REVISTA PRESEI 15.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 iunie 2015

ADEVARUL

Clienţii cu credite în franci elveţieni au protestat în faţa Guvernului

Peste 2.000 de români cu împrumuturi în franci s-au adunat în Piaţa Victoriei, solicitând iarăşi Guvernului, Parlamentului şi preşedintelui României să adopte legea conversiei creditelor din valută în lei, după ce au constatat că băncile nu sunt dispuse la negocieri reale cu clienţii pentru rezolvarea problemelor, cu toate că aceasta a fost recomandarea BNR şi a Parlamentului, de a se ajunge la o soluţie pentru împărţirea poverii între cele două părţi. Ei au strigat în repetate rânduri "Jos Isărescu!" şi "Isărescu dictator, avocatul băncilor!", cerând demisia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pe care l-au huiduit pentru că a uitat că a contractat un credit de la Volksbank. "Vrem bancherii cercetaţi, vinovaţii arestaţi!", "Avem procurori de 2 lei, râd toţi bancherii de ei", "DNA, DIICOT...de ce nu anchetaţi bancherii privilegiaţi?", "Europa, acesta este terorism financiar", se putea citi pe pancartele acestora.

Victor Ponta se cere în clubul dictatorilor

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku. În vreme ce toţi liderii politici din Vestul Europei au boicotat evenimentul, Ponta s-a afişat alături de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, şi Recep Erdogan, preşedintele Turciei, politicieni certaţi cu principiile democraţiei. Decizia lui Ponta a fost cu totul neaşteptată, în condiţiile în care liderii europeni cu greutate anunţaseră cu câtvea zile înainte că vor boicota Jocurile Europene, în semn de protest faţă de regimul lui Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului, un lider dictatorial. Potrivit unor surse guvernamentale, decizia lui Ponta de a pleca la Baku a fost surprinzătoare chiar şi pentru apropiaţii săi.

Gafă sau mesaj pentru liderii din Vest?

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a catalogat prezenţa lui Victor Ponta în Azerbaidjan "în cel mai bun caz o eroare". "Cred că prezenţa în apropierea lui Erdogan, dincolo de ce se întâmplă în Uniunea Europeană, nu e un semnal bun nici pentru partenerii de peste Ocean, pentru că relaţiile dintre SUA şi Turcia nu sunt bune. Tind să cred că a fost o eroare, în cel mai bun caz o eroare, dacă nu o greşeală impardonabilă", a spus preşedintele de onoare al Pro Democraţia. Adi Zăbavă, dimpotrivă, nu crede că a fost o simplă gafă politică. "Ori a fost o greşeală extrem de mare, ceea ce îmi vine greu să cred, ori a vrut să transmită un mesaj extern prin care a vrut să arate că este un lider politic cu trecere în sferă de influenţă şi de putere estică. La nivel de imagine este doar un lucru care îi mai adaugă câteva tuşe la eticheta asta, de apropiere către Est, pe care o avea până în momentul de faţă "

Finul lui Ponta pregăteşte o nouă lovitură legislaţiei penale

Deputatul PSD Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta, vrea ca procurorii să nu mai poată face recurs în cazul în care inculpaţii sunt achitaţi de prima instanţă a Înaltei Curţi. Propunerea legislativă va fi dezbătută exact în săptămâna în care alte 20 de proiecte de modificare a Codului Penal vor primi avize în Comisia Juridică. Deputatul PSD Marius Manolache a depus un proiect legislativ pentru modificarea legislaţiei penale, mai exact a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Propunerea lui Manolache vizează procesele care se judecă pe fond la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Conform legii în vigoare, Înalta Curte judecă procese în care sunt implicate persoane speciale în ierarhia statului, cum ar fi parlamentarii sau miniştrii.

Ce şanse are unificarea datelor la care este sărbătorit Paştele

Papa Francisc propune stabilirea unei date comune a Paştelui, pentru ca ortodocşii şi catolicii să poată sărbători în aceeaşi zi Învierea lui Isus. Mai exact, vineri seara la cea de-a treia Reculegere Mondială a preoţilor, suveranul Pontif a afirmat, că Biserica Catolică este dispusă să stabilească o dată fixă pentru Paşte, în aşa fel încât Învierea lui Isus să poată fi sărbătorită simultan de toţi creştinii - catolici, protestanţi sau ortodocşi. De exemplu, anul viitor, între Paştele Catolic şi cel Ortodox va fi o diferenţă de cinci săptămâni. "Biserica Catolică este dispusă să renunţe la data determinată pentru Duminica Paştelui, adică în prima Lună plină după echinocţiul de primăvară", a declarat Papa Francisc, sugerând a doua duminică a lunii aprilie pentru Paştele comun. Constatând că fenomenul de Lună Plină se produce tot mai târziu în timpul anului, suveranul Pontif a făcut şi o glumă: "În 60 de ani riscăm să sărbătorim Paştele în luna august".

"The New York Times": SUA, la un pas să mobilizeze armament greu în România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să trimită tancuri, vehicule de infanterie şi până la 5.000 de soldaţi în Europa de Est, într-o mişcare puternică de răspuns la tendinţele expansioniste ale Rusiei, scrie cotidianul american "The New York Times", citând mai mulţi oficiali americani şi europeni. După cea mai amplă operaţiune de consolidare militară NATO după căderea Cortinei de Fier, şi Statele Unite ale Americii anunţă acum că intenţionează să întărească puterea aliaţilor de pe flancul estic, scriu jurnaliştii cotidianului american "The New York Times". Pentagonul a înaintat deja o propunere în acest sens, care are acum nevoie de aprobarea Secretarului american pentru Apărare, Ashton B. Carter şi de avizul final din partea Casei Albe. Dacă vor fi puse în aplicare, planurile vor însemna cel mai puternic pas făcut până acum, în contextul crizei din Ucraina şi a tensiunilor dintre Rusia şi Vest.

Gabriel Oprea: Dacă aş fi în locul lui Victor Ponta, mi-aş da demisia

Vicepremierul Gabriel Oprea, omul care poate schimba oricând majoritatea parlamentară prin votul aleşilor UNPR, a declarat că, dacă ar fi în situaţia premierului Victor Ponta, ar demisiona. "Eu, dacă aş fi în locul lui, mi-aş da demisia. E decizia lui Victor Ponta. Un om e vinovat, sau nevinovat, printr-o decizie a judecătorilor. Nu e deloc uşor nici pentru imaginea României ca premierul să fie anchetat. E un premier bun, dar poate fi şi mai bun.", a spus Oprea la PRO TV. Preşedintele UNPR a vorbit succint şi despre relaţia personală pe care o are cu Victor Ponta. "Am multe să-i reproşez lui Victor Ponta. Eu l-am crescut. Eu l-am sfătuit de multe ori. Are acum o problemă pe care trebuie să şi-o rezolve. E o problemă cât casa. De câte ori va fi chemat la Parchet, se va duce. Cu toate păcatele lui Victor Ponta, are un guvern bun.", a mai spus Gabriel Oprea la PRO TV.

BANCHERUL

Deutsche Bank si doua fonduri americane de investiţii au rămas in cursa pentru preluarea pachetului de credite neperformante ale BCR,

Deutsche Bank si doua mari fonduri de investiţii americane, Blackstone si Lone Star, s-au calificat in a doua etapa a licitaţiei pentru preluarea pachetului uriaş de credite neperformante ale BCR in valoare bruta de 3,6 miliarde de euro (inclusiv dobânzi si penalităţi) si o valoare neta a finanţărilor acordate de 2,7 miliarde euro, au declarat pentru Bancherul.ro surse implicate in aceasta tranzacţie. Un al fond american de investiţii interesat de tranzacţie in prima faza, Apollo Global Management, s-a retras din procesul de selecţie. Anul trecut, BCR a încasat pentru un alt pachet de credite neperformante in valoare de 1,9 miliarde de lei (433 milioane euro), vândute băncii germane Deutsche Bank si firmei de recuperare creanţe APS Holding, o suma de aproximativ 30 de milioane de euro, adică 7% din valoarea respectivelor împrumuturi

Cum si-a majorat Eximbank profitul de 5 ori in primul trimestru din acest an

EximBank si-a majorat de cinci ori profitul net in primul trimestru din acest an, la aproape 35 de milioane de lei, in comparaţie cu aceeaşi perioada a anului trecut, in principal datorita reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante si vânzarea de titluri de stat, dar si prin creşterea volumului de credite si implicit a veniturilor din dobânzi. "Principalii factori de influenta in creşterea profitului net au fost majorarea rezultatului din tranzacţii cu titluri de stat ca urmare a fructificării condiţiilor favorabile de pe piaţa, precum si reducerea costului riscului, indusa de îmbunătăţirea calităţii creditelor", a declarat, pentru Bancherul.ro, şeful EximBank, Traian Halalai. Astfel, ca urmare a îmbunătăţirii calităţii creditelor, provizioanele au scăzut in 2015 cu 2,5 milioane de lei comparativ cu un cost de 11 milioane de lei in aceeaşi perioada a anului precedent. Mai mult, in primul trimestru al anului 2015 s-au realizat recuperări din credite scoase in afara bilanţului de 2.5 mil lei, fara a avea astfel de venituri in T1 2014, adaugă preşedintele EximBank.

CAPITAL

Codul fiscal a ajuns o armă în bătălia politică

Confruntat cu acuzaţiile procurorilor şi cu cererea de demisie din partea preşedintelui, dar susţinut de propriul partid, premierul Victor Ponta cheamă în apărarea sa situaţia economică, susţinând că rezultatele bune şi promisa relaxare fiscală pot fi continuate doar de el. Însă, parlamentarii puterii au eliminat parţial reducerile de taxe şi au blocat dezbaterea Codului fiscal. «România este acum într-un moment extraordinar din punct de vedere economic (...) şi singurii care pot strica aceste lucruri extraordinar de bune care se pot întâmpla în economie sunt oamenii politici şi sper să nu o facem», a declarat prim-ministrul, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat începerea urmăririi penale împotriva sa, acţiune pe care el a catalogat-o drept o încercare a opoziţiei de a răsturna guvernul.

UE îşi pierde răbdarea cu Grecia, avertizează vicecancelarul german

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a avertizat că Europa este pe cale de a-şi pierde răbdarea cu Grecia, în timp ce Atena încearcă să găsească un acord cu creditorii săi pentru a evita situaţia în care ar putea intra în incapacitate de plată. 'Dorim să ajutăm Grecia şi să o menţinem în zona euro, dar Europa începe să-şi piardă răbdarea', a scris Sigmar Gabriel într-un comentariu apărut în cotidianul Bild, după cum relatează AFP. Tonul tranşant al acestui avertisment este unul neobişnuit din partea lui Sigmar Gabriel, liderul social-democraţilor, partenerii conservatorilor cancelarului Angela Merkel în coaliţia guvernamentală, notează AFP. Sigmar Gabriel, care este şi ministru al economiei, a criticat totodată maniera de negociere a Greciei, atrăgând atenţia că Germania, considerată principalul trezorier al Europei, ar putea să înceteze să mai susţină Atena. Declaraţiile vicecancelarului german intervin în contextul în care la Bruxelles au loc de sâmbătă noi discuţii între negociatorii greci şi reprezentanţii Comisiei Europene, BCE şi FMI.

Grecia rămâne fără opţiuni în încercarea de a evita un control al capitalului

Discuţiile privind posibila introducere a unui control al capitalului în Grecia sunt din ce în ce mai răspândite, întrucât Guvernul de la Atena rămâne rapid fără lichidităţi, comentează Financial Times, în ediţia electronică. "Suntem la patru cel mult şase săptămâni distanţă de o posibilă impunere a unui control al capitalului", a declarat Daniel Gros, directorul Centrului pentru studii politice europene din Bruxelles. În timp ce Grecia trebuie să achite către FMI 1,5 miliarde de euro până la sfârşitul lui iunie, situaţia ar putea scăpa de sub control, forţându-le mâna politicienilor. Grecia ar putea fi obligată astfel să repete experienţa Ciprului şi Argentinei. Dar astfel de măsuri sunt dezaprobate de tratatele UE, care sanctifică libertatea de mişcare a capitalurilor - alături de cea a lucrătorilor, bunurilor şi serviciilor - ca unul dintre cei patru piloni ai Uniunii. Guvernul ar putea fi forţat să ia măsuri nepopulare, precum limitarea retragerii de lichidităţi din bănci, ceea ce ar expune Atena unei revolte din partea cetăţenilor.

CURENTUL

Piaţa - de Tia Şerbănescu

Premierul a zburat la deschiderea jocurilor sportive de la Baku la o festivitate pe care liderii europeni au boicotat-o trimiţând reprezentanţi de nivel foarte redus. Între ei, Ponta. De bine ce avea tupeul să declare că demisia sa ar bucura Rusia (el fiind scutul de la Deveselu), Ponta s-a dus fix în spatele lui Putin. Pentru onoarea de a sta la coada lui Putin, Ponta a lipsit de la Congresul socialiştilor europeni preferându-i pe socialiştii asiatici. Iar a făcut politică externă "de capul lui" (vorba preşedintelui Iohannis) neinformând pe nimeni de excursie. Periculos personaj. Să pierzi alegerile şi să te duci în cluburile de noapte din Dubai, să câştigi moţiunea şi să zbori la stadionul din Azerbaidjan după ce ai pierdut un ministru rătăcit între "golani şi curve", - nu-i la îndemâna niciunui om sănătos. Ponta şi guvernul său au timp acum să se macine singuri şi să gafeze cât pot.

CURIERUL NATIONAL

Ce prevede proiectul de redresare a băncilor

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un proiect de lege privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit care transpune integral prevederile Directivei 2014/59/UE. Cadrul legal de gestiune a crizelor din sectorul financiar-bancar se referă la cele trei etape distincte, respectiv pregătirea, intervenţia timpurie şi rezoluţia bancară. Autoritatea de rezoluţie va fi BNR, care trebuie să informeze MFP în legătură cu orice acţiune şi cu implementarea măsurilor de rezoluţie.

Grecia are nevoie de turişti mai mult ca niciodată

În această vară de nemulţumiri pentru Grecia, turismul este necesar mai mult decât oricând, acesta fiind o adevărată "barcă de salvare" pentru economia ţării. Industria turistică contribuie cu 17% la o economie tot mai contractantă în ultimul timp. Hotelierii, proprietarii de taverne şi căpitanii de ambarcaţiuni se îndreaptă spre vârful sezonului tu­ristic, rugându-se atât pentru un nou an de recorduri cât şi ca Atena să reuşească să obţină "colacul de salvare" financiar necesar pentru a rămâne în zona euro. Toate lucrurile merg bine, cel puţin aceasta este estimarea pentru următoarele trei luni conform previziunilor guvernamentale, vizitatorii Greciei ajungând la peste 3 milioane de persoane, scrie Bloomberg. De asemenea, încasările din turism sunt aşteptate să ajungă la cel mai înalt nivel din 2000 şi până acum.

Organizaţiile media nu sunt de acord ca televiziunile să primească ajutor de la stat

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch şi Conventia Organizaţiilor de Media critică Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a decis să ofere televiziunilor un ajutor de stat de 15 milioane de euro, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2016. Acestea solicită Executivului să reconsidere această opţiune, luând în calcul alte modalităţi de a sprijini producţia editorială şi informarea publicului. "Instituirea unor astfel de măsuri în plin sezon electoral (a doua jumătate a anului 2015 şi anul 2016) ridică majore semne de întrebare în ceea ce priveşte intenţiile Guvernului şi erodează de la bun început credibilitatea televi­ziunilor care vor primi astfel de ajutoare", se arată în comunicatul semnat de cele trei organizaţii de media.

Se anunţă bomba anului pe piaţa telefoanelor: HTC ar putea fi preluată de Asus

Nu de puţine ori în ultimii doi ani s-a tot vorbit despre o posibilă intrare în faliment a producătorului taiwanez de telefoane mobile HTC, din cauza performanţelor slabe din vânzări. Dacă în 2013 şi 2014 compania s-a salvat cu lansările a două telefoane, excepţionale chiar, modelele One M7 (2013) şi One M8 (2014), în acest an situaţia s-a schimbat radical. Noul telefon nu a venit cu noutăţi importante. Fără schimbări semnificative, cu un design parcă neschimbat pentru al treilea an la rând, noile HTC One nu au reuşit să convingă publicul în a le achizi­ţiona, iar ritmul vânzărilor a deceleraţii. Compatrioţii şi totodată rivalii de la Asus ar putea fi singura şansă ca HTC să scape de faliment. Preşedintele celor de la Asus şi-a declarat interesul pentru a prelua rivalul local.

EVENIMENTUL ZILEI

Fiul unui MAGNAT AL PETROLULUI a provocat cea mai mare tragedie de pe Lacul Snagov

Una dintre cele mai grave accidente nautice din ultimul sfert de secol, în care au fost implicate două ambarcaţiuni, a avut loc pe "lacul miliardarilor", aşa cum este denumit Lacul Snagov. Un om şi-a pierdut viaţa iar alţi cinci au fost răniţi după ce şalupa condusă de Alexandru Popescu, de 28 de ani, a spulberat, pur şi simplu, o barcă în care se aflau clienţii unui restaurant. Oficiali din Poliţia Română ne-au confirmat că tânărul este fiul unuia dintre magnaţii petrolului din România, Ovidiu Popescu - fostul patron al Petrolexportimport şi proprietar al Palatului Ştirbei. Alarma s-a dat, pe Lacul Snagov, în jurul orei 0.20, la scurt timp după terminarea partidei de fotbal dintre echipele naţionale ale Irlandei de Nord şi României.

Aglomeraţie ca in mijloc de iulie la Mamaia

Litoralul romanesc a fost duminica înţesat, exact ca într-o zi de la mijlocul lui cuptor. Fermecaţi de vremea superba, mii de turişti au ales sa-si petreacă duminica la malul marii. Cea mai aglomerata a fost staţiunea Mamaia, unde preturile, din fericire, sunt încă rezonabile. Preturile pe litoral sunt încă de extrasezon. Pentru o masa, un cuplu plăteşte pentru doua feluri de mâncare in jur de 50 de lei la autoservire si 100 de lei la un restaurant. Oricum, cea mai căutata pe litoral a fost duminica berea rece. Cat despre cazare, preturile sunt încă de început de vara. O camera la un hotel de trei stele se închiriază cu 250 de lei pe noapte, iar la patru stele veţi plăti in jur de 320 de lei . Exista si varianta apartamentelor de vacanta care se închiriază cu un tarif mediu de 300 de lei pe noapte.

Gabriel Oprea, despre modificările la Codul penal: UNPR nu este de acord

Preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani", transmisă de Pro tv, că atât el, cât şi colegii săi din Parlament nu vor vota modificările propuse la Codul Penal şi nici un alt proiect care "ar slăbi statul român". "Dacă cumva actuala coaliţie ar încerca să dărâme ceva din statul român, ne-a pierdut de parteneri, şi i-am spus-o inclusiv lui Victor Ponta şi vorbesc foarte serios", a declarat Oprea. Întrebat dacă propunerile din Parlament de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală reprezintă o ameninţare la adresa ţării, Gabriel Oprea a răspuns: "Oricum, vreau să vă spun că orice lege, orice Cod, inculsiv acest Cod penal, normal că trebuie discutat, trebuie comentat, trebuie să existe o dezbatere publică cu toţi actorii, societatea civilă, ziariştii, actorii politici, parlamentari, asta oricum. În schimb, dacă cineva, un grup, vrea să-şi aranjeze... nu sunt de acord cu acest lucru, nici eu, nici partidul din care fac parte, UNPR-ul".

Marian Munteanu: Poporul român este unul miraculos

Marian Munteanu, fost lider al studenţilor din perioada 1989 - 1990, a vorbit duminică seara în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV despre activitatea sa din ultimii 25 de ani. "Antropologia este specializarea mea, în special cu privire la cultura şi civilizaţia românească tradiţională. Mă ocup de cultura şi felul de a fi al românilor. Încerc să îl înţeleg şi să îl descriu. Suntem un popor miraculos. Probabil că aţi cunoscut în viaţă mulţi oameni pentru care aveţi o admiraţie. Credeţi oamenii ăia nu au avut în viaţa lor nicio zi proastă? Perioada asta pentru acest popor înseamnă poate o zi. Sigur că pentru viaţa noastră, în ziua aia în care poporul român a avut o indispoziţie, noi ne-am trăit tinereţea. Asta e. Ghinion. Dar la dimensiunea unui popor multimilenar este o perioada relativ scurtă", a declarat Marian Munteanu.

CADOUL pe care David Rockefeller l-a făcut chiar în ziua în care a împlinit 100 de ani

Fostul bancher David Rockefeller, cel mai vârstnic miliardar din lume, potrivit Forbes Magazine, şi nepot al celebrului magnat John D. Rockefeller (1839 - 1937), a împlinit, vineri, 100 de ani. De ziua sa, el a oferit una din propietăţile sale din statul Maine, numită Seal Harbor, de peste 400 de hectare, organizaţiei non-profit Land and Garden Preserve, pentru a fi parte din Parcul Naţional Acadia. În ciuda vârstei, David Rockefeller pare vioi în rarele sale apariţii publice, scrie DPA. În prezent, David Rockefeller este patriarhul de vârstă al familiei sale ilustre, deţinând case minunate şi conturi bancare de miliarde de dolari. Cei cinci fraţi ai săi au murit cu zeci de ani în urmă iar anul trecut şi-a incinerat unul dintre copii, decedat într-un accident de avion. Locul naşterii sale din mijlocul cartierului Manhattan, unde familia sa deţinea cea mai mare reşedinţă privată din New York, a devenit mai târziu Muzeul de Artă Modernă (MoMA).

JURNALUL NATIONAL

"Generalul" conduce din umbră

Gabriel Oprea a ameninţat că UNPR va ieşi de la guvernare dacă PSD va modifica "pe furiş" Codurile Penale. Mutarea vicepremierului l-a pus în mare încurcătură pe Victor Ponta, care se confruntă cu o presiune uriaşă din partea partidului. Pesediştii vor modificarea de urgenţă a legislaţiei penale şi demiterea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc. "I-am spus-o şi lui Victor Ponta, pe noi ne pierd de parteneri dacă unii vor să modifice, pe furiş, Codul Penal". Ameninţarea directă lansată de Gabriel Oprea a pus pe jar coaliţia de guvernare şi a dinamitat liniştea în PSD. Enervaţi de anchetele DNA, pesediştii i-au cerut răspicat lui Victor Ponta să-l demită pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru lipsa de reacţie în faţa "abuzurilor procurorilor". Social-democraţii vor să urgenteze şi adoptarea celor 22 de proiecte de modificare a Codurilor Penale, care se vor afla pe ordinea de zi a Comisiei juridice.

Lista neagră a miniştrilor cabinetului Ponta

Componenţa Guvernului ar putea fi modificată, azi, la şedinţa coaliţiei de guvernământ. Conform informaţiilor care circulă în media, mai mulţi miniştri ar putea fi remaniaţi şi, totodată, ar putea fi numit înlocuitorul lui Ioan Rus, la Transporturi. La sfârşitul săptămânii, senatorul PSD Mădălin Voicu afirma la Antena 3 ca vor fi cel puţin patru modificări în componenţa Guvernului. "Nu vă spun cine, nu eu trebuie să anunţ. Îi las pe cei care sunt autorizaţi să o facă", afirma acesta. Printre numele vehiculate se numără ministrul Economiei, Andrei Gerea, şi cel al Mediului, Gaţiela Gavrilescu, ambii vicepreşedinţi ai Partidului Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu. Acestora li se reproşează faptul că au fost prea puţin vizibili în timpul mandatelor. Numit de numai trei luni la conducerea Ministerului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici s-ar afla şi el pe lista celor care pleacă din Guvern. De asemenea, este posibil să plece şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (curtat de UNPR), deşi acesta a negat în ultima săptămână că fotoliul său ar fi ameninţat.

NATIONAL

Marian Petrache, nunta cu final aşteptat: partajul!

Omul care se lauda ca vorbeşte cel mai mult la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis si-a pus pirostriile in mare secret, putinii colegi de partid care au fost prezenţi la eveniment fiind uimiţi nu doar de rochiţa neagra a noii doamne Petrache, cat si de faptul ca, astfel, cel puţin pentru unii dintre ei, se confirma zvonul ca latul anchetelor s-ar strânge tot mai mult in jurul liderului liberal. Colegi de-ai săi de la vârful partidului au ajuns sa chicotească, mai in gluma, mai in serios, ca la cei 55 de ani ai săi, pe Marian Petrache l-ar fi apucat peste noapte induratoarea mai mult pentru a-si pune astfel la adăpost averea, in cazul in care anchetele DNA avansează in acelaşi ritm nebun...

Iohannis il asmute pe Oprea împotriva premierului

UNPR nu a pus umărul la demiterea Guvernului Ponta prin moţiune de cenzura, dar in schimb a decis sa le arate pesediştilor ca el este jupanul actualei puteri. "I-am spus-o si lui Victor Ponta, le-am spus-o si colegilor de coaliţie. In momentul in care constatam ca se lucrează, de exemplu, la Codul acela Penal - unii, pe furiş, vor sa-l modifice - sau se doreşte un atac asupra statului roman, pe noi de pierd de parteneri", a decretat, ieri, liderul UNPR Gabriel Oprea, demonstrând astfel ca minutele petrecute, săptămâna trecuta, cu Klaus Iohannis, au avut efect. După ce le-a explicat pesediştilor ca nu mai au voie sa mişte-n front, Oprea l-a îndemnat pe "susţinutul" Victor Ponta sa nu mai facă mulţi pureci la Palatul Victoria: "Eu, daca as fi in locul lui, mi-as da demisia. E decizia lui Victor Ponta. Un om e vinovat, sau nevinovat, printr-o decizie a judecătorilor. Nu e deloc uşor nici pentru imaginea României ca premierul sa fie anchetat. E un premier bun, dar poate fi si mai bun".

Conducerea Poştei Romane, schimbata de şeful BVB

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale Posta Romana (CNPR), Ludwik Sobolewski, care conduce si Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a convocat acţionarii CNPR in 15 iulie, pentru a aproba revocarea si înlocuirea actualilor membri ai CA, numiţi in iunie anul trecut. CA al CNPR este condus in prezent de directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, si-i are ca membri pe Alexandru Petrescu, Dante Stein (fost consilier onorific al premierului si presedinte CA Tarom), Rodica Bizdoaca, Benoit Pleska si Adrian Cighi (reprezentantul Fondului Proprietatea). Numirea noilor membri ai CA se va face dintre persoanele selectate conform rezultatelor aplicarii prevederilor ordonantei de urgenta a Guvernului privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.

PUTEREA

"Dorna", o apă cu probleme. Gigantul Coca-Cola a băgat 100 de milioane de euro într-o afacere scandaloasă

În anul 2002, Coca-Cola cumpăra marca şi fabricile de apă "Dorna" de la afaceristul elveţian Jean Valvis, pentru suma oficial anunţată de 40 de milioane de euro. Şapte ani mai târziu, anunţa că a finalizat investiţii de 60 de milioane de euro în cele două fabrici, investiţiile ulterioare fiind destinate concesionării altor izvoare şi consolidării cotei de piaţă, Dorna fiind marca numărul doi de ape îmbuteliate în România, după Borsec, considerând vânzările. Coca-Cola pretinde că, graţie investiţiilor realizate, procesul de îmbuteliere al apei Dorna este perfect, apa fiind garantată 100% din punctul de vedere al calităţii. Realitatea este alta.

Oprescu mai vrea un mandat. Tot cu suspendata

Primarul general spune că lucrările la proiectul inexistent au şi început Oprescu mai vrea un mandat. Tot cu suspendata Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea să mai rămână în funcţie încă 4 ani. Cum însă în România nimeni nu îl mai bagă în seamă din cauza atâtor promisiuni neonorate, edilul-şef a preferat să îşi anunţe candidatura românilor de la New York, unde a participat la cea de-a şasea sesiune a "Summitului oraşelor lumii", forumul primarilor din marile localităţi. Până aici nimic neobişnuit, cel puţin nu pentru stilul zeflemist cu care ne-a obişnuit primarul. Dar Oprescu nu şi-a încheiat pledoaria în faţa colegilor din toată lumea. Aflat în pană de idei şi proiecte concrete cu care să se laude, Oprescu a asociat anunţul unei noi candidaturi cu un proiect vechi de 7 ani, dar nerealizat până în prezent - autostrada suspendată. Mai mult decât atât, el susţine că lucrările la acest proiect au început deja.

ROMANIA LIBERA

Ce ascunde demonstraţia de forţă a lui Gabriel Oprea

Victor Ponta rămâne la Palatul Victoria după respingerea moţiunii de cenzură, dar raporturile de forţe din interiorul coaliţiei de guvernare încep să se reaşeze. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, de care depinde majoritatea parlamentară, câştigă teren şi pare că dictează deciziile coaliţiei. După ce a pus umărul la salvarea lui Victor Ponta, Gabriel Oprea a început să se distanţeze de PSD, cel puţin la nivel de imagine. Oprea a avut un mesaj şi despre situaţia lui Victor Ponta. "Eu, dacă aş fi în locul lui, mi-aş da demisia. E decizia lui Victor Ponta. Un om e vinovat, sau nevinovat, printr-o decizie a judecătorilor. Nu e deloc uşor nici pentru imaginea României ca premierul să fie anchetat. E un premier bun, dar poate fi şi mai bun", a spus Oprea. El a dat asigurări că va vota alături de guvern şi în cazul unei noi moţiuni de cenzură, depusă în sesiunea de toamnă.

Episodul vizitei la Baku: Diplomaţia sulfuroasă a lui Ponta

Vizita în Azerbaidjan a lui Ponta de vineri a fost criticată pe bună dreptate de către opoziţie şi preşedinţie pentru că a afectat imaginea şi credibilitatea externă a României care riscă să fie percepută drept o ţară condusă de interesele meschine ale unui prim-ministru discreditat. Într-un material de intoxicare provenit "din surse guvernamentale" plasat în presă, se afirmă că nu ar fi existat nici un boicot occidental, că întreaga afacere nu are nimic de-a face cu Putin şi că Ponta ar fi căzut "victimă" războiului dintre preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer. Toate aceste afirmaţii sunt false şi sunt menite să intoxice mass-media pentru a ascunde un adevăr simplu. Ponta a profitat de ocazia deschiderii Jocurilor Europene pentru a ajunge în preajma lui Putin prin manevre subterane, fără mandat explicit şi fără nici o justificare oficială.

ZIARUL FINANCIAR

România şi-a epuizat resursele interne de muncă (cei care pot nu vor să muncească indiferent de preţ)

Din păcate România îşi epuizează resursele interne de creştere a pieţei forţei de muncă, ceea ce va aduce în câţiva ani o criză de resurse umane. Acest lucru se vede tot mai evident pe piaţa IT, unde deşi companiile au proiecte, nu au cu cine să le facă. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în industrie, unde delocalizarea proiectelor din vest către România aspiră aproape toată resursa umană calitifcată. Următorul sector va fi cel agro-alimentar, care va resimţi în câţiva ani lipsa forţei de muncă. În aceste condiţii, de unde îşi vor lua companiile forţă de muncă? Singura şansă a României este să deschidă larg graniţele pentru moldoveni, pentru ucraineni, pentru sârbi şi de ce nu, pentru tinerii din Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia sau chiar Italia, unde şomajul este extrem de ridicat.

YouTube a devenit cea mai importantă sursă online de bani pentru artiştii locali

Clipurile vizualizate pe platforma YouTube generează încasări de până la 25.000 de euro pe lună pentru casele de discuri care au contracte cu artişti locali, iar în 5 ani de zile sumele ar putea creşte de peste trei ori, a declarat Florin Grozea, artist şi antreprenor în mediul digital, în cadrul ediţiei speciale a emisiunii ZF Live transmise de la conferinţa ICEEfest. Invitaţii ediţiei speciale a ZF Live au oferit detalii despre felul în care internetul şi gadgeturile schimbă diferite industrii, de la media până la publicitate şi comerţ. Florin Grozea, Hit Yourself: În cinci ani sper că minimum o casă de discuri din România va avea venituri de 1 mil. euro de la YouTube. Atunci când internetul pătrundea în România, industria muzicală se plângea de piraterie. Mulţi artişti au înţeles importanţa internetului şi oportunităţile pe care el le reprezenta. Aceştia puteau să comunice direct cu fanii, puteau să-şi distribuie muzica cu un cost foarte scăzut şi în acelaşi timp puteau să câştige bani.

Românii se îndreaptă tot mai mult către conturile de economii în detrimentul depozitelor la termen

Clienţii persoane fizice aveau la finele lunii aprilie aproximativ 33 de miliarde de lei (echivalentul a 7,4 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu 22% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce depozitele la termen cu scadenţa mai mică de un an s-au diminuat cu 300 de milioane de lei şi au ajuns la circa 56 mld. lei (12 mld. euro), potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR. Avansul în termeni nominali al conturilor curente şi de economii a fost de 6 mld. lei. Românii au început în ultima perioadă de timp să se orienteze către depozitele overnight, în special conturi curente şi de economii, în detrimentul depozitelor la termen întrucât primele oferă o flexibilitate mult mai mare. "Românii au fost obişnuiţi să-şi ţină banii în depozitele la vedere, pe care le pot accesa oricând. Însă în ultimii ani s-a observat o formulă către depunerile pe termen îndelungat, dar una destul de lentă. Accesibilitatea unui depozit i-a îndemnat pe români să se orienteze şi atunci a fost găsită această formulă, de a folosi varianta economisirii într-un cont de economii", a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb