REVISTA PRESEI 15.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 ianuarie 2016

ADEVARUL

Preşedintele Timofti îl propune premier pe unul din consilierii săi

Consilierul prezidenţial Ion Păduraru a fost avansat de preşedintele Nicolae Timofti drept candidat pentru funcţia de prim ministru al Republicii Moldova. Ion Păduraru a declarat că va alcătui o echipă guvernamentală pro-europeană care va lua măsuri de stabilizare economică a Republicii Moldova alături de partenerii occidentali. Viitorul program guvernamental va cuprinde aplicarea acordului de asociere cu UE. Referitor la eventualul sprijin parlamentar Ion Păduraru a declarat că este optimist şi va primi sprijinul legislativului, deoarece alegerile anticipate nu constituie o soluţie. Ion Păduraru a fost ministrul Justiţiei în Guvernul Ion Ciubuc între anii 1998-1999. Ion Păduraru trebuie conform Constituţiei ca în următoarele 15 zile să se prezinte în Parlament şi să ceară votul de încredere din partea deputaţilor. Acest termen expiră la data de 29 ianuarie 2016, dată când expiră şi cele 3 luni oferite de legislaţie deputaţilor să aleagă un nou Executiv.

Scandalul emisiilor ia avânt în Franţa: Pe lângă Renault, alţi doi producători auto depăşesc limitele de poluare

Acţiunile Renault au scăzut cu 20% pe bursă după ce s-a aflat că autorităţile antifraudă au realizat un raid la mai multe sedii ale companiei, în cadrul unei investigaţii privind emisiile. Ségolène Royal, ministrul Ecologiei, Dezvoltării Sustenabile şi Energiei din Franţa, a declarat că, pe lângă Renault, alţi doi constructori străini depăşesc normele privind poluarea în privinţa emisiilor de dioxid de carbon şi oxid azot, potrivit 20minutes.fr. Oficialul nu a numit cei doi producători, însă a asigurat că niciun soft de manipulare nu a fost detectat, aşa cum este cazul în scandalul Volkswagen.

Sărăciţi de criză, ruşii încep să prefere Duster, Logan şi Sandero

Logan, Duster şi Sandero s-au situat anul trecut în topul celor mai bine vândute 25 de modele în Rusia, conform datelor publicate de Association of European Businesses (AEB). Totuşi, livrările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare au scăzut cu 36%, al treilea an de declin consecutiv, pe fondul problemelor cu care se confruntă economia şi al deprecierii rublei, transmite Reuters. Cea mai vândută maşină din Rusia a fost anul trecut Lada Granta (152.810 unităţi), fabricată de AvtoVAZ. Aceasta a fost urmată de Solaris, de la Hyundai (114.644 unităţi), New Rio de la Kia (97.097 unităţi) şi Polo de la Volkswagen (45.390 unităţi). Următoarele două locuri, cinci şi şase, au fost ocupate de Duster şi Logan, cu 43.923, respectiv, 41.311 vehicule, în timp ce locul 11 a fost ocupat de Sandero, cu 30.221 de vehicule. Duster, Logan şi Sandero sunt fabricate de Renault.

Guvernul încearcă să oprească sacoşele cu bani negri

Executivul încearcă să oprească finanţarea campaniilor din bani negri, obligând partidele să transparentizeze circuitul banilor destinaţi pentru informare şi propagandă. Există însă şi câteva scăpări. Totuşi, este pentru prima dată în istoria postdecembristă a României când statul pare că se luptă cu mafia sponsorizărilor ilegale. Guvernul Cioloş a adoptat normele de aplicare a legii privind finanţarea campaniilor electorale cu scopul declarat de a asigura cât mai multă transparenţă şi un control "cât mai riguros" al banilor pe care îi învârt partidele şi candidaţii. Pe scurt, Guvernul vrea să destructureze reţelele de finanţare din bani negri, bani care ulterior se întorc către sponsori prin contracte din bani publici oferite cu dedicaţie de politicieni. Guvernul insistă ca toate operaţiunile financiare dedicate campaniei electorale să treacă prin bancă.

Legea care ar putea schimba piaţa asigurărilor din Romania

O lege depusa in Parlament vrea sa schimbe piaţa asigurărilor din Romania. Daca va fi adoptata, in caz de accident, şoferii urmează sa fie despăgubiţi de companiile de asigurări de la care si-au cumpărat poliţa RCA. In prezent, ei sunt despăgubiţi de firma de asigurări a celui care a fost vinovat de accident. Companiile din domeniu se opun legii. Deputaţii vor sa elimine regula nescrisa din piaţa: poliţa RCA este pentru alţii. Iar şoferii sa nu o mai aleagă pe cea mai ieftina. Legea le-ar permite sa-si repare maşina pe propria poliţă, când sunt loviţi de altcineva. Cu alte cuvinte, RCA va funcţiona după regulile CASCO, iar deputatul care a propus legea crede ca şoferii vor fi mai responsabili si nu vor mai cumpăra cea mai ieftina poliţă.

Cum funcţionează sistemul norvegian de protecţie a copiilor

George Alexander, scriitor român şi director la două grădiniţe norvegiano-spaniole în Oslo, descrie pentru "Adevărul" cum funcţionează Barnevernet (Protecţia Copilului) în Norvegia, dar şi cum vede el întâmplările dn cazul familiei Bodnariu. Deşi nu se încrede orbeşte în sistemul norvegian, spune că în ţările scandinave interesul copilului primează întotdeauna. Aflat de 20 de ani în Norvegia, George Alexander declară că vrea să-i ajute pe românii de acolo, prin consultanţă, să înveţe cum trebuie să colaboreze cu Protecţia Copilului, atât timp cât aceştia îşi respectă propriii copii. Într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", George Alexandru recunoaşte că sistemul de Protecţie din Norvegia a salvat multe vieţi, dar spune că greşeli pot exista şi în cadrul lui, mai ales pentru că are puteri discreţionare.

BANCHERUL

Restantele la credite ale persoanelor fizice au scăzut uşor, la 6,133 miliarde lei

Valoarea restantelor persoanelor fizice la creditele obţinute de la bănci a scăzut uşor in luna noiembrie 2015, la 6,133 miliarde lei, fata de 6,159 miliarde lei in octombrie, arata cele mai recente date din Centrala Riscului de Credit (CRC), administrata de BNR. Volumul restantelor a rămas aproape neschimbat pe parcursul ultimului an: in noiembrie 2014, suma acestora era 6,169 miliarde lei. Vârful restantelor a fost înregistrat in iunie 2014: 7,013 miliarde lei, acestea coborând in iulie 2014 la 5,916 miliarde lei. In noiembrie 2009, momentul izbucnirii crizei financiare in România, volumul restantelor persoanelor fizice la credite era de doar 1,270 miliarde lei. De-a lungul ultimilor şase ani, in perioada noiembrie 2009 - noiembrie 2015, volumul restantelor persoanelor fizice a crescut cu aproape 5 miliarde lei, de la 1,270 la 6,133 miliarde lei.

Cum arată sistemul bancar românesc in comparaţie cu alte ţări europene, in statisticile Comitetului European pentru Risc Sistemic

Statisticile Comitetului European pentru Risc Sistemic (The European Systemic Risk Board / ESRB) aferente lunii decembrie 2015, publicate de către Banca Centrală Europeana (BCE), arată că sistemul bancar românesc dispune de un potenţial ridicat de creştere, datorită gradului redus de îndatorare si a îmbunătăţirii lichidităţii, dar se împiedică de o serie de probleme precum creditele in valuta si marjele de dobândă încă prea ridicate. Românii sunt cel mai puţin îndatoraţi la bănci dintre tarile europene. Doar in jur de 35% din venitul disponibil brut al unei familii din Romania reprezintă datorii către bănci, comparativ cu peste 50% in Ungaria, Cehia sau Polonia, in timp ce in tarile dezvoltate raportul e in jur de 100% din venituri. Ceea ce înseamnă ca in tara noastră exista in continuare potenţial de dezvoltare a creditării populaţiei, in ciuda socului prin care am trecut in ultimii ani de criza. Mai ales ca lichiditatea sistemului bancar s-a îmbunătăţit semnificativ: raportul credite/depozite a coborât la 90%, sub nivelurile din Polonia sau Ungaria.

CURENTUL

Cui i-e frică de Nicuşor Dan. Tuturor?

Legea finanţării partidelor si campaniilor favorizează, cum era de aşteptat in Romania, vechile partide. Legea 113/2015 a adus atât schimbări pozitive cat si schimbări nedemocratice care îngreunează accesul noilor veniţi in politica. Principalele schimbări pozitive sunt limitarea publicităţii stradale si restituirea de către stat a cheltuielilor de campanie pentru partidele care realizează cel puţin 3% intr-un judeţ. Pe de alta parte, Legea face practic imposibile campaniile de finanţare de masa, in care un număr mare de oameni donează sume mici unui partid. Campanii care sunt regula in democraţiile consolidate sunt imposibile in Romania. Donaţiile prin SMS sunt interzise, iar donaţiile online sunt imposibile in practica. Legea prevede, iar Normele instituie o procedura birocratica complexa pentru verificarea identităţii donatorului, indiferent de suma donata. Pentru a dona 5 lei online donatorul trebuie sa completeze un formular si o declaraţie pe propria răspundere si sa le scaneze împreună cu cartea de identitate, o procedura lunga pe care putini o vor face.

Prietenul lui Vântu de la GELSOR, eliberat condiţionat

SOV a înfiinţat mizerabilul GELSOR, proprietarul FNI, pornind de la numele prietenului său din copilărie GELu Teodorescu şi al său SORin. Penibil. Geluţu a fost eliberat din penitenciarul Iaşi după ce a executat nouă luni de puşcărie din cei doi ani şi şase luni la care fusese condamnat în calitate de director al INSOMAR. Infractorul Gheorghe Teodorescu a fost director al Bibliotecii Central Universitare (BCU) Iaşi şi profesor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Tot el este şi cofondator al institutului de cercetare de piaţă, INSOMAR, favorit al PSD-ului, alături de infractorul Sorin Ovidiu Vîntu.

Articolele ziaristului Eminescu, atât de actuale de George Roncea

"Nimic nu e mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei şi a nulităţii recompensate", scria ziaristul Mihai Eminescu în urmă cu peste 130 de ani, atât de actual şi astăzi. "Nu ne aducem aminte ca în vreo epocă România să fi avut în fruntea ei, ca astăzi, un guvern duşman intereselor şi cerinţelor ei. Pentru întâia dată ni se întâmpla ca guvernul să reprezinte de-a dreptul străinătatea şi pretenţiile ei zdrobitoare"...Am citat un pasaj dintr-un articol publicat de ziaristul Eminescu acum mai bine de un secol, in 1878. De atunci, vedem limpede, situaţia nu s-a schimbat în niciun fel. Necontenit, la cârma statului român s-au aflat numai guverne alcătuite din komisari, evropeni, sau sovietici, cu toţii reprezentanţi ai intereselor internaţionale anticreştine şi antiromâneşti, personaje corupte, haite de nemernici şi ticăloşi puşi pe jaf şi căpătuiala. Eminescu a practicat o publicistică în care se îmbină eroismul adevărului integral cu angajamentul radical fata de misiunea şi imperativele istorice ale spaţiului românesc.

EVENIMENTUL ZILEI

Axel Eggert, Asociaţia Europeană a Oţelului: "China nu este, deocamdată, o economie de piaţă"

"UE a formulat cinci criterii care stabilesc cum China ar putea fi considerată o economie de piaţă. În prezent, ţara îndeplineşte doar una dintre aceste condiţii. Pur şi simplu, China nu este, deocamdată, o economie de piaţă. Există încă o implicare prea mare a statului", a declarat Axel Eggert, director general al Asociaţiei Europeană Oţelului (EUROFER), cu ocazia unei conferinţe de presă pe tema acordării statutului de economie de piaţă Chinei (MES) din Parlamentul European (PE). Potrivit lui Eggert, China pune presiune politică asupra factorilor de decizie la nivel naţional şi european pentru acordarea prematură a statutul de economie de piaţă. "Dacă s-ar acorda statutul de economie de piaţă, măsurile antidumping care protejează sute de mii de locuri de muncă din UE împotriva concurenţei neloiale din China într-o serie de industrii strategice ale UE ar deveni ineficiente.

Dosarul Lukoil, întors la procurori. Prejudiciul uriaş a fost calculat greşit

Dosarul cu cel mai mare prejudiciu din istoria Parchetului General s-a întors la procurorii de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Judecătorii au decis restituirea dosarului "Lukoil", caz în care s-a calculat un prejudiciu de 1,8 miliarde de euro, pentru clarificarea unor aspecte ale anchetei. Judecătorii de la Tribunalul Prahova au arătat că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar şi că procurorii nu au indicat faptele concrete ale inculpaţilor. "Procurorul de caz nu a descris modul de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat şi pentru fiecare an în parte şi nelămurirea categoriilor de persoane vătămate în cauză", se arată în decizia instanţei. Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată de procurorii PCA Ploieşti la data de 3 august 2015, în acesta fiind deferite justiţiei SC Petrotel Lukoil Ploieşti, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi şase persoane fizice, printre care şi directorul general, Andrey Bogdanov.

Ziua teroristului. Radicalii islamişti vizează zone comerciale şi turistice

Noi atentate teroriste au avut loc, ieri, în puncte diferite de pe glob, făcând zeci de victime, în timp ce liderii Al Qaida cheamă la lovituri împotriva Arabiei Saudite. Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat cele cinci atacuri comise ieri în capitala Indoneziei, Jakarta, într-un mesaj postat pe reţeaua socială Telegram. "Luptătorii Statului Islamic au comis atacul armat din această dimineaţă, vizând cetăţeni străini şi forţele de securitate însărcinate cu protecţia acestora în capitala indoneziană", spunea mesajul respectiv. Atacurile s-au soldat cu cel puţin şapte morţi, dintre care cinci atacatori, şi au fost inspirate, spun autorităţile, din modelul atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris. La atentatul din Jakarta au participat între 10 şi 14 bărbaţi înarmaţi. Pe de altă parte, cel puţin cinci persoane, între care femei şi copii, au fost ucise şi alte 36 rănite, ieri dimineaţă, într-un atentat cu maşină capcană, care a vizat o secţie de poliţie din Turcia.

Refugiaţi implicaţi în SCENELE INCREDIBILE de la biroul Angelei Merkel

Ce s-a întâmplat recent la biroul cancelarului german, Angela Merkel, a stârnit numeroase reacţii în Germania. Un politician din landul german Bavaria a trimis un autocar plin cu refugiaţi la biroul cancelarului Berlin. Gestul a fost făcut pentru a protesta faţă de politicile guvernamentale favorabile primirii refugiaţilor. Conform Reuters, Peter Dreier, consilier municipal în orăşelul Landshut, a anunţat că 31 de refugiaţi au fost trimişi într-o excursie la Berlin. "Dacă Germania primeşte un milion de refugiaţi, acest lucru înseamnă că, matematic, 1.800 vor veni în districtul meu. Eu am spus că îi voi trimite la biroul Angelei Merkel", a afirmat Dreier, citat de ziarul Die Welt. De altfel, acesta avertizase încă de anul trecut că va trimite refugiaţi la biroul cancelarului Angela Merkel.

JURNALUL NATIONAL

Informaţii de ultimă oră despre Regele Mihai

După ultimele zvonuri care îl dădeau grav bolnav sau chiar mort pe Regele Mihai, Casa Rgeală vine să lămurească aceste aspecte legate de Familia Regală şi oferă informaţii şi chiar fotografii preţioase în acest sens. < < Săptămâna viitoare, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu vor face o vizită privată în Elveţia, în care vor petrece câteva zile alături de Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana. Familia Regală a fost împreună la mijlocul lunii decembrie, în Elveţia, înaintea sărbătorilor de Crăciun de la Săvârşin. Acum, după sărbători, Alteţele Lor Regale vor duce cu maşina în Elveţia cadourile, felicitările şi mesajele primite de Majestăţilor Lor în România, cu ocazia Crăciunului 2015 şi Anului Nou 2016. Cu ocazia şederii în Elveţia, Majestăţile Lor şi Alteţele Lor Regale vor lua parte la un prânz festiv, la care vor fi invitaţi prieteni de familie. > >, scrie pe pe site-ul oficial al Casei Regale.

Cavalerii teutoni radicalizează Moldova

Facilitarea procedurii de constituire a unui partid a dus la apariţia, în a doua jumătate a anului 2015, a 12 noi formaţiuni politice, în timp ce altele sunt în curs de înregistrare în Registrul partidelor politice. O noutate o reprezintă partidele locale, două dintre ele, Partidul Botoşănenilor şi Partidul Gălăţenilor, fiind conduse de către "conţi teutoni". Partidul Botoşănenilor a fost înfiinţat de un disident local din Partidul Ecologist, Marian Jurgiu. Acesta este membru, cu titlu de conte, într-un anume Mare Prioritat al Cavalerilor Teutoni ai Sfintei Marii din Ierusalim. Sigla PB este reprezentată de un vultur bicefal ce poartă un scut pe care sunt o harpă şi un condei, trimitere subtilă la cei mai iluştri botoşăneni, George Enescu şi Mihai Eminescu. Ideologic vorbind, PB are două componente: liberalismul social şi naţionalismul cultural. În acest "ordin cavaleresc" al răzeşilor teutoni este conte şi avocatul Constantin Telegan, care este liderul Partidului Gălăţenilor, postură din care va candida la primăria urbei. Acesta le promite gălăţenilor că 50.000 dintre ei vor primi câte 500 mp gratuit pentru a-şi construi case.

Averea lui Patriciu, în instanţă

După ani de tergiversări şi amânări în dosarul Rompetrol, statul român pare hotărât să recupereze datoria de 85 de milioane de dolari pe care omul de afaceri Dinu Patriciu a lăsat-o în urmă după ce a murit. În rechizitoriul Parchetului, se arată că Patriciu a transferat în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în valoare de 85 de milioane USD, pe care le-a administrat între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenţia de a ascunde şi disimula originea ilicită a acestora. Banii vor fi recuperaţi din averea lui Patriciu, estimată la 3,3 miliarde de dolari, care a ajuns la cele două fiice şi văduva acestuia. Procesul care trebuia să aibă loc ieri a fost amânat pentru 10 martie, din cauză că fiicele miliardarului nu sunt în ţară. Patriciu a devenit cel mai bogat român după ce a vândut Rompetrol către KazMunayGas. Patriciu a cumpărat de la stat, în anul 2000, rafinăria Petromidia şi a vândută-o cu un preţ de 30 de ori mai mare, în 2007.

NATIONAL

Văcăroiu detonează o bomba de mediu cu efecte devastatoare: Bucureştiul, deposedat total de spatii verzi!

Un raport al Curţii de Conturi trage un imens semnal de alarma, referitor la situaţia spatiilor verzi din Bucureşti. Capitala României este cea mai poluata metropola din UE si, in pofida obligaţiilor asumate fata de Bruxelles, suprafaţa de parcuri scade an de an. Problema cea mai mare este însă ca aceste spatii... nu există pe hârtie, mai exact nu figurează in Cartea funciară a Bucureştiului si oricine îşi descoperă niscaiva "rude" lejer decedate de un veac, dar care au avut ceva pământ in zona, poate cere retrocedarea lor in natura (vezi Parcul Bordei!). Conform sintezei Curţii de Conturi, Bucureştiul este cea mai poluată capitală din Europa, ţara noastră riscând sancţiuni de 100.000 euro/zi din partea Uniunii Europene, dacă se declanşează procedura de infringement pe mediu, urmare a nereducerii poluării din Capitală.

Dragnea pompează tehnocraţi in Guvernul Ciolos!

Deşi nu mai calcă prin Palatul Victoria, Liviu Dragnea continuă să exercite o influenta cel puţin misterioasă asupra altor ministere, din moment ce recomandările sale privind numirea unor "tehnocraţi" pe înalte funcţii administrative par litera de lege pentru unii dintre subordonaţii premierului Dacian Ciolos. Desigur, daca nu cumva onorarea cerinţelor mai puţin ortodoxe ale lui Liviu Dragnea este chiar o strategie a lui Ciolos. Care, pana ce-si va legitima calitatea de premier după trecerea prin alegeri, prefera sa mai dea drumul la supapa eventualelor răbufniri de nemulţumiri ale liderilor politici. Oamenii "pompaţi" de Dragnea in Guvern nu sunt miniştri, ci de obicei subsecretari de stat, purtătoare de cuvânt sau adjuncţi pe la diverse regii.

Cum profita Iohannis de criza partidelor

Klaus Iohannis se foloseşte de criza prin care trec partidele politice pentru a-si încalecă adversarii si a-si domina partenerii, susţine un studiu lansat pe piaţa de Infopolitic. Conform studiului citat, "presedintele altfel" Klaus Iohannis este de fapt un presedinte jucator, care viseaza, la fel ca predecesorul sau, sa concentreze in mana sa toata puterea, dar o face cu perdea, nu dand cu barda ca Traian Basescu: "Klaus Iohannis si-a construit imaginea unui presedinte neconflictual, nu foarte comunicativ, cu o prezenta mediatica discreta si cu un stil (mai) diplomatic de a gestiona diferite circumstante. (...) In pofida etichetei de < < presedinte altfel > >, Klaus Iohannis nu si-a ascuns insa niciodata intentia de a fi un pol de putere, de a fi un presedinte implicat, nici < < jucator > >, dar < < nici simplu spectator > >. Concluzia trasa de Infopolitic: Klaus Iohannis reprezinta "modelul de Putere fara Opozitie".

Thiess, coaliţie internaţionala pentru Bucureşti

Adrian Thiess se remarca deja printr-o campanie avant la lettre foarte bine conturata. Concret, noul candidat organizeaza, pentru luna februarie, o ampla dezbatare referitoare la administratia publica, dezbatere despre care apropiatii lui Thiess spun ca se va axa in principal pe "dezvoltarea optima a unui oras ca Bucurestiul". Pentru a demonstra ca face lucrurile ca la carte, Adrian Thiess va aduce in Romania, in premiera, mai multe personalitati in domeniu, cu experienta demonstrata in tot ce tine de administrarea si (re)constructia unei metropole. Este vorba de fostul primar al Londrei - Ken Livigstone, de unul dintre cei mai mari arhitecti ai prezentului - Zaha Hadid si de Jim Messina - fost sef de campanie pentru presedintele american Barack Obama si premierul britanic David Cameron. Iar pentru ca actiunea sa aiba efect electoral maxim, la conferinta urmeaza sa participe,, gratis, 4000 de bucuresteni alesi de pe Facebook printr-o aplicatie dezvoltata special pentru acest eveniment.

PUTEREA

Candidatura pentru Focşani agită apele în PNL Vrancea

În Vrancea, fieful baronului proaspăt scăpat din mâna lungă a justiţiei Marian Oprişan, viaţa politică locală este într-o continuă fierbere. Dacă cei din PSD nu-şi fac prea mari probleme pentru alegerile locale, în tabăra liberalilor domneşte confuzia şi nesiguranţa din cauza luptelor trecute şi prezente pentru putere în interiorul organizaţiei. Proaspăt desemnat copreşedinte al PNL, tânărul Cătălin Toma încearcă din răsputeri să se facă remarcat la centru printr-un discurs tranşant, dublat de prezenţa în mass media centrală. Deocamdată doar discursul e de tânărul aspirant la fotoliul de preşedinte al PNL Vrancea (în varianta unificată) şi din ce am înţeles noi, la fotoliul de edil al municipiului reşedinţă de judeţ, Focşani. Contactat de Puterea, edilul comunei Jariştea s-a arătat destul de iritat de ştirea privind candidatura sa la primăria municipiului Focşani.

Primul pas de transparenţă. Contractul pentru Naţional Arena, făcut public

Aşa cum a promis, primarul general interimar al Capitalei a afişat contractul de execuţie dintre Primăria Capitalei şi constructorul care a realizat Stadionul Naţional Arena. Încheiat de fostul primar Adriean Videanu, mai multe acte adiţionale au fost semnate de Sorin Oprescu, care a majorat suma iniţială cu 108.470.637,71 lei (circa 30 de milioane de euro). Răzvan Sava promite că zilele următoare va veni cu noi precizări. Potrivit documentului, contractul a fost semnat la data 12 aprilie 2007 între Primăria Capitalei, reprezentată de Adriean Videanu, şi asocierea Max Bogl & SC Astaldi S.P.A. Proiectul de executare şi finalizare a lucrărilor de realizare a stadionului a fost evaluat la 489.164.965,67 lei, iar termenul de execuţie a fost de 32 de luni, cu o perioadă de garanţie de 36 de luni. Pe 10 august 2009 a survenit primul Act Adiţional la contract pentru lucrări suplimentare, în valoare de 7.520.637,68 de lei. El a fost încheiat în primul mandat al lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei. În document nu se specifică despre ce lucrări suplimentare este vorba.

Scandal în energie. RADET dă în judecată ANRE

Războiul dintre RADET şi ELCEN e departe de a se fi încheiat. Regia de distribuţie RADET a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Dosarul se află deja la Curtea de Apel Bucureşti. Radet acuză ANRE că girează ELCEN-ul prin deciziile sale. ELCEN ceruse ANRE aprobarea de a majora tariful agentului termic distribuit către RADET, iar Autoritatea a fost de acord. În schimb, atunci când RADET a cerut majorarea tarifului de distribuţie, ANRE a respins cererea, transmite Digi24.

ROMANIA LIBERA

Gabriel Oprea îşi joacă supravieţuirea politică

Ieşirea la rampă a preşedintelui Uniunii Naţionale pentru Progresul României s-a produs în contextul în care conducerea PSD se va reuni mâine pentru a discuta despre politica de alianţe a partidului. Gabriel Oprea a declarat, ieri, că nu s-a luat încă o decizie cu privire la formula în care formaţiunea sa va candida la alegerile din 2016, urmând să continue consultările cu PSD. El a afirmat că a avut deja discuţii informale cu liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, pe marginea alegerilor locale şi parlamentare. Gabriel Oprea a adăugat că formaţiunea sa este "pregătită pentru oricare din cele două variante", având candidaţi pentru toate colegiile şi primăriile din ţară. În schimb, liderul UNPR a precizat că trebuie să aibă loc şi discuţii în partid, având în vedere că există două "curente" cu privire la situaţia candidaturilor - liste separate sau împreună cu PSD. UNPR este în picaj în sondajele de opinie (2,6% în ultima cercetare INSCOP).

Occidentul ridică sancţiunile impuse Iranului

Ridicarea sancţiunilor Occidentului impuse Iranului de un deceniu din cauza programului său nuclear nu va avea efecte doar pentru economia iraniană, ci şi pe ansamblul economiei mondiale, cu uriaşe consecinţe în special pe piaţa petrolului, scrie publicaţia britanică The Guardian. Ridicarea sancţiunilor, care pune capăt embargoului UE asupra importurilor de petrol iranian, va avea enorme repercusiuni la scară internaţională, Teheranul urmând să adauge imediat aproape o jumătate milion de barili pe zi la exporturile sale de brut. Ceea ce va afecta căderea preţurilor petrolului pe o piaţă deja lovită de o ofertă excedentară. Este momentul când oamenii obişnuiţi din Iran vor începe să resimtă impactul acordului nuclear - încheiat de ţara lor cu marile puteri mondiale la Viena vara trecută - în viaţa cotidiană, cu băncile iraniene restabilind conexiunile cu sistemul financiar european şi întreprinderile private concretizând oportunităţi de afaceri fără teama sancţiunilor din partea Occidentului.

ZIARUL FINANCIAR

De la extaz la agonie: Fondurile mutuale

Fondurile mutuale, o piaţă care şi-a multiplicat de 21 de ori activele în criză, au adus investitorilor anul trecut randamente de la plus 40% la minus 13%. Fondul mutual Audas Piscator, administrat de societatea Atlas Asset Ma­nagement, este performerul anului 2015 cu un câştig de 40% în euro obţinut din pariul pe aprecierea francului elveţian în raport cu euro. Spre comparaţie, un depozit bancar în euro a fost remunerat cu circa 1%, în timp ce bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,1% anul trecut. Spre deosebire de acţiuni, care pot creşte sau scădea într-o singură zi şi cu 10%, fluctuaţiile zilnice ale valutelor sunt mult mai mici, însă câştigul sau pierderea este multiplicată de efectul de levier. La extrema opusă a clasamentului se situează fondul Certinvest Short, cu un minus de 13,8% anul trecut, urmat de fondul de acţiuni STK Europe, cu un minus de 13,6%. Industria fondurilor mutuale locale încheie anul 2015 cu un avans de 12,8% al activelor nete până aproape de pragul istoric de 21 mld. lei (4,6 mld. euro).

La ce să ne aşteptăm de la Bancpost în acest an

Bancpost, subsidiara locală a grupului grec Eurobank, aflată în top 10 al băncilor după active, ar putea să încerce în acest an să refacă lichidităţile pierdute de bancă în ultimii ani, să cureţe bilanţul de credite neperformante (NPL) şi să crească businessul. Totodată, rămâne de văzut care va fi strategia grupului grec Eurobank în privinţa subsidiarei din România, respectiv dacă merg înainte cu banca sau pregătesc eventuale tranzacţii. Bancpost a pierdut cotă de piaţă în anii de criză şi a alunecat în topul băncilor până pe locul zece, ceea ce a atras după sine un proces dur de restructurare în urma căruia o parte din reţeaua de sucursale a fost închisă. Banca a ajuns la o reţea de circa 150 de unităţi, 7 centre de afaceri corporate şi 5 centre regionale retail, cu jumătate mai puţin faţă de acum patru ani. În urma optimizării reţelei, cheltuielile operaţionale au scăzut cu 17%, în timp ce indicatorul costuri/venituri s-a ajustat.

Străinii readuc banii în depozitele bancare româneşti: plus 500 mil. euro în noiembrie

Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de străini, în cea mai mare parte forme de sprijin de la băncile-mamă, afişau la finele lunii noiembrie din 2015 un sold de 5,7 mld. euro, fiind în creştere cu 500 mil. euro, respectiv 10%, faţă de luna precedentă, potrivit datelor BNR. Astfel, soldul depozitelor nerezidenţilor a înregistrat în luna noiembrie cea mai mare creştere lunară de la începutul anului 2013. Este posibil ca un factor care a contribuit la avansul lunar al depozitelor să fie intensificarea turbulenţelor din pieţele emergente din afara Europei. Astfel, o parte din investitorii externi şi-au orientat capitalul spre depozitele constituite pe plan local având în vedere percepţia redusă de risc privind expunerea investiţională a României. Datele BNR indică faptul că dezintermedierea financiară, adică retragerea fondurilor din aceste depozite, s-a mai temperat în toamna anului trecut, în condiţiile în care noiembrie a fost a treia lună consecutivă de creştere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb