• ADEVĂRUL
• Cocoş, stăpân din umbră peste parcări
Soţul Elenei Udrea a fost interceptat, în 2008, în timp ce dădea indicaţii angajaţilor firmei care administrează parcările bucureştene. Dorin Cocoş, soţul ministrului Turismului, Elena Udrea, conducea afacerea "Dalli", chiar dacă oficial nu mai are nicio treabă cu societatea din anul 2004. "Vezi dacă nu le mai dăm şpagă, gata s-au făcut ai dracu"!", îi explica Dorin Cocoş unui angajat de la Dalli Exim, în iunie 2008, după aproape patru ani de când omul de afaceri susţinea că a încheiat socotelile cu societatea ce administra parcările bucureştene. Discuţia dintre cei doi privea un control al Gărzii Financiare la societatea Dalli Exim. Convorbirea a fost înregistrată de SRI în dosarul Alro, privind posibile fapte de subminare a economiei naţionale.
• Sebastian Vlădescu recunoaşte într-un document că o parte dintre stimulentele de la Ministerul de Finanţe se întorceau la şefi
Noi nereguli descoperite la Ministerul Finanţelor. Potrivit unui document publicat pe blogul liderului FSLI, Liviu Pop, din data de 27 iulie 2010, Sebastian Vlădescu ar fi semnat un ordin intern în care practic recunoaşte că o parte dintre stimulentele date angajaţilor se întorc la şefi. Se pare că fostul ministru ar fi observat nereguli la acordarea suplimentelor cum ar fi distribuirea preferenţială sau condiţionarea acordării lor de returnarea lor la conducerea unităţii şi de asemenea colectarea de sume distribuite drept suplimente de către factori de conducere.
• Adevărata miză a revoltei de la Finanţe
Protestatarii au câştigat, ieri, jumătate de bătălie. Stimulente vor primi doar cei care "au performat", dar urmează restructurări. Angajaţii din Finanţe au fost feriţi, până ieri, de disponibilizări. Revolta lor a oferit guvernanţilor pretextul perfect pentru a tăia din schema de personal. Cele peste treizeci de ore de protest al salariaţilor din Ministerul Finanţelor şi din instituţiile subordonate s-au spart, ieri după-amiază, după ce sindicaliştii şi ministrul Gheorghe Ialomiţianu au ajuns la un anumit acord. Funcţionarii îşi vor primi stimulentele, dar numai cei care au performat. În plus, va fi declanşat procesul de restructurare a aparatului administrativ.
• Gheorghe Ialomiţianu se judecă cu statul pentru plata unor stimulente
Ministrul Gheorghe Ialomiţianu a beneficiat de stimulente în valoare totală de peste 100.000 de lei în perioada 2008 - 2009, când era şef la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, potrivit Realitatea Tv. Împreună cu alţi foşti colegi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, Gheorghe Ialomiţianu, a dat în mai multe rânduri în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov pentru neacordarea unor sporuri, potrivit Realitatea.net.
• Război dur între guverne şi sindicate în Europa
Acropolele din Atena au devenit ieri front de luptă între poliţie şi salariaţii nemulţumiţi, în timp ce Franţa a fost afectată de greve pentru a treia zi consecutiv. Zece din totalul de 12 rafinării de petrol din Franţa sunt în grevă, ceea ce ridică problema unei crize de benzină. Poliţia elenă a folosit ieri dimineaţă gaze lacrimogene împotriva angajaţilor Ministerului Culturii, care ocupaseră încă de miercuri Acropolele din Atena, ţinându-se de porţi şi blocând accesul turiştilor.
• Niciun strop de benzină
În Franţa, ieri a fost a treia zi de greve împotriva reformei sistemului de pensii. Dacă metroul din Paris şi aeroporturile şi-au reluat funcţionarea normală după greva de miercuri, iar circulaţia feroviară s-a îmbunătăţit, situaţia s-a agravat ieri în rafinării, precum şi în licee. Zece din cele 12 rafinării de petrol din Franţa au fost afectate de grevă, iar opt dintre ele au fost oprite total sau parţial, potrivit Uniunii Sindicatelor din Industria Petrolieră. Liderii sindicali de la compania Total au declarat că "niciun strop de benzină" nu a fost produs începând de marţi dimineaţă.
• Ţara unde tăierile au dat roade
În timp ce Occidentul fierbe, o ţară mică din estul Europei, aflată în 2008 în pragul colapsului, începe acum să-şi revină. Este vorba de Letonia, care, după cum scrie revista "The Economist", "a infirmat, în ultimii ani, mai multe axiome ale economiei politice moderne". Una este aceea că menţinerea unui curs fix de schimb în mijlocul unei depresiuni economice e sinucidere curată. Letonia şi-a păstrat valoarea monedei legată de euro şi şi-a recăpătat competitivitatea printr-o "devalorizare internă", cu mari tăieri de salarii şi de cheltuieli publice. Ajustarea fiscală a echivalat cu circa 14% din PIB. O altă axiomă infirmată de letoni este că alegătorii pedepsesc guvernele care impun programe dure de austeritate.
• Rusia va ceda "onorabil" Transnistria
Moscova pregăteşte o predare "de onoare" a Transnistriei, scrie publicaţia rusă "Nezavisimaia Gazeta". Bruxellesul promite Tiraspolului tot felul de beneficii economice, iar Chişinăului aderarea la UE. Încă nu se ştie cu ce este ademenită Moscova. Uniunea Europeană va sugera Rusiei să-i cedeze Transnistria, promiţând totodată Republicii Moldova "unite" că-i deschide drumul spre blocul comunitar, în viitorul apropiat. Tiraspolul este ademenit cu beneficii economice, scrie "Nezavisimaia Gazeta". Potrivit expertului german Alexander Rahr, această variantă va fi discutată în cadrul întâlnirii dintre cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cel rus, Dmitri Medvedev, care va avea loc pe 17-18 octombrie.
• CURENTUL
• Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat într-un nou dosar, pentru spălare de bani. Banii trimişi lui Nicolae Popa proveneau de la FNI
Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat pentru spălare de bani într-un nou dosar disjuns din cel privind favorizarea infractorului Nicolae Popa. În cazul în care noua infracţiune pentru care este cercetat va fi probată, Vîntu riscă o nouă pedeapsă de până la 12 ani de puşcărie, cu cinci ani mai mult decât riscă pentru infracţiunea pentru care a fost deja trimis în judecată de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General. Informaţia privind noul dosar deschis pe numele lui Vîntu a fost făcută publică în rechizitoriul din 12 octombrie a.c., cel prin care inculpaţii Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au fost trimişi în faţa instanţei pentru favorizarea infractorului (primii doi) şi complicitate la favorizarea infractorului (ultimul). Articolul invocat, art. 23 din Legea la care este încadrată spălarea banilor, se mulează perfect pe faptele lui SOV prezentate în rechizitoriu.
• Croitoru: Excesul de angajaţi nu permite salarii decente în sectorul public
Salariile din sectorul public trebuie să fie decente, dar sistemul nu permite asta întrucât există un număr prea mare de angajaţi, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. "Este necesar să se plătească salarii decente în sectorul public. Pe pe altă parte sistemul nu permite, pentru că pur şi simplu există exces de ocupare. Au prea mulţi oameni de plătit cu salarii mari", a spus Croitoru, în pauza unui seminar. El a reiterat că ajustarea numărului de angajaţi din sectorul bugetar s-a amânat foarte mult şi că, dacă s-ar fi realizat de la începutul anului trecut, nu se mai punea problema tăierii salariilor cu 25%. "Degeaba discutăm. Problema de fond rămâne ocuparea, iar nivelul salariilor tot va apărea ca problemă mai devreme sau mai târziu, atât timp cât excesul de ocupare se menţine", a arătat Croitoru.
• PSD organizează un congres pentru liniştea lui Ponta
După ce a câştigat la mustaţă şefia social-democraţilor în primăvară în faţa unui Geoană învins de propriile nerozii de la prezidenţiale (n.r. - 781 de voturi au mers la Geoană, iar 856 - la Ponta), Victor Ponta nu a reuşit în cele aproximativ 9 luni de mandat să schimbe radical faţa partidului, încă traumatizat după eşecurile din mandatul trecut, astfel încât a stârnit numeroase reacţii critice în interiorul partidului în ceea ce priveşte strategia folosită de echipa sa. Practic, unele dintre acţiunile orchestrate alături de aliaţii liberali în războiul deschis cu şeful statului şi, implicit, cu guvernarea Boc, în tot acest răstimp au arătat unele sincope, astfel încât preşedintele de onoare al PSD-ului, Ion Iliescu, l-a taxat duios sub apelativul de "cârlan fără minte".
• Stimulente, de Tia Şerbănescu
S-a-ntors lumea pe dos dacă au început să protesteze tocmai structurile sistemului: după poliţişti, au intrat în "grevă spontană" şi salariaţii de la Ministerul de Finanţe şi de la ANAF. Adică exact cei care pun taxe şi impozite plus Fiscul care ne execută dacă nu le plătim. Cum s-a ajuns aici? Din pricina "stimulentelor" pe baza cărora lucrau cei de la M.F. unde la un salariu de 10 milioane încasau 20. Cine n-ar vrea asemenea stimulente? Cum însă excesul de stimulente (anul trecut s-au ridicat la 900 mil. RONI) e dăunător, M.F. a redus doza - aşa încât dependenţa de stimulente a băgat în fibrilaţie câteva sute de salariaţi care l-au huiduit şi "sechestrat" pe ministrul Ialomiţianu în propriul birou: "nu-l lăsaţi să iasă!". E totuşi un progres faţă de "ieşi afară, javră ordinară".
• CURIERUL NAŢIONAL
• Protestele neautorizate ale angajaţilor de la Finanţe blochează întregul sistem administrativ şi financiar, generând efecte grave
Angajaţii din sectorul bugetar aveau salarii mult mai mari decât cei din mediul privat, iar când le-au tăiat, au ieşit în stradă. ACPR: Blocarea activităţii opreşte efectuarea oricărei plăţi către bugetul de stat şi cu atât mai puţin vor fi bani pentru salariile bugetarilor. Aproximativ 500 de angajaţi de la administraţiile financiare de sector din Capitală şi de la trezorerii protestează în faţa Ministerului Finanţelor Publice, aceştia alăturându-se, ieri dimineaţă, celor aproximativ 200 de angajaţi ai instituţiei care protestau pe holurile instituţiei încă de miercuri. În plus, acelaşi lucru se întâmplă şi în alte judeţe din ţară.
• Tabără: Cine scumpeşte alimentele rămâne cu ele pe raft
"Nu există niciun motiv pentru aceste majorări. Este posibil ca preţurile să scadă". Concurenţa ar putea investiga posibilele înţelegeri între lanţurile de hipermarketuri şi procesatori în defavoarea producătorilor. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat ieri că zvonurile lansate în ultimul timp de către producători, potrivit cărora preţurile la alimente vor creşte, vor fi analizate pentru că nu există niciun motiv pentru aceste majorări, fiind posibil ca preţurile să înregistreze chiar scăderi în perioada următoare. "Cei care anunţă majorări de preţuri vor rămâne cu produsele în raft. Nu există motive pentru majorări şi cred că se vor duce în jos în următoarea perioadă", a spus ieri Tabără, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenţei.
• Chiriţoiu: Ne interesează liberalizarea pieţei energiei
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a opinat ieri că statul nu ar trebui să intervină şi să stabilească preţul de vânzare al produselor. "Oricine să vândă la ce preţ vrea. Sunt state care nu restricţionează preţurile de vânzare, iar oamenii pot vinde la ce preţuri vor", a adăugat Chiriţoiu. Exemplificând piaţa gazelor, Chiriţoiu a declarat pentru Curierul Naţional că "nu este corect să ai două preţuri pentru aceeaşi marfă". "Ne interesează liberalizarea pieţei gazelor", a afirmat Chiriţoiu. Una dintre ipotezele prezentate în raportul Centrului Român de Politici Economice "Provocările pieţei unice şi concurenţa în sectoarele sensibile" este acela de a se organiza o bursă a gazelor naturale, asemănătoare celei de energie electrică OPCOM.
• Hotelurile de cinci stele din Capitală dau camere şi pentru mai puţin de 100 euro
Tarifele la hotelurile din Bucureşti au scăzut la jumătate faţă de cele practicate în toamna anului 2008, iar preţul unei camere pentru o noapte de cazare a coborât sub 100 de euro, chiar şi la unităţile de cinci stele, potrivit reprezentanţilor industriei. "Merge foarte prost, mult mai prost chiar şi faţă de anul trecut. Bucureştiul e un oraş în care nu se întâmplă nimic şi care nu are nimic de arătat. Nu-mi amintesc ca în ultimii 20 de ani să fi fost o toamnă mai proastă sau un an mai prost", a declarat George Ţurnă, prim-vicepreşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi administrator al hotelului Ambasador din Capitală, citat de Mediafax. El a adăugat că în această toamnă au scăzut atât tarifele, cât şi gradul de ocupare şi perioada de înnoptare.
• După ce a anunţat investiţii importante, CEZ încearcă acum să fie prudent
După ce, în anii trecuţi, grupul ceh de utilităţi a anunţat investiţii importante, acum, compania vrea să reducă investiţii şi să gestioneze cu mai multă stricteţe fluxul de numerar, pentru a frâna creşterea datoriilor, transmite Reuters, citat de Mediafax. Compania a adoptat o nouă politică de gestionare a fluxului de numerar care nu va permite creşterea gradului de îndatorare la fel de accelerat ca în trecut, a declarat pentru cotidianul Hospodarske Noviny Eduard Janota, membru al consiliului de supraveghere al CEZ. Această decizie înseamnă că grupul controlat de stat, aflat sub presiune pentru conservarea dividendelor, va trebui să reducă planurile de expunere pe pieţele străine, notează Reuters. Acţiunile CEZ s-au depreciat cu 1,3% în debutul şedinţei de joi pe bursa de la Praga.
• Doi directori de la Accize Vamale, reţinuţi de procurori
Pentru că au sprijinit o grupare infracţională, au cauzat statului un prejudiciu de 11,73 mil. lei. Procurorii de la Crimă Organizată i-au reţinut, pentru 24 de ore, pe directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov şi pe şeful Biroului de Supraveghere Produse Accizate, pentru sprijinirea unui grup infracţional, complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual, potrivit unui comunicat emis de cei de la Crimă Organizată. Reţinerea celor doi a fost realizată pe baza activităţilor anterioare desfăşurate de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) cu ocazia documentării probatorii a unei grupări infracţional organizate, condusă de inculpatul Cecilian Morcov, specializată în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili, achiziţionate în regim suspensiv de la plata accizei, produsele fiind livrate fără documente sau cu documente fictive emise de societăţi "fantomă", utilizatorilor finali.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Recalcularea pensiilor militarilor, blocată de o căsnicie
Judecătorul Claudiua Idriceanu, de la Curtea de Apel Cluj, care a blocat recalcularea pensiilor militarilor, este cercetată de Consiliul Superior al Magistraturii pentru un posibil conflict de interese. Potrivit declaraţiei de avere, Claudia Idriceanu este căsătorită cu un poliţist care a ieşit la pensie. În motivarea sentinţei, magistratul susţine că hotărârea de guvern trebuia suspendată din cauză că genera un "dezechilibru între între interesul general şi imperativele protecţiei drepturilor fundamentale ale persoanei".
• Fugarul Popa vorbea din arest cu şoferul lui Vîntu
Sorin Ovidiu Vîntu şi şoferul său, Alexandru Stoian, i-au sfidat pe anchetatori şi după arestarea lui Nicolae Popa, care ţinea legătura cu ei, din detenţie, prin telefon. "Atitudinea inculpaţilor de sfidare a autorităţii justiţiei, a autorităţii de lucru judecat a unei hotărâri judecătoreşti, ca aceea de condamnare a infractorului Popa Nicolae, a continuat inclusiv după începerea urmăririi penale şi luarea unor măsuri preventive limitative de libertate împotriva lor, când au continuat săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului".
• Scenariul protestului spontan de la Finanţe
Părerile şi declaraţiile sunt împărţite când vine vorba despre cât de spontană a fost revolta de miercuri a angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice. Revolta angajaţilor Ministerului Finanţelor a durat două zile, dar a reuşit să pună pe jar zeci de mii de bugetari. De unde însă a pornit acest protest şi cât de spontan a fost? Bunăoară, Sorin Blejnar, şeful Fiscului, nu crede deloc în spontaneitatea acţiunii, cu toate că susţine că a aflat ce se întâmplă abia miercuri la prânz.
• Cei mai bogaţi români au sărăcit cu 6 miliarde de euro
Cei 300 de milionari prezenţi în noua ediţie au fost nevoiţi şi ei să-şi restructureze afacerile din cauza crizei. Potrivit evaluărilor, averea loc cumulată se ridică la 30 de miliarde de euro. Averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din clasament se situează în jurul valorii de 30 de miliarde de euro, echivalentul a 25,9% din produsul intern brut al României, potrivit ediţiei 2010 a "Top 300 cei mai bogaţi români", care va fi pe piaţă de luni, 18 octombrie. Cifra este cu 6 miliarde de euro mai mică faţă de 2008.
• FINANCIARUL
• Blocaj financiar total: Revolta bugetarilor a pus lacătul pe ţară
Pornită de la Ministerul Finanţelor Publice, greva spontană a angajaţilor s-a răspândit în toată România. Ieri s-au închis trezorerii, case de pensii, agenţii de şomaj, de sănătate şi inspectorate de muncă. Efectuarea oricăror plăţi în sistemul de stat a fost oprită. Protestele spontane generate de diminuarea veniturilor angajaţilor din sistemul Finanţelor publice, ca urmare a anulării stimulentelor şi sporurilor acordate, s-au extins în toată ţara, ceea ce înseamnă că substratul problemelor este mult mai adânc decât doresc membrii guvernului să transmită spre opinia publică. Mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă şi din casele de asigurări de sănătate au oprit ieri lucrul în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.
• Haos legislativ: Codul Fiscal a fost modificat de 47 de ori în cinci ani
Din 2008 au fost 21 de schimbări în legislaţia fiscală. Guvernele care s-au succedat după anul 2005 au intervenit asupra Codului Fiscal de nu mai puţin de 47 de ori prin legi, ordonanţe sau hotărâri de guvern. Specialişti în consultanţă fiscală spun că agenţii economici şi-au pierdut încrederea că în România se pot derula afaceri pe termen lung, din cauza instabilităţii legislative. De asemenea, investitorii preferă alte ţări din cauza lipsei de facilităţi. Codul Fiscal a suferit de la apariţia sa, în anul 2004, nu mai puţin de 47 de modificări, prin legi, ordonanţe sau hotărâri de guvern. La acestea se mai adaugă alte câteva zeci de acte emise privind norme metodologice de aplicare, completări, precizări la legislaţia fiscală, care sunt mai greu de contabilizat.
• Am scăpat de monopolul importurilor de gaze ruseşti
Ieri a fost inaugurată conducta Szeged-Arad, care permite ţării noastre să importe gaze din Europa. Reţeaua din România s-a conectat oficial de ieri la piaţa europeană de gaze prin punerea în funcţiune a conductei Szeged-Arad. Această magistrală va pune capăt monopolului importurilor de gaze ruseşti pentru că firmele autohtone pot interacţiona cu marii furnizori europeni care tratează altfel cu producătorii, fie ei din Rusia, Norvegia, Danemarca, Olanda sau Libia. Gazoductul Szeged-Arad, investiţie de aproape 70 de milioane de euro, a fost inaugurat ieri după 10 ani de la primele discuţii între România şi Ungaria. Această magistrală conectează reţeaua de gaze din ţara noastră la cea din Occident, permiţând astfel companiilor importatoare să aibă acces la piaţa europeană.
• Românii din străinătate au trimis acasă doar 2,4 mld. euro în opt luni
Între 2005 şi 2008, transferurile au fost de patru ori mai mari decât între 2001 şi 2004. Remiterile muncitorilor români care lucrează în străinătate au atins în primele opt luni cea mai scăzută valoare comparativ cu perioadele similare din ultimii cinci ani, de numai 2,4 miliarde de euro. Pe de altă parte, un raport publicat în această lună de Institutul pentru Politica Emigraţiei, cu sediul la Washington, arăta că nivelul remiterilor s-a redus "într-un mod cutremurător" faţă de ultimul semestru din 2009. Transferurile de bani ale lucrătorilor români care muncesc în străinătate continuă să scadă, în primele opt luni din acest an totalizând 2,4 miliarde de euro, cu aproape 15% sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, de 2,8 miliarde de euro şi cu 44% mai mic faţă de 2008, anul în care acest tip de transferuri atinsese niveluri record.
• Analişti: Căderea guvernului ar putea duce cursul la 4,35 lei/euro
Leul s-ar putea deprecia la cel mai redus nivel din ultimele trei luni faţă de euro, în contextul moţiunii de cenzură pregătite de partidele care se opun măsurilor de austeritate implementate în urma acordului cu FMI, potrivit unei analize Bloomberg. Astfel, moneda naţională ar putea pierde 2% faţă de euro în următoarele două-trei săptămâni, înainte ca banca centrală să intervină pentru a încerca să evite repetarea declinului de 4,2% înregistrat în ultima parte a lunii iunie, potrivit analiştilor londonezi ai Morgan Stanley, Barclays şi Société Générale, citaţi de Bloomberg. Cursul a atins un record maxim de 4,4012 lei/euro în iunie, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională scăderea pensiilor cu 15%.
• Mogulii media au clădit afaceri de la zero, revoluţionând modelele de business
Rupert Murdoch este cunoscut pentru inovaţia în afaceri. Ted Turner finanţează cu miliarde USD fundaţii caritabile. Marile imperii media la nivel mondial au fost create, cel mai adesea, pornind de la afaceri mici, după ce fondatorii acestora au dat dovadă de o sumă de calităţi în care creativitatea şi spiritul antreprenorial au jucat un rol crucial. Într-un mediu foarte competitiv, magnaţii media au reuşit să se impună în vârful piramidei, fiind botezaţi însă "moguli" datorită influenţei lor în formularea de opinii, a puterii financiare şi chiar politice. Se ştie mai puţin însă că majoritatea mogulilor susţin campanii sociale şi ecologice, după ce au revoluţionat industrii prin noi modele de business.
• GÂNDUL
• 27 de judeţe şi Bucureştiul - teren de luptă pentru "stimulente"
Protestul început miercuri pe holul Ministerului de Finanţe a fost molipsitor. Majoritatea direcţiilor financiare din ţară au fost închise ieri, din cauza grevelor spontane ale funcţionarilor cu salariile tăiate. În 27 de judeţe şi în Bucureşti, angajaţi ai direcţiilor de finanţe, din primării, salariaţi ai caselor de pensii, trezorerii, consilii judeţene, case ale asigurărilor de sănătate, inspectoratelor teritoriale de muncă şi chiar profesori s-au alăturat protestului spontan al salariaţilor "bari-cadaţi" în sediul Ministerului de Finanţe. Angajaţii din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii s-au solidarizat cu greviştii şi au protestat cu banderole tricolore pe braţ.
• Ministrul de finanţe este în proces cu el însuşi pentru stimulente. exclusiv: ce spune ialomiţianu, întrebat de gândul câţi bani are de luat
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, se judecă cu sine însuşi într-un proces intentat Ministerului Finanţelor pe când era director executiv adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Braşov, pentru recuperarea unor sporuri salariale tăiate de predecesorii săi în fruntea MF-ului. "Este vorba despre un proces pornit în 2007 pe Legea 188 a funcţionarilor publici pentru recuperarea unor sporuri, 25% de dispozitiv şi 25% de confidenţialitate.
• Soţia lui Marica a câştigat 126.256 de lei, în 2009, ca angajată la Finanţe
Tăierea sporurilor la Ministerul de Finanţe a afectat-o şi pe soţia "liderului ad-hoc" al funcţionarilor protestatari. Mălina Marica, angajată a Ministerului, a trecut de la 10.000 de lei la 3.000 de lei salariu. Mălina Marica, soţia lui Vasile Marica, liderul ad-hoc al protestului spontan de la Ministerul de Finanţe, a câştigat, în anul 2009, 126.256 de lei - venit plătit de statul român, pentru funcţia de director adjunct al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă, din Ministerul de Finanţe (MF). Aceasta înseamnă mai mult de 100 de milioane de lei vechi pe lună. Cu un an în urmă, d-na Marica "a adus acasă" jumătate din această sumă, "doar" 65.890 de lei, conform declaraţiilor de avere postate pe site-ul MF. Pe de altă parte, familia Marica are de rambursat un credit ipotecar de 150.000 de euro, contractat în anul 2008, pe o perioadă de 30 de ani, pentru construirea unei case la Otopeni.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Ceaşcă, doborât de gloanţe, Băsescu, de Finanţe
Revolta de la Fisc pune regimul pe butuci. Protestul este susţinut de toţi bugetarii. Mămăliga explodează la frig!. Revolta de la Fisc pune Puterea pe butuci. Este lovitura la care regimul Băsescu-Boc nu se aştepta, aşa cum re-cunoştea chiar ministrul Finan-ţelor, căzut ca musca în lapte într-un conflict aprins de Traian Băsescu. Pentru a salva Guvernul Boc de la dezagregare, preşedintele a făcut remanierea din septembrie, motivând demiterile lui Vlădescu şi Şeitan prin acordarea de stimulente angajaţilor din subordine.
• Doar 4% dintre români cred că Guvernul Boc ar trebui să mai conducă ţara
Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 18-30 septembrie, arată că 45% dintre români nu ştiu cine ar trebui să conducă România în perioada următoare, în timp ce 21% spun că o alianţă PSD-PNL ar trebui să facă acest lucru, 15% spun că un guvern de tehnocraţi, 9% de altcineva şi 4% de actuala coaliţie. Cât priveşte conducerea partidelor, 12% dintre repondenţi spun că PDL ar trebui condus de Vasile Blaga (cel mai mare procent al celor care au exprimat o opţiune), 33% spun că Victor Ponta este un lider PSD mai competent decât Mircea Geoană, iar 27% spun că actualul lider PNL, Crin Antonescu, este mai competent decât Călin Popescu Tăriceanu.
• MAI vrea să deţină controlul absolut. Instituţia va beneficia de o uriaşă bază de date
Primarii de comune, oraşe, sectoare vor fi controlaţi până la ultimul bănuţ de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Un alt proiect grandios care va costa 37.754.000 de lei, născocit de specialiştii de la Interne, îi va obliga pe reprezentanţii administraţiei locale să publice pe site-ul ministerului bugetul detaliat al primăriilor pe care le conduce, precum şi alte statistici cu privire la performanţele lor.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Cine a apărat democraţia la Finanţe
Protestatarii de la Ministerul Finanţelor au fost sprijiniţi şi de revoluţionari. Interesele lor, aşa cum singuri recunosc, sunt clare: recâştigarea unor drepturi şi posturi în structurile statului. Funcţionarii care au protestat la Ministerul Finanţelor au fost sprijiniţi miercuri noapte de mai mulţi revoluţionari. Nu este prima dată când membrii unor asociaţii ale luptătorilor din decembrie "89 se evidenţiază la mitingurile sindicaliştilor. Au fost la protestele CNSRL - Frăţia, când au forţat intrarea în sediul Guvernului României dar şi la marşul poliţiştilor către Palatul Cotroceni.
• "Vreau postul de consilier pe care l-a avut Dan Iosif"
Unul dintre participanţi, Cristi Lefter, şeful Ligii Naţionale a Luptătorilor din Decembrie 1989, ne-a spus că el s-a dus la Ministerul Finanţelor deoarece "eu veghez la această democraţie pătrunsă în România", care e puţin bolnavă. Eu vreau postul de consilier al preşedintelui României, indiferent cum s-o numi el, post pe care l-a avut şi Dan Iosif . Vreau să fac voluntariat pentru problemele revoluţionarilor şi ale ţării! Vreau înapoi cele 3 milioane de lei din indemnizaţia de revoluţionar, care ne-au fost luate". Până la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, revoluţionarii primeau o indemnizaţie de 2.000 lei. Acum primesc doar 1.700 lei.
• Să plângem de grija Fiscului cu Vîntu şi Voiculescu de Cristian Campeanu
Numai taxele şi moartea sunt sigure? Nu şi în România, unde funcţionarii de la Finanţe ameninţă că blochează funcţionarea statului şi că nu mai încasează taxe şi impozite dacă nu li se achită bonusurile. Cu excepţia televiziunilor celor doi domni, ar trebui să ne bucurăm. Ameninţă că nu mai încasează taxele şi impozitele? Dar vă rugăm frumos, faceţi grevă şi nu ne mai luaţi banii! Vom fi cu toţii mai bogaţi şi mai veseli. Adică aproape cu toţii, pentru că într-un fel cu totul inexplicabil domnii Vîntu şi Voiculescu par să fie cei mai îngrijoraţi oameni din ţară pentru soarta finanţelor publice şi a strângătorilor de biruri.
• Bucuria conspiraţioniştilor: Comisia Trilaterală, la Bucureşti
Membrii europeni ai Comisiei Trilaterale se întâlnesc la Bucureşti pentru prima oară, sub patronajul lui Mugur Isărescu, pentru a discuta despre vecinătatea României, despre Rusia, Marea Neagră şi... guvernanţa globală. Pentru cei care nu cred în coincidenţe şi văd în fiecare eveniment de pe mapamond dovada existenţei unei vaste conspiraţii mondiale între politicieni, oameni de afaceri şi mass-media, astăzi e Crăciunul! În această după-amiază sosesc la Bucureşti membrii europeni ai Comisiei Trilaterale, un grup de, ei bine, oameni politici, businessmeni şi reprezentanţi ai mass-media care vor dezbate şi vor căuta soluţii la problemele regionale. Despre Comisia Trilaterală se spune prin mediile conspiraţioniste că reprezintă, alături de Council of Foreign Relations şi Grupul Bilderberg, "guvernul mondial", "marea finanţă mondială" sau, cu alte cuvinte, alianţa deloc sfântă corporatisto-politico-financiară care vrea să strivească cetăţeanul obişnuit.
• ZIARUL FINANCIAR
• Protestele cele mai vehemente vin din partea celor mai nereformate ministere - Internele şi Finanţele
Protestul angajaţilor din instituţiile din subordinea Ministerului de Finanţe faţă de neacordarea stimulentelor financiare a continuat ieri pentru a doua zi. Guvernul Boc se ţine deocamdată tare: stimulentele, care uneori însemnau dublul unui salariu lunar, vor fi acordate doar celor care merită, nu tuturor. Protestele de la Finanţe vin la nicio lună de la marşul ilegal al poliţiştilor. Or, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor sunt cele mai nereformate şi mai stufoase ministere. În plus, în aceste ministere sunt şi cele mai mari salarii din sistemul bugetar. În administraţie se câştigă dublu faţă de sănătate sau învăţământ. Un agent de poliţie debutant venea acasă înainte de reducerea salariilor cu 1.800-2.000 de lei - salariu şi prime.
• Ministrul agriculturii atacă hipermarketurile privind preţurile la alimente
Triplarea preţurilor la alimente între producători şi retaileri creează disfuncţionalităţi, potrivit autorităţilor, care anunţă că în prezent nu există un control pe filiera de produs pentru a elimina aceste speculaţii. "Vânzarea cu 4 lei a laptelui, de exemplu, după ce a fost cumpărat de la producător cu 0,7 lei este posibilă în sistemul pe care îl avem, deoarece nu există un control pe filiera de produs, iar producătorul nu are capacitatea de a negocia preţurile", a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenţei.
• Bănci: 5% din salariaţi, în concediu maternal
Bancherii şi-a redus cheltuielile salariale cu angajaţii fără să facă disponibilizări, în contextul în care tot mai multe angajate pleacă în concediu de creştere a copilului şi primesc indemnizaţie de la bugetul de stat. "Numărul concediilor de maternitate din bancă s-a dublat faţă de anii anteriori, iar creşterea este evidentă după ianuarie 2009, odată cu modificarea legislaţiei. Anul trecut, 380 de salariate au intrat în concediu de maternitate", susţine Irina Kubinschi, Human Resources Director în cadrul Raiffeisen Bank.
• Ungaria suprataxează companiile din energie, telecom, retail şi suspendă contribuţiile la pensiile private
Premierul maghiar rămâne ferm pe poziţii şi optează pentru suprataxare în locul măsurilor de austeritate care să afecteze populaţia, în speranţa de a nu-şi pierde popularitatea. Ce a decis Viktor Orban? Taxarea companiilor energetice, din telecom şi marii retaileri şi blocarea contribuţiilor către fondurile private de pensii. Decizia premierului maghiar Viktor Orban de a reduce deficitul bugetar prin impunerea de taxe şi impozite temporare întârzie perioada cu adevărat dificilă în care ţara va trebui să ia măsuri în direcţia reducerii datoriilor, scrie presa internaţională. Guvernul va taxa companiile energetice, pe cele din domeniul telecomunicaţiilor şi marii retaileri. Taxele, împreună cu taxa pe bănci anunţată anterior, ar ajuta statul să strângă 343 mld. forinţi (1,25 mld. euro), respectiv 1,4% din Produsul Intern Brut, anual, timp de trei ani.
• Aurul, la noi maxime, petrolul creşte, bursele cresc. Cum explică brokerii euforia?
De la începutul lunii septembrie, bursele externe au cunoscut aprecieri semnificative care au alimentat în parte şi piaţa de la Bucureşti. Evoluţia poate părea surprinzătoare având în vedere că investitorii s-au refugiat în această perioadă şi în plasamente defensive, de genul metalelor rare, aur, argint, platină, impingând cotaţiile acestora la noi nivelurile record. Numai de la începutul lunii septembrie cotaţia futures a argintului de la bursa de mărfuri din Chicago s-a majorat până în prezent cu 20%, preţul aurului a urcat cu 10%, iar cel la platină a avansat cu 12,7%. Aurul a atins ieri un nou maxim istoric, de 1.380 de dolari pe uncie, iar analiştii îl văd urcând până la 1.500 de dolari. De regulă, astfel de evoluţii au loc când pieţele financiare sunt în scădere, însă investitorii au luat cu asalt şi bursele, cel mai urmărit indice american, S&P500, apreciindu-se în ultima lună şi jumătate cu 15,5%.
• UniCredit: Dobânda BNR va scădea anul viitor la 5%, iar euro la 4,20 lei
Banca Naţională va relua anul viitor relaxarea politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie la lei, care ar putea coborî la 5% pe an la sfârşitul lui 2011, faţă de 6,25% în prezent, estimează analiştii grupului italian UniCredit. BNR nu a mai redus dobânda din luna mai a acestui an, întrerupând o tendinţă de reducere care acumulase 3,75 puncte procentuale începând din mai 2009. În ultima vreme, pe fondul creşterii inflaţiei ca urmare a majorării TVA la 25%, care a adus o surpriză negativă cu inflaţia anuală pe septembrie de peste 7,7%, unii analişti au început să invoce riscul unei creşteri de dobândă, eventual la începutul lui 2011, însă UniCredit nu împărtăşeşte această perspectivă.
• BERD renunţă la locul deţinut în CA al BRD
BERD, instituţia financiară internaţională care deţine din 1999 un pachet de 5% din BRD-SocGen, a renunţat să mai aibă un reprezentant în Consiliul de Administraţie al celei de-a doua mari bănci locale.
Anne Fossemalle, director în divizia instituţii financiare a BERD, a demisionat din CA al BRD în luna martie a acestui an, după aproape 7 ani de când fusese aleasă ca membru. "A fost o mare onoare să fac parte din Consiliul de Administraţie atâţia ani, să privesc banca devenind din ce în mai puternică, traversând ultima criză financiară", îi scria Fossemalle lui Guy Poupet, preşedintele BRD.
• Diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite este foarte mare, spune un oficial al BNR
Diferenţa foarte mare dintre dobânzile la credite şi cele la depozite indică o eficienţă scăzută a sectorului bancar românesc, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. "România este ineficientă din cauza faptului că există un spread foarte mare între dobânzile la credite şi cele la depozite, la nivelul de şase puncte procentuale în iulie, ceea ce indică un nivel scăzut de eficienţă", a spus Croitoru. El consideră că în sistemul bancar românesc mai există loc pentru concurenţă şi, pe măsură ce aceasta va apărea, costurile din sistemul bancar se vor reduce.