REVISTA PRESEI 14.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 martie 2016

ADEVARUL

Cum putea fi evitată criza interceptărilor. Primele măsuri luate de Guvern

Decizia Curţii Constituţionale (CCR) de a scoate Serviciul Român de Informaţii (SRI) din jocul interceptărilor telefonice în cauze penale a fost transpusă în legislaţie. Vineri seară, Guvernul Cioloş a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că ofiţerii SRI nu se vor mai implica în cauze penale, ci doar în cele de siguranţă naţională, adică exact aşa cum a cerut CCR. Concret, ascultările ce ţin de corupţie vor intra în sarcina procurorilor şi a poliţiei judiciare, care doar se vor folosi de serverele SRI. Ordonanţa de Urgenţă adoptată la ceas de seară de Guvern a fost avizată în prealabil de CSAT. De ce legislaţia a fost pusă în acord cu decizia Curţii printr-o ordonanţă de urgenţă şi nu printr-o lege? Pentru că OUG este soluţia cea mai rapidă, care oferă continuitate luptei anticorupţie. Criza generată de decizia Curţii Constituţionale privind interceptările din dosarele penale ar fi fost evitată dacă parlamentarii ar fi aprobat, în 2007, un proiect de lege care ar fi scos interceptările de sub controlul SRI.

Marea criză a refugiaţilor din anii '40

Criza refugiaţilor de astăzi începe să prindă, treptat, proporţiile celui mai amplu eveniment de acest fel din istorie, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Iar atitudinile statelor faţă de această problemă nu sunt diferite de cele de atunci, căci fiecare învaţă ce vrea din trecut, iar istoria a găsit întotdeauna o cale de a rămâne actuală. Şi atunci, ca şi acum, s-a pus problema securităţii naţionale şi pericolul azilanţilor. La mijlocul celui de-Al Doilea Război Mondial, un caz de spionaj a scandalizat întreaga Americă şi pe aliaţii săi. Printre refugiaţii evrei care sperau la o viaţă mai liniştită peste Ocean, a fost descoperit un spion. Motiv suficient suficient pentru ca SUA să schimbe atitudinile şi politicile cu privire la imigranţi şi să indigneze - aproape până la isterie - opinia publică, arată revista Smithsonian.

Cum trăiesc românii din Israel şi Palestina războiul dintre cele două state

Zeci de mii de români sunt prinşi la mijocul unui conflict care durează de zeci de ani între Israel şi Palestina, două teritorii despărţite de un zid imens de beton şi sârmă ghimpată, dar unde moartea pândeşte de ambele părţi. Pericolul pândeşte peste tot, iar românii care trăiesc acolo îl simt în fiecare zi, indiferent dacă locuiesc în Palestina sau Israel. Comunitatea românilor din Israel este una dintre cele mai mari din Ţara Sfânta, ajungând până la 700.000 de persoane. Dincolo, în Palestina, locuiesc aproximativ 350 de români în Fâşia Gaza şi alţi 450 în Cisiordania. Cei mai mulţi care au ajuns în Palestina s-au căsătorit cu cetăţeni palestinieni care au studiat sau vizitat România.

Fiscul scoate iar la licitaţie nouă apartamente ale unei firme controlate de Sebastian Ghiţă

Fiscul scoate din nou la licitaţie nouă apartamente dintr-un bloc din Ploieşti, care aparţin Asesoft Technologies, pentru că a girat plata unor datorii eşalonate către stat ale RTV Satellite Net, firmă care operează postul România TV. Cele două firme sunt controlate de Sebastian Ghiţă prin interpuşi, susţin procurorii care îl anchetează pe fostul deputat, chiar dacă numele lui nu apare în acţionariatul societăţilor. Preţul de pornire în licitaţie, pentru fiecare dintre apartamente, este redus la jumătate, după ce alte două licitaţii au fost organizate în acest an, însă ele au eşuat, în lipsa unor participanţi. Astfel, licitaţia de vânzare a celor nouă apartemente şi a terenurilor aferente acestora va avea loc joi, 24 martie, ora 12.00, la sediul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti. Cele nouă apartamente scoase la licitaţie sunt situate la parterul şi primele două etaje ale unui bloc de pe strada Romană din Ploieşti.

Fermierii români din industria laptelui se plâng de concurenţa neloială a producătorilor din Vest

Fermierii din industria laptelui acuză concurenţa incorectă a producătorilor din Vestul Europei, aceştia din urmă primind subvenţii mult mai mari decât cei din România, astfel că se ajunge în situaţia în care crescătorii din ţara noastră nu au tehnologii la fel de performante şi, ca atare, şi preţul de producţie este mai mare. România a importat în primele 11 luni din 2015 de trei ori mai multe produse lactate comparativ cu exporturile. Importurile de lapte, smântână, iaurt, unt, brânză şi caş au avut o valoare de aproximativ 250 de milioane de euro, în timp ce exporturile pentru aceleaşi produse au totalizat doar 85 de milioane de euro, conform unui bilanţ publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Partidul lui Merkel pică testul electoral

Formaţiunea antiimigraţie Alternativă pentru Germania (AfD) a înregistrat un succces semnificativ la alegerile care au avut loc duminică în landurile Saxonia-Anhalt, Renania-Palatinat şi Baden-Württemberg, relatează presa germană. În acest timp, formaţiunea cancelarului federal Angela Merkel - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) - a suferit o înfrângere în două dintre cele trei landuri în care au fost organizate alegeri, potrivit primelor sondaje la ieşirea de la urne. Populiştii de dreapta din AfD au reuşit să intre în toate cele trei parlamente de land, cel mai bun rezultat înregistrându-l în Saxonia-Anhalt, unde s-au clasat pe locul doi, după CDU, dar înaintea SPD-ului (social-democraţi). Potrivit exit-poll-urilor citate de Deutsche Welle, în acest land din centru-est, formaţiunea Alternativă pentru Germania, care mizează pe retorica îndreptată împotriva migranţilor, a obţinut 23% din voturi, în timp ce CDU a reuşit să atragă de partea sa 29% din sufragii.

Chinezii cumpără pe bandă rulantă proprietăţi de lux în SUA

Fondul de investiţii Blackstone Group vinde pentru 6,5 miliarde de dolari un portofoliu de 17 hoteluri de lux, către chinezii de la Anbang, aceiaşi care în februarie 2015 au cumpărat Waldorf Astoria New York pentru 1,95 miliarde de dolari, transmit Bloomberg şi Reuters. Chinezii de la Anbag Insureance Group sunt foarte aproape să încheie afacerea cu Blackstone care achiziţionase hotelurile în luna decembrie a anului trecut pentru o sumă de circa şase miliarde de dolari, compania Strategic Hotels. Aceasta deţinea hoteluri operate sub branduri de renume ca Hyatt Hotels, InterContinental Hotels Group şi Marriott International. Anbang se numără printre cele mai agresive companii chineze în achiziţii transfrontaliere, cumpărând companii de asigurări şi proprietăţi imobiliare atât în SUA cât şi în Europa.

Ludovic Orban: "Catedrala Mântuirii trebuie terminată până la 1 decembrie 2018,e o expresie a fiinţei noastre"

Catedrala Mântuirii Neamului trebuie terminată până la 1 decembrie 2018, când aniversăm centenarul Unirii, a declarat duminică seara candidatul PNL la Primăria Generală, Ludovic Orban, convins că nu poate pierde voturi pentru că susţine proiectul. Candidatul PNL la Primăria Generală a mai declarat duminică seara că aşteaptă "mai multă implicare şi o prezenţă un pic mai activă" din partea preşedintelui Klaus Iohannis, inclusiv în politica internă. Întrebat dacă are ce să-i reproşeze preşedintelui Klaus Iohannis, Orban a spus că nu, dar că are unele aşteptări de la şeful statului. Orban a mai adăugat că "sub nicio formă" nu este de acord cu catalogarea făcută de Der Spiegel, care l-a numit pe preşedinte "diletant". "Toată argumentaţia prezentată în Der Spiegel nu stă în picioare", a susţinut el. Ludovic Orban a mai precizat că s-a întâlnit cu preşedintele după ce PNL l-a desemnat candidat şi că îi oferă părerea lui Iohannis dacă acesta o cere.

BANCHERUL

Inflaţia scade la -2,7%, mult peste estimări

Inflaţia anuala a scăzut in februarie la -2,7%, de la -2,1% in luna precedenta, substanţial peste estimările analiştilor, in jurul a 2,3%, datorită ieftinirii legumelor, utilităţilor si facturilor de telefonie, precum si aprecierii leului cu 1% faţă de euro. Cu toate acestea, analiştii ING Bank avertizează că anticipaţiile inflaţioniste sunt mult mai ridicate decât in ultimii ani, subliniind că fără efectele tăierii TVA-ului standard de la 24% la 20% din acest an si de la 24% la 9% pentru alimente, din iunie 2015, inflaţia este deja peste ţinta BNR, de 2,5%. In consecinţă, economiştii se aşteaptă ca banca centrală să înceapă un nou ciclu de întărire a politicii monetare spre finalul trimestrului trei sau ultimul trimestru din acest an, cum deja a lăsat să se înţeleagă si guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernatorul a sugerat că întărirea politicii monetare ar putea începe mai întâi prin majorarea dobânzii la facilitatea de depozit si restrângerea lichidităţii de pe piaţa interbancară.

Cum încalcă legea băncile, prin poprirea alocaţiilor si indemnizaţiilor pentru copii

Mai mulţi clienţi ai unor bănci, printre care Raiffeisen Bank, ne-au semnalat, pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat educaţiei financiare si rezolvării problemelor dintre bănci si clienţii acestora, ce le-au fost proprie conturile si le-au fost luaţi de către banca banii din alocaţiile si indemnizaţiile pentru creşterea copiilor, cu toate ca legea interzice acest lucru. Conform Codului de procedura civila, "alocaţiile de stat si indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii." Cu toate acestea, într-o serie de cazuri, Raiffeisen Bank a poprit conturile de alocaţie sau indemnizaţie pentru copii, la cererea executorilor judecătoreşti, si a virat sumele de bani destinate creşterii copiilor in conturile creditorilor la care clienţii băncii aveau datorii.

CAPITAL

Planul optimist al guvernanţilor: cu 8 mld. euro dublăm reţeaua de autostrăzi

Aprobarea Master Planului General de Transport poate fi considerat evenimentul anului 2016, în contextul în care fondurile destinate dezvoltării infrastructurii sunt insuficiente. Cu 8 miliarde de euro împrumutaţi, ceea ce înseamnă un deficit anual de 0,5% din PIB, oficialii de la Transporturi au planificat construcţia a încă 535 de kilometri de autostradă. În caz contrar abia vom reuşi să atingem pragul de 1.000 de kilometri. În ultimii trei ani, fiecare politician care a ocupat fotoliul de ministru al Transporturilor a făcut până în prezent doar hărţi şi schiţe. Autostrăzile şi drumurile expres erau gândite în funcţie de nevoile şi traseele folosite de politicienii aflaţi la putere.

O administraţie plină de repetenţi

În fiecare vară ne arătam indignarea faţă de rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat şi deplângem situaţia dezastruoasă în care a ajuns sistemul de învăţământ din România. Dar iată că nu doar adolescenţii de 18-19 ani sunt slab pregătiţi în susţinerea examenelor care le pot schimba destinul. Zilele trecute o ştire a făcut senzaţie. Examenul scris al concursului susţinut la începutul lunii de către candidaţii înscrişi pentru funcţiile de directori generali ai caselor judeţene de sănătate confirmă faptul că nici cei trecuţi de prima tinereţe nu sunt mai bine pregătiţi. Din 47 de candidaţi, la proba scrisă au venit doar 32 şi niciunul nu s-a calificat în etapa următoare. Mai grav este că 27 dintre cei care au participat la concurs conduc, chiar în acest moment, casele judeţene de sănătate, ca directori interimari.

De ce alegerile din SUA, de anul acesta, vor rămâne în istorie altfel!

Alegerile de anul acesta din Statele Unite vor fi consemnate în istorie cel puţin ca atipice. De obicei, partidele îşi aleg candidaţii cu mult înainte de alegerile primare, însă anul acesta, au fost chiar 17 candidaţi la un moment dat, iar jocurile nu pot fi considerate făcute nici chiar după SuperTuesday. Tehnic, după SuperTuesday au rămas în cursă 4 candidaţi din partea Partidului Republican, al cărui vârf de lance este, conform datelor, Donald Trump şi doar 2 candidaţi democraţi - Hillary Clinton şi Bernie Sanders. De ce acest excedent de candidaţi în Partidul Republican? De facto, în Congres şi în Senat, Partidul Republican este divizat în trei - facţiunea principală cu cei mai mulţi membri, facţiunea Tea Party şi aripa conservatoare. Această divizare internă a dus la un "război civil" în interiorul Partidului Republican şi a creat un vid pe care s-au grăbit să îl umple personaje excentrice dar inconsecvente precum miliardarul Donald Trump sau Ben Carson care a ieşit din cursă deja.

O eră digitală se încheie. Televizoarele 3D, pe cale de dispariţie

Samsung, Philips şi LG au anunţat că nu vor mai lansa modele noi de televizoare cu facilităţi 3D în 2016. Decizia vine pe fondul cererii scăzute de astfel de gadgeturi, afirmă experţii citaţi de presa internaţională. Potrivit lui Danny Tack, director de strategie de produs şi planning în cadrul Philips, marea problemă este numărul prea mic de producţii în format 3D disponibile pentru acest tip de televizoare. "Nu există surse 3D şi nimeni nu vrea cu adevărat 3D. De asemenea, complică televizorul foarte mult. Nevoia consumatorilor pur şi simplu nu există", a declarat acesta. Şi sud-coreenii de la Samsung sunt decişi să renunţe la televizoarele 3D. Într-un comunicat de presă, compania sud-coreeană a anunţat că "cele mai noi modele de TV-uri 2016 de la Samsung nu vor avea funcţionalitate 3D. Filmele în format 3D vor putea fi văzute, astfel, numai la cinematograf.

China, măsuri destinate sprijinirii băncilor afectate de nivelul ridicat al creditelor neperformante

Autorităţile de reglementare din China vor accelera măsurile destinate sprijinirii băncilor afectate de nivelul ridicat al creditelor neperformante, dar unele din aceste măsuri riscă să menţină pe linia de plutire aşa-numitele "firme zombi", se arată într-un articol apărut duminică în publicaţia americană Wall Street Journal (WSJ). Termenul "firme zombi" se referă la companiile care au încetat producţia dar păstrează personalul pe statele de plată deoarece autorităţile locale sunt îngrijorate de posibilul impact social şi economic al falimentelor şi şomajului. Directorii principalelor patru bănci de stat din China susţin că autorităţile de reglementare analizează metode prin care creditorii să schimbe împrumuturile neperformante cu acţiuni în anumite companii "prea mari pentru a da faliment" (too big to fail).

CURENTUL

Exclusiv: fata reclamagioaicei de la Vianu a intrat la liceu fără a participa la Evaluarea Naţională

Comisia de admitere a Municipiului Bucureşti, după repartizarea computerizată, a constatat că fiica Luminiţei Macsim şi-a echivalat studiile efectuate la International School of Bucharest, nu a susţinut examenul de Evaluare Naţională şi, acum vine bomba, existau locuri libere în acel moment la liceul pentru care s-a făcut opţiunea, aşa că au admis-o la Tudor Vianu, fără nicio evaluare, fără niciun examen. În vara anului 2014 la specializarea matematică- informatică la Vianu au fost 252 de locuri. La repartizarea computerizată s-au ocupat toate cele 252 de locuri cu copii care obţinuseră cel puţin media 9,44. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că din cei 252 de copii admişi, şase copii au renunţat, iar pe locurile libere Inspectoratul a admis suplimentar 10 copii, printre care şi fata dnei Macsim. Sursele au explicat că totul se reglează din mers: pe parcurs, unii copii se mai retrag alţii se transferă, aşa că legea nu se încalcă. Lucru care rămâne de stabilit.

Incredibil: actele prin care Oprea şi Onţanu au devenit generali au fost distruse de MApN

În România, orice firmă privată este obligată să păstreze documentele financiar-contabile justificative timp de 10 ani iar dosarele de personal inclusiv statele de plată, timp de 50 de ani. Ministerul Apărării Naţionale a distrus după cinci actele prin care penibilii Gabriel Oprea şi Nicolae Onţanu au devenit generali după cum se arată într-un răspuns al MApN. "La sfârşitul anului trecut vă anunţam că am adresat o întrebare către MApN referitoare la modalităţile în care domnii Neculai Onţanu şi Gabriel Oprea au primit gradele militare şi am cerut să se facă publice documentele care au stat la baza acestor avansări. Câteva luni mai târziu primesc un răspuns sec şi sfidător prin care reprezentanţii MApN îmi spun că ei au păstrat respectivele documente doar 5 ani de la data întocmirii, iar în prezent nu le mai au. Atât. Fără nicio trimitere către instituţia la care se află în prezent sau ce demersuri ar trebui să fac în continuare pentru a le găsi. Nu în ultimul rând, iau în considerare inclusiv depunerea unor plângeri celor care încearcă să muşamalizeze posibile infracţiuni." anunţă deputatul PNL Dan Cristian Popescu.

EVENIMENTUL ZILEI

Analiştii politicii pun sub semnul întrebării mandatul "diletantului" Klaus Iohannis

După ce săptămânalul german Der Spiegel l-a taxat dur pe preşedintele Klaus Iohannis pentru acţiunile sale, în special pentru retragerea decoraţiei lui Làszlo Tökés. "Evenimentul zilei" a consultat mai mulţi analişti politici. Unii spun că mandatul lui Iohannis este "un dezastru" şi îşi fac griji că îl va încheia. Politologul Vladimir Tismăneanu, de la Universitatea din Maryland, din Statele Unite, sub a cărui îndrumare, în 2006, o comisie prezidenţială a elaborat un fel de carte neagră a comunismului, a declarat pentru Spiegel Online că decizia lui Iohannis este o «răzbunare a Securităţii» şi «punctul culminant al unei monstruoase campanii de defăimare, care durează de ani de zile, împotriva Tökés». Retragerea ordinului este decizia cea mai stranie din mandatul de peste un an de zile a lui Iohannis, dar nu singura.

Scapă cine poate: migranţii dau năvală în Europa la prosperitate de-a gata - de Iulian Chifu |

De la momentul crizei economice din 2007-2008, dar mai ales pe parcursul crizei proprii a datoriilor suverane, UE în loc să iradieze valori, schimbare, soft power, atracţie pentru propriul model şi capacitate de transformare a vecinătăţii, prin politica de vecinătate, a făcut implozie, a devenit retractilă, interesată strict de propriile probleme şi de convergenţa internă, ba creând probleme şi între statele membre şi diferenţe substanţiale, rod al lipsei substanţiale de solidaritate a celor vechi şi mari faţă de noii veniţi. Rezultatul a fost catastrofal: odată ce UE a pierdut capacitatea şi imaginea de a putea aduce prosperitatea, democraţia, libertatea şi modul de viaţă în statele din vecinătate, din acel moment s-a declanşat exodul, pe soluţii individuale, în care toţi cei care şi-au permis au plecat spre Europa, tărâmul făgăduinţei, să prindă prosperitatea acolo unde este ea, cât se mai poate. De aici acest Exod generalizat. De aceea UE trebuie să demonstreze că poate gestiona valul şi poate inversa trendul, revenind spre exportul de valori, interese şi stabilizare în vecinătate. Dacă nu, va face implozie.

Gripa face ravagii în România! 67 de morţi de la începutul sezonului gripal

Cele mai multe decese s-au înregistrat în Bucureşti (18) şi judeţul Argeş (10). Dintre decedaţi, 55 erau nevaccinaţi, pentru 11 persoane nu se ştie dacă s-au imunizat sau nu; doar unul făcuse vaccinul antigripal. De asemenea, 58 de persoane aveau afecţiuni pre-existente. Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, "activitatea gripală evoluează cu intensitate medie în acest sezon, cu extindere regională în zona sudică (Bucureşti, Constanţa, Olt, Dâmboviţa şi Argeş). Alte cazuri au apărut şi în judeţele Sibiu, Iaşi şi Prahova. 67 de oameni au murit în doar 5 luni (între 15 octombrie - 14 martie), din cele câteva mii de cazuri de gripă confirmate. În total, la 754 de persoane a fost confirmată prezenţa A(H1N1).

JURNALUL NATIONAL

ATENTAT in Turcia. Cel puţin 32 de morţi în explozia de la Ankara

Cel puţin 32 de persoane au fost ucise şi alte 75 rănite într-o explozie în centrul Ankarei, a anunţat guvernatorul local, citat de CNN-Turk, relatează Reuters şi DPA. Potrivit unui oficial din domeniul securităţii, citat de Reuters, explozia pare să fi fost un atentat sinucigaş cu maşină capcană. Atacul nu a fost deocamdată revendicat. Constatările iniţiale sugerează că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, sau un grup afiliat. este responsabil pentru atentatul cu maşină capcană comis duminică în capitala Turciei Ankara, care a ucis 32 de persoane şi a rănit mai mult de 75, a declarat un oficial din securitatea turcă, în timp ce nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilităţii, informează Reuters şi DPA. "Potrivit constatărilor iniţiale, se pare că acest atac a fost comis de PKK sau o organizaţie afiliată", a declarat acest oficial pentru Reuters.

Preşedintele Iohannis a decorat-o post-mortem pe Iolanda Balaş

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat sâmbătă decretul de decorare post-mortem a multiplei campioane olimpice Iolandei Balaş-Soter, anunţă Administraţia Prezidenţială. Şeful statului a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer Iolandei Balaş-Soter "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate pusă în slujba sportului de performanţă, contribuind, pe această cale, la afirmarea pe plan internaţional a şcolii româneşti de atletism, precum şi la promovarea valorilor olimpice în rândul tinerelor generaţii de campioni''. Iolanda Balaş a murit vineri, la vârsta de 79 de ani. Iolanda Balaş-Soter este prima campioană olimpică a atletismului românesc, singura de altfel, posesoare a 2 titluri supreme în sportul olimpic numărul 1. Ea a reuşit performanţe fără egal - 14 recorduri mondiale la săritura în înălţime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioană olimpică, 3 europene (şi o medalie de argint).

Ministerul Finanţelor lansează un program IT care controlează toate cheltuielile publice, până la nivel de grădiniţă

Ministerul Finanţelor a lansat, vineri, în prezenţa premierului Dacian Cioloş şi a ministrului Anca Dragu, o aplicaţie informatică prin care va putea controla, în timp real, toate cheltuielile instituţiilor publice din România, până la nivel de grădiniţă, şi care va deveni complet operaţională în 2017. În program vor fi introduse toate cele aproximativ 13.700 de instituţii publice din România, de la ministere şi agenţii centrale până la primării de comune, şcoli şi grădiniţe. "În două luni vom extinde informaţiile. Va cuprinde gradul de angajare, numărul angajaţilor, raportul financiar, tabel cu cheltuielile. Salariile vor fi publice la fiecare instituţie şi se va face o monitorizare în timp real a alocării şi utilizării resurselor publice", a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la lansarea programului. Sistemul permite monitorizarea în timp real, de către Ministerul Finanţelor, a alocării şi utilizării banilor publici, astfel că în orice zi se poate şti ce cheltuieli se fac la nivel naţional.

NATIONAL

Ministerele îşi spală maşinile de doua ori pe zi!

Datele inspectorilor lui Văcăroiu arată că sunt ministere întregi in care, pe tot parcursul anului, absolut toate maşinile din parcul auto sunt spălate "interior-exterior" de cate două ori pe zi! Iar motorul de două ori pe lună, după cum arată bonurile decontate de la spălătoriile auto care au prins astfel de contracte fabuloase. Asta ca să nu mai vorbim că, in documentele justificative ale plăţilor dibuite de către inspectorii Curţii de Conturi in contabilitatea respectivelor ministere, erau spălate zilnic si maşini "fantomă", care pur si simplu nu existau la data in care patronii spălătoriilor auto partenere încasau sume astronomice de pe urma acestei adevărate afaceri a mileniului. Însă, concomitent, preşedintele Curţii de Conturi ţinteşte mult mai sus, la cei mai importanţi coloşi economici străini. Pentru că, ştiind brusc unde sa caute prin documente, oamenii lui Văcăroiu au descoperit că privatizări uriaşe precum cele operate de Petrom, GDF Suez, CEZ, E.ON sau ENEL ar fi fost ilegale.

Dragnea o umfla pe Firea pentru Pandele

Conform unor surse din interiorul PSD, liderul partidului, Liviu Dragnea, încearcă sa o impună pe Gabriela Firea in postura de candidat la Primăria Capitalei, chiar daca aceasta nu sta cel mai bine in ultimele sondaje de opinie. Si mai exact, gurile rele pesediste spun ca ultimele cercetări sociologice, efectuate de Gallup, arata ca cel mai bine situat ar fi Şerban Nicolae, nicidecum Gabriela Firea. Cu toate acestea, Dragnea insista sa ca PSD sa o nominalizeze pe soţia primarului din Voluntari, ca urmare a înţelegerii pe care liderul PSD o are cu edilul in cauza.

Proprietarul unei maşini Tesla, amendat cu 10.000 de dolari pentru emisii poluante!

John Nguyen a fost condamnat sa plătească aceasta amenda pentru ca automobilul sau electric, Tesla Model S a depăşit normele de emisii poluante, chiar daca modelele Tesla nu emit niciun gaz nociv pentru atmosfera. Ministerul Transportului din Singapore a impus aceasta amenda urmare a primelor teste ale maşinilor Tesla din aceasta tara, clasificând Modelul S in categoria vehiculelor nocive pentru mediu. De fapt, autorităţile nu au luat in calcul numai cantitatea de emisii poluante de la gura ţevii de eşapament, pe care Tesla nu le are, fiind o maşina electrica, informează Sputnik. Însă, la rezultatul final al testelor s-a adăugat un indicator care determina volumul emisiilor de dioxid de carbon provocate in timpul producerii de electricitate, "carburantul" maşinilor Tesla: adică 0,5 grame pe kilometru pentru fiecare watt/ora consumat de o maşină.

PUTEREA

Cât va câştiga "grădinarul de la bloc" în Sectorul 4. Proiectul lui Băluţă

Toţi proprietarii de apartamente din Sectorul 4 au primit, la sfârşitul săptămânii trecute, în cutiile poştale, o... invitaţie de angajare. Primăria Sectorului 4 angajează aproximativ 1.000 de persoane, care să se ocupe de spaţiile verzi ale celor circa 1.600 de blocuri din sector. Edilul Daniel Băluţă le explică destinatarilor: "am anulat un contract cadru în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei", bani care se vor "întoarce la cetăţenii din sector". "În urmă cu aproximativ două luni, Primăria a devenit unic acţionar la Administraţia Drumuri şi Parcuri Sector 4 SA, achiziţionând cele 49% din acţiuni care se aflau la alţi proprietari. Atunci, am putut pune în aplicare ideea domnului primar: am reziliat contractul dintre Primărie şi ADP, în sumă de 300 de milioane de lei anual, pentru îngrijirea spaţiilor verzi ale blocurilor de locuinţe; şi am demarat acest proiect, numit «Grădinarul de la bloc», prin care ne propunem să angajăm în jur de 1.000 de persoane, care să facă, pentru ei şi vecinii lor, ceea ce făceau angajaţii ADP înainte.

Grecia vrea peste 600 milioane de euro pentru gestionarea migranţilor

Costurile gestionării crizei migranţilor în Grecia vor depăşi suma estimată anterior - 600 milioane de euro (670 milioane de dolari) - deoarece din ce în ce mai mulţi refugiaţi sunt forţaţi să rămână pe teritoriul statului elen, a afirmat duminică Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), transmite Reuters, citată de Agerpres. Peste 44.000 de migranţi sunt înregistraţi în Grecia. Majoritatea lor, peste 12.000, stau în condiţii precare în apropiere de localitatea elenă de frontieră Idomeni, în speranţa că Macedonia îşi va deschide graniţa. Cu doar o lună în urmă Banca Centrală a Greciei estima că suma de 600 milioane de euro va acoperi costurile înregistrate cu operaţiunile de salvare, adăposturi şi repatriere. "Acea estimare se baza pe faptul că Grecia era doar o ţară de tranzit, dar dacă acum va trebui să găzduim un mare număr de refugiaţi, această prognoză va trebui să fie revizuită", a declarat Stournaras într-un interviu acordat publicaţiei italiene Il Sole 24 Ore.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Oleg Malginov, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti: Ar fi o eroare să ignorăm Europa de Est

Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Malginov, recunoaşte că are relaţii personale cu lideri ai societăţii civile, cu politicieni din toate partidele şi că în acest an îşi propune să continue "contactele cu parlamentarii". Uriaşele investiţii militare pe care le face Moscova în Crimea sunt necesare pentru "apărarea în faţa ameninţărilor diverse" explică Oleg Malginov, precizând că instituţiile create pentru stabilitatea Mării Negre ar putea funcţiona în continuare "dacă n-ar exista interferenţe din exterior", adică din partea NATO.

Naţionalismul bizar al regimului Iohannis sau de ce e nevoie de mai puţin SRI

Atunci când îl decorezi pe românul Eugen Nicolicea pentru "rol determinant" în victoria Revoluţiei şi îi retragi decoraţia ungurului Laszlo Tokes pentru aceleaşi merite, atunci ai o mare problemă de adecvare la realitate şi o lipsă completă a organului de detectare a ridicolului. Din motive neclare, asistăm, în mandatul Iohannis, la exacerbarea naţionalismului xenofob, a cărui unică ţintă este subminarea instituţiilor democratice şi a statului de drept. Într-un mod subtil, ascensiunea acestui naţionalism are legătură cu ascensiunea SRI şi de aceea, poate neaşteptat, recenta decizie CCR de reducere a puterii SRI este binevenită.

Cât de mare va fi impactul dării în plată asupra băncilor

Programul "Prima Casă" are o mică pondere în totalul tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară, astfel că dispariţia acestuia nu va influenţa foarte mult instituţiile bancare, însă ar putea avea impact în piaţa imobiliară, susţin experţii chestionaţi de România liberă. Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu aminteşte că programul "Prima Casă" a fost iniţiat în mai 2009. "În acest timp, au fost realizate 120.000 - 130.000 de tranzacţii. Dar, numai anul trecut, au fost încheiate, în total, 750.000 de contracte imobiliare în România, dintre care doar peste 20.000 pe «Prima Casă». Aşa că dispariţia acestui program nu va fi un element definitoriu în influenţarea pieţei imobiliare", a explicat acesta. Totuşi, Aurelian Dochia, membru în Consiliul de Administraţie al BRD - Société Générale, consideră că dispariţia progra-mului de acordare de împrumuturi prin sistemul "Prima Casă" va afecta segmentul creditelor imobiliare.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu, contra trendului european. BNR va înăspri politica monetară

BNR se pregăteşte să înăsprească politica monetară, după relaxarea din ultimii şapte ani, în divergenţă cu Banca Centrală Europeană (BCE), care a intensificat relaxarea monetară, du­când dobânda de politică monetară la 0%, cel mai scăzut nivel din istorie. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a semnalat recent posibilitatea înăspririi politicii monetare mai devreme decât se avea în vedere anterior, în con­textul re­ve­nirii inflaţiei. Înăsprirea politicii monetare ar urma să fie făcută în două etape, urmând să demareze cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor la facilităţile permanente în jurul ratei dobânzii-cheie şi să continue cu majorarea dobânzii-cheie. După decizia BCE, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, spune că România, care are una dintre cele mai mari dobânzi-cheie din regiune, de 1,75%, este deja pe o traiectorie "divergentă" faţă de BCE din cauza accelerării inflaţiei şi a sugerat trecerea la un ciclu de întărire a politicii monetare, chiar dacă BCE a intensificat relaxarea monetară în zona euro, potrivit Bloomberg.

IKEA cumpără de la români 4% din tot ce vinde la nivel mondial

Aproximativ 4% din produsele de mobilier şi din decoraţiunile care ajung pe harta globală de retail a grupului IKEA sunt fabricate de furnizori din România, a spus pentru ZF Stefan Vanoverbeke, retail manager al IKEA pentru Europa de Sud-Est (Croaţia, România, Serbia şi Slovenia). "Plănuim să dublăm volumul produselor achiziţionate din România în următorii cinci ani. Pentru a atinge acest obiectiv, compania IKEA îşi doreşte să crească numărul de furnizori", a explicat Stefan Vanoverbeke. El conduce businessul IKEA din România din toamna anului trecut, după ce l-a înlocuit pe Cornel Oprişan, cel care a pus, practic, bazele IKEA pe plan local şi care a fost promovat la nivel de grup. Furnizorii IKEA din România au 14.000 de angajaţi, iar valoarea produselor livrate anual către grup ajunge la 400 mil. euro.

Ce sectoare creditează băncile: agricultura pe plus, construcţiile, pe minus

Finanţările acordate sectorului agricultură au avut cel mai rapid ritm de creştere în luna decembrie din 2015 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, respectiv 4,4%, urmate de creditarea în industrie (4% ritm anual de creştere) şi servicii (2,5%). La polul opus, creditarea în construcţii s-a diminuat cu 1%, iar finanţările pentru administraţie s-au ajustat cu 2%. Soldul creditelor acordate şi al angajamentelor asumate de bănci pentru sectorul agricultură afişa la finele lunii decembrie o valoare de aproximativ 12,8 mld. lei (echiva­lentul a 2,8 mld. euro), fiind în creştere cu 4,4% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, potrivit datelor BNR. Creditarea în agricultură, chiar dacă are o pondere redusă în totalul creditării corporate, de doar 7%, a înregistrat totuşi în ultima lună din 2015 cel mai ridicat ritm de creştere la nivelul împrumuturilor care au mers către sectoarele de activitate ale economiei. Pe locul doi în ceea ce priveşte ritmul de creştere a creditării se poziţionează finanţările care au mers în industrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb