REVISTA PRESEI 15.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 15 iunie 2013

ADEVARUL

Podul Calafat-Vidin a fost inaugurat în prezenţa lui Victor Ponta şi a comisarului european Johannes Hahn. Podul a fost botezat "Noua Europă"

Noul pod peste Dunăre dintre România şi Bulgaria, de la Calafat-Vidin, va fi denumit "Noua Europă" ("New Europe"), a anunţat premierul Victor Ponta, precizând că a convenit acest lucru într-o discuţie avută cu preşedintele bulgar, la ultimul Consiliu European. "Am discutat la ultimul Consiliu European cu preşedintele Bulgariei şi împreună ne-am gândit, am şi propus şi aşa va rămâne", a spus Ponta. Podul a fost inaugurat vineri, în prezenţa comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, care s-a referit de asemenea la acest pod folosind denumirea "New Europe". România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.

Cel mai mare parc fotovoltaic din România, inaugurat în judeţul Giurgiu

Metodele alternative pentru producerea de energie electrică încep să prindă şi în România. Cel mai mare parc fotovoltaic din ţară a fost inaugurat oficial vineri, 14 iunie, în satul Uieşti (comuna Bucşani) din judeţul Giurgiu. Parcul fotovoltaic din nordul judeţului Giurgiu se întinde pe o suprafaţă de 42 de hectare peste ele fiind montate aproximativ 87.000 de panouri solare. El a costat aproximativ 30 de milioane de euro, investiţia aparţinând Tinmar Ind o firmă care are ca principal obiect de activitate comercializarea de energie electrică. Puterea instalată a parcului fotovoltaic este de 18,5 MWp, aceasta fiind integrată în sistemul naţional. Cu energia produsă aici ar putea fi alimentate aproximativ 20.000 de gospodării. Tehnologia folosită a fost una mixtă, germano-chineză, la montarea panourilor participând specialişti din Italia, Ungaria şi România.

Cine este Cristian Buşoi, viitorul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Viitorul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, este un tânăr politician de 35 de ani care deţine un titlu de doctor în Sănătate publică şi management sanitar, iar în ultimii şase ani a fost eurodeputat din partea PNL. Cristian Silviu Buşoi s-a născut în 1 martie 1978, în Drobeta Turnu Severin. Este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Carol Davila" din Bucureşti şi al Colegiul Român de Apărare. De asemenea, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti, iar din 2010 a fost autorizat ca notar public. Tot în anul 2010, europarlamentarul a obţinut titlul de Doctor în Sănătate publică şi management sanitar din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

Bulgarii ies în stradă după ce Parlamentul de la Sofia a numit un controversat mogul media şef al Serviciului de Securitate bulgar

Mii de oameni s-au adunat vineri în faţa sediului Guvernului bulgar pentru a protesta faţă de numirea lui Delian Peevski în funcţia de director al Agenţiei de Stat pentru Securitatea Naţională (DANS), informează site-ul agenţiei de ştiri Focus. Manifestanţii au pancarte pe care scrie "Jos MRF" (Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi) şi "Anulaţi alegerile parlamentare". Delian Slavchev Peevski are 32 de ani şi este fiul fostei şefe a Loteriei bulgare, Irena Krasteva. Din 2001 s-a tot învârtit în sânul puterii. In timpul guvernării socialiste conduse de Serghei Stanishev, Peevski a primit postul de ministru adjunct în Ministerul pentru Dezastre şi Situaţii de Urgenţă, controlând rezervele de stat. A fost membru al comisiei interinstituţionale care eliberează autorizaţiile pentru comerţul cu armament. Mass media din Bulgaria susţin că Peevski se află în spatele unei puternice reţele de publicaţii şi canale de televiziune, toate aflate însă pe numele mamei sale. Preşedintele Rosen Plevneliev trebuia să participe, vineri, la inaungurarea podului Vidin-Calafat. Imediat după izbucnirea scandalului, Plevneliev şi-a anulat participarea pentru a putea gestiona situaţia creată în interiorul Parlamentului.

Săftoiu: "Am fost şi noi în situaţia de a închide TVR anul trecut. Este exclusă o nouă concediere colectivă"

După şeful SRR, şi Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a declarat vineri că SRTv este alături de jurnaliştii de la televiziunea publică din Grecia, precizând că şi TVR a fost în situaţie de colaps în iulie 2012, dar închiderea sa a fost evitată, potrivit Mediafax. Claudiu Săftoiu a declarat vineri pentru Mediafax că TVR va trimite, luni, în Grecia, o echipă de televiziune formată din trei persoane, condusă de jurnalista TVR Cristina Ţilică, pentru a face o serie de reportaje la faţa locului, referitoare la situaţia în care se află acum, după patru-cinci zile de întrerupere a emisiei, angajaţii fostei televiziuni publice din Grecia, ERT.

Fenechiu dă ca sigură deblocarea Programului Operaţional Sectorial Transporturi, îngheţat anul trecut

Ministerul Transporturilor informează, într-un comunicat, că "în perioada imediat următoare Comisia Europeană va transmite oficial decizia privind deblocarea Programului Operaţional Sectorial Transporturi 2007-2013". "Mă alătur optimismului transmis de către comisarul european Johannes Hahn în reuşita deblocării programului POST 2007-2013", afirmă, în comunicat, Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor. Comisia Europeană a fost anunţată în luna mai, prin raportul favorabil al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, că Ministerul Transporturilor a finalizat implementarea măsurilor impuse prin documentele de pre-suspendare şi de încetare a plăţilor, transmise în iunie şi decembrie 2012.

Guvernul analizează din nou privatizarea Complexului Energetic Oltenia din cauza investiţiilor necesare

Executivul vrea să îşi "reevalueze paşii" în cazul Complexului Energetic Oltenia şi ia în considerare un parteneriat mixt cu o firmă privată sau chiar privatizarea majoritară cu un investitor strategic, potrivit scrisorii de intenţie trimisă Fondului Monetar Internaţional (FMI). "Având în vedere investiţiile de mari proporţii de care are nevoie complexul Oltenia, vom reevalua paşii viitori referitori la sporirea implicării sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritară către un investitor strategic", se arată în document.

Studiu: România are o economie mai deschisă decât SUA şi Japonia

România se află în faţa SUA într-un clasament privind deschiderea economică, realizat de către Camera Internaţională de Comerţ (ICC), ţara noastră clasându-se pe poziţia 37 din 75 de state analizate, în vreme ce SUA sunt pe poziţia imediat următoare, respectiv 38, în timp ce Japonia se clasează pe 39. SUA se laudă că este deschisă către lume, dar nu este aşa: comparativ cu Singapore sau Hong Kong e practic în spatele unui "Zid al Berlinului", compus din bariere comerciale, scrie Washington Post. Topul clasifică statele în funcţie de nivelul importurilor ca procent din produsul intern brut, calitatea infrastructurii de comerţ şi logistica, plus deschiderea pentru investiţii străine directe. Singapore şi Hong Kong sunt în vârful ierarhiei, la categoria "excelent", cu scoruri egale. Luxemburg, Belgia şi Malta completează top cinci.

Vânzarea de acţiuni Petrom a dus profitul Fondului Proprietatea la 480 milioane de lei în luna mai

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat luna mai cu un profit de 480,55 milioane lei, mult peste cel consemnat pentru luna aprilie, de 16,86 milioane lei, o parte importantă din câştig fiind acoperită de banii obţinuţi din vânzarea pachetului de 1,11% din acţiunile Petrom. FP a vândut, la jumătatea lunii mai, un pachet de 1,11% din acţiunile OMV Petrom, încasând astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro). O altă parte importantă din profit a fost acoperită de încasarea din dividendele de la firmele unde Fondul are acţiuni. La finele lunii mai, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 285,705 milioane lei, în scădere cu 37,9% faţă de luna precedentă, în timp ce sumele din depozitele bancare au urcat de 2,5 ori, la 748,808 milioane lei. Totodată, activul net a crescut în luna mai cu 0,18%, la 15,004 miliarde lei.

Rompetrol se întoarce în Libia

Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere la sondă a grupului petrolier Rompetrol, va deschide o sucursală în Libia şi una în Irak. Deciziile au fost aprobate joi de Adunarea Generală a Acţionarilor companiei, potrivit unui raport al Rompetrol Well Services transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti. Afacerile Rompetrol Well Services au crescut cu 38% în primul trimestru, la 25,6 milioane lei, iar profitul net s-a dublat, la 6,6 milioane lei. Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz din Kazahstan, controlează 71,7% din acţiunile Rompetrol Well Services.

EVENIMENTUL ZILEI

ACUM 23 DE ANI. Mineriada, un război "român contra român" declanşat de şeful statului

În 13-15 iunie 1990, democraţia a fost spartă de bâtele lămpaşilor chemaţi la Bucureşti de preşedintele ţării. Nici până astăzi, adevăraţii vinovaţi n-au fost pedepsiţi. Termenul "Mineriadă" desem nează un fenomen strict românesc, cum nu s-a petrecut nicăieri în altă parte din lume. În schimb, ţara noastră a avut parte de ŞASE astfel de evenimente: patru sub Ion Iliescu, două sub Emil Constantinescu. Cel mai sângeros dintre toate a fost cel de-al patrulea, înregistrat în iunie 1990. Avea să stopeze brusc valul de simpatie occidental, de după Decembrie 1989, şi să dea România înapoi cu decenii.

EXCLUSIV EVZ. Amendamentul de un miliard de euro din Constituţie

O modificare a Legii fundamentale propusă de PSD ar permite fondatorilor de universităţi private în curs de desfiinţare să intre în posesia patrimoniului acumulat pentru care nu au plătit impozite. La propunerea senatorului PSD Ion Chelaru, joi, a fost adoptat un amendament la viitoarea Constituţie, care permite universităţilor să-şi gestioneze "direct şi nemijlocit patrimoniul". În baza acestuia, persoanele care au fondat universităţi private pot intra în posesia patrimoniului lor, în cazul dizolvării instituţiei de învăţământ superior. Mai simplu spus, "băieţii deştepţi" din învăţământul superior privat şi-ar putea trece, peste noapte, pe numele lor, o avere imensă, construită în spatele unor fundaţii non-profit care nu au plătit taxe la stat. Surse din sistem susţin că în joc ar fi o avere de un miliard de euro, constând din terenuri şi clădiri acumulate de universităţile particulare în baza taxelor de şcolarizare, venituri care au intrat în bugetul instituţiilor private de învăţământ în regim de organizaţie non-guvernamentală, şi nu de societate comercială care este obligată să plătească impozite la stat.

Podul Calafat-Vidin, ideal pentru staţiunile montane din Bulgaria

În vreme ce turistul care pleacă din Bucureşti către Valea Prahovei sau Poiana Braşov petrece ore în şir ţintuit în scaunul maşinii pe drumul îngust, pe care se circulă bară la bară în sezon, cel care alege să îşi cheltuiască banii în staţiunile bulgăreşti va rula rapid pe autostrăzile construite de vecinii de la sud de Dunăre. Aşa se face că inaugurarea Podului Calafat-Vidin le va fi mai utilă proprietarilor de hoteluri şi pensiuni din staţiunile montane bulgăreşti, decât celor din România, şi le va scurta drumul românilor din centrul ţării, care merg în special către Sofia, Bansko sau insulele greceşti, apreciază consultantul în turism Răzvan Pascu. Totuşi, şi România va avea de câştigat la capitolul turism de pe urma dării în folosinţă a podului. Consultantul în turism Traian Bădulescu se aşteaptă să crească numărul bulgarilor care vin în România pentru cumpărături, deoarece în ţara noastră sunt mai multe reprezentanţe ale brandurilor mondiale. În plus, aeroportul Otopeni are mai multe conexiuni decât cel din Sofia, aşa că este de aşteptat ca bulgarii din nord să îl prefere, în detrimentul celui local.

Gheorghe Iancu: Noua Constituţie, cel mai mare EŞEC din 1990 încoace

Profesorul de drept constituţional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, atrage atenţia că modificările Constituţiei sunt în mare majoritate neconstituţionale şi că nu sunt şanse ca în formă actuala proiectul să primească avizul CCR. Într-un interviu acordat Ziare.com, Gheorghe Iancu spune că rezultatele referendumului din 2009, privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300, sunt obligatorii şi trebuie introduse în Constituţie. "Parlamentul nu este reprezentantul poporului, ci este sluga poporului, care trebuie să execute ce a decis poporul", spune profesorul. Gheorghe Iancu socoteşte că proiectul este cu mult prea încărcat, o aiureală, un talmeş-balmeş făcut de oameni care nu stăpânesc nici măcar noţiunile juridice de bază.

Belgienii au dat năvală în Banat. Terenurile agricole din România sunt de 10 ori mai ieftine decât în Valonia

Terenurile agricole care se vând cu 50.000 de euro hectarul nu mai sunt excepţii în regiunea Valonia, din Belgia. În schimb, în România, "sunt terenuri întinse cât vezi cu ochii, cu un pământ negru aproape asemănător cu cel care rămâne în urma retragerii apelor după inundaţii" şi care pot fi achiziţionate cu doar câteva de mii de euro hectarul, potrivit jurnaliştilor publicaţiei belgiene "L'Avenir". "Terenurile agricole din România, o alegere bună" este titlul unui articolului publicat în L"Avenir", iar un cuplu de agricultori belgieni povesteşte cum a ajuns să achiziţioneze, cu un randament extrem de bun, terenuri pentru agricultură în apropierea Timişoarei. Numeroşi agricultori valoni au ales să investească în România cu costuri reduse şi a meritat pentru că în Valonia preţurile terenurilor au devenit de neînchipuit.

JURNALUL NATIONAL

Hidrologii au instituit COD GALBEN (faza I de apărare) pe Dunăre, de-a lungul a patru judeţe

Între 16 şi 23 iunie, Dunărea va fi sub atenţionare de cod galben între localităţile Gruia şi Zimnicea, sector pe care este îndiguită, debitul maxim la intrarea în tara fiind de 10.600 de metri cubi pe secundă, pe 17 iunie. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis o atenţionare prin care se instituie cod galben (faza I de apărare) pe Dunăre, pe sectorul Gruia - Zimnicea (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman). "Nu este o situaţie deosebită pentru Dunăre", a declarat pentru Mediafax Marius Mătreaţă, directorul Centrului de Prognoze Hidrologice din cadrul INHGA. Acesta a mai spus că maximul pe care îl va atinge debitul Dunarii la intrarea în ţară va fi, conform prognozei actuale, de 10.600 de metri cubi pe secundă, în condiţiile în care în aprilie, debitul a atins un maxim de 11.900 de metri cubi pe secundă, fără a apărea probleme deosebite.

Antonescu, vicepremierului britanic: Majoritatea românilor veniţi în Marea Britanie nu sunt infractori sau cerşetori

Preşedintele Senatului român, Crin Antonescu, şi-a exprimat îngrijorarea, joi, în faţa vicepremierului britanic Nick Clegg cu privire la intensificarea sentimentului negativ faţă de românii care locuiesc în Marea Britanie, înaintea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii. "Majoritatea celor 100.000 de români care locuiesc în Marea Britanie au venit aici ca să muncească. Optzeci la sută dintre ei, procentul cel mai mare dintre toate naţionalităţile, lucrează cu normă întreagă. Majoritatea au sub 35 de ani. Aproximativ 40 la sută au studii universitare. Sunt peste 4.000 de medici şi asistente care lucrează în NHS (sistemul public de sănătate, n.red.)", a declarat Antonescu, citat de The Guardian. "Nu sunt infractorii şi cerşetorii caricaturizaţi de domnul (Nick) Farage şi ai lui. Ei îşi plătesc datoriile şi contribuie în bună parte la economia Marii Britanii", a mai spus Preşedintele Senatului.

Consumul excesiv de DICLOFENAC dăunează grav sănătăţii

Agenţia Europeană pentru Medicamente a avertizat, vineri, că utilizarea diclofenacului, mai ales în doze mari, prezintă un risc suplimentar de atac de cord, care trebuie luat în considerare de medici atunci când prescriu medicamentul. Cu toate că diclofenacul, produs de mai multe laboratoare, este considerat în continuare a prezenta mai multe beneficii decât riscuri, EMA recomandă precauţie în cazul anumitor pacienţi, conform Reuters. "Pacienţii care au probleme cardiace sau circulatorii grave nu ar trebui să folosească diclofenac", se arată într-un comunicat al EMA, cu sediul la Londra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb