REVISTA PRESEI - 14.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 mai 2010

ADEVĂRUL

Haosul primelor la Finanţe şi la Muncă

Două ministere au cheltuit enorm în anul de criză 2009 pe stimulentele angajaţilor, potrivit unui document din dosarul de reduceri băneşti pe care le pregăteşte Guvernul. Finanţele au dat prime de câte 2.000 de lei, iar Ministerul Muncii a pierdut procese pentru sporurile salariaţilor şi le-a plătit în medie câte 5.000 de euro.

Băsescu cere asumarea răspunderii

Preşedintele Traian Băsescu va discuta miercuri cu Guvernul programul pe care Executivul îl va adopta pentru punerea în practică a măsurilor de austeritate. "Sper că miercuri, într-o discuţie cu Guvernul, să văd cum arată tot programul, pentru că nu ne putem limita strict la aceste măsuri, ele sunt insuficiente", a declarat ieri Băsescu. "Măsurile trebuie adoptate prin proiect de lege, cu asumarea răspunderii. Nu cred că avem timp să trecem prin Parlament legea", a spus Băsescu, făcând referire şi la o încercare a Guvernului de a colabora cu partidele de opoziţie.

Măsurile de austeritate ale Guvernului alungă investiţiile

Înfiinţarea celor două companii energetice şi măsurile de austeritate ale Executivului sunt un semnal negativ pentru investitorii străini, spune şeful E.ON România. Avantajele pe care le are România din punctul de vedere al poziţionării strategice şi al resurselor energetice sunt anulate de acţiunile autorităţilor.

Opt bănci, sub lupa autorităţilor americane

Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Credit Agricole şi Merrill Lynch, controlată acum Bank of America, au intrat în vizorul autorităţilor americane. Ele caută vinovaţi pentru criza sub-prime care a prăbuşit pieţele financiare în 2007. Iar asta după ce, în ultimii ani, doar agenţiile de rating (Standard&Poor"s, Moody"s Investors Service şi Fitch Ratings) au fost găsite ţapi ispăşitori, pe motiv că ar fi supraevaluat instrumentele financiare.

CURENTUL

Asistaţii sociali primesc şi 5000 de lei pe lună de la stat

"Înfometarea romånilor", "profesori umiliţi", "pensionari condamnaţi", "pruncucidere" - sunt cåteva dintre sintagmele folosite de televiziunile de ştiri atunci cånd vorbesc despre măsurile anunţate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor. Diverşi analişti revoltaţi au sărit în apărarea săracilor "condamnaţi la inaniţie", a profesorilor amărâţi, a pensionarilor, dar mai ales a celor asistaţi social. Cifrele arată, însă, că "bieţii" asistaţi sociali nu sunt atât de săraci cum par.

Atena 3 de Tia Şerbănescu

Dacă PSD ar avea soluţii mai bune, nu ţi-ar părea rău. Dar din păcate nu are decât atacuri înverşunate şi pare fascinat de falimentul grecesc pe care fanarioţii săi îl caută cu lumânarea. Nu degeaba lucrează dl Iliescu în str. Atena. În răstimp, pe piaţa mitingurilor a apărut bancnota de zero lei cu chipul dlui Băsescu (mergea şi o monedă de zero bani cu efigia dlui Geoană) pe care au primit-o pensionarii în timpul asaltării Palatului Cotroceni - în timp ce Atena 3, pardon, Antena 3 titra: "Băse+Boc: de ce ne ciuruiesc părinţii?" - semn că autorii titlului au făcut şcoala în timpul grevelor din învăţământ. Părinţii nu ne ciuruiesc (dacă-s normali) iar Băse+Boc nu ştiu de ce. Şi nu ştiu nici cum.

Economii de 10 miliarde de lei prin reducerea de salarii şi pensii

Guvernul estimează că va reduce cheltuielile de personal din sectorul bugetar, în al doilea semestru al anului, cu 5,39 miliarde lei, reprezentând 1,06% din PIB, prin diminuarea cu 25% a salariilor începând cu 1 iunie, conform unui document al Ministerului Finanţelor, citat de Mediafax. Documentul indică totodată că Executivul mizează şi pe reducerea cu 5,2 miliarde lei (1% din PIB) a cheltuielilor cu asistenţa socială, urmare a diminuării cu 15% a pensiilor şi altor drepturi sociale.

PSD şi PNL fac improvizaţii politice pentru recuperarea electoratului pierdut

Recesiunea economică şi impasul în care se află puterea au determinat opoziţia să lanseze tot felul de improvizaţii politice, de la moţiuni simple de cenzură - fără vreo finalitate - până la critici severe - fără a avea soluţii concrete la măsurile draconice ale executivului Boc. În fond, liderii social-democraţilor şi cei ai liberalilor au interes clar şi precis, care oscilează în jurul recuperării electoratului pierdut în toamnă în favoarea lui Traian Băsescu, folosindu-se perfid de nemulţumirea străzii.

CURIERUL NATIONAL

Salarii multe şi nesimţite

Avem 1, 36 milioane de bugetari, dintre care 674 de mii sunt în administraţia publică centrală. Aceştia din urmă câştigă în medie 3.300 lei în condiţiile în care salariul mediu brut pe economie este de 2.000 lei. Croitoru (BNR): Aproximativ 500.000 de angajaţi nu au ce să facă în sectorul bugetar. Se pare că aproape jumătate dintre angajaţii din sectorul bugetar lucrează în administraţia publică centrală, în principal în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat, iar cele mai puţine posturi sunt ocupate în sistemul de sănătate şi universităţi, conform aceluiaşi document al Finanţelor.

E.ON şi OMV: Construcţia unui terminal GNL în România este problematică

Reprezentanţii celor două companii cred că transportul gazului lichefiat prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele va fi extrem de dificil. Hajdinjak: Nabucco sau South Stream nu sunt realiste, pentru că sursele lor de gaze sunt neclare. La numai o zi de la semnarea acordului dintre România, Georgia şi Azerbaidjan privind formarea unei societăţi comune care se va ocupa de tranzitul gazului azer spre Europa prin Georgia, au apărut şi disputele: directorii companiilor energetice consideră că transportul gazului lichefiat prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele va fi extrem de dificil.

Sfârşitul recesiunii e încă departe

ING: Ajustarea fiscală abia începe, recesiunea ar putea continua cu uşurinţă şi anul viitor."Reducerea salariilor, pensiilor, subvenţiilor şi a unor ajutoare sociale vor deteriora situaţia economică în a doua jumătate a acestui an". Atitudinea detaşată a FMI a facilitat întârzierea cu un an a ajustării fiscale din România, care abia începe, însă dintr-o situaţie mult mai grea decât acum un an, iar în contextul măsurilor anunţate de autorităţi recesiunea ar putea continua cu uşurinţă şi anul viitor, avertizează analiştii ING.

Speriaţi de criza datoriilor, investitorii fug iar spre aur

Preţul metalului preţios a atins un nou maxim istoric, de 1.248,5 dolari pe uncie.

Analiştii afirmă că, ţinând cont de incertitudinea cu care aveam de-a face, aurul eprezintă un refugiu. Rogers: Tot ce putem face este să investim bani în active reale, întrucât s-au reînceput tipăririle masive de bani.

Guvernul sacrifică presa la preţ de nimic

Patronatul Presei Române: Orice taxă suplimentară reprezintă un risc major pentru

industria media şi pentru accesul cititorilor la informaţii. Impozitarea drepturilor de autor are un impact infim asupra bugetului de stat. Contribuţiile sociale reprezintă numai 0,012% din PIB, respectiv 15,6 mil. Euro, diminuarea cheltuielilor deductibile de la 40% la 25% având un impact de numai 2,6 mil. euro, potrivit datelor estimative ale Ministerului Finanţelor pe impozitul pe venit pentru persoane fizice, pe categorii.

EVENIMENTUL ZILEI

Cinci locuri de unde statul poate să plece

Sectoare precum prestaţiile sociale, educaţia, turismul sau sănătatea sunt doar câteva domenii care ar funcţiona mai bine fără a fi nevoie de zeci de mii de funcţionari, spun specialiştii. Cel puţin 1,7 miliarde de euro ar putea economisi guvernul în lunile rămase din acest an dacă statul s-ar retrage din cinci domenii pe care le gestionează prost sau care sunt oricum dominate de privaţi. Ministerele de care ne-am putea dispensa cel mai uşor sunt cel al Comunicaţiilor, al Dezvoltării şi Turismului, al Mediului, al Sănătăţii şi al Educaţiei, potrivit specialiştilor chestionaţi de EVZ.

Români de profesie asistaţi social

Cetăţenii obişnuiţi cu traiul din ajutoare sociale ameninţă că tăierea acestor sume de la stat îi va scoate în stradă, la o nouă revoluţie. Scăderea cu 15% a ajutoarelor sociale anunţată de executiv, pentru a reduce cheltuielile din buget, dar şi pentru a-i motiva pe români să meargă la muncă, a luat prin surprindere localităţi-campioane la numărul de locuitori care trăiesc din "mila statului".

Băsescu: Boc plăteşte dacă eşuează

Preşedintele susţine că o schimbare a guvernului în acest moment ar însemna o suprapunere a crizei politice peste cea economică. Guvernul Boc nu are de ce să plece. Nu acum. Acesta este mesajul pe care l-a transmis ieri preşedintele Traian Băsescu, care a condiţionat mandatul actualului cabinet de îndeplinirea angajamentelor asumate cu FMI.

Amânaţi de la concediere de teama compensaţiilor

Sute de oameni care lucrează în direcţiile de sănătate vor fi disponibilizaţi, însă măsura e întârziată până se găseşte o soluţie pentru plăţile compensatorii, care merg până la 24 de salarii. Din cei aproape 5.000 de angajaţi ai celor peste 40 de Direcţii de Sănătate Publică (DSP) din ţară, câteva sute sunt vizaţi de concedire.

Ce riscă România dacă nu-şi reduce deficitul

Comisia UE vrea evaluarea ex-ante a bugetelor naţionale la nivel comunitar şi blocarea fondurilor pentru statele cu deficit bugetar excesiv. Comisia mai vrea ca statele ce încalcă repetat regulile Pactului de Creştere şi Dezvoltare (deficit sub 3% din PIB şi datorie sub 60%) să fie penalizate mai aspru - să fie obligate să-şi facă depozite bancare pentru zile negre sau să sufere reduceri ale plăţilor din fondul european de coeziune.

DNA anchetează filiera PDL de stors bani din PMB

Preşedintele Comisiei de Transporturi a pus umărul la consolidarea relaţiei dintre firma Search Corporation şi Primăria Capitalei. Cercetările Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul penal deschis "pe numele" Primăriei Municipiului Bucureşti au fost extinse. La doar o zi după ce "Evenimentul zilei" publica în exclusivitate hârtia prin care DNA solicita Consiliului General o serie de documente, procurorii anticorupţie au descins la primărie.

Anul 2015: euro versus leu. Care este răul cel mai mic?

Dacă nu vom trece la moneda europeană peste 5 ani, va trebui să ne aşteptăm la rate mai mari la bancă. În schimb, dacă reuşim aderarea, alte riscuri pândesc populaţia României. Leul va rămâne şi după 2015 moneda României, cred oamenii de afaceri din ţară, după ce Comisia Europeană a publicat raportul de convergenţă. În aceste condiţii, întârzierea aderării la Euroland se traduce la români prin rate mai mari, mai puţine locuri de muncă, în principiu costuri ridicate.

FINANCIARUL

J. Franks, august 2009: Reducerea drastică a cheltuielilor publice înseamnă explozia şomajului

Şeful misiunii Fondului Monetar mai spunea că un asemenea tip de măsură este o gravă eroare.  Franks dădea exemplul SUA care, în anii "30, au redus cheltuielile cu 12%, ceea ce a dus rata şomajului la 24%. Aşa-zisa variantă de ieşire din criză prezentată de guvernul Emil Boc drept soluţie agreată de FMI este exact ceea ce anul trecut, în vară, şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks, spunea că ar fi o greşeală. Tăierea drastică a cheltuielilor publice va duce la explozia fără precedent a şomajului, în condiţiile în care nu există măsuri de relansare a economiei.

Singura strategie antievaziune a guvernului: controale dese şi taxe mărite

Opoziţia acuză protejarea politică a reţelelor de contrabandă. Evaziunea fiscală se ridică la 7-8 miliarde de euro numai în industria alimentară, fără alcool. Bugetul pierde anual alte două miliarde de euro din evaziunea cu tutun, alcool şi petrol.  În timp ce patronatele şi sindicatele cer taxarea inversă ca măsură de eliminare a evaziunii fiscale, statul vine cu promisiuni de intensificare a controalelor şi stimulente pentru inspectori, iar partidele acuză protejarea politică a reţelelor de contrabandă.

Proceduri de deficit excesiv împotriva Bulgariei, Danemarcei, Ciprului şi Finlandei

 România a intrat în procesul de monitorizare în mai 2009, alături de Polonia, Lituania şi Malta  În 2012 Bucureştiul trebuie să aducă balanţa negativă a cheltuielilor publice sub limita de 3% din PIB. "Criza financiară şi economică a pus presiune pe finanţele publice din UE. Prin urmare, o mare parte a statelor membre afişeaza un deficit de peste 3% din PIB, limita acceptată la nivel comunitar.

GANDUL

Stolojan reinvie: "N-a murit nimeni de cresterea TVA

Fostul prim-ministru Theodor Stolojan şi ex-premierul desemnat Lucian Croitoru au "corectat", ieri, o parte dintre măsurile guvernamentale anunţate de premierul Boc. Stolojan a prezentat creşterea TVA drept o măsură normală, combătând teoria că o eventuală creştere a taxelor ar reprezenta un dezastru pentru România. Motiv de speculaţii că Stolojan testează, de fapt, o majorare a taxelor care ar putea avea loc într-un viitor apropiat.

Câţi bugetari au leafa mai mare ca a şefului statului.

Oficial, sunt cel puţin 5.610 cu salarii prezidenţiale. Dintre bugetarii cu salarii lunare de peste 8.000 de lei, cu 1.300 de lei mai mare decât salariul preşedintelui, aproape 2.300 lucrează în administraţia publică, circa 2.000 sunt cadre didactice şi 1.360 fac parte din sistemul de sănătate

Ponta l-a prăbuşit pe Băsescu într-un sondaj al PSD. Iliescu se bucură: "A meritat-o".

În sondajul pesediştilor, Victor Ponta s-a înălţat la 46% cu Crin Antonescu la dreapta lui - 38% din preferinţe, în timp ce Traian Băsescu a căzut la 31%. Discuţiile despre intrarea la guvernare înainte sau după alegerile anticipate ori la termen, purtate de social-democraţi, miercuri, în cadrul şedinţei CEx, au fost generate de analiza rezultatelor unui sondaj comandat de PSD. Liderii din Kiseleff spun că nu ştiu cine a realizat, însă, acest sondaj, dar că le place cum sună rezultatul.

JURNALUL NAŢIONAL

Curba morţii - Regimul Băsescu este mai pustiitor decât războiul mondial

Cine ar fi crezut că, la 20 de ani după dispariţia lui Ceauşescu, românii vor strânge cureaua cum nici în cele mai negre vise nu şi-ar fi închipuit după ce guvernanţii au decis să taie din pensii, salarii şi indemnizaţii? Chiar în criza economică a anilor "30, gu­ver­nele României au impus po­pulaţiei mai puţine sacrificii, ope­rân­du-se reduceri de 10% din salarii.

Vladescu a cerut demisia "imbecilului"

Scandalul privind deblocarea sumelor restante pentru agricultură s-a încheiat spectaculos, nu numai cu deblocarea fondurilor, ci şi cu o cerere de demisie. După întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii sindicatelor din agricultură şi din Ministerul Agriculturii, ministrul Sebastian Vlădescu a declarat că plăţile se vor face începând de mâine. Răspunzător de întreaga situaţie, constata Vlădescu, este secretarul de stat Adrian Rădulescu, personajul care nu de mult declara populaţia României ca fiind o populaţie de imbecili.

Solutiile PSD

PSD a redactat un program de măsuri economice alternative pentru ieşirea din criză pornind de la ideea că marasmul economic şi social poate fi evitat prin solidaritate, împărţind corect, echitabil şi eficient povara crizei între toţi cetăţenii. PSD acceptă nevoia de ajustare, dar propune o ajustare diferenţiată în sensul de a limita dezechilibrile create de politicile economice şi fiscale ale guvernării de dreapta. Pachetul de soluţii, pe care îl detaliem mai jos în cca 50 de puncte concrete, este construit în jurul câtorva decizii esenţiale pentru revigorarea economică a României şi pentru capacitatea statului de a-şi respecta obligaţiile de stat social.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ce spun parlamentarii PDL când sunt sunaţi de pilele de partid care lucrează la stat: "Şefu", cu noi cum rămâne?"

Reducerile salariale anunţate de Guvern vor lovi şi în oamenii de partid care au fost răsplătiţi pentru munca din campaniile electorale cu posturi călduţe în administraţie. Reporterii incognito ai RL au jucat rolul unor activişti PDL angajaţi în instituţii publice, care acum îşi sună parlamentarii să le ceară socoteală pentru lefurile de mizerie pe care le vor primi de la 1 iunie.

Despre vulturi şi hiene de Cristian Campeanu

Nu mai avem bani, dar avem resurse aparent inepuizabile de specialişti în economie, strategii guvernamentale şi politici publice, dar mai ales în etică şi echitate mai mult sau mai puţin socialistă, care ştiu care sunt programele anticriză corecte ce trebuie implementate imediat pentru a scoate ţara din "marasmul" în care se pare că ar fi aruncat-o Traian Băsescu, Emil Boc şi PDL.

Strategia lui Băsescu: Unul pleacă, trei îşi iau leafa

Pensiile ar putea fi plătite integral de la 1 ianuarie 2011, dacă măsurile de austeritate vor da roade, iar salariile vor putea fi plătite integral doar dacă 25% din bugetari vor fi daţi afară. "Doi pensionari şi câţiva bugetari" pe cap de angajat în economia reală. Acesta este unul dintre argumentele care stau la baza deciziei de reducere cu 15% a pensiilor, a afirmat joi seară preşedintele Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă de la Palatul Cotroceni.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul se face ca nu vede salariile din companiile de stat

Cele mai mari discrepanţe salariale faţă de sectorul privat sunt în firmele statului. Peste 5.000 de angajaţi din companiile de stat au salarii brute mai mari de 8.000 de lei pe lună, însă Guvernul nu a luat în calcul în discuţiile cu FMI şi economiile care ar putea fi făcute prin ajustarea câştigurilor din acest sector. Alţi 6.000 de angajaţi din administraţie depăşesc pragul salarial de 8.000 de lei, însă vârfurile nu se regăsesc în domenii precum sănătatea şi învăţământul, ci în rândurile birocraţiei centrale şi locale.

Dinu Patriciu a intrat în afacerea pariurilor sportive

Omul de afaceri Dinu Patriciu, considerat cel mai bogat antreprenor român, a început asediul şi pe piaţa pariurilor sportive, o afacere în creştere, deschizând în ultimele săptămâni cel puţin 14 agenţii în Bucureşti şi în alte oraşe, prin intermediul Bet Arena Café, potrivit Ziarului Financiar.

Politicienii nu vor să scape de sub control CNVM şi CSSPP

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să reexamineze proiectul de lege care prevede ca rapoartele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu mai sunt supuse votului celor două Camere ale Legislativului, argumentând că activitatea acestor două instituţii este mult prea importantă pentru a rămâne în afara unui control al Parlamentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb