REVISTA PRESEI 18.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 februarie 2016

ADEVARUL

Bacteria ucigaşă de la Argeş a omorât bebeluşi după ce a fost tratată greşit

Zeci de copii cu problemele digestive care au ucis până acum trei prunci sunt internaţi în spitalele din Argeş. Tot de aici au fost aduşi şi bebeluşii internaţi în stare gravă la Spitalul bucureştean "Marie Curie". Trei au murit până acum. Specialiştii spun că micuţii au fost trataţi greşit în spitalul de pediatrie din Piteşti. Miercuri s-a aflat că în spitalele din judeţul Argeş sunt de fapt internaţi 42 de copii cu forme uşoare şi medii ale bolii diareice de care suferă şi micuţii aduşi săptămâna trecută la Bucureşti. Cât priveşte tratamentul administrat micuţilor internaţi iniţial în Argeş şi aduşi ulterior la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, tot mai mulţi specialişti confirmă faptul că iniţial ar fi fost trataţi greşit şi cel mai probabil asta ar fi dus şi la moartea a trei dintre ei. Mai exact, acestora li s-a administrat antibiotic, ceea ce a fost total contraindicat, potrivit experţilor.

Iohannis, reacţie ciudată în cazul Antena 3

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, abordarea "heirupistă" a ANAF la evacuarea trustului Intact, spunând că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru "banale motive administrative". Reacţia preşedintelui este surprinzătoare, în condiţiile în care, de dimineaţă, premierul Dacian Cioloş a susţinut în plenul Senatului că ANAF n-a făcut altceva decât să pună în aplicare o decizie a Justiţiei. "În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă", a declarat preşedintele la Biblioteca Centrală Universitară, înaintea unei dezbateri.

Dramoleta Antenelor

De la Mihai Gâdea la Florina Cercel, de la Florin Piersic la Mircea Badea, românii vor trebui musai să protesteze masiv faţă de decizia ANAF de a evacua din luxoasele sedii pe care le deţine la Bucureşti trustul INTACT. Un imperiu mediatic construit prin jaf, corupţie, fraudă, şantaj, trafic de influenţă plus alte câteva malversaţiuni. Toate în defavoarea şi paguba Statului român. Toate fiind fapte ale magnatului cu origini profunde în fosta Securitate pe nume Dan Voiculescu. Scopul construcţiei acestuia fiind jaful, corupţia, frauda, şantajul, traficul de influenţă. Şi multe altele Domenii în care era expert patronul, profesorul cunoscut unei Românii întregi sub numele legendat de Felix. Imperiul "greu de ucis", cum tot dna Lucia Hossu a edictat, trebuie salvat cu orice preţ. Fie şi cu acela al unor ample mişcări populare dirijate. Stimulate, regizate, plătite.

Cad primele capete după dezvăluirile făcute de poliţistul Marian Godină

Scandalul declanşat la Braşov, după dezvăluirile făcute de poliţistul Marian Godină încep să producă efecte. După ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a anunţat că se vor face cercetări pe tema unor posibile fapte de favorizare a unor persoane, consilierul judeţean Luana Minea şi-a dat demisia ieri din cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Braşov.

Cel puţin 28 morţi şi 61 de răniţi, în urma unui atentat la Ankara

Cel puţin 28 persoane au murit, iar alte 61 au fost rănite în atentatul comis miercuri seară în centrul oraşului turc Ankara, anunţă surse citate de ziarul Hurriyet, potrivit Mediafax.Bilanţul prezentat anterior de guvernatorul metropolei Ankara, Mehmet Kiliclar, era de 18 morţi şi 45 de răniţi. Explozia produsă miercuri seară a vizat autocare militare care erau oprite la un semafor, anunţă armata turcă, citată de site-ul agenţiei Reuters, transmite Mediafax. Un vehicul încărcat cu explozibil s-a apropiat de autocare militare oprite la un semafor, în centrul oraşului Ankara. Atentatul a avut loc în apropierea sediului Statului Major general al armatei turce, nu departe de Guvernul şi Parlamentul Turciei. Armata turcă nu a precizat câţi militari se aflau în autocarele vizate.

Înţelegerea dintre Rusia şi Arabia Saudită salvează pe uşa din dos producătorii americani de petrol de şist

Rusia şi Arabia Saudită au făcut un prim pas pentru a opri scăderea preţurilor petrolului prin parafarea unei înţelegeri care să blocheze producţia la nivelurile-record din luna ianuarie. Însă dacă cele două state au succes, iar cotaţiile ţiţeiului urcă la 50 de dolari pe baril, atunci peste 4.000 de sonde din Texas, Oklahoma şi Dakota de Nord abia aşteaptă să intre în funcţiune, scrie Bloomberg. Mai mult, o recuperare a preţului ar fi efectiv o salvare pe uşa din dos a producătorilor americani care extrag hidrocarburi din zăcăminte neconvenţionale. În acest moment, Rusia şi Arabia Saudită extrag zilnic peste 10 milioane de barili, iar SUA se află pe locul al treilea cu 9 milioane de barili. Rusia s-a înţeles cu Arabia Saudită, Venezuela şi Qatarul în privinţa menţinerii producţiei actuale, dar cu condiţia ca şi alte state să participe.

Inculparea lui Nicolas Sarkozy , un obstacol pentru reîntoarcerea fostului preşedinte la Élysée

Fostul preşedinte francez, conservatorul Nicolas Sarkozy, a fost inculpat sub acuzaţia de " finanţare ilegală" a campaniei sale electorale din 2012. Această punere sub acuzare în cadrul afacerii numite "Bygmalion" ar putea compromite planurile lui Sarkozy pentru alegerile prezidenţialele de anul viitor. După ce a stat mai multe ore în biroul judecătorului de instrucţie, fostul preşedinte de dreapta al Franţei a fost inculpat sub acuzaţia de "finanţare ilegală" a campaniei de acum 4 ani. Magistratul îl acuză pe Sarkozy că şi-a falsificat conturile de campanie pentru a ascunde o depăşire a plafonului legal de cheltuieli cu peste 22 de milioane de euro. Ancheta Bygmalion, după numele firmei care organiza întâlnirile din campania lui Sakozy, vizează un sistem de facturi false creat pentru a ascunde depăşirea explozivă a plafonului legal al cheltuielilor pentru campania prezidenţială, fixat la 22,5 milioane de euro.

BANCHERUL

Doua bănci au fost sancţionate de BNR pentru nerespectarea regulamentelor si ordinelor de prudenţialitate

Doua bănci au fost sancţionate de BNR, la finalul anului trecut si începutul acestui an, cu amenzi in valoare de 9.000 de lei si un avertisment scris pentru încălcarea unor norme prudenţiale stabilite de regulamentele băncii centrale. Cele doua bănci se alătura altor trei amendate anul trecut de BNR: OTP Bank, Marfin Bank si Idea Bank, aceasta din urma primind cele mai drastice sancţiuni. Prima banca sancţionata a primit in luna noiembrie 2015 doua amenzi, de 5.000, respectiv 4.000 de lei, prin ordin al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, responsabilul cu supravegherea băncilor.

BNR a prezentat statisticile care contrazic afirmaţiile politicienilor

BNR a prezentat ultimele statistici aferente lunii decembrie 2015 privind creditele ipotecare, care contrazic declaraţiile politicienilor susţinători ai legii privind darea in plata a caselor ipotecate, potrivit cărora aceasta s-ar adresa unui număr de 800.000 de romani cu credite, din care sute de mii ar avea probleme la plata ratelor. Realitatea statisticilor BNR este însă foarte diferita. Astfel, exista doar 474.420 de persoane fizice care la finalul lui 2015 aveau credite ipotecare, imobiliare sau de consum garantate cu un imobil, in valoare totala de 77,27 miliarde lei. Doar 6,5% dintre aceştia, mai exact 31.015 de persoane aveau restante de peste 30 de zile la plata ratelor, cei mai mulţi, respectiv 17.572, având întârzieri de peste 91 de zile. Dintre aceştia, 5.230 se afla in procedura de executare silita a locuinţelor ipotecate in favoarea băncilor. Nu este vorba, aşadar, de sute de mii de romani care au probleme sa-si plătească ratele si care ar putea beneficia de legea care le permite sa predea casa băncii si ei sa scape de datorii, cum afirma politicienii.

CURENTUL

Deşi vrea jurnaliştii la puşcărie, ieri a fost evacuată din Senat din dragoste pentru Antene

După ce Cristiana Anghel şi-a dat doctoratul în impostură aproape plângând pentru libertatea de exprimare a presei de la tribuna Senatului, nemaisuportându-i proasta creştere, şeful ei de partid, Călin Popescu Tăriceanu a cerut chestorilor s-o dea afară din sală. Precupeaţa din Parlamentul României, după cum o numea Radu Tudor pe blogul personal, a cuvântat de la tribuna Senatului despre notificarea trimisă de ANAF, conform legii, Antenelor: "Să pui pumnul în gură presei este inadmisibil. Totuşi presa este câinele de pază al democraţiei indiferent că ne convine sau nu ne convine ceea ce spune şi ceea ce face uneori". Doar că în viziunea lui madam Anghel numai jurnaliştii Antenelor au dreptul la libertate de exprimare, celorlalţi tocmai precupeaţa vrea să le pună pumnul în gură şi cătuşe la mâini, printr-o iniţiativă legislativă prin care doreşte, conform Codului Penal din 1968, reincriminarea insultei şi a calomniei, pedeapsa propusă de ea fiind închisoarea.

Somaţii - de Tia Şerbănescu

Nici nu i-a căzut bine legea defăimării (la Cameră) prin care el însuşi voia să astupe gura lumii, că Dragnea a şi denunţat "atentatul la adresa libertăţii de exprimare" comis de ANAF prin ordinul de evacuare a Antenelor în cinci zile. Bine că n-a zis în cinci minute. Ordinul a fost semnat însă chiar de fostul şef ANAF Diaconu despre care Ponta zicea că "luptă cu mafia". Gura păcătosului. În locul lui Diaconu premierul tehnocrat l-a numit pe Diaconescu. Avantaj sufix! În plus, Diaconescu a lucrat la SRI, cum e moda acum. Dacă n-ai măcar un doctorat la Academia SRI, SNSPA sau Academia de Studii de Securitate, nu eşti tehnocrat. Şi nici politician tânăr, care n-a mai făcut politică până acum - ci doar studii la SRI. Căci acum s-a primit ordinul de evacuare a eşaloanelor anterioare pentru a face loc noilor eşaloane, fără acţiuni la DNA. Cei vechi încearcă să reziste cu arma în mână: Dragnea a vorbit cu Tăriceanu şi l-au somat pe premierul Cioloş să se prezinte la Senat ca să răspundă pentru desantul ANAF la Antene. De-abia venit de la Bruxelles, premierul a explicat că e vorba de aplicarea unei hotărâri judecătoreşti separând "modul în care a acţionat ANAF şi reflexele sale vechi care trebuie să dispară" de fondul şi legalitatea acţiunii.

EVENIMENTUL ZILEI

Politicienii români, în frunte cu Klaus Iohannis, au achitat taxa de protecţie lui Dan Voiculescu

Politicienii s-au năpustit în sprijinul Antenei 3, post care, aparţinînd unuia dintre cei mai bogaţi oameni din România, putea să-şi găsească rapid rezolvarea clădirii, neglijînd drama unor părinţi care, desigur, n-au banii lui Dan Voiculescu. Şi chiar dacă i-ar avea, spre deosebire de Antena 3, care poate rezolva problema prin închirierea de către patronul miliardar a unei alte clădiri, părinţii bebeluşilor morţi nu mai au cum să-i învie, iar cei cu bebeluşii bolnavi nu mai acum să nu fi trăit coşmarul acestor zile.Politicienii români, pe care-i doare-n cot libertatea presei, au plătit taxa de protecţie executanţilor comenzilor lui Dan Voiculescu, celor cărora li se spune în Mafie picciotti, simplu executant. Politicienii, în frunte cu Klaus Iohannis, desigur. Preşedintele n-a catadicsit să scrie un rînd măcar despre Tragedia Bebeluşilor. S-a grăbit însă să intervină în favoarea Trustului aparţinînd lui Dan Voiculescu.

Unul dintre cele mai importante ziare din Europa a intrat în GREVĂ

Angajaţii publicaţiei sportive L'Equipe, cel mai mare ziar de sport al Franţei si foarte cunoscut in toata Europa, sunt in greva de doua zile. Oamenii protestează fata de reducerea de posturi. Aceasta situaţie duce la absenta de pe tarabele cu ziare a publicaţiei, pentru a doua zi consecutiv, potrivit sindicatelor jurnaliştilor, care solicita continuarea grevei "pentru ca lipseşte un răspuns satisfăcător" al conducerii, scrie Le Figaro. Aceasta publicaţie nu a mai avut doua zile consecutive de greva de 25 de ani încoace. Acţiunea sindicala reprezintă o adevărată lovitura pentru ziarul care ar fi făcut vânzări serioase după meciul PSG-Chelsea de marţi seara, din Liga Campionilor. In varianta online au fost postate totuşi articole furnizate de agenţii de presa. Sindicatul a început luni greva, după anunţarea planului de reducere de posturi in cadrul L'Equipe 21, canalul televizat al ziarului, reducere ce ar putea viza jumătate din redacţie.

Beijingul sfidează lumea şi amplasează rachete pe o insulă disputată de mai multe ţări

China a amplasat două baterii de rachete sofisticate sol aer pe una din insulele disputate din Marea Chinei de Sud, în ciuda temerilor privind militarizarea regiunii şi a tensiunilor din zonă. Imaginile din satelit date publicităţii arată două baterii cu opt lansatoare de rachete şi un sistem radar pe Insula Woody, parte a grupului de insule Paracel. Este vorba despre un sistem de apărare antiaeriană HQ-9, cu o rază lungă de acţiune, de 200 de km, care pare a fi instalat în ultimele două săptămâni. Ministerul taiwanez al Apărării a confirmat aceste informaţii, cerând colaborare pentru a menţine pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud. "Ar trebui evitată orice mişcare unilaterală, care ar creşte tensiunile", a spus el.

JURNALUL NATIONAL

Klaus Iohannis: Rezultatele DNA ne duc cu gândul la posibilitatea reconfirmării lui Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că în urma rezultatelor obţinute de DNA există posibilitatea "destul de avansată" ca Laura Codruţa-Kovesi să fie reconfirmată în fruntea instituţiei. "Rezultatele obţinute de DNA, care sunt văzute, sunt lăudate şi de noi, şi de alţii, ne duc cu gândul la posibilitatea destul de avansată a reconfirmării", a spus Iohannis, într-un interviu difuzat, miercuri, de TVR 1, cu privire la o posibilă reînvestire în funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa-Kovesi. Şeful statului a subliniat că este de acord cu legislaţia în vigoare, întrebat dacă susţine schimbarea procedurii de numire a procurorului-şef prin înaintarea propunerii de către CSM şi nu de Ministerul Justiţiei. În ceea ce priveşte numirea unui nou procuror general al României, preşedintele Iohannis a susţinut că trebuie aplicată o procedură similară ca în cazul numirii şefului DIICOT, care a vizat invitarea procurorilor să se înscrie în competiţie, interviuri, selecţie, validarea de către CSM şi transmiterea către Preşedinţie a propunerii.

Lavanda, o cultură cu parfum de câştig

Agricultura evoluează de la o zi la alta, astfel că în unele zone, în loc de culturile de porumb sau cartofi au apărut câmpuri întregi de lavandă. Cei interesaţi de cultivarea plantelor medicinale trebuie să ştie că, dincolo de folosirea ei în scopuri decorative, lavanda are numeroase alte întrebuinţări, atât îndustria cosmetică, cât şi în cea alimentară. Lavanda este o plantă medicinală cunoscută din cele mai vechi timpuri şi folosită pentru a combate insomnia, anxietatea şi stresul, fiind considerată sedativ, relaxantă şi antidepresivă. Ea poate fi folosită în foarte multe domenii şi în foarte multe moduri. Interesul pentru cultivarea lavandei a crescut destul de mult de când s-a aflat că profitul ce se poate obţine din cultivarea unui hectar ajunge la 8.000 de euro. Cei care intră în afaceri cu "aurul mov" din agricultură sunt, în general, românii care dispun de suprafeţe mai mici, de unul sau câteva hectare, şi au şi o sumă disponibilă pentru investiţii. La preţul pieţei, butaşii necesari înfiinţării unui hectar de lavandă costă circa 30.000 de lei.

Se pregăteşte un desant turcesc în agricultura românească

Oamenii de afaceri turci plănuiesc să cumpere în perioada următoare terenuri agricole în România pentru a dezvolta comerţul de produse alimentare către Turcia, ne-a declarat Zeki Guvercin, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri şi Industriaşilor (MUSIAD Turcia). "Dorim să investim, în primul rând, în industria agro-alimentară şi agricultură, apoi în cea de maşini agricole, construcţii, imobiliare, mobilă şi textile. Primii 100 de investitori turci vor veni în România în data de 21 martie când deschidem şi biroul MUSIAD România", ne-a mai spus Zeki Guvercin. Potrivit acestuia, se doreşte o diversificare a afacerilor româno-turce şi o creştere a exporturilor. Totodată, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a precizat că oamenii de afaceri turci vor înfiinţarea a câtorva zeci de firme cu capital mixt. Din cele aproape 204.500 firme cu capital străin care activau în România la finele lui 2015, 7,12% erau turceşti.

NATIONAL

Doi miliardari din "Top 100", atacuri mafiote cu informaţii de la "Doi s'un sfert"!

După cum susţin sursele National, au fost identificaţi angajaţi ai "DIPI" care, in schimbul unei sume de 30.000 de euro, au furnizat către un important om de afaceri, aflat in relaţii de parteneriat cu un alt miliardar, informaţii deţinute pe linie de serviciu cu privire atât la valoarea unor active imobiliare, cat si a stării de sănătate extrem de precare a proprietarilor. Drept urmare, la puţin timp după primirea acestui pont, asupra proprietarului suferind de o boala aflata in faza terminala ar fi fost declanşat un adevărat "atac raider", acesta fiind supus la tot felul de presiuni, pana ce a fost de acord cu vânzarea subevaluata a proprietăţilor sale. Iar in acest context, cu atât mai importanta este curăţenia generala declanşata la nivelul întregului Minister de Interne, inclusiv la Direcţia de Informaţii si Protecţie Interna.

Strănepoata din flori a Regelui Mihai

Ziarul National a publicat in urma cu o luna povestea secreta de iubire dintre fostul principe Nicolae si o doamna foarte discreta pe nume Nicoleta Cârjan. Excluderea lui Nicolae din Casa Regala si din linia de succesiune la tron s-a produs tocmai din cauză că Nicoleta urma sa nască...Săptămâna trecuta, Nicoleta Cârjan a născut o fetită pe nume Iris Anne. Naşterea a survenit prematur si cu ceva probleme pentru mama, dar, in final, lucrurile s-au încheiat cu bine. Nicoleta Cârjan a născut după 38 de săptămâni, in avans fata de cele 40 estimate de medici. Si, deşi mama a ţinut sa nască natural, a fost nevoie de o cezariana pentru ca Nicoleta sa nu sufere alte posibile traume. Copiii născuţi in afara căsătoriei, numiţi bastarzi, au fost dintotdeauna o problema neplăcuta a caselor regale europene. Nicoleta nu este recunoscuta, oficial, la Palatul Elisabeta, ceea ce se va răsfrânge in mod evident si asupra fetiţei fostului principe, micuţa Iris Anne.

PUTEREA

Cartelul lui Mădălin. Parlamentul discriminează romii. Între ei

Camera Deputaţilor a oferit miercuri încă un spectacol, în centrul căruia a fost PSD şi şeful său, Liviu Dragnea, care au făcut în aşa fel încât să respingă cererea DNA privind reţinerea şi arestarea colegului de partid Mădălin Voicu. În schimb, au aprobat reţinerea lui Nicolae Păun, reprezentantul romilor şi preşedinte al Partidei Romilor "Pro Europa". La votul pentru Mădălin Voicu, 158 de deputaţi s-au pronunţat "împotrivă" şi 103 "pentru" arestarea acestuia, din cele 261 de voturi valabile exprimate, cinci voturi fiind anulate. Şi cererea de reţinere a fost respinsă de deputaţi (170 de voturi "împotrivă" şi 116 "pentru"). Alta a fost situaţia la Păun, când s-a votat cererea procurorilor de a fi reţinut, 128 de deputaţi au fost "pentru" şi doar 78 "împotrivă", iar 20 de voturi au fost anulate. Şi totuşi, când a fost vorba despre arestare, nu a mai fost cvorum, votul fiind amânat.

Piaţa Sudului se blochează şi mai tare. Protest public al primarului Sectorului 4

Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, acuză public lipsa de implicare a Municipalităţii în rezolvarea unei situaţii mai mult decât deranjante, care induce extrem de mult disconfort cetăţenilor care circulă prin Piaţa Sudului. De săptămâna viitoare, o bandă de circulaţie va fi închisă, astfel că traficul auto se va muta de pe trei pe numai două benzi, în condiţiile în care conducătorii auto pierd deja mai bine de jumătate de oră pentru traversarea intersecţiei din cauza şantierului deschis de municipalitate. Primăria Capitalei răspunde acuzaţiilor. Decizia de închidere a unei benzi de circulaţie la Piaţa Sudului l-a făcut pe primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, pe raza căruia se află şantierul deschis de municipalitate, să protesteze public.

ROMANIA LIBERA

Parlamentul, din nou cu picioarele pe Justiţie

Parlamentarii români au bifat un nou episod din lupta împotriva sistemului juridic şi a autorităţilor statului pe care îl reprezintă pentru salvarea lui Mădălin Voicu şi a lui Dan Voiculescu. Camera Deputaţilor a respins cererile procurorilor de reţinerea şi arestare a deputatului PSD Mădălin Voicu, implicat într-un dosar de deturnare a 6 milioane de euro din fondurile destinate comunităţii romilor. În schimb, Nicolae Păun, de Partida Romilor, mai puţin influent în Parlament, poate fi reţinut, fiind implicat în acelaşi dosar de fraudare. Totuşi, chiar şi în cazul acestuia, cererea de arestare a fost amânată de lipsă de cvorum. Tot miercuri, Senatul l-a chemat la ordine pe premierul Dacian Cioloş, pentru explicaţii legate de faptul că ANAF a pus în aplicare o hotărâre judecătorească prin care clădiri ale trustului Intact au intrat în proprietatea statului. Cu toate că premierul a oferit explicaţii punctuale, bazate pe articole de lege, senatorii s-au arătat nemulţumiţi de prestaţia acestuia.

Fundaţia lui Victor Ponta, lansată oficial. Invitaţi surpriză la eveniment

Fundaţia 'Black Sea Regional Projects 2020', condusă de fostul premier Victor Ponta, a fost lansată miercuri seara. Agerpres transmite că, la eveniment, alături de membrii fondatori, au fost prezenţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, precum şi alţi reprezentanţi ai Corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. "Apreciez foarte mult curajul celor care au venit la această lansare. Foarte mulţi oameni de bună credinţă sunt alături de noi, unii mi-au şi zis să am grijă cu banii pe care i-am primit deja în fundaţie. Am zis că am grijă, având în vedere că nu avem cont încă", a declarat Victor Ponta, la evenimentul care a avut loc la Clubul Diplomatic din Bucureşti. El a subliniat că ideea de bază de la care pornesc fondatorii BSRP este aceea că România poate şi trebuie să se implice ca un actor activ în regiunea Mării Negre, în Balcanii de Vest şi în Orientul Mijlociu, până la Golful Persic.

ZIARUL FINANCIAR

Lupta dintre BRD şi Banca Transilvania pentru locul doi în sectorul bancar

Lupta dintre BRD şi Banca Transilvania pentru locul doi în sectorul bancar se dă acum cot la cot. În perioada de criză o bancă a crescut, cealaltă a scăzut. BRD-SocGen plasată pe locul doi în sistemul bancar după active, o poziţie devenită deja tradiţională în ultimii ani, poate fi pusă în situaţia să lupte pentru menţinerea acestei poziţii în condiţiile în care Banca Transilvania s-a apropiat ameninţător. Pe o piaţă a creditului care a fost marcată de letargie în primii ani de criză şi a dat semne de redresare în special în ultimii doi ani, băncile care au vândut mai multe credite noi, dar şi cele care au făcut achiziţii au putut să se delimiteze, înregistrând creşteri vizibile la nivelul cotelor de piaţă după active. Dacă în 2008 activele BRD erau de 49 mld. lei, cu 30 mld. de lei peste nivelul activelor Băncii Transilvania, acum banca din Cluj s-a apropiat la doar 2 mld. de lei de instituţia de credit cu capital francez.

"Brexit", frica ce-i paralizează pe toţi

Dacă Mare Britanie va pleca din UE, aceasta va fi voinţa cetăţenilor ei exprimat prin vot la referendumul din vară. La fel dacă va rămâne. Joi 18 februarie începe la Bruxelles o întâlnire a liderilor UE despre care se spune că ar fi crucială. Crucială pentru că va privi două aspecte care au făcut din Europa un ciur care nu mai reţine în plasa lui nici cele cele mai scânteietoare idei. "Brexitul" şi migraţia ajunsă de necontolat sunt un summum al "întâlnirilor cruciale" pe care UE le organizează de câţiva ani încoace. Grecia, Portugalia, Spania, criza datoriilor - toate laolalt nu au însemnat decât summituri ale spaimei. Iar când spaima îi loveşte pe cei puternici, cei mai puţin puternici sunt morţi deja de frică. La începutul săptămânii la Bucureşti a venit şeful Consiliului European Donald Tusk, chipurile să-l convingă pe preşedintele Klaus Iohannis să accepte planul de compromis între Bruxelles şi Londra care ar face - se zice - posibilă rămânerea Marii Britanii în UE.

Leul are o lună februarie de vis: dobânzile sunt la minime, iar faţă de euro a câştigat 1,5%

Moneda românească s-a apreciat de la începutul acestui an şi până în prezent cu 1,5% în faţa euro, de la 4,52 de lei la 4,45 de lei, ceea ce o poziţionează în top trei monede din regiune cu cele mai mari aprecieri în faţa euro din ianuarie şi până în prezent. Chiar dacă leul a mai pierdut teren în faţa euro în ianuarie pe fondul unui context extern tulbure, a reuşit ca de la începutul lunii februarie şi până în prezent să câştige 1,6%. Februarie marchează una dintre cele mai bune luni din ultimii ani pentru leu care s-a apreciat doar de la începutul acestei luni şi până în prezent de la 4,53 lei la 4,45 de lei. România s-a confruntat în primele luni ale anului cu intrări de capitaluri. BNR a afirmat că a intervenit "în unele momente" pe piaţa valutară, dar aceasta a reuşit totuşi să se echilibreze singură. Guvernatorul BNR Isărescu spunea că nu ar vrea "să viseze" ca România să ajungă o zonă de protecţie pentru capitaluri. Cu toate acestea, leul a reuşit să ocupe podiumul celor mai mari aprecieri faţă de euro în acest an. Leul este întrecut de hryvna ucraineană (cu o apreciere de 2,4% în faţa euro) şi de forintul maghiar (plus 1,7%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb