REVISTA PRESEI 19.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 19 aprilie 2013

ADEVARUL

Victor Ponta, ultima apariţie înainte de Congresul PSD: "Cred în USL. Să câştigăm prezidenţialele cu Crin Antonescu şi să avem o guvernare bună"

Premierul Victor Ponta a vorbit, joi seară, în emisiunea "Sinteza zilei" de la Antena 3, despre Congresul PSD, care va avea loc azi si mâine, şi despre situaţia din USL. Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că va ignora "până la un anumit moment" criticile lansate periodic la adresa Guvernului de liberalii Frunzăverde, Roşca Stănescu şi Orban, dar a avertizat că aceste "vedete de Dâmboviţa care nu pot să-şi ţină gura" încep să reprezinte un risc pentru funcţionarea USL.

FBI a dezvăluit atentatorii de la Boston: "Suspectul 1" are şapcă neagră, "suspectul 2" are şapcă albă"

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a difuzat joi fotografii şi înregistrări video a doi suspecţi principali în atentatele teroriste comise la maratonul din Boston, lansând un apel către cetăţeni pentru a obţine informaţii asupra acestor doi bărbaţi. "Sunt înarmaţi şi periculoşi", au avertizat agenţii FBI. Fotografiile îi înfăţişează pe cei doi trecând pe lângă o mulţime de oameni pe Bolyston Street cu doar câteva momente înainte de atacul care a omorât trei oameni şi a rănit alţi 180, potrivit "Huffington Post". În cadrul unei conferinţe de presă, agentul federal Rick DesLauriers avertizează că cei doi bărbaţi sunt "înarmaţi şi extrem de periculoşi". Imaginile celor doi au fost imediat postate pe site-ul FBI pentru ca publicul să poată ajuta la identificarea persoanelor care apar drept principali suspecţi ai carnagiului de luni petrecut la maratonul de la Boston.

China şi Coreea de Nord: cine conduce pe cine? Cum au început să se deterioreze relaţiile dintre cele două state

China pare să fie tot mai frustrată faţă de comportamentul Coreei de Nord, ajungând, probabil, până la punctul în care îşi va retrage sprijinul de lungă durată oferit Phenianului. În calitate de cel mai mare susţinător economic al Coreei de Nord, Beijingul i-a oferit regimului nord-coreean un ajutor crucial de-a lungul anilor, precum şi protecţie diplomatică împotriva Statelor Unite ale Americii şi altor puteri, afirmă publicaţia de analize geopolitice "Stratfor". China vede Coreea de Nord ca pe un stat-tampon util, dar unul care o poate atrage în război. La rândul său, Phenianul vede în Beijing un partener necesar, unul care, printr-o manipulare atentă, va continua să îl finanţeze şi să îl protejeze. China este mai mult un ostatic al acestei relaţii. Beijing a profitat de unele crize nord-coreene, oferindu-se să medieze negocierile, în schimbul unor avantaje politice din partea americanilor şi a sud-coreenilor.

Infrastructura Catedralei Mântuirii Neamului a fost terminată

Potrivit site-ului oficial al şantierului Catedralei Mântuirii Neamului, lucrările de infrastructură s-au încheiat. Până la stadiul actual al lucrărilor s-au folosit 55.000 de metri cub de beton şi 13.000 de tone de armătură. Momentan se mai fac retuşări şi se demontează cofrajele din zona Sălii Polivalente. La finalizarea lucrărilor ansamblul va fi compus din: Catedrala Mântuirii Neamului, Casa Sfântul Apostol Andrei (pentru pelerinii clerici), Casa Sfântul Apostol Petru (pentru pelerinii mireni), Casa Sfântul Apostol Pavel (centrul cultural misionar), Casa Sfântul Apostol Luca (centru social medical). Catedrala Mântuirii Neamului va avea 120 de metri în lungime, 70 de metri în lăţime şi 120 de metri în înălţime, capacitatea maximă fiind de 5.000 de persoane. Spaţiul liturgic principal va fi la parter, două săli polivalente fiind amenajate la subsol. La nivelele superioare se vor afla galerii, spaţii expoziţionale, circuite de vizitare.

Cele 15 magazine Bricostore din România au fost cumpărate de grupul britanic Kingfisher

Grupul britanic de bricolaj Kingfisher a preluat de la compania franceză de retail Group Bresson cele 15 magazine Bricostore din România, cu vânzări de 131 de milioane de euro anul trecut. Şi are planuri mari: pe termen lung, vrea să ajungă 50 de magazine. Kingfisher nu a dezvăluit suma tranzacţiei, care urmează să fie finalizată în următoarele două luni. Magazinele din Romania urmează să fie reconfigurate în formatul Brico Dépôt, utilizat de grupul britanic în Franţa şi Spania.

CURENTUL

În pat cu Ion Iliescu. Mărturisirile şocante ale lui Petre Roman

După ce gaşca complotiştilor sovietici ai lui Ilici şi-a atins obiectivul principal, lichidarea lui Ceauşescu, filmarea execuţiei, care trebuia trimisă la Moscova pentru ca Ilici să facă dovada îndeplinirii măsurilor ordonate de KGB, a fost ţinută strâns la piept de Petre Roman, lipită cu scoci de pieptu-i spelb. Băietul de general KGB povesteşte: "dormeam cu Ion Iliescu pe o saltea, într-o cămăruţă în spatele biroului ministrului Apărării Naţionale. Iau caseta, o lipesc de piept cu nişte leucoplast şi ne culcăm împreună". Probabil s-au ţinut de ghiduşii până dimineaţă excitaţi la culme, frecându-se ca doi motani în călduri de caseta video care urma să le aducă confirmarea Înaltei Porţi de la Kremlin şi firmanul de consacrare.

Fenechiu a pus ochii pe banii din timbrul monumentelor istorice

Cu o zi în urmă ziarul Curentul atrăgea atenţia că la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului a fost numit, prin grija ministrului Culturii, liberalul Daniel Barbu, unul din oamenii de casă ai lui Relu Fenechiu, un anume Alexandru Muraru, absolvent de studii politice, semn nu tocmai bun pentru patrimoniul românesc, având în vedere trecutul penal al demnitarului penelist. La o zi după anunţul public privind numirea lui Alexandru Muraru în fruntea Institutului Naţional al Patrimoniului, instituţia a dat publicităţii un comunicat în care solicită să se revină la situaţia dinainte de 2009, iar timbrul monumentelor istorice să se încaseze nu doar din organizarea evenimentelor artistice ci şi din jocurile de noroc, loterie, cazinouri . Cu alte cuvinte , omul lui Fenechiu cere mai mulţi bani pentru instituţia sa, de dragul patrimoniului românesc, desigur.

CURIERUL NATIONAL

Băncile, luate cu asalt de Protecţia Consumatorilor

Controalele efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) asupra a 370 de unităţi bancare au scos la iveală că aproape un sfert dintre acestea nu respectă prevederile legii privind clauzele abuzive, existând situaţii în care ofertele şi chiar contractele de împrumut nu conţin toate costurile pentru serviciile prestate. ANPC a aplicat 86 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 919.000 lei şi 47 de avertismente, băncile având răgaz două săptămâni să remedieze deficienţele constatate. Avocaţii spun că instituţia poate cere în instanţă anularea clauzelor abuzive, din luna august băncile fiind obligate să modifice toate contractele în neregulă

Trei deputaţi vor să înfiinţeze un Fond de Investiţii în Energie

Trei deputaţi care fac parte din Comisia pentru Industrii şi Servicii au iniţiat un proiect de lege privind înfiinţarea unui Fond Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice, care să funcţioneze în subordinea Ministerului Economiei, respectiv a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, propunerea fiind înaintată deja Senatului spre dezbatere. Fondul ar urma să fie format din 25 de companii de stat. Potrivit proiectului de act normativ, obiectivul principal al Fondului ar fi "asigurarea resurselor financiare necesare finanţării proiectelor de investiţii la operatorii economici din energie, petrol, gaze şi cărbune energetic, precum şi finanţarea unor obiective de investiţii, inclusiv sub forma participării la constituirea unor parteneriate public-private, ca măsură de stimulare economică".

O invenţie românească revoluţionează industria mondială de extracţie a minereului de fier

Selectorul Magnetic Rotativ, invenţie românească expusă la Salonul de Invenţii de la Geneva, ce a avut loc în perioada 11-14 aprilie, a primit medalia de aur din partea Societăţii Naţionale pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova. Creaţia lui Dragoş Mihalache, Cornel Cârjan şi Gheorghe Andrei Crăciun este prima invenţie cu aplicabilitate imediată din ultimii 10 ani, prezentată de vreun inventator din Europa de Est. Invenţia are un potenţial economic uriaş, din moment ce poate asigura extragerea completă a minereului de fier din compuşi reziduali rezultaţi din procesele convenţionale de exploatare a zăcămintelor de fier. Echipamentul este deja instalat în judeţul Hunedoara, iar în primul an va extrage 100.000 de tone de minereu de fier

Marii producători de aur riscă să devină neprofitabili

Marii producători de aur au pierdut 169 miliarde de dolari din capitalizare, din 2011, şi riscă închiderea unor mine sau oprirea activităţii, după ce declinul cotaţiei metalului preţios din această săptămână, cel mai grav din ultimii 20 de ani, a făcut ca 15% dintre aceştia să devină neprofitabili. Cotaţia aurului a scăzut cu 14% în luna aprilie şi a atins un minim de 1.361,1 dolari uncia, în timp ce costul mediu de producţie este de circa 1.200 dolari uncia, potrivit Nomura Holdings, transmite Bloomberg. În aceste condiţii, producători mari precum Semafo şi Golden Star Resources din Canada riscă închiderea unor mine, sau probleme financiare, dacă preţurile se vor apropia de costurile de producţie, potrivit Macquarie Group.

Bursa se încălzeşte pentru liga campionilor bursieri

Fostul şef al BVB, Stere Farmache, spune că atenţia pentru dezvoltare şi pe utilizarea tuturor resurselor interne trebuie să premeargă oricărui efort de consolidare cu o altă Bursă mai mare. Dan Paul, vicepreşedinte al Bursei: O alianţă cu Londra ar fi de preferat unei integrări într-un proiect regional condus de la Viena şi Varşovia. "Dacă aş fi fotbalist, aş vrea să joc la Manchester United şi nu la Rapid Viena. Aşa, mai bine joc la Rapid Bucureşti!"

Iliescu: Năstase va fi un reper moral

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că în opinia sa Adrian Năstase va juca pe viitor un rol de "reper moral", el apreciind că fostul premier nu se va angaja prea curând în viaţa politică, şi va căuta să găsească satisfacţie mai curând profesional, fiind un om studios. Iliescu a mai spus că, în opinia sa, nu se poate vorbi de colegi de partid ai lui Năstase care să-l fi trădat sau să-l fi vrut pe acesta în închisoare. Solicitat să comenteze afirmaţiile lui Năstase, care s-a declarat dezamăgit de unii colegi, şi întrebat dacă unii din PSD l-au trădat pe fostul premier sau l-au vrut în închisoare, Iliescu a spus: "Nu cred că se poate vorbi de aşa ceva, dar probabil că are raţiunile lui în aprecierea pe care a făcut-o".

EVENIMENTUL ZILEI

Crin Antonescu: "Sunt solidar cu Victor Ponta. Nici mie nu îmi place să fiu criticat, dar în PNL nu se va putea impune niciodată tăcerea"

Crin Antonescu a vorbit, aseară, la postul Digi 24, despre supărarea lui Victor Ponta cu legătură la declaraţiile critice ale mai multor membri PNL din ultima vreme. Premierul spusese că vorbele liberalilor riscă să "rupă USL-ul". "Eşecul USL ar fi îngrozitor de costisitor. Coaliţia nu se va rupe uşor. Nimeni nu e străin de faptul că investiţia este uriaşă şi nimeni nu îşi ia responsabilitatea pentru o ruptură. Obiectivul nostru este să ţină până în 2016, dar dorim să continuăm împreună şi apoi. Cu toate acestea, nu vă pot da garanţii că nu se va rupe. Ar fi caraghios să garantez ceva ce nu ţine doar de mine", a mai comentat Antonescu.

EPURĂRI POLITICE. Un funcţionar făcut în weekend, pus şef la Inspecţia Muncii

Ministrul Muncii l-a avansat, din pix, pe un client politic. După câteva zile, l-a detaşat la Inspecţia Muncii, după care l-a numit la conducerea acestei instituţii. În şapte zile, prin cinci ordine de ministru, Mariana Câmpeanu l-a făcut funcţionar public şi inspector general de stat. Georgian Ciprian Dragomir a fost, până la data de 10 august 2012, un simplu abonat la funcţii publice bine plătite, unde a fost numit politic, fără să dea vreun concurs. Din câteva semnături pe care ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi le-a pus pe nişte ordine de detaşare şi apoi de numire în diverse funcţii, Dragomir a devenit, peste noapte, funcţionar public şi apoi şef al Inspecţiei Muncii.

Fenechiu primeşte două autostrăzi de consolare

PSD-istul Dan Şova îi va ceda ministrului liberal al Transporturilor dreptul de a construi tronsoanele Câmpia Turzii - Iaşi şi Alexandria - Craiova, dar nu se ştie cum vor fi finanţate. După ce i-a luat lui Relu Fenechiu Compania de Drumuri şi Autostrăzi şi i-a încredinţat-o ministrului Marilor Proiecte, Dan Şova, premierul Victor Ponta s-a decis să-i ofere şi ministrului liberal al Transporturilor două autostrăzi, pentru care însă nu există finanţare. Pe site-ul Secretariatului General al Guvernului au fost publicate, în baza legii transparenţei, două hotărâri de guvern prin care Ministerul Transporturilor este mandatat să realizeze autostrăzile Câmpia Turzii-Iaşi şi Alexandria-Craiova.

Senatul SUA spune "nu" controlului armelor. Barack Obama a suferit o înfrângere usturătoare în Senat

Preşedintele Obama a promis, după tragedia de la şcoala din Newtown, Connecticut, de acum 4 luni, în care au murit 20 de copii şi 6 adulţi, că va căuta soluţii pentru ca astfel de situaţii să nu se repete. Amendamentele susţinute public de Obama au fost desfiinţate de lobby-ul puternic al producătorilor şi vânzătorilor de armament şi al celor care susţin dreptul de a deţine arme pentru apărare. Senatul a respins propunerile de interzicere a puştilor de asalt şi de vânzare a armelor grele în magazine. Cea mai mare înfrângere pentru Casa Albă a fost cea privind verificarea antecedentelor judiciare şi psihiatrice ale cumpărătorilor de arme. Sondajele de opinie arătau că 9 din 10 americani sprijineau acest amendament, pentru ca armele să nu ajungă pe mâna criminalilor şi a persoanelor bolnave psihic.

Patronul Chelsea a ieşit din "Top 10 miliardari ruşi". Rămâne patronul de la Arsenal

Miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, nu mai figurează printre primele 10 persoane cele mai bogate din Rusia, potrivit unui nou clasament publicat de revista americană Forbes. Magnatul oţelului, al imobiliarelor şi în telecomunicaţii, a pierdut 1,9 miliarde de dolari într-un an, averea sa scăzând la 10,2 miliarde de dolari, ceea ce îl situează pe locul 13 pe listă. Forbes nu explică motivele căderii lui Abramovici, cunoscut drept proprietarul celui mai mare iaht din lume, amarat recent la New York, unde s-a născut, de curând, al 7-lea copil al miliardarului. Pe de altă parte, Roman Abramovici posedă o colecţie de artă estimată la un miliard de dolari şi a cumpărat anul acesta 400 de opere ale pictorului Ilia Kabakov, un clasic al artei conceptuale, pentru 60 milioane de dolari.

JURNALUL NATIONAL

EBA, regina gafelor la Strasbourg. A citit un discurs pregătit pentru o altă dezbatere, uluind asistenţa

Ziua şi gafa. Elena Băsescu a uimit din nou Parlamentul European, "îngheţând" audienţa. În cadrul dezbaterii "Impas instituţional privind planurile multianuale de gestionare a pescuitului", mezina preşedintelui României a citit un discurs despre... Arctica. Ţinând în mână o foaie albă şi mototolită, EBA informează că "Arctica este o zonă de o importanţă strategică tot mai mare", turuia Elena, sub ochii miraţi ai colegilor săi europarlamentari, care se aşteptau să audă ceva inteligent despre pescuit. "Pe fondul încălzirii globale şi topirii calotei glaciare, au fost descoperite rezerve importante de hidrocarburi, care trezesc interesul mai multor state", a continuat curajoasă europarlamentarul Elena Băsescu.

Guvernul nu ştie când trecem la euro. Programul de convergenţă 2013-2016 nu prevede o dată certă la care România va adopta euro

Programul de convergenţă adoptat de Guvern nu stabileşte o ţintă pentru adoptarea monedei euro. La începutul anului, premierul Ponta a anunţat că intrarea României în zona euro în 2015 nu mai reprezintă o ţintă credibilă, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum în jurul anului 2020. În acest context, Programul de convergenţă pentru 2013-2016 elaborat de Guvern prevede că "angajamentul de adoptare a monedei euro este menţinut pentru o dată la care va fi atins obiectivul privind îndeplinirea criteriului nominal şi real de convergenţă". Cu alte cuvinte vom adopta moneda unică europeană atunci când vom îndeplini criteriile de la Maastricht. Pentru asta, moneda naţională trebuie să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro, cu doi ani înainte de adoptarea euro.

NATIONAL

Serviciile, dotate cu tehnica de ultima generatie. Nu mai scapa nimeni de filaj!

Cruciada anticoruptie face noi si noi victime. Si, dincolo de polemica nationala daca se actioneaza sau nu doar la comanda politica, cea mai mare nedumerire a romanilor ramane cum de, cu toate ca stiu ca sunt sub geana anchetatorilor, atatea personaje importante continua sa "pice" pe tehnica. In conditiile in care paranoia vorbitului la telefoane a devenit un adevarat sport national, specialistii in filaj s-au vazut nevoiti sa o lase mai moale cu ascultatul convorbirilor si sa se axeze pe interceptarile ambientale. Iar rezultatele spectaculoase din ultima vreme se datoreaza, fara indoiala, si tehnicii americane cu care lucreaza ofiterii romani. Care, mai nou, au la dispozitie si "masinile inteligente", care fac practic singure toata treaba. De obicei, acestea sunt disimulate in taxiuri ale unor firme cunoscute, pentru a atrage cat mai putin atentia in trafic

Sondajul care baga in fibrilatii celelalte partide politice: PSD prinde aaaripi!

Contrar obiceiului, guvernarea nu erodeaza PSD-ul, ci dimpotriva, ii creste cota in ochii romanilor. Care, in proportie de aproape 40%, se declara fani ai social-democratilor carmuiti de Victor Ponta. Un sondaj realizat de Agentia de Rating Politic in perioada 12 - 17 aprilie releva rolul de lider absolut pe care l-a dobandit PSD-ul pe scena politica romaneasca. Astfel, desi USL-ul s-a prezentat ca un pachet compact atat la alegerile locale, cat si la cele parlamentare, romanii au tras o granita neta intre cele doua partide, PSD si PNL, care insista ca-si impart frateste Alianta. Chestionati de ARP, concetatenii nostri au demonstrat ca prefera net PSD-ul, pe care 38% dintre ei spun ca l-ar vota oricand pentru un nou Parlament. Situatie in care PNL-ul trebuie sa se multumeasca doar cu cele 22 de procente pe care le avea si inainte de mariajul cu stanga pesedista.

PUTEREA

EDIŢIE SPECIALĂ: PSD în era Ponta-Dragnea

Partidul Social Democrat îşi organizează vineri şi sâmbătă Congresul Extraordinar la care sunt aşteptaţi peste 5.000 de delegaţi din toată ţara. Reuniunea se va desfăşura sub sloganul "120 de ani de social-democraţie în România" şi are ca principal scop alegerea unei noi echipe naţionale de conducere care va coordona formaţiunea politică până la alegerile din 2016. De asemenea, la acest congres, Statutul PSD va suferi modificări semnificative. Ca invitaţi la lucrările congresului sunt aşteptaţi toţi foştii preşedinţi ai partidului, respectiv Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase şi Mircea Geoană. Acest fapt a fost confirmat de mai mulţi lideri, dar şi de Victor Ponta. Toţi cei patru "foşti" urmează să fie aşezaţi la loc de onoare, pe podiumul congresului. Între preşedinţii din trecut ai acestui partid, dacă este să considerăm şi epoca FSN, ar trebui inclus şi Petre Roman, însă se pare că organizatorii au avut în vedere ca început al formaţiunii lor anul 1992, când s-a înfiinţat FDSN, iar Roman a rămas cu FSN.

ROMANIA LIBERA

ABORDĂRI. Franţa le interzice parlamentarilor-avocaţi să pledeze împotriva statului. Marea Britanie le permite. Diferenţa uriaşă dintre parlamentarul-avocat britanic şi cel român

Intenţia parlamentarilor-avocaţi din România de a schimba legea astfel încât să poată reprezenta clienţi în procese contra statului nu este unicat în Europa. Dacă însă şi standardele etice şi de conduita aleşilor români în faţa acuzaţiilor de conflict de interese sau incompatibilitate ar fi similare cu ale politicienilor europeni, intenţiile lor de a se implica în cauze care opun statul nu ar mai reprezenta un motiv serios de îngrijorare. "Avocatul care devine parlamentar devine un reprezentant al statului, de cel mai înalt rang, aşa încât ei nu pot reprezenta interesele unei persoane fizice sau juridice împotriva statului al cărui reprezentant este", notau iniţiatorii Legii nr. 280/2004, prin care se introducea restricţia ca avocatul-parlamentar să reprezinte un client într-un proces împotriva statului. Acum, nouă ani mai târziu, parlamentarii şi-au schimbat radical optica.

Dacia Duster, lider la exporturi. Modelele "made in Romania" merg la export, noi importăm vechiturile Vestului

Producţia auto din România a crescut în primul trimestru cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul unei pieţe naţionale tot mai şubrede. Totuşi producţia a fost ajutată de exporturi, care au înregistrat o creştere de 12% la începutul acestui an. Dacia Duster este la ora actuală cel mai exportat model din România. Într-o piaţă auto care se află în continuă scădere la nivel european, câteva mărci auto înregistrează creşteri după creşteri. Printre acestea se numără şi Dacia, care a înregistrat în primul trimestru al anului vânzări cu 15% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Modele precum Duster sau Sandero pun umărul alături de noile generaţii lansate de marii producători europeni pentru a estompa scăderile pieţei din Europa. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) anunţă o producţie de aproximativ 108.000 autoturisme în primul trimestru al anului, ceea ce reprezintă o creştere de 32,7% faţă de anul trecut.

REPLICA lui Corlăţean la declaraţiile ambasadorului rus: O afirmaţie NEINSPIRATĂ. Vom avea o discuţie

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean a declarat joi seara că îngrijorările exprimate de ambasadorul Rusiei la Bucureşti, in interviul acordat Romaniei libere, privind scutul antirachetă de la Deveselu nu sunt fondate şi că atât România, cât şi Rusia, nu au de ce să se teamă, deoarece baza de la Deveselu va fi construit doar în scop defensiv. Mai mult, oficialul român a adăugat că vor avea loc discuţii cu oficialii ruşi cu privire la această problemă şi la declaraţia diplomatului rus care, potrivit ministrului, a fost una "neinspirată", potrivit Rtv.net. Mai mult, ministrul de Externe a adăugat că în cursul zilei de vineri va avea loc o importantă reuniune româno-rusă, în care se vor discuta mai multe probleme, inclusiv declaraţia ambasadorului Malginov, care din punctul de vedere său de vedere este un "om echilibrat". "În general, ambasadorii nu fac greşeli şi de asta vom avea o discuţie cu ambasadorul rus. Presupun că ambasadorul rus nu a deschis gura şi nu a grăit fără instrucţiuni", a precizat Corlăţean.

O mână de ajutor de 30 milioane euro din partea Norvegiei

Într-un moment în care banii europeni vin foarte greu sau deloc, Ambasada Norvegiei de la Bucureşti pune la dispoziţia organizaţiilor nonguvernamentale un fond de 30 milioane euro. Banii vor trebui folosiţi, printre altele, pentru combaterea discriminării, a xenofobiei sau pentru facilitatea accesului la educaţie. Programul "Fondul ONG" pune la dispoziţia organizaţiilor nonguvernamentale suma de 30 milioane euro. Programul va fi administrat de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi va avea o durată de trei ani. Orice ONG va putea trimite aplicaţii de proiecte, începând de săptămâna viitoare, timp de două luni. Criteriile de eligibilitate pot fi găsite pe site-ul Fondului ONG.

Ce urmăreşte Dorinel Umbrărescu prin cumpărarea ATE Bank?

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat un acord de cumpărare a 93% din acţiunile subsidiarei ATE Bank România. Achiziţia i-ar putea facilita obţinerea finanţărilor necesare concesiunilor Centura Sud Bucureşti sau autostrada Comarnic-Braşov, asigurându-i rămânerea în competiţie, în faţa competitorilor săi, puternica asociere Vinci-Strabag, cu uşi deschise la puternice bănci europene. Este însă îndoielnic că ATE, o bancă micuţă, ar deţine de una singură miliardul de euro necesar.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul Ponta trimite la Bruxelles un program de divergenţă, nu de convergenţă a economiei româneşti cu cea europeană

Guvernul a coborât brutal ţinta de creştere economică pentru anii următori cu peste 1% în fiecare an, acceptându-şi astfel neputinţa de a aduce dezvoltare în economia românească. Astfel, noile ţinte asumate sunt de plus 2,8% pentru 2015 faţă de 3,9% anterior în strategia trimisă către Uniunea Europeană în aprilie 2012 şi doar plus 2,5% în 2014 faţă de 3,6% anterior. Este practic oficializarea unei neputinţe a punerii pe masă a unui plan pentru economia românească de recuperare a decalajelor care o despart de Occident. Teoretic, economia locală este o economie emergentă, dar emergenţa a dispărut cu totul când ratele de creştere preconizate sunt sub 3%. Din 2009, când economia s-a prăbuşit cu 6%, înseamnă 7 ani de creştere economică sub 3% sau căderi. România este la un PIB per capita de 7.000 de euro, la jumătate faţă de Ungaria, Polonia şi Cehia şi la o cincime faţă de Germania, Franţa şi Italia.

Eşec în vânzarea Bank of Cyprus: banca centrală din Cipru a respins ofertele BT şi Raiffeisen

Banca centrală a Ciprului a respins ieri ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus şi caută alternative de transfer în România al depozitelor de la unitatea locală, care au coborât sub 100 mil. euro. De la momentul închiderii sucursalei, în data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care însumează circa 3 mil. euro. Surse bancare au declarat că, încă de miercuri, cele două oferte au fost considerate mult prea mici în comparaţie cu ceea ce a evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanţi. Mai multe surse au confirmat că Raiffeisen a cerut un discount mai mic pentru creditele care urma să le preia de la sucursala din România a Bank of Cyprus, dar BT, deşi a solicitat un discount mai mare, a fost dispusă să includă în portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei.

Un antreprenor local a preluat lanţul de supermarketuri Interex

Omul de afaceri Sorin Bonciu (45 de ani), care deţine afaceri în domeniul imobiliar şi în cel al energiei, a preluat prin intermediul a două companii reţeaua de supermarketuri Interex. Antreprenorul are în plan să închirieze magazinele cumpărate sau să le vândă către o altă reţea de retail alimentar sau de bricolaj. "Bomax Group a preluat printr-o tranzactie al cărei preţ este confidenţial, reţeaua de supermarketuri Interex, reţea deţinută de cel de-al doilea retailer din Franţa, cu o cifră de afaceri de 40 miliarde euro. Intenţia este de a le închiria sau vinde către un retailer de food sau bricolaj", spune Laura Hantari, reprezentanta Bomax Group. Lanţul francez de supermarketuri Interex, unul dintre cei mai discreţi retaileri de pe piaţa locală, cu afaceri de puţin sub 40 de milioane de euro în 2011, a ieşit din România la finalul anului trecut după ce a închis toate cele zece magazine pe care le mai deţinea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb