REVISTA PRESEI 14.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 noiembrie 2013

ADEVARUL

ANRE trimite 15.000 de firme să-şi caute furnizor de energie într-o lună şi jumătate

Peste 15.000 de firme vor trebui să îşi găsească furnizor de energie electrică până la sfârşitul anului, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a avizat eliminarea tarifelor reglementate începând cu data de 1 ianuarie 2014. Măsura în sine a fost agreată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi se ştia de acest calendar de foarte mult timp, însă problema ţine de anumite prevederi din legislaţie. Astfel, potrivit articolului 55 din Legea Energiei (Nr. 123/2012), beneficiază de serviciul universal, pe lângă consumatorii casnici, companiile "cu un număr mediu scriptic de salariaţi mai mic de 50 şi o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanţul contabil, conform raportărilor fiscale anuale, care nu depăşeşte 10 milioane euro". Acel "şi" înseamnă că cele două condiţii sunt cumulative, ceea ce face ca, practic, orice firmă cu peste 50 de salariaţi "trebuie să încheie contracte de furnizare energie electrică pe piaţa concurenţială, la preţuri negociate, până la sfârşitul anului curent", potrivit unui comunicat al ANRE.

Băsescu: Nu a existat nicio legătură între tranzacţia făcută de Ioana şi procurorul Papici

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă referitoare la acuzaţiile care i se aduc fiicei sale, Ioana Băsescu, privind achiziţionarea unui teren agricol în judeţul Călăraşi. "Nu l-am cunoscut niciodată pe Papici. Singura dată când m-am întâlnit cu el a fost azi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos e implicat într-un scandal. I-am cerut scuze că involuntar a fost amestecat într-un astfel de scandal. Am aflat şi care e geneza falsului, care a plecat de la Antena 3, care arată strânsa legătură dintre turnătorul Voiculescu şi Ponta. Papici a derulat o anchetă în urma unei reclamaţii din 2012 şi este în desfăşurare. Nu a existat nicio legătură între achiziţia Ioanei Băsescu şi Papici. E o mistificare a adevărului. E un domn care a lucrat, se pare la Staţiunea Fundulea şi plângerea e făcută în 2012, iar în 2013 a depus un memoriu şi la premier. Deci nu are legătură activitatea DNA în Călăraşi cu achiziţia de terenuri".

Ponta: În ce bază legală sună Băsescu procurorii ? Poate ştie CSM

Premierul Victor Ponta a refuzat să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la achiziţia de terenuri în judeţul Călăraşi, pe motiv că Parlamentul este singurul îndreptăţit să iniţieze o comisie de anchetă. Pe de altă parte, a vorbit despre conversaţia telefonică dintre preşedinte şi procurorul Lucian Papici şi a afirmat că nu cunoaşte baza legală în care Traian Băsescu îi sună pe procurori, dar a adăugat că poate va fi lămurit de Consiliul Superior al Magistraturii. "L-am întrebat pe ministrul Justiţiei, şi probabil domnia sa va întreba în ce calitate sună preşedintele procurorii. Ministrul nu a ştiut să-mi spună, probabil că va întreba CSM-ul acre este natura relaţiilor legale şi constituţionale prin care preşedintele...L-a mai sunat pe procurorul general şi i-a cerut să îl ţină pe Papici în funcţie...totuşi, care sunt relaţiile instituţionale care dau această posibilitate preşedintelui ?", a întrebat, retoric, Ponta.

Crin Antonescu: Viitorul preşedinte trebuie să facă tot posibilul pentru ca serviciile să fie eliberate de sarcinile care nu le revin

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a discutat miercuri seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, despre maniera în care trebuie să funcţioneze serviciile de stat din România. Liderul liberal a vorbit despre mai multe subiecte care ţin de funcţionarea puterii judiciare din România, dar a atins şi problematica legată de neutralitatea serviciilor de informaţii. Legat de această chestiune, preşedintele PNL a declarat următoarele: "Consider că viitorul preşedinte trebuie să facă tot ce-i permite autoritatea pentru a elibera serviciile de sarcini care nu le revin în mod curent. Să-i lase în pace şi să nu fie implicaţi direct, indirect, tangenţial, în jocul politic intern". Afirmaţiile făcute de Crin Antonescu pot fi traduse prin faptul că preşedintele PNL vrea ca serviciile să-şi desfăşoare activitatea departe de zona politicului, principalul motiv fiind acela ca aceştia scapă de o parte din "sarcini".Astfel, liderul liberal pare să propună o nouă filosfie de funcţionare a serviciilor din România.

Grevă generală în sănătate pe termen nelimitat, începând cu 28 noiembrie

Salariaţii din Sănătate vor face grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas, care a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina. "În perioada 15 - 19 noiembrie vor fi notificate toate spitalele de către federaţia Sanitas, pe 25 noiembrie va fi greva de avertisment, între orele 8 - 10, iar pe 28 vom declanşa greva generală, pe termen nelimitat. Aceasta este propunerea biroului executiv către consiliul naţional al federaţiei, care are loc joi, 14 noiembrie", a explicat pentru adevarul.ro Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas. "Medicii sunt alături de noi", a completat sindicalistul. În replică, profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) a precizat că la nivelul coaliţiei profesioniştilor în sănătate nu a fost luată încă o astfel de decizie, dar că ea urmează să fie discutată.

Ayatollahul Iranului, stăpân absolut peste o avere de 95 de miliarde de dolari

Setad ( Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam), nume tradus prin "Sediul pentru Executarea Ordinului Imamului", a fost înfiinţat în 1989 de fostul lider spiritual al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, cu doar două luni înainte de a muri. Organizaţia, aflată sub autoritatea directă a ayatollahului, avea puterea de a face confiscări în masă de la cei consideraţi duşmanii ţării. Deşi a fost gândită să funcţioneze doar doi ani, Setad duce mai departe o activitate extrem de profitabilă, după 24 de ani de la decizia de înfiinţare. Succesorul lui Khomeini, actualul lider suprem Ali Khamenei, a folosit Setad pentru a acumula bunuri de zeci de miliarde de dolari, rivalizând cu marile companii ale statului. Portofoliul Setad include bănci, ferme, companii producătoare de ciment, o campanie care fabrică produse contraceptive, apartamente ale iranienilor exilaţi şi multe alte proprietăţi de valoare.

Banii trimişi acasă de românii plecaţi afară au atins minimul ultimilor nouă ani

Criza care persistă în ţările cu largi comunităţi de români şi şomajul ajuns la cote alarmante în aceste state îşi fac în continuare simţite efectele negative şi la noi în ţară. Sumele trimise în România de cei care muncesc peste hotare au atins în primele nouă luni din 2013 nivelul minim al ultimilor nouă ani, cifrele fiind chiar mai slabe decât în perioada 2009-2011, când valoarea remiterilor s-a prăbuşit. Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au ajuns în primele trei trimestre ale acestui an la 2,58 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Valoarea este cu 8% mai mică decât cea înregistrată în intervalul ianuarie-septembrie 2012, respectiv 222 de milioane de euro, şi la aproape jumătate comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, an în care remiterile au înregistrat un maxim-record.

CURENTUL

Ponta foloseşte instituţiile statutului în războiul cu Băsescu. Premierul a trimis Corpul de control la Călăraşi încă de vineri

Cu un comportament de dictator dintr-o ţară africană, premierul Victor Ponta a uitat şi de respectarea Constituţiei şi a principiului separării puterilor în stat, încolonând practic aproape toate instituţiile statului care răspund la comanda sa în războiul său cu preşedintele Traian Băsescu. Şi cum lui Traian Băsescu reuşeşte să-i facă faţă din ce în ce mai greu în ultima vreme, pe fondul politicii total nefericite duse de cabinetul său, Ponta s-a gândit să lovească sub centură, atacând familia preşedintelui. Astfel, imediat după ce presa a făcut publică informaţia conform căreia fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat circa 290 de hectare de teren arabil, în judeţul Călăraşi, printr-un credit ipotecar, de la un cetăţean italian, premierul a mobilizat instituţiile statului, solicitând verificări la sânge, deşi era vorba de o tranzacţie între două persoane private, în care statul nu avea în mod firesc nicio treabă.

Ăsta da profesionalism! APTR-ul Luciei Hossu Longin l-a premiat pe Gâdea pentru interviurile cu doi condamnaţi pentru corupţie

Realizatorul TV Mihai Gâdea a fost distins, zilele trecute, cu Premiul "Jean Louis Calderon", care i-a fost oferit cu ocazia Galei Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, păstorită de Lucia Hossu Longin. Concret, "guristul şef" al Antenei 3 a fost răsplătit cu acest premiu pentru interviurile realizate, din spatele gratiilor, cu doi deţinuţi de drept comun, condamnaţi pentru fapte de corupţie. Cele două interviuri premiate la Gala APTR, au fost realizate, cam în aceeaşi perioadă în care "Jurnalul naţional" a comis una dintre cele mai odioase blasfemii promovate de presa post-decembristă. Atunci, pe pagina întâi a gazetei a apărut un colaj de imagini în care Adrian Năstase era reprezentat ca deţinut politic, de rang egal cu Iuliu Maniu şi alţi câţiva dintre marii martiri ai luptei anti-comuniste. Cam în aceeaşi perioadă, acest gest propagandistic de o imensă nesimţire, a fost urmat de interviurile pe care Mihai Gâdea le-a luat soţilor Mariana-Ioana şi Bogdan Popovici. Cei doi se aflau, deja, după gratii, condamnaţi definitiv, alături de fostul Premier şi fostul puşcăriaş Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul Calităţii".

CURIERUL NATIONAL

Guvernul reporneşte ajutorul de minimis

Aşteptat cu nerăbdare de întreprinzători încă de la începutul anului, retras cu mare scandal în vară din cauza neregulilor privind înregistrarea online, programul privind acordarea ajutorului de minimis a fost în sfârşit publicat în Monitorul Oficial. În urma discuţiilor purtate cu mediul de afaceri, Hotărârea de Guvern a suferit însă câteva modificări importante, printre care faptul că înscrierea se poate face online timp de 10 zile pe site-ul aippimm.ro, nu pe principiul primul venit este primul servit, ca în sesiunea din vară. De asemenea, plafonul maxim ce poate fi alocat unui întreprinzător a fost redus la 100.000 euro, astfel încât să poată beneficia cel puţin 1.111 de solicitanţi de finanţarea nerambursabilă de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi în limita creditelor bugetare aprobate. Am fi dorit o demarare mai rapidă a programului. Din informaţiile pe care le deţinem, programul ar putea începe abia în luna ianuarie 2014", a declarat pentru Curierul Naţional Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).

România, pe noul Drum al mătăsii

România va organiza în luna iunie o reuniune internaţională consacrată iniţiativei de promovare a rutelor comerciale Europa-Asia, centrată pe cursurile de apă Dunăre-Mekong. În perspectiva acesteia, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care participă la New Delhi la cea de-a XI-a reuniune ministerială Asia-Europa, a prezentat avantajele poziţiei strategice a României pentru ruta de transport fluvial şi a abordat posibilitatea lansării unor noi investiţii. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a explicat pentru Radio România că sunt în discuţie o serie de proiecte bazate pe contact direct între Uniunea Europeană şi statele din Asia de Sud-Est, cu privire la acordurile de liber schimb, unele finalizate, altele în curs de negociere între Uniunea Europeană şi unele dintre statele asiatice.

Ministerul Mediului aşteaptă decizia Parlamentului pe Roşia Montană

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că instituţia pe care o conduce va pune în practică decizia Parlamentului în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, iar întrebată dacă ministerul are baze legale să stopeze procedura de emitere a acordului de mediu, a răspuns că va analiza, informează Mediafax. Întrebată ce va face Ministerul Mediului în privinţa proiectului minier de la Roşia Montană, având în vedere că proiectul de lege privind exploatarea a fost respins de Comisia parlamentară specială, Rovana Plumb a răspuns că se aşteaptă decizia Parlamentului. "Ministerul Mediului va acţiona în funcţie de decizia Parlamentului. Vom acţiona într-un mod cât se poate de strategic, în interes naţional şi în conformitate cu legislaţia", a spus Plumb.

CASS obligatorie la veniturile din cedarea folosinţei bunurilor

Anul 2013 a adus multe modificări în materie fiscală, unele dintre acestea având un impact major asupra unui număr mare de contribuabili. Un astfel de exemplu este reprezentat de modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă nr. 88/2013 în ceea ce priveşte persoanele care realizează venituri impozabile din cedarea folosinţei bunurilor. Conform actului normativ, aceştia vor datora contribuţii de asigurări sociale de sănătate obligatorii pentru aceste venituri începând cu 1 ianuarie 2014. Dar acest lucru nu va însemna că aceştia vor beneficia de servicii medicale suplimentare. Decizia a fost luată de Guvern la presiunea Fondului Monetar Internaţional cu scopul, vizibil în ultima perioadă, de a aduna mai multe fonduri la bugetul de stat.

Pieţele financiare, la întâlnirea cu "mama tuturor baloanelor speculative"

Banca centrală a SUA umflă acum a patra bulă speculativă a începutului de secol, iar aceasta se escaladează deopotrivă pe bonduri şi pe acţiuni, spune David Stockman, fost oficial în Administraţia Reagan. Managerul de fonduri Bill Fleckenstein afirmă că atunci când Fed va pierde controlul asupra pieţelor, Bursa de la New York va ajunge "suficient de jos pentru a-i face pe oameni realmente nefericiţi". Politica dobânzilor zero inflamează acum un balon speculativ mai mare decât cel tehnologic din 2000, bula imobiliară de la jumătatea deceniului trecut şi exagerările din pieţele de acţiuni şi de mărfuri, a declarat pentru Fox Business David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners şi care în timpul mandatului prezidenţial al lui Ronald Reagan a ocupat funcţia de director al Office of Management and Budget.

EVENIMENTUL ZILEI

REACŢIA PREŞEDINŢIEI la declaraţia lui Chiţoiu: Traian Băsescu l-a AVERTIZAT să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC

Preşedintele Traian Băsescu a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Daniel Chiţoiu, în 17 octombrie, în cursul căreia "l-a avertizat" să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, înainte de terminarea mandatului legal, se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al şefului statului. Mandatul domnului Radu-Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivaţie temeinică este de natură a crea neîncredere în instituţia bancară; - domnul Radu-Graţian Gheţea deţine, în prezent, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, funcţie rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a domnului Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc", se arată în declaraţia de presă a lui Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, transmisă miercuri seară de Administraţia Prezidenţială.

Dragnea şi Constantin au luat crema bugetului, pentru investiţii electorale

Ministrul Dezvoltării şi cel al Agriculturii primesc creşteri importante de buget la anul, banii având ca destinaţie câştigarea cât mai multor voturi. Chiar dacă şi în 2014 fondurile alocate la buget pentru investiţii vor fi mai mici decât în acest an, pentru cele două ministere se găsesc bani pentru proiecte care trebuie să aducă susţinerea electoratului. Potrivit planului de buget pentru anul viitor, sumele care le vor fi alocate în acest sens sunt incomparabil mai mari decât banii pe care i-au primit în 2013. Deşi statul se confruntă cu o lipsă acută de bani, şi creşte, de la anul, nivelul taxelor, ca să poată plăti pensiile şi salariile, iată că s-au găsit sume importante pentru finanţarea capitalului politic. Astfel, fondurile alocate ministerului coordonat de Liviu Dragnea cresc cu 34%, până la 4,8 miliarde de lei, potrivit anexelor proiectului de buget pentru anul viitor. Ministerul Dezvoltării primeşte în plus 1,3 miliarde de lei faţă de suma care i-a fost alocată în 2013. Aproape integral, fondurile suplimentare vor merge către "Transferuri între unităţi ale administraţiei publice".

Condescu - răfuieli politice şi acuzaţii de corupţie

Atât funcţia de preşedinte al clubului Pandurii, cât şi cea de preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine-Energie sunt râvnite de oameni importanţi din Târgu Jiu. Poliţiştii gorjeni au făcut marţi două reţineri importante din rândul şefilor de la clubul Pandurii, dar şi ai Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME). Marin Condescu, preşedintele grupării din Târgu Jiu, dar şi al FNME, a fost reţinut pentru înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare de bani, iar vicepreşedintele Viorel M. Temelescu a fost reţinut pentru complicitate la înşelăciune şi uzul de fals al lui Condescu. Problemele penale ale preşedintelui de la Pandurii au început odată cu împrumuturile pe care acesta le-a făcut în nume personal la bancă, pentru a ajuta echipa cu sumele respective. Condescu declara recent că nu şi-a recuperat de la club toţi banii împrumutaţi, dar anchetatorii susţin că el ar fi luat cu 200.000 de lei în plus, folosindu-se de acte false.

JURNALUL NATIONAL

Bucureştenii contribuie la bunăstarea lui Duţă. Statul plăteşte dobândă pentru o casă cumpărată în rate de Lucian Duţă, protejatul lui Traian Băsescu

Zecii de mii de tineri sau oameni evacuaţi din casele naţionalizate speră să primească o locuinţă din fondul locativ al Primăriei Capitalei. Dar degeaba! Pentru că de fiecare dată autorităţile ridică neputincioase din umeri spunând că nu mai au locuinţe disponibile. Însă, preferatul preşedintelui Traian Băsescu, fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, controversatul Lucian Duţă, a primit apartament de 100 mp de la Primăria Capitalei. Pe care l-a cumpărat în rate, în anul 2002. Valoarea contractului a fost de 1,3 miliarde lei vechi, pentru care trebuia să plătească o dobândă de 20%. Surpriză! Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis ca o treime din valoare dobânzii să fie plătită din bugetul statului, adică din taxele şi impozitele românilor. Contactat, Lucian Duţă a negat iniţial că ar fi beneficiarul apartamentului, dar şi-a amintit după câteva secunde că plăteşte nişte rate către bugetul statului. Totuşi, a ţinut să precizeze că nu mai locuieşte în apartamentul respectiv pentru că a divorţat.

Comisie de anchetă pentru Papici şi Băsescu. Ponta: Este o situaţie dubioasă şi cei implicaţi trebuie să dea detalii

PSD a cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul achiziţionării de către familia prezidenţială a unui teren în Călăraşi şi a implicării unor instituţii ale statului în acest caz, a declarat astăzi premierul Victor Ponta. Anunţul vine după ce cu o seară în urmă, ca urmare a prezentării unui document în emisiunea "Sinteza Zilei", de la Antena3, potrivit căruia procurorul Lucian Papici ar fi verificat terenurile pe care fiica preşedintelui urma să le cumpere, şeful guvernului a spus că a fost contactat de "un coleg din Comisia Juridică" pentru a-l anunţa că parlamentarii din această comisie vor sesiza CSM , iar dacă acest for nu va lua măsuri, Parlamentul va face verificările.

Declaraţie şocantă făcută de Papa Francisc despre păcătoşi: < Să fie aruncaţi în mare cu o piatră legată de gât >

Papa Francisc, cunoscut ca un Suveran Pontif umil şi jovial, a iscat controverse în întreaga lume după ce a făcut referire la o pedeapsă dură pentru păcătoşii care nu se căiesc şi se ocupă cu înşelăciuni, incluzându-i aici şi pe cei care se prefac buni creştini şi dau bani Bisericii cu o mână, iar cu cealaltă fură de la stat. Astfel, Papa a citat din Evanghelia după Luca un pasaj în care Iisus susţinea pedepsirea acestor păcătoşi prin înecare, adică "să fie aruncaţi în mare cu o piatră legată de gât". "Şi Iisus a spus că ar fi bine pentru păcătoşi dacă o piatră de hotar le-ar fi legată de gât şi apoi ar fi aruncaţi în mare", a spus Papa, citind din Noul Testament. Fără să facă o referire directă la corupţia din interiorul Bisericii Catolice, Papa i-a descris în predica sa pe toţi cei corupţi ca fiind "frumoşi în exterior, dar în interior plini de oase moarte şi putrefacţie". Presa internaţională notează că declaraţiile au stârnit adevărate controverse în întreaga lume, dar şi că încă de la începutul mandatului său Papa Francisc a promis că va elimina corupţia din sânul Bisericii Catolice.

NATIONAL

Cum va arata guvernul dreptei unificate, condus de Traian Basescu

"National" prezinta numele luate in calcul in cazul formarii, de catre PNL, PDL, UDMR, UNPR si viitoarea Miscare Populara, a unui guvern de dreapta condus de Traian Basescu. Sursele "National" vorbesc despre un cabinet format din 19 ministere, dar cum lucrurile nu sunt inca batute in cuie, numarul posibililor ministri este mult mai mare. Fiind vorba despre partide care au mai fost la guvernare, majoritatea dintre nume sunt cunoscute, ca de altfel si destinatiile ministeriale. Iar pentru sase dintre cele 19 portofolii sursele indica o singura varianta, ceea ce inseamna ca sunt sanse maxime ca Daniel Chitoiu sa preia (si tot in calitate de vicepremier) Economia si Energia, Elena Udrea sa se intoarca la Dezvoltare si Turism, Kelemen Hunor in fruntea Culturii, Ramona Manescu sa ramana sefa Transporturilor (fiind asigurata astfel continuitatea in acest domeniu), Adrian Radulescu sa ajunga la Agricultura, iar Anca Boagiu sa se ocupe de IMM-uri. Despre restul de 13 ministere se poate spune ca sunt scoase in continuare la concurs din moment ce se vorbeste despre cate doi pretendenti pentru fiecare.

DNA ii ancheteaza pe sahistii fantoma de la Primaria Capitalei: Pasarelu de miliarde al lui Sorin Oprescu

Dupa cum "National" a dezvaluit in numerele trecute, DNA, dar si Corpul de control al premierului ancheteaza modul in care au disparut aproximativ zece milioane de euro din bugetul clubului sportiv al Primariei Capitalei. Este vorba despre bani publici care au fost "papati" cu un tupeu care i-a lasat cu gura cascata pana si pe procurorii anticoruptie care instrumenteaza "jaful" care s-a petrecut chiar sub nasul primarului Sorin Oprescu. Documentele dovedesc negru pe alb ca s-a furat ca in codru, cu deconturi aferente care sfideaza orice imaginatie. Este suficient sa amintim miliardele alocate pentru organizarea unor concursuri la care au participat sportivi "fantoma". Ce sa ne mai miram atunci ca, din referatele justificatoare, reiese ca doi sahisti juniori sunt mai costisitori decat intreaga sectie de rugby?

Inca o gaselnita obraznica a casei de avocatura Nestor: Hoata VIP Melanie Chen, prea importanta ca sa fie audiata

Directoarea tuturor afacerilor lui Dinu Patriciu si amanta acestuia, chinezoaica Melanie Anne Chen, le da cu flit politistilor din Romania, ajutata fiind de casa de avocatura Nestor. Citata in dosarul in care este acuzata de Dana Patriciu ca i-a furat acesteia gentile scumpe, bijuteriile si ceasurile din aur, Melanie Chen nu da doi bani pe ancheta. Ea a sfidat Politia din Romania si pana acum, insa ultima gaselnita a avocatilor condusi de Ion Nestor pentru a fenta anchetatorii romani e de-a dreptul obraznica. Avocatul Constantin Duvac de la NNDKP, politist controversat la baza, a depus la dosar o instiintare potrivit careia chinezoaica Melanie Ann Chen nu se poate prezenta la audieri pentru ca este o persoana foarte importanta si nu are timp de pierdut prin Romania. Hoata VIP, care cauta magazine prin Londra unde sa vanda gentile scumpe si bijuteriile exclusiviste ale Danei Patriciu si care dispune de toata averea lui Dinu Patriciu, e prea importanta si ocupata pentru a da ochii cu anchetatorii de la Bucuresti.

PUTEREA

Avocatul lui Mihai I susţine că germanul Dieter Stanzeleit se foloseşte de acte false

Violonistul german Dieter Stanzeleit, care susţine că este fiul Regelui Mihai I, s-a folosit de acte false în procesul de filiaţie pentru a-şi demonstra legătura de rudenie, iar Regele se simte "hărţuit" de acesta, a declarat, ieri, Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale a României. În replică, avocatul lui Stanzeleit, Artin Sarchizian, a declarat pentru PUTEREA că, până acum, partea adversă nu a solicitat instanţei să dispună expertizarea înscrisurilor prezentate sub bănuiala că ar fi false şi că este vorba doar despre o declaraţie "pe holurile tribunalului".

Toţi miniştrii să trăiască dintr-o bursă studenţească! Studenţii cer mai mulţi bani pentru Educaţie

Revendicările studenţilor din Bucureşti nu au reuşit să mobilizeze prea mulţi tineri. Până la finalul manifestaţiei de protest, organizatorii au strâns cu greu 300 de persoane. În primele trei ore, ziariştii şi jandarmii au fost la paritate cu manifestanţii. Strategia Asociaţiei Naţionale a Studenţilor din România (ANSR), cea care a organizat manifestaţiile studenţeşti, nu a fost una fericită. Potrivit programului, un grup de studenţi trebuia să mobilizeze tinerii din căminele din Regie, altul pe cei de la ASE şi Universitate. La ora de start, în Complexul Belvedere s-au strâns circa 40 de persoane. Planul studenţilor a fost dat peste cap de firma de pază angajată de Politehnică. Agenţii au blocat toate aleile de acces în campus, invocând lipsa autorizaţiei.

Angajaţii bancari, racolaţi de reţelele specializate în fraudă

Mafioţii dau dovadă de tot mai multă inventivitate pentru a pune mâna pe banii clienţilor băncilor. Potrivit oficialilor din Poliţia Română, există la momentul actual reţele de mafioţi care s-au specializat în multiple metode de fraudă, inclusiv bancară. De la crearea de acte false la racolarea de angajaţi din bănci, "gangsterii bancari" continuă să găsească metode pentru a goli conturile clienţilor instituţiilor financiare. Reţelele specializate în fraudă bancară folosesc metoda racolării angajaţilor bancari în scopul jefuirii clienţilor instituţiei, a declarat Constantin Bolboşanu, director adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din cadrul Poliţiei Române.

ROMANIA LIBERA

RISCURI în 2014. Ce prevestesc măsurile anunţate de Guvern în ultima perioadă. 10 ameninţări pentru economie

În ultimul raport asupra inflaţiei, BNR schiţează cinci provocări semnificative: majorarea accizelor, liberalizarea preţurilor la energie, situaţia economică a UE, politica monetară a Fed, preţurile materiilor prime pe plan extern. S-ar mai putea adăuga, însă, alte cinci: evaziunea asociată majorării taxelor, comprimarea consumului, absorbţia deficitară, fraudarea fondurilor europene, cosmetizările electorale şi sugrumarea investiţiilor. Anul viitor se anunţă dificil din mai multe puncte de vedere. Vom experimenta încă din start scumpirile în lanţ, propagate de acciza majorată la combustibil, dar şi o tendinţă de creştere a evaziunii, cum se întâmplă de obicei ca reacţie la creşterea fiscalităţii. Principalele ameninţări pentru economie în 2014: 1. Puseu inflaţionist după majorarea accizelor; 2. Imbolduri pentru evaziune; 3. Vulnerabilitatea marilor consumatori de energie; 4. Şubrezirea consumului; 5. Absorbţia deficitară/fraudarea fondurilor europene; 6. Economia UE rămâne fragile; 7. Sugrumarea investiţiilor; 8. Cosmetizările electorale şi paralizia administrative; 9. Politica monetară a Fed; 10. Preţul materiilor prime.

Guvernul pregăteşte o paradă fastuoasă de ziua naţională a României

Bugetul pentru "organizarea, desfăşurarea şi finanţarea manifestărilor prilejuite de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, în anul 2013" a fost suplimentat de Guvern cu 4,8 milioane lei. Cheltuiala este necesară pentru ca la paradă nu doar să participe forţe importante, dar şi să permită prezenţa a 150 de înalţi oficiali militari din state membre NATO. Pe 22 octombrie 2012, premierul Victor Ponta explica presei că parada de ziua naţională urma să fie una austeră: "Pot sa va asigur ca am discutat cu domnul ministru Dobritoiu si din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului vom afecta acele sume necesare pentru a avea totusi defilarea, parada de 1 Decembrie, insa, intr-adevar, va fi o parada de austeritate. Adica avioane, elicoptere si alte lucruri costisitoare - anul viitor, nu anul acesta". Pentru anul acesta, Ponta s-a ţinut de cuvînt: "avioane, elicoptere si alte lucruri costisitoare" sînt prevăzute pentru parada de ziua naţională.

Ce impozit are de plătit "Micul Mozart" de la Iaşi

Călin Calfa (12 ani) supranumit "Micul Mozart" este somat de ANAF să plătească impozit pe drepturile de autor, pentru un concert susţinut anul trecut pe scena Filarmonicii din Iaşi, potrivit B1TV. Teoretic, băiatul trebuia să primească o bursă de 28 de lei pe lună, dar autorităţile nu i-au mai plătit această sumă de mai bine de două luni. ANAF îi cere însă să plătească 13 lei, sumă ce reprezintă impozitul pentru concertul de la Iaşi, unde Călin a fost remunerat cu suma de 400 de lei. Părinţii consideră această situaţie una penibilă, deoarece statul nu contribuie deloc la cheltuielile copilului lor atunci când participă la concursuri internaţionale. El a cântat şi pe scena Filarmonicii din Viena. Călin Calfa a câştigat mai multe competiţii naţionale şi internaţionale, în ţări precum Austria, Franţa, Croaţia.

Acuzaţii grave la adresa BNR

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) acuză Banca Naţională a României că a protejat sistemul bancar şi contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivând stabilitatea financiară, informează Mediafax. "La nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar şi a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivându-se stabilitatea financiară. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obţinută cu preţul dreptului la o viaţă decentă a consumatorului", a declarat miercuri preşedintele AURSF, Alin Iacob. El a arătat că în anii 2005 -2008 clienţii aveau un grad înalt de încredere în sistemul financiar şi nu s-au aşteptat ca bancherii să introducă în contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergând pe buna-credinţă a acestora. Pe de altă parte, sistemul bancar a beneficiat de reputaţia Băncii Naţionale a României, care era privită ca un garant al integrităţii băncilor.

ZIARUL FINANCIAR

Radiografia bugetului pe 2014. Ce ministere primesc mai mulţi bani

Guvernul va discuta astăzi bugetul anului 2014, care ar urma să fie orientat mai mult pe investiţii şi stimularea creşterii economice, jumătate dintre ministere urmând să primească mai puţini bani decât în acest an, în timp ce pentru infrastructura de transport, educaţie sau agricultură vor fi alocate sume suplimentare. Statul va aloca anul viitor un buget total de 13,9 mld. lei (3,1 mld. euro) pentru infrastructura de transport, în creştere faţă de acest an. Creşterea vine după ce în acest an Execu­tivul a tăiat semnificativ sumele alocate pentru proiectele de investiţii din acest sector, deşi Ro­mânia se confruntă cu deficienţe tocmai în domeniul infrastructurii. Vor primi mai mulţi bani anul viitor minis­terele Muncii, Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Finanţelor, Apărării, Transporturilor, Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene. La "perdanţi" apar Ministerul Sănătăţii, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Economiei, Tineretului şi Sportului, Justiţiei, Culturii sau Ministerul pentru Societatea Informaţională. Bugetul anului 2014 ia în considerare o creştere a cheltuielilor totale cu 9,5 mld. lei comparativ cu acest an, în condiţiile creşterii salariilor şi pensiilor, dar şi a majorării sumelor alocate investiţiilor spre 40 mld. lei.

Transgaz Mediaş a făcut profit cu 40% mai mare în T3 pe seama majorărilor de tarife

Transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN), controlat de stat, a înregistrat în perioada iulie - septembrie a acestui an un avans de 27,8% al afacerilor, care au ajuns la 298,5 mil. lei (67,2 mil. euro), în timp ce pro­fitul net al societăţii a urcat cu aproape 40%, la 29,3 mil. lei (6,6 mil. euro). Creşterile de afaceri şi profit ale Transgaz din trimestrul al treilea au fost susţinute de decizia ANRE de la jumă­tatea acestui an de a majora începând cu 1 iulie tariful de transport al Transgaz cu 17%.

Japonia şi Coreea de Sud mănâncă grâu românesc de 32 mil. euro

Traderii din România au exportat în luna august aproape 180.000 de tone de grâu românesc către piaţa din Japonia şi din Coreea de Sud. Cumulat, valoarea exporturilor către aceste două destinaţii a fost de 32 de milioane de euro, potrivit datelor Eurostat, oficiul european de statistică. "Faptul că Japonia a comandat grâu din România arată că avem un grâu de calitate", afirmă Sorin Dogaru, directorul diviziei de agricultură a InterAgro, producător şi exportator de materii prime agricole cu afaceri de peste 650 milioane de euro anual. Prezenţa grâului românesc pe cele două pieţe în această toamnă arată competitivitatea mărfii româneşti având în vedere că cele două economii asiatice se află în raza de influenţă a exporturilor de grâu din Statele Unite şi din Australia. În total exporturile de grâu din luna august au ajuns la 736.000 de tone, ceea ce înseamnă că într-un interval de 30 de zile companiile au livrat în străinătate o cantitate ce acoperă 9,6% din recolta actuală. Aceste exporturi înseamnă încasări de 150,3 milioane de euro pentru traderii de materii prime agricole.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb