• ADEVARUL
• Şoferii au obţinut în stradă plafonarea RCA
Transportatorii au obţinut limitarea la maximum 7.500 de lei a tarifelor pentru asigurările RCA în urma unui protest naţional organizat în 22 de oraşe. Căteva mii de oameni au participat la un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, camionagiii ieşind în stradă şi în Braşov, Iaşi, Sibiu, Alba Iulia sau Arad. Aceştia au fost nemulţumiţi că Guvernul a decis ca tot Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) să calculeze plafoanele, în condiţiile în care această instituţie a fost acuzată că a generat criza. La finalul zilei, şoferii au ajuns la un acord cu reprezentanţii ASF, astfel că poliţele RCA vor fi plafonate la 7.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj.
• PSD refuză depolitizarea şcolilor
Florin Pâslaru, liderul deputaţilor PSD, a criticat intenţia ministrului Educaţiei de a organiza concurs de ocupare a posturilor de director de şcoală, precizând că programul organizării este prea strâns şi că ar fi o încercare de schimbare a directorilor pe alte criterii decât cele legate de profesionalism. Mai mult, Comisia de Învăţământ a propus o modificare Legii Educaţiei prin care acest concurs să fie amânat un an. "Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an şcolar", prevede noul aliniat al articolului 257 din Legea 1/2011, indrodus ca amendament de Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, arată Mediafax.
• Anul în care putem distruge Uniunea Europeană
"Va dispărea Uniunea Europeană de pe scena internaţională şi îi va lăsa pe alţii să modeleze lumea?" Este întrebarea crucială pe care preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a lansat-o în faţa Parlamentului European cu ocazia prezentării discursului anual despre Starea Uniunii. Jean Claude Juncker nu a trebuit să consume prea mult timp din discursul său pentru a descrie Starea Uniunii. "Europa se află în plină criză existenţială", a spus preşedintele Comisiei. Mai rău de atât nu poate fi decât sfârşitul. Planul său de redresare a încrederii în Uniune prin măsuri concrete a fost aplaudat de marile grupuri politice, PPE, Socialist sau ALDE. Junker a vorbit despre Brexit, apărare comună, securitate, terorism, criza refugiaţilor, lupta cu evaziunea fiscală, impozitare echitabilă, planuri pentru tineri, statul de drept, valori europene. Aşa cum a fost aplaudat, Juncker a fost şi huiduit din partea parlamentarilor naţionalişti şi anti-europeni din băncile lui Le Pen şi Farage.
• Anturajul penal al ofiţerului SRI care a plătit pentru spionarea şefei DNA
Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, acuzat că i-ar fi plătit pe israelienii de la Black Cube să o spioneze pe Laura Codruţa Kovesi, are legături cu numeroase VIP-uri certate cu legea. Printre acestea se numără Alina Bica, avocata acesteia, Laura Vicol, şi Vladimir Ciorbă, inculpat în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta. Fostul şef al Grupării Sectoare informativ-Operative din Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism a SRI, Daniel Dragomir a ajuns după gratii pentru următoarele 30 de zile, deoarece ar fi pus la cale şi ar fi plătit pentru hărţuirea şi denigrarea şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi. Decizia luată de Tribunalul Bucureşti miercuri seară nu este definitivă, dar este executorie. Aşa că Dragomir a fost dus în arest de procurorii DIICOT care instrumentează cazul.
• Cât costă un post de guvernator sau de ambasador în administraţia Obama
Donaţiile generoase pentru organizaţia de susţinere a actualului preşedintele american şi pentru Partidul Democrat le-au deschis multor americani cu bani calea către posturi guvernamentale şi de ambasadori în timpul administraţiei Obama potrivit hacker-ului Guccifer 2.0. care a dat din nou "spargerea" la Partidul Democrat american. Potrivit documentelor piratate, Matthew Berzun, care a plătit 1.907.100 de dolari Partidului Democrat şi 1.174.430 de dolari Organizing for Action (OFA), o organizaţie care reuneşte susţinătorii preşedintelui american, a fost numit ambasador în Regatul Unit. Kirk Wagar a oferit 825.000 de dolari pentru democraţi şi 1,3 milioane OFA înainte de a fi numit ambasador în Singapore. Printre alte nume figurează şi cel al lui Julius Genachowski, preşedinte al Comisiei Federale de Comunicaţii între 2009 şi 2013 care a donat 792.650 de dolari la partid şi 2.628.169 de dolari la OFA
• Republica Moldova, următoarea ţintă a lui Vladimir Putin?
Să nu fiţi surprinşi dacă Kremlinul va stârni o criză artificială în Moldova, şi aceasta în timp ce atenţia occidentală e fixată pe Ucraina, scrie "Wall Street Journal". Kremlinul foloseşte şi instituţia Bisericii pentru a influenţa situaţia din republicile foste sovietice, remarcă "The New York Times". În această săptămână se împlinesc zece ani de la aşa-zisul referendum din Transnistria în care 97,2% din locuitori au cerut ca regiunea să fie anexată de Rusia. Pentru a marca această ocazie, Evgheni Şevciuc, aşa-zisul preşedinte al Transnistriei - pe care nici Moscova nu o recunoaşte în mod oficial ca stat - a emis un decret prin care solicită anexarea deplină. De altfel, Putin a ţinut până acum chestiunea la sertar, deşi este puţin probabil ca Şevciuc să fi emis un asemenea decret fără aprobare de la Kremlin.
• Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită
În "oceanul" infracţiunilor fără autor cunoscut din România, nu mai puţin de 569.840 la nivelul întregii ţări, Vrancea reprezintă un caz aparte. În judeţ există doar 2.119 de dosare încadrate la capitolul "AN". În analiza datelor statistice, trebuie avut în vedere şi faptul că în judeţ trăiesc 323.080 de locuitori, 60% dintre ei în mediul rural, fiind una dintre cele mai mici unităţi administrative din România. Chiar şi aşa, infracţiunile cu autor necunoscut pe cap de locuitor sunt mult sub media naţională. În plus, statistica arată că Vrancea este singurul judeţ din România unde nu este înregistrat niciun dosar de crimă sau de tentativă de crimă cu autor necunoscut.
• Kazahii care controlează fostul Rompetrol Group vor să cumpere o reţea de benzinării în Turcia
Grupul KMG International, fostul Rompetrol Group, vrea să cumpere o companie petrolieră din Turcia, societatea continuând planurile de extindere în regiunea Mării Negre, scrie Economica.net. Ţinta o constituie dezvoltarea unei reţele de benzinării. Grupul are deja deschisă o subsidiară în Turcia încă din anul 2011, creată special pentru a identifica posibilităţile de extindere pe această piaţă care poate fi deservită de carburanţi produşi la rafinăria Petromidia, dar unde încă grupul nu are o reţea de benzinării.
• OMV îşi vinde benzinăriile din Turcia
Grupul OMV, proprietarul a 51% din acţiunile Petrom, este prezent în Turcia, în urma achiziţiei reţelei Petrol Ofisi pentru 2,5 miliarde de dolari. Petrol Ofisi a fost privatizată în anul 2000, când a fost cumpărată de către Dogan Holding. În anul 2006, OMV a achiziţionat 34% din Petrol Ofisi şi a cumpărat alţi 54% în anul 2010. La începutul acestui an, însă, Bloomberg scria că OMV vrea să vândă Petrol Ofisi. Grupul petrolier SOCAR, deţinut de către autorităţile din Azerbaidjan, a anunţat la rândul său că doreşte preluarea unor benzinării ale Petrol Ofisi. Aceasta este liderul pieţei de carburanţi din Turcia, cu o cotă de 26% şi având vânzări de 5,5 milioane de tone în 2015. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 11,5 miliarde de dolari anul trecut, însă se află pe pierdere, cumulând un rezultat negativ de 26,5 milioane de dolari.
• Grevă generală în spitale pe 31 octombrie
Federaţia Sanitas, care reprezintă cadrele medicale din Sănătate, a anunţat grevă generală pe 31 octombrie. Aceştia sunt nemulţumiţi de salariile pe care le primesc. Ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii au precizat însă că sunt deschişi pentru dialog cu reprezentanţii SANITAS în vederea găsirii unor soluţii pentru problemele semnalate. Consiliul Naţional al SANITAS s-a întâlnit pe 15 septembrie, la întâlnire participând nu doar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ci şi ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru. După două ore de consultări, SANITAS a anunţat că au luat decizia de a face grevă generală în sistemul de sănătate, pe 19 fiind programată greva de avertisment.
• BANCHERUL
• BNR verifică incidentul care a dus la căderea sistemelor ING timp de aproape 12 ore
BNR verifica incidentul din 10 septembrie in care a fost implicată ING Bank, care a determinat căderea tuturor sistemelor informatice si de comunicaţii ale băncii, timp de aproape 12 ore, după care va decide măsurile care se impun pentru evitarea unor astfel de situaţii pe viitor, atât la banca olandeza, cât si la alte bănci romaneşti. BNR a adresat ING un set detaliat de întrebări pentru a determina cauzele incidentului din 10 septembrie, efectele acestuia asupra instrumentelor şi serviciilor de plată oferite de ING, măsurile luate, măsurile ce nu au fost eficace şi măsurile ce vor fi luate în viitor de ING pentru reducerea posibilităţii de manifestare a unui astfel de incident. În baza răspunsurilor ING şi a investigaţiilor proprii, BNR va decide recomandările şi măsurile de remediere ce trebuie să fie adoptate atât de către ING cât şi, eventual, de către alte instituţii de credit şi operatori de sisteme.
• Legea insolvenţei persoanelor fizice (falimentul personal) ar putea intra in vigoare de luna viitoare
Camera Deputaţilor ar putea adopta săptămâna viitoare proiectul de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice (falimentul personal) pana in 31 decembrie 2016, astfel ca noul termen de intrare in vigoare a legii ar urma sa fie 30 septembrie 2016. Proiectul de lege se află pe ordinea de zi pentru a fi adoptat in procedura de urgenţă in şedinţa Camerei Deputaţilor din 19 - 20 septembrie 2016. Proiectul a mai fost o dată pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, fiind dezbătut in 20 aprilie 2016, cu propunerea ca termenul de intrare in vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice să fie 31 mai 2016, dar nu a fost aprobat, fiind trimis pentru raport suplimentar la Comisia juridică.
• CURENTUL
• Mungiu: Buşoi e doctor în medicină cu echivalentul unei teze de masterat
"Şefa autoasumată a comunităţii impostorilor din România, Ecaterina Andronescu" a reuşit să "elimine CNACTDU din circuitul de verificare al plagiatelor individuale şi al şcolilor doctorale, majoritatea fabrici de diplome de doctor pentru poliţişti, oameni politici, magistraţi, ofiţeri de servicii secrete sau şomeri.", scrie Alina Mungiu pe România Curată. Editorialul analizează impostura universităţilor unde "există conducători de doctorat cu citate zero, adică nişte impostori chiar pe faţă, cărora alţi impostori le-au dat dreptul să conducă doctorate" şi îl nominalizează pe Cristian Buşoi care a devenit doctor în medicină cu "echivalentul unei teze de masterat".
• DNA a intrat peste alocarea parohiilor ortodoxe contra-cost
Descinderi, joi dimineaţă, la Episcopia Ortodoxă a Oradei, dar şi la Mănăstirea Izbuc. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA fac percheziţii într-un dosar în care vizaţi ar fi episcopul Sofronie Drincec, dar şi stareţul Mihail Tărău, pentru fapte de corupţie. Apropierea dintre cei doi este bine cunoscută în mediul bisericesc, scrie ebihoreanul.ro. De precizat că Mihail Tărău este fratele psihologei Camelia Dindelegan, de la Universitatea din Oradea, trimisă în judecată de DNA pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită (două infracţiuni), ambele în formă continuată, în dosarul în care este judecat şi rectorul Constantin Bungău. Ţinută la sertar pentru a nu provoca tulburare, o sesizare dezvăluia, cu exemple concrete, neregulile din Episcopie, de la tolerarea în slujbe a unor preoţi divorţaţi până la atribuirea parohiilor şi posturilor pe bază de pile, concursuri aranjate şi şpăgi.
• CURIERUL NATIONAL
• Conversia creditelor, la mâna debitorilor
Conversia se va face la valoarea cursului de schimb al BNR din ziua solicitării, consumatorul putând opta şi pentru un alt evaluator decât cel plătit de creditor. În ceea ce priveşte recuperările de creanţe, se interzice cesionarea contractului de credit şi a accesoriilor, precum şi a creanţei către o entitate care nu are sediu social, sucursală sau reprezentant în România. Actul normativ care modifică OUG 50/2010, adoptat deja de Guvern, va intra în vigoare în 10 zile de la publicare.
• Participarea reprezentanţilor statului în AGA nu se mai remunerează
Operatorii economici la care statul şi unităţile administrativ-teritoriale deţin direct sau indirect o participaţie unică sau majoritară nu mai pot acorda remuneraţii reprezentanţilor în adunările generale ale acţionarilor, după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Ordonanţa Guvernului 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct sau indirect o participaţie majoritară.
• Juncker a dorit "să liniştească spiritele într-o Europă practic divizată"
Jean-Claude Juncker a optat pentru o schimbare de stil faţă de discursul său de anul trecut, substituind sobrietatea cu o abordare mai personală, cu experienţe din propria-i viaţă pe care, a subliniat domnia sa, şi-a dedicat-o din fragedă copilărie Europei, unităţii şi păcii pe vechiul nostru continent. Scopul evident al lui Juncker a fost de fapt să calmeze spiritele într-o Europă care, după plecarea Regatului Unit şi după afirmarea expresă în ultima vreme a unor poziţii nu doar diferite, ci chiar contrarii între ţări membre ale UE, este marcată de divizări ce pun în pericol însăşi existenţa Uniunii. Preşedintele Comisiei Europene a dorit să demonstreze că există o coerenţă a acţiunilor Uniunii Europene, dar şi utilitatea ei - des contestată în ultima vreme - în viaţa de zi cu zi a europenilor. "Uniunea Europeană nu este ameninţată după Brexit", a lansat domnia sa, în aplauzele europarlamentarilor prezenţi aflaţi în hemiciclul din Strasbourg.
• O petiţie în sprijinul graţierii lui Edward Snowden
Două organizaţii neguvernamentale, între care şi cea denumită "Pardon Snowden", au lansat miercuri, la New York, o petiţie prin care i se cere preşedintelui Barack Obama să-l graţieze pe celebrul Edward Snowden. Exilat de circa trei ani în Rusia, el speră la un gest al preşedintelui Obama înainte de a-şi încheia mandatul. De precizat că viza sa de şedere în Rusia expiră peste un an. Aşa cum se ştie, Snowden, acuzat de justiţia americană de spionaj, riscă să fie condamnat la 30 de ani de închisoare.
• EVENIMENTUL ZILEI
• În SRI, Dragomir ţinea legătura cu SIE, CIA şi Mossad
După trecerea în rezervă, Dragomir a investit în publicitate şi mass-media, informaţie importantă în condiţiile în care DIICOT nu infirmă că finanţatorii operaţiunii au fost doi moguli de presă. Daniel Dragomir, fostul comandant din SRI arestat în afacerea Black Cube, pare să fi devenit "obsedat" de afacerile din domeniul publicităţii şi presei, după ce a părăsit serviciul secret. Din 2013 încoace, a intrat sau a ieşit ca acţionar în diverse firme de publicitate şi chiar a deschis un ziar online. Mai mult, chiar în perioada în care primii doi israelieni erau arestaţi pentru activităţi de spionaj şi Laura Codruţa Kovesi aştepta reconfirmarea pe funcţie, Dragomir se ocupa de interviuri pentru angajarea unor ziarişti într-un "proiect nou".
• Hollande şi Cioloş au discutat despre meniurile servite de bucătari
Unul din bucătarii care au pregătit prânzul pentru preşedintele Franţei, Francois Holland, şi premierul României, Dacian Cioloş, spune că oaspeţii au fost încântaţi de mâncarea oferită. "M-am uitat în farfurii, când se întorceau, şi nu mai era nimic în ele. Şi, gândiţi-vă că au fost patru feluri de mâncare gătită, servite în doar o oră şi zece minute", a povestit , pentru Evenimentul zilei, bucătarul Adrian Hădean, cel care, împreună cu Nicolai Tand, a elaborat meniul pentru demnitarii români şi francezi. Hădean este mândru şi de o altă întâmplare: a aflat, "pe surse", că, după masă, oaspeţii au luat cu ei meniurile tipărite şi le-au discutat în maşină, fapt oarecum neobişnuit. La masă au fost nu mai puţin de 24 de invitaţi şi s-au servit cinci feluri de mâncare, inclusiv brânzeturile maturate de la final.
• LUCIAN ISAR spune că şansele ca el să fie PREMIER sunt aceleaşi cu ale lui Ponta - ZERO
Lucian Isar, şoţul co-preşedintelui PNL Alina Gorghiu, i-a dat replică lui Victor Ponta, despre care a spus că "nu are astâmpăr deloc". Isar a scris pe Facebook că şansele ca el să fie desemnat premier de către PNL, după alegerile parlamentare, sunt la fel de mari cu cele ale lui Ponta de a fi nominalizat de Liviu Dragnea în această funcţie, "adică zero". Fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că soţul Alinei Gorghiu, co-preşedinte al PNL, ar putea fi propunerea de prim-ministru din partea liberalilor.
• Directorul Poştei Române critică statul român că ajută investitorii francezi în detrimentul companiilor de la noi din ţară
Directorul Poştei Române, Alexandru Petrescu, a postat pe Facebook un mesaj prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia statului român de a ajuta investitorii francezi în detrimentul companiilor române: "Investitia Airbus de la Ghimbav va aduce beneficii si 350 de locuri de munca. Statul roman participa cu peste 5 milioane de euro la initiativa francezilor, consfintit extrem de prompt printr-un ajutor de stat. Posta Romana are 27.000 de angajati si niste datorii la care actionarul majoritar, acelasi stat roman, a contribuit prin ignorarea, ani la rand, a unui management defectuos. Prin mentinerea operatorului postal national intr-un cadru de reglementare rigid, care i-a blocat proiectele strategice si dezvoltarea organica pe o piata libera. Cred ca si Posta Romana merita atentia statului roman, preocuparea si interesul. Cel putin la fel de mult ca un investitor strain".
• JURNALUL NATIONAL
• Victor Ponta vorbeşte despre dosarul Tony Blair
Invitat la emisiunea lui Mihai Gâdea, Sinteza Zilei, Victor Ponta a făcut câteva precizări legate de dosarul Tony Blair. Victor Ponta a explicat, la Antena 3, că nu se poate pune problema de semnat candidaturi contra cost şi a explicat că este pregătit să jure cu mâna pe Biblie acest lucru. "Am fost şase ani preşedintele PSD. Am semnat mii de candidaturi, primari, CJ, deputaţi, senatori, europarlamentari. România este un sat mic, până la urmă. Toţi ştim lucrurile. Nu doar că vă jur, cu mâna pe Biblie, că nimeni nu a venit la mine să îmi ofere bani, nici măcar nu au îndrăznit. Dovada este că nimeni nu m-a acuzat de aşa ceva."
• La Romgaz, contractele de milioane se dau în familie
Conflict de interese evident la Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş. Compania a achiziţionat, ieri, licenţe Microsoft de la o societate deţinută de soţul unei şefe de serviciu din cadrul acestei companii, plătind peste 1,1 milioane de euro. Firma bărbatului Veronicăi Rodica Gruşea, SC Gama Computers SRL, nu se află la prima afacere de acest gen cu Romgaz, ea derulând, din 2010 şi până în prezent, nu mai puţin de nouă contracte în valoare totală de aproximativ 6,3 milioane de euro.
• Profil de candidat: la 30 de ani, trăieşte visul românesc, pe bani publici
Predă la două universităţi de stat, a primit în ultimii trei ani posturi în 16 instituţii publice, a făcut peste 6,5 milioane de euro din contracte cu statul, primeşte case şi terenuri ca donaţii, pe care le donează înapoi către aceiaşi părinţii bugetari (tatăl e deputat, mama director la Curtea de Conturi, ambii profesori universitari la stat), îşi împrumută propriile firme, dar şi pe naşul multimilionar cu sute de mii de euro, iar din decembrie va deveni şi deputat PNL. O cheamă Maria Gabriela Horga şi are 30 de ani. Maria Gabriela Horga trăieşte visul românesc în cea mai spectaculoasă formă a sa. La 23 de ani, era consiliera lui Daniel Dăianu la Parlamentul European, apoi a lui Daniel Chiţoiu, în Parlamentul României, la Ministerul Economiei şi la ANAF. Pupila foştilor miniştri liberali a devenit doctor în economie la 27 de ani.
• Irimescu: După 70 de ani, România poate să exporte porci vii
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, joi, la Boldeşti Scăeni, că, după 70 de ani, România va putea să exporte porci vii, spunând că acesta este un eveniment "remarcabil". "După mulţi ani de luptă, am reuşit, în sfârşit, să scoatem România din Anexa 2 de la directiva europeană care nu permitea punerea pe piaţa europeană a porcilor vii. Practic, după 70 de ani, în sfârşit, România poate să exporte porci vii (...), deci ar fi un eveniment într-adevăr remarcabil", a spus Irimescu, în cadrul unei vizite efectuate la o fermă din localitate împreună cu ministrul Agriculturii din Arabia Saudită, Abdulrahman bin Abdulmohsen Al-Fadhli. Irimescu a subliniat, în context, importanţa accesului produselor româneşti pe pieţele terţe.
• NATIONAL
• Investiţiile străine, deturnate strict către Ardeal!
Deşi avem ţara cu cei mai mulţi generali pe cap de locuitor din întreaga lume, iată că la nivelul de vârf al sistemului de siguranţa naţionala nu s-a găsit încă nici măcar un singur "viteaz" care sa atace frontal cel mai fierbinte subiect al zilei: "federalizarea" economică a României. Pe scurt, informările incendiare ale structurilor se refera atât la "cumpărarea", bucată cu bucată, a unor suprafeţe imense de terenuri, dar mai ales la polarizarea investiţiilor străine doar in acest areal transilvănean. Unul către care vor fi pur si simplu "deturnaţi" marii investitori străini, cărora deja li se recomandă, atât de către diplomaţi străini, dar mai ales de către importante firme de consultanţă să se concentreze pe oraşe precum Sibiu, Cluj, Târgu Mureş sau Oradea.
• Soc! Se militarizează "Doi s' un sfert"-ul!
Lăsând-o mai moale cu "DOS"-ul, după dezvăluirile din "National", noul ministru de Interne pare să fi abandonat momentan preluarea ostentativa a Direcţiei Operaţiuni Speciale , reiterând că prioritatea mandatului său nu va fi neapărat organizarea alegerilor, cât mai ales reformarea Direcţiei de Informaţii si Protecţie Interna. Iar ambiţiile anunţate de către Dragoş Tudorache sunt unele complexe, fostul şef al Cancelariei lui Dacian Ciolos punând pe tapet, in premieră pentru această spinoasă problemă, două idei de bază: militarizarea serviciului secret al Ministerului de Interne si punerea acestuia sub controlul unei comisii parlamentare.
• Steven Seagal, cetăţean rus cu acte-n regulă
Actorul american Steven Seagal este aproape să primească cetăţenia rusa, la fel ca boxerul si actorul Roy Jones Jr. sau Gerard Depardieu, fiind doar o chestiune de zile. Rolurile din filmele de acţiune din anii '80 si '90 care ajungeau piratate, pe casete video, si in ţările din estul Europei si Rusia, i-au menţinut lui Seagal o foarte ridicată cotă a popularităţii in această parte a lumii. Actorul a primit si cetăţenia sârbă in luna ianuarie a acestui an, ocazie cu care a promis ca va aduce Hollywood-ul in Serbia. De asemenea, el pare nerăbdător să devină si cetăţean rus. "Cred că cetăţenia rusa este undeva, la orizont", a declarat misterios actorul, recent, cu ocazia participării la un festival de film organizat in regiunea Sahalin din Orientul Extrem rus.
• PUTEREA
• Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a discutat în Covasna despre autonomia Ţinutului Secuiesc
Contrar afirmaţiilor sale de miercuri, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, nu s-a fotografiat, marţi, la Sfântu Gheorghe, doar din politeţe, cu steagul ţinutului secuiesc, pe care l-a şi primit cadou. Klemm s-a deplasat special în Harghita şi Covasna (pentru a doua oară în anul de când este ambasador), pentru a discuta despre autonomia ţinutului secuiesc. Dovada este într-o înregistrare video a conferinţei de presă comune cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi cu primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Árpad. Ambasadorul SUA deschide conferinţa, cu un discurs scurt, dar în care pomeneşte de mai multe ori cuvântul Seklerland (Ţinutul Secuiesc). Iar liderii locali suspomeniţi au dat amănunte interesante despre discuţiile pe care le-au avut cu reprezentantul Americii, discuţii care s-au focalizat pe chestiunea independenţei teritoriale a ţinutului secuiesc.
• Război la cuţite între şefii ASF, declanşat de scandalul RCA
De parcă scumpirea poliţelor RCA şi protestele transportatorilor nu ar fi fost de ajuns, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îşi poartă propriul război pe funcţii, plecând de la aceste scandaluri. Vicepreşedintele ASF, Mircea Ursache, a declarat public, într-o conferinţă de presă, că vinovaţii pentru situaţia din piaţa asigurărilor RCA sunt chiar în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, iar aceştia trebuie să îşi asume răspunderea personală pentru maniera în care s-a gestionat sectorul asigurărilor. Ursache a făcut astfel referire directă la vicepreşedintele ASF responsabil chiar de sectorul de asigurări, Marius Vorniceanu, dar şi la preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu. Surse oficiale au declarat însă, pentru ziarul PUTEREA, că aceste declaraţii nu au fost întâmplătoare, pentru că Ursache îi vânează postul lui Negriţoiu pentru funcţia supremă a ASF.
• Unde se duce banul public. Prime nesimţite la RATB
Datoriile RATB către bugetul de stat sunt de notorietate. Regia de transport public se vaită că nu are bani pentru piese de schimb, anvelope sau motorină, dar nu ezită să-şi premieze fără motiv directorii. De fapt, îşi acordă prime nesimţite între ei, cu viza sindicatului majoritar. Este un fapt inedit ca directorul general al unei instituţii să solicite viza sindicatului să poată premia pe cine vrea. Fără să ceară explicaţii sau să comenteze, liderul sindical, Vasile Petrariu, avizează orice solicitare a directorului general Radu Orzaţă.
• ROMANIA LIBERA
• Milioane de euro cheltuite pe hârtii, niciun kilometru pe drum
Un "recensământ" realizat de "România liberă" indică un total de peste 70 milioane de euro date pe studii de fezabilitate numai pentru proiectele rutiere majore care nu au fost finalizate. Suma este şi mai mare dacă luăm în calcul şi documentele pentru drumuri naţionale sau judeţene. Din această mică parte a banilor irosiţi, identificată de noi, se puteau face 20 km de eurostradă la câmpie. De nouă miniştri ai Transporturilor, începând cu Alexandru Nazare şi terminând cu Sorin Buşe, a fost nevoie pentru ca Master Planul General de Transport al României, valabil până în 2030, să fie aprobat de Guvern. Pe scurt, documentul, adoptat miercuri de Executiv, prevede construcţia a 6.796 km de drum, din care 1.512 km de autostradă şi 1.836 de drum expres, modernizarea a peste 5.000 km de cale ferată, a 15 aeroporturi şi 32 de porturi.
• Putin i-a cerut lui Obama să-şi ia "jucăriile" şi să plece din Siria
Propunerea Moscovei oferă posibilitatea de relocare a ofiţerilor americani în noul centru, dar sub comanda ofiţerilor ruşi, ceea ce nu poate fi acceptat de către Pentagon. Kremlinul a marcat începutul armistiţiului negociat de SUA şi Rusia pentru Siria printr-un demers cel puţin ciudat, având în vedere acordurile anterioare, când se părea că se înţeleseseră la împărţirea ţării în cel puţin două zone principale de influenţă. Vladimir Putin a cerut dizolvarea U.S. Centcom din Iordania, centru de comandă situat la nord de Amman, unde, în ultimii trei ani, s-au organizat şi supervizat operaţiuni anti-Assad. Ca să mascheze intenţia de a-i elimina din teatrul de operaţiuni din Orientul Mijlociu, Moscova a propus relocarea ofiţerilor americani în centrul de comandă ruso-iordanian, sub comanda ofiţerilor ruşi, evident, soluţie de neacceptat de către Pentagon.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cum arată piaţa asigurărilor după doi ani cu actuala conducere la cârma ASF
După doi ani sub supravegherea actualei conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) formată din Mişu Negriţoiu în funcţia de preşedinte, Cornel Coca Constantinescu prim-vicepreşedinte şi Marius Vorniceanu vicepreşedinte, piaţa locală a asigurărilor afişează subscrieri în creştere, dar o concentrare mai mare a acestora la nivel de companii, în condiţiile în care trei companii, Astra Asigurări, Carpatica Asig şi Forte Asigurări, au dispărut din piaţă. Astfel, la preluarea mandatului de către actuala conducere a ASF, în mai 2014, în piaţa de asigurări erau active 37 de companii, iar în prezent numărul lor a fost redus la 34. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în piaţa de brokeraj în asigurări, unde o normă a ASF care prevede cerinţe mari de capital a dus la dizolvarea jucătorilor mici, fără forţă financiară şi implicit la creşterea concentrării. Peste 600 de brokeri deţineau autorizaţie de funcţionare la preluarea mandatului conducerii ASF, faţă de 331 în prezent.
• Cine sunt cei mai puternici antreprenori din regiune
Croatul Ivica Todoric, 65 de ani, este cel mai puternic antreprenor din Europa Centrală şi de Est, un top dominat însă de antreprenorii polonezi în care România este prezentă cu numai două companii: Dedeman şi Tinmar, arată datele centralizate de ZF pornind de la ediţia de anul aceasta a TOP 500 Deloitte. "În România antreprenoriatul şi iniţiativa privată au fost complet sufocate, iar ca reformă, s-a putut observa o stagnare comparativ cu alte ţări precum Croaţia sau Polonia care au trecut prin reforme rapide. Companiile din aceste ţări au avut condiţii mai bune de creştere şi o maturizare mai rapidă, lucru care nu s-a aplicat companiilor din România", spune Lars Wiechen, partener coordonator servicii de consultanţă financiară Deloitte România.
• Valer Blidar negociază livrarea a 100 de vagoane din Arad în Brazilia
Industriaşul Valer Blidar, care controlează fabrica Astra Vagoane Călători din Arad, cu afaceri de 96 de milioane de lei (22 mil. euro), este în discuţii avansate pentru încă un contract în Brazilia, piaţă pe care a intrat încă din 2012, în urma unei licitaţii organizate de Vale, dar a reluat şi negocierile cu operatorul feroviar din Iran, ţară în care a oprit vânzările încă din 2011. "În Brazilia discutăm cu un operator pentru circa 100 de vagoane, iar în Iran am reluat, după ridicarea embargoului, legătura cu operatorul feroviar de stat, cu care discutasem pentru 200 de vagoane. Şi în Africa suntem în discuţii cu un client", a declarat pentru ZF omul de afaceri. Blidar este unul dintre puţinii români care deţin fabrici construite în perioada industrializării masive a României din anii '70 - '80.