REVISTA PRESEI 16.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 16 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 16.10.2017

ADEVARUL

România depopulată. Dăm ajutor social unor oameni care nu mai vor să muncească

Ţară bogată, angajăm popor. Nici munca la ţară nu mai e ce a fost. Să găseşti un zilier pentru serele de roşii sau pentru alte munci ale câmpului pare mai greu decât să câştigi premiul cel mare la loterie. Ce spun şi investitorii, dar şi proprietarii de terenuri, precum şi cei care caută să califice lucrători e că la sat a cam dispărut cheful de muncă. Am ajuns în România ca, din alocaţii şi alte plăti asigurate de stat, omul să primească la fel de mulţi bani ca atunci când trebuie să pună osul la treaba. Există afaceri în care e o adevărată criză de forţă de muncă. Şi nici cursurile de recalificare nu sunt eficiente, cât timp asistaţii caută scuze să nu mai muncească. Gândiţi-va, România are 4 milioane de oameni care nu sunt salariaţi. Nicăieri. La ţară sunt mulţi cei care caută zilieri. Sunt dispuşi să dea chiar 100 de lei pe zi, DAR nu găsesc persoane dornice să pună osul la treaba.

Primarul general n-a tocat încă 118 milioane de euro, dar anunţă că îi va toca

După ce "Adevărul" a scris că Primăria Capitalei a tocat peste 118 milioane de euro pe cele 22 de noi firme înfiinţate, Gabriela Firea a trimis un drept la replică în care principalul argument e următorul: banii n-au fost cheltuiţi încă - dar vor fi. În realitate, e doar o problemă de zile până când noile companii vor fi alimentate cu bani publici. "Adevărul" a scris săptămâna trecută că cele 22 de firme abia înfiinţate de Primăria Capitalei vor toca sume exorbitante pe lefurile angajaţilor, mulţi dintre ei selectaţi pe criterii politice. Dacă adunăm bugetul pentru salarii, împrumuturile acordate de Primărie noilor firme şi majorările de capital, rezultă suma de 545.041.014 lei. Convertit, 118.487.176 de euro.

Sebastian Kurz, poate deveni cel mai tânăr şef de guvern din Europa

Partidului Popular (ÖVP-conservator), condus de Sebastian Kurz, a câştigat alegerile legislative anticipate din Austria cu 30,2 % din voturi , potrivit sondajelor de la ieşirea la urne realizate de institutul SORA. Pe locul doi s-a clasat Partidul Libertăţii ( FPO- de extremă-dreapta) cu 26,8% şi iar pe trei Partidul Social-Democrat Austriac (SPOe), al actualului cancelar, Christian Kern, care a primit 26,3% din opţiunile electoratului. Sebastian Kurz care în urmă cu 4 ani, la 27 de ani, era cel mai tânăr ministru de Externe din Europa, are şansa acum , 31 de ani, să devină cel mai tânăr lider din Europa. Kurz conduce Partidul Popular din mai şi a avut discursuri împotriva imigranţilor, promiţând să taie ajutoarele sociale pentru străini.

Oficial rus: SUA dezvoltă un sistem care îi va permite să atace rapid în orice colţ al lumii

Pentagonul a început să dezvolte un sistem de atacare rapidă la nivel planetar care va acoperi aria armelor nucleare, a declarat joi, la New York, Aleksandr Emelianov, purtător de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, în cadrul unei reuniuni de informare chinezo-ruse pe tema apărării antirachetă, informează Sputnik News. "Punând în aplicare conceptul utilizării în comun a armelor ofensive şi defensive, Pentagonul a început să creeze sisteme de arme capabile să atace rapid în orice colţ al planetei", a spus Emelianov în cursul acestei reuniuni organizate în marja Primei Comisii a Adunării Generale a ONU. "Aceste sisteme vor avea sarcini similare cu cele încredinţate astăzi forţelor nucleare strategice", a precizat Emelianov.

Orientul Mijlociu, în pragul unei noi crize

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seară că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite acum din Tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând". "Nu putem şi nu vom putea certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear, nu putem tolera susţinerea în continuare de către Iran a terorismului, desfăşurarea activităţilor nucleare", a declarat Donald Trump. Preşedintele SUA a anunţat că va sesiza Congresul şi se va consulta cu aliaţii pentru remedierea "lacunelor" Acordului nuclear din 2015, "astfel încât Iranul să nu poată ameninţa lumea cu arme nucleare".

Român, intervievat de Morgan Freeman pentru un documentar difuzat pe National Geographic

Celebrul actor american Morgan Freeman a realizat un interviu cu Izidor Ruckel (37 de ani), un tânăr român care a crescut în orfelinatele comuniste şi a fost adoptat la vârsta de 11 ani de către o familie de cetăţeni din SUA. Freeman, ajuns cunoscut în ultimii ani şi datorită documentarelor pe care le prezintă la National Geographic, a găsit în Izidor subiectul potrivit pentru cel mai nou proiect al său, care va fi difuzat de prestigiosul canal de televiziune. Noua serie documentară este intitulată "The Story of Us" ("Povestea noastră"). Întâlnirea dintre Morgan Freeman şi Izidor Ruckel a avut loc în iunie 2017, într-un parc din Los Angeles. Discuţia filmată între cei doi a durat patru ore.

Secretarul general al Senatului are un salariu mai mare decât al preşedintelui României

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Senatului, secretarul general al instituţiei a primit, începând cu 1 iulie 2017, un salariu de 19.055 lei brut pe lună. În acelaşi timp, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor au primit 16.675 lei brut pe lună, iar preşedintele României a încasat o indemnizaţie de 17.400 lei brut pe lună. Baza legală indicată pe site-ul Senatului pentru salariul secretarului general este OUG 14/2015, adoptată în urmă cu doi ani de guvernul condus interimar de Gabriel Oprea. În OUG 14/2015 nu se face însă nicio referire la salarizarea secretarului general al Senatului sau al Camerei Deputaţilor. În prezent, în funcţia de secretar general al Senatului se află Ion Vărgău, numit în martie 2014.

FMI: Taxele mai mari pentru cei bogaţi vor reduce inegalitatea, fără să stopeze creşterea economică

Taxarea mai mare a celor bogaţi ar contribui la reducerea inegalităţilor, fără a avea însă un impact negativ asupra creşterii economice, sugerează Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit The Guardian. Fondul explică, astfel, că este incorect argumentul potrivit căruia creşterea economică ar avea de suferit dacă guvernele din ţările occidentale avansate i-ar forţa pe cei 1% cei mai bogaţi să plătească mai multe taxe. Teoria impozitării FMI susţinea că ar trebui să existe rate de impozitare "semnificativ mai mari" pentru cei cu venituri mai mari, dar argumentul împotriva acestui lucru era că lovirea bogaţilor ar dăuna creşterii economice. Cu toate acestea, instituţia arată că "rezultatele empirice nu susţin acest argument, cel puţin pentru nivelurile mai puţin excesive ale impozitării progresive". FMI adăugă că ar putea fi luate în considerare şi diferite tipuri de impozite pe avere.

CAPITAL

Separatism vs economie, o poveste complicată

Criza din Catalonia a readus în lumina reflectoarelor disputele similare de pe întreg teritoriul Europei. Şi a pus din nou în discuţie şansele regiunilor separatiste la prosperitate şi dezvoltare economică. Catalonia vrea să se rupă de Spania. De fapt, o parte din cetăţenii ei vor asta (greu de spus dacă ei sunt sau nu majoritari), în timp ce un segment semnificativ al populaţiei din regiunea de pe malul Mediteranei doreşte să rămână în cadrul regatului. Disputa dintre autorităţile catalane şi cele de la Madrid a adus din nou în prim plan tendinţele asemănătoare existente din Marea Britanie până în Italia şi din Franţa până în Ucraina, dar şi modul în care au evoluat statele care au apărut pe harta continentului în ultimul sfert de secol.

Loteria Naţională - 8 directori într-un an

Monopolul exercitat de statul român prin intermediul Loteriei Române, poate aduce sume importante la bugetul de stat. În schimb, în ultimul an s-au perindat la conducere nici mai mult nici mai putin de 8 directori. Ce se vrea de la această Companie? este întrebarea firească pe care o pune orice observator. Începând cu 2015 la propunerea Ministrului de Finanţe, s-a stabilit ca Loteria să devină independentă. Toate bune şi frumoase dar, în acest moment există un soft de genstiune şi un căştigător pentru terminalele loteristice şi sistemul central, dar nu există nici voinţă şi nici putinţă pentru a duce la capăt acest pas important.

Preţurile apartamentelor au explodat. Creşteri de până la 78% în 3 ani

În luna septembrie, suma medie solicitată pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel naţional - atât noi, cât şi vechi - s-a majorat cu 1,9%, de la 1.141 de euro pe metru pătrat util la finele lunii august, până la 1.163 de euro pe metru pătrat util, conform unui studiu realizat de Imobiliare.ro. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preţul actual se situează cu 30,5% peste cea mai mică valoare consemnată de la declanşarea crizei încoace, respectiv 891 de euro pe metru pătrat util (în decembrie 2014). Cel mai semnificativ avans de la pragul de jos al pieţei a avut loc în Cluj-Napoca - alimentând astfel, o dată în plus, părerea că această piaţă este în pericol de supraîncălzire.

Paul Stănescu, respingere Iohannis. ADEVĂRATUL motiv, legat de Dragnea

Luni, în jurul orei 11:00, coaliţia PSD-ALDE discută propunerile de remaniere. Problema de la acea oră ar fi fost doar ministrul Viorel Ilie după ce Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu este de acord cu plecarea lui din Guvern. Bomba abia de-acum urmează. După ce se va tranşa acest subiect, propunerile pentru viitorii miniştri vor ajunge la Klaus Iohannis, iar unele voci spun că Paul Stănescu, votat pentru a conduce Ministerul Dezvoltării, în locul lui Sevil Shhaideh, ar putea fi respins pe motiv că ar avea numele implicat în dosare penale. Această informaţie apare în mai multe ziare online. Conform DC News, în realitate, adevăratul motiv ar fi că Paul Stănescu este prieten cu Liviu Dragnea, aspect care ar cântări greu în eventuala respingere a lui Klaus Iohannis.

COTIDIANUL

Iohannis şi două feluri de vinovăţie - Cornel Nistorescu

Ce-am înţeles din carnavalul politic de săptămîna trecută? 1. Că avem un premier care nu ţine minte ce spune nici de dimineaţa pînă seara. Mihai Tudose gîndeşte după cum arată. Diferenţa dintre ce-a zis la Antena 3 şi ce-a declarat mai tîrziu este strigătoare la cer. 2. Că Liviu Dragnea poate fi un bun organizator de partid, dar şi un catastrofal jucător politic în momentele de cumpănă. Improvizează mult, minte ca şi adversarul său Victor Ponta, sacrifică pe oricine ca să scape el şi nu are nici un proiect. Mediocritatea liderului PSD vine de la lipsa de anvergură, de la absenţa unui fundament ideologic, a unei culturi politice şi a unei viziuni. 3. DNA-ul s-a afirmat din nou ca o bîtă politică. A încropit două dosare pentru două doamne care n-au fost decît nişte biete executante. 4. Klaus Iohannis s-a băgat în ciorbă mai mult pentru a ne convinge că el este în spatele întregii operaţiuni.

UE versus SUA. Autostrăzile între state

UE vrea ca mărfurile să circule liber, dar nu asigură autostrăzile necesare. Ţările membre dezvoltate din Vest au aceste autostrăzi. Ele au fost ajutate după Al Doilea Război Mondial să se refacă, după planul Marshall. Statele membre din Est, lăsate 45 de ani în spatele Cortinei de Fier, nu au aceste autostrăzi şi sunt prea sărace să le facă singure. România a fost bombardată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi de nemţi şi de americani şi a plătit din greu despăgubiri imense de război URSS. Nu vom putea să facem singuri autostrăzile necesare în această viaţă. Este o problemă de solidaritate în cadrul UE mult mai serioasă decât problema imigranţilor şi nu se face nimic, nici nu se discută. România ar trebui să ceară de urgenţă, ultimativ, Uniunii Europene să instituie un Sistem de Autostrăzi între State după modelul american şi să fie prima inclusă în proiect.

CURIERUL NATIONAL

Vindem şi Hidroelectrica

Guvernul privatizează cea mai ieftină sursă de energie. Prin derularea ofertei publice se urmăreşte atragerea de resurse financiare independente de la investitori instituţionali şi de retail. Ministerul Economiei a emis un proiect de act normativ pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale ,,Hidroelectrica'' S.A. Prin Hotărârea Guvernului nr.1066/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare a "Hidroelectrica" - S.A., s-a aprobat strategia de privatizare prin vânzarea prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat un pachet de acţiuni nou-emise.

Investiţiile străine s-au dublat în judeţele de la graniţa cu Ungaria în acest an

Investiţiile străine directe au preferat şi anul acesta numai anumite regiuni ale României, arată aportul BNR privind ISD-urile. Cele trei regiuni sunt vestul, nord-vestul şi nord-estul ţării. Ponderea regiunii Bucureşti-Ilfov, cea mai dezvoltată din ţară, a scăzut de la 64% la 59,9% în total în ultimul deceniu. Investiţiile străine directe s-au dublat în doar trei din cele opt regiuni ale României în ultimii zece ani. În regiunea sud-vest (Oltenia), acolo unde este prezent cu investiţii şi grupul american Ford, soldul ISD era la sfârşitul anului trecut de numai 2 mld. euro, rezultat cu care se află pe locul şapte între cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării, cu o pondere de numai 3% în total ISD.

Se pregăteşte un Big Brother în comunicaţii

Conform unui comunicat oficial, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat în consultare publică un proiect de decizie prin care propune condiţiile şi modalităţile prin care informaţiile privind amplasarea, traseul, tipul şi utilizarea actuală a infrastructurii fizice deţinute de operatorii de reţea şi organismele din sectorul public vor fi puse la dispoziţia Autorităţii. De asemenea, proiectul de decizie prevede înfiinţarea Punctului de informare unic prin intermediul căruia aceste informaţii vor fi raportate de către operatorii de reţea şi de organismele din sectorul public, dar şi accesate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice.

Theodora Golf Club, cel mai mare complex de golf din România, s-a deschis în judeţul Alba

Theodora Golf Club si-a deschis oficial porţile pe data de 15 octombrie 2017, în localitatea Teleac, comuna Ciugud, judeţul Alba. Cu o investiţie de 15 milioane de euro, acesta cuprinde cel mai mare teren de golf din România, dar şi o serie de facilităţi de cazare şi relaxare unice, clasificate la standardul de patru stele plus. Complexul a fost construit pe o durată de aproximativ doi ani de zile, designul purtând semnătura unei întregi echipe de profesionişti atât din ţară, cât şi din străinătate. Terenul de golf va fi deschis jucătorilor în primăvara anului viitor. Theodora Golf Club este situat la maximum 10 minute cu maşina faţă de Alba Iulia, fiind totodată o destinaţie de interes pentru turiştii străini, distanţa faţă de aeroportul din Cluj sau cel din Sibiu fiind între 1 şi 2 ore.

Schimburi comerciale tot mai mari între Rusia şi Germania

Potrivit lui Putin, Rusia şi Germania trebuie să continue cooperarea economică, în ciuda provocărilor existente în domeniul politic. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că valoarea comerţului reciproc între Rusia şi Germania a crescut cu 25% în acest an. "Cifra de afaceri comerciale în 2016 s-a ridicat la 40,7 miliarde $, investiţiile directe acumulate realizate de companiile germane în economia rusă au ajuns la 18 miliarde $", a declarat liderul rus la o întâlnire cu oamenii de afaceri germani, care a avut loc săptămâna trecută la Soci. "Mai mult de 5.000 de întreprinderi cu participarea capitalului german operează în Rusia şi au 270.000 de cetăţeni ruşi angajaţi. Cifra de afaceri a acestor companii este mai mare de 50 miliarde $", a spus Vladimir Putin.

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea unor active UPC de către Huawei

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Huawei Technologies SRL preia personal şi active de la UPC România SRL în vederea prestării serviciilor de întreţinere a reţelelor publice terestre de comunicaţii cu acces la punct fix din România. Huawei Technologies SRL are ca obiectiv principal de activitate comerţul de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Huawei furnizează în România echipamente/servicii asociate atât reţelelor publice şi private de telecomunicaţii cu acces la punct fix, cât şi celor cu acces la puncte mobile, precum şi terminale mobile - telefoane mobile, tablete, ceasuri inteligente.

EVENIMENTUL ZILEI

Tăriceanu, reacţie ACIDĂ la adresa lui Iohannis

Diferendele la nivel înalt din sânul puterii care conduce România au intrat într-o nouă etapă din momentul în care Călin Popescu Tăriceanu a decis să arunce "săgeţi" către preşedintele Klaus Iohannis. Întrebat dacă va merge la Palatul Cotroceni pentru o posibilă ceremonie de învestire a noilor miniştri, Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să precizeze că discuţiile cu preşedintele Iohannis reprezintă un capitol încheiat. "Nu am să mai merg la Cotroceni având în vedere declaraţiile politice cu totul şi cu totul nefireşti pentru un preşedinte. Mă refer la declaraţiile pe care Klaus Iohannis le-a făcut în ultima perioadă. A reluat acele formule care l-au consacrat în trecut. Este regretabil. Cred că este bine să ne vedem fiecare de preocupările sale principale".

Senatul se pregăteşte de o dezbatere INCENDIARĂ

Plenul Senatului are pe agenda zilei de luni dezbaterea privind propunerea legislativă a unor parlamentari UDMR prin care ziua de 15 martie este consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. Conform proiectului, angajaţii maghiari trebuie să primească o zi liberă pentru a participa la manifestări, conform Agerpres. Potrivit site-ului Senatului, ordinea de zi a plenului include pentru a doua oară acest act normativ. Şedinţa de plen din 11 octombrie când trebuia să se dezbată proiectul a fost suspendată din lipsă de cvorum cu puţin înainte de a se ajunge la acest propunerea legislativă menţionată.

Atentat in capitala Somaliei care a cutremurat întreaga lume. Peste 200 de morţi şi 350 de răniţi

Atentatul cu maşină-capcană comis sâmbătă în capitala Somaliei, Mogadishu, s-a soldat cu cel puţin 215 morţi şi peste 350 de răniţi, conform ultimului bilanţ obţinut de agenţia EFE de la surse sanitare locale. Cifrele şochează, iar cei mai mulţi morţi sunt vânzători ambulanţi care îşi comercializau produsele pe standuri amplasate pe una dintre cele mai frecventate artere ale oraşului. Spitalele locale, care duc lipsă de sânge şi medicamente, sunt depăşite de situaţie şi probabil numărul morţilor va creşte, menţionează Agerpres. Conform informaţiilor obţinute de la faţa locului, ţinta atacului pare să fi fost hotelul Safari, acesta fiind un loc frecventat de somalezii care revin în ţară din străinătate. Cei mai mulţi dintre ei sunt angajaţi guvernamentali şi jurnalişti.

Surpriză de proporţii pentru România! Oraşul desemnat de UE "destinaţie europeană de excelenţă"

n cadrul unui proiect organizat de Comisia Europeană, oraşul Suceava a câştigat titlul de "destinaţie europeană de excelenţă", fiind singurul obiectiv turistic cu expoziţii pe ruine. Este vorba despre Cetatea de Scaun care a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de Petru I Muşat, domn al Moldovei între 1375 şi decembrie 1391, iar apoi a fost întărită de Ştefan cel Mare pentru a rezista atacurilor otomane. În prezent, Cetatea este cel mai vizitat obiectiv din Suceava, fiind şi singura atracţie turistică din România care are expoziţii pe ruine. Zidurile au fost restaurate recent cu 15 milioane de euro, fonduri europene, scrie TheOne.ro.

Surpriza Metrorex pentru bucureşteni

De câte ori ai avut de făcut un singur drum cu metroul, dar ai fost nevoit să-ţi cumperi cartelă cu două călătorii, care apoi s-a rătăcit prin buzunare? Problema s-a rezolvat, apare cartela pentru un singur drum, anunţă Metrorex. Sau, dimpotrivă, dacă eşti utilizator zilnic de metrou, iar abonamentul lunar este totuşi, destul de scump - există şi aici veşti bune: abonamentul anual. Sunt căteva dintre susprizele pe care operatorul reţelei de transport subteran le-a anunţat. Potrivit unui comunicat al Metrorex începand de duminica, 15 octombrie, vor fi introduse noi tipuri de titluri de călătorie, la următoarele preţuri: - cartela cu o calatorie - 2,5 lei; - abonamentul anual - 720 lei; - cartela grup 3 persoane - 5 lei; - cartela grup 4 persoane - 6,5 lei; - cartela grup 5 persoane - 8 lei.

JURNALUL NATIONAL

ATENŢIE! FMI recomandă creşterea preţurilor la energie: subvenţiile se ridică la 5.300 miliarde dolari la nivel global!

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional atacă în discursul de la adunarea plenară anuală problema SUBVENŢIILOR LA ENERGIE. În analiza asupra stării economiei mondiale, Lagarde a menţionat că subvenţionarea energiei a atins miliarde de dolari , aceasta încurajând emisiile poluante. "Preţul este acum relativ mic, avem ocazia să reducem şi să eliminăm subvenţiile, să stabilim un preţ corect al energiei" a spus Lagarde, adresându-se miniştrilor de finanţe şi reprezentanţilor băncilor centrale prezenţi la reuniunea anuală a Fondului care se desfăşoară în perioada 10-15 octombrie la sediul central din Washington al organizaţiei. Un studiu al FMI arată că subvenţiile la energie se ridicau în 2015 la 5300 miliarde dolari, reprezentând 6,5 la sută din PIB- ul economiei mondiale.

România, în topul creşterii traficului aerian

Un număr record de 972,7 milioane de pasageri au utilizat transportul aerian anul trecut în Uniunea Europeană, în creştere cu 54,4 milioane sau 5,9% comparativ cu 2015. Statele membre cu cele mai mari creşteri procentuale fiind Bulgaria (22,5%) şi România (20,5%, până la peste 15 milioane de pasageri), arată datele Eurostat. În cazul României, marea majoritate din cei peste 15 milioane de pasageri care au utilizat transportul aerian în 2016, aproximativ 12,3 milioane, au călătorit intra-UE, 1,9 milioane au călătorit în afara UE şi doar 895.000 au călătorit în interiorul graniţelor. Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti ocupă locul 39 în topul celor mai aglomerate aeroporturi din UE, cu 10,979 milioane de pasageri în 2016, în creştere cu 18,4% comparativ cu 2015.

NATIONAL

SPP, ţintă in mişcare pentru Busuioc!

In plin război fratricid in actuala coaliţie de guvernământ, a fost instalata noua conducere a Curţii de Conturi. Iar in locul "pesedistului" Nicolae Văcăroiu a venit "pesedistul" Mihai Busuioc. O parte a sistemului freamătă de bucurie si îşi freacă mâinile de mulţumire că, de acum înainte, se poate deschide un nou front. Pentru că, pe timpul mandatului lui Nicolae Văcăroiu, cel care a livrat "materie prima" la greu anchetelor DNA, procurorii de aici ajungând aproape doar să semneze rechizitoriile făcute "copy-paste" după rapoartele Curţii de Conturi, controalele la instituţiile de forţa or fi fost ele sublime, dar pur si simplu au lipsit cu desăvârşire. Sau, atunci când s-au realizat, nu s-a mai dat drumul la rapoartele respective pe aceeaşi filieră. Însă acum lucrurile par să se schimbe radical, odată cu venirea noii echipe de conducere la vârful Curţii de Conturi.

Guvernul ne ucide, Firea vrea sa murim sănătoşi

Capitala a fost paralizată ieri, la propriu, de "Maratonul Bucureştiului", eveniment pentru desfăşurarea căruia Primăria condusa de Firea a interzis circulaţia maşinilor pe 36 de kilometri de străzi din Capitala. Cursa de ieri a blocat, evident, centrul Capitalei, obligându-i pe şoferi să ocolească pe la dracu-n praznic. In timp ce şoferii treceau in revista întregul arbore genealogic al Gabrielei Firea, amatorii de viaţă lunga in trup sănătos făceau apologia sportului. Foarte bine, sa ne păstrăm condiţia fizică alergând la maratoane si crosuri, dar nu se poate sa alergam pe stadion, pe aleile unui parc mare ca Herăstrău sau IOR, sau in jurul Palatului Parlamentului si să-i lăsăm pe şoferii bucureşteni să se bucure si ei de un trafic de week-end mai redus?

In sfârşit se întoarce roata: FMI-iştii, puşi să-si taie salariile!

Eficientul Fond Monetar International, care nu ştie decât să impună reduceri bugetare drastice tarilor nevoite să-i ceara împrumuturi, a dat si el de dracu': i se cere să taie salariile tuturor angajaţilor. "Ca instituţie publica, la fel ca toţi membrii pe care ii supraveghează si consiliază, FMI trebuie să dea dovadă de o disciplină bugetară exemplară si să fie eficient in utilizarea unor resurse limitate. A atinge acest obiectiv antrenează in mod necesar alegeri dificile, in special in privinţa salariilor si prestaţiilor de care beneficiază conducerea si salariaţii", a decretat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, la Washington, cu prilejul reuniunii anuale a FMI si Băncii Mondiale. Altfel spus, şeful finanţelor SUA cere diminuarea salariilor "nesimţite" pe care si le-au tras "economii" de la FMI.

ROMANIA LIBERA

Partidul lui Liviu Dragnea forţează regulamentul în favoarea Rovanei Plumb

Parlamentarii PSD speculează la maximum portiţele din Regulament pentru a o ajuta pe Rovana Plumb, pentru care DNA a cerut urmărirea penală. Deputaţii PSD vor să facă propria anchetă şi cer Parchetului să le trimită documentele solicitate de avocatul Rovanei Plumb. Rovana Plumb, deputată PSD, este invitată, astăzi, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru a fi audiată în dosarul "Belina". Din momentul în care au primit solicitarea, pe 27 septembrie, deputaţii PSD s-au transformat în avocaţii colegei de partid.

Paul Stănescu, asociat cu Moshe Agavi, inculpat alături de Benny Steinmetz

Senatorul Paul Stănescu, şeful PSD Olt, a înfiinţat o firmă, Olt Lacta Prod SRL, în 2006, împreună cu doi israelieni. Unul este Moshe Agavi, care a reprezentat nişte companii off shore în România, printre care Seven Hills, ce se ocupa de afacerile imobiliare ale magnatului israelian Benny Steinmetz, scrie jurnalistul Cătălin Prisacariu. Paul Stănescu " a uitat" de firma de lactate în care a fost asociat cu Moshe Agavi, motivând că aceasta nu a funcţionat deloc. Poate, dar a fost radiată abia în luna mai a.c.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai dur avertisment de la BNR privind îndatorarea populaţiei

O treime din persoanele care s-au împrumutat în ultimul an la ban­că pentru a-şi cumpăra o locuinţă au un grad de îndatorare de peste 55%, ceea ce înseam­nă că rata lu­nară le şterge mai mult de jumă­tate din câştigul lunar, potrivit Comitetului National privind Supravegherea Macro prudenţială (CNSM). Este primul semnal de alarmă puternic în ceea ce priveşte "efectele negative impor­tante" pe care creşterea îndatorării populaţiei la poate avea asupra sistemului financiar, dar şi asupra economiei, iar întrebarea este dacă nu revine situaţia din 2007-2008. Preţurile apartamentelor din Bucureşti, de exemplu, au crescut în medie cu 8% în septembrie 2017 faţă de septembrie 2016 şi cu 3% faţă de august 2017, arată Indexul imobiliar ZF.

Ce bănci vor rămâne, cine va pleca şi cine va veni? 2018 poate fi un an record în privinţa tranzacţiilor finalizate

După ce în ultimii ani consolidarea sectorului bancar a fost timidă, cu puţine tranzacţii finalizate, unele bănci fiind scoase în mod repetat la vânzare, până la sfârşitul lui 2017 şi în 2018 am putea să vedem o creştere a efervescenţei pe piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) în domeniul financiar - Băncile scoase până acum la vânzare sunt subsidiare ale unor bănci-mamă cu probleme sau parte a unor sisteme bancare cu probleme (Grecia şi Italia), vorbindu-se chiar de o "consolidare forţată". Început în anii trecuţi, procesul de consolidare a pieţei bancare din România a făcut o pauză în 2016 - un an al încercărilor, al tatonărilor, fără tranzacţii finalizate -, dar a continuat în prima parte a anului 2017, cu o creştere a apetitului din partea cumpărătorilor.

Unde pleacă banii? În luna septembrie s-au realizat intrări nete de doar 1 milion de euro în fondurile deschise locale

A noua lună a anului a urcat foarte puţin activul net al celor 77 de fonduri deschise locale din România, a cărui valoare este de aproximativ 5 miliarde euro (sub 3% din PIB). De la începutul acestui an, intrările nete au crescut cu 5,6%, conform datelor transmise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Fondurile de obligaţiuni domină de departe piaţa fondurilor deschise din România, având o pondere de aproximativ 43,4%, în vreme ce fondurile de acţiuni reprezintă doar 1,8% din total. Astfel, fondurile de acţiuni reunesc 9.833 de investitori, în vreme ce acelea de obligaţiuni figurează cu 148.205.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb