REVISTA PRESEI 19.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 decembrie 2013

ADEVARUL

Guvernul ucide prin comasare trei muzee faimoase

Executivul are în sertar un proiect de lege prin care vrea să unească Muzeul Antipa cu Muzeul Ţăranului Român, iar colecţia celui din urmă să treacă, în aer liber, la Muzeul Satului. Guvernul şi-a întors faţa către Cultură, cu scopul de a hăcui muzee. Scandalul a izbucnit la Cotroceni, când preşedintele Traian Băsescu i-a cerut lui Gigel Ştirbu, după ce liberalul a depus jurământul de ministru al Culturii, să nu comaseze Muzeul Ţăranului Român cu Muzeul Satului. În schimb, premierul Victor Ponta a replicat scurt: "Comasaţi-le!" Pe masa Guvernului a ajuns un proiect de hotărâre, prin care, în primă fază, Muzeul Antipa urmează să fie trecut de la Ministerul Culturii la Ministerul Mediului. Andrei Pleşu a spus că posibila comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului din Bucureşti este o idee care demonstrează că în România nu mai există nici măcar reguli minimale. El propune guvernului, într-o notă ironică, şi alte comasări, cum ar fi Camera Deputaţilor cu Senatul sau Învăţământul cu Irigaţiile.

Victor Ponta: Bugetul, o ambiţie a preşedintelui. Băsescu vrea să fie şeful opoziţiei

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a discutat miercuri seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, despre ultimele evoluţii ale USL, promulgarea bugetului de Traian Băsescu, precum şi creşterea economică din ultimul an. Ponta: Eu spre deosebire de dumneavoastră le spun tot adevărul românilor. Atenţie, bugetul nu este rău. Dacă avem mai puţini bani de la acciza pe carburant, o să avem mai puţini bani într-un domeniu. Să dea Dumnezeu să plătească toată lumea taxele, toţi cei aflaţi în insolvenţă. Acum facem o nouă lege. Despre buget: Bugetul, o ambiţie a preşedintelui. Preşedintele vrea să fie şeful opoziţiei. Prin natura mea, prefer o soluţie de pace şi de construcţie (...) Criza bugetară a fost de la o anumită ambiţie a preşedintelui şi am găsit o soluţie raţională: a cedat şi preşedintele ceva, am cedat şi noi ceva. S-a renegociat ca să-i dăm satisfacţie şi preşedintelui şi să avem şi buget.

Băsescu: Am promulgat bugetul. Puteţi să vă faceţi Crăciunul liniştiţi, USL nu se rupe!

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri Legea bugetului de stat pe anul 2014 şi a declarat, de al Palatul Cotroceni, că nu crede în ruperea USL. Traian Băsescu: Vreau să informez că am promulgat bugetul de stat. Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu trei luni intrarea în vigoare a accizei pe carburanti, motorină şi benzină. 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat. Este o sumă foarte mică în raport cu excesele din buget. Fie că vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, de excesul de prevedere bugetară la serviciul de datorie externă, la minimalizarea unor încasări, cum ar fi taxa pe stâlp, de unde se pot încasa 2 miliarde. Sunt soluţii ca această taxă barbară să nu fie introdusă. Obiectivul meu a fost de a repara o greşeală în negocierile cu FMI. Când va veni misiunea FMI, voi fi cel care îşi asumă explicarea erorii acestei taxe, care avea rolul să frîneze dezvoltarea economică şi impactul pe cei mai săraci dintre români.

Dan Diaconescu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au decis miercuri condamnarea omului de afaceri Dan Diaconescu la trei ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de şantajarea mai multor persoane printre care şi a primarului comunei arădene Zărand. Alături de Dan Diaconescu a fost condamnat şi realizatorul de programe OTV Doru Pârv, la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj, dar şi jurnalistul Mitruş Ghezea la doi ani şi şase luni de închisoare, tot pentru şantaj. De asemenea, instanţa a decis confiscarea de la Dan Diaconescu a sumei de 4.500 euro, echivalent în lei la cursul BNR din data plăţii. Mai mult, Diaconescu şi Dorel Pârv sunt obligaţi să îi plătească lui Florin Moţ suma 30.000 euro şi 42.000 lei, reprezentând daune materiale, la care se adaugă dobânda calculată de la data de 01.07.2009 până la data plăţii efective, dar şi 10.000 euro daune morale. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Mafia Cioclilor nu a iertat nici familia scriitorului Horia-Roman Patapievici

Fostul preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) a fost şi el una dintre victimele cartelului format din Ciocli, SMURD şi Poliţişti. În ziua în care mama scriitorului a murit, acesta a sunat la numărul de urgenţă 112 pentru a solicita o ambulanţă, dar în scurt timp a fost căutat şi de un reprezentant al unei firme de pompe funebre. Procurorii bucureşteni au făcut recurs la Curtea de Apel în dosarul "Mafia Cioclilor" în care judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis arestarea, pentru 29 de zile, a şase dintre suspecţii acuzaţi că luau bani de la patronii unor firme de pompe funebre ca să dea informaţii despre pacienţii care le mureau în braţe. Printre aceştia se numără trei reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre, Ion Orăşanu, Alexandru Ioan Ivan şi Nicolae Alexandru Ruş; un operator-registrator în cadrul Dispeceratului de Urgenţă al Ambulanţei; şi doi poliţişti unul de la Secţia 25, şi unul de la Dispeceratul Poliţiei Capitalei.

Atac la Moş Crăciun: incorect politic, rasist, şovin

Moş Crăciun cu pletele sale dalbe stârneşte controverse furibunde în unele ţări din Europa occidentală şi în SUA, fiind contestat de către organizaţii militante pentru libertatea religioasă şi drepturile omului ca fiind un simbol incorect politic asimilat cu una dintre imaginile de forţă ale "supremaţiei albe". Împreună cu el, la pachet, şi Sfântul Nicolae...Sărbătoarea Sfântului Nicolae din Olanda este deja subiect de anchetă din partea unei comisii speciale a ONU, sesizată în cazul personajului tradiţional care, în tradiţia evenimentului, însoţeşte prezenţa Sfântului Nicolae, un valet de culoare, "Zwarte Piet". Ceremonia tradiţională (transmisă în direct de toate televiziunile) începe în cea de-a treia duminică din noiembrie la bordul unui vas plin cu cadouri, Moş Nicolae fiind însoţit de 40 de asemenea Zwarte Piet. Prezenţa copiilor de culoare a fost semnalată celor de la ONU ca propagandă rasistă şi vehiculare de imagini insultătoare, reamintind epoca colonialismului cu prejudecăţile sale umilitoare.

Niţă anunţă o investiţie de un miliard de euro într-un tip nou de reactor nuclear experimental, răcit cu plumb

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, o investiţie evaluată la un miliard de euro, care urmează să se deruleze pe o perioadă de 15-20 de ani la Mioveni şi care vizează construcţia unui tip nou de reactor nuclear pentru producţia energiei. "Proiectul se va desfăşura pe 15-20 de ani şi costă un miliard de euro. Este un proiect european. Guvernul sprijină acest proiect şi sperăm ca în perioada următoare să găsim sursele de finanţare, atât interne, cât şi din fonduri europene", a declarat Niţă într-o conferinţă de presă. Acesta poartă numele de ALFRED şi este un reactor experimental, răcit cu plumb. Proiectul va fi derulat de Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară - Sucursala Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti, în parteneriat cu Ansaldo Nucleare şi ENEA. RATEN provine din divizarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), care produce apă grea pentru reactoarele de la Cernavodă. RAAN a intrat în insolvenţă în acest an.

CURENTUL

Crin şi Ponta se mai ţin de mână doar de dragul "Varanului"

Certaţi la cuţite, Ponta şi Crin şi-au reînnoit jurămintele, fie doar şi pentru sărbători, de dragul "varanului" care şi-a băgat coada ieri dimineaţă între cei doi care alcătuiesc acest cuplu politic. Întâlnirea a avut loc la sediul USL în contextul scandalului dintre PSD şi PNL. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni seara, referindu-se la acuzaţiile reciproce dintre el şi Victor Ponta, că "este indecent" să mai pozeze în cuplu politic în faţa cetăţenilor, iar conferinţe de presă împreună nu vor mai face, cerând premierului desemneze un purtător de cuvânt al USL. Pe un astfel de fundal, intervenţia lui "Felix" s-a cerut imperativ în condiţiile în care acesta aude în urechi numai muzica zăngănitului de cătuşe, fiind deja condamnat în prima instanţă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Ulterior, cei doi "miri politici" şi-au dat întâlnire spre după-amiaza zilei de ieri şi au tranşat situaţia şefiei TVR, boicotată ieri de Ponta şi ai lui în Parlament.

Teroriştii lui Iliescu: Cazimir Ionescu, "cureaua de transmisie" dintre FSN şi Securitate?

Revoluţia din Decembrie 1989 a lăsat în urma ei o serie de enigme încă neelucidate. Spre exemplu, nici acum, după aproape un sfert de secol, nu ştim mai nimic despre terorişti. Ion Ilici Iliescu, cel care i-a şi "inventat", ne-a spus atunci, că ar fi vorba despre securişti fanatici care ar fi fost dispuşi să lupte, până la moarte, pentru a-l apăra pe Ceauşescu. O serie de informaţii, rezultate din anchetele derulate ulterior, au demonstrat că securiştii, aşadar "teroriştii" inventaţi de Iliescu au mişunat chiar pe sub nasul lui, chiar în miezul "emanaţiei" FSN-iste care l-a cocoţat pe el însuşi la putere. Bucureşti, 22 decembrie 1989. După amiază, la scurt timp după fuga cuplului Ceauşescu, Televiziunea Română a declanşat una dintre cele mai odioase operaţiuni diversioniste, cunoscută acum drept prima "Revoluţie în direct".

CURIERUL NATIONAL

Cât ne costă păcatele fostelor privatizări

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, fostă AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) continuă să tragă ponoasele managementului deficitar al privatizărilor realizat de fostul APAPS în urmă cu mai bine de zece ani. Desemnată iniţial ca instituţie cu atribuţii în privatizarea societăţilor de stat, adică să aducă importante venituri la buget, AAAS a ajuns să administreze în prezent doar creanţele deţinute de stat la diferite companii şi... să cheltuiască sume importante pe reprezentarea juridică a statului în procesele iniţiate de AAAS sau împotriva acestuia. Instituţia a înregistrat pierderi de peste 30 mil. lei, rezultate din "bilanţul" despăgubirilor ce urmează a fi acordate sau primite în litigii, plus onorariile avocaţilor. Media daunelor pe care autoritatea le are de plătit este de peste 22 de ori mai mare decât cea a daunelor pe care le are de încasat. Anul acesta s-au emis 463 de hotărâri favorabile AAAS, în cuantum de 90 mil. lei, şi 22 împotrivă, a căror valoare este de 95 mil. lei, avocaţii având de primit peste 25 mil. lei.

Electrica, divizată în vederea privatizării

Departamentul pentru Energie propune restructurarea companiei prin divizare parţială a patrimoniului în interesul acţionarilor. Societatea nou înfiinţată, cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, va avea statul drept unic acţionar. Aceasta va prelua pachete minoritare de acţiuni ale Enel, E.On şi Bursei de Mărfuri.

Încă o metodă de a pierde garantat pe Bursă: furtul

Este greu să înghiti că doar câţiva oameni de la o casă de brokeraj periferică au putut să provoace clienţilor pierderi estimate iniţial la 15 milioane lei. Este nevoie de o succesiune de erori - sau de acte frauduloase - pentru ca activele clienţilor să poată fi furate. De aceea, investigaţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să meargă şi mai departe de Harinvest, societate căreia i-a retras autorizaţia de funcţionare şi a amendat-o cu 5% din capitalul social. Scandalul în presă a izbucnit recent, pagubele au fost recunoscute abia acum, dar poziţiile pierzătoare sunt în piaţă demult! Market-maker-ul produselor structurate Erste, BCR, contrapartea cea mai importantă a contactelor pe care Harinvest a pierdut banii, a ales să rostogolească aceste pierderi, extinzând incidenţa contractelor şi după scadenţe. Nu a fost în măsură să îi ajute pe Harinvest decât să cumpere timp. Timpul cumpărat de Harinvest de la BCR a fost folosit splendid... pentru a se intra în conturile clienţilor.

Peste 620.000 de persoane au intrat în şomaj, în 2013

Peste 620.000 de persoane, dintre care aproape 86.000 de absolvenţi, au intrat în şomaj în anul 2013, cei mai mulţi fiind înregistraţi în lunile iulie - 83.836 şi octombrie - 72.285, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), citate de Mediafax. Cei mai mulţi şomeri înregistraţi au fost în grupa de vârstă până în 25 de ani, respectiv 277.105. Judeţele care au avut cel mai mare număr de şomeri nou-intraţi în sistem, în acest an, sunt Dolj (37.274), Suceava (34.754) şi Prahova (33.654). În acelaşi timp, peste 300.000 de persoane au ieşit din şomaj prin încadrare pe piaţa muncii.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce l-a făcut pe Ponta să se dea bătut?

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a forţat mâna lui Ponta ameninţând cu moţiunea de cenzură. Premierul a renunţat pentru trei luni şi la majorarea accizei pe combustibil. După o zi tensionată în care miniştrii PNL au ameninţat cu demisia şi în care Ponta a fugit de la Guvern la PNL şi de acolo la Cotroceni, în USL s-a ajuns la un armistiţiu care ar trebui să ţină până după Anul Nou. Liberalii vor obţine conducerea interimară a TVR, aşa cum şi-au dorit. După ce miniştrii liberali au primit mandat clar de la Crin Antonescu să nu susţină OUG privind conducerea TVR în şedinţa de guvern de ieri, premierul Ponta s-a văzut nevoit să se deplaseze la sediul PNL pentru a discuta cu conducerea liberalilor, în frunte cu Crin Antonescu. În discuţia cu Victor Ponta, liberalii au cerut convocarea Parlamentului pentru vineri şi votarea interimatului la TVR, spunând că miniştrii nu vor semna o ordonanţă de urgenţă. Ei s-au arătat decişi să demisioneze din Guvern.

TOP 300 CAPITAL: Averea lui Voiculescu, în scădere puternică! De la 1,5 miliarde la 340 de milioane de euro

Conform ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români, averea lui Voiculescu a scăzut, fiind estimată la 340-360 milioane euro. În anul 2009, Voiculescu era pe locul al treilea în clasament, cu o avere estimată la 1,5-1,6 miliarde euro. Ultima perioadă nu a fost prea benefică pentru familia Voiculescu. Pe 1 octombrie 2013, DNA a anunţat că i-a trimis în judecată sub acuzaţia de şantaj pe Dan Voiculescu, pe fiica acestuia, Camelia Voiculescu, şi pe partenerul acesteia, Sorin Alexandrescu. În acelaşi dosar sunt acuzate şi trei companii aflate în portofoliul familiei, Antena TV Group SA, Antena 3 SA şi Intact Publishing SRL. Cazul este construit în jurul ameninţărilor care ar fi fost exercitate direct sau prin intermediul instituţiilor media controlate de familia Voiculescu împotriva lui Ioan Bendei, administrator al RCS&RDS.

JURNALUL NATIONAL

Monica Macovei, biografie la SECRET. Tatăl său, decorat cu Steaua RSR de Ceauşescu

Monica Macovei (fostă Gherghescu) este foarte discretă cu biografia ei. Prietena comisarului Reding şi consiliera numărul 1 a Ambasadei SUA din România este produs sută la sută de nomenclaturist al CC al PCR. Vasile R. Gherghescu, colonel în retragere, după 1989, a fost magistrat, după spusele cu jumătate de gură ale fiicei. Monica Macovei nu a precizat exact "arma" în care a fost înregimentat tatăl ei. În perioada în care a primit "repartiţie" în vila din Intrarea Ioanid nr. 3, la începutul anilor '70, tovarăşul Vasile R. Gherghescu funcţiona la Consiliul de Stat al RSR. Pentru activitatea depusă a fost decorat de Nicolae Ceauşescu la 30 decembrie 1971, Ziua Republicii. Decretul 138/1971 consemnează, la art. 24, conferirea Ordinului Steaua Republicii Socialiste România, tovarăşului Vasile R. Gherghescu, consultant specialist în aparatul Consiliului de Stat.

Arabia Saudită îşi rezervă dreptul de a acţiona singură împotriva Siriei şi Iranului, pentru a asigura stabilitatea în zonă

Politica ţărilor occidentale în ceea ce priveşte Iranul şi Siria reprezintă "un risc", Arabia Saudită rezervându-şi dreptul de a acţiona pentru menţinerea securităţii în zonă, a declarat un diplomat saudit. "Credem că multe din politicile statelor occidentale în ceea ce priveşte Iranul şi Siria reprezintă un risc pentru securitatea în zona Orientului Mijlociu. Este un risc în faţa căruia nu putem sta tăcuţi sau inactivi", a declarat ambasadorul Arabiei Saudite în Marea Britanie, prinţul Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz, într-un editorial din New York Times. Declaraţia ambasadorului se înscrie într-o serie de critici aduse recent de Arabia Saudită puterilor occidentale. Decizia SUA, în principal, de a nu interveni militar în Siria şi de a ajunge la o înţelegere cu Iranul, pe tema programului nuclear din această ţară, a făcut ca Arabia Saudită să-şi critice aliaţii.

Reforma în Sănătate, gura de oxigen pentru asigurători. Firmele de profil aşteaptă în pole position noua legislaţie

Asigurarea maşinii sau a locuinţei va fi, în unele cazuri, ceva mai scumpă. Există însă şi situaţii în care se poate vorbi despre o ieftinire. Ina Crudu, directorul general al Carpatica Asigurări, una dintre companiile cu cele mai mari creşteri în 2013 , vorbeşte despre fraudele în asigurări, reducerea timpului de aşteptare la despăgubire şi relaţia tumultoasă asigurător-service auto - client.

NATIONAL

Basescu, la butoanele USL

Pentru ca ori de cate ori doi se bat al treilea castiga, Traian Basescu a cules roadele razboiului fratricid declansat de uselistii Victor Ponta si Crin Antonescu. Dupa seria de intalniri bi si trilaterale desfasurate, ieri, intre liderii partidelor membre ale USL, Victor Ponta a batut la usa lui Traian Basescu, cerandu-i ajutorul. Motivul: respins de Antonescu (care nu vrea sa treaca peste ofensa adusa odata cu respingerea numirii lui Rares Bogdan la TVR), Ponta a luat frica liberalilor (implicit si drumul Cotroceniului) convins fiind ca penelistii ii pot face figura la adoptarea bugetului in cazul retrimiterii legii in Parlament. Confruntat asadar cu un Parlament devenit brusc ostil, Victor Ponta a facut ciocu' mic in problema maririi accizei la carburanti, induplecandu-l astfel pe presedinte sa promulge bugetul, fapt care a luat prin surprindere toata lumea.

Jaf din banii publici la CFR Calatori: O singura licitatie la 152 de contracte!

"National" a dezvaluit schema falimentarii fortate a CFR Calatori, prin care cele mai bune rute aflate de ani de zile in portofoliul CFR Calatori au fost abandonate pentru a putea fi preluate din mers de catre unii operatori privati. Care au impuscat astfel doi iepuri dintr-o lovitura, pe langa cursele oricum extrem de profitabile, ei devenind automat si beneficiarii generoaselor subventii acordate de catre Ministerul Transporturilor pentru segmentul feroviar. Insa concomitent cu aplicarea acestei strategii, managerul Valentin Dorobantu nu s-a sfiit sa acorde si direct catre clientii politici sume uriase de bani din bugetul public. Procurorii verifica un lot de 152 de contracte semnate de catre managerul CFR Calatori si prin care compania de stat s-a obligat la plati consistente aproape exclusiv pentru unul si acelasi beneficiar. Iar dintre cele 152 de contracte doar unul singur a fost acordat prin organizarea unei licitatii cum scrie la carte!

New York Times: Dacia va detine monopol pe piata low-cost pana in 2018

Publicatia americana New York Times (NYT) lauda Dacia Logan care este o masina "fierbinte" si "isi face treaba" la pretul de 7.700 de euro, iar in urmatorii ani va fi autoturismul preferat pe piata low-cost din Europa. Analistii citati de NYT sustin ca monopolul pe care il detine Dacia pe piata europeana a automobilelor low-cost va dura cel putin pana in 2018, deoarece firmele auto care concureaza cu Renault nu au reusit sa reactioneze in timp util. Vanzarile Dacia in UE au crescut cu 21,1% in primele 11 luni din 2013 fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 260.500 de unitati. Doar Mazda si Jaguar s-au mai apropiat de acest ritm, vanzarile lor crescand cu putin peste 15%. Pe de alta parte, analistii NYT au remarcat faptul ca marca romaneasca a inregistrat in acest an o cota de piata in UE de 2,4%, fata de 1,9% in primele 11 luni din 2012.

Angela Merkel, decisa sa schimbe tratatele ca sa consolideze Europa

Cancelarul german, Angela Merkel, incepe in forta cel de-al treilea mandat, hotarata sa lupte pentru o Europa mai fortoasa. In aceasta lupta pentru consolidarea Europei, Merkel nu se va impiedica de vechile tratate, care au stat la baza Uniunii. "Stiu ca este dificil, uneori, sa fie adoptate schimbari ale tratatelor in anumite tari, dar cine vrea mai multa Europa este necesar sa fie pregatit sa modifice legislatia anumitor competente", a continuat ea. "Nu putem sa stam imobili intr-o lume care se misca in permanenta. Este necesar sa determinam o evolutie a tratatelor", si-a spus Merkel "crezul". Cancelarul si noul ministru german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, vor efectua o vizita la Paris, pentru a pregati summitul european, in cadrul caruia vor fi discutate probleme referitoare la extindere, proiectul unei uniuni bancare si cooperare mai stransa din punct de vedere al actiunilor militare de peste hotare.

PUTEREA

Raportul CEC, finalizat, dar ţinut la secret

Comisia senatorială care anchetează activitatea CEC Bank a finalizat raportul în acest sens, documentul fiind depus, miercuri, la Biroul Permanent al Senatului. Preşedintele comisiei, senatorul PSD Cosmin Nicula, a refuzat, însă, să facă precizări cu privire la concluziile raportului, contrazicându-se în declaraţii. Iniţial, Nicula a afirmat că nu poate da detalii. "Nu pot să vă spun date cu caracter confidenţial, aceste date cu caracter confidenţial sunt depuse la caseta de informaţii secrete a Senatului, iar membrii Biroului Permanent care au ORNISS le pot studia acolo", a spus senatorul PSD. Întrebat de ce comisia parlamentară a introdus aceste date cu caracter confidenţial în raport, Cosmin Nicula s-a contrazis: "Ce date cu caracter confidenţial am spus că am introdus? Nu am spus asta".

Guşă este toxic pentru Ponta

Marţi seară, după ce PSD a părăsit sala la votul pentru numirea lui Rareş Bogdan ca şef interimar la TVR, consilierul politic al premierului Ponta, Radu Popa, explica unui grup restrâns de parlamentari pesedişti cât de toxic e Cozmin Guşă (foto) pentru Victor Ponta. Ăsta a fost principalul motiv pentru care Ponta nu a vrut nici în ruptul capului să-l accepte pe Rareş Bogdan. De ce îi e frică lui Ponta de Guşă? Bursa Zvonurilor a auzit că din cauza trecutului comun, când Alex Bittner şi Adrian Petrache îi erau părinţi spirituali actualului premier. Or, Guşă ştie multe!

ROMANIA LIBERA

Secretele murdare din spatele comerţului cu porci pentru Crăciun

Porci hrăniţi cu pui şi găini moarte, a căror carne ajunge apoi în farfuriile noastre. Deşi sună mai degrabă a invenţie, în fapt este o realitate alimentară din România pe care foarte puţină lume o cunoaşte. Păsările sunt cumpărate, pe ascuns, de la fermele avicole şi folosite ca hrană, pentru că proteina animală grăbeşte îngrăşarea porcului. Practica este interzisă în Uniunea Europeană, din cauza bolilor care pot fi astfel transmise, dar unii crescători din sudul României o folosesc pentru că prezintă două avantaje: puii şi găinile moarte se vând mai ieftin decât furajele aprobate de lege, iar porcul se îngraşă mai repede decât cu cereale. "România liberă" a reuşit să obţină, din mai multe surse, confirmarea că la această metodă apelează, mai ales, persoane care cresc animale în gospodăriile proprii, pe care apoi le vând în târgurile comunale. Aceştia cumpără puii sau găinile de la societăţi avicole din judeţele vecine Bucureştiului, le fierb, iar supa astfel rezultată e folosită ca hrană.

Cel mai mare scandal din istoria Turciei

O vastă operaţiune anticorupţie a poliţiei turce la Istanbul şi Ankara a provocat un seism fără precedent în sânul puterii, "sistemul AKP", instalat de premierul Erdogan în jurul partidului islamo-conservator pe care îl conduce cu mână de fier de 12 ani, riscând să se clatine. Arestările operate privesc membrii anturajului său, ancheta justiţiei punând în evidenţă o vastă afacere de corupţie şi spălare de bani, cu ramificaţii "foarte politice". În Turcia se joacă un război pentru controlul statului, iar conflictul mocnit dintre Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP) al premierului islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, şi confreria musulmană a imamului Fethullah Gulen a explodat. La ordinul procurorului din Istanbul, zeci de agenţi ai direcţiei Finanţelor şi securităţii naţionale au arestat marţi în zori în megalopolisul turc şi în Ankara 65 de persoane suspectate de corupţie activă, spălare de bani şi fraude legate de o serie de licitaţii publice pentru construirea de locuinţe sociale.

Acord important al miniştrilor de Finanţe asupra uniunii bancare în UE

Un acord important asupra uniunii bancare a fost negocia, miercuri, timp de 12 ore, de către miniştrii de Finanţe din statele UE. Este vorba despre un proiect complex menit să evite o nouă criză în zona euro. "Acesta este un acord important, un acord decisiv, un acord istoric", a declarat ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici. Aceasta este "o zi frumoasă", a reacţionat mai sobru ministrul german, Wolfgang Schäuble, în timp ce comisarul european însărcinat cu Serviciile Financiare, Michael Barnier, a apreciat că aceasta este o "zi memorabilă, de schimbări revoluţionare în sectorul financiar european". Acordul va permite crearea unui mecanism unic de rezoluţie, însărcinat cu gestionarea afacerilor legate de un posibil faliment al unor bănci din zona euro. Acest acord reprezintă un al doilea pilon al uniunii bancare, care ar trebui să permită sectorului financiar al statelor din zona euro să evite influenţa crizelor bancare. Primul pilon, supervizarea unică a băncilor, încredinţată Băncii Centrale Europene (BCE), va intra în vigoare la sfârşitul lui 2014. Astfel, BCE are misiunea de a supraveghea cele mai mari 130 de bănci din Uniunea Europeană.

ZIARUL FINANCIAR

Topul creşterilor de pe burse la nivel mondial în 2013: România este pe locul 15

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a crescut de la începutul anului cu 22,5%. Pe primele locuri sunt Dubai cu 94%, Argentina care a avut o creştere de 90% şi bursa de la Abu Dhabi, care a urcat cu 56%. Anul 2013 a fost foarte bun pentru burse la nivel internaţional, cu o creştere medie de 12,4% la nivelul a 76 de pieţe analizate. 40 de pieţe dintre cele 76 au creşteri de peste 10% faţă de începutul anului, conform unei statistici publicate de firma de brokeraj americană Bespoke Investment Group. Astfel este cu atât mai importantă performanţa bursei de la Bucureşti, care ocupă locul 15 în topul creşterilor la nivel mondial, cu un avans de 22,5% al indicelui BET, care urmăreşte cele mai importante zece acţiuni locale cotate. Creşterea BET este cea mai mare din ultimii patru ani. În 2012, indicele BET câştigase 18,7%, plasând bursa de la Bucureşti în top 25 la nivel mondial.

Bernanke, sfârşitul unei ere zbuciumate şi controversate

Ieri veteranul Ben Bernanke şi-a justificat pentru ultima dată în faţa publicului deciziile de politică monetară pe care le-a luat ca preşedinte al Rezervei Federale americane (banca centrală), marcând astfel sfârşitul unei ere zbuciumate şi controversate în care a scos cea mai mare economie a lumii din cea mai adâncă recesiune şi cea mai gravă criză financiară de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Şedinţa de ieri a Fed a fost ultima pentru care Bernanke şi-a programat o conferinţă de presă, angajamentul la transparenţă din care tot el a făcut o tradiţie. Moştenirea pe care o lasă este o politică economică şi monetară agresivă, fără precedent, bazată pe dobânzi zero şi mii de miliarde de dolari injectate în economia americană şi chiar în economiile altor ţări şi în pieţe, o moştenire care scoate în evidenţă cât de mult influenţează la nivel mondial ceea ce se întâmplă în SUA. Bernanke a transformat SUA din epicentrul crizei economice şi financiare globale în unul din principalele motoare de creştere ale economiei lumii. Locul lui va fi preluat, din februarie anul viitor, de unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi şi discipoli ai lui Bernanke, Janet Yellen.

Românii au investit 3 mld. lei în fondurile mutuale, dublu faţă de anul trecut

Fondurile mutuale au atras 3 miliarde de lei de la investitori în primele 11 luni, o sumă record, dublă faţă de intrările din 2012, în condiţiile în care scăderea dobânzilor bancare i-a făcut pe mulţi să caute alternative mai profi­tabile de plasament. Anul 2013 este cel mai bun an din istoria fondurilor mutuale: activele nete au ajuns la un maxim de 12,3 miliarde de lei, sumele depuse de investitori au atins pragul record de 3 miliarde de lei, iar randamentele urcă până la 40% în euro. Avansul de 40% al acti­ve­lor fondurilor mutuale se da­torează în principal banilor noi intraţi în piaţă de la persoanele care şi-au mutat inte­gral sau parte din economii din depozite bancare în fonduri de obligaţiuni şi fonduri cu investiţii în instrumente monetare. Dobânzile bancare au scăzut în acest până la 4-5% pentru depozitele în lei şi 2-3% pentru depozitele în euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb