin proprietatea lui Ion Petre. Ultima avarie, cea din weekend, i-a costat pe cei de la Exploatarea Sistemului Zonal Prahova, care sunt o filială a Apelor Române, nu mai puţin de 20.000 de lei. Singura persoană care a vrut să ne dea câteva amănunte despre cauza defecţiunii ce a lăsat fără apă potabilă timp de patru zile peste 200.000 de oameni a fost o angajată de la dispeceratul societăţii. Directorul filialei nu a fost de găsit.

ANAF: Nu există niciun protocol cu Realitatea Media

Blocarea conturilor Realitatea Media a fost făcută în conformitate cu Codul de procedură fiscală şi în limita datoriilor restante neachitate de companie, a transmis ieri ANAF. Precizarea autorităţilor a fost făcută după ce pe pagina de web a televiziunii de ştiri a fost postată informaţia potrivit căreia Fiscul a blocat conturile Realitatea Media, "deşi există un protocol de eşalonare a datoriilor, care a fost ignorat după seria de emisiuni legate de activitatea ANAF". Fiscul a transmis că "un asemenea protocol nu putea fi încheiat, fiindcă la această dată nu există un act normativ care să reglementeze posibilitatea legală de acordare a unei amânări sau eşalonări la plată a obligaţiilor restante ale oricărui agent economic". Mai mult, ANAF a informat că Realitatea Media înregistra, la 28 februarie 2011, datorii către bugetul general consolidat de aproape un milion de euro.

Fiscul scoate la vânzare bunurile lui Robert Negoiţă

Prin valorificarea bunurilor lui Negoiţă, statul va recupera 28 de milioane de euro, datorie reprezentând TVA din tranzacţii. Robert Negoiţă spune că va contesta în instanţă orice decizie a Fiscului considerată de el abuzivă, de vreme ce procesul-verbal de control nu a respectat legea. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe în următoarele zile procedura de valorificare a bunurilor imobiliare ale unui mare dezvoltator pentru a recupera prejudiciul din TVA neplătit în urma tranzacţiilor efectuate de acesta pe persoană fizică, a declarat Sorin Blejnar, şeful Fiscului.

Monica Macovei, europarlamentar PDL: "Schimbarea lui Boc ar recredibiliza Guvernul!"

Europarlamentarul PDL compară şefia Guvernului, într-un interviu acordat "Adevărul", cu "o cursă lungă, în care şoferul se poate schimba". Fostul ministru al Justiţiei susţine totodată necesitatea modificării Constituţiei, insistând pentru eliminarea prezumţiei de dobândire licită a averii, pentru confiscarea celor "făcute în mod ilegal sau nejustificate".

E.ON România: Preţul gazelor va exploda la iarnă

Gazele naturale se vor scumpi foarte mult spre finalul acestui an, din cauza cotaţiilor ridicate de acum ale petrolului, spune Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul". Populaţia ar trebui să primească un procent mai mare de gaze de producţie internă pentru a putea suporta preţul, susţine oficialul companiei germane. Deciziile din ultimii doi ani ale autorităţilor de a plafona preţul gazelor pentru populaţie din considerente politice, în timp ce cotaţiile au urcat pe pieţele internaţionale, se întorc acum împotriva românilor.

Scumpirea cartofilor în România, judeţ cu judeţ

Cele mai mari preţuri se regăsesc în oraşele cu populaţie numeroasă, iar cele mai drastice scumpiri din ultimii trei ani sunt consemnate în localităţile de la munte. Din 2007 până în prezent, preţul cartofului aproape s-a dublat, iar producătorii spun că la Paşte kilogramul va ajunge să coste un euro (peste 4 lei). "Adevărul" vă prezintă o hartă a preţurilor cartofilor afişate în marile pieţe ale ţării, în 2007 şi în prezent, obţinută pe baza datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică, din care reiese că preţurile acestor legume au crescut cu 50% până la 100% în toate ­localităţile.

Acciza mare presează bugetul

Creşterea accelerată a impozitării indirecte a lovit în consum şi în încasările statului. Doar sporirea controalelor poate face diferenţa. Veniturile bugetare din accize au scăzut cu 14% în ianuarie. Fiscul spune că acestea au revenit pe creştere în februarie, ca rezultat al "îmbunătăţirii activităţii de colectare". Creşterea în cascadă a accizelor a început să producă efecte contrare celor pe care mizau autorităţile, respectiv mai multe încasări la buget. În ianuarie, veniturile din accize au scăzut cu aproape 14% faţă de aceeaşi lună din 2010, la 1,16 miliarde de lei, faţă de 1,35 miliarde de lei. Ponderea acestor încasări în PIB a scăzut de la 0,3% la 0,2%.

Blejnar: Fiscul va verifica 12 români care au conturi în Elveţia în valoare totală de 50-60 milioane de euro

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a afirmat duminică, la Pro Tv, că Fiscul va verifica provenienţa veniturilor unui număr de 12 persoane care au conturi în Elveţia în valoare totală de 50-60 milioane de euro. El a precizat că autorităţile fiscale din Elveţia au transmis ANAF circa 80.000 de informări cu privire la persoane fizice române care au realizat depozite în această ţară în perioada 2007-2010.

Revoltă "nucleară" în Germania

Accidentul nuclear din Japonia a generat reacţii ale organizaţiilor ecologiste şi ale guvernelor din mai multe ţări europene. Zeci de mii de activişti au protestat în Germania faţă de planurile guvernului de a prelungi viaţa centralelor nucleare. Circa 60.000 de persoane au format sâmbătă un lanţ uman de 45 de kilometri între centrul nuclear de la Neckarwestheim şi oraşul Stuttgart (din sud-vestul ţării). Activiştii au protestat astfel faţă de planurile Berlinului de a extinde durata de utilizare a centralelor sale nucleare, o problemă-cheie în alegerile ce vor avea loc în două săptămâni în regiunea Bade-Wurtember, unde se află Stuttgart.Grupurile de mediu au cerut "pichete antinucleare" în întreaga ţară începând de luni după-amiază.

CURENTUL

Escrocheriile pseudosindicalistului Vasile Lincu

Ultima diversiune politico-mediatică de proporţii, supranumită "tabla de şah" a corupţiei din vămi, a fost lansată de liderul penal al sindicatului vameşilor şi poliţiştilor, Vasile Lincu, pentru a abate atenţia de la ilegalităţile săvårşite de el în ultimii şase ani, pe de o parte, şi, pe de altă parte, pentru a minimaliza meritele autorităţilor în declanşarea uriaşei operaţiuni anticorupţie din vămile romåneşti. Că avem de-a face cu un escroc au confirmat-o nu numai psihiatrii, care i-au analizat comportamentul public, dar şi televiziunile mogulilor care, chemate să afle în direct cine este "regina" corupţiei, au aflat doar că Vasile Blaga a fost şef de vamă la începutul anilor 1990.

PSD-ul fierbe, Geoană se relaxează

Săbiile se ascut, iar găştile interne din PSD încep să se pregătească de războiul inevitabil dintre garda veche - reprezentată de fostul lider pesedist Mircea Geoană - şi eşalonul secund ajuns la putere - reprezentat de cârlanul Victor Ponta, strunit din spate de sforarii Ilici Iliescu şi Năstase. Mai important este că formaţiunea pe care cei doi o reprezintă este cufundată într-o criză internă, dar doreşte să se erijeze în salvatoarea României. De când a venit la conducerea PSD, Ponta se tot chinuie să îi găsească nod în papură lui Geoană pentru a se debarasa de el prin aceleaşi mijloace staliniste prin care Iliescu s-a menţinut atâta timp în PSD - eliminarea adversarilor.

Botiş: Din buzunarul celor care muncesc se duc bani către cei care nu muncesc prin 202 canale

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, såmbătă, la Bistriţa, că, în prezent, în Romånia există 202 tipuri de prestaţii sociale, ceea ce înseamnă că "din buzunarul celor care muncesc se duc bani către cei care nu muncesc prin 202 canale".

Ministrul a adăugat că a vorbit despre acest aspect cu sindicaliştii care protestau în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, spunåndu-le că protestează faţă de o lege (noul Cod al Muncii) care îi apără. "Îl apară pe cel care munceşte şi îi spune celui care a lenevit că s-a terminat. Nu mai stai de la 10.00 pånă la 13.00 în cråşmă şi la 14.00 eşti obosit şi ai 25 de ani. Te duci la muncă! Şi vine cel care munceşte şi îl susţine pe cel care stă şi bea în cråşmă. Eu nu înţeleg lucrurile acestea", a spus Ioan Botiş.

CURIERUL NAŢIONAL

Stoparea contrabandei, o fata morgana

La graniţe sunt scanate între 1 şi 3 TIR-uri dintr-o sută. Într-un TIR intră până la 600.000 de pachete de ţigări. Capturile totale ale ANAF şi MAI însumează 27 milioane la o piaţă neagră de 450 milioane. Autorităţile nu ştiu să stopeze contrabanda şi, implicit, nici evaziunea fiscală. Statisticile instituţiilor care au astfel de sarcini sunt atât de diferite încât ridică semne de întrebare. În plus, nu există nicio direcţie sau departament care să le centralizeze astfel încât să se ştie cu exactitate care este nivelul real al acestui fenomen. Vama, Frontiera, Garda Financiară şi mai ales ANAF se întrec, care mai de care, în capturi "spectaculoase". Cumulate, aceste informaţii ar însemna că, raportat la întreaga piaţă neagră, capturile însumează maximum 6% din piaţa neagră (27 mil. pachete de ţigări faţă de 450 mil. pachete câte au fost vândute ilegal anul trecut).

Forţa de muncă adevărată - pierdută în străinătate şi mascată de nonvalori

Specialiştii sunt atraşi de mirajul banilor din afară. Tinerii au un plan de carieră şi fac studii care nu le oferă ceva concret ulterior. Istoria risipirii forţei de muncă din România nu este recentă şi poate nu se va termina curând dacă piaţa muncii nu învaţă să reţină capitalul uman existent şi viitor. Carenţele pieţei româneşti sunt multe. De la lipsa unei metode de consiliere a tinerilor care adesea nu ştiu ce trebuie făcut pentru a-şi trasa drumul corect către o carieră de succes şi până la oferirea unor avantaje destul de atrăgătoare, astfel încât exodul capitalului uman să se sisteze sau să se diminueze la un nivel neglijabil. Pe de altă parte sunt deficienţe şi în ceea ce priveşte capitalul uman în sine, care este de cele mai multe ori nepregătit de a îmbrăţişa corect o carieră de succes.

În faţa războiului din Libia, europenii au ales prudenţa

Iniţiativa unilaterală a lui Nicolas Sarkozy de a recunoaşte Consiliul Naţional de Tranziţie drept unic reprezentant legitim al poporului libian a fost sever criticată de partenerii săi din Uniunea Europeană. CNT a fost recunoscut totuşi ca "interlocutor politic". Este un prim pas, dar nu înseamnă că a fost recunoscut oficial. Rezultatele reuniunii şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale UE, întrunită vineri la Bruxelles pentru a lua în discuţie situaţia din Libia, sunt amplu comentate de presă, posturile de radio şi televiziune din Franţa, dar şi din alte ţări europene, în cadrul general al relatărilor despre evoluţiile din ce în ce mai tensionate din Libia şi întreaga zonă a nordului Africii. Concluzia aproape unanimă a corespondenţilor de presă acreditaţi la Bruxelles este imposibilitatea, în acest moment, a membrilor UE de a găsi o soluţie comună pentru a-l determina pe Muammad Kadhafi să înceteze atacurile distrugătoare împotriva insurgenţilor, care îi cer să plece de la putere pentru a se putea instaura un regim democratic, fără jaf şi corupţie, în deplină libertate.

Guvernul va veni peste câteva luni cu un pachet de facilităţi fiscale

Botiş: Acest pachet fiscal presupune o reducere a contribuţiilor la angajatori

"Taxarea forţei de muncă e destul de mare faţă de alte ţări din zona europeană şi cred că ar trebui să o scădem cu câteva puncte procentuale"". "Se discută la momentul actual şi despre oportunitatea prelungirii posibilităţii de a plăti datoriile restante""

Boc: A venit primăvara şi pentru PDL, şi pentru români. Toţi românii vor simţi şi în buzunare acest lucru

"PDL are două obligaţii majore. În primul rând, ca Guvernul să asigure dezvoltarea României în următorii doi ani şi în al doilea rând să apere România de Alianţa Socialistă". Preşedintele PDL, Emil Boc, susţine că venirea la guvernare a Uniunii Social Liberale, pe care a numit-o "Alianţa Socialistă", ar face "praf" toată creşterea economică din ultima perioadă şi ar duce ţara din nou în subdezvoltare, el arătând că PDL "are obligaţia să apere România de această alianţă", citează Mediafax. Emil Boc a făcut aceste declaraţii la Consiliul de Coordonare al PDL Bacău, unde cei aproape 700 de delegaţi au ales noua conducere a filialei judeţene.

Cine şi de ce ar cumpăra acum acţiuni BRD?

Acţiunea este supraevaluată prin prisma indicatorilor fundamentali, iar randamentul dividendului este de 1-2%, sub rata inflaţiei. Rezultatele companiei nu se pot ameliora înainte de 2012 pentru a justifica preţul de 14 lei/acţiune. Titlurile BRD sunt ţinta instituţionalilor, în condiţiile în care atractivitatea pentru investitorii de retail este foarte scăzută.

Tranzacţia de la sfârşitul lunii trecute, prin care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a realizat exit-ul de pe titlurile BRD în schimbul unei sume de 107,3 milioane lei, a readus în atenţia pieţei acţiunile celei de-a doua instituţii de credit din sistemul bancar românesc.

EVENIMENTUL ZILEI

Japonia: cea mai gravă criză după al Doilea Război Mondial

Premierul nipon a chemat populaţia la unitate în faţa dezastrului fără precedent în ultimii 65 de ani. Efectele cutremurului şi ale valului seismic de vineri rămân greu de cuantificat. Japonia se confruntă cu cea mai gravă criză de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat, ieri, premierul nipon Naoto Kan, la două zile după cutremurul violent şi valul seismic care au lovit coastele de nord-est ale arhipelagului, făcând peste 1.200 de victime, potrivit bilanţului oficial. Autorităţile japoneze avertizează însă că numai în prefectura Miyagi, cel mai puternic lovită de cele două dezastre, bilanţul ar putea depăşi 10.000 de morţi, în condiţiile în care foarte multe persoane sunt în continuare date dispărute.

Boc şi Blaga se bat pentru şefia PDL. PLUS Cum vrea Băsescu să se modifice Constituţia

Emil Boc nu renunţă la şefia PDL, nici Vasile Blaga la intenţia de a-i lua locul.Cei doi şi-au anunţat duminică seara colegii că vor candida pentru postul de preşedinte al partidului. Situaţia din PDL a fost discutată într-o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, care, potrivit unor surse participante, i-a sfătuit pe cei care intenţionează să intre în cursa din partid să se mai gândească până după moţiunea de cenzură ca să facă un anunţ oficial. Totodată, susţin aceleaşi surse, Băsescu le-a atras atenţia PDL-iştilor că un vot împotriva lui Boc ar transmite mesajul public că nu sunt de acord cu măsurile pe care acesta le-a luat până acum. Cât priveşte varianta unui premier independent, agreată de Băsescu,aceasta a rămas un subiect de discuţie în stand-by, urmând a fi reluat tot după moţiune.

S-au întors să racoleze tineri pentru universităţi de prestigiu

Cosmina Dorobanţu se gândeşte să renunţe la cariera în economie care începe să se contureze în Marea Britanie: are de gând să revină în Bucureşti, pentru a lucra la Banca Mondială. Să fii doctorand la Oxford nu înseamnă doar mult studiu. Mai înseamnă să ai ocazia unui prânz cu un laureat Nobel, să mergi la un dineu la care este invitat şi fostul secretar general al Naţiunilor Unite Kofi Annan şi să închei seara ca invitat special la Opera din Londra. Cosmina Dorobanţu (30 de ani) se gândeşte serios să renunţe la aceste privilegii pentru România, cu toate că a plecat de la nici 15 ani de acasă. Liceul şi facultatea le-a făcut în SUA, pentru care a obţinut o bursă de la Fundaţia Soros, a lucrat o vreme acolo şi apoi a hotărât că vrea să se întoarcă la studiu. Aşa că s-a înscris pentru un masterat în economie la Universitatea Oxford, cu toate că nu prea credea că va fi acceptată.

Managementul deşeurilor, marea problemă a României

Un europarlamentar din Comisia de mediu a Parlamentului European vorbeşte pentru EVZ despre principalele probleme de mediu ale României şi despre efectele încălzirii globale. Când deschizi blogul europarlamentarului grec Kriton Arsenis, găseşti un motto despre importanţa plantării de păduri şi fotografia unui tânăr cu părul lung şi un aer de romantic întârziat. Îi lipseşte doar chitara, în rest se potriveşte la fix cu imaginea unui hipiot modern. În vârstă de 34 de ani, grecul Kriton Arsenis este un cunoscut activist de mediu în ţara sa natală. Încă de la vârsta de 15 ani s-a implicat în diferite proiecte eco, totul culminând cu o campanie pentru dezvoltarea sustenabilă a insulelor de la Marea Egee, derulată între 2005 şi 2009 şi pe care Arsenis a coordonat-o. Acum doi ani, a primit un premiu european pentru această campanie.

FINANCIARUL

Comisia Europeană constată că judeţele "portocalii" sunt favorizate la acordarea fondurilor UE

Un document de la Bruxelles arata ca judetele conduse de PDL sunt favorizate la analiza dosarelor.

Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene a solicitat autori­tatilor romane lamuriri cu privire la analizarea dosarelor de finantare. Concluziile unui audit efectuat de Deloitte sustin decla­ratiile unor surse guvernamentale, potrivit carora fondurile de dezvoltare sunt aprobate doar cu voie de la PDL sau pe spaga.

Pentru prima data, un document oficial al Comisiei Europene (CE) pune in legatura neregulile din dosarele pentru fonduri europene si coruptia politica, institutio­na­lizata. Intr-o scri­soare a CE, transmisa de au­toritatilor ro­mane pe 25 februarie si obtinuta de "Fin.ro", sunt pu­blicate conclu­ziile unui raport de audit extern, efectuat de societatea Deloitte.

Refinanţarea, noua tendinţă în procesul de creditare

Comisioanele sunt eliminate, iar asigurarile si evaluarea imobilelor sunt gratuite. In dorinta de a revigora creditarea care le-a adus pierderi importante anul trecut, bancile isi reorienteaza agresiv strategiile catre singura piata care prezinta in acest moment un potential maxim: clientii deja indatorati. Fie ca au reluat promotiile de anul trecut, fie ca au lansat noi oferte, insotite de facilitati pe perioada limitata, 11 institutii de credit au dat startul competitiei pe piata refinantarilor, in special dupa data de 9 februarie.

Cum vede CIA economia românească?

Intre statisticile americanilor si cele oficiale exista diferente semnificative. Central Intelligence Agency (CIA) este una dintre cele mai puternice agentii de informatii din lume. Iar punctul forte al CIA il reprezinta tocmai informatiile pe care le detine despre orice colt al mapamon­dului. In baza sa de date, CIA detine informatii despre toate tarile din lume si, anual, face rapoarte detaliate despre climatul economic si social din fiecare stat. Nici Romania nu este sarita de la astfel de analize. Astfel, pe pagina de internet a serviciului de informatii cu sediul in Virginia pot fi citite pagini intregi cu cifre despre plaiurile mioritice. Datele economice, actualizate pentru anul 2010, sunt foarte multe si cuprind practic toate aspectele si indicatorii economici ce pot fi cuantificati pentru o tara.

Premierul japonez: "Asistăm la cea mai mare catastrofă din istoria ţării"

Pe de alta parte, dezastrul de saptamana trecuta poate fi exploatat astfel incat Guvernul de la Tokyo sa obtina crestere economica Dupa seismul de la Kobe PIB-ul Japoniei a crescut cu 1,9% in 1995 si cu 2,6% in 1996. 7,9 grade pe scara Richter, apoi 8,4 si 8,9: magnitudinea devastatorului cutremur care a lovit vineri nord-estul Japoniei a fost revizuita de cateva ori. Ultimul verdict a venit ieri-dimineata: 9 grade pe Richter. Valul ucigas care a urmat la cateva ore a avut 10 metri inaltime. Cel din Indonezia, din 2004, a fost de 7 metri. In topul mondial al miscarilor telurice, seismul din Tara Soarelui Rasare va urca, probabil, pe locul 4, dupa cel din Chile, din 1960 (9,5 grade), cel din Alaska (1964, 9,2 grade) si din Sumatra (2004, 9,1 grade).

ING: cursul ar putea scădea până la 4,05 lei/euro în şase luni

Analistii ING Bank Romania au majorat estimarea privind inflatia la finalul acestui an, de la 5% la 5,7%, dar au revizuit in scadere anticipatiile legate de evolutia cursului valutar pana la sfarsitul trimestrului al doilea si nu exclud aprecierea monedei nationale chiar la o rata de 4,05 lei/euro. "Credem totodata ca aprecierea leului fata de euro pare probabila, deoarece banca centrala va incerca sa atinga tinta de anul acesta, asa ca ne-am revizuit prognoza privind cursul de schimb euro/leu de la 4,25 la 4,15 la sfarsitul trimestrului al doi­lea. In acelasi timp nu excludem casti­guri ale leului pana la o rata de 4,05 lei/euro in urmatoarele trei-sase luni. Totusi, nu credem ca acestea pot fi sustinute si ne asteptam la sfarsitul anului la un curs leu/euro de 4,2", se arata intr-un raport al analistilor ING.

GÂNDUL

EXCLUSIV- TRAIAN BĂSESCU: "ÎL SUSŢIN fără rezerve pe BOC la şefia PDL". Despre premierul independent: "E TREABA MEA, nu a partidului. Puteţi sau nu să fiţi de acord"

Preşedintele Traian Băsescu îl vrea pe premierul Emil Boc ca şef al PDL, iar la Palatul Victoria - un prim-ministru tehnocrat. Şeful statului le-a mărturisit aceste lucruri liderilor democrat-liberali duminică seara, la întâlnirea de la Vila Lac 1. Conform unor surse participante la discuţii, preşedintele a avut un mesaj tranşant pentru pedeliştii care se aşteptau să fie consultaţi în chestiunea nominalizării unui nou prim-ministru. În schimb, Băsescu le-a spus clar: "Susţin varianta premierului independent. Este decizia mea când voi face numirea şi voi lua această decizie după consultarea cu premierul Boc. Dar este treaba mea, constituţional, nu a partidului, e o decizie cu care puteţi sau nu să fiţi de acord. Constituţional, puteţi să vă exprimaţi părerea în Parlament"(la votul de învestitură al noului guvern - n.red).

TRAIAN BĂSESCU VREA CA MANDATUL PREŞEDINTELUI STATULUI SĂ FIE DE 4 ANI şi o nouă posibilitate de DIZOLVARE A PARLAMENTULUI

Preşedintele Băsescu susţine ca mandatul şefului statului să fie de patru ani, iar Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării iar acesta nu este demis la referendum, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei pe care le-a prezentat PDL. Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii PDL şi preşedintele Traian Băsescu au discutat duminică despre revizuirea Constituţiei, printre propuneri aflându-se revenirea la mandatul de patru ani pentru şeful statului, dar şi posibilitatea dizolvării Parlamentului în cazul în care Legislativul suspendă preşedintele, iar acesta nu este demis la referendum

Prefectul Capitalei, confruntat cu studiul INCERC, care prognozează 450.000 de morţi în Capitală, în cazul unui cutremur pe timpul nopţii: "Nu ştiam de studiu, analizăm"

Studii efectuate în ultimii ani estimează că numărul persoanelor care şi-ar pierde viaţa, în Bucureşti, ca urmare directă a prăbuşirii imobilelor şubrede în urma unui seism de magnitudinea celui din 4 martie 1977 se cifrează între 5.000 şi 10.000. Este un calcul cinic, dar obiectiv, rezultat din însumarea locatarilor celor 100 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cărora li s-ar putea adăuga o parte dintre blocurile din clasa a II-a de risc, plus alte câteva imobile neclasificate. Ceea ce se dezbate însă, intensificat zilele acestea, urmare a sinistrului din Japonia, este cât ar putea incompetenţa autorităţilor, în materie de intervenţie de urgenţă şi de ajutorare a celor afectaţi de cutremur, să îngroaşe această statistică morbidă.

Vasilescu, BNR: "Nu există niciun impact, în nicio privinţă, al dezastrului din Japonia asupra economiei româneşti"

Unda de şoc a cutremurului japonez nu are efecte pentru economia locală. "Nu există nici un impact, în nicio privinţă al dezastrului din Japonia asupra economiei româneşti. Un posibil impact pozitiv ar fi să preluăm codul lor moral de ieşire din criză. Lecţia japoneză pare însă prea grea pentru noi", a declarat pentru gândul, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. În cursul zilei de vineri, dealerii contactaţi de gândul puneau deprecierea monedei naţionale şi pe seama seismului japonez."Au fost numai ştiri negative, de la creşterea numărului de aplicaţii pentru şomaj în SUA şi protestele din Arabia Saudită la cutremurul din Japonia. Toate aceste ştiri proaste au determinat o depreciere a leului faţă de euro şi dolar", afirma un dealer.

JURNALUL NAŢIONAL

Japonia, ca după al doilea război mondial

Stare de urgenţă după cutremur şi tsunami: criză nucleară la centrala Fukushima, mii de morţi şi pagube de miliarde de dolari. Peste 10.000 de victime, peste cinci milioane de oameni rămăşi fără curent electric, sute de mii de persoane evacuate, probleme tot mai mari cu alimentarea cu apă potabilă şi riscul ca o a doua explozie să aibă loc la o centrală nucleară. Seismul produs vineri, a cărui magnitudine a fost revizuită de la 8,8 la 9 grade, a aruncat Japonia în cea mai gravă criză de la al doilea război mondial. Formularea, aproape apocaliptică într-o ţară unde reprezentanţii autorităţilor se exprimă clar şi concis, fără "tuşee" metaforice şi evitând să provoace îngrijorare populaţiei, îi aparţine tocmai premierului de la Tokio.

Băsescu forţează demisia lui Boc şi retragerea lui Blaga

Traian Băsescu i-a convocat din nou pe şefii PDL de la centru şI din teritoriu la o nocturnă în Primăverii, presat de intenţia lui Vasile Blaga de a-şI anunţa peste patru zile candidatura la preşedinţia partidului. Băsescu a încercat să-l preseze pe Blaga să renunţe la această candidatură, încercând să îi convingă pe liderii judeţeni ai partidului să îl susţină pe Emil Boc pentru un nou mandat de preşedinte al PDL, acesta urmând în schimb să îşI dea demisia din fruntea Guvernului, după moţiunea de cenzură de miercuri, pentru a lăsa cale liberă pentru planul prezidenţial de a instala la Palatul Victoria un tehnocrat.

Emil Constantinescu: Elitele intelectuale au greşit girându-l pe "preşedintele contrabandist" Băsescu

13 martie 2011 - 16:06 Twitter Facebook Email ImprimăEmil Constantinescu a declarat, la Europa FM, că elitele intelectuale sunt responsabile de starea de confuzie generală a societăţii, în condiţiile în care l-au girat pe "preşedintele contrabandist" Traian Băsescu, fost nomenclaturist şi colaborator al Securităţii. "Preşedintele Băsescu are o calitate, foarte importantă, pentru că este vorba de o valoare în sine: sinceritatea. Deci, preşedintele Băsescu a spus totdeauna ce vrea să facă. Şi ne-a prevenit şi cine este. El ne-a spus, de pildă, în primul moment, că a fost contrabandist. Ne-a spus foarte clar: < Eu aveam bani, la sfârşitul regimului Ceauşescu eram un om foarte bogat >. Foarte bogat. Deci, nici un activist nu avea această avere, < pentru că făceam buf >. Sigur, vorbeşte în jargon. Asta însemna, făceam contrabandă.

Năstase către Boc: Nu ne scoateţi din criză, că acum cresc preţurile la toate

"În legătură cu povestea asta cu criza, eu cred următorul lucru: că românii şi maghiarii ar trebui să-l roage pe Emil Boc să nu ne scoată din criză, că în perioada crizei preţurile erau mai mici şi la benzină şi la legume. Deci, dom"le, un apel naţional: stimate Emil, nu ne scoate dom"le din criză, lasă-ne că ne era mai bine atunci. Uite acum, când ne scoţi din criză, cresc toate, cresc preţurile la combustibil, cresc preţurile la legume, la fructe, lasă-ne că ne era mai bine. Asta cred, aşa pare, în orice caz asta ar trebui să-i fie logica", a declarat Adrian Năstase.

NAŢIONAL

După ce moţiunea opoziţiei pe Codul Muncii va fi re spinsă, premierul va face o mişcare surpriză. Ultima misiune a maurului Boc!

Politicianul va demisiona din fruntea Executivului, pentru a rămâne în continuare preşedintele PDL. Emil Boc va demisiona imediat după moţiunea de cenzură, în schimbul asigurării că va fi reales preşedinte al PDL. Scenariul e dat ca sigur de mulţi democraţi. Gestul i-ar permite preşedintelui Băsescu să-l numească pe unul dintre tehnocraţii la care visează de ceva vreme. Boc nu vrea însă să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard, prin urmare doreşte garanţii că va fi reales în fruntea partidului. Aşa se explică şi întâlnirea de ieri dintre Băsescu şi liderii PDL. Neobişnuit să piardă, Traian Băsescu a încercat încă o dată să-i convingă pe democraţii fani ai lui Vasile Blaga că partidul ar avea numai de câştigat cu Boc preşedinte şi un premier tehnocrat.

Astrologii cred că Luna Plină accelerează procesele vulcanice. Cutremur pe 19 martie?

La 19 martie va fi o Lună Plină specială, aflându-se la perigeu, la distanţa cea mai apropiată de Terra. Astronomii se aşteaptă la o maree mai puternică, cu valuri mai înalte. Forţa de atracţie a Lunii poate pune în mişcare şi magma, accelerând procesele vulcanice. Alinierea unor planete, ca Neptun-Venus-Saturn, Venus-Soare-Mercur şi Mercur-Pământ-Saturn în perioada 18-20 martie, asociate cu Luna Plină de pe data de 19 martie, pot cauza cutremure de peste 7,5 grade Richter. Această predicţie se bazează pe programul Heliocentric Imagery, fără implicaţie astrologică.

PSD vrea să dea scaunul lui Geoană UDMR-ului

Până la suspendare sau excludere, conducerea PSD a decis să-l lovească pe Mircea Geoană unde-l doare mai tare. În preşedinţia Senatului, pe care social-democraţii sunt dispuşi să o ofere plocon UDMR-ului. Noul conflict izbucnit între Victor Ponta şi Mircea Geoană a repus pe tapet mătrăşirea acestuia din urmă din fruntea Senatului, susţin voci din partid. Potrivit acestora, pierderea acestei demnităţi (cu toate avantajele ei cu tot) ar reprezenta cea mai aspră pedeapsă pentru Geoană şi, de ce nu, o dulce răzbunare pentru Adrian Năstase (cel pe care Mircea Geoană l-a forţat, în martie 2006, să renunţe la şefia Camerei Deputaţilor). Funcţia ar urma să fie cedată udemeriştilor, pe post de dar de nuntă, au mai menţionat sursele din PSD, precizând totodată că primul "ofertat" a fost actualul vicepremier Marko Bela.

PUTEREA

Dovada că Mircea Geoană îşi face partid. Victor Ponta: ""Acesta este documentul discutat la ultima şedinţă a conducerii PSD""

Fostul preşedinte al PSD şi apropiaţii săi s-au întâlnit în urmă cu două săptămâni la hotel Ramada pentru a discuta despre formarea unui nou partid. În cadrul reuniunii s-au împărţit formulare pentru racolarea de membri, dar acestea au ajuns pe mâna actualei conduceri, fiind dezbătute la ultima şedinţă a Biroului Permanent Naţional. Din acest motiv, s-a pus problema excluderii lui Mircea Geoană, decizia finală urmând să fie luată în această săptămână. Mircea Geoană a fost acuzat de conducerea PSD că vrea să rupă partidul şi că detaliile acestui plan au fost discutate la întâlnirea avută la hotel Ramada cu simpatizanţii săi. "Puterea" vă prezintă în exclusivitate formularul împărţit la această reuniune, pe baza căruia urma să se facă o bază de date pentru viitorul partid al lui Geoană.

Blănculescu: ""Nu cred că cineva e atât de prost încât să depună bani murdari pe persoană fizică, în Elveţia""

Consultantul financiar Ionel Blănculescu, fost ministru al Controlului, dezumflă "balonul" aruncat de şeful ANAF cu privire la verificarea conturilor constituite de 12 români bogaţi în Elveţia, în vederea impozitării. Potrivit lui Blănculescu, demersul lui Sorin Blejnar este sortit eşecului, întrucât nici un politician corupt sau afacerist murdar nu va depune bani negri într-un cont în Elveţia pe persoană fizică, aceştia făcând plasamente prin intermediul companiilor de tip off-shore. "Ce fac ei acum este ceva de genul < Uitaţi, noi, ANAF, cât de eficienţi suntem! >. Nu cred că e cineva destul de prost încât să depună bani murdari pe persoană fizică. Personal, cred că cele 12 persoane numite de domnul Blejnar sunt perfect curate", a spus Blănculescu.

Enel Energie a livrat Poştei Române un contract de 8,3 milioane de euro. Din pricina monopolului instituit de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii

Compania Naţională Enel Energie a încheiat, la sfârşitul lunii ianuarie, un contract în valoare de 8,34 milioane de euro cu Compania Naţională Poşta Română, pentru servicii de distribuire a corespondenţei în anul 2011. Atribuirea a fost făcută fără organizarea unei licitaţii, contractul fiind încasat de Poşta Română prin negociere directă. Dacă, în alte situaţii, valoarea ar fi impus organizarea unei licitaţii publice, în cazul de faţă nu a fost posibil aşa ceva. Asta deoarece Poşta Română deţine monopolul absolut în domeniu, legiferat printr-o Decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) din 2009, monopol care a fost instituit până la data de 31 decembrie 2012.

Elena Udrea pregăteşte clădirile pentru un cutremur de peste 9 grade

Un cutremur de 8 sau 9 grade pe scare Richter e puţin probabil că ar avea loc în România. În schimb, unul de peste 7 grade este probabil, spun specialiştii seismologi. Iar efectele sale ar fi devastatoare. Cutremurul de vineri din Japonia ne-a făcut să ne întrebăm cum vom face faţă noi românii unui astfel de eveniment. Iar răspunsul la întrebare este îngrijorător. Infrastructura actuală a ţării nu ar rezista unui cutremur mai mare de 7 grade Richter. Ziarul "Puterea" vă propune să urmăriţi ce măsuri iau autorităţile pentru a preîntâmpina transformarea României într-un morman de moloz.

Capitala este cel mai vulnerabil oraş din România în cazul unui cutremur, având peste 100 de clădiri care s-ar prăbuşi complet la un seism mare şi mai mult de 300 care ar fi avariate grav.

ROMÂNIA LIBERĂ

România - Raiul falsificatorilor de bani

Metodă. Falsificatorii plasează bancnotele la piaţă şi în magazinele de cartier. Bancnota de 100 de lei este preferata infractorilor. Din cauza crizei, din ce în ce mai mulţi români aleg calea cea mai uşoară către îmbogăţire: falsificarea de bani. În ultimii doi ani, poliţiştii au găsit peste 6.000 de bancnote româneşti false. În penitenciare se află însă doar 11 condamnaţi pentru contrafacere de bani. Nicolae are de 24 de ani şi în februarie 2010 a fost închis pentru că, în urmă cu 10 ani, a falsificat peste 300 milioane de lei vechi. Avea atunci doar 14 ani şi banii româneşti încă erau imprimaţi pe hârtie. Bancnota de polimer pe care o priveşte acum e din plastic şi întrebarea dacă ar putea să o falsifice nu poate să nu-l pună pe gânduri: "Sigur e mai greu, dar aş putea".

Paştele cailor există, la Târgovişte

Sărbătoarea îşi are originile seculare în Bulgaria, dar a pătruns şi în România. La noi însă tradiţia se mai respectă azi doar în comunitatea bulgarilor din Târgovişte, în prima sâmbătă din Postul Paştelui. Caii sunt acum binecuvântaţi de preot, pentru a fi sănătoşi în noul an de muncă. Românii au o vorbă, înrădăcinată în negura timpului. Se zice aşa - la Paştele Cailor - ca şi cum nimic nu se va împlini vreodată din ce ţi-ai propus. Ei bine, nu mai ziceţi asta, pentru că se va împlini, totuşi, în prima sâmbătă din postul cel mare, al Paştelui. În această zi este Paştele Cailor, când animalele sunt duse la biserică, binecuvântate de preot, să fie sănătoase în anul ce urmează.

Cine face preţurile la carburanţi

Compania care extrage cel mai ieftin ţiţei, anume Petrom OMV, e şi prima care majorează preţurile la carburanţi.

Rezultatele unei simple căutări pe Google în privinţa majorărilor de preţuri la carburanţi ne va aduce de cele mai multe ori în prim-plan numele principalului actor de pe piaţă, anume Petrom OMV. Producătorul pe care mulţi îl percep "naţional" nu a scumpit niciodată carburanţii după concurenţa sa, reprezentată în principal de Rompetrol şi Lukoil.

Spre exemplu, majorarea din 9 martie la Rompetrol a fost anterioară de cea din ziua precedentă de la Petrom OMV şi, la fel, cele din 2 martie ale Lukoil şi Rompetrol, precedate de cea din 28 februarie a Petrom OMV. Situaţia este paradoxală, deoarece presiunile creşterilor de preţuri la ţiţei afectează în primul rând producătorii care importă ţiţeiul, anume Lukoil şi Rompetrol. În al doilea rând, Petrom OMV este singura profitabilă pe piaţă, deci singura care ar avea rezerve să nu treacă în costuri creşte-rile cotaţiilor la ţiţei.

L-a învins deja Blaga pe Boc?

Chiar dacă oficial nu a anunţat că pretinde şefia PDL, Vasile Blaga abordează deja un discurs de preşedinte: împarte promisiuni, dar şi ameninţări. Totul, în contextul unei noi întâlniri, aseară, a şefilor de organizaţii cu Traian Băsescu, unde s-a discutat şi despre revizuirea Constituţiei. "Vom câştiga toate alegerile din 2012", le-a spus ieri Vasile Blaga democrat-liberalilor de la Bacău, după ce sâmbătă, de la Constanţa, le spusese că după Congresul din 14 mai "la conducerea PDL va rămâne o echipă puternică", care ştie ce trebuie făcut pentru ca Uniunea Social-Liberală să piardă alegerile. În contrapondere, a-me-ninţările nu au fost tocmai voalate: "Cine mişcă în front să ne lase. Cine îşi vorbeşte de rău colegii, direct sau indirect, în media sau oriunde, să ne lase!".

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Ce poate face realmente Guvernul în privinţa scumpirii benzinei?

Singura pârghie prin care Executivul poate influenţa costul carburanţilor este cea legată de taxe şi impozite, care reprezintă jumătate din preţul acestora. În întreaga lume, guvernele au o atitudine profund du­plicitară faţă de subiectul scumpirii carburanţilor. Pe de o parte, acuză public faptul că majorarea pre­ţurilor ar fi "nejustificată" şi îi anchetează pe pe­tro­lişti pentru înţelegeri anticoncurenţiale de tip cartel. Pe de altă parte, profită din plin de scumpiri, înca­sând mai mulţi bani din taxa­rea carburanţilor, şi nu au niciun chef să reducă povara fiscală asupra ben­zi­nei, esenţială pentru a le mai acoperi din găurile bu­ge­tare produse de chel­tuielile publice masive.

Accize majorate, facilităţi eliminate

De la 1 ianuarie 2011, ac­ciza la benzină a crescut cu 15 euro pe tonă, respectiv de la 452 la 467 de euro pe mia de litri, iar cea la mo­to­rină, cu 11 euro pe tonă, de la 347 la 358 euro pe mia de litri. În plus, a fost elimina­tă facilitatea scutirii de ac­ci­ze pentru carburanţii cu bio­combustibili, fapt care a dus la o nouă scumpire a ben­zinei. În consecinţă, ANAF a raportat cu mân­drie în februarie creşterea în­ca­să­rilor din accize cu peste 55% faţă de luna corespunzătoare din 2010, de la 796,28 milioane de lei la 1,23 miliarde de lei. Aici trebuie precizat că tot ce ţine de accize este re­gle­mentat la nivelul Uniu­nii Europene, de la ritmul de majorare a acestora până la chestiuni legate de facili­tăţi şi scutiri. Astfel, elimi­na­rea scutirii pentru biocombustibili a fost impusă de o reglementare (de alt-min­teri aberantă) a UE.

"Interzicerea marijuanei încurajează consumul de etnobotanice"

Interviu cu Jeffrey Miron, profesor de economie şi director de studii universitare la Harvard University, Senior Fellow al Cato Institute. El va susţine, la Banca Naţională a României, o conferinţă pe teme monetare şi bancare şi va participa, în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane, la lansarea ediţiei în limba română a lucrării sale "Liberalism de la A la Z". Una dintre temele principale ale muncii de cerce­tare a profesorului Jeffrey Miron a fost şi este formularea argumentelor economice îm­po­triva prohibiţiei drogurilor, el fiind şi autorul unei lucrări importante pe această temă, cu titlul "Cri­mele războiului drogurilor. Con­se­cinţele prohibiţiei" (Drug War Cri­mes. The Consequences of Prohi­bi­tion, 2004). Din această postură, a avut numeroase intervenţii televi­zate la CNN, CNBC sau Fox News. De asemenea, profesorul Jeffrey Mi­ron a fost unul dintre criticii pro­eminenţi ai programului de salvare a băncilor din Statele Unite cu banii contribuabililor şi s-a pro­nun­ţat împotriva politicii de stimulare fiscală a economiei americane promovate de administraţia Obama.

Atac la depozitele Romgaz pe o miză de 100 de milioane de dolari

După ce a spart monopolul în producţia, distribuţia şi furnizarea de gaze, România se pregăteşte să spargă şi ultima mare companie din domeniu: Romgaz. Transpunerea în legislaţia românească a Directivei Europene 73/2009, care prevede asigurarea transparenţei pe piaţa de gaze şi eliminarea poziţiilor dominante în piaţă, a deschis drumul acaparării depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale aparţinând societăţii Romgaz şi transferarea lor în mâna unor firme private, care numai din taxa de înmagazinare pot da tunuri de milioane de euro anual. Cu toate că directiva europeană permite separarea operatorului de producţie de cel de înmaga­zinare, fără înstrăinarea depozitelor, autorităţile de la Bucureşti preferă cea de-a doua variantă. Din bătălia strict confi­den­ţială dintre autorităţile de reglementare şi producă­to­rul de gaze naturale Rom­gaz vor apărea cât de curând unul sau mai mulţi câştigători, care nu vor fi în niciun caz firme controlate de statul român.

ZIARUL FINANCIAR

Băsescu într-o o nouă dispută cu Sarkozy. Preşedintele român se opune unei intervenţii militare în Libia

Opoziţia României şi a Bulgariei faţă de o intervenţie internaţională în Libia, exprimată în timpul Consiliului European de la finele acestei săptămâni a provocat o nouă ieşire a preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy. Potrivit publicaţiei electronice EUobserver, a fost nevoie de intervenţia cancelarului german, Angela Merkel, pentru a calma lucrurile.

Încă de săptămâna trecută, Franţa a făcut presiuni ca România să recunoască opoziţia din Libia, lucru care nu s-a petrecut. Franţa, alături de Marea Britanie, ar dori o intervenţie militară - dar nu este clar care este planul, de vreme ce o astfel de intervenţie are nevoie, cel puţin formal, de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

Japonia trebuie să se reinventeze după cel mai puternic cutremur din istoria sa

Cei 127 de milioane de japonezi trăiesc de trei zile un coşmar: cutremur, tsunami, alertă nucleară. Tot celor care ştiu să sufere li se dă suferinţă. Cel mai grav cutremur din istoria Japoniei şi al cincilea ca magnitudine de când se măsoară cutremurele în lume a adus una dintre cele mai bogate ţări ale lumii într-o situaţie limită: cutremurul şi tsunami-ul au provocat mii de morţi şi zeci de mii de dispăruţi, iar posibilitatea unui accident nuclear stă ca o sabie deasupra capului celor 127 de milioane de japonezi. "Japonezii au trecut prin multe nenorociri în istoria lor şi sunt rezistenţi la durere. Sunt un popor care a suferit şi ştie să facă faţă suferinţei. Am încredere că îşi vor reveni", spune fratele unui tânăr care lucrează în Tokio, la o mare bancă de investiţii. Vineri, 11 martie, la ora 14:46 (ora României 7:46), Japonia a fost zguduită de un cutremur de nouă grade pe scara Richter. Este al cincilea ca magnitudine de când se măsoară cutremurele în lume, adică din 1900. Cel mai mare cutremur a fost în Chile, de 9,5 grade, în 1960.

Prognoză-şoc pentru curs: euro va coborî la 4 lei

Leul se va întări în continuare pe parcursul lui 2011, până la un curs de 4 lei pentru un euro în decembrie, consideră analiştii gigantului american JP Morgan, care pun astfel pe piaţă cea mai optimistă prognoză de curs pentru anul acesta.

Viziunea americanilor este îm­păr­tăşită de tot mai mulţi analişti, însă până acum previziunile de întărire a leului au fost mai rezervate. BNR a calculat vineri un curs de 4,2048 lei pentru un euro, cu 1,16 bani peste nivelul precedent, deprecierea fiind antrenată de un nou val de aversiune la risc a investitorilor pe plan mondial, după catastrofa din Japonia. Leul înregistrase pe 8 martie un maxim al ultimelor nouă luni, la 4,1869 lei/euro, cu aproape 2% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut.

UniCredit, profit de 57 mil. lei în RAS

Unicredit Ţiriac Bank, a şaptea bancă după active în 2010, a încheiat anul trecut cu un profit net de aproape 57,2 milioane de lei dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS), in scadere cu 75% fata de castigul din 2009. Banca a accelerat creditarea, reusind sa-si majoreze portofoliul brut cu aproape 13% - mult peste media pietei, insa factori precum cresterea puternica a costului riscului sau injumatatirea profitului din tranzactii financiare au afectat rezultatul net anual.

Guvernul pregăteşte reducerea taxelor pe forţa de muncă

Guvernul va veni cu un pachet de facilităţi fiscale pentru reducerea taxelor pe forţa de muncă până la jumătatea anului, pentru că angajatorii români trebuie să facă profit pentru a crea noi locuri de muncă, a spus ministrul muncii, Ioan Nelu Botiş, 43 de ani, în cadrul unei întâlniri la Bistriţa cu oamenii de afaceri din judeţ. "Vom încerca să reducem nivelul contri­bu­ţiilor astfel încât taxa pe muncă să fie mai mică. La ora actuală avem undeva la 45% acest procent al taxării forţei de muncă. Din nenorocire, e destul de mare faţă de alte ţări din zona europeană şi cred că ar trebui să-l scădem cu câteva puncte procentuale, dar nu ştiu cu câte. Pe baza unor analize, cei care sunt analişti ne vor spune până unde să ne mişcăm", a spus Botiş.

Marii transportatori spun că scumpirea carburanţilor îi obligă să

mărească tarifele

Transportatorii rutieri se aşteaptă ca în acest an profiturile să scadă din cauza creşterii preţului la carburanţi, iar o parte din firme vor intra în faliment, după ce şi anul trecut câştigurile au fost afectate de majorarea TVA şi deprecierea leului.

"O creştere de 10% la preţul carburantului atrage după sine o creştere medie a costurilor unui transportator de 4%. Este clar că profitul va scădea pentru că piaţa nu poate răspunde pozitiv pentru a acoperi costurile. Clienţii noştri nu îşi permit să crească preţul produselor la raft şi atunci scădem noi marjele. În aceste condiţii şi având în vedere că şi aşa ultimii trei ani nu au fost ani buni pentru transportatori, mulţi nu vor rezista pe piaţă", a declarat Lucia Apostol, directorul de transport al companiei Dumagas. Apostol a amintit că şi anul trecut transportatorii au fost afectaţi de scumpirea carburanţilor, de creşterea TVA şi deprecierea leului în raport cu euro, dar şi de majorarea valorii taxei de drum care este raportată la moneda europeană.

Care sunt cele mai atractive acţiuni financiare de pe Bursă pentru dividende

Acţiunile SIF-urilor sunt în prezent o opţiune mai bună pentru dividende decât titlurile Fondului Proprietatea sau cele ale BRD, din punctul de vedere al randamentelor. BRD-Groupe Société Générale (BRD), a doua bancă de pe piaţa locală, le propune acţionarilor un dividend brut de aproape 0,18 lei/acţiune, cel mai mic din ultimii cinci ani, astfel că pentru o acţiune BRD cumpărată vineri la 14,1 lei, un investitor ar obţine un randament brut de sub 1,3%. Asta în condiţiile în care acţiunile celor cinci SIF-uri oferă randamente cuprinse între 3,5% la SIF Banat-Crişana (SIF1) şi 7% la SIF Muntenia (SIF4). În urmă cu doi ani, situaţia era inversă, în condiţiile în care BRD înregistra în 2008 un profit record şi oferea dividende cu un randament de aproape 9%, în timp ce la SIF-uri, randamentele nu depăşeau 6,6%. Între timp, însă, profitul BRD a scăzut puternic în ultimii doi ani (de la 1,35 mld. lei în 2008 la 500 mil. lei în 2010) din cauza creditelor neperformante.

Raiffeisen dă drumul la speculaţii cu titlurile FP pe bursele străine

Raiffeisen Centrobank, banca de investiţii a grupului financiar austriac omonim cu sediul la Viena, va lista 13 produse structurate având ca activ suport acţiunile Fondului Proprietatea (FP) pe bursele de valori din Viena, Stuttgart şi Frankfurt, permiţând investitorilor străini să parieze în euro pe evoluţia FP. Acestea sunt primele instrumente financiare care permit speculaţiile pe Fondul Proprietatea, în condiţiile în care la Bucureşti, de la listarea din 25 ianuarie, acţiunile FP au fost puţin volatile şi au evoluat într-un interval îngust (0,59-0,61 lei/acţiune). Mai mult, deşi pe Bursa locală, acţiunile FP sunt singurele pe care investitorii pot face short selling (vânzări în lipsă, un pariu pe scăderea acţiunilor), până în prezent Bursa nu a înregistrat astfel de tranzacţii. Contractele de tip futures pe acţiunile FP nu sunt suficient de lichide pentru a oferi investitorilor posibilitatea de a specula evoluţia acţiunilor FP direct de la Bucureşti.

UPC şi-a mai redus din ritmul de scădere a veniturilor

Numărul doi pe piaţa TV din România a obţinut anul trecut venituri de 160,5 mil. $ (121 mil. euro), cu aproape 2 % mai mici decât în anul precedent. UPC România a în­re­gis­trat o scădere a veniturilor şi în 2010, mar­când astfel al treilea an consecutiv de scădere, arată datele financiare preliminare publicate de grupul american Liberty Global, proprietarul companiei. UPC este ţinta de achiziţie a rivalului său RCS&RDS, o tranzacţie care dacă s-ar realiza ar crea un "monstru" pe piaţa telecom românească, cu peste 10 milioane de abonaţi. Pe de altă parte, datele Liberty arată că subsidiara din România a reuşit să reducă rata de scădere a veniturilor la aproximativ 2% faţă de 15% şi 16% în anii 2009 şi 2008. Cu afaceri de 160,5 mil. $ (121,1 mil. euro) în 2010, veniturile UPC au fost aproape egale cu cele înregistrate în 2009, de 123,4 mil. euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb