REVISTA PRESEI 19.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 19 martie 2013

ADEVARUL

Adrian Năstase a fost eliberat. Fostul premier nu are ce căuta în PSD timp de trei ani

Adrian Năstase a fost eliberat, ieri, de către Tribunalul Bucureşti, iar unii dintre liderii PSD vorbesc despre revenirea sa în partid. Legal însă, el nu poate fi membru PSD până în 20 iunie 2016. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis ieri ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat din Penitenciarul Jilava. Aici a stat aproape nouă luni după ce a fost găsit vinovat pentru că şi-a folosit influenţa funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii de sponsorizări pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În iunie 2012, instanţa a decis condamnarea acestuia la doi ani de închisoare cu executare, şi plata în solidar cu ceilalţi cinci inculpaţi din dosar a prejudiciului de 1,6 milioane de euro.

SANCŢIONARE Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu critică, în termeni duri, programul lui Andrei Marga şi nu participă la Salonul de Carte de la Paris

Nume de vârf ale culturii noastre, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Mircea Cărtărescu nu vor fi prezenţi la Salonul de Carte de la Paris, delimitându-se de programul preşedintelui ICR, Andrei Marga. Salonul de Carte de la Paris, unde România este ţară invitată, va debuta joi în prezenţa preşedintelui Franţei, François Hollande, şi a premierului român Victor Ponta. Trei nume importante care figurau pe lista celor 27 de scriitori români invitaţi de organizatorii francezi, cu susţinerea Institutului Cultural Român (ICR), şi-au anunţat absenţa de la prestigiosul eveniment: Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu. De asemenea, din lista iniţial anunţată lipsesc şi numele lui Neagu Djuvara şi al lui Augustin Buzura. Scriitorul Andrei Pleşu a motivat, pentru "Adevărul", decizia sa de a nu participa anul aceasta la Salonul Cărţii de la Paris.

Nicolae Mischie, condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă

Magistraţii Curţii Supreme l-au condamnat luni pe Nicolae Mischie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, la patru ani de închisoare cu executare. Acesta a fost găsit vinovat de trafic de influenţă şi luare de mită. Prin sentinţa dată luni, magistraţii au respins recursul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj la decizia Curţii de Apel de a-l condamna la 4 ani de închisoare. Decizia este definitivă.

Preşedintele fermierilor clujeni despre scandalul aflatoxinei: "Noi am creat un scandal artificial. În America doza acceptată la aflatoxină este de 10 ori mai mare"

Călin Făgaciu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din judeţul Cluj, a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe convocate de prefect, că scandalurile în care a fost implicată România în ultima perioadă sunt doar bombe de presă în defavoarea producătorilor români, pentru a elimina competiţia. Prefectul judeţului Cluj, Gheorghje Vuşcan, a convocat luni, 18 martie, o conferinţă de presă, pentru a da asigurări că laptele produs pe raza judeţului Cluj nu este contaminat cu aflatoxină şi că acesta respectă parametrii de rigoare.

Haosul cipriot duce euro la peste 4,4 lei. Cum vor resimţi românii naţionalizarea depozitelor din Cipru

Şocul din Cipru, determinat de posibilitatea ca Guvernul să ia până la 10% din depozitele păstrate în băncile din insulă, s-a resimţit pe toate pieţele financiare, inclusiv la Bucureşti. Ieri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de schimb de 4,471 lei/euro, nivelul maxim al ultimelor 10 săptămâni. În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,3940 lei/euro. Leul s-a depreciat semnificativ şi în raport cu dolarul. Cursul a urcat cu 4,52 bani, la 3,4088 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând cu 14 decembrie. În Cipru locuiesc aproximativ 40.000 de români, iar mulţi dintre ei şi-au deschis depozite la băncile din insulă, astfel că anunţul acestei măsuri a creat panică în rândul lor.

Nicolăescu: Medicii nu vor mai fi bugetari şi vor avea trei posibilităţi de exercitare a profesiei

Medicii nu vor mai avea statut de bugetari, vor putea să îşi negocieze salariul în afara grilei de salarizare şi vor avea trei alternative pentru a-şi exercita meseria. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, care a precizat că lucreaza la un proiect de lege pentru a schimba statutul medicilor. Prin urmare, spune ministrul, "un medic ar putea să fie angajatul exclusiv al spitalului, dar pentru asta trebuie să-şi negocieze un anumit salariu, în afara grilei bugetare, un nivel de salariu care să-l motiveze. O altă posibilitate: eventual să creăm secţii sau cabinete private în acel spital unde medicul poate da o consultaţie contra cost, o parte din bani urmând să revină medicului, alta spitalului. A treia posibilitate: să lucreze part time la un spital, pentru restul se poate duce unde vrea. Facem un sistem informatic pentru a nu plimba pacienţii"

CURIERUL NATIONAL

Alertă pentru depozitele populaţiei

Cipru vrea să confişte o parte din banii depuşi în bănci, măsură care pune pe jar deponenţii din toată Europa. Mircea Coşea: Faptul că o astfel de măsură extremă a fost aprobată de Uniunea Europeană lasă un precedent care ar putea fi aplicat în viitor chiar şi în România. Bogdan Glăvan, profesor de economie la Universitatea Româno-Americană: La noi persistă un pericol similar întrucât şi aici pierderile acumulate în sectorul bancar au atins niveluri greu de susţinut.

Timbrul de mediu îi scoate pe români în stradă?

La numai câteva zile de când a intrat în vigoare noul timbru de mediu, românii îşi strigă nemulţumirea pe site-urile de specialitate. Plecând de la faptul că nu-şi mai pot vinde maşinile vechi, pentru că ar rămâne cu "praful de pe tobă" odată ce timbrul de mediu depăşeşte valoarea maşinii şi, evident, cumpărătorii nu vor fi de acord să plătească de două ori pentru acelaşi obiect, românii se îndeamnă unii pe alţii să iasă în stradă pentru a cere abrogarea acestei legi.

Balon speculativ pe Bursa americană

Profesorul australian Steve Keen spune că avansul cotaţiilor de la New York nu reprezintă decât o bulă speculativă finanţată de credit. Deşi sunt scumpe, acţiunile americane sunt sub valoarea din 2000 şi cea din 2007 şi acestea vor continua să piardă din valoare într-un declin mai lung decât cel al Bursei de la Tokyo. "Peste 500 de ani oamenii se vor uita înapoi şi vor spune că acesta este cel mai mare balon speculativ finanţat pe datorie din istorie". El nu are dubii în privinţa cauzei "boom-ului economic din deceniul trecut: împrumutai bani şi jucai mizând pe creşterea preţurilor casei altuia. Aceste pariuri periculoase au lăsat loc unor anomalii în piaţa creditului. Keen aminteşte sintagma lui Michael Hudson, profesor la University of Missouri, potrivit căreia datoriile care nu pot fi plătite, în cele din urmă nu vor fi plătite.

Băncile nu mai au nevoie de bani de la BNR

Banca centrală a împrumutat, ieri, două bănci cu 247 mil. lei, cea mai mică sumă din ultimele 17 luni la licitaţia repo. Dealerii spun că în piaţă este suficientă lichiditate şi, cel mai probabil, cele două bănci care au luat bani de la BNR nu reuşesc să se împrumute de la alte bănci la costuri sub cele din licitaţia repo.

Traian Băsescu participa la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc

Şeful statului, Traian Băsescu, participă astăzi la "Ceremonia de inaugurare a pontificatului Sanctităţii Sale Papa Francisc ca Episcop al Romei, Succesor al Apostolului Petru şi Suveran Pontif al Bisericii Catolice", a informat Administraţia Prezidenţială. Şefi de stat şi de Guvern au început de ieri să sosească la Roma pentru a asista la mesa de întronizare a Papei Francisc, care urmează să reunească sute de mii de credincioşi, relatează AFP, citat de Mediafax. Între demnitarii deja prezenţi în Oraşul Etern se află vicepreşedintele american Joe Biden, un catolic practicant, şi preşedinţii mexican, Enrique Peña Nieto, şi chilian, Sebastian Piñera.

Justiţia a anulat autorizaţia de construire a complexului Aqua Parc

Autorizaţia de construire pentru complexul Aqua Parc ce ar fi urmat să fie realizat în Parcul Tineretului, pe o suprafaţă de 53.000 de metri pătraţi, a fost anulată irevocabil de Curtea de Apel Bucureşti, în urma unei acţiuni depuse de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul", citează Mediafax. În 13 septembrie 2011, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a cerut în instanţă anularea autorizaţiei de construire pentru complexul Aqua Parc. Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" încurajează investitorul să se îndrepte în justiţie pentru recuperarea pagubei împotriva tuturor emitenţilor actelor ilegale.

China prezintă simptomele unei crize financiare, precum cea globală din 2008

Economia Chinei, a doua ca mărime din lume, prezintă aceleaşi simptome de criză care au declanşat colapsul din sectorul financiar global în 2008, avertizează economişti ai băncii nipone Nomura, citaţi de CNBC. Acumularea rapidă a datoriilor, declinul creşterii economice potenţiale şi preţurile mari ale proprietăţilor imobiliare sunt trei semne de îngrijorare care nu trebuie minimalizate, au afirmat analiştii Zhiwei Zhang şi Wendy Chen. Menţinerea unei politici monetare relaxate în China în acest an va creşte posibilitatea unei crize financiare în 2014, potrivit Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Scandalul aflatoxina: DANONE retrage produsele de pe piaţă

După primirea rezultatului pentru aflatoxină M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, rezultat care era peste limita legală, Danone România a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectivă şi, pentru siguranţa consumatorilor, a decis să blocheze în depozitul său 75 tone de produse şi să retragă preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat de la acea fermă.

Românii din Cipru, victime ale planului UE

Între nevinovaţii care vor fi impozitaţi pentru situaţia în care a ajuns Ciprul sunt şi românii din insulă, care au muncit cinstit şi îşi văd economiile de-o viaţă ciuntite. Românii sunt a treia comunitate ca mărime din Cipru, în total peste 30.000 de persoane. Funcţionari sau patronii unor afaceri modeste, aceştia au "în băncile din Cipru în jur de 3.000 - 20.000 euro/persoană. Asta înseamnă că, dacă planul UE de impozitare va fi aprobat, pierd undeva între 202,5 şi 1350 euro", a spus pentru EVZ Veronica Ivanov - redactorul şef al unui ziar din Cipru. Astăzi este o zi crucială pentru ciprioţi. Parlamentul trebuie să voteze planul propus de Uniunea Europeană, după ce au avut loc deja două amânări.

Baza secretă a Bisericii Scientologice? CATEDRALA EXTRATERESTRĂ

Se spune că este ascunsă adânc în deşertul New Mexico, Statele Unite. Imensul buncăr a fost construit în anul 1980, şi este suficient de rezistent pentru a face faţă unui atac nuclear. A fost numită de către jurnalişti "Catedrala extraterestră", "iar simbolurile uriaşe gravate în plin deşert sunt un mesaj de bun venit pentru extratereştri, făcut de Biserica Scientologică", nota Daily Mail la începutul lunii ianuarie. Reporterul BBC John Sweeney este cel care a cercetat acest "loc" din deşert. Sweeney a vizitat zona, cunoscută sub numele de Trementina Base şi a intervievat o parte dintre foştii membrii ai Bisericii Scientologice pentru cartea intitulată "Church of Fear" ("Biserica Fricii"). Potrivit Bisericii Scientologice, oamenii au fost aduşi pe Pământ în nave spaţiale asemănătoare avioanelor DC8, de o entitate extraterestră, Xenu.

JURNALUL NATIONAL

Victorie dulce-amară pentru Adrian Năstase

Coşmarul lui Adrian Năstase, început în ziua de 20 iunie 2012, a luat sfârşit! Fostul prim-ministru al României gustă prima zi de libertate după stagiul penitenciar efectuat la închisoarea Jilava în urma mascaradei judiciare "Trofeul Calităţii". Deţinutul Adrian Năstase - condamnat politic al regimului Băsescu - şi-a dovedit şi în împrejurările grele prin care a trecut superioritatea intelectuală şi morală faţă de detaşamentul odios de torţionari care l-au vrut înfrânt, distrus ca om, epuizat ca politician, secătuit ca profesor. Cel mai performant premier al istoriei postdecembriste iese din închisoare însă întărit de solidaritatea prietenilor, ocrotit de căldura familiei şi, ceea ce este cel mai important, conştient de sentimentul că nevinovăţia lui este acum susţinută de milioane de oameni.

Un nou proiect mamut: fond de investiţii în energie, cu active de 10 miliarde de euro

Toate participaţiile statului din energie vor fi adunate într-un mega-conglomerat de 10 miliarde de euro care ar urma să conţină toate participaţiile statului din domeniul energetic şi care va derula investiţii mari în domeniu, potrivit unui proiect de lege realizat de trei deputaţi PSD. Potrivit proiectului, Fondul Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice S.A va deţine participaţiile statului de la cele mai valoroase companii din portofoliul său, respectiv, Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Rompetrol Rafinare, Petrom, Conpet, Oil Terminal, Electrica, Transelectrica, Electrocentrale Bucureşti şi Complexul Hunedoara, scrie Economica.net. De asemenea, vor fi prezente şi participaţiile de la o serie de companii privatizate, unde statul este acţionar minoritar, precum GdF Suez Energy România, E.ON Energie sau E.ON Gaz Distribuţie.

NATIONAL

Exclusiv! Se coace o rocada intre ministere dupa retragerea Monei Pivniceru in transeele CCR: Iohannis, ministru de Externe!

PSD coace o rocada Justitie- Externe, dupa retragerea Monei Pivniceru in transeele CCR. Ceea ce inseamna ca social-democratii si-au pierdut nadejdea in capacitatea liberalilor de a pune Justitia pe drumul cel bun, macar in cazul sefiei Parchetului General, daca la DNA nu s-a putut face nimic. Ca de fiecare data in astfel de situatii, interesele nu coincid, motiv pentru care pe piata circula mai multe scenarii. Intr-unul dintre acestea, Titus Corlatean zboara din Guvern, in locul lui vine Klaus Iohannis cel proaspat botezat liberal, iar la Justitie ajunge in sfarsit Dan Sova, pesedist de mult amorezat de Justitie. Alta varianta insa, exclude eliminarea lui Corlatean din Executiv. Motivul: acesta ar fi insarcinat cu spalarea imaginii premierului Victor Ponta, implicit a PSD-ului, peste hotare, iar ca urmare Corlatean ramane si devine, in cel mai rau caz, ministru al Justitiei.

Lucescu, sfatuitorul de taina al lui Negoita

Cel mai apreciat tehnician roman al momentului nu-si uita originile dinamoviste si incearca, asa cum poate, sa ajute clubul din Stefan cel Mare. Ajuns actionar majoritar, Ionut Negoita da senzatia ca se loveste de o lume pe care n-o cunoaste. In mai putin de o luna, proaspatul "patron" din Stefan cel Mare s-a vazut nevoit sa bage mai multi bani in fotbal decat in oricare dintre celelalte afaceri derulate. Iar obligatiile il imping spre un efort si mai mare, de un milion de euro, daca vrea ca Dinamo sa obtina licenta de club profesionist pentru sezonul viitor. Convins ca sportul rege este un business la care nu se pricepe, Negoita l-a contactat pe Mircea Lucescu spre a-i cere ajutorul. Planurile lui Negoita nu se opresc doar la Mircea Lucescu. Fost director general la FRF, Ionut Lupescu este dorit in functia de manager general al FC Dinamo.

Imagini EXCLUSIVE cu miliardarul Dinu Patriciu si amanta chinezoaica Melanie Chen: Hogeacul lui Conu' Dinu de la Londra!

"National" prezinta imagini incredibile cu miliardarul Dinu Patriciu, la Londra, unde acesta se distreaza de minune, in timp ce toata lumea ii plange de mila, iar autoritatile il cred bolnav, la pat, intr-o clinica din Milano. Conform surselor ziarului, in spatele chinezoaicei Melanie Chen ar fi o grupare de criminalitate organizata transfrontaliera, iar asiatica bagata pe gat lui Patriciu ar fi un simplu executant. "National" va reveni cu amanunte incredibile despre legaturile acesteia si despre una dintre mizele intregii afaceri: firma Marexin SRL (Marine Resources Exploration International). Marexin SRL, administrata de Melanie Chen (firma la care, pe langa Dinu Patriciu, mai este actionar si Dan Ioan Popescu), exploateaza 9.000 de kilometri patrati in Marea Neagra, de unde extrage namol sapropelic, considerat "energia viitorului".

PUTEREA

BLOCAJ LA IMPORTURI. România pune barieră la roşiile turceşti, după ce oile noastre nu au mai fost primite de Guvernul de la Ankara

România şi Turcia au început o serie de "divergenţe" privind siguranţa alimentelor pe care fiecare stat le exportă, cea mai afectată arătându-se Turcia, care a şi iniţiat acest război. Motiv pentru care exportatorii turci de legume şi fructe au ajuns să facă presiuni prin intermediul oficialilor de rang înalt, iar unul dintre miniştrii lor şi-a anunţat prezenţa la Bucureşti pentru a reglementa situaţia. Diferendul a produs şi "victime colaterale", cei care au strigat cel mai tare fiind vameşii români, obligaţi să verifice toate TIR-urile turceşti cu roşii. Turcia a trecut la măsuri netarifare de protecţie a pieţei interne şi a interzis importul de carne din toată Uniunea Europeană. Dintre toate statele membre, a mai rămas doar România cu această interdicţie, pentru nişte măsuri pe care nici Turcia nu le respectă, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

BURSA ZVONURILOR: Felix a pasat "Jurnalul" parlamentarilor

În şedinţa de luni a grupului de la Camera Deputaţilor al Partidului Conservator s-a discutat, culmea, despre "Jurnalul Naţional". Nici mai mult, nici mai puţin, parlamentarii au căutat soluţii de evitare a închiderii cotidianului deţinut de familia lui Dan Voiculescu (foto). Dacă aleşii nu vin cu banul, Felix închide "Jurnalul". Cam asta a fost ideea. Rezultatul îl vom vedea curând. Oricum, mogulul a luat deja decizia de a renunţa la print.

Propunere alternativă a Guvernului de la Nicosia

Executivul de la Nicosia vine cu o variantă alternativă la solicitarea FMI, CE ŞI BCE, care ar proteja mai bine deponenţii care au în conturi până la 100.000 de euro, potrivit agenţiei de presă Dow Jones, citată de CNBC. Potrivit planului iniţial, depozitele de până la 100.000 de euro urmau să fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%. Noua propunere ar coborî la 3% rata pentru cei cu până la 100.000 de euro în cont, pentru cei cu 100.000-500.000 de euro ar rămâne la aproape 10%, în timp ce pentru depozitele mai mari de 500.000 de euro ar fi introdus un nou nivel de impozitare, de 15%.

CONTRABANDĂ: Consul de ţigări

Consulul onorific la Consulatul Onorific al Iordaniei la Braşov, Dahabreh Raed, este suspectat că a sprijinit o grupare de contrabandă cu ţigări condusă de un cetăţean moldovean, care a pus în funcţiune două fabrici clandestine de ţigări, în Braşov şi la Mizil. Prejudiciile se ridică la 825.000 lei. Grupul infracţional destructurat de oamenii legii era constituit din cetăţeni români, moldoveni şi iordanieni, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse accizabile cu tutun. Potrivit acestora, "activitatea ilegală a grupului infracţional organizat a fost sprijinită de către inculpatul Dahabreh Raed, 51 ani, consul onorific în cadrul Consulatului Onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei la Brasov". Ţigările contrafacute erau comercializate pe întreg teritoriul României.

LEGEA URBANISMULUI SE ÎNTOARCE LA PARLAMENT. Băsescu atenţionează asupra afectării zonelor protejate

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis modificarea Legii urbanismului la Parlament şi a solicitat reexaminarea acesteia. În opinia preşedintelui, amendamentele adoptate de Parlament pot duce la "realizarea unui dezechilibru în elaborarea planurilor de urbanism ceea ce ar putea afecta şi unitatea zonelor protejate". "O astfel de dispoziţie legală va genera dezvoltarea unui plan urbanistic derogatoriu, lipsit de coeziune şi impus de argumente financiare", avertizează şeful statului.

ROMANIA LIBERA

Cum va evolua PSD după revenirea lui Năstase?

Unii social-democraţi, în frunte cu Victor Ponta, l-ar vrea pe fostul premier într-o poziţie de top în partid. Alţii, însă, sunt mai puţin încântaţi, dacă nu de-a dreptul ostili revenirii lui Năstase. N-a trecut nici o lună de când Liviu Dragnea declara că îi este dor de Adrian Năstase. Ieri, la eliberarea lui Năstase, Dragnea a fost unul dintre cei care s-au remarcat prin tăcere. Dragnea este, formal, numărul 2 al partidului, dar, informal, este mai puternic decât Victor Ponta, iar revenirea lui Năstase în partid n-ar face decât să întărească poziţia tânărului prim-ministru şi s-o slăbească pe a lui. Dragnea controlează baronii PSD, iar baronii sunt cei care l-au executat pe Năstase în celebra "noapte a cuţitelor lungi" de la hotelul Confort din Otopeni, acum şapte ani, în martie 2006, când a început declinul politic al lui Năstase.

Samsar pentru şeicul Hamad

Qatarul îl curtează pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy pentru a obţine Maroc Telecom, arată Financial Times, potrivit căruia Doha i-a propus acestuia conducerea unui fond de investiţii de 500 milioane euro, dedicat realizării de proiecte în Maroc, Spania şi Brazilia. Este încă o acţiune a micului emirat care de câţiva ani şi-a construit un adevărat imperiu mondial. Sarkozy, care visează la un nou mandat la Elysee, ezită să răspundă propunerii, convins că francezii nu l-ar ierta dacă devine salariat al Qatarului, întreţine misterul şi alimentează zvonurile.

Cheia eliberării lui Adrian Năstase

Pentru ieşirea lui Adrian Năstase din penitenciar, aparatul de propagandă al USL a pregătit din timp o atmosferă de "Cântarea României". Ca în vremurile bune ale guvernării Năstase, show-ul beneficiază de participarea unor politicieni de top (de la actualul premier şi de la Ion Iliescu, în jos), de implicarea dusă la absurd a trustului media controlat de Dan Voiculescu (pe lângă nebuniile Antenei 3, Jurnalul Naţional a îndrăznit să compare soarta lui Adrian Năstase cu cea a marelui Iuliu Maniu şi a altor eroi ucişi de temniţele comuniste), dar şi de aportul unei instituţii de stat, TVR, a cărei slugărnicie a făcut furori în perioada 2000-2004, când, folosind resurse publice, i-a făurit chip cioplit prim-ministrului cu aere de voievod.

Revolta bijutierilor împotriva statului

Implicarea statului în marcarea bijuteriilor şi obiectelor din metale preţioase stârneşte reacţia vehementă a patronatului din acest domeniu, care acuză întoarcerea la practici monopoliste. Pe de altă parte, autorităţile susţin că normele europene impun un control strict al statului, la care se adaugă protejarea clienţilor împotriva falsurilor. Brăţări, lanţuri, verighete, lucruri frumoase. Dar şi foarte scumpe. Piaţa românească în domeniu a fost lovită de criza economică, spune Karl Heinz, preşe­dintele Patronatului Bijutierilor din România. E vorba mai ales de scăderea masivă a producţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Miza din spatele noii legi a retrocedărilor: terenuri şi păduri de 11 miliarde de euro. Terenuri aparţinând institutelor de cercetare şi jumătate din pădurile României sunt uriaşa miză din spatele noii legi

După companiile din energie la care guvernul a cedat pachete mari de acţiuni pentru aşa-zisele despăgubiri, de fapt mijloace de îmbogăţire rapidă ale samsarilor care au cumpărat la 10-20% din valoare titlurile de retrocedare, noua ţintă sunt pădurile. Guvernul vrea înfiinţeze prin noua lege a retrocedărilor un fond naţional în care să verse ce a mai rămas în proprietatea statului pentru a compensa persoanele ale căror imobile au fost confiscate de regimul comunist în urmă cu peste şaizeci de ani şi care nu mai pot primi compensaţii în natură. Nicio altă ţară din Europa de Est nu a mai cedat câte 20-40% din companiile din energie sau din monopoluri pentru retrocedări. Ungaria, Polonia şi Cehia au limitat retrocedările.

H&M vine pe Lipscani din toamnă în clădirea lui Cocoş Jr.

Grupul suedez H&M, care la doar doi ani de la intrarea pe piaţa locală a ajuns la o reţea de 23 de magazine şi vânzări de 74 milioane de euro în anul fiscal 2012, va deschide în toam­nă un magazin de îmbrăcăminte pe strada Lipscani din centrul Ca­pitalei, au declarat pentru ZF surse din piaţa de retail. Magazinul va fi situat într-o clădire deţinută de o firmă controlată de Alin Cocoş (25 de ani), fiul lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea.

Stare de forţă majoră în sistemul bancar cipriot: băncile sunt blocate pentru a se preveni migrarea capitalului

Guvernul Ciprului a prelungit până miercuri inclusiv perioada de nefuncţionare a băncilor în încercarea de a preveni retrageri masive de depozite şi pentru a da timp Parlamentului să ratifice legea prin care statul preia până la 10% din economii. Parlamentarii au amânat pentru astăzi o şedinţă de dezbateri programată pentru ieri, iar guvernul caută să convingă creditorii internaţionali să accepte o povară mai redusă pentru depozitele mici. Soluţia extremă, prin care s-ar obţine bani pentru salvarea băncilor, scoate în evidenţă problema discordanţei, şi nu doar în Cipru, dintre economia financiară şi cea reală care a fost lăsată să se ducă la extrem. Sistemul bancar cipriot este de opt ori mai mare decât PIB-ul, şi pentru că economia se bazează mai ales pe servicii, financiare şi de turism, bugetul nu este suficient de puternic pentru a acoperi lipsa de bani a băncilor.

Miza noii legi a retrocedărilor: terenuri de 1,2 miliarde de euro şi jumătate din pădurile României vor putea fi cumpărate cu puncte

Miza din spatele noii legi a restituirii proprietăţilor pentru care guvernul Ponta se grăbeşte să îşi asume răspunderea pe 26 martie sunt terenuri şi păduri cu o suprafaţă totală de peste 3,6 mil. hectare în valoare estimată de 11 mld. euro aflate acum în proprietatea statului şi care vor trece din 2014 într-un fond naţional de unde vor putea fi cumpărate de foştii proprietari cu puncte. Procedura de restituire stabilită de noua lege este însă extrem de complicată, iar riscul ca samsarii să fie din nou principalii beneficiari ai procedurii de restituire este ridicat, la fel cum s-a întâmplat şi cu Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb