REVISTA PRESEI 17.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 septembrie 2012

ADEVARUL

Partidele de dreapta ARD etapele

Forţele de dreapta şi-au oficializat ieri coaliţia electorală, odată cu semnarea protocolului Alianţei România Dreaptă de către liderul PDL, Vasile Blaga, preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, şi Aurelian Pavelescu, din partea PNŢCD. Noua Republică, formaţiunea condusă de Mihail Neamţu, nu se află printre semnatari deoarece nu a finalizat procedurile de înregistrare ca partid, însă candidaţii săi se vor regăsi pe listele ARD. "Am trecut de la vorbe la fapte constituind adevăratul pol de centru-dreapta", a declarat Blaga. Acesta a adăugat că PNL nu mai poate reprezenta electoratul de dreapta, pentru că s-a topit în PSD şi a preluat maniera de lucru a acestui partid. Liderii noii coaliţii au precizat că în perioada următoare vor finaliza platforma-program, precum şi programul de guvernare.

Sună clopoţelul!

De la pici şi până la liceeni, elevii din România încep azi sezonul şcolar 2012-2013. Clasa pregătitoare şi Bacalaureatul profesional sunt modificările majore ale noului ciclu din învăţământ. Anul şcolar 2012-2013 începe azi, cu o săptămână mai târziu faţă de data anunţată iniţial. Practic, acest an şcolar are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 178 de zile lucrătoare. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni (33 de săptămâni - cursuri, 4 săptămâni - examenul de Bacalaureat). Cursurile claselor terminale se încheie la data de 31 mai 2013. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni (35 de săptămâni - cursuri, o săptămână - Evaluarea Naţională). Cursurile claselor a VIII-a se încheie la data de 14 iunie 2013. Tezele din semestrul I se susţin până la data de 30 noiembrie 2012, iar cele din semestrul al II-lea se vor da până la data de 25 mai 2013.

Unioniştii au ieşit în stradă. "Vin fasciştii", au strigat ruşii

Cu drapele tricolore şi scandând mesaje de unire cu România, peste o mie de persoane au mărşăluit paşnic în capitala Republicii Moldova. Chişinăul a fost împânzit ieri de forţe de ordine gata să intervină pentru a calma spiritele. Platforma Civică Acţiunea 2012 anunţase în ajun că va aduna peste 10.000 de participanţi la Marşul Unirii. Au venit însă puţin peste o mie, potrivit Poliţiei, sau aproape 7.000, după cum susţin organizatorii. Contramanifestanţii, circa 70 de persoane reprezentând partidele de stânga, au protestat în faţa Arcului de Triumf. Poliţiştii le-au interzis acestora să se apropie de traseul pe care îl urmau unioniştii. Şi-a făcut apariţia doar câţiva inşi, strigând în rusă: "Vin fasciştii!", dar şi liderul Partidului Patrioţii Moldovei, Mihail Garbuz.

Topul ţărilor cu cele mai mari rezerve de aur. Ce loc ocupă România

SUA, Germania şi Italia deţin cele mai mari rezerve de aur din lume. România se află şi ea în clasamentul realizat recent de World Gold Council (Consiliul Mondial al Aurului) pentru trimestrul al doilea din 2012. America se află pe primul loc în topul ţărilor cu cele mai mari rezerve de aur. Cantitatea de aur deţinută este de 8.133,46 de tone. Romania - locul 34. cantitatea de aur detinuta: 103,72 tone. In clasament, Romania se afla intre Grecia (111,75 tone) si Polonia (102,92 tone).

Rodipet, pe cale de resuscitare

Rodipet, companie de distribuţie a presei aflată în insolvenţă, ar putea fi repornită de AVAS prin preluarea datoriei către Fisc. După aproape trei ani de când a intrat în paragină, Rodipet ar putea avea din nou tarabele pline de ziare. Compania se află în atenţia Agenţiei pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care evaluează o posibilă readucere la viaţă. "Rodipet este una dintre companiile care au potenţialul de a fi reorganizate pentru a putea funcţiona din nou", a declarat Gabriela Dobrotă, şefa Direcţiei de Control, Analiză şi Strategie din cadrul (AVAS).

Cu cât mai vând imobiliarii casele

Dezvoltatorii şi agenţiile imobiliare au ieşit din nou cu locuinţele la mezat la târgul imobiliar "Project Expo", organizat la Sala Palatului, la sfârşitul săptămânii trecute. Preţurile pornesc de la 20.000 de euro, în cazul unei garsoniere, şi ajung la 1,3 milioane de euro, pentru o vilă în cartierul bucureştean Pipera. Un număr de peste 40.000 de locuinţe vechi şi noi din Bucureşti şi împrejurimi au fost puse la vânzare în perioada 14-16 septembrie la târgul imobiliar "Project Expo", preţurile propuse de agenţiile şi proprietarii prezenţi la expoziţie pornind de la 20.000 de euro. Cea mai bine reprezentată zonă din Bucureşti în cadrul târgului a fost cea de sud, patru agenţii imobiliare şi trei dezvoltatori având oferte în sectorul patru sau în localitatea Popeşti Leordeni.

Vremuri grele pentru bănci. 20% din şefii BCR pleacă acasă

Criza se simte şi la bănci, care încep să reducă numărul de angajaţi. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, Constantin Paraschiv spune că 20% din personalul de conducere al BCR va pleca, iar la Generali, aproape o treime din salariaţi vor fi disponibilizaţi. Aproape o treime din angajaţi pleacă de la Generali şi de la Royal Bank of Scotland, iar de la BCR 5% din angajaţi şi 20% din şefi dispar de pe statele de plată. "Generali încearcă să reducă numărul de personal de la 700 la vreo 500. La BCR, prin schimbarea managementului, noul şef se pare că a dispus reducerea personalului de execuţie cu 5%, iar a personalului de conducere cu 20%. La RBS, din datele pe care le avem noi se pare este vorba despre concedierea a 300 de salariaţi dintr-un total de circa 1.000 de angajaţi", a declarat pentru România TV Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci Constantin Paraschiv.

Iranul recunoaşte că este implicat în conflictul din Siria

Iranul a recunoscut în mod oficial că membri ai Corpului Gărzilor Revoluţiei Islamice au acordat asistenţă Siriei, oferind "ajutor intelectual şi consiliere", informează Euronews. "Din cauza situaţiei speciale din Siria şi Liban, un număr de membri ai forţelor Qods au fost prezenţi în acele ţări, însă asta nu înseamnă că avem prezenţă militară acolo", a declarat generalul Mohammad Ali Jafari în cadrul unei conferinţe de presă. Jafari a declarat că Iranul îşi va schimba politica şi va oferi Siriei ajutor militar dacă va fi atacată, scrie Reuters. Statele occidentale şi opoziţia siriană au suspectat mult timp Iranul că are trupe în Siria, dar Teheranul a negat.

CAPITAL

Zona Euro se pregăteşte pentru cel mai mare bailout din istorie

Banca Centrală Europeană va cumpăra bonduri suverane şi va deveni şefa tuturor băncilor comerciale din zona euro. În câţiva ani, va fi şi instituţia financiară centrală a "Statelor Unite ale Europei". Germania a decis: Grecia rămâne în zona euro! Cel puţin pentru moment sau până când autorităţile germane vor decide altceva. Până atunci, Banca Centrală Europeană (BCE) are liber la cumpărat obligaţiuni suverane ale statelor din interiorul zonei euro. Fără limită. Cu alte cuvinte, are liber la "tipărit" bani virtuali.

CONFUZIE Cine mai are voie să asigure case în România

Oare mai ştie cineva exact ce trebuie făcut pentru a-şi asigura locuinţa în condiţii perfect legale? Ce paşi trebuie urmaţi? Capital răspunde la aceste întrebări după ce a văzut cum stau lucrurile "la faţa locului". < Înainte de a veni la noi să vă faceţi o asigurare facultativă, trebuie să încheiaţi o poliţă obligatorie. Ba nu, colega, domnul îşi poate face o asigurare facultativă şi înainte de a o avea pe cea obligatorie. > Acesta este un dialog real între două angajate ale unei foarte mari societăţi de asigurare din România. Cele două nu au reuşit să se pună de acord nici când a venit vorba despre posibilitatea de a încheia o poliţă obligatorie printr-un partener contractual al companiei respective. De unde toată această confuzie? Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis recent să schimbe regulile privind emiterea poliţelor de asigurare pentru locuinţă.

Care este cea mai puternică femeie din industria media

Una dintre cele mai puternice femei din lume nu este nici directorul executiv al unei mari corporaţii, nici şef de stat, ci o reputată jurnalistă, scriu cei de la "Business Insider". Este vorba de Jill Abramson, editor executiv la New York Times, care a fost numită recent a cincea cea mai puternică femeie din lume de revista Forbes. Ea ocupă locul 64 pe lista celor mai puternici oameni din lume, întocmită tot de Forbes. "În doar un an de când a preluat şefia editorială la New York Times, Jill Abramson a reuşit să dea o nouă faţă publicaţiei care apare de 161 de ani printr un makeover digital. Chiar şi cu plata per vizualizare, NYT a reuşit să adune peste jumătate de milion de abonaţi şi peste 40 de milioane de vizitatori unici pe lună", motiva Forbes poziţia ei din top.

Ce nu ştiai despre cel mai popular metal preţios din lume

Întreaga cantitate de aur extrasă până acum din Pământ cântăreşte de 16,5 ori mai mult decât Turnul Eiffel din Paris şi ar putea fi depozitată în 120 de containere de transport standard. Valoarea de piaţă actuală a aurului disponibil la nivel global este de 8.000 mld. dolari. Transformată în bancnote de un dolar s-ar putea umple circa 18 dintre cele mai mari petroliere ale lumii. Cu tot aurul disponibil la nivel global s-ar putea acoperi o suprafaţă de mărimea Elveţiei în foiţă de aur. Cu 60 de tone de aur s-ar putea realiza un fir îndeajuns de lung încât să fie întins de la Pământ la Soare. Consumul anual de aur sub formă de bijuterii echivalează cu 26 de milioane de ceasuri de aur. Anual, 46 de tone de aur se utilizează pentru realizarea a circa 25 de milioane de coroane dentare şi plombe.

CURENTUL

Ponta şi Antonescu pregătesc marşul huiduielilor pentru Merkel şi Barroso

În timp ce Victor Ponta se angajează astăzi la Bruxelles, în faţa preşedintelui Comisiei Europene, să ducă la bun sfârşit îndeplinirea celor 11 puncte de pe lista dictată în vară de Jose Manuel Barroso, colegii săi de partid şi alianţă pregătesc un marş anti-european, al huiduielilor, cu care să-i întâmpine pe liderii Europei reuniţi la Bucureşti în a doua parte a lunii pentru Congresul Partidului Popular European. Câtă ipocrizie din partea lui Victor Ponta care astăzi are pretenţii să fie tratat ca un lider european , în timp ce pune la cale organizarea unei manifestaţii care nu are nicio legătură cu democraţia, fiind doar o manevră populistă, naţionalistă şi anti-europeană, menită să aducă voturi USL în alegeri!

Consilierul lui Crin, Roşca Stănescu, anunţa arestări în Guvernul Ponta

Consilierul lui Crin Antonescu, ziaristul Sorin Roşca Stănescu, viitor candidat pe listele USL , dezvăluie pe un portal de ştiri că în Guvernul României "miroase a puşcărie" şi că în curând vor urma arestări. Toate acestea ar fi cauzate de privatizarea Oltchim, acolo unde se ciocnesc mai multe interese . Astfel, SRS anunţă că afacerea Oltchim riscă să explodeze precum o mămăligă iar vinovat despre acest lucru este Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţie care se subordonează Ministerului Economiei condus de liberalul Daniel Chiţoiu , până mai ieri preşedinte interimar la PNL. Deşi nu este nominalizat direct, presiunea pe Vulpescu vine în baza unui document prezentat săptămâna trecută la OTV de către Dan Diaconescu care ar arăta că şeful OPSPI ar fi încheiat în iulie un contract de consultanţă de 250.000 cu concernul germano-polonez PCC SE, acţionar minoritar la Oltchim şi interesat direct în procesul de privatizare.

"Boul sinistru" Freciu - executat silit din cauza elicopterului cumpărat la ordinul lui Vîntu

Sorin Freciu, unul din oamenii de încredere ai lui Sorin Ovidiu Vîntu va răspunde cu averea proprie pentru un împrumut de 13 milioane de lei, făcut pentru achiziţionarea unui elicopter special, destinat transmisiilor de televiziune. SOV i-a ordonat, iar Sorin Ovidiu Freciu a executat ordinul , la mai puţin de o săptămână de când Vîntu, nervos că Freciu nu-şi îndeplinise o altă sarcină trasată, îl numise "un bou sinistru" şi ameninţase că-l va da afară. Freciu n-a plătit ratele creditului la timp, şi după mai multe păsuiri, banca a deschis procedura de executare silită, urmând s-şi recupereze prejudiciul din garanţiile depuse, inclusiv din vânzarea elicopterului folosit de Realitatea TV.

CURIERUL NATIONAL

Sunt stocurile strategice de cereale o soluţie?

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, spune că este deschis propunerii lansate de către preşedintele Franţei, François Hollande, referitoare la crearea unor stocuri strategice de cereale care să poată fi folosite împotriva creşterii de preţuri la nivel global. Olteanu (UNPCPR): Este normal să existe un stoc-tampon din produse cerealiere cu rolul de a tempera unele tendinţe de forţare a pieţei cerealelor. "Acesta ar putea fi folosit şi ca stoc-tampon pentru prevenirea unei crize alimentare"

Marc Faber: Politica monetară a SUA va distruge lumea

Investitorul elveţian spune că Rezerva Federală Americană, tipărind bani, va precipita o prăbuşire a sistemului financiar. Relaxarea monetară nelimitată loveşte în oamenii săraci şi nu susţine decât preţurile inflamate ale activelor celor bogaţi. Băncile centrale sprijină o economie a luxului şi privilegiilor, însă contribuie la vătămarea celei mai mari părţi a economiei.

Oficialii speră în venirea unui investitor care să creeze locuri de muncă în Câmpia Turzii

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, şi-a exprimat vineri speranţa că în decurs de o săptămână va putea fi adus un investitor care să creeze locuri de muncă pentru zona Câmpia Turzii. "Sperăm ca în maxim o săptămână să aducem o investiţie care să creeze locuri de muncă în zona Câmpia Turzii", a afirmat Liviu Pop. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

EVENIMENTUL ZILEI

Explozia de la metrou. N-a fost vina lui "Dorel"

Planurile de pe hârtie ale reţelelor de conducte nu corespund cu ce se află în subteran. Flăcările care au izbucnit, vineri seara, pe un tronson de lucru al magistralei V de metrou din cartierul Drumul Taberei readuce în atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) problema siguranţei oamenilor care locuiesc prin preajma şantierelor. Un inginer constructor a explicat, pentru EVZ, că în cazul incendiului din Drumul Taberei, "Dorel" poate fi nevinovat. "Planurile de subteran, care sunt de acum 15 - 20 de ani, au fost făcute pe repede- înainte. Am întâlnit multe cazuri în care ce era dedesubt nu corespundea cu hârtia. Şi nu e vina lui", a spus inginerul, care a mai precizat că s-a mai confruntat şi cu situaţia în care planurile au fost pierdute, fiind de negăsit, muncitorii fiind nevoiţi să sape "la ghici" şi să se expună unor pericole de explozie a conductelor de gaz.

Ultima zi de depunere a ofertelor la Oltchim. Mâine va avea loc licitaţia cu strigare

Astăzi este ultima zi în care se mai pot depune oferte de participare la licitaţia pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea. Caietul de sarcini a fost cumpărat de 13 companii, iar statul se aşteaptă să primească cel puţin trei oferte ferme, după cum a declarat preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu. Împreună cu pachetul majoritar de acţiuni, de 54,8% din acţiunile societăţii, vor fi scoase la vânzare şi 56% din datoriile acesteia, mai precis cele ale AVAS şi Electrica SA, însumând 1,8 miliarde de lei. Valoarea de piaţă a pachetului de acţiuni este de 133,5 milioane de lei (circa 29 milioane de euro), luând în calcul ultimele cotaţii bursiere.

EXCLUSIV EVZ. Miracolul de la Ciuperceni! Dragnea a înviat morţii la referendum

Revoltă împotriva fraudelor: peste 170 de persoane s-au trezit semnate în fals pe listele electorale. Chiar şi răposaţii, vreo 30. "M-am crucit când am văzut că tata şi cu mama s-au sculat din groapă!" Reporterii EVZ au descoperit în "patria" lui Liviu Dragnea, şeful Consiliului Judeţean Teleorman, acuzat că a fost centrul de comandă al fraudării referendumului naţional din 29 iulie, cum au reuşit morţii şi orbii să semneze că au votat pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ba, mai mult, localnicii povestesc că "s-a furat pe ruptelea" şi la alegerile locale din data de 10 iunie 2012.

JURNALUL NATIONAL

Adrian Năstase îi demască pe cei care încearcă să "re-scrie" istoria în beneficiul lui Traian Băsescu

Adrian Năstase a postat pe blog un nou articol, intitulat "Traian Băsescu şi federaţia de state naţiuni. Memoria scurtă a unor colegi...". "Unul dintre foştii membri ai cabinetului pe care l-am condus afirma, zilele acestea, admirativ, că Traian Băsescu a fost primul, în România, care a vorbit despre Uniunea Europeană ca viitoare federaţie şi despre necesitatea acestui proiect. Era şi o trimitere la propunerea lui Manuel Barroso formulată în discursul său din 12 septembrie, de la Strasbourg, despre "Starea Uniunii", în care prezenta ideea unei Uniuni Europene - ca "federaţie a statelor-naţiuni". M-a mirat că fostul meu coleg, membru al Grupului de la Cluj, participant la "scrierea" istoriei în perioada 2001-2004, încearcă să o "re-scrie", acum, în beneficiul lui Traian Băsescu!", scrie Adrian Năstase pe blog.

Privatizarea Oltchim a intrat în linie dreaptă. Cine e de vină pentru situaţia dezastruoasă a combinatului

Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a intrat în linie dreaptă, licitaţia pentru pachetul de 54% din acţiuni şi creanţele de 400 de milioane de euro către AVAS şi Electrica urmând a a avea loc pe 18 septembrie. Depunerea de oferte se închide luni la ora 12.00, iar Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a anunţat că aşteaptă trei oferte ferme. Privatizarea vine în condiţiile în care salariaţii nu şi-au mai încasat salariile de câteva luni şi protestează de aproape două săptămâni, în vreme ce Electrica a notificat că va întrerupe alimentarea cu energie. Dacă săptămâna trecută Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, anunţa că un număr de 12 investitori au cumpărat caietul de sarcini, privatizarea a intrat într-un impas din cauza mai multor piedici de natură legală.

Gazele de şist, pericol pentru sănătate şi mediu

Un studiu al UE arată că orice exploatare trebuie să aibă studiu de impact, iar extracţia ar trebui permisă numai sub condiţii stricte. Exploatarea gazelor de şist poate duce la contaminarea pânzei freatice, a apei de suprafaţă şi a aerului, iar pentru fiecare zăcământ trebuie realizat în mod obligatoriu un studiu de impact, potrivit unui raport oficial realizat pentru Uniunea Europeană. Raportul arată că riscul de declanşare a unor cutremure este redus , dar extracţia gazelor neconvenţionale prin metoda fracţionării hidraulice necesită mult mai mult teren decât extracţia gazelor clasice, deşi se produce mai puţin. De asemenea, se consumă foarte multă apă, se constată un trafic foarte mare pentru pregătirea puţurilor şi în faza de fracţionare, ca şi un risc mare pentru biodiversitate.

Cât câştigă străinul cu cele mai mari venituri din România

Străinul care a încasat anul trecut cele mai mari venituri nete aici, a făcut din imobiliare 5,5 milioane de euro. Nerezidenţii care-l urmează în topul banilor făcuţi în România au câştigat tot din acelaşi domeniu. Cele mai mari venituri nete obţinute în România de un străin au fost încasate de o persoană din Bucureşti din înstrăinarea unor bunuri imobile. Acesta a obţinut anul trecut, potrivit informaţiilor remise ECONOMICA.NET de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) 23,6 milioane de lei (5,57 milioane de euro la cursul mediu al BNR din 2011). Cu un an în urmă, nerezidentul cu cele mai mari venituri din ţara noastră a încasat cu aproximativ 50% mai puţin, mai exact 11,8 milioane de lei (2,8 milioane de euro la cursul mediu BNR din 2010) din avocatură.

Cum ne scumpesc viaţa americanii şi europenii

Banca centrală a SUA, Federal Reserve, s-a lansat într-o nouă rundă de quantitative easing. Vrea să tipărească 40 de miliarde de dolari pe lună cu care să cumpere titluri securitizate garantate cu active. Programul Fed, spre deosebire de cele anterioare, nu are nicio limită cantitativă sau de timp, şi oficialii băncii au anunţat că o să îl ţină în viaţă până când şomajul scade. Ce înseamnă asta pentru restul lumii? Un dolar mai slab şi preţuri mai mari ale mărfurilor, de la petrol până la cereale şi metale. Cu alte cuvinte, o viaţă mai scumpă peste tot în lume. Europenii vor şi ei să ţină isonul.

NATIONAL

"Perversa" lui Macovei: Un reprezentant al societatii civile, sef la MAI

Nici macar "igasizarea" fortata nu a avut darul de a produce atata panica printre angajatii Ministerului de Interne! Iar zvonul ca este foarte posibil ca Mircea Dusa sa fie schimbat chiar inainte de alegeri a provocat frisoane celor din sistem. Coalitia guvernamentala de la Bucuresti pare sa fi capitulat neconditionat in fata doleantelor "Inaltei porti" de la Bruxelles. Iar printre "canoanele" impuse de conducatorii Comisiei Europene se numara si numirea unui reprezentant al societatii civile la sefia Ministerului de Interne. Conditie obligatorie pentru ca Romania sa nu sufere umilinta de a avea alegerile din decembrie supravegheate oficial.

A venit toamna! Pregatiti-va de razboi!

Israelul va ataca Iranul. O armada multinationala este comasata in Golf Persic, in timp ce Israelul face ultimele pregatiri pentru a ataca facilitatile nucleare ale Iranului. 25 de natiuni prezente in Golf cu nave de razboi, crucisatoare, distrugatoare si portavioane au inceput cel mai mare "exercitiu" militar care va dura 12 zile, o demonstratie de forta pentru Iran, in caz ca va vrea sa inchida Stramtoarea Ormuz. Toate tentativele americano-britanice, la cel mai inalt nivel militar si al serviciilor secrete, de a determina Israelul sa renunte la atac, au esuat. Armada din Golf are misiunea de a impiedica Iranul sa mineze ruta de transport a petrolului prin Ormuz, pe unde trec zilnic 18 milioane de barili, 35% din cantitatea de petrol a lumii transportata maritim.

PUTEREA

Ambasadele americane încep evacuarea

Autorităţile americane au luat decizia evacuării personalului diplomatic şi nediplomatic neesenţial din Tunisia şi din Sudan, şi le-au cerut tuturor cetăţenilor americani să evite să călătorească în aceste ţări, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat. "Având în vedere situaţia securităţii la Tunis şi la Khartoum, Departamentul de Stat a ordonat retragerea tuturor familiilor şi membrilor de personal neesenţiali de la reprezentanţele diplomatice din aceste două oraşe", a precizat Victoria Nuland, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. "De asemenea, cetăţenii americani sunt sfătuiţi să nu călătorească în aceste ţări", a mai adăugat ea.

Cathedral Plaza rămâne în picioare

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au respins, ca neîntemeiată, cererea reprezentanţilor catedralei "Sf. Iosif" de demolare a Cathedral Plaza, proiect realizat de Millennium Building Development. În plus, instanţa a obligat reclamanta să plătească pârâtei suma de 10.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată. Reprezentanţii Millennium Building Development precizează într-un comunicat că firma va continua să facă toate demersurile legale necesare pentru a împiedica acţiunile reprezentanţilor Catedralei "Sf. Iosif" privind demolarea clădirii CathedralPlaza. Compania aminteşte că reprezentanţii lăcaşului de cult şi-au dat iniţial acordul pentru construcţia CathedralPlaza. Litigiul a început în aprilie 2006.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu preşedintele Partidului Forţa Civică. Mihai Răzvan Ungureanu: "Traseismul este o temă falsă"

Uşile Partidului Forţa Civică rămân deschise şi pentru alţi politicieni care vin din alte partide, fiindcă potrivit lui Mihai Răzvan Ungureanu formaţiunea sa are nevoie de astfel de oameni cu experienţă. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, 44 de ani, noul lider al Partidului Forţa Civică, consideră că "traseismul este o temă falsă" pentru noua Alianţă România Dreaptă, pe care membrii acesteia o pot exploata doar pentru a-şi "submina propria construcţie politică". Pentru fostul prim-ministru priorităţile Alianţei sunt altele: "Să producă un program politic, un program de guvernare şi candidaturi solide pentru a câştiga alegerile".

Cristi Puiu: "Marga a fost pus în funcţie cu misiunea clară să distrugă tot ce a făcut Patapievici". Viziunile noului şef al ICR

Andrei Marga şi-a prezentat programul de "guvernare" al ICR în ziarul "Ziua de Cluj", aruncând şi mai mult în ceaţă soarta culturii naţionale şi a promovării sale. Dezicându-se de vechiul "regim" al lui Horia Roman Patapievici, înscăunatul în absenţă, căci n-a catadicsit să se prezinte în comisia de cultură a Parlamentului, propune promovarea cu precădere a operelor şi autorilor "validaţi", care să corespundă gustului "majorităţii" populaţiei, şi mai puţin a experimentului. "ICR s-a preocupat, în ultimii ani, să etaleze noi experimente, dar eşecurile nu sunt mai puţine decât reuşitele.

Iniţiator al unui ONG cu nume similar, avocatul Piperea cere iniţiatorilor să schimbe numele Alianţei România Dreaptă

Avocatul Gheorghe Piperea, iniţiator alături de alţi 10 membri fondatori ai Asociaţiei România Dreaptă, solicită Monicăi Macovei, lui Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Theodor Baconski, Valeriu Stoica şi lui Mihail Neamţu, iniţiatori ai unei Alianţe România Dreaptă, schimbarea numelui acestei formaţiuni, acuzându-i de lipsă de etică. Avocatul Gheorghe Piperea va acţiona în instanţă recent înfiinţata Alianţă România Dreaptă, dacă iniţiatorii acesteia aceasteia vor continua să folosească un nume deja înregistrat de o organizaţie non-guvernamentală, anume cel al Asociaţiei România Dreaptă, iniţiată de avocat, alături de alte zece persoane. Gheorghe Piperea a trimis o scrisoare deschisă liderilor platformei de centru dreapta ce au înfiinţat alianţa. Pipera consideră folosirea numelui un furt de identitate.

ZIARUL FINANCUAR

Economia stă pe o piramidă inversată: 3,1 milioane de salariaţi din privat susţin 15 milioane de bugetari, copii, pensionari şi asistaţi social. Este sustenabil modelul de organizare a României?

Un număr de 5,3 milioane de pensionari, 4 milioane de copii şi adolescenţi sub 18 ani, 1,2 milioane de bugetari, 400.000 de angajaţi din companiile de stat şi sunt susţinuţi din contribuţiile, taxele şi impozitele plătite de cei 3,1 milioane de angajaţi rămaşi în mediul privat. La aceştia se adaugă cei 3-4 milioane de români care practic nu se regăsesc în nicio statistică, muncind fie la negru, fie în agricultura de subzistenţă. Unde se duce România cu acest model? A rămas în folclor declaraţia preşedintelui Traian Băsescu din mai 2010, în momentul în care a anunţat tăierea sala­riilor şi a pensiilor: "Statul arată aşa, ca un om foarte gras care s-a căţărat în spatele unuia foarte slab şi subţirel, care este economia românească".

Oltchimul nu e nimic altceva decât un FNI, făcut la nivel de stat. Toţi miniştrii au dormit liniştiţi pasându-şi unul altuia combinatul, până a explodat

Ce ghinion pentru guvernul Ponta să intre în alegeri având pe cap situaţia explozivă de la Oltchim, unde un oraş întreg trăieşte din combinatul chimic. Asta înseamnă voturi, iar dacă până în decembrie nu rezolvă situaţia, Oltchimul va fi o piatră de gâtul USL-ului. Ponta cu ai săi miniştri Chiţoiu (ministrul economiei), Pop (dialog social) şi cu Remus Vulpescu, şeful participaţiilor statului, încearcă să rezolve în câteva luni, dacă pot, ceea ce nu s-a făcut în ultimul deceniu. Nici un predecesor de-al lui Ponta din această perioadă nu a dorit să îşi bată capul cu Oltchim. Tăriceanu, Boc, Ungureanu a stat prea puţin pentru a înţelege ceva, şi-au pus ochelarii de cal, dopuri în urechi ca la Formula 1, şi nu au vrut să se atingă de Oltchim pentru că sărea în aer.

Sumele enorme promise de BCE şi Fed investitorilor calmează pieţele. Măsurile concrete de stimulare a economiilor şi de luptă contra crizei întârzie să apară

Investitorii jubilează cu gândul la sutele de miliarde de dolari şi euro cu care cele mai influente bănci centrale din lume, BCE şi Rezerva Federală americană (Fed), au promis din nou că vor hrăni pieţele pentru a le calma şi câştiga timp şi spaţiu de manevră în lupta cu turbulenţele economice, sociale şi financiare din zona euro şi SUA. Însă, aşa cum criza datoriilor a demonstrat, orice cheltuială trebuie să aibă o limită, politicienii trebuie să înlocuiască cu soluţii permanente măsurile costisitoare ale celor două bănci centrale. Dar politicienii se împotmolesc în amănunte în Europa, iar în SUA par că nu iau în seamă avertismentele că programele de ajustare cantitativă lansate de Fed nu revigorează suficient economia şi accentuează inegalitatea în distribuirea averilor. Între timp, Spania îşi netezeşte cu noi reforme drumul spre un bailout.

Conflictul sino-japonez: Sediile Toyota şi Panasonic, atacate în China. SUA se tem de un război

Pentru a doua zi consecutiv, mii de manifestanţi chinezi au defilat astăzi în mai multe oraşe pe fondul tensiunii crescând între China şi Japonia în legătură cu suveranitatea insulelor Diaoyu-Sankaku din Marea Chinei. Sediile companiilor japoneze Toyota şi Panasonic au fost atacate de manifestanţi, în vreme ce Japonia a cerut Chinei să-i protejeze cetăţenii. Conflictele actuale din Asia, mai ales cel dintre China şi mai multe ţări din regiune ar putea declanşa un război, dacă guvernele în cauză continuă provocările, a declarat astăzi ministrul american al apărării, Leoan Paneta, citate de Les Echos. Paneta va face o vizită şi în China pe fondul tensiunilor fără precedent în ultimii ani dintre cele două ţări.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb