• ADEVARUL
• De ce a eşuat privatizarea CFR Marfă. Ce clauze din contract nu au fost respectate şi cine este responsabil
Tergiversările instituţiilor de stat, neîndeplinirea unor condiţii esenţiale de către vânzător şi controversele iscate pe marginea vânzării transportatorului feroviar au compromis transferul acestuia către investitorul privat. Modul în care au evoluat lucrurile în fiecare etapă a procesului demarat în februarie pentru privatizarea CFR Marfă arată cum trebuie să procedeze o autoritate care scoate la vânzare ceva ce, de fapt, nu vrea să vândă. Dar mai ales arată cum instituţiile statului se împiedică în propriile proceduri când vine vorba să ducă la bun sfârşit o acţiune concretă. Oficial, procesul de privatizare a CFR Marfă a eşuat deoarece comisia de privatizare şi Grup Feroviar Român (GFR) nu au ajuns la un rezultat pentru încheierea transferului de acţiuni în proprietate privată, nefiind îndeplinite condiţiile suspensive din hotărârea de Guvern privind transferul de acţiuni. Privatizarea CFR Marfă va fi reluată de la zero de către Ministerul Transporturilor, cel mai probabil azi, potrivit unor surse din instituţie, citate de către Agerpres.ro.
• Preluarea Realitatea Media, un tun de 5 milioane de euro. Fratele, o apropiată a lui Elan Schwartzenberg şi alte şapte persoane puse sub învinuire
Nouă persoane, printre care Fabian Schwartzenberg şi Monica Hoffman - fratele şi o apropiată a lui Elan Schwartzenberg -, sunt de ieri urmărite penal pentru infracţiuni ce au avut ca scop influenţarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA şi preluarea acesteia. Omul de afaceri Maricel Păcuraru a fost adus la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), luni seară, pentru a fi audiat în dosarul în care anchetatorii au început deja urmărirea penală faţă de nouă persoane, între care fratele şi o apropiată a lui Elan Schwartzenberg. Păcuraru a fost adus la DNA împreună cu mai multe persoane care ar fi vizate în dosarul legat de Realitatea Media, în urma percheziţiilor făcute inclusiv la imobile deţinute de acesta.
• Milioane de români, impozitaţi fără să ştie: cupoanele primite la privatizarea în masă sunt purtătoare de contribuţii la asigurările de sănătate
Milioanele de "cuponari" care au beneficiat de programul de privatizare în masă din perioada 1993-1995 sunt şi acum acţionari la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-uri), chiar dacă între timp şi-au vândut participaţia investită la principala companie pentru care au optat (de exemplu Zarea, Băile Felix, Pallace sau diverse hoteluri celebre). Iar în calitate de acţionari sunt şi plătitori de impozit pe dividende, pentru că SIF-urile (mai puţin Banat-Crişana) au distribuit, în 2013, dividende aferente profiturilor realizate în 2012 şi pentru că aceste câştiguri sunt taxate în vederea contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate (CASS). Interesant este că, deşi câştigul respectiv nu este mai mare de 5,1 lei, impozitul pe acel câştig este de 44 de lei, pentru că acea contribuţie socială se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Impozitul este, astfel, mai mare decât însăşi suma impozitată, şi asta este posibil doar într-un sistem fiscal precum cel pe care-l avem în România.
• SONDAJ Crin Antonescu, la egalitate cu Becali şi Băsescu în topul încrederii
Datele celui mai recent sondaj CSOP, date publicităţii la 12 octombrie, relevă faptul că încrederea în personalităţile publice se află în scădere. În ce priveşte încrederea în personalităţile publice, în luna septembrie 25% dintre cei incluşi în eşantion au afirmat că îi acordă premierului Victor Ponta o cotă ridicată de încredere, în timp ce 24% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că au încredere multă sau foarte multă în Mugur Isărescu. La câteva procente distanţă, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, încă figurează în topul încrederii pentru 19% dintre intervievaţi. În acelaşi timp, Crin Antonescu şi Traian Băsescu se bucură de încrederea sporită a 16% dintre cei incluşi în sondaj, la fel ca şi Gigi Becali. Ei sunt urmaţi îndeaproape de Mihai Răzvan Ungureanu, în care 15% din cei intervievaţi au susţinut că au multă sau foarte multă încredere. Vasile Blaga şi Emil Boc se află, de asemenea, la egalitate, cu 13%.
• Care euro? Europenii loviţi de criză îşi fac propriile monede
Tot mai multe comunităţi din Spania, Grecia şi Franţa au renunţat la euro şi plătesc, în schimb, cu "albine", "ore", "vecini" şi "ecouri", folosind sisteme paralele de troc. Criza economică a scos la lumină toate deficienţele zonei euro în forma ei actuală. În timp ce Bruxelles-ul şi cele 18 guverne din uniunea monetară caută măsuri pentru rezolvarea acestora, câteva comunităţi mai mari sau mai mici din Spania, Grecia şi Franţa au găsit soluţii pentru a "ocoli" aproape complet moneda unică despre care consideră că le face mai mult rău decât bine. Aşa că aceştia au dezvoltat economii locale, paralele, care funcţionează pe baza a doi piloni - monede alternative şi troc, pentru a combate ratele ridicate ale şomajului, inflaţia, scăderile salariale şi, mai presus de toate, majorările de taxe. De fapt, comunităţile care folosesc astfel de monede nu plătesc deloc impozite pentru tranzacţiile desfăşurate în aceste "valute".
• Protest inedit la Târgu Mureş: amendă plătită cu saci de monede
Sancţionată de autorităţi pentru că a împărţit comercianţilor dintr-o piaţă etichete bilingve, o femeie din Târgu-Mureş va achita amenda după o chetă în urma căreia a strâns sute de kilograme de monede. Lakó Péterfi Tünde, o femeie de etnie maghiară din Târgu-Mureş, a declanşat un adevărat fenomen pe reţelele de socializare după ce a iniţiat un protest inedit împotriva autorităţilor locale. Tünde a fost amendată cu 1.500 de lei pentru împărţirea de fluturaşi publicitari fără aviz, deşi, conform afirmaţiilor sale, n-a făcut decât să le ofere etichete bilingve - în limba română şi maghiară - comercianţilor din piaţa 7 Noiembrie. Revoltată, femeia a hotărât să plătească amenda cu monede de 1 ban, 5 şi 10 bani. La iniţiativa ei s-au solidarizat sute de etnici maghiari din zona Ardealului, dar şi mulţi români. Aceştia au organizat chete în mai multe oraşe şi au strâns câteva sute de kilograme de monede, pe care i le-au trimis femeii din Târgu Mureş.
• Pleşu, către politicieni: "Fiţi atenţi, vă vede lumea! Încercaţi să vă reamintiţi de sentimentul ruşinii!"
Nu mai contează cine are dreptate. Şi cîtă! Contează nivelul inadmisibil al disputei, limbajul ei, suficienţa grosolană a replicilor. Şi de o parte şi de alta asistăm la un turnir al dispreţului: şi preşedintele şi premierul cultivă voluptatea deriziunii, a atacului de cartier. Băsescu: "Ponta e un mitoman". Ponta: "Băsescu minte de îngheaţă apele". Băsescu: Ponta e pisoi, pisicuţ, bebeluş, dar şi porc greu de înghiţit, luat de prost la Bruxelles, vinovat de ratarea Nabuco etc. Ponta: Băsescu e mai rău ca Ceauşescu, e dracul, i-a murit curajul, face circ, urăşte poporul, iese ca un cuc la ora 18.30, e demn de ignorat. Băsescu vorbeşte ca un şef de echipaj care spală pe jos cu subalternii, Ponta vorbeşte ca o ţoapă ofensată, care "nu se coboară" să comenteze, face ironii de parlagiu şcolit la fără frecvenţă. Fiţi atenţi, vă vede lumea, fiţi măcar atenţi cum vă vorbiţi unii altora! Încercaţi să vă reamintiţi de sentimentul ruşinii! Nu suntem obligaţi cu toţii să asistăm la schimbul de lături dintre voi! La bombăneala voastră buruienoasă! Purtaţi-vă cuviincios! Şi dacă nu sunteţi în stare să faceţi nimic pentru ţară, scutiţi-ne măcar de spectacolul dizgraţios al micimii voastre. Nu ne faceţi să credem că ne-am degradat pînă într-atît, încît am pierdut pînă şi dreptul la speranţă.
• CURENTUL
• Mama vitregă a lui Şova - avocată şi pentru noua Roşie Montană de la Certej
În timp ce toată lumea se agită doar pe tema Roşia Montană, caracatiţa goldsteinilor a pus gheara pe o altă locaţie din patrulaterul aurifer al Apusenilor, la Certej, în Hunedoara. Relativ pe şest, fără ca opinia publică să reacţioneze, acelaşi Frank Timiş încearcă, cu perseverenţă, să continue operaţiunea de smulgere a aurului din pământul românesc. Roşia Montană a atras atenţia şi a determinat zeci de mii de români să se asocieze campaniei de stopare a proiectului minier al cărui avocat este Ponta. La proiectul minier de la Certej, la doi paşi de Deva, unde avocat este tot mama lui Şova, Ana Diculescu Şova, miza în bani este aparent mai mică, dar exploatarea se află deocamdată în impas deoarece şi această "afacere" s-a ţesut tot pe ilegalităţi. La Certej, canadienii de la Deva Gold au reuşit să obţină avizul de mediu "pe şest", iar apoi lucrurile au avansat cu repeziciune.
• Privatizarea CFR Marfă a eşuat. Ponta a găsit vinovaţii: "jurnaliştii băsişti"
Aşa cum era de aşteptat, a eşuat şi privatizarea CFR Marfă, după modelul Oltchim. Procesul de privatizare a CFR Marfă a eşuat deoarece comisia de privatizare şi Grup Feroviar Român (GFR) nu au ajuns luni la un rezultat pentru încheierea transferului de acţiuni în proprietate privată, au declarat surse apropiate discuţiilor.Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Iaşi, că dacă în luna august preşedintele Traian Băsescu "nu putea dormi bine ca nu cumva să fie dat CFR-ul, iar acum, dacă nu se dă, e o mare catastrofă", el spunând că "e ca în bancurile cu bască, fără bască". "Eu îmi aduc aminte că foarte mulţi jurnalişti băsişti ţipau că să nu dăm CFR-ul, că e o catastrofă dacă dăm CFR-ul. Chiar şi domnul preşedinte nu putea să doarmă bine, în august, ca nu cumva să dăm CFR-ul. Acum, dacă nu îl dăm, e o mare catastrofă. E exact ca în bancurile cu bască, fără bască. Deci dumneavoastră ce ziceţi, să îl dăm sau să nu îl dăm?", i-a întrebat Victor Ponta pe jurnalişti.
• CURIERUL NATIONAL
• Creditele imobiliare în lei devin prima opţiune a clienţilor
Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat, din luna octombrie 2012, când a decis creditarea doar în moneda naţională, şi până în prezent, o creştere de 2,5 ori a soldului creditelor în lei pentru investiţii imobiliare. "Vânzările de credite pentru investiţii imobiliare au crescut susţinut în ultima perioadă. Creditele în lei sunt deja prima opţiune a clienţilor, prin avantajele legate de eliminarea riscului valutar şi posibilitatea accesării unei sume mai ridicate. Trendul descrescător al indicelui ROBOR a condus la anularea diferenţei dintre costul total al unui credit în euro şi al unui credit acordat în lei", a declarat Andrew Gerber, director de Management al Produselor Retail, în cadrul BCR.
• Patronatele acuză: Sectorul de construcţii se află într-o fază critică
Criza financiară declanşată în anul 2008 a afectat grav sectorul de construcţii din România, măsurile de austeritate determinând reducerea semnificativă a portofoliului de proiecte finanţate atât de la bugetul de stat, cât şi cele finanţate din surse private. Numai anul trecut, durata medie de recuperare a unei creanţe, pentru companiile din sectorul de construcţii, s-a situat la nouă luni, iar rata medie a profitului pe 2012 a atins un prag negativ, respectiv -10%, în timp ce o treime din firmele de construcţii au declarat stare de faliment anul acesta. Situaţia actuală arată persistenţa unor creanţe, de pe legislaţia veche, care zac neachitate, firme care plătesc TVA cu nouă luni înainte de a încasa creanţa,"amprenta politică care determină o fraudare a licitaţiilor, din cadrul sectorului de construcţii, în proporţie de 30%" şi o productivitate medie în scădere, importul de materiale de construcţii, în ţară, fiind cu 2,5 % mai mare decât nivelul exporturilor, a explicat Laurenţiu Plosceanu, preşedinte Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
• Lipsa aptitudinilor tehnice, obstacol în calea fondurilor UE
Raportul instituţiilor financiare internaţionale relevă că Bulgaria, Cehia, Ungaria, România şi Slovacia au rate relativ scăzute de absorbţie a fondurilor europene, principalele motive fiind probleme în procesul de pregătire şi documentare, dar şi în ceea ce priveşte cofinanţarea proiectelor. Identificarea implicaţiilor fiscale ale proiectelor cu fonduri UE, inclusiv necesarul de cofinanţare, este unul dintre criteriile de referinţă structurale prevăzute în programul economic din noul acord preventiv negociat cu FMI, aprobat pe 27 septembrie de Consiliul Director al instituţiei. Lipsa aptitudinilor tehnice sau a capacităţii decizionale reprezintă principalele obstacole întâmpinate în pregătirea marilor proiecte eligibile pentru cofinanţare din fonduri europene în România şi Bulgaria, potrivit unui raport al instituţiilor financiare internaţionale, informează Mediafax.
• Chinezii pregătesc un proiect măreţ în Manchester
Dezvoltatorul chinez Beijing Construction Engineering Group Co. a format o companie mixtă cu grupul britanic Manchester Airports pentru construcţia unui cartier de afaceri pe 61 de hectare în Manchester, proiect cu o valoare estimată la 800 milioane de lire sterline (942 milioane euro). Estimarea se referă la valoarea clădirilor după ce vor fi finalizate şi închiriate, potrivit unui comunicat al celor două companii, citat de Bloomberg. Proiectul a fost denumit Airport City, va crea 16.000 de locuri de muncă şi va ţinti statutul de centru internaţional de afaceri. Zona Manchester Airport, cel mai aglomerat hub de transport din Marea Britanie după Londra, este tranzitată de peste 20 milioane de pasageri pe an. Aeroportul va inaugura de asemenea o linie aeriană directă cu China, potrivit comunicatului care anunţă noul cartier de business. Marea Britanie este principala destinaţie europeană a investitorilor chinezi.
• Extindere a unui producător român de software în Asia. Al treilea birou deschis la Ankara
Siveco România a deschis un birou în Ankara, capitala Turciei, al treilea din zona Asiei, după cele din Emiratele Arabe Unite şi Kazahstan, ca urmare a intensificării activităţilor comerciale în această ţară, a anunţat producătorul de aplicaţii software, conform Mediafax. "Expansiunea internaţională a companiei, accelerată în ultimii opt ani, a condus la realizarea a peste 30% din cifra de afaceri din export de know-how, soluţiile de eLearning deţinând preponderenţa. Avem semnate deja contracte multianuale de informatizare. Din punct de vedere financiar, vizăm o creştere la 50% a ponderii exporturilor în cifra de afaceri a companiei", a declarat directorul general al Siveco România, Irina Socol.
• Listarea Nuclearelectrica, impact negativ de 371 mil. lei asupra activului net al FP
Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a scăzut cu 1,74% în luna septembrie, la 14,92 mld. lei, în principal ca urmare a recalculării în scădere a valorii pachetului de acţiuni pe care FP îl deţine la Nuclearelectrica. La sfârşitul lunii august, activul net a fost de 15,184 mld. lei. Scăderea valorii pachetului de acţiuni deţinut la Nuclearelectrica a fost determinată de preţul la care a fost realizată oferta prin care compania de stat a vândut 10% din titluri la Bursă. Pachetul de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea la Nuclearelectrica era evaluat la finele primului semestru la 648 mil. lei, iar în urma recalculării în funcţie de preţul din oferta de listare a companiei de stat, valoarea a scăzut cu 57%, la 276,3 mil. lei. Impactul acestei schimbări a metodei de evaluare asupra valorii activului net al Fondului a fost o scădere de 371,6 mil. lei", se arată într-un raport transmis ieri de Fondul Proprietatea Bursei.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Anchetatorii DNA au dat de urma banilor cu care a fost preluat de la Vîntu postul Realitatea TV. Elan, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, finanţat de "Mafia petrolului"
O expertiză cerută de DNA arată că afaceristul s-a folosit de banii reţelei condusă de Radu Nemeş şi Codruţ Marta în negocierile pentru preluarea controlului asupra postului TV. Verificarea tranzacţiei cu Sorin Ovidiu Vîntu arată că fostul soţ al Mihaelei Rădulescu era beneficiarul banilor ascunşi în Dubai de şefii reţelei. Expertiza cerută de procurorii anticorupţie în dosarul "Mafia petrolului" arată că anchetatorii au reuşit să dea de urma banilor negri obţinuţi din evaziunea fiscală cu produse petroliere. În acest caz, DNA anchetează aproape 20 de oameni de afaceri, pe fostul preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, şi pe fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, dispărut în prezent. O sumă importantă - 13 milioane de dolari - a ajuns în conturile unei societăţi din Dubai, controlată, în actele din România, de Radu Nemeş, om de afaceri băcăuan apropiat de Elan Schwartzenberg, dispărut la scurt timp după Codruţ Marta.
• PRIMA REACŢIE OFICIALĂ la eşecul CFR MARFĂ: Statul vrea SĂ CONFIŞTE garanţia de 10 milioane euro de la GRUIA STOICA
Azi s-a împlinit termenul în care Grup Feroviar Român (GFR) trebuia să plateasca pentru pachetul majoritar de actiuni la CFR Marfă, iar GFR nu a plătit, a declarat Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, legat de eşecul privatizării CFR Marfă. "Comisia de privatizare analizează posibilitatea reţinerii garanţiei de către stat", a mai spus ministrul. Este vorba de garanţia de 10 milioane de euro, depusă de GFR pentru participarea la licitaţie. Potrivit acesteia, comisia de privatizare a asigurat continuitatea derulării procesului, într-o perioadă în care la conducerea ministerului s-au perindat mai mulţi miniştri. Mănescu a mai spus că nu are ce să îi reproşeze şefului comisiei de privatizare, secretarul de stat Cristian Ghibu.
• INTERVIURILE 2+1. Daniel Funeriu: "Fabricile de diplome pierd, anual, 200 de milioane de euro"
Fostul ministru al Educaţiei spune că, în ciuda criticilor care i-au fost aduse, introducerea camerelor video la BAC a schimbat faţa învăţământului. În timp ce universităţile bune au record de studenţi, "fabricile de diplome" trec printr-o criză fără precedent. Daniel Funeriu a realizat pentru "Evenimentul zilei" o analiză la rece a situaţiei din învăţământ. Concluziile nu sunt tocmai roz.
• Patriarhul Daniel a slujit în beciul Catedralei lui Pandele
Prea Fericitul Daniel a slujit ieri, cu ocazia praznicului de Sfânta Parascheva, în subsolul catedralei cu hramul Cuvioasei din oraşul Voluntari. Asta pentru că lăcaşul de cult încă nu este gata. Întâistătătorul BOR a onorat astfel rugămintea lui Florentin Pandele, edilul oraşului ilfovean. Patriarhul a sosit la catedrală la ora nouă şi un sfert şi, după o slujbă alături de un sobor de 30 de preoţi, a părăsit biserica flancat de patru jandarmi şi cu tot atâţia bodyguarzi în civil. Onorurile le-a făcut primarul Pandele de al cărui braţ era ataşată, în pardesiu alb şi cizme negre cu tocuri înalte, nevasta sa, senatoarea Gabriela Vrânceanu.
• Diaconescu: Voi candida la europarlamentare, de abia aştept să mă bat cu nevestele lui Crin şi Ponta
Dan Diaconescu a declarat în exclusivitate pentru ROMÂNIATV.NET că va candida la alegerile europarlamentare şi la cele prezidenţiale de anul viitor. El a spus că va fi primul pe lista PPDD la europarlamentare, fostul patron al OTV fiind sigur de victorie, mai ales că, în opinia sa, va avea contracandidaţi mult mai slabi. "Voi candida la europarlamentare şi la prezidenţiale. La europarlamentare candidez primul pe lista PPDD şi sunt sigur că voi câştiga, voi fi chiar primul. Păi mă bat cu nevestele politicienilor acum, cu nevasta lui Crin, cu nevasta lui Ponta şi cu fata lui Băsescu. Pai vă daţi seama cum câştig acum? Dacă la parlamentare am câştigat 34%, vă daţi seama cât obţin acuma în faţa nevestelor? Păi o să fiu primul. Detaşat câştig primul. Poate Tudor Barbu, care o sa candideze de la PC, o sa fie un contracandidat mai puternic", a declarat Dan Diaconescu.
• JURNALUL NATIONAL
• Jurnalul şi Antena 3 sunt "pernicioase"! Lucian Papici s-a antepronunţat în 2012; după un an, trimite ziarul şi A3 în instanţă!
Procurorul Papici Lucian, şef al Secţiei I al DNA, "eroul" unui scandal politic artificial inflamat de filiera Macovei-Băsescu-Kovessi, a trimis sub semnătură proprie spre instanţă dosarul "Şantajul fără şantaj". Pe lângă Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj, de aceeaşi încadrare juridică "se bucură" şi Intact Publishing, compania din trustul de media care editează Jurnalul Naţional. Un interviu care a trecut nebăgat de nimeni în seamă în 2012, inclus într-o carte omagială dedicată DNA, are valoare de document în condiţiile de opresiune la care a fost supus Jurnalul Naţional şi Antena 3 de organele de cercetare penală din DNA. Aflaţi sub acoperirea unui mandat de siguranţă naţională, cerut de SRI în martie 2013, procurorii DNA au făcut investigaţii secrete asupra acţionarilor, directorilor şi ziariştilor din Antene şi publicaţiile trustului media. Băiat cu lecturi selectate, Papici spunea despre Jurnalul Naţional în 2012 că este "pernicios".
• NATIONAL
• "Cartita" DNA la privatizarea CFR Marfa
"Traian Basescu a dat drumul la DNA si functionarii se tem acum" este argumentul halucinant prin care Victor Ponta a incercat sa explice pasivitatea celor de la Ministerul Transporturilor cu privire la luarea unei pozitii oficiale. In replica, seful statului a tinut sa-i avertizeze pe toti cei implicati in privatizarea CFR Marfa ca "daca au incalcat legea, atunci au de ce sa se teama!". Si, spre deosebire de deja banalele schimburi de replici dintre locatarii celor doua Palate, de aceasta data "vorbaria" politica este ancorata mai mult decat oricand in realitate. Informatia ca, in ultimele doua luni, negocierile purtate au fost atent monitorizate, cu mandat inca, de catre procurorii anticoruptie, le-a dat frisoane politicienilor si demnitarilor vizati. Care nu mai stiu acum cum sa se desolidarizeze de "cartita" pe care DNA si-a tras-o chiar la varful comisiei de privatizare.
• Gasca lui Schwarzenberg a ajuns la DNA
Procurorii DNA au descins la 35 de adrese din Bucuresti si au emis mandate de aducere pentru 16 persoane, printre acestea numarandu-se apropiati ai omului de afaceri Elan Schwarzenberg: fratele sau, Monica Hoffman(fosta nevasta a lui Fernando Enciu, patronul Fly Taxi, actualmente amanta lui Elan - n.r.) si Maricel Pacuraru, asociatul lui Cozmin Gusa la Realitatea TV. Anchetatorii investigheaza modul in care Realitatea TV a fost preluata de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, precum si disparitia misterioasa a lui Codrut Marta. Afaceristul Maricel Pacuraru, despre care "National" a dezvaluit in trecut ca a facut milioane din bani publici, s-a dat bolnav si a solicitat sa fie audiat la resedinta sa. DNA a emis un comunicat in care precizeaza ca, pana in acest moment, exista probe ca suspectii au spalat un milion de euro.
• Baietii destepti cer daune de 1,6 miliarde de lei de la Hidroelectrica
Dupa ce ani la rand au beneficiat de energie electrica la pret sub cel de productie, "baietii destepti" din energie vor sa mai dea un tun la Hidroelectrica. Ei cer daune de 1,6 miliarde de lei, invocand anularea contractelor de furnizare. Printre companiile care au dat in judecata Hidroelectrica se numara Energy Holding, Alpiq Romenergie (fost EHOL Distribution, firma desprinsa din Energy Holding) si Alpiq Romindustries (fost Buzmann Industries) . Cat priveste Energy Holding, aceasta este o companie infiintata in anul 2000 de Bogdan Buzaianu si controlata, in prezent (cel putin, pe hartie) de B.V. Marken Investment & Trading M.I.T. din Olanda (se zvoneste ca in spatele acesteia s-ar afla tot Buzaianu). Cele trei companii - plus altele, printre care Alro si Luxten - au contractat in 2004-2006, pe vremea ministeriatelor lui Dan Ioan Popescu si Adriean Videanu, energie electrica de la Hidroelectrica la pret de 135 de lei/megawatt-ora, sub cel de productie. Ca volum, era vorba de 70% din productia anuala Hidroelectrica, iar contractele se intindeau pana in 2018.
• PUTEREA
• Fraudarea fondurilor europene s-a triplat în doi ani
Companiile private autohtone au întrecut autorităţile locale la fraudarea fondurilor europene. Mai mult, în doar doi ani, între 2010 şi 2012, cazurile de fraudă s-au triplat, arată o analiză a Societăţii Academice din România (SAR), prezentată luni de Răzvan Orăşanu, director de cercetare la SAR. Soluţia pentru aceste probleme, în viziunea ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ar fi simplificarea majoră a procedurilor şi reducerea structurilor din sistem. În topul metodelor de fraudare identificate de SAR se află abuzul în serviciu şi instigarea la abuz în serviciu contra intereselor publice/persoanelor, luarea de mită şi instigarea la luare de mită. Alte metode uzitate sunt folosirea serviciilor de consultanţă pe parcursul proiectului pentru a masca deturnarea de fonduri, metodă numită "şpaga 2.0" de către Răzvan Orăşanu, cheltuirea fondurilor europene în alte scopuri, investiţii cu bani europeni care devin de utilitate personală, oferte tehnice false,
• DNA: Ion Ariton a fost audiat în dosarul privind gala de box Campion pentru România
Ariton a mai fost chemat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi pe 3 septembrie, în acelaşi dosar în care este investigat Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost audiat de DNA în legătură cu organizarea galei de box profesionist Campion pentru România de către firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de box, Rudel Obreja. În cadrul acestei gale a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, desfăşurat pe 9 iulie 2011. În acest dosar au mai fost audiaţi Titi Tudor (fostul antrenor al lotului naţional de box), Fănel Trandafir (antrenorul lotului naţional de box feminin), Adrian Lăcătuş şi alţi oameni din lumea boxului românesc.
• ROMANIA LIBERA
• Titus Corlăţean a devenit conferenţiar cu un dosar ce conţine o carte copiată şi trei articole compilate
Ministrul de Externe a devenit conferenţiar universitar folosind în dosarul de candidat o carte de drept ce reproduce integral o altă lucrare, de sute de pagini, pe care tot el o publicase cu un an în urmă. Tot pentru obţinerea titlului, Corlăţean a depus şi trei articole ştiinţifice care conţin 19 pasaje comune, fără a menţiona acest lucru. Atunci când a fost acuzat de plagiat, unul dintre argumentele folosite de Victor Ponta în apărarea sa a fost acela că titlul de doctor, obţinut fraudulos, nu i-a adus nici un folos. Situaţia este cu totul alta în cazul lui Titus Corlăţean. Acesta a compilat pasaje din articole şi sute de pagini dintr-o carte în scopul de a obţine poziţia de conferenţiar universitar la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Facultatea de Ştiinţe Politice.
• America, în pragul falimentului
Pieţele financiare mondiale sunt cu ochii spre Washington, preşedintele Barack Obama şi aleşii din Congres dispunând doar de câteva zile pentru a ajunge la un compromis bugetar şi a îndepărta ameninţarea primei incapacităţi de plată din istoria SUA. Impasul politic ce persistă la Washington, care a dus la paralizia parţială a statului federal din 30 septembrie, riscă să plaseze Trezoreria americană într-o situaţie fără precedent, cea de imposibilitate de plată. Data-limită pentru un compromis este 17 octombrie, când trebuie ridicat "plafonul datoriei", o "linie de credit" maximală dată Executivului de către Congres încă din 1917 şi pe care guvernul nu o poate depăşi în nici un caz. Prinsă între îngrijorare şi incredibilitatea situaţiei, lumea financiară aşteaptă un acord de ultim moment care ar evita falimentul Statelor Unite. Media americană şi europeană subliniază caracterul teatral frapant al confruntării dintre majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor, împărţită între "moderaţi" şi "ultraşii" din Tea Party, de o parte, şi între democraţii din Senat şi Casa Albă, de altă parte.
• ZIARUL FINANCIAR
• Speriaţi de scăderea dobânzilor, clienţii au mutat 550 mil. lei în depozite "lungi"
Băncile aveau la sfârşitul lunii august depozite în lei cu scadenţa de doi sau trei ani atrase de la populaţie de aproape 7 miliarde de lei (1,6 mld. euro), în creştere cu echivalentul a o jumătate de miliard de lei faţă de luna anterioară, arată datele agregate de BNR. Creşterea din august este surprinzătoare având în vedere că aceste instrumente de economisire fuseseră lăsate de bancheri în planul secund, ceea ce a făcut ca ritmul de creştere a stocului să încetinească în prima jumătate a anului. Mai mult, luna iulie consemnase prima scădere lunară a soldului din ultimii doi ani, atunci fiind înregistrat un minus de peste 100 de milioane de lei. "Creşterea depozitelor cu maturitate mai mare de un an în luna august în detrimentul depozitelor pe termen mai scurt poate fi explicată de aşteptările privind evoluţia descendentă a dobânzilor la depozite în contextul reducerii dobânzii de politică monetară", comentează Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS Bank.
• Topul celor mai tranzacţionate valute din lume
Dolarul american, euro, yenul japonez şi lira sterlină contabilizau la sfârşitul lunii august trei sferturi din volumul tranzacţiilor valutare la nivel mondial, arată datele Society for World Interbank Financial Telecommunication, citate de Wall Street Journal. Dolarul american şi moneda euro şi-au păstrat în ultimul an şi jumătate primele două poziţii în clasamentul celor mai tranzacţionate valute, în timp ce lira sterlină a devansat yenul şi a urcat pe locul trei. Creşteri ale cotelor de piaţă au mai înregistrat rubla rusească şi yuanul chinezesc, care au urcat de pe locul 10 pe 9 şi respectiv de pe locul 11 pe locul 8. Cel mai accelerat ritm de creştere l-au înregistrat însă tranzacţiile în yuani, modena Chinei reuşind să intre în topul celor mai tranzacţionate zece valute.
• ArcelorMittal demolează furnale în România, dar modernizează în Franţa
Grupul ArcelorMittal care deţine cel mai mare producător local de oţel, ArcelorMittal Galaţi, a demolat în urmă cu două săptămâni printr-o explozie controlată un furnal cu o capacitate de circa 720.000 de tone de fontă de pe platforma de la Galaţi pentru ca apoi să anunţe că va investi 92 mil. euro în modernizarea unui furnal la combinatul pe care-l deţin în oraşul Dunkerque din nordul Franţei pentru extinderea capacităţii la 1,2 milioane de tone. "Noi ne-am opus cât am putut demolărilor şi am încercat să solicităm autorităţilor, Ministerului Economiei, Guvernului şi patronatului să conserve aceste capacităţi de producţie în loc să le dărâme pentru că cineva le-ar putea utiliza în viitor, dar n-am avut niciun succes. Chiar dacă erau învechite puteau fi refăcute şi puse în funcţiune cu nişte investiţii", spune Gheorghe Tiber, lider sindical la ArcelorMittal Galaţi.