REVISTA PRESEI 19.02.2014

Willy Homner
Revista Presei / 19 februarie 2014

ADEVARUL

Marea bătălie de la Kiev: 20 morţi şi sute de răniţi. Ianukovici refuză oprirea asaltului şi cere evacuarea Pieţei Independenţei

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit, marţi, în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examinează cererile opoziţiei şi ia în considerare o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale. Poliţiştii au folosit arme, gaze lacrimogene, grenade luminiscente, în timp ce protestatarii au răspuns cu petarde, bucăţi de pavaj şi pietre aruncate înspre forţele de ordine. Ucraina este în pragul unui "război civil", avertizează Aleksei Pucikov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat din Rusia, atribuind responsabilitatea ţărilor occidentale, relatează AFP. Bilanţul celor care au murit se ridică la 20 de persoane. Presa locală notează că o serie de protestatari au preluat controlul unui depozit de arme dintr-o unitate militară din oraşul Liov. Opozantul ucrainean Vitali Kliciko a anunţat, miercuri dimineaţă, după o întrevedere cu Viktor Ianukovici, că preşedintele Ucrainei a refuzat să oprească asaltul forţelor de ordine împotriva protestatarilor din centrul Kievului, informează AFP.

Antonescu: "Am întrebat nominal dacă îmi cere cineva demisia. Nu s-a solicitat aşa ceva. USD trebuie să dispară"

Liberalii s-au întrunit ieri în Biroul Politic, iar după mai bine de trei ore de discuţii, în spatele uşilor închise şi cu un aparat de bruiaj instalat în sală pentru a nu transpira nicio informaţie, au adoptat o rezoluţie prin care cer desfiinţarea Uniunii Social Democrate, noua alianţă dintre PSD, UNPR şi PC, pe motiv că s-a încălcat protocolul USL, care nu permite formarea niciunei alte alianţe paralele, nici măcar una electorală. " PNL cere tuturor celorlaţi trei membri, respectiv, PSD, UNPR şi PC anularea documentelor referitoare la USD deoarece contravin inflagrant protocolului USL. Nu interzicem să meargă într-o formulă comună la europarlamentare, dar nu prin încercarea de a substitui o titulatură care înseamnă USL", a anunţat Crin Antonescu imediat după BPN. În favoarea acestei rezoluţii au votat chiar şi contestatarii lui Crin Antonescu din partid, Radu Stroe şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru a da un mesaj de unitate. În şedinţa nocturnă, liberalii l-au mandatat pe Crin Antonescu să-l susţină pe Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru de Interne şi vicepremier, prin modificarea structurii Guvernului în Parlament.

Război între clanuri pe piaţa asigurărilor: cum a ajuns Adamescu să piardă controlul Astra Asigurări şi care sunt acuzaţiile aduse în conducerea ASF

Acţiunile în forţă pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, operate de mai multe tabere liberale, pun sub semnul întrebării contractele milioanelor de clienţi ai companiilor de asigurări. Intrarea în administrare specială a celei mai mari companii româneşti de asigurări, Astra, arată neregulile ascunse mai bine de un an în contabilitatea societăţii, dar are ca efect şi devoalarea intereselor ce roiesc în jurul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru care se luptă mai multe grupuri de presiune politică. Practic, în urma deciziei ASF anunţate ieri, proprietarul Astra Asigurări, Dan Adamescu, a pierdut controlul asupra companiei, afacerile acesteia urmând a fi conduse de administratorul special, KPMG, care are "dezlegare să vândă imobile şi alte active" din patrimoniul societăţii. Ce se află în spatele acestei acţiuni în forţă declanşate de ASF? În primul rând, vizat este Daniel Tudor, fost şef al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Daniel Tudor a fost prezentat ieri, de conducerea ASF, ca agent de mascare a neregulilor financiare de la Astra pe vremea când era şef la CSA.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Elevii au petrecut după simularea la Română: "subiectele au fost neaşteptat de uşoare"

Stresul de la simularea de marţi de la Română nu a fost foarte mare, mai ales pentru că elevii de clasa a VIII-a au fost anunţaţi dinainte că notele nu se vor trece în catalog. Mai mult, ei au spus după testare că a fost mult mai uşor decât au anticipat. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat marţi, în Parlament, că simulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat realizate de Ministerul Educaţiei la nivel naţional sunt o noutate binevenită, care îi ajută pe elevi să se acomodeze cu textele şi metoda de lucru de la un examen, fiind un "antrenament psihologic" pentru testele naţionale de la vară. El a spus că o noutate este decizia ministerului de a da o anumită coerenţă procesului de simulare pentru examenul de evaluare naţională.

EXCLUSIV Întoarcerea Iuliei la Sihăstrie. Fugara a revenit cu Poliţia la călugării din munţi

Deşi era aşteptată la şcoală, Iulia Ionescu a mers marţi, 17 februarie, înapoi la mănăstirea de unde a plecat sâmbătă. Fata s-a întors la Sihăstria Rarăului, locul unde a înnoptat vineri spre sâmbătă şi unde s-a destăinuit că este fugită de acasă. Stareţul Ioan Larion Neagoe este cel care a primit spovedania adolescentei şi i-a permis să rămână peste noapte la mănăstire. Părintele a convins-o să se întoarcă acasă, dând-o în grija unui călugăr, care a condus-o la gara din Suceava şi i-a cumpărat biletul de întoarcere. Iulia a fost la mănăstire însoţită de doi poliţişti din Bucureşti şi de tatăl ei, Daniel Ionescu. "Şi poliţiştii, şi tatăl, şi fata, i-au cerut iertare părintelui pentru toate cele întâmplate şi i-au mulţumit pentru c-a avut grijă de ea, pentru că a îndrumat-o să se întoarcă acasă şi i-a dat bani de drum. I-au mulţumit pentru tot ce a făcut pentru ea şi pentru c-a echilibrat-o psihic, din starea în care era", au relatat pentru "Adevărul" călugării de la Sihăstria Rarăului.

Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, despre impunerea administrării speciale de către ASF: O lovitură de tip mafiot dată de Ruşanu şi de Moldoveanu

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat ieri, în urma deciziei ASF de a institui regim de administrare specială companiei de asigurări, că decizia este una incredibilă, incalificabilă, iar "artizanii acestei lovituri de tip mafiot" au fost Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, şi vicepreşedintele Corneliu Moldoveanu. "Ce s-a întâmplat astăzi este o chestie incredibilă, incalificabilă, ca Supraveghetorul pieţei să ia o astfel de măsură faţă de liderul pieţei. Pericolul decredibilizării acestei firme este uriaş, dacă clienţii nu au încredere în noi, noi nu existăm. Noi avem 4,6 milioane de clienţi. Unul din patru români sunt asiguraţi la noi. Să ieşi cu cinismul cu care au ieşit Ruşanu şi Moldovanu (Corneliu Moldoveanu, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa asigurărilor ), artizanii acestei lovituri de tip mafiot, şi să spui că nu afectează sistemul bancar, este de necrezut", a declarat Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, într-o conferinţă de presă.

CURENTUL

Ruşanu acoperă scandalul salariilor uriaşe din ASF cu administrarea specială instituită la Astra

În plin scandal legat de salariile uriaşe, de zeci de mii de euro, de la ASF, preşedintele acestei instituţii, exliberalul Dan Radu Ruşanu a ieşit public, într-o conferinţă de presă, anunţând nu demisia sa , aşa cum anticipau unii, ci instituirea administrării speciale la compania de asigurări Astra, o poveste care mocneşte de ceva vreme şi care a "scăpat" pe surse în urmă cu vreo două săptămâni. Atunci ASF nu a dorit să comenteze nimic, acum, după ce a apărut în presă că Dan Radu Ruşanu a încasat în două luni peste 70 000 de euro, şeful instituţiei a venit cu scandalul Astra. Ruşanu speră astfel că opinia publică va uita că el a încasat vreo 35 000 de euro pe lună, iar soţiile şi copiii de politicieni angajaţi în această instituţie au şi ei parte de salarii lunare de mii de euro, la care românii de rând, plătitori de taxe, nici măcar nu visează. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

Specialiştii au tras concluzia: "Poarta Sărutului" a fost spălată ca un covor

Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal pentru Cultură "Constantin Brâncuşi" şi-a dat demisia, marţi dimineaţă, după ce o comisie formată din experţi a constatat că spălarea cu jet de apă sub presiune a Porţii Sărutului, făcută în vara anului trecut, a dus la desprinderea unor bucăţi de piatră din monument. Această "decapitare" a instituţiei a fost anunţată, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, care a precizat că este vorba despre o demisie de onoare.

CURIERUL NATIONAL

In vino veritas, Italia vs. România

Turismul viticol înseamnă, în primul rând, promovarea brandurilor producătorilor de vinuri, a metodelor de vinificaţie, cât şi degustarea mai multor sortimente de vin şi nu numai. În definitiv, un circuit enologic, care implică atât vizita la podgorii, crame, cât şi la diferite obiective culturale, îmbină în modul cel mai util businessul cu plăcerea. Curierul Naţional a ales să realizeze o scurtă analiză a celor mai renumite podgorii din Italia, respectiv Toscana, şi a celor din România, pentru a vedea în ce măsură dictonul latin "In vino veritas" poate fi probat şi în sectoarele vinului şi turismului. Fiind printre cele mai populare regiuni viticole din lume, Toscana ocupă un loc de frunte în topul celor mai vizitate regiuni unde se produc faimoasele Chianti Classico, Brunello, Carmignano sau Super Tuscans. De asemenea, România este recunoscută la nivel global pentru regiunile sale viticole, care aduc anual peste 300.000 de turişti, unde se produc sortimentele Fetească Neagră, Murfatlar, Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Fetească Regală şi nu numai.

Reding: Zona euro trebuie să devină Statele Unite ale Europei

Comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, doreşte crearea Statelor Unite ale Europei, pe fondul necesităţii urgente de a stabiliza moneda unică. Într-un discurs în faţa studenţilor la Drept de la Universitatea Cambridge, Reding a reiterat ideea lui Winston Churchill pentru crearea unei Europe federale, a unei uniuni atât politice, cât şi fiscale. Aceasta nu reprezintă doar opinia personală a lui Reding, ci şi cea a lui José Manuel Barroso, a Angelei Merkel şi a altor politicieni în ale căror mâini stă îndeplinirea acestui deziderat. Sondajele din ultimii ani indică însă că visul unirii europene este doar visul politicienilor, nu şi al oamenilor, care, sătui de politicile de austeritate, au readus în prim-plan populismul şi naţionalismul, în întreaga Uniune Europeană. Încrederea în Uniunea Europeană a scăzut la cote istorice în cele mai mari şase ţări ale sale (Polonia, Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania), ridicând întrebări critice privind legitimitatea sa democratică, ce să mai zicem de o posibilă Europă federală.

CFR cere aproape 4 mld. euro pentru a creşte viteza trenurilor

Pentru atingerea "performanţei" de 160 km/oră, infrastructura feroviară are nevoie de 16,8 mld. lei. Dacă se doreşte atingerea vitezei proiectate iniţial pentru calea ferată, de 82,7 km/oră, sunt "suficiente" 7 mld. lei. În prezent, viteza medie este de numai 69,1 km/oră, doar pentru menţinerea acesteia fiind nevoie de 1,3 mld. lei. Starea precară a infrastructurii feroviare încetineşte, în opinia Ministerului Transporturilor, viteza trenurilor, în prezent neputând fi atinsă nici măcar viteza pentru care au fost proiectate trenurile şi infrastructura, se arată într-un proiect de HG privind aprobarea Actului Adiţional pe anul 2014 la Contractul de activitate a CFR pentru perioada 2012-2015. În acest an, suma "strict necesară" este de 637,4 mil. lei, din care 400 mil. lei pentru reparaţii la infrastructura feroviară şi 237,39 pentru reparaţii la infrastructura feroviară privată.

Acordul germano-elveţian privind secretul bancar este "mort"

Acordul dintre Germania şi Elveţia privind recuperarea taxelor este "mort şi îngropat", din cauza percepţiei tot mai răspândite în opinia publică germană că înţelegerea este prea indulgentă faţă de evazionişti, au declarat pentru Bloomberg politicieni apropiaţi coaliţiei cancelarului Angela Merkel. "Cazurile recente de evaziune fiscală au generat în rândul germanilor percepţia că evaziunea fiscală reprezintă fraudă, şi nu este ceva banal. O revenire la acordul germano-elveţian, amânat în repetate rânduri, nu mai este în cărţi", a afirmat Ingrid Arndt-Brauer, parlamentar al Social Democraţilor, parteneri în coaliţia care susţine guvernul condus de Angela Merkel. Arndt-Brauer este preşedintele Comisiei pentru Finanţe din Camera inferioară a Parlamentului. Acordul se referă la reţinerea taxelor aferente veniturilor nedeclarate plasate de germani în conturi din Elveţia. Practica ar fi asigurat recuperarea taxelor de către statul păgubit şi protejarea identităţii clienţilor băncilor elveţiene, garantând astfel că legea secretului bancar nu va fi încălcată.

Producătorii de energie au de returnat sute de milioane de lei

Aproximativ şapte-opt centrale de producţie a energiei electrice şi termice în cogenerare, dintre cele 37 de companii care primesc bonusuri de cogenerare, vor fi nevoite să returneze câteva zeci de milioane de lei, întrucât suma de bani încasată de la clienţi, în ultimii trei ani, a fost prea mare, au afirmat ieri surse din ANRE pentru Mediafax. Banii respectivi vor fi transferaţi către Transelectrica, operatorul schemei de sprijin a producţiei de energie şi căldură în cogenerare de înaltă eficienţă. "ANRE va publica, la sfârşitul lunii martie, rezultatele analizei privind supracomensarea în privinţa bonusurilor de cogenerare", au declarat sursele citate. Centralele în cogenerare beneficiază de bonusuri pentru energia livrată, valoarea anuală a acestora fiind de 250-300 milioane euro, bani plătiţi de consumatori şi care ajung la producătorii de energie termică pentru a fi investiţi în eficientizare. Bonusul de cogenerare este încasat de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum îi văd românii pe oamenii din fruntea Statului

Un studiu IRES arată care este percepţia publicului în legătură cu profilul psihologic al unor personalităţi publice. Surprinzător, directorul SRI, George Maior, este perceput drept un nonconformist. Respondenţii chestionaţi de IRES consideră că şeful statului este de departe cel mai dominator lider. Media obţinută de Băsescu este 3,99, la polul opus fiind candidatul PDL, Cătălin Predoiu, cu un scor de doar 2,65. Nici premierul Ponta nu este perceput drept un dominator, rezultatul său fiind puţin deasupra lui Predoiu. Tot preşedintele României este politicianul considerat a fi cel mai agresiv - scor 3,57 - fiind urmat de Crin Antonescu şi MRU. Premierul şi directorul SRI sunt percepuţi ca fiind cei non-agresivi lideri români. O trăsătură pozitivă puternic asociată şeful statului este curajul. Băsescu domină clasamentul cu un scor de 3,96, fiind secondat de şeful serviciului secret - 3,54 şi de fostul şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu - 3,41. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, are avantajul de a fi perceput ca fiind cel mai sobru şi competent lider politic.

EVZ a aflat pe ce se vor duce banii bucureştenilor

Anul acesta ar urma să fie reabilitate zeci de străzi, iar mai multe spitale să fi e dotate şi modernizate. Se vor aloca bani şi pentru începerea construirii Bio Park-ului Băneasa. Banii din vistieria Capitalei vor fi folosiţi, anul acesta, şi pentru cumpărarea unor maşini ecologice cu care vor fi transportaţi morţii la cimitir, dar şi pentru achiziţionarea unor capace frigorifice. În ceea ce priveşte problema maidanezilor, ASPA ar putea avea în buget bani pentru maşini destinate prinderii şi transportării câinilor fără stăpân. Anul acesta ar urma să se prevadă bani şi pentru podurile din Capitală, pentru modernizarea Stadionului Lia Manoliu, pentru montarea a 100 de defribilatoare în instituţii publice şi în şcoli. Totodată, sunt prevăzute alte 14,6 milioane de lei la capitolul "achiziţii imobile". Pentru maidanezi se va aloca un buget aproape dublu anul acesta, faţă de anul trecut: 33,6 de milioane de lei. Potrivit proiectului de buget, pentru 2014 se estimează venituri de 4,519 miliarde lei şi cheltuieli identice.

Ponta a încercat să scindeze PNL

Potrivit unor surse EVZ, premierul i-a promis lui Daniel Chiţoiu că va rămâne în Guvern, dacă forţează o decizie în PNL de ieşire de la guvernare. Naşul său, Dan Radu Ruşanu, a fost convins cu scandalul salariilor ASF să facă un joc anti-Antonescu. Conform surselor EVZ, informaţiile difuzate în ultimele zile de unele canale media, referitoare la scindarea PNL şi şubrezirea poziţiei lui Crin Antonescu în partid, sunt rezultatul unei strategii de intimidare a liderului liberal pusă la cale de liderul PSD Victor Ponta şi apropiaţii săi, pentru a accepta remanierea guvernamentală în termenii săi. Aceste detalii au fost puse la punct de premier într-o întâlnire care a avut loc săptămâna trecută şi la care au participat Daniel Constantin şi Sebastian Ghiţă. Informaţiile privind presupusele probleme ale lui Crin Antonescu din PNL au fost apoi diseminate de canalele media apropiate PSD şi PC. Liderul PSD a căutat însă aliaţi şi în PNL şi i-a găsit foarte repede, în persoana fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi a şefului ASF, Dan Radu Ruşanu.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: Îl propun pe Iohannis la Interne. Antonescu: Premierul nu poate face propuneri cu forţa

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că va fi de acord cu numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de ministru de Interne. Ponta a precizat că va întocmi documentele pentru numirea în funcţie a celor patru miniştri propuşi de PNL şi le va înainta Preşedinţiei dacă Antonescu îi "dă OK-ul". " Sper ca Iohannis să aibă un mandat cât mai lung la Interne. Sunt patru propuneri, eu astăzi întocmesc documentele pentru toate patru, dacă domnul preşedinte Antonescu îmi ok-ul, le trimit (n.r. preşedintelui Traian Băsescu) şi în felul ăsta închidem toată discuţia. Cele patru sunt domnul Nicolăescu, domnul Buşoi, domnul Atanasiu ş domnul Iohannis, ministru de Interne", a spus Ponta, la finalul şedinţei de evaluare a activităţii desfăşurate de Jandarmeria Română. Întrebat de jurnalişti despre intenţia premierului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că nu crede că va trimite documentele.

Miliardarul Adamescu se dezumflă. Astra Asigurări a virat 22 de milioane de euro spre România Liberă şi a intrat în administrare specială

Jucătorul de poker Dan Adamescu, a cărui avere se apropie de un miliard de euro, a fost obligat să pună sub administrare specială perla coroanei - societatea de asigurări Astra. După ce săptămâna trecută au circulat informaţii exacte despre dificultăţile majore din finanţele imperiului lui Adamescu descoperite în "maşina de cash" Astra, acum Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis destituirea conducerii societăţii de asigurări şi a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi, dreptul la dividende al acţionarilor şi dreptul la remuneraţie al membrilor Consiliului de supraveghere. "Decăderea" din drepturile de decizie nu este doar o lovitură demolatoare pentru imaginea celui care se prezenta "capitalistul imbatabil" pentru care marile afaceri şi combinaţii nu aveau secrete. Apărut imediat după revoluţie ca din neant, fiul unui fost procuror militar a fost asociat mereu cu instituţii care "îl ocroteau" şi îi pompau "ponturi câştigătoare". România Liberă a fost ţinută în viaţă cu împrumuturi fabuloase pentru piaţa media date de Astra Asigurări. Doar în ultimii trei ani au fost pompaţi 22 de milioane de euro.

NATIONAL

"Doi s' un sfert" a gasit softuri spion pe computerele din sediul MAI!

Din informatiile intrate in posesia National, un control secret al DGIPI a scos la iveala incredibila infiltrare in computerele din birourile unor structuri cheie de conducere ale MAI printr-un soft care oferea informatii complete despre tot ceea ce "misca" pe intreaga retea de internet. Iar beneficiarul intregii operatiuni de spionaj a fost identificat in persoana fostului sef al Directiei Generale de Management Operational, generalul Adrian Romanica. In prezent, generalul Adrian Romanica este "jupanul Jandarmeriei", eminenta cenusie care conduce de facto nu doar aceasta importanta structura, dar care, pana la interimatul lui Gabi Oprea, facea cartile si la nivel central in MAI. Radu Stroe ii daduse ok-ul generalului Romanica pentru infiintarea, la nivelul Jandarmeriei, a unei asa-numite Directii Antiteroriste, in fapt un paravan pentru functionarea "SRI-ului paralel"

Dobritoiu nu lasa PSD-ul sa se joace in voie cu STS

Presedinte al Comisiei de aparare a Senatului in prezent, Corneliu Dobritoiu este reticent cand vine vorba despre luarea STS-ului de sub umbrela CSAT- visul de ultima ora al PSD-ului. In context, Dobritoiu nu inghite nici varianta "indulcita", respectiv trecerea STS sub controlul Parlamentului. "STS este un serviciu de telecomunicatii. Cati parlamentari avem cu specialitate, cu inginerie in domeniu? Din cauza aceasta, structurile parlamentare de control trebuie sa beneficieze de expertiza tehnica a unor grupuri, care trebuie platite si ajungem la impactul devastator al bugetului vizavi de intentia noastra de a exercita un control politic riguros", a stopat Dobritoiu elanul sustinatorilor ideii. " Trebuie sa avem un studiu de impact, trebuie sa vedem cum sunt altii organizati, sa vedem daca nu va fi necesar ca acordurile semnate de catre STS sa primeasca o noua semnatura, fiindca titularul de foaie va fi altul. Sunt probleme care trebuie analizate", a avertizat inca o data senatorul PNL ca STS-ul este o nuca mai tare decat cred pesedistii.

PUTEREA

Cheltuieli de peste 1 miliard de euro în 2014 la Primăria Capitalei

Primarul general Sorin Oprescu îşi propune să cheltuiască, anul acesta, aproximativ un miliard de euro (4,519 miliarde de lei). Investiţiile programate în proiectul de buget al Primăriei pe 2014 vor trebui să primească, însă, aprobarea consilierilor generali ai municipiului Bucureşti. Un capitol fierbinte al proiectului de buget îl reprezintă subvenţiile alocate regiei de transport a Capitalei care, după cum ştie toată lumea, se află într-o stare economică foarte proastă. Anul acesta, primarul general are de gând să fie mai generos cu RATB, alocând aproximativ 546 milioane lei pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif. Pasajul Basarab - Primăria trebuie să mai plătească aproximativ 76 milioane de lei pentru lucrarea finalizată de mai bine de doi ani. Valoarea totală actualizată a proiectului este de 1,355 miliarde lei, din care s-au plătit peste 957 milioane lei şi au mai rămas de plată peste 397,8 milioane lei.

Mortul e de vina: Dosarul Muntenegru a fost clasat

Şoferul George Ciobanu este singurul vinovat de accidentul catastrofal din Muntenegru, arată raportul final al procurorilor de pe lângă ÎCCJ, iar viteza a fost principalul motiv al saltului în prăpastie. Dosarul privind tragedia din 23 iunie 2013, în care au murit 19 persoane şi alte 29 au fost rănite, a fost clasat pentru că "vinovatul" a murit la rândul său. "Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza privind accidentul rutier produs la data de 23.06.2013, în Muntenegru, soldat cu decesul a 19 persoane (printre care şi şoferul, n.r.) şi rănirea altor 29 şi au dispus clasarea cauzei, în temeiul disp. art. 315 rap. la art. 16 lit. a, b, e şi f din noul Cod de procedură penală", se arată în comunicatul oficial al Ministerului Public.

Finanţarea înscrierii în Cartea Funciară de către stat ar aduce venituri din taxe şi impozite

Cadastrul şi înscrierea în Cartea Funciară reprezintă o eternă problemă pentru România. Autorităţile promit reluarea Proiectului CESAR (proiect de înscriere gratuită a proprietăţilor în evidenţele de cadastru) anul acesta. Numai că situaţia este total diferită de la o zonă la alta a ţării. Prezent la Congresul A.Co.R. (Asociaţia Comunelor din România), directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Marius Arthur Ursu, a promis primarilor de comune că proiectul va fi reluat, iar Cadastrul General va fi gata peste 7 ani. Tergiversarea procesului de intabulare a caselor şi a terenurilor înseamnă şi venituri mai mici la bugetele locale. Primarii au propus ANCPI o variantă mai ieftină şi mai sigură pentru soluţionarea naţională a Cadastrului General. Statistica arată că în prezent sunt neînregistrate 40 de milioane de imobile şi peste 23 de milioane de hectare de teren. Dintre acestea, în urban au rămas neînregistrate 8 milioane de imobile şi 3 milioane de hectare, restul fiind amplasate în rural.

ROMANIA LIBERA

Când începe reforma sănătăţii

Termenul stabilit pentru intrarea în vigoare a pachetului de servicii de bază este 1 aprilie 2014, pentru pachetul de programe naţionale data estimată a implementării este 1 august 2014, în vreme ce pachetul minim de servicii medicale se va concretiza la 1 ianuarie 2015. "În prima etapă finalizăm pachetul de bază, ceea ce îi va ajuta foarte mult pe asigurători în conturarea pachetului suplimentar de servicii", spune ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, referindu-se la procesul de reformare a sistemului medical. Acesta şi-a manifestat încrederea în faptul că Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare va reprezenta un partener de dialog foarte important în procesul de finalizare a reformei sistemului sanitar din România şi a solicitat asociaţiei atât implicarea în discuţii, cât şi contribuţia financiară la realizarea unor studii de impact necesare pentru elaborarea pachetului suplimentar de servicii.

Şmecheria prin care primarii condamnaţi penal pot rămâne în funcţie

Primarul din comuna Vărăşti din Giurgiu, Vasile Preda, a fost condamnat în decembrie anul trecut la opt luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă în celebrul dosar de sechestrare şi şantaj al fostului deputat Dan Pasat. Totuşi, edilul continuă să conducă localitatea, iar Prefectura consideră că acesta nu încalcă nici o lege. "În Codul penal, noţiunea de pedeapsă privativă de libertate este reglementată în mod distinct şi nu se confundă cu regimul juridic al suspendării condiţionate a pedepsei cu închisoarea. (...) încetarea de drept a mandatului de primar ar interveni în situaţia în care pedeapsa închisorii s-ar executa cu detenţie şi nu în situaţia suspendării executării", se arată într-o adresă a reprezentantului Guvernului.

ZIARUL FINANCIAR

Astra, sub administrare specială

Astra, cea mai mare companie de asigurări din România, a intrat sub administrarea firmei de consultanţă şi audit KPMG. Într-o conferinţă de presă fulger, de 20 de minute, Dan-Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, alături de Corneliu Moldoveanu, vicepreşedintele responsabil de piaţa asigu­rărilor din cadrul ASF, au anunţat ieri deschiderea procedurii de redresare financiară la Astra Asigurări. Drept reacţie la decizia fără precedent, omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra, a ieşit public într-o conferinţă de presă ieri la ora 16.00 prin care a numit decizia autorităţii de supraveghere "o lovitură mafiotă" declarând că dacă ASF ar fi constatat probleme, instituţia ar fi trebuit să îi ceară o majorare de capital, lucru care nu s-a întâmplat.

Adamescu spune că ASF nu i-a cerut să vină cu bani

Vom merge în instanţă să desfiin­ţăm această decizie. Primul pericol: suntem în România. Astra are 2.800 de angajaţi, în jur de 16.000 de agenţi şi 400 de brokeri. Avem sucursală în fiecare judeţ. Cum vor reacţiona ei? Ce se întâm­plă mâine dacă agenţii nu ne mai dau banii? Angajaţii noştri se opresc pentru că sunt nesiguri. Agenţii vând alte asigurări. Toată această teroare pentru noi a început anul trecut. La mij­lo­cul lui decembrie noi am cumpărat AXA. Nu a fost o licitaţie. Ne-a chemat pe noi, pe VIG, pe Aegon. A fost o lo­vitură de prestigiu. Dacă era contractul semnat, Astra nu mai avea probleme acum. Nu acceptă preluarea Axa", a declarat Dan Adamescu în conferinţa de ieri. "Ce înseamnă cumpărarea? Am cumpărat Axa cu un euro şi primeam infuzie de capital de 35 milioane de euro. Prin această achiziţie lichiditatea ar fi fost de 1,8 în loc de 1, toţi indicatorii s-ar fi dublat. ASF nu vrea rezolvarea problemei, ci vrea să o distrugă", a mai spus Dan Adamescu.

Cum văd bancherii evoluţia cursului leu/euro în 2014?

Bancherii vad evoluţia cursului leu/euro în 2014 mai volatilă comparativ cu 2013. Cursul ar putea să oscileze într-o bandă destul de largă între 4,35 şi 4,65 lei/euro, iar pentru sfârşitul anului majoritatea prognozelor indică un curs cuprins în intervalul 4,35-4,55 lei/euro. Turbulenţele politice au Început deja să-şi facă simţită prezenţa, încă de la debutul anului electoral 2014, iar cursul de schimb leu-euro riscă să (re)devină instrument electoral şi teren de luptă în războiul politic. S-a mai întâmplat şi în alţi ani electorali şi ar fi greu de crezut că 2014 va face excepţie, după cum anticipează şi analiştii. Deteriorarea evoluţiei de pe scena politică creşte riscurile unor presiuni mai persistente de depreciere a leului. Şi, concomitent, creşte şi tensiunea românilor cu credite în euro. Guvernatorul BNR a repetat de nenumărate ori că regimul de curs de schimb din România este controlat, administrat, pentru a menţine cursul într-o zonă de echilibru. Mugur Isărescu spunea că intervalul de echilibru urmărit de BNR ar fi de plus/minus 5%. În aceste condiţii, modificări de curs de 1-2% sunt normale,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb