REVISTA PRESEI - 14.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Typhon şi Gripen continuă lupta cu F-16

Chiar dacă nu au mai venit cu avioanele la Bucureşti, SAAB şi Eurofighter fac noi oferte în speranţa că vor reuşi să "sufle" contractul americanilor. Americanii au expus două avioane F-16 în cadrul expoziţiei de armament Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) organizate la Bucureşti. Ieri dimineaţă, imediat după deschiderea oficială a expoziţiei, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Ion Aurel Stanciu, s-a urcat cu greu în cabina unui avion F-16. Special pentru BSDA, comandamentul forţelor americane din Europa a trimis în România două aeronave F-16 Block 40.

România, în programul extremiştilor din Jobbik

La mitingul postelectoral s-a cântat Imnul Secuiesc şi s-a scandat lozinca "Să piară Trianonul". Jobbik a criticat fosta guvernare socialistă care nu a pus condiţii pentru primirea României în UE, în aşa fel încât să obţină mai multe privilegii pentru maghiari.

La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, partidul de extremă dreapta "Jobbik" a reuşit să obţină trei mandate. Stimulaţi de acest succes, liderii formaţiunii şi-au fixat drept obiectiv cucerirea puterii.

Polonezii contrazic varianta rusească

Controlorii de trafic ruşi s-au plâns că piloţii polonezi nu se descurcau prea bine în rusă. Oficialii de la Varşovia susţin că, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel.

Comandantul avionului prezidenţial care s-a prăbuşit sâmbătă în vestul Rusiei ştia bine limbile rusă şi engleză. Mai mult, pilotul în vâstă de 36 de ani cunoştea bine şi aeroportul de la Smolensk. . Acesta zburase la Smolensk cu doar trei zile înainte de tragedie, cu premierul Donald Tusk.

Mihail Gorbaciov, în România după 20 de ani

Ultimul lider al URSS se întoarce azi în ţara noastră. Ultima sa vizită a fost în iulie 1989. Gorbaciov vizitează România la invitaţia unei companii de presă pentru a participa la lansarea ziarului "Puterea". Mihail Sergheevici Gorbaciov, conducător al Uniunii Sovietice între 1985 şi 1991, este invitat în România pentru a marca apariţia publicaţiei "Puterea", viitor cotidian naţional patronat de un trust de presă al cărui nume rămâne încă necunoscut. Potrivit lui Adrian Thiess, reprezentantul misterioasei companii, ziarul "Puterea" "va fi finanţat de unul dintre cele trei mari trusturi de presă germane, dar nu-i pot dezvălui numele deocamdată".

Ingeniozităţi mediatice de Andrei Pleşu

Se cultivă, pe toată linia, spectacolul ieftin, gluma groasă, inventivitatea şuie. Dincolo de prost gust, această mentalitate a ajuns să fabrice proaste maniere, false vedete, vipuri de bodegă, politicieni deşuchiaţi. Lumea trebuie distrată. Cu forţa, dacă e nevoie. Cu orice preţ. Sub comunism, lumea trebuia lămurită, dăscălită, omogenizată ideologic. Acum ea trebuie înnecată în divertisment. Entertainment über alles! E musai să consumi, zi şi noapte, chestii haioase, să te hâhâi, să te zbengui, să faci (şi să ţi se facă) poante, să nu fii trist, să nu cazi pe gânduri, să nu fii singur. Trebuie să fii cool! Băşcălios, "de gaşcă", gata de şotii.

Cioloş dă piept cu reforma agricolă

Comisia Europeană vrea să limiteze plăţile directe către o parte dintre cei mai mari fermieri europeni. Comisarul european Dacian Cioloş îşi asumă rezolvarea unui subiect controversat în multe state membre, ce poate face parte din noua Politică Agricolă Comună (PAC). Comisia Europeană (CE) a indicat, luni, că este pregătită să limiteze plăţile către o parte dintre cei mai mari fermieri europeni, în cadrul viitoarei reforme a PAC. Subiectul a stârnit deja o serie de controverse în mai multe state membre UE.

CURENTUL

Rapsodul PNL Mircea Diaconu - incompatibil cu funcţia de senator

Tot mai prezent pe televiziunile mogulilor, vicele PNL, senatorul-mim Mircea Diaconu, continuă să joace şi în politică un dublu-rol. Fidel profesiei, sau mai degrabă salariului deloc de neglijat obţinut la conducerea Teatrului Nottara, Mircea Diaconu a dorit să fie şi senator, şi director de teatru, gândindu-se probabil că aşa împuşcă doi iepuri dintr-o dată. Curat incompatibil, domnule senator! Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în 2008, scrie negru pe alb că un ales nu poate fi şi-n Parlament şi la conducerea unei instituţii publice, aşa cum este de altfel teatrul.

Putinţă de Tia Şerbănescu

Frumos popor sunt polonezii ăştia! Lecţia poloneză de a îndura şi depăşi tragediile, aproape unică în Europa, se regăseşte şi în discursul pe care preşedintele Kaczynski n-a mai apucat să-l rostească la Katyn despre genocidul niciodată pedepsit - care, iată, a produs alt genocid. Apărut după câteva luni de absenţă TV la "Naşul" preşedintele Băsescu s-a declarat marcat de tragedia poloneză dar a refuzat prudent speculaţiile pe tema catastrofei aviatice deşi, când e vorba de Putin, e cu putinţă orice.

Uninominalul lui Băsescu bulversează partidele politice

După 20 de ani de tranziţie de la comunism la democraţie, sistemul electoral uninominal majoritar cu două partide mari ar fi o soluţie fezabilă care să răspundă la necesităţile electoratului, în contextul în care multitudinea de partiduleţe şi alianţe s-a dovedit falimentară în toţi aceşti ani. Traian Băsescu a declarat ieri la B1 TV că este un susţinător al pragului electoral de 10% pentru intrarea în Parlament sau al unui sistem electoral care să permită existenţa a două partide mari, care să alterneze la guvernare cu sprijinul unui partid mai mic.

"Băieţii deştepţi" din universităţi au salarii mai mari decât cele ale laureaţilor Nobel

Asociaţia pentru educaţie şi cercetare EDU CER din România cere Guvernului, Curţii de Conturi şi Agenţiei Naţionale de Integritate să investigheze modul în care "băieţi deştepţi" din sistemul universitar şi academic primesc de la statul român, încălcând Codul Muncii, salarii lunare nete de 4-5 ori mai mari decât ale preşedintelui României.

Teo conduce în opţiunile electoratului din Colegiul 19

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile parţiale din Colegiul 19 al Capitalei, candidatul PD-L, Teo Trandafir, ocupă prima poziţie în opţiunile electoratului din fieful conservatorilor. Astfel, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CSOP la comanda organizaţiei PDL Sector 4, Teo are cu 14% mai mult decât candidatul unic al alianţei PSD-PC, susţinut de PNL, Liliana Mincă. Astfel, Teo Trandafir ar fi votată de 57% dintre persoanele care s-ar prezenta la vot, faţă de doar 43%, cât ar obţine Liliana Mincă.

CURIERUL NAŢIONAL

România pierde concursul cu vecinii

Niels Schnecker: România este în competiţie cu ţările vecine, aşa că este nevoie de o legislaţie dinamică şi o reducere a parafiscalităţii. Pârvu (CNIPMMR): Avem un mediu de afaceri impredictibil care descurajează investitorii. Investiţiile străine directe în România au scăzut de aproape trei ori în primele două luni din acest an, până la 466 milioane euro, comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, finanţând în proporţie de 61,8% deficitul contului curent, potrivit datelor BNR.

Românii au vândut pe bursă cât au cumpărat străinii

Nerezidenţii au adus în piaţă 218 milioane de lei. În schimb, investitorii locali au scos de pe bursă titluri în valoare de 210 milioane lei. Investitorii străini au fost cumpărători neţi la BVB în primul trimestru aducând în piaţă 218,2 milioane lei (53 milioane euro), în principal ca urmare a ofertei de preluare derulată la Rompetrol Rafinare (RRC) de grupul Rompetrol, iar românii au retras 210,6 milioane lei (51,1 milioane euro), informează Mediafax. Situaţia din primele trei luni este contrară cu cea din perioada similară a anului trecut, când românii au realizat investiţii nete de 13,5 milioane lei, în timp ce străinii au vândut cu 14 milioane lei mai mult decât au cumpărat.

Boc: Descentralizarea este posibilă doar cu aportul Ministerului Finanţelor

Avertismentul a fost lansat ieri, la reuniunea comitetului tehnic interministerial. Secretarii de stat din ministere vor organiza întâlniri săptămânale. Descentralizarea administraţiei publice nu poate fi realizată fără sprijinul efectiv al Ministerului de Finanţe, care trebuie să discute soluţii privind resursele financiare, a declarat ieri premierul Emil Boc.

Deficitul balanţei de plăţi a urcat la 754 milioane euro

Deficitul balanţei de plăţi a României a reînceput să crească în februarie, ajungând la 754 mil. euro după primele două luni, în urma diminuării puternice a transferurilor curente şi a dezechilibrului pe partea de servicii, arată datele publicate de BNR. În primele două luni din 2009, deficitul balanţei de plăţi a fost de doar 459 mil. euro. Evoluţia din februarie reprezintă o inversare de tendinţă, după mai mult de un an de contracţie puternică a deficitului extern, care a continuat şi în prima lună din acest an, când deficitul de cont curent s-a redus cu 73%, la 123 mil. euro.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, ieri, în scădere ratingurile Bancpost şi Banca Românească, de la "BBB-" la "BB+", după decizia similară de vineri privind calificativele băncilor mamă din Grecia, National Bank of Greece (NBG) şi EFG Eurobank. Calificativele celor două instituţii de credit au fost puse sub supraveghere, cu implicaţii negative, se arată într-un comunicat al Fitch, citat de Mediafax. Totodată, agenţia a revizuit în scădere şi ratingul pentru credite pe termen scurt al Băncii Româneşti, subsidiară a NBG, de la "F3" la "B", iar cel de sprijin de la "2" la "3".

BSDA a reunit 98 de companii şi instituţii româneşti şi 57 străine

În ciuda crizei financiare şi economice, cea de-a treia ediţie a Expoziţiei dedicate Industriei Aeronautice, Apărării, Securităţii Naţionale şi Securităţii Private - "Black Sea Defense & Aerospace" (BSDA) a reunit în acest an 98 de companii şi instituţii româneşti, cu 24 mai mult decât în urmă cu doi ani, şi 57 de companii şi instituţii străine (faţă de 74 cât au participat în 2008). În ceea ce priveşte companiile străine participante la BSDA, printre acestea se numără Lockheed Martin Inc. (USA), Alenia Aeronautica, Glock GmbH (Austria), marii absenţi fiind SAAB şi Eurofighter.

EVENIMENTUL ZILEI

Basescu intră în jocurile de putere din PDL

Garda veche, care a impus alegerea la pachet a conducerii democrat-liberalilor, a devenit ţintă prezidenţială. De la renunţarea la "uninominale" pentru stabilirea "top 5" în PDL până la deciziile guvernului condus de Emil Boc, toate au picat la testul prezidenţial. Traian Băsescu a început cu desfiinţarea victoriei gărzii vechi din PDL care a impus modificarea statutului în sensul alegerii preşedintelui la pachet cu primvicepreşedinţii şi secretarul general.

Pădurile pot fi vândute copac cu copac

În timp ce statele membre ale Uniunii Europene fac eforturi pentru a-şi proteja şi întineri pădurile, România dă "undă verde" proprietarilor să dispună de acestea după bunul plac. Asta, în baza unei noi legi, în vigoare din 24 martie, care - potrivit specialiştilor, dar şi a premierului Emil Boc - "pune în pericol gestionarea fondului forestier naţional" şi ar putea atrage sancţiuni din partea Bruxelles- ului.

Greva de la cadastru a rezistat doar o zi

O zi. Atât a durat greva spontană anunţată de sindicaliştii de la Cadastru, luni dimineaţă. După ce ieri, la ora 12.00, au fost chemaţi la negocieri la Ministerul de Interne, liderii sindicali au anunţat suspendarea protestului. Toader Paraschiv, secretarul general al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, la care sunt afiliaţi angajaţii de la Cadastru din Capitală, a explicat că greva acestora s-a încheiat după ce au primit câteva promisiuni.

Revolta din Kârgâstan, văzută din interior

Coplata "aprinde" concurenţa

Deşi nu a intrat încă în vigoare, intenţia de introducere a coplăţii încinge spiritele în sistemul de sănătate, unele clinici private folosindu-se de moment pentru a face oferte promoţionale. Clinicile private încearcă să-şi atragă clienţii cu orice chip. "Pentru că oricum veţi plăti mai mult după introducerea coplăţii, vă propunem o asigurare de sănătate la noi, la care veţi plăti dacă veţi avea probleme de sănătate".

FINANCIARUL

Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu 4,4 mld. euro în numai trei luni

Fiecare cetăţean contribuie, în medie, cu 2.000 de euro pentru a stinge datoriile statului. Randamentul titlurilor de stat vândute de Ministerul Finanţelor a scăzut la mai puţin de jumătate faţă de începutul crizei economice, iar analiştii se aşteaptă la o stabilizare. Evoluţia dobânzilor ar putea fi însă influenţată negativ de situaţia incertă din Grecia. Scăderea costurilor de creditare ajută Ministerul Finanţelor, care are cheltuieli în creştere cu dobânzile.

Topul salariilor în 2009: 570.000 de euro în consultanţă

Clasamentul mai include servicii în afaceri - 291.000 euro/an şi lucrări de instalaţii electrice - 246.000 euro/an. Criza a readus veniturile de top la nivelul din 2007. Chiar dacă numărul şomerilor s-a dublat, iar profiturile celor mai multe dintre companii s-au diminuat simţitor, există totuşi domenii în care veniturile plătite pe cartea de muncă sunt la un nivel de-a dreptul ameţitor.

-În primele două luni, volumul de bani trimişi de lucrătorii din afara ţării a scăzut de trei ori. Trendul de scădere al deficitului contului curent al României s-a inversat, după 13 luni de corecţii succesive. BNR a anunţat că dezechilibrul balanţei de plăţi înregistrat în februarie 2010, de 754 milioane euro, a fost adâncit de diminuarea puternică a transferurilor curente.

GÂNDUL

Băsescu rupe prietenia cu asfaltatorii

Unii constructori români au ajuns să fie "lacomi" şi încearcă să-şi rezolve problemele "prin aranjamente", acuză Băsescu. Niciunul dintre asfaltatori nu se consideră lacom, însă toţi recunosc că în sistem există practici nu tocmai legale. Nu există patron de firmă de construcţii căruia să nu i se fi propus, la un moment dat, un "aranjament" în afara legii, prin care să câştige o licitaţie sau o contestaţie în instanţă.

PNL a rămas dator vândut la Patriciu după alegeri

PSD nu este singurul partid cu vistieria goală. PNL este într-o situaţie mai gravă, datoriile partidului ridicându-se la 3 milioane de euro, faţă de cele 2 milioane ale pesediştilor. Conducerea liberală a discutat, în ultimele şedinţe de partid, despre datoriile din campanie, dar şi despre cele istorice, de la alegerile din 2008. Soluţia găsită a fost birul pe filiale: fiecare organizaţie va trebui să plătească în medie 1.000 de euro lunar, în funcţie de anumite criterii.

Omul cu banii din PSD vrea să-i închidă pe Ponta şi Geoana într-un birou, să-şi încheie socotelile

Liderul PSD, Victor Ponta, este îngrijorat: datoriile partidului se ridică la peste 2 milioane de euro. "Situaţia în partid este foarte gravă şi am comandat un audit extern. Când e vorba de acte şi de bani, nu ne jucăm", a declarat liderul PSD pentru Gândul. Trezorierul partidului, Aristide Roibu, spune că situaţia nu e chiar atât de neagră, pe cât o descrie Victor Ponta. "Partidele nu pot intra în insolvenţă, precum societăţile comerciale.

Autostrada care leagă nordul de sudul capitalei, împotmolită în 34 de exproprieri contestate

Noua autostradă, botezată "diametrala Nord-Sud", va porni din imediata vecinătate a Pieţei Victoria şi va ajunge până la Gara Progresul trecând prin Buzeşti, Berzei, Vasile Pârvan, Uranus şi B-dul Tudor Vladimirescu. Traseul diametralei Nord-Sud va fi o alternativă a celui de pe bulevardele Magheru, Dimitrie Cantemir sau Calea Văcăreşti. Noua autostradă se va face pe trei tronsoane, primul, cuprins între Piaţa Victoriei şi Calea Plevnei, fiind preconizat a se finaliza până la sfârşitul acestui an.

JURNALUL NAŢIONAL

Halda groazei de la Bârzava

De ani de zile se vorbeşte despre comuna Bârzava ca despre un Cernobîl al Aradului, aşa cum se zice că Suceava îl are pe al său la Crucea, Caraşul la Ciudanoviţa şI Neamţul la Grinţieş. Toate sunt urme active sau trecute ale unor mine de uraniu. În afară de cea de la Crucea, care încă mai este activă, dar se spune că e pe cale să se închidă, restul sunt închise sau în conservare. Toată lumea vorbeşte despre ele, dar nimeni nu face nimic.

Către un alt model de creştere de Daniel Dăianu

Este necesară consolidarea finanţelor publice, pentru că finanţarea unor dezechilibre în viitor, chiar de dimensiuni mai mici, ar deveni foarte dificilă, pe fondul deteriorării situaţiei bugetelor publice în ţări mari din Europa, în SUA. Aceste ţări, prin împrumuturile masive pe care le vor avea în anii ce vin, vor exercita un intens efect de evicţiune (crowding out) pe pieţele de credit internaţionale.

Pumn în gura televiziunilor

După ce le-a interzis membrilor săi să apară la Antena 3 şi Realitatea TV, PD-L vrea să asmută şi CNA pe televiziunile în care este atacat partidul sau Guvernul pentru a le suspenda licenţele de emisie. Liderul grupului PD-L de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, le-a spus luni colegilor săi, supăraţi că nu mai sunt lăsaţi să participe la emisiunile de la Antena 3 şi Realitatea TV, că partidul doreşte să se adreseze CNA pentru a cere sancţionarea fiecărui realizator de emisiune care atacă sau permite invitaţilor săi să atace un membru al Guvernului sau al PD-L.

ROMÂNIA LIBERĂ

"Ţânţarii de lux", striviţi la toamnă

După ce România Liberă a publicat articolul "Ţânţarii de lux ai Capitalei", în care dezvăluiam că bucureştenii plătesc pentru dezinsecţie de 28 de ori mai mult decât locuitorii Budapestei, Sorin Oprescu a decis să rezilieze contractul în valoare de 7,7 milioane euro pe an. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ne-a declarat, prin biroul de presă, că, "în urma unei analize interne, s-a decis ca în luna septembrie să fie organizată o licitaţie pentru achiziţionarea serviciilor de deratizare şi dezinsecţie".

Primul pas spre uninominalul pur

Schimbarea sistemului de vot şi eventual dublarea pragului electoral, avansate de Traian Băsescu, zdruncină alianţele politice. PSD a anunţat că susţine propunerile. Ideile preşedintelui Traian Băsescu - de ridicare a pragului electoral de la 5% la 10% şi de modificare a sistemului de vot într-unul majoritar, într-un tur sau două de scrutin - se constituie într-un avertisment lansat în trei direcţii. UDMR şi viitoarea Uniune Naţională pentru Progresul României (UNPR), pe de o parte, PNL, pe de altă parte.

ZIARUL FINANCIAR

Ţiriac ar vrea să vândă Dacia în Germania, după ce a adus Mercedes şi Metro în România

Ion Alexandru Ţiriac, moştenitorul grupului Ţiriac, crede că a trecut ce e mai rău din criză. El susţine că Ţiriac nu vinde acţiunile pe care le deţine în afacerile locale Metro, UniCredit Bank sau Allianz. Ion Ţiriac, primul antreprenor care a pariat pe creşterea economică a României în anii "90, aducând mărci precum Mercedes, Ford sau Metro Cash&Carry, ia acum în calcul posibilitatea de a deschide centre auto Dacia în Europa de Vest, în Franţa sau Germania, trecând astfel de la importuri la exporturi.

Acţiunile Aerostar s-au dublat într-o singură lună, iar alte 10 titluri au urcat cu 50%

Acţiunile companiilor mici sau puţin lichide au fost cele mai profitabile plasamente de pe Bursă în ultima lună şi jumătate, după ce blue-chips-urile au fost primele care şi-au revenit anul trecut, iar vedetele începutului de an au fost acţiunile companiilor de talie medie precum Dafora, Condmag şi Biofarm. Creşterile acţiunilor "mici" pot fi un semnal că titlurile lichide şi-au epuizat potenţialul pe termen scurt.

Billa, Mega Image şi Carefour aduc 50 mil. euro în superrmarketuri

Planurile de investiţii pe 2010 ale celor mai mari reţele de supermarketuri, Billa, Mega Image şi Carrefour Market, sfidează declinul consumului şi înăspresc lupta pentru supravieţuire a lanţurilor româneşti intrate în insolvenţă. Cei trei retaileri străini vor deschide în total 46 de magazine în acest an, faţă de 26 de unităţi în 2009, prin investiţii estimate de ZF la peste 50 mil. euro, conform planurilor anunţate de companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb