REVISTA PRESEI 16.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 16 februarie 2017

REVISTA PRESEI 16.02.2017

ADEVARUL

Ridicarea vizelor de Canada pentru români

Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri acordului de liber-schimb UE-Canada (CETA), care aduce şi ridicarea vizelor de intrare în Canada pentru români, în două etape: de la 1 mai şi de la 1 decembrie 2017. De la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză. Vizele vor fi eliminate în totalitate începând din 1 decembrie 2017.

Fostul ministru Florin Jianu, dezvăluiri despre adoptarea OUG 13

Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, care a demisionat din Executiv la scurt timp după adoptarea ordonanţei 13, susţine că niciunul dintre miniştri nu ştia că actul normativ urma să fie introdus pe ordinea de zi. De cealaltă parte, Florin Iordache susţine că OUG 13 a fost adoptată în unanimitate. "În şedinţa de Guvern nu se votează, nu ai posibilitatea să te opui unui act normativ. Singurii implicaţi sunt iniţiatorul, avizatorii şi premierul - care îşi asumă acel act. Cred că niciunul dintre miniştrii prezenţi nu ştiau despre acele acte aduse la sfârşitul şedinţei. Când e prezentat un teanc de documente pus pe masă, e imposibil pentru cineva să aibă o reacţie", a declarat Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri.

Ancheta Protecţiei Copilului din Piaţa Victoriei

După ce ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că protestatarii care au venit cu copii la miting ar trebui să realizeze că sunt "iresponsabili", pentru că îi duc într-o "zonă de război", Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului (ANPC) s-a simţit obligată să demareze o anchetă pentru a stabili în ce măsură părinţii şi-au folosit copiii pentru interesul propriu sau i-au pus în pericol. Sârguincioşi, funcţionarii de la ANPC au început să strângă date din teritoriu, adică din oraşele unde oamenii au ieşit în stradă, invocând sesizări pe care le-ar fi primit de la diverse persoane. Ancheta este însă lipsită de sens, atrag atenţia specialiştii care spun că autorităţile statului ar trebui să se ocupe de cazurile copiilor puşi să cerşească sau care sunt trimişi cu forţa la muncă.

Stare de urgenţă energetică în Ucraina, după ce grupări ultranaţionaliste au blocat transporturile de cărbune

Guvernul ucrainean a declarat miercuri stare de urgenţă energetică, din cauza deficitului de antracit, un tip de cărbune extras din zona estică a Ucrainei controlată de separatiştii proruşi, dar a cărui furnizare este blocată de grupări ultranaţionaliste. Starea de urgenţă implică şi limitarea furnizării de energie electrică pentru populaţie, transmite agenţia de presă EFE, citată de Agerpres. Premierul ucrainean Volodimir Groisman a cerut respectivelor grupări ultranaţionaliste să pună capăt blocadei şi a avertizat că principalele oraşe ale ţării riscă să rămână fără electricitate după ce vor fi epuizate stocurile de antracit. Argumentul acestor grupări este că banii primiţi de separatiştii proruşi în urma livrării cărbunelui sunt folosiţi de aceştia pentru achiziţia de armament.

Reacţie în lanţ la Moscova: Rusia nu va înapoia Crimeea chiar dacă ar primi Alaska

Moscova a reacţionat imediat după ce purtătorul de cuvânt al Casei Albe Sean Spicer a anunţat marţi că Donald Trump se aşteaptă la de escaladarea conflictului armat din estul Ucrainei şi ca Rusia să cedeze controlul asupra peninsulei Crimeea. Spicer a mai declarat că noul emisar al Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a "vorbit în numele" lui Trump la reuniunea Consiliului de Securitate din 2 februarie, când a declarat că peninsula "Crimeea face parte din Ucraina". Crimeea a fost şi va rămâne a Rusiei, a subliniat Viktor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din camera superioară a Parlamentului rus. "Crimeea este rusească şi nu va face obiectul unui schimb între Rusia şi Statele Unite, indiferent de miză", a declarat senatorul rus. Potrivit lui Ozerov, apelul la restituirea Crimeei "ar fi ireal chiar şi dacă Rusia ar cere Statelor Unite să înapoieze Alaska".

Elena Udrea a depus o expertiză psiho-legală în dosarul "Gala Bute"

Elena Udrea a depus o expertiză psiho-legală în dosarul "Gala Bute", care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Expertiza a fost întocmită de profesorul Tudorel Butoi şi ar arăta că declaraţiile date împotriva ei sunt mincinoase. Udrea a declarat că nu a fost supusă detectorului cu minciuni, însă au fost analizate declaraţiile date de ea în dosar, precum şi cele ale denunţătorilor Gheorghe Nastasia şi Ana Maria Topoliceanu. "Logica acestui raport de expertiză psiho-legală, făcut de reputatul profesor Butoi (Tudorel Butoi, psiholog criminalist - n.r.), a fost de a arăta că - din declaraţiile contradictorii, care se bat cap în cap cu declaraţiile anterioare ale aceloraşi persoane, care fac declaraţii împotriva mea - au un comportament mincinos şi că au dat aceste declaraţii din dorinţa de a-şi salva propria piele", a spus Udrea.

Surse: Tăriceanu l-ar vrea pe Meleşcanu ministrul Justiţiei. Grindeanu se opune

Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, l-a propus pe Teodor Meleşcanu pentru Ministerul Justiţiei, "pentru a transfera responsabilitatea modificări legislaţiei penale de la PSD la ALDE", după cum au povestit surse social-democrate. Dragnea nu a primit cu entuziasm propunerea lui Tăriceanu, întrucât Meleşcanu este unul dintre miniştrii cu cele mai mari probleme de imagine. Meleşcanu este încă asociat cu cozile la alegerile prezidenţiale din 2014, iar săptămâna trecută i-a minţit pe liderii europeni în legătură cu OUG 13 după cum a scris "Adevărul". Surse din PSD susţin că, pe lângă refuzul tacit al lui Drganea, şi premierul Sorin Grindeanu se opune categoric unui schimb de ministere cu ALDE.

Oltchim revine pe linia de plutire. Administratorul financiar se aşteaptă la vânzare până la jumătatea anului

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a trecut pe profit după nouă ani în care a înregistrat pierderi continue, iar o vânzare a sa este aşteptată chiar în acest an, potrivit lui Gheorghe Piperea, şeful firmei Rominsolv, administrator judiciar al companiei. Oltchim, aflat în insolvenţă, a înregistrat în anul 2016 un profit net din activitatea curentă de 11,3 milioane de lei (2,5 milioane de euro), după ce în 2015 a fost pe pierdere de 48,4 milioane de lei. Aceasta este şi o răsturnare completă a situaţiei financiare la nouă luni când, potrivit unui raport independent al unuia dintre creditori, compania a avut pierderi de 38,5 milioane lei. 2016 este primul an în care combinatul realizează profit din activitatea curentă din 2006 până în prezent.

Întâlnirea Putin-Trump, în pregătire

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov urmează să se întâlnească joi cu noul său omolog american Rex Tillerson, pentru prima oară, cu ocazia reuniunii G20 la Bonn, a anunţat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. Şi prima întâlnire dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel american, Donald Trump, a fost deja convenită şi este în curs de pregătire, a anunţat şefa Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko. Întâlnirea dintre Rex Tillerson şi Serghei Lavrov intervine într-un moment în care responsabilii ruşi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de schimbarea de ton a lui Donald Trump, cunoscut ca apropiat de ruşi, în condiţiile în care aceştia speră la o ridicare rapidă a sancţiunilor economice şi la o încălzire a relaţiilor.

Scandalul de la Casa Albă ia amploare

După ce au ieşit la iveală noi dovezi despre contactele repetate ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu oficiali ruşi, congresmanii democraţi şi republicani cer investigarea posibilelor relaţii dintre guvernul Rusiei şi consilierii preşedintelui american. Oamenii lui Donald Trump au avut contacte repetate cu înalţi responsabili ai serviciilor de informaţii ruse înainte de alegerea sa la Casa Albă. Senatorul republican Roy Blunt, membru al comisiei pentru serviciile de informaţii (Senate Intelligence Committee), a declarat într-un interviu pentru un post local de radio şi preluat de CNN că este nevoie de o anchetă amplă, care să clarifice relaţiile actualei administraţii Trump cu Rusia. Interviul vine la câteva ore după demisia consilierului prezidenţial pentru securitate naţională, Michael Flynn.

BANCHERUL

Bilanţul trist al CSALB: din 469 de solicitări scrise si 3.400 de telefoane date de clienţii băncilor, doar 33 de cazuri rezolvate

Reprezentanţii Asociaţiei Romane a Băncilor (ARB) au recomandat clienţilor care au diverse litigii cu băncile, inclusiv cele privind darea in plată si conversia creditelor in franci elveţieni (CHF), să recurgă la Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din Sectorul Bancar (CSALB). Numai că băncile resping majoritatea cererilor clienţilor care se adresează acestei instituţii condusa de Alexandru Păunescu, directorul juridic al BNR. Datele prezentate de CSALB arata ca cele 469 de solicitări scrise si 3.400 de telefoane date de clienţii băncilor la CSALB, doar 33 dintre ei au reuşit să ajungă la o înţelege amiabilă cu băncile. Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a demarat activitatea operaţională de soluţionare alternativă a litigiilor în data de 01.03.2016 (10 luni de activitate efectivă până la finalul anului 2016).

COTIDIANUL

Blejnar, Udrea, Videanu, Blaga, Iohannis şi toţi ceilalţi

Ce viteză nebună de schimbare! Parcă lumea merge pe o bandă rulantă de la aeroport şi aceasta se deplasează cu o viteză lentă, inexorabilă, egală cu viteza timpului. Hrebenciuc, Năstase, Mitrea, Dan Ion Popescu, Gabi Oprea, Sorin Blejnar, Elena Udrea, Traian Băsescu, Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Anca Boagiu, nişte vedete cîndva, nişte potentaţi care au crezut că au cîştigat la roata norocului, toţi au ieşit din decor fără să lase nici o urmă. Vedetele scenei politice româneşti nu trec prin viaţa noastră, ci pe undeva pe la orizont, cu micile lor escale pe micul ecran. Din păcate, viaţa noastră trece cu ele, în timp ce figurile lor se topesc în timp. Şi, spre nenorocirea lor şi a noastră, nu rămîne nimic în urmă. O ţară din ce în ce mai dezbinată, mai lipsită de o cale spre progres şi spre înţelegere şi unitate.

Călin Popescu Tăriceanu a avut o întrevedere cu Hans Klemm,

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut o întrevedere cu Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. Cei doi au discutat despre relaţia bilaterală, precum şi despre colaborarea în cadrul NATO. "În acest sens, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că România este printre statele membre NATO care au alocat 2% din PIB bugetului apărării, precum şi importanţa prezenţei trupelor româneşti în teatrele de operaţiuni din Afghanistan şi Irak. Domnul Hans Klemm şi-a exprimat aprecierea la adresa României pentru aceste decizii", se arată într-un comunicat al Senatului. Tăriceanu s-a referit la rolul şi contribuţia decisivă a SUA în ceea ce priveşte securitatea şi stabilitatea europeană, dar şi la intenţia României de a rămâne un aliat ferm al SUA şi NATO.

Calitatea vieţii românilor continuă să scadă

România se află pe penultimul loc în ceea ce priveşte veniturile, atât cel minim, cât şi cel mediu, iar acest fapt influenţează şi obiceiurile de consum. Un studiu Eurostat arată că în România, în 2015, aproape jumătate din veniturile obţinute se duceau pe mâncare, locuinţă şi facturile de întreţinere, peste media europeană, care este de 35%. Astfel, românilor le rămân din ce în ce mai puţini bani, raportat la veniturile din alte ţări, pentru satisfacerea altor nevoi importante. Un astfel de studiu a mai fost realizat şi pentru anul 2014, dar modificările sunt nesemnificative. Românii dau pe alimente cea mai mare parte din veniturile pe care le obţin, dar la restaurante sau cafenele cheltuiesc cel mai puţin în comparaţie alţi locuitori ai Uniunii Europene, arată datele Institutului European de Statistică - Eurostat.

CURENTUL

Penal şi incompatibil, Florian Popa nu mai are pic de ruşine: taie şi spânzură la Fundeni, Municipal şi Floreasca

Florian Popa va împlini luna viitoare 71 de ani. Pe când avea 69 de ani, Popa a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate iar procurorii au fost sesizaţi cu 12 infracţiuni de conflict de interese comise de acesta. Dar lui Popa nu-i pasă. În loc să stea să-şi savureze pensia, Popa participă la şedinţele consiliilor de administraţie pe care pare că le domină şi impune decizii care nu respectă legea. Aşa cum s-a luptat pe când era senator şi avea o avere de peste un milion de EURO, pentru ca Parlamentul să-i deconteze 12,5 EURO, o suprataxă de bagaje la aeroport, sumă pentru care a depus un memorandum, aşa s-a luptat acum să devină ministrul Sănătăţii dar n-a reuşit. Nevrând să renunţe la putere şi lacom ce nu s-a văzut, Popa a reintrat în cărţi şi a început să facă schimbări la trei din cele mai mari spitale din România: Fundeni, Municipal şi Floreasca.

CURIERUL NATIONAL

60.000 de membri ISIS au fost lichidaţi de coaliţie

În ultimii doi ani, în luptele cu militarii coaliţiei conduse de Statele Unite, Statul Islamic (ISIS) a pierdut peste 60.000 de luptători, a declarat şeful comandamentului american pentru Operaţiuni Speciale. Această cifră este cu 10.000 mai mare decât cea comunicată în luna decembrie, când oficialii americani au spus că 50.000 de luptători extremişti au fost ucişi. Se pare că numai într-o recentă victorie asupra ISIS la Sirte, Libia, 1.500 de luptători au fost lichidaţi. O contabilizare exactă a victimelor este dificil de făcut pentru că, în primul rând, nu se ştie cu exactitate câţi terorişti sunt pe câmpul de luptă. Observatorul sirian pentru drepturile omului a estimat în 2014 că au existat 100.000 de luptători ISIS în Irak şi Siria, în timp ce Pentagonul a anunţat vara trecută că mai sunt doar între 15.000 şi 20.000 de militanţi rămaşi în aceste ţări.

Bugetul de stat pe 2016, estimat greşit

La cererea Camerei Deputaţilor din 16 ianuarie, Curtea de Conturi a efectuat un control pentru verificarea condiţiilor în care s-au realizat rectificările bugetare din august şi noiembrie. În urma verificărilor, Curtea a constatat că veniturile Bugetului general consolidat au fost estimate incorect din cauza unui "optimism accentuat faţă de nivelul execuţiei veniturilor bugetare". Potrivit Curţii, gradul de realizare a veniturilor bugetare la momentul elaborării acestor acte normative înregistra valori cu circa 5% mai mici decât nivelul programat.

Miniştrii apărării din NATO se întâlnesc la Bruxelles

Ministrul Gabriel-Beniamin Leş participă, în zilele de 15 şi 16 februarie, la Cartierul General al NATO din Bruxelles, la Reuniunea Miniştrilor Aliaţi ai apărării. Activitatea se axează pe analiza stadiului implementării deciziilor Summit-ului de la Varşovia şi pentru a stabili temele principale ale agendei viitoarei reuniuni de acest gen care va avea loc tot la Bruxelles, în acest an.

BVB: 26 la sută, câştigurile participanţilor la "Condus de randament"

Primul concurs de tranzacţionare din mediul real organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se apropie de final. Cu trei zile înainte de terminarea concursului de tranzacţionare "Condus de randament", primii participanţi care au îndeplinit condiţia minimă de a înregistra cumpărări de acţiuni de minimum 30.000 de lei au ajuns la randamente semnificative ale portofoliilor, de peste 26%, în ultimele patru luni. Prima poziţie pentru câştigarea marelui premiu, un SUV Dacia Duster, este intens disputată. Investitorul de pe primul loc a ajuns la un randament de 26,72%, iar cel de pe locul second la unul de 26,71%, potrivit datelor afişate pe site-ul concursului www.condusderandament.ro, calculate până la data de 10 februarie.

Enel cumpără CELG cu 640 mil. dolari

Enel SpA ("Enel") anunţă că filiala sa Enel Brasil SA ("Enel Brasil") a finalizat achiziţionarea a aproximativ 94,8% din capitalul social al CELG Distribuiçăo SA ("CELG"), companie de distribuţie a energiei electrice din statul brazilian Goias, pentru un preţ total de 2,187 de miliarde de reali brazilieni (aproximativ 640 de milioane de dolari americani). Restul acţiunilor (aproximativ 5,1% din CELG) va fi oferit angajaţilor actuali ai companiei şi celor pensionaţi, printr-un proces care va permite Enel Brasil să achiziţioneze acţiunile ce nu vor fi cumpărate de către aceştia.

Jurnaliştii de investigaţie, protejaţi

Un program european eficient şi complet pentru protejarea lansatorilor de alertă, respectiv a celor ce investighează şi semnalează încălcări ale legii, diverse nereguli în domeniul financiar, inclusiv acte de corupţie, delapidări, fraude fiscale şi alte acte în afara legii - aici fiind incluşi şi ziariştii de investigaţii - trebuie propus imediat de către Comisia Europeană. Solicitarea a fost formulată de PE, într-o rezoluţie votată marţi,cu 607 voturi pentru, 16 împotrivă şi 70 de abţineri. Eurodeputaţii deploră incapacitatea Comisiei Europene de a prezenta până acum propuneri legislative prin care să se stabilească un nivel minim de protecţie a lansatorilor de alertă care contribuie la protejarea bugetului UE împotriva fraudelor.

Alro, profit net de peste 100 milioane de lei, în 2016

Anul trecut, producătorul de aluminiu a înregistrat o cifră de afaceri de 2,1 miliarde de lei, faţă de 2,3 miliarde de lei, în 2015. Profitul operaţional a fost de 170 de milioane de lei, faţă de 157 de milioane de lei, în 2015. Alro SA a înregistrat anul trecut un profit net ajustat preliminar de peste 100 de milioane de lei, în 2016, în creştere faţă de anul 2015, când acesta a fost de 45 milioane de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

LIDER PSD: Protestele, orchestrate de "super-profesionişti"

Preşedintele PSD Olt, senatorul Paul Stănescu, a declarat că protestele ample împotriva modificării legislaţiei penale au fost generate de o "manipulare foarte mare" realizază de "super-profesionişti". El a spus, în acest context, că multinaţionalelor nu le-a convenit programul de guvernare al PSD, iar ONG-urile au avut interese financiare. "De asemenea, toate aceste ONG-uri, în mare parte sunt finanţate de marele om de afaceri Soros, n-au produs decât dezbinare, haos, în ţările respective. Ca să fiu mai direct, totul este o manipulare făcută de oameni care se pricep, profesionişti. Motivul real, adevărat, vizează chestiunile de ordin financiar". El a adăugat că şi preşedintele Klaus Iohannis s-ar fi gândit că nu mai are şanse să fie reales în 2019 dacă PSD îşi pune în practică programul de guvernare.

Ultimatum SUA pentru EUROPA. Se face cum vrea Pentagonul sau...

Secretarul american al apărării a avertizat miercuri statele NATO că SUA îşi vor diminua implicarea în cadrul alianţei dacă ceilalţi membri nu îşi sporesc cheltuielile pentru apărare. "Sunt dator să vă clarific realitatea politică din Statele Unite şi să prezint concret solicitarea onestă a cetăţenilor ţării mele. America îşi va îndeplini responsabilităţile, dar dacă ţările voastre nu vor ca America să îşi reducă angajamentul faţă de această alianţă, atunci fiecare capitală trebuie să îşi arate susţinerea faţă de apărarea comună'', a spus James Mattis în cadrul reuniunii de la Bruxelles. Pe lângă avertisment, generalul Mattis a acuzat unele naţiuni că ignoră ameninţările, inclusiv pe cele venite dinspre Rusia, mai indică Reuters, conform Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Amendarea protestatarilor care şi-au adus copiii în Piaţa Victoriei

"Având în vedere articolele publicate în mass-media, precum şi informaţiile apărute 'pe surse' pe reţelele de socializare potrivit cărora primarul general, Gabriela Firea, 'intenţionează să sancţioneze protestatarii care au venit la manifestaţii cu copiii', Biroul de Presă al Primăriei Capitalei este împuternicit să facă următoarele precizări: Primarul general Gabriela Firea nu şi-a exprimat niciodată, direct sau aluziv, intenţia de a dispune aplicarea de amenzi participanţilor la evenimentele de stradă din ultima perioadă. Sursele anonime invocate de autorii articolului nu există, ci sunt doar menţionate pentru a da o brumă de credibilitate unor afirmaţii făcute cu rea credinţă, în cadrul unei campanii de denigrare sistematică a primarului general", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

Procurorul DNA Mircea Negulescu şi-a dat demisia

Procurorul Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti, înregistrat în timp ce îl jignea pe procurorul general Augustin Lazăr şi se lăuda că a arestat jumătate din ţară şi-a dat demisia. "Având în vedere apariţia în spaţiul public a unei înregistrări audio conţinând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti şi unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Această cerere a fost transmisă Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre competentă soluţionare", se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), emis miercuri.

Donald Trump l-a primit la Casa Albă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Donald Trump l-a primit miercuri la Casa Albă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, transmit agenţiile de presă internaţionale. La conferinţa de presă care a urmat primei întrevederi a celor doi după ce Trump a devenit preşedinte, unul din subiecte a fost soluţia celor două state, israelian şi palestinian. Netanyahu a declarat că preferă să se concentreze asupra esenţei, nu a etichetelor. "Există două precondiţii pentru pace. Mai întâi, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu. În al doilea rând, în orice acord de pace, Israelul trebuie să-şi păstreze controlul de ultimă instanţă al securităţii în întreaga zonă de la vest de râul Iordan".

Activitatea Fiscului este virusată de sistemele IT

Preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, i-a transmis o informare premierului Sorin Grindeanu prin care avertizează că lipsa unui contract pentru întreţinerea infrastructurii hardware şi software pune în pericol activitatea Fiscului. Investiţiile în IT au fost sistate din 2013 în pofida recomandărilor ferme din acordul de împrumut dintre România şi Banca Mondială pentru dezvoltarea acestui segment în cadrul ANAF. Proiectul derulat împreună cu instituţia financiară internaţională a fost aprobat în aprilie 2013, valoarea împrumutului fiind de 91,8 milioane de dolari, pentru o perioadă de cinci ani, iar data de finalizare este anul 2019.

Creditul de consum va scădea în 2017

Băncile au acordat populaţiei şi firmelor credite noi în lei în valoare de 55,5 miliarde lei în 2016, cu 6,6 miliarde de lei mai mult decât în 2015 şi cu 17,8 miliarde de lei mai mult faţă de 2014. Cu toate astea, România este codaşa Europei la ponderea creditelor în PIB, dar bancherii sunt pregătiţi să dea mai multe împrumuturi în 2017. Anul acesta va creşte creditul ipotecar şi va scădea cel de consum pentru populaţie, potrivit estimărilor din piaţă. De asemenea, băncile vor să pună accent pe creditarea companiilor, în special a IMM-urilor. De ce nu se simt creditele noi din 2016 în creşterea economică? O parte din împrumuturile care au fost acordate anul trecut au fost refinanţări ale creditelor vechi, mulţi din cei care au luat în 2007-2009 credite în valută le-au schimbat acum pe împrumuturi în lei, profitând de dobânzile ajunse la minime istorice.

NATIONAL

UE ne dă in cap cu produsele româneşti!

Comisia Europeana a lansat ieri, o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare si agricole de la producătorii locali, ceea ce contravine legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor. Executivul UE arată că marilor comercianţi cu amănuntul li se cere, in România, sa achiziţioneze cel puţin 51% din produsele alimentare si agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulaţie a mărfurilor.

Se intră in pensiile MAI!

Ministerul de Interne stă pe un butoi cu pulbere gata sa explodeze in fiecare clipă. Corpul de control a finalizat de ceva vreme rapoartele incendiare cu privire la calcularea pensiilor in perioada in care trecerea la civilie a reprezentat o ofertă de nerefuzat pentru mii de cadre ale MAI. Însă unii şefi se pare ca au ştiut si s-au pregătit din timp pentru aceasta lăsare la vatra. Astfel că in ultimele luni de activitate aceştia, alături de oamenii apropiaţi si-au pus la greu sporuri peste sporuri si ore suplimentare de ziceai că nici nu mai dorm, doar pentru a-si "umfla" astfel veniturile si a-si creste implicit pensia cu procente considerabile.

Greii PNL se dau după PSD!

Mai sunt câteva luni bune până la congresul in care Partidul National Liberal îşi va alege viitoarea conducere, însă jocurile de culise sunt deja in plina desfăşurare. Iar in timp ce naivul Ludovic Orban îşi închipuie că s-a înscris din nou într-o competiţie pe fată, in care are sorti de izbânda, alţi "grei" ai partidului prefera sa atace aceasta problematică printr-o strategie total schimbată. Iar teama cea mai mare a majorităţii aşa - numiţilor "baroni" liberali, indiferent că provin din rândurile fostului PDL sau a vechiului PNL nu o reprezintă PSD-ul, ci faptul ca se va încerca "aspirarea" partidului de către USR. Pentru ca asta este "pofta" preşedintelui Klaus Iohannis, cel căruia consilierii germani i-au hărăzit rolul de viitor "el lider maximo" al întregii dreptei politice.

Prosperii de ieri au ajuns datornicii de azi

Pe noua lista a ruşinii publicată de ANAF apar tot soiul de oameni de afaceri prosperi care, deopotrivă, sunt datori si Fiscului roman. Printre aceştia se numără si Theodor Berna, afaceristul care l-a denunţat pe Sebastian Ghiţă pentru şantaj. Berna, care este trimis in judecata pentru evaziune fiscală, este pe lista datornicilor la Fisc, cu o suma de 2,62 de milioane de lei (580 de mii de euro). Procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile lui si ale firmelor Tehnologica Radion SRL si Teloxim Con SRL. Trebuie spus ca Berna a fost si consilier prezidenţial. Victor Ciorbea, împreună cu soţia sa, datorează la ANAF peste 363 de mii de lei (80 de mii de euro), din care datoria pe numele Avocatului Poporului este de 82 de mii de lei. Radu Berceanu datorează bugetului de stat, potrivit datelor ANAF, 51.630 de lei, respectiv 11.400 de euro.

ROMANIA LIBERA

Reformă să fie, dar să nu se schimbe nimic. Bucureştiul bate Berlinul şi Parisul. La birocraţie

Administraţia Capitalei este extrem de stufoasă dacă o raportăm la alte metropole şi la bugetul pe care îl are de administrat. Acest aspect dă naştere la o birocraţie care poate îngreuna şi chiar paraliza activitatea unui oraş, după cum au explicat, pentru "România liberă", reprezentanţi ai Primăriilor din Paris şi Berlin. Primarul oraşului Bucureşti, Gabriela Vrânceanu Firea, anunţa după preluarea mandatului că va propune Consiliului General noua structură a organigramei Primăriei Generale a Capitalei. Invitată la postul de televiziune B1 TV, Firea a declarat că "în afară de consilierii personali, zece la număr, restul de 860 de angajaţi din structura Primăriei sunt oameni care au fost angajaţi de foştii primari.

Sigmar Gabriel, vicecancelarul Germaniei, cere UE să devină mai puternică

Uniunea Europeană trebuie să devină mai puternică şi mai eficientă, a susţinut vicecancelarul guvernului de la Berlin, Sigmar Gabriel, într-un interviu acordat presei germane, preluat de Mediafax. Vicecancelarul Germaniei a explicat această cerere prin necesitatea de a contracara politica agresivă a Rusiei lui Putin, dar şi atitudinea conciliantă a noului preşedinte al SUA, Donald Trump. Atitudinea lui Donald Trump "ne-a făcut să devenim conştienţi să trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini. A face Europa mai eficientă şi mai puternică este în interesul nostru", afirmă Sigmar Gabriel, care este şi ministrul de Externe al Germaniei,

ZIARUL FINANCIAR

Capitalul privat românesc raportează un profit de trei ori mai mare decât cel străin, la afaceri egale

Firmele cu capital privat românesc au rămas în 2015 la o pondere de 47% din cifra de afaceri pe economie, iar cele străine la 49%, însă profitul firmelor româneşti a fost de 27 mld. lei, triplu faţă de străini. Firmele cu capital privat româ­nesc au fost în 2015 de trei ori mai profitabile decât multinaţionalele, cu un rezultat net (profituri plus pierderi) de 27 mld. lei la o cifră de afaceri totală de 551 mld lei, faţă de un rezultat net de 9 miliarde de lei la o cifră de afaceri totală de 580 miliarde de lei pentru firmele străine, arată a doua ediţie a studiului "Capitalul Privat Românesc" realizat de ZF cu sprijinul PIAROM - Patronatul Investitorilor Autohtoni din România.

UPC România a închis anul 2016 cu creşteri în linie pe cablu, net şi telefonie

UPC România, al doilea jucător de pe piaţa locală de cablu TV, a obţinut şi în ultimul trimestru al anului trecut creşteri ale numărului de clienţi pe toate segmentele cheie de business, raportând astfel un avans de 6,9% al numărului de abonamente până la 2,273 milioane faţă de luna decembrie 2015, arată datele publicate de gigantul american Liberty Global, proprietarul operatorului. Pe segmentul de cablu TV compania a atins 903.800 abonamente la finele anului 2016, o creştere de 2,3% faţă de anul anterior. Pe piaţa de servicii de televiziune prin satelit numărul de contracte a urcat cu 3,7% la 363.500. În aceste condiţii numărul total de clienţi pentru serviciile de televiziune ale UPC a urcat cu 2,7% la 1,267 milioane.

Transelectrica are un profit net de 286 de milioane de lei în 2016

Transportatorul naţional de energie electrică Transelectrica (TEL) a raportat pentru anul 2016 un profit net de 286 mil. lei, mai mic cu 21% faţă de anul precedent, în timp ce veniturile au scăzut cu 9%, la 2,7 mld. lei. Re­zultatul net este mai mic faţă de 2015 din cauza scăderii tarifelor de trans­port reglementate de Agenţia Naţională de Reglementare în Dome­niul Energiei (ANRE). În T4 din 2016, rezultatul net a crescut cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, de la 55 mil. lei la 77 mil. lei, evoluţie care a avut la bază cheltuielile operaţionale mai mici. Analiştii susţin că rezultatele sunt peste aşteptări şi surprind plăcut investitori, iar asta şi în condiţiile în care ieri preţul unei acţiuni TEL era de 33 lei, mai mare cu 1% faţă de şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb