REVISTA PRESEI - 17.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 martie 2010

ADEVĂRUL

Preţul gazelor în pericol de explozie

Dacă tarifele la gaze nu vor creşte treptat, populaţia va suferi mai târziu un şoc al preţurilor, spune Frank Hajdinjak, şeful E.ON România. România este extrem de atractivă pentru investitorii străini, însă politicile guvernamentale incoerente diminuează acest avantaj, crede oficialul E.ON.

O cârtiţă la Europa Liberă

CNSAS a trimis instanţei dosarul criticului literar Mircea Iorgulescu, fost angajat la Europa Liberă, acuzat că a colaborat cu Securitatea sub două nume conspirative: "Dorin" şi "Mirel". Doi scriitori stabiliţi la Paris au solicitat CNSAS să constate că Mircea Iorgulescu, critic literar, fost angajat la Europa Liberă, a colaborat cu Securitatea. CNSAS a trimis dosarul în instanţă.

Cât costă o casă cu energie proprie.

O locuinţă de 100 mp cu panouri solare, plasme termice, pardoseală şi bolţari ecologici ajunge la 45.000 de euro. Investiţia iniţială într-o casă ecologică se amortizează în maximum cinci ani, timp în care facturile la utilităţi pot fi reduse la zero.

România în zodia protestelor

Nemulţumite de scăderea salariilor, sindicatele ameninţă cu mişcări de stradă. Profesorii anunţă manifestaţii astăzi la Iaşi, în timpul şedinţei de Guvern. Ei au avertizat că vor da statul român în judecată la instituţiile europene.

Epicentrul protestelor a fost în aceste zile la Buzău. Dascălii buzoieni au decis să pună lacătul pe 80% din şcoli şi să trimită elevii acasă timp de o săptămână.

De ce se duce pe tobogan lira sterlină

Perspectiva unor alegeri fără un câştigător detaşat, la fel cum s-a întâmplat în 1974, a determinat o depreciere puternică a monedei Marii Britanii în raport cu celelalte valute. Londra a chemat în ajutor Fondul Monetar Internaţional ultima dată când victoria în alegeri a fost obţinută la limită.

Geoană câştigă cu muniţie de la PDL

Reprezentanţii Opoziţiei în Biroul Permanent al Senatului au respins din nou cererea senatorilor Puterii de revocare a lui Geoană. Social-democraţii şi liberalii au profitat de faptul că solicitarea avea alţi semnatari decât cea de săptămâna trecută.

De această dată, solicitarea de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului a fost semnată doar de senatorii PDL şi de cei independenţi, nu şi de cei ai UDMR.

Radu Ciuceanu, îmbogăţit de anti comunism

Radu Ciuceanu (82 de ani) trebuie să primească de la statul român daune în valoare de 600.000 de euro pentru chinurile îndurate în temniţele comuniste. Suma câştigată de Ciuceanu este cea mai mare despăgubire acordată, până în prezent, de o instanţă în procesele privind daunele cerute în baza Legii privind condamnările cu caracter politic.

Bătălie pe cursa Bucureşti -Viena.

Capitala Austriei a devenit atractivă pentru turiştii români, având în vedere că din ce în ce mai multe companii aeriene au lansat zboruri cu plecare din România. Ultimul intrat în cursa zborurilor aeriene din România este operatorul aerian Fly Niki, controlat de fostul campion mondial de Formula 1 Niki Lauda.

.

CURENTUL

Consultaţii de Tia Şerbănescu

Fidel Castro şi Che Guevara au părăsit pe rând consultările cu Batista suflându-şi nasul în public. Dl Băsescu n-a părut prea afectat de impoliteţea celor doi pe care a pus-o pe seama dorinţei "de a-şi fixa un anumit statut în raport cu guvernul" - dar şi-a oferit plăcerea de a fixa statutul conjugal al cuplului ("întâi a plecat dl Antonescu, apoi a plecat dl Ponta") pe care l-a repetat maliţios de câteva ori până la final: "am invitat cele două partide separat şi sper că dacă vine dl Antonescu, vine şi dl Ponta". Aşadar, micul Guevara a păţit-o şi la reîncarnare din pricina lui Fidel Castro.

Crin Antonescu, grav bolnav?

Surse din jurul lui Crin Antonescu ne-au declarat, sub protecţia anonimatului, că preşedintele PNL Crin Antonescu este grav bolnav şi din această cauză nu s-a dus aseară la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Băsescu. Cică Antonescu suferă de o boală gravă, are mai multe tumori aproape generalizate şi vomită sânge. Acesta ar fi motivul real pentru care Antonescu lipseşte de la şedinţele Senatului şi nu că ar fi chiulangiu.

Deviza lui Tăriceanu - fără număr, fără număr pentru bugetari

În moţiunea privind acordul cu FMI, liberalii spuneau că guvernul Tăriceanu a renunţat în 2005 la acordul stand-by cu Fondul pentru că acesta era "o frână în calea dezvoltării economice accelerate a ţării". Acordul cu FMI era într-adevăr o frână, dar una împotriva cheltuielilor bugetare. Odată scăpat de monitorizarea Fondului, Călin Popescu Tăriceanu a declanşat un adevărat dezmăţ pe bani publici.

CURIERUL NAŢIONAL

BNR va trimite trupe de şoc băncilor aflate în dificultate

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă prin care modifică procedura administrării speciale a instituţiilor de credit.BNR poate numi administratori speciali, persoane fizice, angajaţi sau nu ai băncii centrale, dar şi persoane juridice.Administratorul poate face restructurări, transfera active sau pasive ale băncii şi este exonerat de răspundere dacă a acţionat cu bună-credinţă.

Lehman Brothers se pregăteşte de înviere

Grupul a prezentat un plan de restructurare care presupune divizarea operaţiunilor rămase. Reorganizarea va rezolva cerinţele creditorilor, însă acţionarii nu vor primi nimic.

ARB: Regulile mobilităţii conturilor vor intra în vigoare de la 1 aprilie

Regulile comune pentru instituţiile de credit privind mobilitatea conturilor bancare sunt în curs de avizare la BNR şi vor intra în vigoare de la 1 aprilie, a declarat consilierul principal al Asociaţiei Române a Băncilor, Constantin Rotaru.

"Vom publica pe site-ul ARB regulile comune privind mobilitatea conturilor, care au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al ARB şi sunt în proces de avizare la BNR.

"Rabla" nu merge: Înmatriculările de maşini noi în România s-au prăbuşit cu 63%

Piaţa auto românească a înregistrat în februarie cel mai mare declin din UE

Luna trecută au fost înmatriculate doar puţin peste 2.500 de autoturisme, comparativ cu 7.187 de maşini în aceeaşi lună din 2009.În acest an, programul "Rabla" a venit cu o corecţie importantă: fiecare cetăţean poate aduce mai multe maşini la casat, intrând în posesia unui număr sporit de vouchere.

EVENIMENTUL ZILEI

Sassu câştigă din războiul PDL-PSD

Operaţiunea "debarcarea şefului TVR" s-a împotmolit în parlament.

Parlamentarii nu se grăbesc să-l împingă pe Alexandru Sassu de pe scaunul de şef al Televiziunii publice (TVR). PDL nu a găsit încă un înlocuitor care să mulţumească toate taberele din partid.În plus, războiul de la Senat face, practic, imposibilă convocarea unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să decidă situaţia conducerii TVR.

Noua lege a educaţiei: examen în clasa a VI-a şi bani de liceu

O programă aerisită, examene care cumulează mai multe materii şi ajutor de la stat pentru copiii săraci care vor să meargă la liceu. Asta promit, prin noua lege, mai-marii Ministerului Educaţiei.Primele examene serioase, care să cumuleze, pe de o parte limba română şi limbile străine, iar pe de altă parte ştiinţele (matematică, fizică, chimie, biologie), ar urma să fie susţinute la finalul clasei a VI-a, urmând ca, până în clasa a IX-a, copiii să adune suficiente competenţe pentru a decide dacă aleg munca sau continuarea studiilor.

Fără bani de Paşte, dacă nu vă actualizaţi datele la bănci

Mai aveţi la dispoziţie circa două săptămâni să vă reînnoiţi datele personale la instituţiile financiare. În caz contrar, conturile, cardurile şi alte operaţiuni vă vor fi blocate. În mai puţin de două săptămâni, majoritatea băncilor de pe piaţa românească vor bloca toate conturile pe care un client le are dacă acesta nu va merge să-şi actualizeze datele personale.

FINANCIARUL

Legea falimentului personal, o nouă măsură populistă a guvernului Boc: plăteşti 75% şi scapi de toată datoria.

Actul normativ iniţiat de PD-L prevede că persoanele fizice care iau credite de la bănci vor putea fi scutite de plata a 25% din suma datorată. "Prevederea va afecta serios rezultatele instituţiilor de credit", susţin surse bancare. Legea privind insolvenţa persoanelor fizice ar putea ajunge săptămâna viitoare în plenul Senatului şi are mari şanse să fie adoptată.

Declaraţia zilei "În perioada următoare veţi vedea că autorităţile locale vor cere falimentul unor dezvoltatori pentru că aceştia nu vor putea plăti impozitul pus pe clădire, de 1,5% din valoarea acesteia, şi nu vor putea obţine credite pentru a-l achita. Practic, la 100 de apartamente construite, un dezvoltator trebuie să dea ca impozit valoarea unui apartament şi jumătate", Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş-Goran, despre nivelul impozitului pe clădiri

Radu Gheţea: Lipseşte "apetitul" de a credita firmele

Orice solicitare trece prin zeci de filtre, iar un simplu litigiu cu un furnizor poate fi motiv de respingere, spune într-un interviu pentru "Financiarul" preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor. Dobânzile pentru lei vor scădea în 2010 atât la credite - circa 10%, cât şi la depozite - aproximativ 6%. Creditele în euro s-ar putea scumpi în scurt timp.

Reforma fiscală pe termen lung începe cu încă o comisie formată din miniştri

Un grup de lucru va stabili strategia pe trei ani, dar aceasta va putea fi modificată de următorul guvern. Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2011-2013, prevăzută în Legea responsabilităţii fiscale, va fi elaborată de un grup de lucru format aproape în întregime din miniştri conduşi de către cel al Finanţelor. Mediul de afaceri susţine că importanţa este modernizarea fiscalităţii şi nu doar stabilirea taxelor.

Cotaţia CDS-urilor a coborât la niveluri anterioare momentului Lehman Brothers

Sentimentul investitorilor a fost îmbunătăţit de rezultatul emisiunii de eurobonduri. Costul asigurării contra încetării plăţii la creditele pe cinci ani (CDS) pentru România a atins în aceste zile o cotaţie minimă, coborând în apropierea nivelului de 200 de puncte de bază, apropiat perioadei anterioare momentului Lehman Brothers.

Noua reformă a sistemului financiar al SUA autorizează lichidarea marilor bănci

Potrivit proiectului, Rezerva Federală îşi păstrează majoritatea atribuţiilor. După ce au fost cheltuite 700 mld. $, principiul "Too big to fail" îşi pierde valoarea. La 18 luni de la faliment, Lehman Brothers este gata să restituie o parte din datorii. "Niciodată contribuabilul american nu va semna pentru a sări în ajutorul unei instituţii financiare care reprezintă un risc sistemic", a asigurat senatorul democrat Chris Dodd, preşedintele comisiei bancare.

Esenţa noii reforme prevede "lichidarea ordonată" a structurilor al căror faliment nu a putut fi autorizat până acum, nici de Trezoreria SUA, nici de Rezerva Federală (FED). Alte puncte-cheie ale textului sunt crearea unei autorităţi de protecţie a consumatorilor, înfiinţarea unui consiliu al riscurilor sistemice şi de reglementare a părţilor obscure ale pieţei (fondurile speculative şi produsele derivate).

Gripa aviară, din nou o afacere profitabilă?

27,5 milioane de euro au fost cheltuiţi acum trei ani pentru H5N1

Din decembrie 2007, când ultimul focar de gripă aviară de pe teritoriul României a fost închis, am şi uitat că a existat un astfel de flagel pe plaiurile mioritice. Odată cu primele cazuri de gripă porcină de asta-vara, ne-au revenit în memorie găinile moarte şi oamenii în alb care ne tot "dezinfectau" la fiecare colţ de stradă.

GÂNDUL

Emil Boc combate criza cu măsuri vechi şi vorbe noi. Apoi cere "să lăsăm demagogia"

Într-o dezbatere solicitată de PD-L, prim-ministrul Emil Boc a făcut, ieri, un bilanţ al activităţii Executivului în lupta cu recesiunea economică. Grupul parlamentar democrat-liberal din Camera Deputaţilor s-a chinuit două săptămâni ca să organizeze "scena" pentru liderul partidului, tema dezbaterii fiind: "Necesitatea creării de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea mediului de afaceri din România

Traian Băsescu - la un pas de accident auto, în incinta centrului de spionaj al NATO, de la Oradea

Un centrul de spionaj al NATO (specializat în "culegere de informaţii din sursă umană") a fost inaugurat marţi la Oradea, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi a şefului Statului Major General, amiral Gheorghe Marin. Şeful statului a fost la un pas de un accident auto, chiar la sosirea în incinta clădirii de pe Calea Armatei Române.

Udrea vrea să înfiinţeze "un organism special" care să promoveze România, explicând că "şicanele nu vor mai fi aceleaşi" atât timp cât nu se va mai ocupa ea

"Vrem să creăm un organism special prin care să promovăm România pe pieţele internaţionale, un organism care să poată atrage şi bani privaţi. Şicanele nu vor mai fi aceleaşi câtă vreme nu mă voi ocupa eu de această structură", a afirmat Elena Udrea

Româncele au cumpărat genţi Louis Vuitton de 3,1 milioane de euro

Louis Vuitton este cea mai performantă marcă de lux de pe piaţa românească. Cifra de afaceri de la Bucureşti este cu 50% mai mare decât cea înregistrată la Budapesta

Chiar dacă numărul românilor care câştigă peste un milion de euro anual a scăzut de la 13.000 în 2008 la 10.000 anul trecut, iar unele mărci de lux au înregistrat scăderi de până la 20% ale vânzărilor, altele înregistrează cifre de afaceri de invidiat.

Masa de Paşte: miei de pe la noi, ouă din Lituania şi cozonac din Italia.

România este al treilea stat european în ce priveşte efectivele de oi, după Anglia şi Spania. De Paşte, preţul unui kg de miel în viu va fi între 12 şi 18 lei.

Bulgaria, Polonia, Lituania, Italia sau China sunt doar câteva dintre ţările de unde importăm mâncare de Paşte, dar nu numai. Astfel, de Paşte românii vor mânca şi 500.000 de cozonaci din import, în special din Italia, pe lângă cei 7 milioane dospiţi în cuptoarele locale. Nici majoritatea legumelor proaspete nu sunt din cele cultivate în ţară.

"Dictatorul" Geoană vrea să taie salariile celor care blochează plenul.

Urban: "Noul dictator, Mircea Geoană, face ce vrea! E frumos! De-acum încolo să vină la prezidiu şi să voteze singur legile".Geoană: "Cred că, într-un fel, ar trebui să se taie ziua de salariu pentru cei care vin la Senat să fumege vorbe".

Blocajul din Senat se menţine şi în această săptămână, după ce grupul parlamentar PD-L a refuzat din nou să voteze ordinea de zi stabilită în cadrul Biroului Permanent al camerei superioare.

10 miliarde euro - neregulile financiar-contabile ale instituţiilor publice în 2008.

339 de milioane de euro este suma prejudiciilor stabilite şi a sumelor incorect încasate la bugetele publice, în urma verificărilor Curţii de Conturi din 2009.Raportul public al Curţii de Conturi care sintetizează rezultatele celor 2.162 de verificări efectuate anul trecut, referitor la exerciţiul financiar 2008, relevă un fapt uluitor: totalitatea abaterilor constatate depăşeşte suma de 43 de miliarde de lei sau 10,16 miliarde de euro.

JURNALUL NAŢIONAL

Centrul Istoric a îngropat degeaba milioane de euro.

Lucrările de reabilitare a Centrului Istoric al Capitalei n-au fost terminate nici până-n ziua de azi. Au fost începute în 2006 şi urmau a fi finalizate în 2008. În plan erau 14 străzi, însă în patru ani s-a intervenit doar pe patru artere, însă nici aceste lucrări n-au fost autorizate, fiind făcute prost. Contractul dintre municipalitate şi firma spaniolă SEDESA a fost reziliat în 2009. Pentru acest proiect au fost puse la bătaie 30 de milioane de euro.

Proxeneţii germani declară război "peştilor" români.

Concurenţa dintre românii care şi-au deschis bordeluri în vestul Europei si proxeneţii locali a ajuns să fie traşată de către autorităţile germane. În urmă cu o săptămână, o reţea specializată în bordeluri itinerante, condusă de un timişorean, a fost desfinţată de către autorităţi, printr-o operaţiune germano-româno-spaniolă. Poliţiştii nemţi susţin că românii au prejudiciat statul german cu peste 3 milioane de euro, însă aceştia închid ochii atunci când vine vorba de proxeneţii locali.

O nouă cerere a PD-L, respinsă

Senatorii PD-L şi cei independenţi au cerut din nou în şedinta Biroului Permanent introducerea pe ordinea de zi a plenului a cererii de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. Prin votul majoritar al Opoziţiei, cererea a picat.

Resursele unui fond naţional de dezvoltare şi bugetul public

Două fonduri naţionale de dezvoltare (FND) reţin atenţia opiniei publice. Unul şi-a epuizat resursele în cursul exerciţiului bugetar din 2008; al doilea fond este în atenţia guvernului Boc. Primul FND s-a consituit pe baza, în principal, a banilor obţinuţi de România din vânzarea participaţiei statului în acţionariatul unei entităţi foarte valoroase, Banca Comercială Română.

ROMÂNIA LIBERĂ

Trei paşi simpli şi România iese din criza

Reluarea consumului este singura şansă pentru ca România să se întoarcă la creştere economică. Acest lucru a devenit limpede după ce economia europeană a dat rezultate sub aşteptări, lucru care înseamnă că exporturile nu-şi vor reveni foarte curând. Programele de până acum, cum ar fi "Prima Casă" sau "Rabla", au avut efecte mult sub aşteptări şi în România, şi în ţările dezvoltate.

Şcoală NATO de spionaj la Oradea

Abilităţile dovedite de ofiţerii români de informaţii, "în teren", au constituit un argument pentru deschiderea Centrului de Excelenţă al Alianţei în Bihor. Spionii Alianţei Nord-Atlantice (NATO) vor pleca în misiunile din Irak şi Afganistan după ce vor fi instruiţi la Oradea, la Centrul de Excelenţă în spionaj şi contraspionaj în domeniul "Humint&CI" (Human Intelligence and Counter Intelligence), inaugurat ieri în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari case de avocatură.

Primele zece firme au încasat 90 mil. euro. Liderul Ţuca Zbârcea a avut o rentabilitate de 58%. Primele cinci firme în topul încasărilor sunt Ţuca Zbârcea, NNDKP, Muşat, Boştină şi Popovici Niţu. Cele mai mari zece firme de avocatură de pe piaţa locală au încasat anul trecut venituri de 87,6 mil. euro, în scădere cu doar 1% faţă de anul precedent, aceasta fiind una dintre pietele cu cele mai mici scăderi din economie în 2009, cel mai greu an din ultimul deceniu, arată o analiză a ZF pe baza declaraţiilor anuale de venit depuse la Administraţia Financiară.

Directorii SIF-urilor spun că vor să se reinventeze

Conducătorii celor cinci SIF-uri, care administrează active cumulate de 1,9 mld. euro, susţin la unison că este necesară o schimbare a strategiei SIF-urilor, după ce ani la rând acestea s-au bazat mai mult pe dividendele încasate de la BCR şi BRD. "Trebuie să ne dăm seama că lumea s-a schimbat şi că trebuie să ne schimbăm şi noi", spune Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1).

Boc: Dacă nu am făcut reformă, de ce cursul este stabil?

Premierul Emil Boc a prezentat ieri în faţa Parlamentului un set de măsuri de relansare economică anunţate anterior. El a fost invitat să prezinte o strategie pentru salvarea locurilor de muncă, în condiţiile în care 440.000 de salariaţi au dispărut din economie, iar peste 22.000 firme au intrat în insolvenţă.

Cinci şefi din leasing schimbaţi într-un an

Căderea dramatică a pieţei de leasing, cu peste 70%, a dus la schimbarea a cinci şefi de companii de top în ultimul an, dar şi la scăderea puternică a salariilor executivilor care au rămas în această industrie. Cei cinci manageri care şi-au schimbat jobul sunt Adrian Alexe (CEO al Ţiriac Leasing), Claudiu Şendroiu (director executiv al Ţiriac Leasing), Mircea Dihel (CEO al OTP Leasing), Mihaela Mateescu (CEO al Raiffeisen Leasing) şi Claudiu Stănescu (CEO al BCR Leasing).

BNR: Restructurarea creditului Elenei Udrea la BRD a fost în regulă

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a transmis o notă Camerei Deputaţilor arătând că BRD nu a încălcat nicio normă bancară restructurând creditul de 2 milioane de euro pe care actualul ministru al dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, l-a contractat anterior. Punctul de vedere al BNR a venit ca urmare a unei solicitări a Comisiei de anchetă a Parlamentului privind activitatea ministrului turismului Elena Udrea în 2009.

Cât de mari sunt rezervele Băncii Naţionale faţă de dimensiunea economiei?

Rezervele BNR au ajuns să cântărească aproape cât o treime din economie, însă creşterea a fost alimentată în trecut de banii împrumutaţi de la bănci, iar mai apoi de la FMI. BNR are în prezent rezerve internaţionale (valută şi aur) de 32,4 miliarde de euro, cu 3,2 miliarde de euro mai mult decât la începutul crizei financiare locale în octombrie 2008, nivelul fiind considerat mai mult decât confortabil, însă ponderea în PIB arată că România se situează la niveluri comparabile cu Polonia şi Ungaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb