REVISTA PRESEI 16.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 16 mai 2017

REVISTA PRESEI 16.05.2017

ADEVARUL

Expert: Valul de atacuri cibernetice continuă

Masivul atac cibernetic, care a afectat sute de mii de sisteme informatice în toată lumea, a continuat şi luni să facă victime. În România, mai multe companii, printre care şi Dacia, şi Institutul Naţional de Statistică au avut sistemele afectate. Experţii spun însă că valul de atacuri putea avea consecinţe mult mai grave dacă hackerii nu doreau doar bani. Atacul cibernetic masiv, de la sfârşitul săptămânii trecute, nu a fost urmat de o replică şi mai puternică, aşa cum se temeau specialiştii. Cel puţin deocamdată. Cu toate acestea, virusul de tipul "ransomware" WannaCry a continuat să afecteze şi luni instituţii, inclusiv din România, atingând, practic, vârful atacului. Din cauza atacului cibernetic, Institutul Naţional de Statistică (INS) a întârziat, luni, publicarea unor date economice aşteptate de analiştii economici. Tot luni, a fost afectat şi Spitalul Judeţean din Bacău.

Partid istoric, în căutare de lider cu anvergură

Fostul ministru liberal Ludovic Orban şi secretarul general interimar Cristian Buşoi şi-au depus moţiunile de candidatură la şefia PNL. În timp ce Orban a fost înconjurat de lideri de filiale din întreaga ţară, Orban a mizat mai mult pe sprijinul filialei bucureştene, dar şi pe sprijinul unor vechi liberali ca Teodor Atanasiu sau Dan Motreanu. Buşoi a evitat să răspundă câte organizaţii judeţene îl susţin, dar a precizat faptul că moţiunea sa a fost semnată de o sută de oameni care joacă un rol important în partid. Primul semnatar al moţiunii e Crin Antonescu, politician absent de la eveniment, fiind urmat de Teodor Stolojan, Nicolae Robu, Daniel Buda, Adina Vălean şi Marian Petrache (preşedintele CJ Ilfov).

Mii de salarizaţi ai Finanţelor au declanşat o grevă spontană

Câteva mii de salariaţi din instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor au declanşat un protest spontan, luni dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării unitare. Angajaţii din vămi s-au solidarizat cu salariaţii din Finanţe, astfel că toate maşinile care trec prin punctele de frontieră vor fi controlate amănunţit. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, a reacţionat la protestul spontan al angajaţilor Fiscului, cerându-le să reia lucrul. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul se extinde rapid în toată ţara, în condiţiile în care noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaţilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat.

Coreea de Nord pretinde că are rachete ce pot transporta focoase nucleare şi că poate ataca Statele Unite

Kim Jong-un a acuzat SUA că intimidează statele care nu deţin arme nucleare şi a avertizat Washington-ul să nu subestimeze rachetele nord-coreene, întrucât acestea ar putea lovi teritoriul american în orice moment. Duminică, Phenianul a lansat o rachetă balistică care a ajuns în mare, aproape de teritoriul Rusiei. SUA au catalogat evenimentul drept un mesaj pentru Coreea de Sud şi noul preşedinte al ţării, care, atunci când a preluat funcţia, a declarat că vrea să pornească un dialog cu vecinii din Nord. Racheta a fost lansată la cel mai înalt unghi posibil, astfel încît să nu atragă atenţia ţărilor vecine şi a zburat 787 de kilometri, ajungând la o altitudine de 2.111 kilometri, potrivit KCNA, o agenţie de ştiri din Coreea de Nord.

Putin cere oprirea acţiunilor de "intimidare" a Coreei de Nord

Preşedintele rus Vladimir Putin continuă să se exprime ambiguu în dosarul nord-coreean, calificând pe de o parte parte drept " contraproductiv şi periculos" ultimul tir de rachetă al Coreei de Nord şi cerând pe de altă parte oprirea acţiunilor de "intimidare" la adresa acestei ţări conduse în mod autoritar de Kim Jong-un. "Suntem, categoric împotriva extinderii clubului puterilor nucleare, inclusiv pentru binele Coreei de Nord. Suntem împotrivă şi considerăm (acest tir - n. red.) neproductiv, nociv şi periculos", a spus Vladimir Putin într-o conferinţă de presă la Beijing. Însă "trebuie oprită intimidarea Coreei de Nord şi găsirea unei soluţii paşnice pentru rezolvarea acestei probleme", a adăugat preşedintele rus, citat de AFP.

Merkel: Iordania, o alternativă la baza turcă Incirlik

Angela Merkel a declarat luni că Germania ar trebui să "ia în considerare alternative" la baza aeriană turcă Incirlik, oferind Iordania ca exemplu. Cancelarul german a făcut această declaraţie după ce membri ai Bundestagului nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul turc. Anterior, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că este "complet inacceptabil" ca Turcia să împiedice parlamentarii germani să îşi viziteze soldaţii, relatează Hurriyet. Şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel, va discuta această problemă marţi, la Washington, cu colegii săi din celelalte state membre NATO, a precizat oficialul sus-menţionat.

250.000 de români ar fi dispuşi să se mute la Cluj în următorii 5 ani

Circa 2,4 milioane de români s-ar muta din localitatea în care trăiesc acum, cei mai mulţi preferând un alt oraş din România şi nu o altă ţară, arată un studiu al Bancii Mondiale. Economistul Marcel Ionescu-Heroiu, autorul studiului, a explicat, într-un interviu pentru "Adevărul", de ce Clujul se află în topul oraşelor în care românii ar fi dispuşi să se mute, devansând Bucureştiul şi Timişoara. Contează locurile de muncă, calitatea asistenţei sanitare, educaţia. Ionescu susţine că "ingredientul secret" al succesului Clujului sunt oamenii.

BANCHERUL

Situaţia se vede roz, de la BNR: petrecerea poate continua

Inflaţia si dobânzile rămân scăzute până la sfârşitul anului, cursul este stabil (dar nu va mai scădea), avântul salariilor nu reprezintă un semnal de alarmă pentru macrostabilitatea ţării iar economia va continua să crească, deşi intr-un ritm mai redus decât anul trecut, sunt concluziile Băncii Naţionale a României (BNR) anunţate ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, in cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea raportului privind inflaţia. Ceea ce înseamnă că petrecerea poate continua: tot mai multe credite de consum si Prima Casă, salarii mai mari si implicit mai mult consum, care vor stimula in continuare creşterea economică.

COTIDIANUL

Bucureştii, în pericol - Cornel Nistorescu

Un iz de carnaval continuu adie peste bulevardele Bucureştilor. Nu vine din restaurantele din Centrul Vechi, nici din deja faimoasele sale teatre şi săli de concerte, ci din programele cultural-distractive ale primăriei. Doamna primar este o fiinţă gureşă. Vorbeşte uşor, săltăreţ, cu inflexiuni de talk-show. Seamănă perfect cu Lia Olguţa Vasilescu. La amîndouă, frizura este principalul program politic. Urmează apariţiile televizate. Amîndouă se miră, se indignează, învîrt locurile comune cu o dexteritate de duelist şi promit nimicuri cu o dezinvoltură de nabab. Şi amîndouă îl încîntă pe Liviu Dragnea, după cum are omul nevoie. Madam Pandele vrea să transforme primăria în sală de concerte şi într-o uriaşă maternitate. Oraşul pe care îl conduce ar trebui să contribuie la creşterea natalităţii!

Pe cine propune Dragnea la şefia ASF: "Să nu mă înjure"

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, luni, că îl va propune pe Leonardo Badea, preşedintele Comisiei buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, pentru funcţia de şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "La preşedinte am în vedere un coleg. Cred că o persoană foarte bună şi eficientă acolo poate să fie Leo Badea, care este preşedintele Comisiei de buget finanţe din Camera Deputaţilor. Să nu mă înjure sau măcar să nu mă înjure public că află de la mine asta. Sper să fie de acord. Eu îl voi propune. Îi voi propune asta. Sper să accepte pentru că mandatul rămas este până în toamna anului viitor", a spus Dragnea, la Alexandria. Potrivit liderului PSD, Leonardo Badea este foarte bine pregătit profesional.

La mâna lui Carmen Dan. Şeful "Doi şi-un sfert", fără botezul CSAT

Senatul a adoptat luni proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului Cioloş 76/2016 privind Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând obligativitatea ca şeful instituţiei să fie numit în funcţie cu avizul CSAT, precum şi pe aceea ca el să fie militar. Astfel, în urma modificărilor operate în Parlament, şeful serviciului secret al MAI este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul de Interne, şi nu de către prim-ministru, fără avizul CSAT, aşa cum este prevăzut în prezent, şi nu trebuie să fie cadru militar. O alta modificare prevede că "finanţarea DGPI se realizează de la bugetul de stat, precum şi din alte surse, constituite conform legii". Senatul este cameră decizională, astfel că proiectul merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

CURENTUL

După Brexit România ar putea deveni noul ,,El Dorado'' financiar al lumii

România are toate şansele să devină un important centru pentru serviciile din pieţele financiare globale. "Pe fondul Brexit-ului şi al anticipatelor schimbări de reglementare din Cipru, trebuie să nu ratăm oportunitatea de a reloca în ţara noastră afacerile sutelor de companii din sectorul pieţelor financiare, un busines global evaluat la aproximativ 20 de miliarde de dolari", afirmă Claudiu Ghebaru, Business Consultant în industria FX, fost Head of Business Development - EMEA & APAC pentru Trade.com. "Dacă România nu va exploata oportunitatea, o vor face bulgarii, care au făcut paşi importanţi în acest sens", afirmă expertul, citat de KeysFin. Potrivit expertului, din cauza reglementărilor care urmează în Cipru dar şi a Brexitului, a apărut o oportunitate pentru România, pentru că noile reglementări din industrie vor pune o mare presiune pe costuri, pe optimizarea acestora.

SRI organizează un exerciţiu de securitatea cibernetică

După ce SRI a reuşit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, acţiune derulată la sesizarea NATO si a Serviciului de Informaţii Externe, în perioada 15-17 mai 2017, SRI, prin intermediul Centrului Naţional Cyberint, în parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS şi CERT-RO organizează în premieră, prima ediţie CyDEx17, exerciţiu naţional live de securitate cibernetică. Exerciţiul este organizat în conformitate cu Strategia de Securitate Cibernetică a României, aprobată prin HG nr. 271/ 2013. CyDEx17 se va desfăşura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Naţional Cyberint, creat şi personalizat special pentru acest exerciţiu de specialiştii Centrului.

CURIERUL NATIONAL

Licitaţii trucate pentru indicatoare rutiere

Consiliul Concurenţei bănuieşte că a avut loc o posibilă împărţire a pieţei în cadrul a trei proceduri de achiziţie organizate în perioada 2014 - 2016 de CNADNR pentru atribuirea contractelor de semnalizare rutieră pe drumurile naţionale. Indicatoarele rutiere erau necesare structurilor companiei de Drumuri din Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, Bucureşti, Craiova şi Braşov. În cazul în care vor fi găsite vinovate, Vesta Investment SRL, Helvespid SRL, Loial Impex SRL, IPA SA şi Dual Man SRL ar putea plăti o amendă totală de 26 mil. lei, raportat la cifra de afaceri pe anul 2015

Discursul inaugural al preşedintelui Emmanuel Macron

"Misiunea Franţei în lume este extrem de importantă. Ne asumăm toate responsabilităţile pentru a aduce de fiecare dată când va fi necesar un răspuns pertinent la marile crize contemporane". Investit oficial duminică în funcţia de preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron a ţinut să-i asigure pe cetăţenii ţării că le "va reda încrederea în ei". Interesant şi fără precedent în alte discursuri prezidenţiale, Macron a adus un omagiu predecesorilor săi, începând cu De Gaulle până la Hollande, marcând ceea ce el a considerat că li se datorează. Opinia generală este că, începând chiar cu discursul inaugural al lui Emmanuel Macron , în viaţa politică, socială şi economică a Franţei se va produce o schimbare radicală.

Avantajele Brexit-ului pentru România

România are toate şansele să devină un important centru pentru serviciile din pieţele financiare globale. "Pe fondul Brexit-ului şi al anticipatelor schimbări de reglementare din Cipru, trebuie să nu ratăm oportunitatea de a reloca în ţara noastră afacerile sutelor de companii din sectorul pieţelor financiare, un business global evaluat la aproximativ 20 de miliarde de dolari", afirmă Claudiu Ghebaru, Business Consultant în industria FX, fost Head of Business Development - EMEA & APAC pentru Trade.com. Potrivit expertului, din cauza reglementărilor care urmează în Cipru, dar şi a Brexit-ului, a apărut o oportunitate pentru România, pentru că noile reglementări din industrie vor pune o mare presiune pe costuri, pe optimizarea acestora.

Tânărul care a salvat lumea după atacul informatic

Cel care a reuşit să oprească răspândirea virusului malware în cel mai recent şi masiv atac cibernetic are 22 de ani şi se numeşte Marcus Hutchins. Conform The Telegraph, Hutchins a reuşit să oprească virusul din laboratorul său, care este de fapt un mic dormitor din casa părinţilor dotat, e adevărat, cu calculatoare, cel puţin trei monitoare şi jocuri video. Este un autodidact pasionat de securitate cibernetică şi a participat şi la DefCon din Las Vegas, care este o conferinţă renumită pentru comunitatea de hacking. Andrew Mabbitt, cofondatorul lui Fidus, a declarat pe Twitter că Hutchins este "unul dintre cei mai inteligenţi şi talentaţi oameni pe care îi ştiu". "El este plătit să-şi facă hobby-ul, care este visul celor mai mulţi oameni în viaţă", a adăugat el.

BVB: Statutul de investitor poate fi dobândit şi cu 50 de lei

De Ziua Naţională a Investiţiilor, pe terasa de la Promenada Mall din Bucureşti, Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi partenerii săi din sectorul financiar au lansat o serie de oferte pentru a încuraja românii să investească pe piaţa de capital. În funcţie de specific, suma minimă care poate fi investită în cumpărarea unei unităţi de fond la un fond de investiţii este de 50 de lei, iar pe segmentul de acţiuni sunt oferte prin care investitorilor nu le este impusă o sumă minimă obligatorie. De exemplu, unul dintre brokeri, Tradeville, nu solicită o sumă minimă pentru cei care vor să deschidă un cont de tranzacţionare şi să cumpere acţiuni la bursă. Oferta este valabilă în perioada 15 mai - 15 iunie 2017.

EVENIMENTUL ZILEI

Pionii principali din Gruparea Firea, autoarea Mineriadei de la Colentina

În ianuarie anul acesta, fostul manager al Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, era demis sub un pretext ridicol. Imediat, primarul general Gabriela Firea o înscăuna "interimar" pe Silvi Ifrim, fostă angajată a spitalului, care plecase din Colentina cu un an înainte, exact în momentul când era anchetată pentru grave nereguli. Gabriela Firea o numea la "recomandarea unor medici din spital". Doar că aceştia, prof.dr. Dan Gheorghe, prof.dr. Sorin Ţiplica şi conf.dr. Bogdan Mateescu, au multe ilegalităţi de ascuns, după cum o arată documentele aflate în posesia Evz. , care ţine dosarul la dispoziţia autorităţilor competente: Primăria Capitalei, ASSMB, Ministerul Sănătăţii, Parchet, Procuratură, Agenţia Naţională de Integritate, DSP Bucureşti, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi CAS Bucureşti, dar şi UMF Carol Davila.

Kövesi a vorbit despre succesoarea ei. Alertă!

Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al DNA, a vorbit, pentru prima oară, într-un interviu dat revistei Femei de aici şi de pretutindeni , despre persoana care îi va lua locul în fruntea instituţiei pe care o conduce. Kovesi şi-a exprimat speranţa că "independenţa şi stabilitatea DNA nu vor fi afectate, că legislaţia anticorupţie nu se va schimba" şi că procurorii vor fi lăsaţi să-şi facă treaba. "Dacă toate acestea vor fi respectate, ne vom continua misiunea. După 2019, o nouă persoană, cu o altă viziune, mă va înlocui (...). Bineînţeles, aş fi mulţumită ca o femeie să îmi succeadă. Dar cel mai important este să fie cineva profesionist care să permită echipei să-şi continue munca", a spus şefa DNA, în interviul din numărul mai-iunie al revistei, citat de Agerpres.

Alexander Adamescu: "Nu pot să trec peste moartea tatălui meu"

"Tata n-a avut nicio şansă în instanţă. A fost găsit vinovat la primul termen (...) Ce altceva decât o condamnare politică la moarte a fost procesul tatălui meu?" Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, fiul miliardarului Dan Adamescu, decedat la începutul acestui an, în timp ce executa o condamnare la închisoare, vorbeşte deschis despre "mitul" devalizării Astra Asigurări şi "tentativa de expropriere/ preluare ostilă" a companiei fondate de tatăl său, The Nova Group. Prins ca într-o menghină de scandalul de corupţie în care este implicat, la care se adaugă şi bătălia pentru averea estimată la circa 800 de milioane de euro, subiecte ultramediatizate, Alexander Adamescu se consideră o victimă a "persecuţiilor politice".

PSD a negociat în secret intrarea UDMR la guvernare: "Veniţi peste 6 luni"

Liviu Dragnea, a făcut UDMR-ului o ofertă concretă de intrare la guvernare, însă maghiarii nu vor să se asocieze cu problemele de imagine ale cabinetului Sorin Grindeanu. În coaliţie au apărut suspiciuni privind un plan ascuns al PSD: eliminarea de la guvernare a lui Călin Popescu Tăriceanu. Coaliţia de guvernare PSD-ALDE are o majoritate confortabilă în Parlament, însă Liviu Dragnea se teme că lucrurile ar putea să ia o întorsătură periculoasă. ALDE riscă să fie destabilizat de un proces intentat de fostul său lider Daniel Constantin, iar în PSD se îngroaşă grupul parlamentarilor nemulţumiţi de conducerea partidului.

Danileţ aruncă bomba. S-a ajuns la Procurorul General al României

Fostul judecător CSM Cristi Danileţ a reacţionat, în direct la TV, la dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic de astăzi, care susţine într-un articol publicat în EVZ că mai multe documente importante din arhiva SIPA au dispărut. Cristi Danileţ susţine că nu a putut să decidă nimic despre arhiva SIPA. "Am sesizat Procurorul General al României pentru infracţiunea de divulgare de informaţii secrete de stat. Am arătat că eu însumi sunt inculpat... (...) Eu nu am putut să decid nimic despre arhiva SIPA...

JURNALUL NATIONAL

Dragnea: Puterea este la preşedinte, o parte a procurorilor şi la servicii

Liviu Dragnea a vorbit, luni, la "Sinteza Zilei", despre influenţele din exterior în zona guvernamentală, spunând că, după părerea sa, la această oră în România nu există zone controlate din afara lor. "Nicio zonă nu este perfect controlată, dar sunt zone care păstrează influenţă din alte părţi. Şi prin funcţionari, ori influenţează decizii, ori blochează, ori întârzie. Vorbesc despre structurile guvernamentale. Unii miniştri ştiu, alţii nu au înţeles. Puterea este la preşedinte, o parte a procurorilor şi la servicii" spune Liviu Dragnea.

Un atac al hackerilor a blocat activitatea Vămii Arad

Un atac al hackerilor a făcut ca activitatea Vămii Arad (de interior) să fie stopată în această dimineaţă. Cele aproximativ 20 de computere ale instituţiei au fost deconectate de la reţeaua proprie, după ordinul primit de la conducerea regionalei vamale din Timişoara. Potrivit celor de la aradon.ro, angajaţii au specificat că vineri sistemele nu aveau vreo problemă, însă ieri dimineaţă au fost anunţaţi că există un atac informatic şi că trebuie închise calculatoarele. În doar câteva ore, în curtea Vămii Arad s-au adunat zeci de automarfare care aşteptau efectuare formalităţilor pentru a-şi putea desfăşura activitatea. ANAF a transmis printr-un comunicat că serverele sale şi cele ale Direcţiei Generale a Vămilor, parte din ANAF, nu au fost afectate de atacurile cibernetice din ultimele zile.

Rezerve de 30 de miliarde de metri cubi

Compania Romgaz a anunţat că a descoperit un zăcământ de gaze naturale de 30 de miliarde de metri cubi. Situat în judeţul Buzău, la Caragele, acesta este cel mai mare zăcământ de uscat descoperit până acum şi el ar asigura consumul pe trei ani al României. Valoarea zăcământului este evaluată la un preţ de minimum patru miliarde de dolari. Pentru descoperirea acestui depozit au fost investite 222 milioane de lei, iar pentru acest an sunt prevăzute aproape 350 milioane de lei, iar pe termen lung, până la finalizarea întregului proiect, se vor investi circa 1,2 miliarde de lei, a anunţat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Peste 550 milioane de euro pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă, în perioada 2014 - 2020

Programul Operaţional Capacitate Administrativă beneficiază de o alocare financiară în valoare de 553,19 milioane euro din Fondul Social European pentru perioada 2014-2020, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. În cadrul acestui program pot obţine finanţare autorităţi şi instituţii publice centrale, autorităţi administrative autonome, ONG-uri, parteneri sociali, instituţii de învăţământ superior acreditate şi de cercetare, Academia Română, autorităţi şi instituţii publice locale de la nivelul judeţelor şi municipiilor.

NATIONAL

Pregătiri mascate de război!

De la Dristor la Muncii, acolo unde sunt cele mai folosite guri de metrou, se lucrează intens la lărgirea gurilor de acces si la ventilaţie. Culmea este însă că, deşi autorităţile se chinuie sa mascheze aceste măsuri de protecţie a civililor, ele sunt unele cat se poate de fireşti. Mai ales atunci când sunt şanse ca, de-abia acum, să devenim cu adevărat parteneri strategici ai noii Administraţii SUA. Iar atunci când americanii îşi aduc nu doar trupe de elită, dar si, foarte posibil, focoase nucleare pe teritoriul unei ţări, cer autorităţilor de acolo să ia masuri sporite de protecţie civila. Iar ceea ce se întâmplă in România acestor zile seamănă tot mai izbitor cu situaţia din Coreea de Sud de acum câteva decenii...

Imperiul vameşilor contraatacă!

Mai zilele trecute, noua conducere a ANAF purta ample discuţii aplicate cu liderii de sindicate despre unele prevederi controversate ale legii salarizării. Iar doleanţele sindicaliştilor dintre care, ca întotdeauna, cei mai vehemenţi au fost tot cei ai vameşilor au fost deja trimise la Guvern, aşa că totul părea să fi intrat pe o turnură normală. Numai că, intre timp, premierul Sorin Grindeanu a produs un adevărat soc in sistem, prin demiterea "nemuritorului" Dorel Fronea, vicepreşedintele ANAF aflat de atâta amar de vreme la butoanele vămilor. Iar a doua zi deja unii lideri sindicali se si agitau de mama focului pe la vămi, încercând să-i convingă pe angajaţi că vor ajunge să aibă cam cele mai mici salarii din toata tara. Aşa că "greva spontană" de luni dimineaţă pare să fi fost atent pregătită încă dinainte de week-end.

Antonescu îl perie pe Buşoi la ordin

Crin Antonescu a fost scutit pentru o zi - doua de exil pentru a decreta, in mod public si repetat, că alegerea lui Cristian Buşoi in fruntea PNL este cea mai buna formulă. Reactivatul Antonescu a făcut turul televiziunilor doar pentru a spune că susţine intru totul candidatura lui Buşoi. Reapariţia fostului lider PNL si înfocata pledoarie pro Buşoi i-a crucit in primul rând pe liberali, care s-au întrebat ce i-a venit lui Antonescu. Culmea, un posibil răspuns a apărut tot din PNL, din partea unor membri mai vechi si cu ştiinţa de carte. Care si-au amintit de exemplu că despre Buşoi se spunea încă de la început că ar fi "copilul SIE". Unul cam nereuşit conform opiniei generale, dar cuminte si ascultător cum altul nu mai este.

PUTEREA

DRAGNEA, anunţ de ULTIMĂ ORĂ privind impozitul pe gospodărie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, la Antena 3, că există posibilitatea ca introducerea impozitului pe gospodărie şi noua modalitatea de calcul a dărilor către stat ar putea fi amânată cu un an, dacă nu va exista garanţia că va exista un număr suficient de consultanţi fiscali pentru populaţie. Totuşi, va fi menţinut obiectivul aplicării neimpozitării veniturilor sub 2.000 de lei începând din anul 2018. "Obiectivul nostru ca cei cu salarii sub 2.000 de lei să nu mai plătească impozit pe venit poate să fie atins sub altă formă. La asta lucrăm acum şi, într-o perioadă rezonabilă, vom anunţa decizia noastră şi proiectul în ansamblu. Aşa am stabilit cu colegii mei, să nu mai iasă cu proiecte nefinalizate sau care sunt în diverse stadii de analiză", a mai spus preşedintele PSD.

SCANDALUL arhivelor SIPA. Ce ştie fostul preşedinte, Traian Băsescu

"Nu am informaţii despre distrugerea arhivei SIPA. Asta nu înseamnă că informaţiile lui Dan Andronic nu pot fi adevărate. Dar eu nu ştiu de aşa ceva. În mandatul meu un câine a fost călcat de tramvaiul 41. Ideea că în mandatul meu s-a întâmplat ceva sau altceva e o prostie. În timpul meu nu s-a discutat de 2 şi-n sfert. Am citit şi eu cu atenţie ce a scris Dan Andronic. Sunt oameni implicaţi în aşa ceva. SIPA a avut multe informaţii despre procurori şi judecători. procurorii au acceptat colaborarea strânsă cu serviciile, dar informaţiile sensibile au fost pentru judecători. Dacă arhiva SIPA nu e sigilată, trebuie sigilată. Nu e fezabilă o anchetă a Ministerului Justiţiei. Sunt foarte mulţi oameni acolo care interacţionează cu serviciile. În momentul de faţă dacă cineva poate face o anchetă consistentă pe arhiva SIPA este Parlamentul", a spus Băsescu.

ROMANIA LIBERA

Summitul dictatorilor. China visează să cucerească Europa pe Noul Drum al Mătăsii

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat, la summit-ul dedicat proiectelor de dezvoltare "One Belt One Road", crearea a două rute comerciale care să unească 4,4 miliarde de oameni, jumătate din populaţia lumii. "Noul Drum al Mătăsii" ar costa 1000 de miliarde dolari şi ar uni 60 de ţări, cele mai multe renumite pentru politici totalitariste şi încălcări flagrante ale drepturilor omului. În deschiderea lucrărilor, Xi Jinping dat startul unei "epoci de aur" a globalizării, ca şi când -aceasta ar fi o strategie care să încânte liderii lumii. La summit au participat numai lideri controversaţi, şi care sprijină acest proiect magnific, cum ar fi Vladimir Putin, în plină expansiune militară si Recep Tayyip Erdogan, renumit, şi el, pentru sutele de mii de inamici politici băgaţi la închisoare.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, primit de Angela Merkel la Berlin

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, a pledat luni seară, alături de cancelarul german, Angela Merkel, pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene. "Fără Europa, nu am avea nici pace, nici libertate, nici prosperitate. Dacă uităm aceste valori, riscăm să le punem în pericol. De aceea, suntem obligaţi să avem o perspectivă. Vreau ca peste cinci ani să avem aceeaşi atitudine pentru că vom avea rezultate la nivelul UE. Cred că suntem într-un moment istoric al Europei. Una dintre axele puternice ale mandatului meu va fi să avem o politică intensă, puternică şi responsabilă între Franţa şi Germania, pentru restabilirea încrederii depline. Avem datoria de a organiza un act de refondare a Uniunii Europene", a declarat Emmanuel Macron

ZIARUL FINANCIAR

O companie austriacă de construcţii cu zero angajaţi a avut afaceri de 162 mil. lei

Swietelsky, o companie care prestea­ză lucrări de construcţii pentru căile fera­te de suprafaţă şi subterane, a ra­por­tat pentru anul trecut la Ministerul de Finanţe o cifră de afaceri de 162,1 mi­­lioane de lei (36 mil. euro), deşi nu are niciun angajat, conform propriilor raportări. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina sa de Facebook, compania a construit în Ro­mâ­­nia cea mai lungă linie de tramvai din Cluj-Napo­ca, pe ruta Piaţa Gării - Mănăştur - Bd. Muncii, tron­soanele de cale ferată Vinţu de Sus - Simeria şi Curtici - Arad, o investiţie de 1,3 mld. lei, pe care Swietelsky a realizat-o ală­turi de francezii de la Alstom, italienii de la Astal­di şi firmele româneşti Euro Construct Trading 98 şi Dafora.

Prioritatea de top a lui Macron: reformarea economiei locale, şi mai apoi a zonei euro

Unele dintre propunerile lui Macron privind reformarea uniunii monetare au stârnit nelinişte în Germania chiar înainte ca acesta să câştige alegerile prezidenţiale. Realitatea politică, potrivit consilierilor lui Macron, este că noul preşedinte francez va avea alte priorităţi în acest an. Prima priveşte o acţiune rapidă de reformare a pieţei muncii. Mai apoi, în toamnă, vor începe discuţiile privind bugetul pe 2018, după care o reformă majoră a beneficiilor de şomaj va fi înaintată parlamentului. O altă realitate politică este că echipa lui Macron este conştientă că ar fi contraproductiv să se discute probleme bilaterale controversate în condiţiile în care Germania se pregăteşte pentru alegerile din septembrie.

O firmă de IT cu vânzări de 550.000 de euro a început să recruteze elevi de liceu

Unii copii sunt mai buni din punct de vedere tehnic decât mentorii lor. Majoritatea elevilor sunt olimpici la nivel naţional. Compania locală de dezvoltare software Gentlab din Bucureşti, înfiinţată de antreprenorul Adrian Sita, a deschis anul acesta un punct de lucru în Oneşti, judeţul Bacău, în cadrul căruia lucrează elevi de liceu. În total, în sediul din Oneşti lu­crează 10 persoane, trei testeri şi şapte dezvol­ta­tori, dintre care cinci sunt elevi cu vârstele cuprin­se între 15 şi 18 ani; până la sfârşitul anului se aşteaptă ca numărul lor să se dubleze. Valoarea investiţiei din acest punct de lucru a fost de 15.000 de euro şi a presupus angajarea personalului şi cumpărarea mobilierului de birou.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb