REVISTA PRESEI - 19.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 iunie 2012

ADEVARUL

Dottore Ponta, acuzat de plagiat

Prestigioasa revistă "Nature" prezintă dovezi că premierul Ponta a copiat fără să citeze mai bine de jumătate din teza de doctorat. Site-ul prestigioasei reviste "Nature" publică în ediţia sa electronică de luni un articol în care susţine că premierul Victor Ponta a copiat masiv din alte lucrări, fără citare corespunzătoare, în momentul în care şi-a elaborat lucrarea sa de doctorat, în anul 2003. Revista aminteşte că în primele zile de mandat, Victor Ponta a trebuit să renunţe la serviciile celui pe care îl desemnase ministru al educaţiei, Ioan Mang, tocmai pentru că şi acestuia i s-au găsit dovezi de plagiat în câteva dintre lucrările sale.

Reacţia lui Ponta: Tot am să merg la Consiliul European

"Curtea Penală Internaţională a fost înfiinţată prin Tratatul de la Roma, în 1998, eu am făcut parte din comisia pregătitoare de la New York şi am început să scriu în 1999, deci la un an după. Dacă asta e o problemă de natură, nu pot decât să spun că sper că n-am prejudiciat mediul ambiant şi natura foarte tare", a spus ironic Victor Ponta, răspunzând unei întrebări legate de publicaţiile în care au apărut acuzaţiile de plagiat. "Nature este revista în care dă interviuri domnul Funeriu", a ţinut să remarce liderul PSD. Victor Ponta a negat acuzaţiile care i-au fost aduse. El a declarat că este gata să se supună oricăror verificări şi a ţinut să precizeze că va merge la Consiliul European în data de 28 iunie.

Mihai Răzvan Ungureanu: Nu mă înscriu în PDL

Fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat, luni, că nu se va înscrie în Partidul Democrat Liberal. "Nu mă înscriu în PDL", a precizat Ungureanu, prezent la "Mitingul Papioanelor". În ultimele zile s-a speculat că fostul premier Ungureanu s-ar înscrie în PDL şi, mai mult, ar putea candida la preşedinţia partidului după ce Emil Boc şi întreaga conducere şi-au dat demisia ca urmare a rezultatelor obţinute la alegerile locale din 10 iunie. Posibilitatea ca Mihai-Răzvan Ungureanu să se înscrie în PDL şi să candideze la şefia partidului a fost alimentată şi de ultima decizie a democrat-liberalilor, luată sâmbătă în Consiliul Director Naţional, potrivit căreia orice membru, indiferent de vechimea în partid, poate candida la o funcţie de conducere.

Cei nouă care vor decide soarta PDL

Liderii PDL au convenit în şedinţa de duminică a Colegiului director ca în data de 30 iunie să organizeze Convenţia Naţională Extraordinară, care va alege noua conducere a partidului. Propunerea va fi avansată spre validare Consiliului Naţional de Coordonare care se va reuni astăzi, şi care urmează să valideze comisia de organizare a Convenţiei. Această comisie va fi formată din nouă preşedinţi ai organizaţiilor judeţene, care au obţinut cel mai bun procentaj la alegerile locale. Primii clasaţi în interiorul PDL sunt îndemnaţi să candideze pentru funcţii de conducere, chiar dacă au pierdut la ei în judeţ. "Aici nu este vorba de unii colegi care au câştigat alegerile, dar şi colegi care au pierdut alegerile, dar cu nişte scoruri foaret ridicate", a spus preşedintele Senatului, Vasile Blaga. Liderul PDL l-a dat ca exemplu pe Gheorghe Flutur, care, în opinia sa, trebuie să facă parte şi din viitoarea conducere a partidului, în ciuda eşecului înregistrat la alegerile locale.

Familia Poteraş, contracte mascate cu Poşta Română

Roberta Anastase l-a plantat pe Daniel Neagoe la cârma CN Poşta Română, iar sub mandatul acestuia banii erau scoşi sub forma unor contracte directe cu firme clientelare. În topul listei se află familia Poteraş. În Ministerul Comunicaţiilor, încă din timpul guvernării PDL, o lege nescrisă, dar cu sfinţenie respectată, spunea că "Poşta Română e a Prahovei", adică a Robertei Anastase (36 de ani). Este preşedintele Camerei Deputaţilor şi parlamentar de Prahova. Aşa a ajuns preşedinte al Companiei Naţionale Poşta Română Daniel Neagoe (45 de ani). În urma lui a lăsat falimentul, dar a îmbogăţit clientela cercului din care face parte, prin acordarea unor contracte de milioane de euro, fără licitaţii. Contracte care nici măcar nu au respectat obiectivele stipulate, dar pentru care s-au plătit milioane de euro.

Portul Constanţa riscă să scufunde banii de la UE

Lucrările de extindere a digului maritim de larg trebuie să înceapă în câteva zile, altfel Portul nu va mai primi 150 de milioane de euro. Bătălia pentru contract atinge cote maxime. "Adevărul" a semnalat încă de acum o lună faptul că Portul Constanţa ar putea primi fonduri europene pentru extinderea digului de larg, dar riscă să piardă această finanţare pentru că termenul-limită de începere a lucrărilor se apropie şi administraţia nu a desemnat încă firma care va realiza construcţia. Iată că ne apropiem de acest termen (30 iunie) impus de finanţator şi lucrurile au rămas în acelaşi stadiu: licitaţia de atribuire este contestată, iar la nivelul instanţelor în care se judecă atribuirea se fac presiuni intensive de către unii dintre concurenţi.

Hidroelectrica: insolvenţă neaşteptată cu "scurtcircuit"

Deşi au cerut insolvenţa Hidroelectrica, reprezentanţii companiei susţin că nu ştiu nimic despre o astfel de decizie. Scenariile vizează anularea contractelor cu "băieţii deştepţi" sau vânzarea pe bucăţi a societăţii. Compania de stat Hidroelectrica a cerut vineri Tribunalului Bucureşti intrarea în insolvenţă, iar primul termen de judecată va avea loc mâine. Reprezentanţii Ministerului Economiei, instituţie prin care statul controlează cel mai mare producător de energie din România, a refuzat să dea mai multe detalii privind cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica. Preşedintele CA al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, declară că nu ştie nimic despre această cerere. "Nu ştiu nimic, dacă această cerere de intrare în insolvenţă este reală şi există sau nu", a declarat Vulpescu.

Fost oficial BOE: lăsaţi Grecia, Spania este adevărata problemă a zonei euro

Rezultatul alegerilor din Grecia este "doar o distracţie" pe măsură ce bătălia pentru a menţine integritatea zonei euro se mută în Spania, a declarat Mario Blejer, fost consilier al Băncii Angliei (BOE) şi care a fost şi preşedintele băncii centrale din Argentina după falimentul acestei ţări în 2001. "Dacă sistemul nu poate să protejeze una din cele mai importante ţări membre, atunci înseamnă că sistemul însuşi nu poate fi susţinut", a declarat Blejer în cadrul unui interviu oferit ieri Bloomberg News, la Losc Cabos, Mexic, înaintea summitului liderilor celor mai bogate 20 de economii globale.

Liderii europeni iau în considerare relaxarea austerităţii greceşti

Guvernele europene au dat de înţeles dispoziţia de a relaxa măsurile de austeritate impuse Greciei pe măsură ce liderii europeni îşi mută atenţia de la alegerile din Grecia la problemele cu care se confruntă restul de 98% din economia zonei euro. Noul guvern al Greciei trebuie alcătuit "rapid" au declarat miniştrii de Finanţe ai UE, în urma alegerilor de ieri, alegeri care au adus partidul Noua Democraţie, de centru-drepata şi care a promis că va respecta condiţiile acordului de urgenţă, în poziţia de a forma o coaliţie, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg. Guido Westerwelle, ministrul de Externe al Germaniei, a declarat că negociatorii ar putea oferi Grecei mai mult timp pentru a-şi redresa situaţia financiară, declarând pentru postul de televiziune ZDF că impasul politic din ultimele şase săptămâni "a provocat stricăciuni însemnate".

Războiul reclamelor despre Roşia Montană

Actriţa Maia Morgenstern protestează dur, smulgându-şi cerceii de aur din urechi, într-un clip publicitar, faţă de exploatarea minieră din Apuseni. Acesta este ultimul spot legat de controversatul proiect. Televiziunea este unul dintre câmpurile solicitate de luptă când vine vorba despre controversatul proiect minier de la Roşia Montană. Agenţiile de publicitate creează spoturi şi le lansează pe TV, mediul cu cel mai mare impact asupra românilor. Vineri a apărut ultima reclamă din această serie. Filmarea, făcută la cariera de cupru de la Roşia Poieni, este alb negru, cu excepţia bijuteriilor de aur pe care le poartă actriţa.

CURENTUL

Ponta: prima vizită externă, prima gafă

Premierul Victor Ponta a făcut sâmbătă, în Polonia, o gafă de proporţii dovedind că nu cunoaşte istoria României şi că reprezentarea ţării, în exterior, este o chestiune care-i depăşeşte puterea de judecată. Astfel, aflat în vizită privată la Auschwitz II-Birkenau, premierul Victor Ponta "a reiterat" faptul că România îşi asumă responsabilitatea pentru greşelile făcute de autorităţile române în perioada deportării masive în lagărele morţii de la Auschwitz-Birkenau a evreilor din Nordul Transilvaniei - informează Guvernul printr-un comunicat de presă. In condiţiile în care, atunci, deportările au fost făcute de guvernul nazist al lui Miklos Horty de la Budapesta, cel care în urma Dictatului de la Viena anexase Transilvania de Nord-Vest şi declanşase teroarea nu numai asupra evreilor, dar şi a etnicilor români, este echivalent cu a cere scuze, pentru acele atrocităţi, nu în numele României ci al Ungariei.

Mircea Diaconu joacă teatru ieftin la Parchet

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost audiat ieri la Parchetul General, în legătură cu acuzaţia de conflict de interese, după ce, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-a ajutat soţia (actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, n.r.) să primească anumite contracte. Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Diaconu acuzaţiile care i se aduc. La ieşirea de la audiere, Diaconu a încercat să braveze şi să arunce în derizoriu acuzaţiile procurorilor. "Păi, ştiţi cum e, nicio masă fără peşte. Adică lună de lună, mai trec pe acolo, când beau cafele băieţii ăia.(...) Am fost şi eu cu un avocat, că nu mă mai duc singur. Să vezi cum vorbeau ei, unii cu alţii. Au limba lor. Foarte interesant", a comentat el. Diaconu, care a lipsit la termenul trecut pentru că a vrut să-şi angajeze un avocat, a mai declarat că trebuie să le explice anchetatorilor "cum se trăieşte din teatru" şi "care e viaţa actorilor".

CURIERUL NATIONAL

Avarie ciudată la Hidroelectrica

Surse din industrie au declarat că cererea de insolvenţă ar fi fost depusă la "presiunea unora dintre băieţii deştepţi". Cu gândul la iminentele anchete penale care vor fi derulate, reprezentanţii Hidroelectrica. au ales să-şi ceară insolvenţa. Dosarul 22456/3/2012 a fost înregistrat vineri, 15 iunie, primul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 20 iunie. Hidroelectrica SA a introdus o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti. Toate eforturile de a-i determina pe reprezentanţii companiei, prezenţi ieri la Forumul Energetic Regional pentru Europa Centrală şi de Est - FOREN, să explice cum a fost posibil acest lucru, au fost sortite eşecului, aceştia declarând la unison că "nu cunosc detalii" sau nu comentează.

România, în căutarea modelului de business

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a declarat că încă suntem în căutarea modelului de business românesc şi că toate guvernele în programele lor economice au doar vânzarea de active. "Cifrele statistice arată că în România sunt peste 15.000 de grupuri de firme multinaţionale, din care doar 100 au centru de decizie în România, şi peste 5.000 de grupuri româneşti. Firmele internaţionale asigură 40% din valoarea adăugată brută, peste 44% din cifra de afaceri şi doar 23 de procente din numărul de locuri de muncă, restul peste 3.000 de companii româneşti mai asigură 40% din cifra de afaceri autohtonă. Totodată, structura de afaceri a României este la ora actuală extrem de dezechilibrată. Problema României şi a investiţiilor sale este că trebuie să producem mai mult, noi nu mai producem. Ideea că vom putea susţine o ţară de 19 milioane numai pe importuri este falsă, pentru că România deocamdată nu consumă pentru că populaţia rurală este un non-consumator la ora actuală", a spus Cristian Pârvan.

Chevron nu vrea să lase prăjitura gazelor de şist româneşti

Thomas Holst, manager companie pe România, spune că riscurile sunt minime, cu toate că recunoaşte că nu a colectat încă datele seismice. Iulian Iancu, şeful comisiei de industrie din Camera Deputaţilor: Dacă populaţia nu o acceptă, acea energie nu există. Europa are nevoie de tot mai mult gaz, aceasta fiind sursa predominantă de energie din Europa de Est, inclusiv România, au conchis ieri specialiştii prezenţi la FOREN 2012.

Grecia şi creditorii îşi dau un răgaz reciproc

Pieţele financiare au răsuflat ieri uşurate după câştigarea alegerilor de partida pro-europeană, tendinţa fiind favorabilă pentru activele de risc. Noua configuraţie politică va respecta angajamentele anterioare, însă renegocierea unui nou acord mai permisiv pare că este soluţia care se impune. Găsirea unei rezoluţii cel puţin temporare în Grecia mută îngrijorările investitorilor către Spania, ale căror costuri de finanţare au explodat ieri la un maxim de după introducerea euro. Anticipările unor analişti de la sfârşitul săptămânii trecute potrivit cărora şedinţele de tranzacţionare de ieri ar putea fi dominate de panică au fost infirmate.

Ponta: BNR şi Guvernul au reuşit să menţină cursul sub control

"Leul românesc a fost afectat în ultimele săptămâni de incertitudinile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro, după rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai şi reconvocarea electoratului la vot pe 17 iunie". Banca Naţională a României (BNR) a reuşit, împreună cu Guvernul, să menţină sub control evoluţia cursului de schimb valutar, ceea ce "nu a fost uşor", în contextul presiunilor din regiune înaintea alegerilor din Grecia, a declarat la Viena pentru Bloomberg premierul Victor Ponta, citează Mediafax.

Lupta pentru euro este purtată în Spania

Rezultatul alegerilor din Grecia reprezintă numai "un spectacol secundar", lupta pentru prevenirea destrămării zonei euro fiind purtată în Spania, consideră economistul Mario Blejer, fost consilier al Băncii Angliei care a preluat şefia băncii centrale argentiniene după falimentul ţării, în 2001. "Dacă sistemul nu poate proteja una dintre cele mai importante ţări, atunci nu poate fi susţinut", a declarat Blejer într-un interviu acordat Bloomberg la Los Cabos, unde începe luni summit-ul G20 al liderilor celor mai mari 20 de economii ale lumii. Pieţele financiare au salutat victoria partidelor pro-austeritate la alegerile de duminică din Grecia. Blejer consideră că rezultatul reprezintă "răul cel mai mic", care previne o înfruntare imediată între Atena şi creditorii săi.

Morgan Stanley estimează un deficit de dolari de 2.000 de miliarde, la nivel mondial

Băncile centrale îşi refac rezervele valutare în dolari în cel mai rapid ritm după 2004, lăsând pe dinafară investitorii privaţi, astfel că la nivel mondial ar putea fi un deficit de monedă americană de 2.000 de miliarde, potrivit estimărilor Morgan Stanley, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. Ponderea dolarului în rezervele valutare mondiale era în decembrie în creştere cu 1,6 puncte procentuale, la 62,1%, de la un minim record de 60,5% atins în al doilea trimestru din 2011, potrivit celor mai recente date ale FMI. Achiziţiile de dolari ale băncilor centrale au lăsat sectorul privat cu un deficit de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor Morgan Stanley, care anticipează că moneda americană s-ar putea aprecia cu 8,2% în 2012, cel mai mult din ultimii şapte ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Samaras, grecul care nu s-a temut de austeritate

Liderul conservator a câştigat alegerile fără să condamne condiţiile drastice impuse de creditorii străini. Îi revine însă misiunea dură de a le implementa de acum înainte. Pentru a doua oară în decurs de o lună şi jumătate, Antonis Samaras, liderul conservatorilor greci, învingători în scrutinul legislativ de duminică, este chemat să pună bazele unui guvern politic. Din noiembrie, când precedentul executiv socialist condus de Georgios Papandreou şi-a dat demisia, Grecia este condusă de guverne de tranziţie şi interimare. Cu 129 de locuri din totalul de 300 în Parlamentul elen, conservatorii ar trebui să aibă o misiune mult mai uşoară, faţă de acum şase săptămâni, şi să formeze o coaliţie de guvernământ solidă care să preia dificila sarcina de a se achita de obligaţiile financiare internaţionale.

Hidroelectrica, în insolvenţă. Strategia Guvernului pentru rezilierea contractelor cu "băieţii deştepţi"

Hidroelectrica poate scăpa de contractele cu "băieţii deştepţi", dar trebuie să evite lichidarea şi cedarea propriilor acţiuni. Hidroelectrica încearcă să scape de contractele cu "băieţii deştepţi din energie" prin intermediul procedurii insolvenţei, o mişcare-surpriză care s-ar putea dovedi victorioasă dar care presupune şi o mulţime de riscuri. Principiul de drept care ar permite companiei să scape de contracte este "maximizarea averii debitorului", spune Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Practicienilor în Insolvenţă. Legea falimentului arată că această măsură este posibilă atunci când contractele încheiate au valori sub preţul pieţei sau au fost încheiate fraudulos.

Parlamentarii USL, nerăbdători să simplifice procedurile de revocare a lui Băsescu. Puterea a încercat să forţeze regulamentul la Senat

Comisia juridică a Senatului a aprobat, ieri, propunerea legislativă care modifică Legea referendumului astfel încât demiterea preşedintelui să se poată realiza prin votul majorităţii voturilor valabil exprimate la referendum. USL a încercat să treacă proiectul chiar astăzi prin plen, însă în final, din cauza unor vicii de procedură, votul a fost amânat pentru ziua de joi. De dimineaţă, legea a trecut în viteză de Comisia juridică a Senatului. "Am revenit la forma iniţială a legii, astfel încât demiterea poate fi aprobată cu majoritatea voturilor valabil exprimate, spre deosebire de forma actuală în care este nevoie de votul majorităţii alegătorilor", a explicat preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD).

Dacă ar putea, CHINEZII ar cumpăra CU TOTUL bucata aceasta din EUROPA

China este foarte dependentă de resursele minerale şi de comerţul transoceanic pentru a-şi alimenta creşterea economică rapidă, se arată într-o analiză Stratfor. În ultimele săptămâni, preşedintele şi premierul Chinei au realizat vizite în Danemarca şi Islanda prin care au scos în evidenţă interesul tot mai mare al Beijingului în regiunea arctică. Asta pentru că aici există resurse minerale, precum şi căi rapide către partea de Est a Statelor Unite şi a pieţelor europene, care devin tot mai accesibile Chinei mai ales în condiţiile în care încălzirea globală produce topirea gheţei atât din larg cât şi de pe continent. Zona Arctică conţine cea mai mare rezervă încă neatinsă de hidrocarburi din lume. Regiunea Arcticului, mai precis teritoriile daneze din Groenlanda sunt bogate în depozite de metale rare. Estimările plasează rezervele nedescoperite din aceste teritorii la peste 12 milioane de tone, adică aproximativ 10% din rezervele globale.

JURNALUL NATIONAL

Dosar penal pentru meciurile de la Euro 2012

Serviciul Investigări Fraude al Poliţiei Sector 1 face verificări în dosarul penal nr. 8323/P/18.06.2012 deschis în cazul TVR-Dolce. Este vizată sublicenţierea de către SRTv către postul de televiziune Dolce a meciurilor de la Euro 2012. În timp ce în TVR se desfăşoară campania electorală internă pentru ocuparea celor două locuri ale salariaţilor în CA, ofiţerii de la Economic au fost azi de trei ori în instituţie pentru documentare. Surse din echipa Poliţiei au declarat, pentru Jurnalul Naţional, că deocamdată sunt vizaţi Cosmin Cernat şi Vlad Enăchescu, dar că şi fostul preşedinte al CA, Andi Lăzescu, ar putea fi convocat pentru a da detalii.

Omenirea s-a îngrăşat cu 17 milioane de tone. Populaţia SUA rupe cântarul mondial

Obezitatea ameninţa securitatea alimentară a lumii, arată un raport publicat luni, in care, conform calculelor, omenirea cântăreşte 316 milioane de tone. Cercetătorii de la Şcoala Londoneză de Igienă şi Medicină Tropicală spun că mărirea nivelului de grăsime în lume ar avea acelaşi impact ca şi cum populaţia ar creşte cu încă un miliard de oameni. În acest moment, omenirea depăşeşte cu 17 milioane de tone greutatea optimă. În ciuda faptului că SUA reprezintă doar 5% din populaţia lumii, locuitorii ei cântăresc o treime din greutatea mondială, din cauza obezităţii. În contrast, Asia reprezintă 61% din populaţia lumii şi cântăreşte doar 13% din greutatea omenirii. Publicarea studiului coincide cu cea mai mare conferinţă a Natiunilor Unite, Rio+20, unde se va discuta dezvoltarea sustenabilă.

De ce vrea Hidroelectrica insolvenţă peste noapte? Decizia este luată în CA dar administratorii nu şi-o asumă

Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate ieftină, şi una dintre cele mai mari companii de stat a solicitat vineri insolvenţa la Tribunalul Bucureşti, primul termen de judecată fiind stabilit de instanţă pentru miercuri, 20 iunie. Compania avea datorii de 4,1 miliarde de lei la finele lui 2011, potrivit informaţiilor înscrise în bilanţul companiei, făcut public de către Fondul Proprietatea, acţionar cu 20%. Deşi compania a fost grav afectată de seceta de anul trecut, acţiunea poate fi o strategie de renunţare la contractele cu "băieţii deştepţi", Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), declarând la începutul lunii că "există metode de încetare a contractelor bilaterale".

Ilie Şerbănescu: Insolvenţa Hidroelectrica presupune vânzarea societăţii către companiile străine

Cererea de insolvenţă formulat de Hidroelectrica reprezintă, în opinia analistului Ilie Şerbănescu, o modalitate de vânzare a societăţii către companii străine. "Insolvenţa Hidroelectrica este expresia dezastrului acestei ţări. Dacă cea mai profitabilă companie a ajuns să ceară insolvenţa, în condiţiile în care deţine monopol iar până acum a fost jefuită şi de români şi de străini, reprezintă expresia dezastrului României. Această situaţie nu există nici în Grecia. Este o metodă de a jefui compania, de a o transfera către ale companii, străine. Insolvenţa este legată de incapacitatea societăţii de a plăti creditorii, care o vor lua şi o vor vinde companiilor străine", a declarat, pentru Agerpres, Ilie Şerbănescu.

Patriciu îşi vinde hotelurile din Germania

Dinu Patriciu Global Properties (DPGP), firma prin care omul de afaceri Dinu Patriciu deţine active imobiliare de peste 1 miliard de euro, se pregăteşte de vânzarea unor imobile pentru restructurarea datoriilor. Compania DPGP a fost fondată de Dinu Patriciu după achiziţia a trei fonduri listate la Bursa din Londra. Directorul de investiţii al DPGP, Ross MacDiarmid, a dezvăluit într-un interviu acordat publicaţiei Europe Real Estate ce a făcut compania în ultimul an, dar şi care sunt planurile de viitor. În ultimul an, compania a trecut printr-un proces de consolidare. Ross MacDiarmid spune că atunci când cumperi companii, acestea au active diferite în locaţii diferite, iar multe dintre acestea erau considerate non-core. Drept urmare, activele din ţări precum Franţa, Olanda, Suedia şi Polonia au fost vândute. Compania doreşte să se concentreze în special pe pieţele din Germania şi România. Din portofoliul DPGP, 75% din active sunt în Germania, iar restul în România.

NATIONAL

10 miliarde de euro scoase din tara pe sub mana in ultimele saptamani!

In aceste zile, se dau lupte crancene intre candidatii la diverse demnitati publice, de la secretari de stat si sefi de agentii guvernamentale, pana la cele mai umile posturi de functionari publici. Dar razboiul cel mai crunt se da pentru presedintia Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor detinuta acum de Adrian Cucu. Mazilirea lui Cucu este ceruta insisitent de un puternic grup de lobby din jurul lui Adrian Nastase si condus de fostul sef Ioan Melinescu. Adica tocmai cel pe care Cucu l-a denuntat procurorilor anticoruptie pentru o spaga de 400.000 dolari primita de sotia sa Dana, in celebrul dosar "Matusa Tamara". Paralel, si specialistii Bancii Nationale au intocmit un raport de uz intern, care confirma transferurile fabuloase de valuta. Sursele noastre sutin ca este vorba despre mai mult de 10 miliarde de euro care au ajuns in conturi din Anglia, Israel si Olanda si ca SRI-ul ar fi fost informat de aceste anchete. Dar cum cei vizati sunt nume grele ale vietii publice, s-a preferat sa se explice transferarea banilor in strainatate prin invocarea "deturnarilor" realizate de bancile grecesti care opereaza in Romania.

Alegerile din Grecia scumpesc creditele si painea romanilor

Rezultatele alegerilor din Grecia sunt multumitoare pentru autoritatile de la Bruxelles, dar nu si pentru romani. Euro s-a apreciat, ceea ce va duce la scumpirea creditelor si a painii. Moneda unica s-a apreciat pe toate pietele, inclusiv in Romania. Efectul va fi insa unul negativ pentru romani, deoarece aprecierea euro a adus deprecierea leului, ceea ce va majora ratele creditelor in valuta si va scumpi graul de import, fapt ce va duce la cresterea pretului painii in Romania.

Rusia negociaza cu Iranul si trimite o flota militara in Siria

La Moscova au inceput negocierile cu privire la programul nuclear al Iranului, in timp ce o flota de nave de asalt rusesti este in drum spre portul sirian Tartus. Reprezentanti din SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franta si Germania incearca sa convinga Iranul sa stopeze imbogatirea uraniului cu 20%. Negocieri grele se duc si pentru a determina Iranul sa exporte produsul deja imbogatit, pe care il stocheaza intr-un buncar fortificat langa orasul Qom. Astfel, Iranul ar inlatura banuiala ca are un program nuclear militar si ar obtine ajutor din partea marilor puteri in privinta programului nuclear civil. In plus, s-ar repune in discutie si embargoul asupra exportului de petrol, impus Iranului. Teheranul vrea ca si SUA sa ridice sanctiunile asupra Bancii Centrale Iraniene.

Nicio zona de interdictie de zbor

Rusia incearca sa puna in ordine si situatia din Siria. Komsomolskaïa Pravda a dezvaluit ca americanii au un sistem impresionant de dezinformare menit sa-l incrimineze pe Bashar al-Assad, condus de Ben Rhodes, consilier cu securitatea nationala si "comunicatii strategice" al lui Obama. Cu ajutorul aliatilor arabi (operatorii de satelit Arabsat si Nilesat) s-a hotarat sa nu mai fie difuzate canalele siriene de televiziune pentru a se putea raspandi informatii false. Putin "contracareaza" trimitand o flota militara in portul sirian Tartus, insotita si de avioane de transport de echipament militar. Flota transporta si rachete antiaeriene Pantir -S1, rachete cu raza medie Buk-M2, adica arme care nu vor permite Occidentului sa asigure o zona de interdictie de zbor, cum avea de gand.

Rovana Plumb: Proiectul de la Rosia Montana va fi reanalizat

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca, in cazul in care proiectul va fi de interes national si va respecta cerintele de mediu, acesta va fi demarat. Proiectul de la Rosia Montana va fi ananlizat in urmatoarele sase luni, urmand a se stabili daca acesta va fi demarat, ori nu. Potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, proiectului va fi demarat doar in cazul in care acesta este de interes national si va respecta cerintele de mediu si dezvoltare durabila.

PUTEREA

Plagiatul lui Ponta. Băsescu s-a referit la el de săptămâna trecută

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei ştiinţifice "Nature" şi ziarului german "Frankfurter Allgemeine Zeitung". "Nature" susţine că mai mult de jumătate din teza de doctorat a premierului, privind funcţionarea Curţii Penale Internaţionale, conţine texte copiate, fără a se cita sursele bibliografice corespunzătoare. În articol se menţionează că din cele 432 de pagini, jumătate conţin pasaje copiate. Mai mult, în anul 2004, teza a fost publicată sub forma unei cărţi, unde coautoar este un fost doctorand de a lui Ponta, Daniela Coman. Reamintim că săptămâna trecută, Traian Băsescu a avut câteva remarci ironice la adresa lui Victor Ponta, privind doctoratul lui în drept: " Când eşti doctor în drept, eşti tare! Dottore", constata şeful statului, făcând referire la declaraţia politică fără valoare juridică prin care Parlamentul îl mandata pe Ponta pentru Consiliul European.

Încă 30.000 de vouchere pentru "Rabla"

Programul "Rabla" va fi suplimentat cu încă 30.000 de tichete în acest an, iar taxa de poluare plătită la prima înmatriculare a maşinilor va ţine seama de sărăcia românilor, chiar dacă nu va dispărea. Ministrul mediului crede că noile tichete vor aduce ceva mulţumire în rândul populaţiei, iar locurile de muncă în industria auto vor fi protejate.

Ministrul Florin Georgescu: La sfârşitul lunii iulie vom avea o rectificare bugetară

Ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a anunţat, ieri, la Palatul Parlamentului, că la sfârşitul lunii iulie Guvernul va face o rectificare bugetară. "În semestrul doi avem în vedere programarea cheltuielilor în raport cu evoluţia veniturilor bugetare pentru a respecta criteriile convenite cu instituţiile financiare internaţionale. Vom avea şi o rectificare bugetară la sfârşitul lunii iulie, aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscale şi în acea perioadă va începe şi misiunea de revizie a acordurilor încheiate cu aceste instituţii, respectiv după următoarele zece zile, adică 25 iunie vom avea vizita echipei mixte CE, FMI şi BM şi vom examina împreună mersul acordului şi spunem noi că avem premise să fim optimişti şi sperăm ca şi dânşii să considere că obligaţiile asumate au fost realizate", a spus Georgescu.

ROMANIA LIBERA

Multiplele procese şi ilegalităţi din jurul lui Mircea Diaconu

Când Guvernul Ponta a adoptat ordonanţa de urgenţă de trecere a Institutului Cultural Român în subordinea Senatului, ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a dat fuga - unde altundeva? - la Antena 3 şi a explicat că unul din motive ar consta în faptul că ICR ar fi funcţionat de peste un an "în ilegalitate instituţională" pentru că cele două posturi de vicepreşedinţi ocupate de Mircea Mihăieş şi Tania Radu nu ar fi fost înfiinţate în urma unui act legal. Domnul Diaconu a dat dovadă şi în acest caz de o înţelegere cel puţin aproximativă a noţiunilor de "legalitate" şi "ilegalitate", după cum a demonstrat-o şi în trecut, când a ajuns să acumuleze propriile probleme cu legea. Şi nu una, trei. 1. Cazul "Drepturi de autor pentru Ceaikovski, Bach şi Chopin". 2. Cazul "Contracte pentru nevasta mea". 3. Cazul "Incompatibilitate între funcţiile de director de teatru şi senator"

Succesiune de miliarde în Arabia Saudită. În culise, clanurile familiei regale îşi dispută puterea

Prinţul Salman, ministrul saudit al Apărării, a fost desemnat moştenitor al tronului, două zile după decesul prinţului Nayef, înhumat duminică seară în oraşul sfânt Mecca. Prinţul Nayef decedase sâmbătă la Geneva, la vârsta de 79 de ani, la doar opt luni după ce primise titlul de prinţ moştenitor. Prinţul Salman, 76 de ani, desemnat prinţ moştenitor, a fost promovat vice-prim-ministru şi păstrează portofoliul Apărării. Fratele său mai tânăr, prinţul Ahmed ben Abdelaziz a fost numit ministru de Interne, funcţie exercitată de Nayef din 1975. Regele Abdallah, 89 de ani, rămâne şeful guvernului.

ZIARUL FINANCIAR

Rezultatul a zece ani de management dezastruos la Hidroelectrica: cea mai mare companie de stat cere intrarea în insolvenţă

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a cerut vineri intrarea în insolvenţă. Iniţial nimeni nu a putut explica această cerere, însă la finalul zilei compania a anunţat public că are probleme financiare majore, care au determinat Consiliul de Administraţie să ia această decizie. Compania, cu afaceri de peste 3 miliarde de lei, recunoaşte că nu mai are bani să-şi plătească toate datoriile la scadenţă. Este de neînţeles totuşi cum o companie cu active de 19 miliarde de lei, care produce un sfert din energia României, a putut ajunge în această situaţie. Contractele cu "băieţii deştepţi" şi numirile politice de la conducerea companiei din ultimii zece ani au făcut ca Hidroelectrica să ajungă în pragul insolvenţei. Ce urmează?

ZF Bankers' Summit: Viitorul sistemului bancar european văzut de cea mai puternică firmă de consultanţă din lume la evenimentul ZF

Christian Casal, global co-leader în divizia de ban­king a McKinsey - cea mai puternică firmă de consultanţă din lume, va fi invitatul special al conferinţei ZF Bankers' Summit care are loc miercuri şi joi la Bucureşti. El va prezenta o analiză privind viitorul sistemului bancar european, inclusiv strategiile câştigătoare pe care le-ar putea urma marile grupuri financiare. Industria bancară vine după patru ani de stres puternic, în care profiturile s-au evaporat, acţiunile de pe bursă s-au prăbuşit, multe capete de manageri au picat, iar autorităţile de reglementare şi supraveghere încă se gândesc cum să corecteze erorile şi scăpările din trecut care au permis să se ajungă la o criză atât de extinsă.

Dacă nu ştiaţi, sunteţi miniştri. Unde sunt rapoartele privind banii statului?

Deşi într-o lună de zile ar fi avut timp să pună pe masă rapoarte despre cum a fost condusă economia în aceşti ani şi unde s-au dus banii, guvernul Ponta nu dă semne că vrea să preia administrarea într-un mod conform cu ceea a susţinut până acum. Ar fi fost de aşteptat să "curgă sânge" nu în şedinţele celor care au pierdut puterea şi se învinovăţesc acum cine pe banii cui a tăiat panglici, ci în rapoartele pe care miniştrii noului guvern trebuia să le pună pe masă. Niciun partid nu a venit la putere pe un val atât de mare de critici la adresa guvernării anterioare, dar, ce să vezi, când noua putere a ajuns la masa deciziilor prima grijă au fost zecile de numiri în funcţie - de la cea mai neînsemnată agenţie până la ultima deconcentrată din judeţ.

Dacă Hidroelectrica intră în insolvenţă, din valoarea Fondului Proprietatea se evaporă 3,28 miliarde de lei

Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica ar lovi puternic Fondul Proprietatea (FP), care deţine 20% din companie. Potrivit unui anunţ al Franklin Templeton, administratorul FP, în cazul intrării în insolvenţă, valoarea participaţiei, care reprezintă în prezent 21% din activul fondului, va fi zero. " Menţionăm faptul că, în cazul în care cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica este admisă de către Tribunal, aceasta va determina înregistrarea acţiunilor companiei la valoarea zero în activul net (VAN) al Fondului (valoarea participaţiei Fondului în Hidroelectrica la 31 mai 2012, reflectată în VAN, a fost de 3.288,71 milioane de lei, adică 20,98% din total VAN), până la finalizarea procedurii mai-sus menţionate, în conformitate cu Regulamentul CNVM nr.4/2010", se arată într-un raport publicat luni seara pe bursă de către Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb