REVISTA PRESEI 19.05.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 mai 2015

ADEVARUL

A început construirea fabricii de elicoptere Super Puma de la Ghimbav

Airbus Helicopters construieşte fabrica pe un teren de 27.000 de metri pătraţi pus la dispoziţie de compania IAR Ghimbav. Investiţia se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro, la care se vor adăuga alte 11 milioane de euro pe care va trebui să le investească IAR Ghimbav, companie care va fi principalul furnizor al fabricii. Proiectul prevede ca în 2017 să iasă de pe linia de fabricaţie primul elicopter civil de tip C1e, urmată în 2018 de ieşirea de pe linia de fabricaţie a primului elicopter de tip militar, plus forma alungită a acestuia, scrie bizbrasov.ro. Braşovul are mare tradiţie în construcţia şi recondiţionarea de elicoptere, specialiştii de aici fiind recunoscuţi la nivel mondial. La Ghimbav există din 2012 Eurocopter România, o filială a Airbus Helicopters. Are 180 de angajaţi şi, de la an la an, cifra de afaceri a tot crescut ajungând la 38 de milioane de euro. De şapte ani compania se ocupă de întreţinerea şi modernizarea elicopterelor PUMA şi SUPER PUMA fiind un adevărat lider de piaţă la nivel mondial.

Cinismul lui Liviu Dragnea: de ce a murit de fapt fratele său

Fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, a arătat că dosarul "Referendumul" i-a adus mai mult decât o condamnare. Dragnea a afirmat că fratele său mai mare "a murit din cauza acestui dosar". Dincolo de emoţia stârnită de această declaraţie, adevărul este cu totul altul: situaţia juridică a liderului PSD nu mai avea cum să influenţeze decisiv starea de sănătate a fratelui său. DNA a anunţat începerea urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul" pe 6 septembrie 2012, moment în care fostul vicepremier a primit calitatea de învinuit. La acea dată, Viorel Dragnea era deja diagnosticat cu cancer pulmonar, după cum susţin apropiaţi ai acestuia. Viorel Dragnea, colonel în rezervă al Poliţiei Române, a decedat în 24 august 2013, la vârsta de 58 de ani, presa relatând atunci că acesta suferea de cancer pulmonar şi că a avut o lungă perioadă de suferinţă.

"Multinaţionala" de diplome false

O investigaţie The New York Times dezvăluie o afacere de zeci de milioane de euro cu site-uri ale unor şcoli şi universităţi fantomă localizate în toată lumea, care oferă diplome false pentru studii online. În mediul online se conturează un imperiu al educaţiei, format din sute de universităţi şi licee, cu nume elegante şi campusuri însorite, în care profesori zâmbitori îi aşteaptă pe tineri cu braţele deschise. Site-urile pretenţioase ale acestor şcoli prezintă oferta de diplome online pentru zeci de specializări, de la asistenţă socială la inginerie civilă, recomandate cu entuziasm prin testimoniale video şi autorizate de Secretarul de Stat al SUA, John Kerry. De fapt, este vorba despre o ţeapă ţesută din peste 370 de site-uri, care atrage anual zeci de milioane de euro de la miile de oameni din toată lumea care nu ştiu că banii pentru studiile lor ajung la o obscură firmă de software, din Pakistan. Mai exact, sediul Axact se află în oraşul-port Karachi, unde lucrează peste 2.000 de angajaţi.

Nu zboară, nu înoată, dar se vinde tot mai bine: porcul-somon

Înainte de 1970, numai Transilvania avea efective de peste 500.000 de porci din rasa Mangaliţa. Astăzi, estimează Ioan Tătăran, cel mai cunoscut crescător al porcului-somon, în toată România ar mai fi 35.000 de capete, însă numărul lor creşte odată cu interesul consumatorilor pentru carnea cu colesterol pozitiv. În 2013, când Agrointeligenţa a scris pentru prima dată povestea lui Ioan Tătăran din Lăpuşel, Maramureş, lumea nu prea mai ştia cine mai creşte la noi în ţară rasa de porc Mangaliţa. Prin ferma şi carmangeria sa, Toto SRL, fermierul a reuşit nu doar să reînvie interesul micilor crescători pentru porcul cu păr creţ, dar şi să le stârnească românilor interesul pentru produsele din carnea animalului alintat "porcul-somon" sau "măslina pe patru picioare".

Cum cade oraşul în Dunăre cu 12 centimetri pe an, iar autorităţile nu fac nimic pentru a opri fenomenul

Dezastru! Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă oraşul Galaţi este pericolul de prăbuşire a Falezei Dunării. Deşi pare o chestiune cu efecte minore asupra populaţiei, studiile făcute în ultima vreme au indicat că nu doar uriaşul mal de pământ (unde se află parcul dintre Faleza Superioară şi Faleza Inferioară) se duce la vale, ci sunt semne că sunt afectate şi porţiuni din cartierele Mazepa 1, Mazepa 2 şi Ţiglina 1. Prima expertiză serioasă cu privire la starea taluzului dinspre Dunăre s-a făcut acum 15 ani, în anul 2000. Concluziile raportului întocmit la acea vreme de prof.dr. Octavian Coşovliu, unul dintre cei mai mari experţi în domeniu din Galaţi şi din ţară, a fost alarmante: "Sub influienţa pânzei freatice, care s-a ridicat de la 40 la 15 metri,în stratul de loess s-au format numeroase caverne şi tasări care pun în pericol siguranţa clădirilor". Concluzia municipalităţii este că ar trebui circa 40 de milioane de euro pentru consolidarea Falezei. Bani care, evident, nu există.

Unde minte Ponta în scandalul modificării Codului Penal

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seara, că PSD, chiar şi sprijinit de grupurile parlamentare de la Putere, nu ar fi reuşit să adopte proiectul de modificare a Codului Penal, respectiv a Codului de Procedură Penală fără ajutorul Opoziţiei. "Să nu ne aflăm într-o confuzie care ţine tot de propagandă. Probabil se referă la un proiect de modificare a Codului Penal care e trecut de Senat cu 90 la 20 de voturi. Eu vă anunţ că PSD nu are 90 de senatori din toate grupurile parlamentare ", a spus Ponta duminică seara la România TV. În realitate, majoritatea PSD din Senat este însă suficient de consolidată cât să asigure adoptarea unui proiect. În prezent, grupul PSD din Senat are 78 de membri, dar social-democraţii se bazează întotdeauna şi pe grupul PLR-PC, păstorită de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care vine la pachet cu alţi 13 aleşi. Prin urmare, PSD şi PLC au în total 91 de voturi favorabile.

BANCHERUL

Deputaţii PSD forţează adoptarea legii insolventei persoanelor fizice

Comisia juridica a Camerei Deputaţilor a reluat dezbaterile asupra proiectului de lege privind insolventa persoanelor fizice, după trei luni de pauza in care s-a aşteptat elaborarea unui studiu de impact solicitat expres de reprezentanţii băncilor, ai BNR si FMI, precum si de Ministerul de Justiţie, care s-a plâns ca intrarea in vigoare a acestei legi ar putea sufoca instanţele de judecata, estimându-se ca in jur de 1 milion de romani ar putea recurge la protecţia acestei legi pentru a scăpa timp de 5 ani de executarea silita pentru neplata creditelor. Iniţiatorii legii, in principal deputaţi ai PSD, forţează adoptarea acestei legi chiar in aceste zile in care o misiune tehnica a FMI se reîntoarce in Romania pentru reluarea negocierilor privind finalizarea acordului stand-by in septembrie.

CURENTUL

Teroristul Hayssam denunţă relaţiile cu Iliescu, Văcăroiu şi Constantinescu

Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani şi 4 luni de închisoare pentru terorism a început să facă dezvăluiri pe un cont de facebook prin intermediul unei "echipe de apărare". România TV a promovat doar dezvăluirea lui Hayssam că ar fi dat aparatură medicală (?) Partidului Democrat în 2004, în valoare de 100.000 de EURO. Orice posibilă infracţiune ar fi existat ar fi fost prescrisă încă din 2012 (cele cu pedepse până la 10 ani) şi în 2014 (cele cu pedepse până la 15 ani). Ceea ce a omis RTV este CV-ul politic al lui Hayssam, o postare mai jos. Poze cu Hayssam şi Băsescu nu există. Dar există cu Iliescu, cu Văcăroiu şi cu Emil Constantinescu. N-au observat-o, desigur: "În anul 1994 m-am înscris în Partidul Social Democrat Roman - PSDR, care a devenit ulterior PSD. În anul 2000, Ion Iliescu şi PSD au câştigat alegerile, eu fiind un membru al partidului la aceea vreme. Ulterior, Ion Iliescu a realizat ca sunt un membru onest care mă ocup de relaţiile Româno-Arabe şi aşa am devenit un apropiat al Preşedintelui Ion Iliescu şi aşa l-am însoţit în multe dintre vizitele sale oficiale din multe ţări.

CURIERUL NATIONAL

FBI verifică o ofertă de preluare a AVON

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) analizează o posibilă ofertă falsă depusă de PTG Capital Partners pentru preluarea Avon Products. Ancheta, derulată în paralel cu cea a Comisiei de Supraveghere Financiară a Statelor Unite, este încă în fază incipientă, a informat Wall Street Journal, precizând că oferta a declanşat un adevărat şoc pe Bursa din New York la sfârşitul săptămânii trecute, acţiunile Avon crescând imediat cu 20%. Potrivit publicaţiei, oficiali din Marea Britanie cercetează, de altfel, oferta de preluare, privind-o ca pe un potenţial fals, după ce SUA au avertizat că ofertantul ar fi înregistrat într-una dintre insulele aflate pe teritoriul britanic din Oceanul Indian, la aproximativ 2.600 mile de coasta de est a Africii. Joi, aproape de prânz, spun jur­naliştii, PTG Capital partners Ltd a anunţat că a licitat 18,75 dolari pentru o acţiune Avon, ceea ce ar însemna o primă de aproape 200% pentru compania de cosmetice.

Ce zestre au cei care curtează TAROM

Premierul Victor Ponta a purtat discuţii la începutul lunii mai cu 4 companii aeriene importante despre salvarea TAROM. Victor Ponta a declarat atunci că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu CEO-ul de la Qatar Airways a prezentat o ofertă de investiţii referitoare la pachetul Aeroportul Otopeni - compania Tarom, informează stiripesurse.ro. Premierul a adăugat că, în acest moment, principalul investitor poate fi una dintre companiile din regiunea Golfului, întrucât "companiile europene au propriile lor probleme şi nu sunt dornice să investească în TAROM". Victor Ponta a completat spunând că va face oferte similare şi companiilor aeriene Emirates şi Etihad, reamintind că a discutat deja pe această temă la Bucureşti cu conducerea Turkish Airlines.

CE i-a transmis României ce probleme trebuie să rezolve

Recomandările specifice, adresate României de Comisia Europeană, se referă la patru sectoare mari, şi anume: stabilitate macroeconomică, bugetar (inclusiv impozitare), social (respectiv, piaţa muncii, educaţie şi sănătate) şi de guvernanţă corporativă. În termeni practici, ele au în vedere: pentru sectorul stabilităţii macroeconomice - finalizarea programului de asistenţă financiară UE/FMI. În ce priveşte politica bugetară şi impozitarea - limitarea abaterii de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), în 2015, la maximum 0,25% din PIB şi revenirea, în 2016, la obiectivul pe termen mediu; implementarea strategiei de respectare a obligaţiilor fiscale şi consolidarea sistemelor de control pentru a combate munca nedeclarată; continuarea procesului de egalizare a vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei.

Preţul petrolului - în creştere după avansul statului Islamic în Irak

Tensiunile din Orientul Mijlociu fac ca preţul petrolului să recapete din terenul pierdut, crescând temerile unor turbulenţe mult mai adânci în ţara producătoare de petrol. Totuşi analiştii consideră că pieţele petrolului sunt încă excedentare, iar saturarea ar putea să se agraveze şi mai mult dacă producţia din SUA va fi reluată din nou, iar producţia producătorilor OPEC rămâne puternică. Preţul la petrol a crescut, luni, după ce militanţii de stat islamici au declarat că au preluat controlul asupra oraşului-cheie Ramadi din vestul Irakului, crescând temerile unor turbulenţe mult mai adânci în ţara producătoare de petrol. Tensiunile din Orientul Mijlociu au fost de asemenea sporite după ce o coaliţie condusă de Arabia Saudită a reluat atacurile aeriene împotriva miliţiei şiite Houthi din Aden, un oraş-port aflat pe malul rutei petroliere cheie din Orientul Mijlociu. Cotaţia petrolului brent LCOc1 a crescut cu 37 de cenţi la 67.18 dolari pe baril la ora 08:45 GMT (10:45AM ora Europei de Est). În SUA petrolul brut CLc1 a crescut cu 48 de cenţi la 60.17 dolari pe baril, potrivit Reuters.

Piaţa locală de capital s-a menţinut activă în primul trimestru

Fondurile de obligaţiuni din România s-au bucurat de intrări importante de bani în primul trimestru 2015, activele acestora crescând cu 16,6%. Deşi curba randamentelor a înregistrat o scădere aproape uniformă în prima parte a trimestrului, a fost urmată de un rebound începând cu a doua jumătatea lunii februarie, menţinându-se, totuşi, sub nivelul începutului de an. "Creşterea activelor şi a numărului de investitori în acest tip de fonduri confirmă şi în acest an tendinţa de migrare dinspre depozitele bancare care au înregistrat dobânzi din ce în ce mai mici către fondurile de obligaţiuni şi interesul pentru alternative de plasament cu randament mai mare. Este o zonă cu perspective mari de creştere având în vedere că în România există peste 14 milioane de persoane fizice care deţin depozite bancare", a declarat Daniela Vasile, director general adjunct, Certinvest.

Daniel Morar, despre lupta anticorupţie din România: E important ca războiul să fie dus

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, în prezent judecător la Curtea Constituţională din statul vecin, Daniel Morar, a vorbit, duminică, în cadrul unui interviu acordat pentru AGORA şi citat de B1 TV, despre combaterea corupţiei la nivel înalt. "Dacă spuneţi că cetăţenii sunt sfidaţi, va trebui ca ei să se revolte. Dacă vor continua să aleagă politicieni care-i dezamăgesc, cred că va trebui să-şi schimbe radical opţiunile. În momentul în care aleg pe cineva, pentru că dacă duci o luptă anti-corupţie ai nevoie de o voinţă politică consecventă şi continuă, trebuie să ştii cine sunt cei care se prezintă în faţa ta la urne. Dacă nu corespund cerinţelor, dă-le votul de blam. Fără a trece prin clasa politică nu ai cum să ajungi la instituţii judiciare performante. Da, populaţia trebuie să cureţe clasa politică, atunci când merge la vot. Problema este că nu ai de ales întotdeauna între bine şi rău", a spus Morar.

35 de firme din domeniul media, percheziţionate de procurori

Nouă percheziţii au avut loc ieri în Bucureşti şi judeţul Ilfov la 35 de firme care activează în domeniul media, într-un dosar penal de evaziune fiscală şi rambursare ilegală de TVA, care ar avea legătură cu dosarul Mediafax, după cum susţin surse din rândul anchetatorilor. Percheziţiile sunt efectuate în baza unor informaţii furnizate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF). Acţiunea poliţiştilor din cadrul IGPR s-a derulat cu suportul de specialitate al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din I.G.P.R., cu sprijinul unor echipe de intervenţie din cadrul S.I.I.A.S. şi a doi specialişti criminalişti. După descinderi, 13 persoane au fost aduse la audieri.

EVENIMENTUL ZILEI

Voiculescu, executat de stat! ANAF îi vinde prima casă

Pe 28 mai, Fiscul va organiza prima licitaţie publică pentru vânzarea unui apartament care aparţine lui Dan Voiculescu. Imobilul are patru camere şi este situat pe Bulevardul Kiseleff. Preţul de pornire este de 1.410.000 de lei, adică aproximativ 320.000 de euro. Licitaţia a fost anunţată de ANAF pe 15 mai. Potrivit documentului, apartamentul este compus din patru camere şi dependinţe, are suprafaţa utilă de 206 metri pătraţi, suprafaţa totală fiind de 224 metri pătraţi. Apartamentul de lux din Kiseleff este prima proprietate a lui Voiculescu scoasă la vânzare de stat. Potenţialii cumpărători trebuie să se prezinte până pe 27 mai la sediu Administraţiei Finanţelor Publice din Sectorul 1 cu dovada plăţii a 10% din preţul de pornire al licitaţiei, cu dovada că nu au obligaţii de plată restante, precum şi alte documente care sunt trecute pe site-ul ANAF.

Băncile europene se pot pregăti de retrogradare

Agenţia Fitch se pregăteşte să coboare rating-urile unor bănci europene, conform unor surse financiare citate de presa germană. Giganţii Deutsche Bank şi Commerzbank ar urma să se numere printre băncile retrogradate. Perioada grea pentru bănci ar urma să se reflecte şi în calificativele acestora. Agenţia de evaluare financiară Fitch are în vedere o coborâre "în masă" a rating-urilor unor instituţii de credit europene, posibil chiar în această săptămână, au declarat surse din mediul financiar pentru publicaţia germană Handelsblatt, preluată de Reuters. Contactaţi de agenia de ştiri, reprezentanţii Fitch au refuzat să comenteze. Conform articolului de luni, în cele mai multe cazuri va fi vorba de coborâri de o treaptă, dar va fi şi de maximum patru niveluri. Câteva zeci de bănci vor fi afectate de retrogradare, iar printre aceastea ar urma să se numere şi primele două nume din sistemul bancar german, Deutsche Bank şi Commerzbank.

Un an de la revoluţie. Ucraina rămâne în haos politic şi economic

A trecut un an de la alegerile care l-au adus la putere pe Petro Poroşenko, după alungarea preşedintelui Viktor Ianukovici, în urma protestelor de stradă. Bilanţul nu este încurajator. Situaţia economică este dezastruoasă, a crescut numărul asasinatelor motivate politic şi al sinuciderilor în rândul foştilor oficiali, ceea ce a condus la o stare de teamă la Kiev. Luptele politice au divizat majoritatea coaliţiei pro-europene din Parlament, iar ameninţarea din partea Rusiei rămâne constantă la frontieră. "Poroşenko nu şi-a îndeplinit promisiunile. Guvernul ucrainean este atât de fragil încât nu poate face schimbările necesare pentru a construi un stat unit şi independent", a explicat analistul politic Bruce P. Jackson, pentru New York Times. PIB-ul ţării a scăzut cu 17,6%, în primul trimestru al lui 2015. Oficialii negociază cu creditorii externi, dar nu au ajuns la un acord. FMI, UE şi SUA au promis un ajutor de 40 de miliarde de dolari, insuficient pentru a scoate ţara la lumină.

Impozitele de care nu scapi, indiferent de amnistia fiscală

Discuţiile din ultimele săptămâni, referitoare la amnistia fiscală a unor PFA-uri, a generat o confuzie din cauza căreia sute de mii de români care obţin venituri din activităţi independente ar putea fi executaţi silit de ANAF. Fără să-şi aloce suficient timp pentru a studia situaţia, aceste persoane, care realizează venituri ca PFA, profesii liberale sau în baza unor contracte de colaborare sau de prestări servicii, au înţeles că ştirile de presă referitoare la "amnistia fiscală a PFA-urilor" li se aplică şi lor. Însă, dacă aceşti contribuabili nu-şi vor plăti la timp contribuţiile sociale şi impozitele, vor fi executaţi silit de Fisc. De fapt, pentru aceste persoane, situaţia nu s-a schimbat cu nimic, ele având aceleaşi obligaţii fiscale ca şi până la discuţiile şi proiectele legislative privind dependenţa activităţilor profesiilor liberale. Singurii contribuabili care obţin venituri din activităţi independente şi cărora li se aplică amnistia fiscală sunt cei cărora statul le ceruse anterior să achite contribuţii sociale şi penalizările aferente stabilite în urma reîncadrării veniturilor ca fiind dependente.

JURNALUL NATIONAL

Biserica şi CNADNR, război pe 28 de euro

Patriarhia este acţionată în instanţă de către stat, prin intermediul companiei de drumuri CNADNR, pentru o datorie de 28 de euro cauzată de lipsa rovinietei la unul dintre autoturismele Bisericii. Situaţia este de-a dreptul hilară, în condiţiile în care Ortodoxia Română derulează afaceri de milioane de euro, care sunt scutite, legal, de la orice taxe şi impozite. În 2014, BOR a primit de la stat aproape 30 de milioane de euro pentru construirea şi repararea bisericilor, din care 12 milioane de euro doar pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Întregul balamuc s-a declanşat în momentul în care Patriarhia a primit executarea silită pentru suma neachitată de 28 de euro, de care, spune, nici nu avea habar. Suma a fost achitată imediat, un reprezentant al acesteia s-a deplasat imediat la sediul companiei de drumuri.

Telenovela Şova: scenariul se rescrie

După ce CCR a declarat neconstituţională hotărârea Senatului privind cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, Camera superioară trebuie să decidă care sunt paşii următori. Odată cu publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, senatorii vor lua în discuţie, în prima şedinţă a Biroului Permanent, situaţia lui Şova. În acest moment sunt vehiculate două scenarii. Primul scenariu presupune reluarea votului din Senat, privind cererea DNA şi redactarea unei noi hotărâri, în conformitate cu prevederile Statutului şi ale Regulamentului puse între timp în acord cu Constituţia. Un al doilea scenariu presupune reinterpretarea votului dat în 25 martie, în sensul în care solicitarea DNA să fie aprobată în baza votului dat deja de senatori. La momentul respectiv, au fost 79 de voturi pentru încuviinţare şi 67 de voturi împotrivă, însă cererea procurorilor a fost respinsă pentru că nu a fost întrunită majoritatea necesară, în baza art. 24 din Regulamentul Senatului, modificat ulterior.

Băsescu grobian: Tusk, servitorul Germaniei; Iohannis, copil de mingi

Băsescu ataca grobian, aruncând jigniri fara precedent liderilor din Europa. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk aste catalogat drept servitor al Germaniei iar pentru Preşedintele României, Klaus Iohannis a fost lansata eticheta de '' copil de mingi''. Băsescu a intervenit la o televiziune comentând interviul in limba germana dat de Klaus Iohannis pentru un canal din Germania.

NATIONAL

Cutremur la Cotroceni: Iohannis schimba garda lui Băsescu!

Greu de spus ce l-a apucat pe şeful statului, dar este cert ca acesta s-a hotărât, peste noapte, sa rupă in doua pisica SPP-ului. Astfel ca, deşi "pactul de şase luni" privind stabilitatea in cadrul serviciului este încă in vigoare, Klaus Iohannis a declanşat un adevărat atac la baioneta împotriva celor responsabili cu protecţia sa. Astfel ca şeful obiectivului Palatul Cotroceni, cea mai importanta structura din cadrul Serviciului de Protecţie si Paza, a fost deja mazilit. Iar toţi sepepiştii care îşi desfăşoară activitatea la Palat sau au legatura directa cu protecţia familiei Iohannis vor fi schimbaţi. Totul la dorinţa expresa a "neamţului", care nu mai vrea sa vadă in jurul sau pe niciunul dintre cei care au slujit aici si pe timpul mandatelor predecesorului sau, Traian Băsescu.

Liberalii se jenează cu colegii pedelişti

Foştii penelişti spun ca tovărăşia cu ex-pedeliştii le dăunează in lupta cu guvernarea pesedista, iar Victor Ponta pune paie pe foc. Fan al principiului "incurca-i drace ca si mie-mi place", Victor Ponta baga ori de cate ori poate bâtul prin gardul marelui PNL. Ultimul atac de acest gen s-a consumat ieri, după ce Ponta a pus mana pe un document din care rezulta ca liberalii dau din colt in colt neştiind cum sa-i atace pe actualii miniştrii PSD cu moţiuni care "sa nu se întoarcă împotriva PNL prin recurs la masurile si eşecurile guvernării PDL". Imediat, Ponta a postat documentul pe contul sau de Facebook, însoţit de un comentariu pe măsură: "Liberalii recunosc ca, in stabilirea temelor unei moţiuni simple, < < eşecurile guvernării > > Boc trebuie evitate, pentru a nu fi lansata o < < contraofensiva > >. In acest sens este dat exemplul închiderii spitalelor sau scăderea veniturilor bugetarilor.

ISIS a ajuns la 100 km de Bagdad

Gruparea terorista Statul Islamic a preluat controlul asupra oraşului irakian Ramadi, la 100 km vest de Bagdad, o înfrângere severa pentru forţele proguvernamentale. Jihadistii au executat 503 persoane in oraş, a anunţat vice-guvernatorul provinciei al-Anbar, Faleh al-Issawi. ISIS a revendicat victoria pe site-urile jihadiste. "Dumnezeu a permis soldaţilor califatului sa cureţe tot oraşul Ramadi, pe care acum il controlează". Armata irakiana si maliţiile triburilor siite încercau, ieri, sa pregătească o contraofensiva. Maliţiile urmau sa-si aducă suportul trupelor guvernamentale care au părăsit, duminica, ultimele lor poziţii, in special cartierul general militar din provincia al-Anbar, notează AFP, cea mai mare din tara. Pentru Bagdad, pierderea oraşului Ramadi este cea mai grava înfrângere de la începutul ofensivei lansate in 2014 pentru a recuceri teritoriile aflate sub controlul ISIS.

PUTEREA

Instanţele de judecată, "câmpul tactic" al SRI

Judecătorii cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor în urma unei declaraţii de presă a generalului SRI Dumitru Dumbravă, care a afirmat, în 20 aprilie, că serviciul de informaţii îşi menţine interesul asupra cauzelor până la soluţionarea lor definitivă şi nu consideră că misiunea s-a încheiat odată cu sesizarea instanţei cu rechizitoriu, cum o făcea în trecut. Reacţia judecătorilor vine după ce şeful Direcţiei juridice a SRI, DumitruDumbravă, a afirmat ca instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a dat publicităţii, luni, un comunicat în care subliniază că, după trimiterea rechizitoriului în instanţă, implicarea SRI "nu doar că nu mai este necesară, ci devine periculoasă", după ce generalul Dumitru Dumbravă a recunoscut că SRI urmăreşte până la capăt cauzele la care a lucrat.

Primarul Sorin Oprescu serveşte bucureştenilor alte idei megalomanice

Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei, îl acuză pe Sorin Oprescu că-i minte în continuare pe bucureşteni ca să obţină un nou mandat de primar general. De această dată este vorba despre Parcul Natural Văcăreşti, căruia îi trebuie o avizare specială pentru a deveni arie protejată. Viceprimarul liberal susţine că Sorin Oprescu îngroapă în nepăsare Delta Văcăreşti şi condamnă ideile megalomanice ale edilului-şef. "Sorin Oprescu îngroapă în nepăsare Delta Văcăreşti", afirmă răspicat viceprimarul Cornel Pieptea, care face referire şi la dorinţa primarului general de a mai cere un mandat bucureştenilor anul viitor cu idei năstruşnice. "Recent, Oprescu a declarat că îşi doreşte un al treilea mandat, deoarece vrea să realizeze Canalul Dunăre-Bucureşti, pentru ca bucureştenii să aibă unde să-şi petreacă timpul liber.

ROMANIA LIBERA

Bugetul Apărării începe să crească din 2017. Cât de pregătită e Armata Română în acest moment

Conflictul armat din Ucraina - pe fondul căruia Rusia a anexat Crimeea, iar rebelii coordonaţi de Kremlin ţin sub control regiuni însemnate - a făcut din înzestrarea şi modernizarea Armatei Române o problemă de maximă urgenţă. În anul 1989, Armata Română avea circa 300.000 de oameni , cu tot cu militarii în termen, şi era, din acest punct de vedere, una dintre cele mai importante instituţii ale statului român. Înzestrarea Armatei "comuniste" era asigurată la un nivel acceptabil, mai ales din producţia internă dar şi prin importuri din URSS. Faţă de situaţia de acum 25 de ani, datele actuale nu sunt îmbucurătoare. Întrucât serviciul militar obligatoriu s-a desfiinţat, Ministerul Apărării Naţionale mai are circa 82.000 de oameni - cadre militare, gradaţi şi soldaţi profesionişti, precum şi angajaţi civili.

Costurile societăţilor din energie, umflate de contractele cu firme din acelaşi grup

Companiile la care E.ON este acţionar majoritar sunt bănuite că ar fi umflat tariful reglementat pentru populaţie, prin includerea în costuri a unui contract de consultanţă oferit firmei mamă. Fondul Proprietatea (FP) cere acţionarilor E.ON Distribuţie SA şi E.ON Energie să aprobe acţionarea în instanţă a administratorilor şi directorilor celor două companii şi ai E.ON Moldova Distribuţie pentru recuperarea daunelor cauzate de semnarea unor contracte de consultanţă cu E.ON România, societate care este acţionarul majoritar al celor trei companii. "Conform datelor disponibile Fondului, în anul 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanţa strategică şi de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 milioane lei (echivalentul a 5,6 milioane de lire sterline sau 7,7 milioane de euro)", se arată într-un comunicat al Franklin Templeton, administrator unic al FP.

ZIARUL FINANCIAR

Bucureştiul găzduieşte peste 3.400 de restaurante şi cafenele, unde "mănâncă" o treime din România

Bucureştiul găzduieşte peste 3.400 de restaurante, cafenele şi baruri, cu afaceri anuale de aproape 2,5 mld. lei, fiind de departe cea mai importantă piaţă pentru jucătorii locali din HoReCa în contextul în care este cel mai mare oraş din punctul de vedere al populaţiei, salariul mediu depăşeşte cu 40% media pe ţară, rata şomajului este minimă, iar Capitala atrage şi cel mai mare număr de turişti români şi străini. Astfel, doar Bucureştiul "mănâncă" singur o treime din totalul pieţei HoReCa din România. În prezent sunt active în Bucureşti 3.102 restaurante şi 329 de baruri şi cafenele, potrivit datelor oferite de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Acestea sunt primele date privind numărul de localuri din Bucureşti, în contextul în care nu există studii de piaţă şi în contextul în care în această industrie există un număr mare de localuri care se închid în primele luni de funcţionare.

Deutsche Telekom va lansa în România pachetele fix mobil "MagentaEins"

Deutsche Telekom va lansa "în următoarele săptămâni" în România pachetele de servicii "MagentaEins" care includ servicii de comunicaţii fixe şi mobile plus serviciul TV "Entertain", conform unui anunţ al grupului german. "Strategia MagentaEins a fost adaptata pentru pieţele europene ale grupului, şi ajustată la caracteristicile locale ale pieţei. Primele oferte MagentaEins au fost lansate în Slovacia în martie, iar în câteva săptămâni acestea vor fi lansate şi în România.În plus, pachetele vor fi lansate pe alte cinci pieţe până la finele anului 2015", au declarat reprezentanţii DT. Grupul a atins 1 milion de clienţi pentru pachetele MagentaEins de la lansarea din septembrie 2014. DT controlează în România fostele companii Cosmote şi Romtelecom, cu un business anual de 1mld. euro în 2014.

FP devine investitor activist la E.ON, după modelul fondului Elliott

Fondul Proprietatea (FP) a cerut completarea ordinilor de zi ale Adunărilor Generale Ordinare a Acţionarilor E.ON Dis­tribuţie România SA şi E.ON Energie România SA, convocate pe 26 mai şi, respectiv, 28 mai, pentru ca acţionarii să aprobe acţionarea în justiţie a membrilor Consiliului de administraţie şi a directorilor E.ON Distribuţie România, E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Energie România, pentru recuperarea daunelor cauzate companiilor prin aprobarea, încheierea şi derularea unor servicii cu E.ON România SRL, acţionarul majoritar al companiilor. FP este acţionar minoritar la cele trei filiale ale E.ON în Ro­mânia. Conform datelor furnizate de FP, în 2014, valoarea totală a acestor contracte referitoare la consultanţa strategică şi de management se ridică la o sumă estimată de 34,4 mil. lei. FP consideră că serviciile contractate de aceste companii nu sunt necesare, iar preţul plătit de către companii societăţii E.ON România SRL este nejustificat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb