• ADEVARUL
• Lista lui Cioloş. Cine sunt miniştrii din Guvernul Cioloş
Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat duminică după amiază lista de miniştri din echipa guvernamentală. Din noul Guvern fac parte specialişti care au lucrat în Comisia Europeană, printre aceştia fiind: Achim Irimescu sau Anca Paliu Dragu. De asemenea, un apropiat al PSD, sociologul Vasile Dâncu, va fi vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale. Doctor în sociologie, Vasile Dâncu este preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), unul din puţinele institute de sondare care l-au dat pe Klaus Iohannis câştigător la alegerilor prezidenţiale în momentul închiderii urnelor. Vasile Dâncu a ocupat funcţia de ministru timp de trei ani, apoi, în 2004, a ajuns senator pe listele PSD. Costin Grigore Borc, noul ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, este născut în 1965 (50 ani) şi este actualul director general al filialei din România a Lafarge Ciment, ocupând înainte aceeaşi funcţie la reprezentanţa din Serbia a companiei. El a fost şeful cancelariei lui Radu Vasile, prim-ministru al României în mandatul lui Emil Constantinescu.
• Andrei Baciu, ministru propus pentru Sănătate - a fost retras
Ministrul propus pentru Sănătate - a fost retras, duminică seara, după ce presa a relatat despre o serie de fotografii în care Baciu apărea în chiloţi. Noua propunere a premierului ales Dacian Cioloş pentru Ministerul Sănătăţii este medicul ginecolog Patriciu Achimaş Cadariu. La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. Mai exact, doctorul Achimaş-Cădariu Patriciu este medic primar ginecolog, supraspecializat în ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică. Medicul a finalizat un masterat în oncologie la Universitatea Ulm din Germania şi este doctor în ştiinţe medicale, fiind şi cadru didactia la UMF Cluj.
• Guvernul de la Bruxelles
Premierul desemnat Dacian Cioloş a ales ca o bună parte a echipei sale - mai bine de o treime - să vină dinspre Comisia Europeană, persoane cu experienţa la Bruxelles. În primul rând, Cioloş a avut grijă ca pentru funcţia de şef al Cancelariei premierului să nominalizeze un om de încredere, Ioan Dragoş Tudorache, tehnocrat care lucrează la Comisia Europeană în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne. Mai precis, un om care ştie aproape tot ce se întâmplă la nivel european în statele membre. De asemenea, pentru ministerul Finanţelor Publice Cioloş a optat pentru Anca Paliu Dragu, economist care a lucrat în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene în 2013, după ce anterior aceasta lucrase timp de 12 ani (2001-2013) la biroul de la Bucureşti al Fondului Monetar Internaţional. O altă piesă de rezistenţă a actualului Guvern este şi Mihnea Motoc, ministru al Apărării Naţionale. Diplomat de carieră, acesta a fost timp de şase ani Reprezentant Permanent al României la UE. Alte două nume de miniştri cu CV-uri europene se regăsesc în Cabinetul Cioloş: Victor Grigorescu şi Cristiana Paşca Palmer.
• Dacian Cioloş, "povestit" de vecinii din satul natal
Locuitorii comunei Pericei se mândresc cu faptul că Dacian Cioloş s-a născut între ei, îi laudă caracterul exemplar, dar se arată îngrijoraţi că "nu va fi lăsat" să facă treabă aşa cum îşi doreşte. Pericei este o comună din judeţul Sălaj compusă din patru sate şi având o populaţie, numărată la recensământul din 2011, de 3.768 de locuitori. Situarea pe lunca râului Crasna, i-a adus localităţii "la pachet" zeci de hectare de pământ roditor, motiv pentru care majoritatea localnicilor se ocupă cu legumicultura, mai cu seamă de cultura cepei. Pe vremea în care era student la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Dacian Cioloş a fost trimis într-un schimb de experienţă în Franţa. A văzut cum fac legumicultură francezii şi s-a gândit să experimenteze modelul lor şi acasă, la Pericei. "A adus de acolo folie, a adus materiale, a adus plante şi a făcut pe toată grădina lui bunicu-său solarii, mai mult cu roşii timpurii. Am ajuns noi, sat de legumicultori renumiţi, să cumpărăm roşiile lui, că toţi care mergeau la câmp, la lucru, îşi luau roşii să le pună în traista cu mâncare", explică un sătean.
• Atentate la Paris. Bilanţul morţilor a crescut la 132 de oameni
Atentatele din Paris, de vineri seară, au fost comise de trei echipe de terorişti foarte bine coordonate. Atacatorii sunt foarte tineri, unii chiar adolescenţi, potrivit Institutului Medico-Legal din capitala Franţei. Unul dintre ei a fost identificat drept Ismail Omar Mostefai, francez de origine algeriană, din suburbiile Parisului. Asupra atacatorilor au mai fost găsite un paşaport sirian şi unul egiptean. Bilanţul victimelor atentatelor a ajuns la 132 de morţi şi 349 de răniţi, dintre care 42 sunt în stare critică. Bilanţul morţilor nu îi include pe cei şapte sau opt terorişti decedaţi în atentatele comise la Paris în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. În Place de la Republique, Paris, francezii au venit în număr mare pentru a depune omagii pentru victimele atacurilor teroriste. Poliţia continua să caute cel puţin încă un participant la atacuri. Atât oficiali francezi, cât şi gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a revendicat atacurile, au afirmat iniţial că opt bărbaţi au comis atacurile. Poliţia a anunţat că şapte atacatori au murit - şase dintre ei detonându-şi centurile de explozibili - şi că unul a fost ucis de către poliţişti prin împuşcare.
• Franţa reacţionează după atentatele din Paris. Bombardament masiv asupra fiefului ISIS
Avioane franceze au lansat un bombardament masiv asupra oraşului Sirian Raqqa, controlat de ISIS, a anunţat Ministerul Apărării de la Paris. Zece avioane franceze au lansat 20 de bombe deasupra mai multor ţinte din Raqqa, şi au distrus un centru de comandă şi control, un centru de recrutare a jihadiştilor, un depozit de muniţie şi o tabără de antrenamente, a anunţat Ministerul Francez al Apărării, citat de AFP. Atacurile Franţei vin ca răspuns la atentatele teroriste de vineri seară din Paris, soldate până acum cu 132 de morţi şi 349 de răniţi, dintre care 42 sunt în stare critică. În opinia preşedintelui francez Francois Hollande, care a decretat două măsuri excepţionale - un doliu national de trei zile, până marţi, şi stare de urgenţă, care ar putea fi prelungită după cele 12 zile prevăzute -, atacurile de vineri sunt un "act de război". Franţa este "în război" şi îşi va continua intervenţia în Siria, "în dorinţa de a distruge SI", a insistat premierul Manuel Valls.
• BANCHERUL
• OTP Bank lansează un program de conversie in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF), cu o reducere a datoriei (discount), după modelul BT-Volksbank
OTP Bank va derula in perioada decembrie 2015 - martie 2016 un program de conversie in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF), care vizează 10.500 de clienţi cu credite ipotecare, cărora baca le va acorda un discount la valoarea din prezent a împrumuturilor, după care acestea vor fi schimbate in lei la cursul zilei, astfel încât rata lunara sa nu depăşească nivelul de la finalul anului 2014, înainte de ultima devalorizare a francului. Dobânzile la noile împrumuturi in lei convertite din CHF vor fi la nivelul celor din piaţa bancara aferente creditelor ipotecare in lei. Oferta este adresata doar clienţilor OTP Bank cu întârzieri de maxim 90 de zile la rambursarea ratelor lunare. Valoarea creditelor in CHF ale OTP Bank se ridica la 136 miliarde forinţi (436 milioane euro), iar banca se aşteaptă ca, in cazul in care programul de conversie va fi acceptat de toţi clienţii eligibili, sa mai rămână cu credite in CHF in valoare de 10 miliarde forinţi (32 milioane euro), deţinute de cei care nu sunt eligibili pentru program, adică cei cu întârzieri de peste 90 de zile, in faza de executare silita.
• Indicatorii sistemului bancar in septembrie: profit de 2,2 miliarde lei, s-au mai închis 105 de unităţi bancare
Sistemul bancar romanesc, compus, la finalul lunii septembrie, din 39 de bănci - 30 de bănci cu statut de persoana juridica romana, 8 sucursale ale băncilor din statele membre UE si cooperativa Creditcoop (intre timp au mai dispărut doua bănci: Millennium, preluata de OTP Bank si RBS, lichidata după vânzarea activelor către UniCredit, astfel ca mai avem 37 de bănci) - a înregistrat la finalul trimestrului trei un profit net cumulat de 2,247 miliarde lei, aproape dublu fata de trimestrul precedent, conform datelor furnizate de BNR, la solicitarea Bancherul.ro. Un număr de 24 de bănci au raportat profit, acelaşi număr ca la finalul lunii iunie, in timp ce restul de 15 au înregistrat pierderi. Primele cinci bănci româneşti (BCR, BRD, BT, UniCredit si Raiffeisen) au obţinut, la nivel de grup, un profit cumulat de aproape 4 miliarde lei (3,913 miliarde lei) in primele noua luni din acest an, aşadar aproape dublu fata de rezultatul net al sistemului bancar. Ceea ce înseamnă ca exista bănci mai mici care au înregistrat pierderi importante, de aproape doua miliarde de lei, in aceeaşi perioada.
• CAPITAL
• "Merele otrăvite" ale guvernării Ponta. Tehnocratul are nevoie de 6 luni până învaţă ministerul
Moştenirea lăsată de Guvernul Ponta şi capacităţile viitorului cabinet de tehnocraţi în a-şi duce la îndeplinire angajamentele asumate au fost discutate în emisiunea Capital TV, transmisă de postul B1 şi moderată de Claudiu Şerban. Noul premier, Dacian Cioloş a activat într-un fel ca un "ministru al Agriculturii" în cadrul Comisiei Europene. Un om din afara ministerului are nevoie de 6 luni până când învaţă ce se întâmplă acolo. Într-un mandat de un an, nu ştiu ce ar putea face un om de bună credinţă şi cu expertiză în domeniul privat. Dar să-i urăm succes", a spus Chitu. Consultantul fiscal a menţionat însă că fostul guvern lasă nişte "mere otrăvite". Printre acestea, ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea cu 10% a salariilor din sistemul public, decizie care ar putea afecta bugetul. "Ar fi 6 miliarde în plus. Cum la stat jumătate din sumă se întoarce prin mecanismele de impozitare, rezultă vreo 3 miliarde grosso-modo", a precizat Chitu.
• Cardurile devin tot mai inteligente, dar cash-ul rămâne rege
Utilizarea cardurilor pentru plăţile zilnice este mai facilă şi mai sigură decât cea cu bani lichizi, dar România nu a ajuns încă la un nivel ridicat de folosire a plăţilor electronice la magazine sau online. Una dintre principalele avantaje pe care promotorii utilizării de carduri le afirmă întotdeauna este combaterea economiei subterane. Şi au dreptate, o plată realizată prin intermediul băncii nu mai poate fi ascunsă, ci înregistrată ca atare. Conform calculelor făcute de cei de la MasterCard, economia subterană estimată la 28,4% în 2014, în urma unui studiu realizat împreună cu PwC, va scădea cu cel puţin zece puncte procentuale în cinci sau şase ani dacă ar fi implementate de către Guvern măsurile antifraudă propuse de procesatori.
• CURENTUL
• Viitorul ministru al Educaţiei, acuzat de cercetători că a fraudat fondurile specifice
Adrian Curaj, propus la Ministerul Educaţiei este profesor la Facultatea de Automatică şi din 2010 directorul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). UEFISCDI condusă de Adrian Curaj este instituţia Statului Român care a respins de la finanţare invenţia cercetătorilor români, brevetată în peste 50 de ţări, care transforma apa în combustibil şi împotriva căruia au protestat peste 200 de cercetători cerîndu-i demisia. Sindicatul I.N.F.L.P.R. "RADIATIA" din Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiatiei (INFLPR) a şi protestat printr-un comunicat: "Ne exprimăm consternarea ca urmare a desemnării d-lui Adrian Curaj pentru ocuparea funcţiei de Ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Sindicatul nostru a demascat în ultimii 3 ani abuzurile, şantajul şi ameninţările acestuia la adresa cercetătorilor, toate culminând cu tăierile masive de fonduri pentru contractele de cercetare în derulare, cu peste 50% an de an începand cu 2013. Mai mult, Sindicatul a acţionat în instanţă Ministerul, UEFISCDI şi pe Adrian Curaj şi Tudor Prisecaru, Preşedinte al ANCSI. Acţiunile abuzive ale acestora fac obiectul Dosarului 4267/2/2015 aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
În bernă - de Tia Şerbănescu
În ultima vreme ţi-e şi frică să mai deschizi televizorul: numai de tragedii am avut parte. Acum Parisul a fost atacat pentru a doua oară în acest an cu şase atentate teroriste în şase locuri populate unde s-a deschis focul la întâmplare ucigând 129 de oameni şi rănind alţi 300. A lovi Parisul, inima Europei, e ca şi cum ai lovi întreg continentul şi întreaga umanitate - au recunoscut Obama, Merkel şi Cameron. Şi dacă autorităţile franceze, în alertă maximă după masacrul de la Charlie Hebdo, au putut fi învinse chiar în centrul Parisului, e limpede că ura e mai inventivă decât prudenţa. Acum francezii se tem să vorbească despre naţionalitatea teroriştilor ISIS de teamă să nu stârnească ura împotriva musulmanilor iar aceştia să provoace noi conflicte. Întrebarea e: ce e corect politic să simţi faţă de asemenea ucigaşi? Fiindcă unii sunt foarte îngrijoraţi de faptul că teroriştii nu sunt bine trataţi în închisori.
• EVENIMENTUL ZILEI
• În România "lucrului bine făcut", preşedintele şi-a pus premier după un an
"Evenimentul zilei" vă prezintă cronologia unui an din România sub Klaus Iohannis şi părerile analiştilor consultaţi special pentru acest moment. A vrut politică "fără gălăgie şi spectacol", dar s-a ales cu porecla "preşedintele care tace". A promis că va fi un preşedinte altfel. Nu a reacţionat când toată lumea aştepta să comenteze un breaking-news şi i-a certat pe jurnalişti că au întârziat cinci minute la o întâlnire la Cotroceni. S-a instalat la Palat pe 21 decembrie, anul trecut. A efectuat vizite în 13 ţări din Europa: Belgia (şapte vizite), Franţa (două), Italia (două), Polonia (două), Ucraina, Letonia, Croaţia, Serbia, Republica Moldova, Germania, Spania, Austria, Malta. În septembrie a fost o săptămână în SUA. A numit directori la SRI şi SIE, a rămas după câteva luni fără purtător de cuvânt la Cotroceni. Acum, după demisia lui Victor Ponta pe fondul protestelor de stradă, tocmai şi-a nominalizat un premier - Dacian Cioloş.
• Traian Băsescu: "Teroriştii au intrat coordonat în Europa"
Fostul preşedinte a avut sâmbătă seara o intervenţie tranşantă referitor la atacurile de la Paris, considerându- le o declaraţie de război: "În acest moment teroriştii islamişti au declarat război Europei. Nu întâmplător s-a produs la Paris această catastrofă, în inima culturală, în inima tradiţiilor europene. Semnalul este extrem de puternic." Faptul că cel puţin unul dintre atacatori sosise împreună cu valul de imigranţi nu este un caz singular: "Ca acest individ sunt mii deja în Europa. Şi sunt convins că Europa va avea mult de suferit. Au intrat coordonat. Cei care îi comandă din Siria, din Irak sau de unde sunt ştiu precis unde se află fiecare şi cum să-i utilizeze, care pentru atentate kamikaze, care cu kalaşnikovul, care ştiu să facă bomba", avertizează Băsescu. Acesta şi-a reluat apelul ca România să nu primească refugiaţi: "Am susţinut acest punct de vedere de când s-a pus problema cotelor, în luna mai. Este o soluţie ilogică şi care va genera multe probleme în statele unde musulmanii sunt repartizaţi artificial".
• CRISTIAN SIMA despre falsul conflict între creştinism şi islamism
Cristian Sima, cunoscut pentru punctele de vedere extrem de tranşante, devine începând de astăzi una din personalităţile ale căror opinie este găzduită de evz.ro. Extrapolând situaţia creată la noi după incendiul de la "Colectiv" la situaţia creată în Europa şi în lume după atentatele de la Paris, avem din nou a răspunde la aceeaşi întrebare: "Quo vadis, Europa?" Încotro mergi, civilizaţie occidentală? Lumea s-a schimbat enorm, tehnologia şi viteza comunicării sunt un ghimpe în propagarea creştinismului, dar par de mare ajutor în propagarea urii, a xenofobiei şi a fratricidului. Atentatele de la Paris induc azi o poziţie dominantă a curentului xenofob. Civilizaţia occidentală a cheltuit deja banii viitoarelor două generaţii. Banii nu au nicio acoperire şi reprezintă doar un fum, parfumat diferit în funcţie de poziţia geografică de pe glob. Un euro la Berlin miroase mai frumos decât unul de la Atena sau Roma. Cu cât e mai parfumată bancnota, cu atât dobânda e mai mică şi puterea de cumpărare mai mare. În alte părţi ale lumii găsim dolari. Murdari în Columbia, miros a Chanel odată aduşi în Elveţia.
• Cum va funcţiona Agenţia Bunurilor Sechestrate
Parlamentul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei care va avea 35 de angajaţi, reprezentanţi ai multor instituţii, printre care DNA şi DIICOT. Noua instituţie înfiinţată, în subordinea Ministerului Justiţiei, are rolul să identifice, să urmărească şi apoi să administreze bunurile care vor fi indisponibilizate, de natură mobiliară şi imobiliară, ce se supun măsurilor asiguratorii luate de către procuror, judecător legal, cameră preliminară sau instanţă de judecată. Chiar dacă proiectul de lege a fost adoptat, deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va fi eficientă de-abia după aproape 12 luni, urmând să aibă 35 de angajaţi. Potrivit proiectului de lege adoptat, Agenţia va fi condusă de un director general, judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, numit prin ordin al ministrului Justiţiei.
• Miniştrii Apărării din SUA şi Franţa au discutat despre 'măsuri concrete' împotriva ISIS
Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, şi omologul său american, Ashton Carter, au discutat duminică despre "măsuri concrete" împotriva Statului Islamic, după atentatele recente de la Paris. În cursul unei convorbiri telefonice, miniştrii 'au căzut de acord asupra paşilor concreţi pe care militarii americani şi francezi vor trebui să-i urmeze pentru intensificarea cooperării' în campania împotriva SI în Siria şi Irak, conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. De asemenea, Casa Albă a anunţat că SUA şi Franţa vor intensifica schimbul de informaţii, Washingtonul declarându-se 'absolut' pregătit să aprobe o eventuală invocare de către Paris a articolului 5 din tratatul fondator al NATO, ce prevede că un atac armat îndreptat împotriva unui stat membru este considerat îndreptat împotriva tuturor ţărilor Alianţei, relatează Agerpres.
• JURNALUL NATIONAL
• Traian Băsescu: Dragnea l-a vrut plecat pe Ponta; îl împingea pe scări în fiecare zi
Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, este de părere că liderul social-democraţilor Liviu Dragnea şi-a dorit ca Victor Ponta să demisioneze din funcţia de prim-ministru. Fostul şef al statului a afirmat duminică seară, într-o emisiune la România TV, că Liviu Dragnea a reuşit, în trei săptămâni de când a preluat şefia PSD, să ducă partidul în opoziţie. "Să te duci la consultări, tu, cel mai mare partid, şi să nu desemnezi prim-ministru este ca şi cum l-ai invita pe preşedinte să propună pe cine vrea el. (...) PSD, prin Dragnea, s-a dus fără să propună prim-ministru de la prima întâlnire. (...) Dragnea a reuşit în trei săptămâni de preşedinţie să treacă partidul în opoziţie. E o performanţă unică. Mulţi îl judecă pe Ponta, eu n-aş vrea ca mulţi politicieni să fie în pielea lui Ponta, de presiunea care se crease, mai ales pe refuzul lui Oprea de a demisiona.
• Liviu Dragnea: Viitorul Executiv va beneficia de 'sprijin punctual' din partea PSD
Comitetul Executiv Naţional al PSD recomandă parlamentarilor social-democraţi să voteze în favoarea învestirii Guvernului Cioloş dacă miniştrii desemnaţi vor avea o prestaţie bună în timpul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, a anunţat duminică preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta a adăugat că viitorul Executiv va beneficia de 'sprijin punctual' din partea PSD, social-democraţii intenţionând să monitorizeze activitatea fiecărui ministru în parte şi a Executivului în ansamblu şi să sancţioneze 'foarte serios' orice derapaj al Cabinetului Cioloş de la programul de guvernare asumat.
• Emil Boc: Guvernul Cioloş are o uriaşă şansă de a continua procesul de modernizare a României
Fostul premier Emil Boc a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că Guvernul Cioloş are "o uriaşă şansă de a continua procesul de modernizare a României". "Guvernul Cioloş are o sarcină grea, dar şi o uriaşă şansă. Are o sarcină grea, întrucât sunt multe de rezolvat în timp scurt. Are o uriaşă şansă de a continua procesul de modernizare a României, întrucât vine pe un suport popular consistent, are condiţii economice interne şi externe relativ stabile, are o echipă profesionistă, un premier cu experienţă de negociere, mediere şi dialog politic", a menţionat Emil Boc. El a mai spus că provocarea nu va fi votarea noului guvern în Parlament, ci puterea acestuia de a schimba lucrurile în ţară. "Nu votarea guvernului va fi o provocare, ci forţa lui de a reforma lucrurile încă nereformate în România", a conchis fostul premier.
• NATIONAL
• Paris, un Sarajevo pentru al Treilea Război Mondial
Atacurile criminale de vineri seara de la Paris au zguduit întreaga lume. Papa Francisc a transmis lumii creştine ca atacurile din Franţa reprezintă o parte din ceea ce el numeşte "Al Treilea Război Mondial", o idee care deja se conturează in mai toate poziţiile analiştilor geopolitici. Sâmbătă, Suveranul Pontif a transmis ca nu exista nicio justificare pentru astfel de atentate...Papa a inclus printre semnele acestui "Al Treilea Război Mondial" crimele, masacrele, persecuţiile religioase si distrugerea zonelor încărcate de istorie care au avut loc in ultima vreme. Pe de alta parte, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a spus ca atentatele reprezintă un adevărat act de război. Practic, o declaraţie de război. Toate acestea au făcut sa ne reamintească o teorie foarte răspândita printre analiştii conflictelor, care spune ca "un război mondial se va declanşa numai in Europa".
• Politicieni de frunte, "infestaţi" cu hepatita B pe zeci de milioane de euro!
Un nou cutremur tocmai este pe cale sa lovească sistemul sanitar romanesc. După cum susţin sursele National, o ancheta de proporţii ar putea exploda cu privire la modul in care s-a decontat tratamentul pentru hepatita B, unul care in Romania costa triplu decât cel similar practicat in cele mai avansate tari occidentale, cum ar fi Franţa de exemplu. S-a aflat ca la noi in tara tratamentul hepatitei B pentru un singur pacient ar costa nu mai puţin de 90.000 de euro. Asta in timp ce, de exemplu, in Franţa, tratamentul respectiv costa doar 30.000 de euro. Desigur ca va veni si momentul in care Nicolae Bănicioiu va trebui sa explice daca, in timpul mandatului sau in fruntea Ministerului Sănătăţii, chiar a semnat ca primarul aceste alocări bugetare uriaşe pentru acoperirea tratamentului unor boli ca hepatita B sau a si ştiut despre ce este vorba.
• Cabinetul Cioloş, binecuvântat de Jean-Claude Juncker si Donald Tusk
Cu o zi înainte de prezentarea noilor miniştri, premierul desemnat Dacian Cioloş s-a întâlnit, sâmbătă după-amiaza, cu şefii Comisiei Europene si Consiliului European, respectiv cu Jean-Clade Juncker si Donald Tusk. Aflaţi in drum spre Turcia, unde participa la summit-ul G20, cei doi oficiali ai UE au făcut o escala la Bucureşti, special pentru a discuta cu şeful viitorului guvern roman - Dacian Ciolos. La întâlnire, care s-a consumat in salonul oficial al aeroportului Henri Coandă, a luat parte si premierul interimar Sorin Câmpeanu. "Continuăm să lucrăm împreună pentru Europa", au transmis ulterior Juncker si Tusk intr-un mesaj publicat, împreună cu o fotografie din timpul întâlnirii, pe contul de Twitter al Comisiei Europene.
• PUTEREA
• Cu susţinerea PSD, anunţată de Liviu Dragnea, Guvernul Cioloş e ca şi investit
Fără a opera vreo modificare în structura Guvernului, premierul desemnat, Daniel Cioloş, a închegat un cabinet cu 22 de miniştri, inclusiv miniştri delegaţi, şeful cancelariei primului ministru şi 2 vicepremieri - unul dintre aceştia fiind Vasile Dâncu, nume vehiculat ca favorizat de PSD pentru postul de premier, după demisia lui Victor Ponta. Deşi a purtat două runde de negocieri cu partidele, Cioloş pretinde că toţi miniştrii au fost aleşi de el, din rândul specialiştilor nemembri de partid (tehnocraţi), niciunul nefiind impus de politicieni. "Profesionişti, integri, deschişi spre dialog", sunt caracteristici comune ale celor 22, conform premierului desemnat. Negocierile cu partidele au fost încununate de succes, doar ALDE anunţând că va vota împotriva Executivului Cioloş, deşi printre miniştri se numără şi foşti colaboratori apropiaţi ai fostului premier Tăriceanu. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că parlamentarii social-democraţi au fost mandataţi să voteze, marţi, în favoarea investirii Guvernului Cioloş, în măsura în care miniştrii vor trece cu succes de votul de luni, din comisiile de specialitate.
• Comoară, descoperită sub Hotelul Intercontinental
Descoperire surprinzătoare a jurnaliştilor britanici de la Daily Mail. Maşina Ducelui de Edinburgh a fost găsită abandonată într-o parcare din centrul Bucureştiului, mai exact în cea subterană a Hotelului Intercontinental. Prinţul Philip a vizitat România în 2001, iar organizatorii i-au adus limuzina la Bucureşti, un Daimler DS 420 din 1968 - ediţie limitată. De atunci, maşina a rămas abandonată în garajul Hotelului Intercontinental, iar Ambasada Marii Britanii a uitat de existenţa ei. Jurnaliştii Daily Mail au venit în România şi au discutat cu administratorul parcării din centrul Bucureştiului, dar şi cu reprezentanţii ambasadei, care nu recunosc că acest autoturism ar aparţine Familiei Regale.
• ROMANIA LIBERA
• De ce a fost Franţa ţinta atentatului ISIS?
Parisul în special şi Franţa în general îşi revin din starea de şoc după atacurile teroriste fără precedent în care au fost ucise 129 de persoane şi alte 352 rănite şi în care pentru prima oară au fost folosite acţiuni kamikaze. Vineri, 13 noiembrie 2015 va intra în istorie ca ziua în care Franţa a fost la rândul său, ca SUA în 2001, ca Spania în 2004, ca Marea Britanie în 2005 şi India în 2008, lovită de atacuri teroriste multiple şi iraţionale. Aglomeraţia pariziană a trecut vineri seara prin scene de război urban al cărui singur obiectiv era uciderea celui mai mare număr de persoane şi inducerea terorii în masă. Ca şi în 11 septembrie 2001 la New York (nu în Washington), teroriştii nu au vizat obiective militare, duşmani religioşi vizaţi de fatwa, asemenea Charlie Hebdo. Scopul a fost producerea unui carnagiu pentru instaurarea fricii, pentru a demonstra capacitatea islamiştilor de a da lovituri forte, pentru a-şi stimula partizanii.
• E timpul pentru război contra barbariei islamiste
Preşedintele Hollande a calificat în mod adecvat atacurile de vineri de la Paris drept "un act de război". Papa Francisc le-a calificat drept o parte din ceea ce a descris drept "cel de-al treilea război mondial purtat gradual", pas cu pas. Este o recunoaştere tardivă dar binevenită a unui fapt evident încă din 2001: Occidentul şi civilizaţia occidentală liberală se află sub atacul barbariei islamismului terorist. După carnagiul de la Paris, Occidentul trebuie să riposteze unitar, ca Occident, pentru a-şi apăra civilizaţia şi pentru a-şi înfrânge inamicul. Altfel, ca Roma odinioară, riscă să cadă pradă propriului succes şi să cedeze în faţa barbariei. Dincolo de dezbaterea ulterioară privind limitele libertăţii de expresie şi calităţii satirei produse de revista respectivă, un lucru poate fi convenit asupra atacurilor din luna ianuarie asupra Charlie Hebdo: a fost un atac asupra libertăţii de expresie ca valoare fundamentale a ordinii liberale occidentale.
• ACORD între Obama şi Putin privind politica din Siria, la summitul G20 din Turcia
Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au convenit asupra necesităţii unei politici de tranziţie în Siria, coordonată chiar de oficiali sirieni în colaborare cu ONU, în cadrul summitului G20 din Antalya, informează Mediafax. Într-o întâlnire separată de 35 de minute în timpul summitului din Antalya, Turcia, la care participă 20 de state, liderul american şi cel rus au discutat despre eforturile de a găsi o soluţie în cazul războiului civil din Siria, eforturi cu atât mai importante în contextul atentatelor teroriste comise în Paris vineri seară şi soldate cu 129 de morţi şi 352 de răniţi, atentate care au fost revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic.
• ZIARUL FINANCIAR
• "Guvern de tehnocraţi" cu fostul şef al "Ministerului Propagandei" în guvernul Năstase pe post de pilot al dezvoltării României
Există în viitorul guvern o reprezentare a partidelor, e adevărat mai puţin vizibilă la suprafaţă, combinată cu "filieră bruxelleză" apropiat viitorului premier, aşa ca să se asorteze cu batista lui de "tehnocrat". În orice caz, ambii viitori vicepemieri - Vasile Dâncu şi Costin Borc - au avut legături cu partidele; sigur, în doze foarte diferite. De săptămâna viitoare, de dezoltarea României se va ocupa, pentru un an, "un mare tehnocrat" în persoana lui Vasile Dâncu. El va fi ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, minister care gestioneză fonduri de 6,7 miliarde de euro bani UE, în exerciţiul financiar 2014 - 2020. A fost senator PSD şi ministru în guvernul Năstase la "Ministerul Informaţiilor Publice", numit la vremea respectivă "Ministerul Propagandei" pentru că exact cu asta se ocupa. Era un fel de "Minister al Adevărului", din romanul 1984 a lui Orwell. S-a lipit apoi de Geoană pe care l-a împins la putere şi este în acest moment intimul lui Liviu Dragnea dar şi ideolog neuns al partidului. În rest, Dâncu este sociolog, profesor universitar, conducător de doctorate, este un nume în piaţa publică, dar nicidecum "tehnocrat", cum şi alţii din viitorul guvern nu sunt "tehnocraţi".
• Urmările atacurilor teroriste de la Paris: Pericol de moarte pentru Europa fără graniţe şi luptă armată mai agresivă a Occidentului contra ISIS
Şoc, teroare, dezorientare, sentimentul de nesiguranţă şi teama pentru viitor au lovit Franţa, Europa şi lumea occidentală. Liderii şi politicienii vor ţine cont de acestea. Atacurile din Paris sunt fără precedent în ultimele decenii atât prin amploare, cât şi prin metodă. Urmările vor fi profunde şi de durată. În primul rând Europa fără graniţe este în pericol. Renunţarea la graniţele naţionale este o piesă importantă a proiectului Uniunii Europene. Europenii pot călători liber, fără paşapoarte sau vize, în cele 22 de state care formează spaţiul Schengen. Criza refugiaţilor a tensionat deja acest sistem până la limită. Mai multe ţări, inclusiv Germania şi Suedia, au reintrodus controale la graniţă. Suedia, care a primit mai mulţi imigranţi per capita decât oricare alt stat membru al UE, şi-a închis graniţele, temporar, pentru refugiaţi încă înainte de atacuri. Preşedintele Consiliului European, al UE, polonezul Donald Tusk, a avertizat că "salvarea Schengen este o cursă contra timpului".
• Măcelul locurilor de muncă din Grecia continuă
În Grecia, economie devastată de o criză a datoriilor, o criză bancară şi incertitudini politice, numărul locurilor de muncă salariate a scăzut cu 56.473 în octombrie, potrivit cifrelor oficiale. Octombrie este a patra lună consecutivă cu balanţa negativă între angajări şi disponibilizări, scrie Kathimerini. Luna trecută au fost angajate cu salariu 183.923 de persoane, însă au rămas fără loc de muncă 240.396 de oameni. Dintre aceştia, 65.835 au plecat voluntar. Şase din zece angajări au reprezentat forme flexibile de angajare. În total, balanţa pentru primele zece luni ale anului a rămas pozitivă, situându-se la 116.548 de locuri noi de muncă, dar este mai mică cu 3.700 de unităţi faţă de cea din perioada similară a anului trecut.