• ADEVARUL
• Klaus Iohannis, la Digi 24: Domnul Coldea rămâne adjunct al SRI
Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, joi seară, într-un interviu pentru Digi 24, despre numirea lui Eduard Hellvig la şefia SRI, dar şi despre actualul director interimar al serviciului, Florian Coldea. Totodată, şeful statului a criticat Guvernul pentru proiectul de Cod Fiscal şi a vorbit despre schimbarea majorităţii parlamentare. "Am decis să fac o nominalizare pentru SRI fiindcă situaţia generală, după părerea mea, necesita o clarificare şi aceasta este o clarificare care depinde de mine. Am judecat destul de mult pe cine să nominalizez şi am ajuns la persoana domnului Eduard Hellvig, care este o persoană, şi pregatită, şi suficient de calmă pentru a ocupa aceasta poziţie. Cred că în etapa în care ne aflăm acum calmul e un lucru important. SRI a devenit una dintre cele mai respectate instituţii în ultima vreme şi a fost nevoie de cineva care să ducă mai departe această imagine. Cred că domnul Hellvig este persoana potrivită. Domnul Coldea este adjunct al SRI şi rămâne adjunct al SRI. Nu există din partea mea o intenţie de schimbare bruscă. Nici măcar n-am discutat această chestiune."
• Udrea şi Băsescu sar la gâtul lui Iohannis pentru numirea lui Hellvig la şefia SRI
Fostul preşedinte Traian Băsescu şi fosta sa colaboratoare Elena Udrea, aflată acum în arest la domiciliu, au criticat vehement numirea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI, pe motiv că acesta ar fi "omul lui Voiculescu". "Am spus în denunţul pe care l-am făcut la Parchet că viitorul şef SRI va fi ales de Coldea. Iată că aşa este! Singurul lucru pe care Eduard Hellvig îl va face acolo este să ia poziţie de drepţi în faţa adjunctului său cu patru stele. De altfel, este obişnuit cu aceasta ipostază din campania electorală pentru prezidenţiale", a postat Elena Udrea pe Facebook. Traian Băsescu a postat şi el un mesaj pe Facebook, scurt, dar sugestiv: "«Premierul de la Grivco» reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu. Şocant !!!", a scris Băsescu.
• De cât timp e ţarul prieten cu paharul? "Ca spion, Vladimir Putin era leneş şi beţiv"
Un documentar difuzat de Zweites Deutsches Fernsehen (al doilea canal al televiziunii publice germane) îl ilustrează pe preşedintele rus în termeni duri. Citând documente clasificate ale Stasi - temuta poliţia secretă a Germaniei - pe care însă nu le prezintă, realizatorii documentarului susţin că Vladimir Putin avea probleme grave cu consumul de alcool şi, în acest context, obişnuia "să apuce şi să pipăie femei". Documentarul, cu titlul "Omul Putin" a fost difuzat marţi seară. O altă sursă importantă de informaţii, susţin jurnaliştii germani, au fost foşti ofiţeri KGB, dintre care unii i-au fost şefi lui Putin în tinereţe, şi care au vorbit acum despre comportamentul acestuia. Totodată, susţine ZDF, şi serviciile occidentale de informaţii au furnizat materiale folosite în film. "Era un spion de birou, un macho care se juca dar se afla în siguranţă", spune un fost ofiţer în film, potrivit tabloidului britanic "The Sun". Putin a petrecut cinci ani la Dresda, între 1985 şi 1990.
• Cum s-a construit Transfăgărăşanul, cel mai frumos drum din lume şi moftul anti-URSS al lui Ceauşescu
Construit la iniţiativa lui Ceauşescu şi considerat de unii drept un moft al celui mai iubit fiu al poporului, Transfăgărăşanul a avut, în realitate, un scop strategic, de pregătire pentru o eventuală invazie a URSS, care, din fericire, n-a mai avut loc. Ne-am ales însă cu un drum spectaculos, săpat în stâncă în mai puţin de un cincinal, prin eforturi greu de imaginat, motivate de teamă, disciplină, sporuri şi distincţii socialiste. Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, afirma, în 2009, după parcurgerea Transfăgărăşanului, că s-a plimbat pe "cel mai spectaculos drum din lume". Realizarea Transfăgărăşanului a avut la bază calcule militare. Nicolae Ceauşescu trăia cu teama că România ar fi următoarea ţintă a URSS, după invazia sovieticilor în Cehoslovacia (în 1968) şi ţinea să fie pregătit strategic pentru înaintarea rapidă a trupelor militare româneşti prin nord, fiindcă până la realizarea Transfăgărăşanului, traversarea Făgăraşilor prin acea zonă nu se putea face nici măcar călare.
• Nicuşor Constantinescu, reţinut din nou
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut de procurorii DNA, joi, în noul dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, prin plata ilegală a unor contracte cu SC Soti Cable Neptun, al cărei acţionar este Sorin Strutinsky. De asemenea, Constantinescu este suspectat şi de corupere a alegătorilor. În total, baronul este acuzat de comiterea a 16 infracţiuni. Procurorii vor cere mâine arestarea acestuia. Procurorii îl acuză pe Nicuşor Constantinescu de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (2 infracţiuni), conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată), tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.
• Primul bancher care recunoaşte: O parte din creditele neperformante a fost cauzată de euforia bancherilor dinainte de criză
"O parte din creditele neperformante, fără niciun dubiu, sunt datorate exagerărilor şi greşelilor noastre ca bancheri, inclusiv greşelilor de strategie bancară. În aşa euforie, în care totul era roz, în care totul creştea de la an la an, fără niciun dubiu că noi ca bancheri comerciali am fost luaţi de val şi în bună măsură produsele pe care le-am oferit populaţiei nu erau dublate şi de o analiză corespunzătoare de risc. Noi înşine recunoaştem că structurile noastre de risc au fost destul de laxe în studierea dosarelor şi, după părerea mea, o parte din această neperformanţă care este acum măturată prin curăţirea bilanţurilor este un efect benefic pentru că înlătură din activitatea noastră propriile noastre greşeli", a afirmat Bunescu la BNR, în cadrul unei conferinţe pe tema reglementării şi supravegherii bancare.
• Aurescu pledează pentru coridorul România-Bulgaria-Grecia, care va lega sistemele de gaze ale celor trei ţări pe axa nord-sud
Interconectarea reţelelor de gaze dintre România şi Bulgaria reprezintă un element foarte important pentru securitatea energetică a Europei, a declarat Daniel Mitov, ministrul bulgar de Externe, în vreme ce omologul său român, Bogdan Aurescu, a pledat şi pentru coridorul România-Bulgaria-Grecia. Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a precizat că a discutat cu omologul bulgar "cât de important este ca interconectorul de gaz dintre România şi Bulgaria să se finalizeze cât mai rapid, dar, în egală măsură, am discutat şi despre un alt proiect care este susţinut de către cele două state şi anume coridorul vertical România-Bulgaria-Grecia". România şi Bulgaria trebuiau să îşi interconecteze deja sistemele de transport pentru gazele naturale pe ruta Giurgiu-Ruse, dar lucrările întâmpină probleme la subtraversarea Dunării.
• BANCHERUL
• Cat de eficientă a fost supravegherea BNR înainte de a fi obligata de BCE sa pună mana pe aspirator?
Dupa ce au trecut la standardele internationale de contabilitate IFRS, in 2012, bancile au recunoscut mai multe pierderi decat atunci cand constituiau provizioane dupa standardele RAS impunse de BNR, au dezvaluit astazi oficialii bancii centrale responsabili de supravegherea bancilor. Cum se explica acest lucru, in conditiile in care se stia ca standardele de provizionare BNR sunt mai stricte decat cele IFRS, iar clientii bancilor erau afectati mai puternic de criza inainte de 2012 decat in urmatorii ani, cand economia a inceput sa creasca? Nu cumva supravegherea stricta a BNR a fost doar un mit, destramat de noile date, care ar putea sugera ca BNR ar fi trebuit sa fie mai vigilenta si sa faca mai devreme curatenie in sistem? Adica inainte de a fi obligata de BCE, in 2014, sa puna mana pe matura si scoata scheletele din dulapurile bancilor. Florin Georgescu recunoaste ca BNR a asteptat sa vada daca nu cumva situatia clientilor bancilor se va imbunatati, inainte de a impune bancilor sa-si recunoasca pierderile.
• Cum explica BNR pierderile record ale bancilor, de 4,4 miliarde lei in 2014
Pierderile record de 4,4 miliarde lei din 2014 ale sistemului bancar romanesc sunt cauzate de calitatea slaba a creditelor acordate de banci, nevoite sa recunoasca faptul ca nu-si vor mai putea recupera banii de la cei pe care i-au imprumutat, populatie si firme, sustin oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) responsabili cu supravegherea bancilor. In consecinta, bancile sunt obligate sa-si asume pierderile rezultate din creditele neperformante, prin constituirea de provizioane, care s-au ridicat in 2014 la 12 miliarde de lei. "Pierderea mare a sistemului bancar din 2014 este determinata de calitatea creditelor. Mai inseamna si o responsabilitate profesionala a bancherilor, care atunci cand constata o depreciere a unui activ, iau decizia de a-l inregistra in contabilitatea bancii, conform standardelor IFRS", a spus Adrian Cosmescu, director adjunct al Directiei de supraveghere a bancilor din cadrul BNR, in cadrul unui simpozion pe tema supravegherii bancare organizat de banca centrala.
• CURENTUL
• Băncile nu susţin niciun proiect de conversie a creditelor din valută în lei
Bucurându-se de sprijinul total al lui Mugur Isărescu, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu susţine niciun proiect de conversie a creditelor din valută în lei, conform declaraţiei de joi a preşedintelui ARB, Radu Graţian Gheţea, la o conferinţă la Institutul Bancar Român. "Încurajăm clienţii să meargă la bănci şi să încerce să găsească soluţii individuale de la caz la caz", a spus Gheţea. El a precizat că ARB nu se opune adoptării legii falimentului personal, dar se alătură celor care consideră că este necesar un studiu de impact înainte ca măsura să devină operaţională. ARB salută iniţiativa MFP de a modifica şi simplifica Codul Fiscal şi susţine noul proiect de modificare a ordonanţei 46 cu privire la acordarea unor facilităţi fiscale pentru cei care nu mai pot plăti ratele la credite.
• Mult si bine - de Tia Şerbănescu
E clar că preşedintele Iohannis n-a ratat nicio ocazie de a tăcea. Preferă limbajul corpului aşa că s-a dus în vizită la ÎCCJ (exact când aceasta "duduia" mai tare ca economia) şi a constatat că "Înalta Curte lucrează mult şi bine". O formulă pe care n-ai cum s-o mai uiţi. Înainte se zicea: decât mult şi fără rost mai bine puţin şi prost - iar formula chiar a funcţionat. Era ziua în care cumnatul premierului primea de la ÎCCJ o arestare de 30 de zile. Ponta a refuzat să confirme ("nu comentez!") implicarea serviciilor secrete în campanie. Prea târziu. A uitat că a anunţat-o înainte de alegeri. Aşa-s tinerii. Se bizuie pe uitarea celorlalţi. Şi pe programele altora. Premierul a mai dat o lovitură PNL suflându-i ţintele din programul de guvernare pregătit de dl. Predoiu anunţând că din 2016 şi din 2019 încep să scadă mult şi bine taxele: TVA, cota unică, CASS şi accizele astfel încât România ar deveni un adevărat paradis fiscal. Intrarea numai pe bază de legitimaţii.
• CURIERUL NATIONAL
• Debandadă totală la Ministerul Sănătăţii
Lipsa de viziune a oficialilor ministeriali din Sănătate, care au elaborat pe bandă rulantă strategii şi reforme fără a putea fi implementate, a adus grave prejudicii bugetului de stat, lucru observat şi de Curtea de Conturi în ultimul său raport de audit. Sistemul Informatic de Înaltă Performanţă, finanţat încă din 2007 cu 35 mil. lei, nu a fost implementat şi pus în funcţiune până în decembrie 2013, se arată în raportul Curţii de Conturi. Într-un proiect de HG iniţiat în noiembrie 2013, ministerul recunoaşte că a obţinut fondurile şi a demarat proiectul, dar acesta a fost întrerupt în 2009. Banii s-au dus însă pe apa Sâmbetei, pentru că "obiectul iniţial al proiectului nu mai este de actualitate", ministerul având acum nevoie de alt sistem integrat.
• Caritas: Măsurile de austeritate lovesc în cei mai vulnerabili oameni
Un nou raport privind sărăcia din ţările care au primit pachete de salvare înfăţişează o imagine sumbră a costului mult prea mare al măsurilor de austeritate impuse. Berlinul a respins, joi, solicitarea Atenei de prelungire temporară a ajutorului financiar, până la încheierea unui acord privind reînnoirea împrumutului. "Oamenii care plătesc cel mai mare preţ în prezent sunt cei care nu au făcut în niciun fel parte din deciziile care au dus la criză, iar ţările cele mai afectate sunt cele care au cele mai mari lacune în sistemele de protecţie socială", potrivit celui mai recent raport "Crisis Monitoring Report", publicat joi (19 februarie), de organizaţia pan-europeană de caritate Caritas Europa, transmite EUobserver. Studiul a fost efectuat în şapte ţări care au fost afectate în mod deosebit de criză sau de asistenţa financiară internaţională primită în ultimii ani: Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, România şi Spania.
• Marc Faber: 2015, anul pierderii încrederii în băncile centrale
După ani buni de tipăriri agresive de bani, băncile centrale ar urma să-şi piardă încrederea investitorilor şi participanţilor la economie chiar începând cu 2015, spune Marc Faber, autor al newsletter-ului "Gloom, Boom & Doom Report", devenit foarte popular după anticiparea crizei financiare din anul 2008. Banca centrală din Suedia a introdus săptămâna trecută rate negative împreună cu lansarea unui program de achiziţii de bonduri şi a anunţat că şi-ar putea extinde măsurile monetare neconvenţionale la preluarea pe bilanţ a unor credite acordate de băncile comerciale. Acesta este tabloul care îl pune în alertă pe Faber, investitor elveţian rezident în Thailanda, că folosirea alternativă a tiparniţelor lumii ar putea arunca o umbră de neîncredere majoră în băncile centrale şi în banii de hârtie. Investitorul elveţian spune că eşecul Japoniei de a reaprinde inflaţia îi va face pe investitori să se îndoiască de politicile monetare aplicate în ultimii ani
• Dăianu: De peste 20 de ani s-a consumat foarte mult pe credit
Există o supraîndatorare întrucât mai bine de două decenii s-a consumat foarte mult pe credit, spune Daniel Dăianu, membru în consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR). El a declarat că firmele şi gospodăriile sunt supraîndatorate, arătând că dinamica PIB-ului României a mers în tandem cu creditarea şi că stocul de credite în PIB este cel mai redus din Europa Centrală şi de Est. "Băncile au înăsprit condiţiile de creditare, care înseamnă costuri «invizibile vizibile» suplimentare. Multe companii sunt mai puţin interesate de credit pentru investiţii, vor mai degrabă capital circulant pentru că nu sunt încrezătoare în viitorul de business astfel încât să se angajeze în proiecte investiţionale importante", a declarat, la un eveniment de specialitate, Daniel Dăianu.
• Bavarezii, cei mai mari exportatori auto din... SUA
BMW Manufacturing Co. a anunţat că valoarea exporturilor sale de automobile efectuate în 2014 prin Port of Charleston a totalizat 9,2 miliarde de dolari. Aceasta poziţionează fabrica BMW Group din Spartanburg, Carolina de Sud, pe prima poziţie în topul exportatorilor de automobile din Statele Unite ale Americii. În conformitate cu datele de la Departamentul de Stat pentru Comerţ, această realizare reprezintă o creştere de 13% faţă de valoarea înregistrată de BMW în 2013, cu un total de peste 9 miliarde de dolari. În 2014, peste 260.000 de automobile au fost exportate de la uzina din Carolina de Sud, adică mai mult de 70% din volumul total al fabricii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Milionarul care dădea mită directorilor din CFR ne salută de pe plajele din Brazilia
Doi afacerişti discreţi sunt cercetaţi în cea mai recentă anchetă a procurorilor anticorupţie deschisă la CFR. Unul dintre aceştia a fost reţinut, celălalt este în America de Sud. Procurorii investighează modul în care s-au dat subvenţii pentru firme private. Ancheta procurorilor DNA în cazul societăţii Regiotrans, cel mai mare operator privat de transport feroviar pentru călători, dezvăluie cum statul era păcălit de zeci de milioane de euro prin acordarea unor subvenţii ilegale. În plus, directorii din Ministerul Transporturilor şi CFR favorizau, în schimbul unor şpăgi ridicole, compania privată, în dauna CFR Călători. Astfel, statul pierdea bani grei în ambele situaţii. Asta, în condiţiile în care Regiotrans este unul din principalii concurenţi ai CFR Călători. Regiotrans este controlată de doi afacerişti: Costel Comana şi Iorgu Ganea. Potrivit "Top 300 Capital- Cei mai bogaţi români", aceştia ocupă locurile 178 şi 179, având fiecare o avere estimată la 30-32 de milioane de euro.
• Profitul Petrom s-a prăbuşit cu 50%. Compania reduce investiţiile
OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a obţinut anul trecut un profit net de 2,1 miliarde de lei, în scădere cu 56% faţă de rezultatul net obţinut în anul 2013, reiese din comunicatul companiei privind rezultatele anuale preliminare pe 2014. "In 2014 am continuat eforturile de stabilizare a productiei, inregistrand al doilea an consecutiv de crestere marginala a productiei de hidrocarburi din Romania comparativ cu anul precedent. In explorare am efectuat cele mai ample investitii onshore si offshore de dupa privatizare si am inregistrat o rata de succes de 60% in activitatea de explorare clasica (excluzand zona offshore de mare adancime)", spune Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.
• CUMNATUL lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost ARESTAT PREVENTIV pentru 30 de zile
Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat pentru 30 de zile de instanţă. O anchetă a procurorilor DNA dezvăluie că politicieni locali au favorizat firma unei rude a premierului României. Dosarul vizează deturnarea de fonduri europene, dintr-un contract public de 10 milioane de euro. Cheia principală a cazului este cumnatul lui Victor Ponta.
• Anunţul oficial care cutremură lumea: Începe un nou Război
Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a cerut marţi Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie care să permită o intervenţie militară internaţională în Libia, relatează postul Al-Arabiya. "Nu există altă opţiune", a declarat Abdel Fattah el-Sisi pentru postul de radio francez Europe 1, pe fondul escaladării tensiunilor în Libia după ce gruparea extremistă sunnită Stat Islamic (SI) a difuzat duminică o înregistrare video care prezintă decapitarea a 21 de bărbaţi pe care îi prezintă ca fiind egipteni copţi recent răpiţi pe teritoriul libian. La solicitatea preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi a omologului său francez Francois Hollande, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri pentru a discuta pe tema crizei din Libia, informează portalul Afrik.com. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Franţei, el-Sisi şi Hollande au avut o discuţie telefonică în care au "evocat situaţia din Libia".
• Avertisment şocant: extremiştii maghiari vor provoca tulburări în Transilvania după modelul separatist rusesc
Liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu a lansat pe pagina sa de socializare un avertisment sumbru: extremiştii maghiari vor provoca tulburări în Transilvania după modelul separatist rusesc."Rusia nu a dat bani Ungariei degeaba, înţelegerea a fost ca din aceşti bani să fie finanţată şi campania de destabilizare a României care îi stă ca un spin în coastă Moscovei", afirmă Diaconu. Acesta spune că în anumite cercuri se vehiculează informaţia că extremiştii maghiari au fost finanţaţi cu bani ruseşti şi că ne-am putea trezi cu efecte nedorite în perioada următoare. "Serviciile secrete româneşti ştiu foarte bine că României i se pregăteşte ceva urât, dar factorul de decizie politic doarme şi o să ne trezim prea târziu. Avertizez pe această cale autorităţile române să verifice aceste informaţii şi să ia măsuri înainte de a se întâmpla nenorociri şi să nu aştepte ca de fiecare dată să acţioneze post-factum", mai spune preşedintele Partidului România Unită.
• OMV PETROM vrea să transforme ARPECHIM în DEPOZIT
OMV Petrom intenţionează de a transforma rafinăria Arpechim într-un depozit pentru activitatea de downstream, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Mariana Gheorghe, CEO-ul companiei, scrie Agerpres. "Avem un dialog permanent cu autorităţile care au considerat posibilitatea includerii Arpechim într-un potenţial proces de privatizare a Oltchim. Continuăm acest dialog. În funcţie de interesul arătat de posibilii cumpărători, purtăm discuţii cu aceştia la cererea autorităţilor. La acest moment nu avem niciun astfel de cumpărător", a spus Gheorghe.
• JURNALUL NATIONAL
• Darius Vâlcov: Scăderi surpriză de TVA până la sfârşitul anului
Reducerea TVA de la 24% la 20% şi a accizelor, două dintre măsurile cuprinse în proiectul Codului Fiscal, vor fi aplicate mai devreme de ianuarie 2016, la anumite date surpriză, a declarat ministrului Finanţelor Publice, Darius Vâlcov. " Există pericolul şi riscul real ca odată anunţate şi aprobate aceste măsuri să existe o reticienţă şi o reţinere atât a clienţilor, cât şi a agenţilor economici. Pe de o parte, firmele nu-şi vor mai face şi nu vor mai pune la dispoziţie produsele în special în noiembrie şi decembrie, iar, pe de altă parte, consumatorii vor aştepta tocmai pentru că vor ştii că din ianuarie 2016 vor plăti TVA mai puţin şi accize reduse. Pentru a preveni un gol de consum vor exista mai multe modificări, probabil în etape surpriză, pentru a ajunge la acel nivel în ianuarie 2016. Vor exista aceste elemente surpriză şi să nu mire pe nimeni dacă află cu două zile înainte că urmează să fie o cotă diferită de TVA sau o reducere de acciză", a declarat Vâlcov.
• ISIS ameninţă Turcia şi Bulgaria, dar şi întreaga Europă, cu un "lot" de 500.000 de emigranţi din Libia
Noua armă a teroriştilor din Statul Islamic (ISIS): cinica utilizare a ameninţării cu un "haos în Mediterana", pentru a împiedica Europa să intervină în Libia. "Dacă vă angajaţi armat în Libia, vă vom trimite 500.000 de emigranţi": acesta este, pe scurt, mesajul jihadiştilor din aripa libiană a ISIS adresat Guvernului italian, scrie Le Figaro. Potrivit transcrierii unor interceptări telefonice pe care le-a dat publicităţii cotidianul Il Messagero, ISIS ar intenţiona să recurgă la emigranţi, ca armă psihologică contra Europei, şi în special a Italiei, dacă aceasta intervine în Libia. În conversaţiile interceptate de poliţia italiană, jihadiştii ameninţă că vor trimite mii de ambarcaţiuni pline cu emigranţi către coastele italiene.
• NATIONAL
• Cum a regizat Marian Oprisan Moartea "Caprioarei"!
Surpinzatoarea victorie obtinuta de catre presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, in fata Directiei Nationale Anticoruptie s-ar putea sa aiba un gust amar. Si asta pentru ca, dupa cum sustin sursele National, chiar daca "baronul" pesedist a reusit sa omoare "Caprioara" DNA-ului, dupa cum a fost numit dosarul instrumentat de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi, este foarte posibil ca totul sa nu fi fost decat o momeala. Pe care au muscat-o cu lacomie atat inculpatii, cat si unii dintre magistratii implicati, deopotriva.
• Deputatii trag ponoasele de pe urma Elenei Udrea
Pusa la zid de procurori, Elena Udrea continua sa le faca zile fripte parlamentarilor. Dupa ce au stat la inceputul saptamanii mai bine de trei ore sa gaseasca o solutie privind audierea colegei lor la Comisia juridica, deputatii nu stiu acum ce procedura vor urma in ziua in care vor vota pentru incuviintarea urmaririi penale si a arestarii preventive in cazul fostei sefe a PMP. Cazul Udrea s-a transformat intr-un sir neintrerupt de scrisori intre Camera Deputatilor, ministrul Justitiei, procurorul general si, mai nou, ministrul de Interne. Nu mai departe de ieri, Biroul permanent al Camerei i-a cerut in scris parerea lui Gabriel Oprea cu privire la modul in care se va prezenta Elena Udrea in plen, singura sau insotita de politisti.
• Premierul, pus sa se ancheteze singur
Dupa ce l-a amenintat pe Victor Ponta cu tot soiul de plangeri penale, vicepresedintele PNL Alin Tise trimite Corpul de Control al premierului pe capul prim-ministrului. Cu munitia oferita de Curtea de Conturi, senatorul liberal a pornit din nou atacul impotriva lui Victor Ponta, pe care-l acuza de iresponsabilitate. "Curtea de Conturi a constatat folosirea ilegala din fondul de rezerva al Guvernului a unei sume de 150 de milioane de euro de catre Ministerul Dezvoltarii. Am cerut in scris Corpului de Control al premierului sa demareze un control, prin care sa isi controleze seful, pe Victor Ponta, si sa constate de ce i-a dat bani ilegal lui Liviu Dragnea. "Controlul ar demonstra ca acest Corp de Control apără interesul si banul public, altfel este un corp infractional organizat, care actioneaza la comanda politica a lui Ponta, fiind folosit ca o maciuca politica, la dispozitia primului ministru, ceea ce este foarte grav", a mai precizat vicepresedintele PNL.
• Borbely, pitit in sertar de colegii din Parlament
Deputaţii din Comisia juridica au amânat discutarea si avizarea cererii de incuviintare a urmaririi penale in cazul fostului ministru Laszlo Borbely. Cum amanarea a fost propusa de parlamentarii liberali - dupa cum a declarat presedintele Comisiei, Bogdan Ciuca, lumea pune totul pe seama unei intelegeri parafate de udemeristi cu co-presedintele PNL Vasile Blaga. Si mai exact, gurile rele sustin ca Blaga ar fi convenit cu senatorii UDMR sa voteze pentru debarcarea lui Calin Popescu Tariceanu contra scaparii lui Laszlo Borbely din ghearele procurorilor DNA. Procurori care nu pot nici macar sa-l ancheteze pe udemerist fara acceptul Camerei, data fiind calitatea sa de fost ministru.
• PUTEREA
• Crinuţa Dumitrean iese din arest, Alina Bica rămâne
Alina Bica va rămâne la răcoare, în timp ce restul lotului reţinut în cazul retrocedărilor va fi trimis acasă, în arest la domiciliu sau sub supraveghere judiciară. Decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu este definitivă, dar sursele PUTEREA spun că ea nu va fi contestată nici de DNA, nici de avocaţii acuzaţilor. Practic, cu excepţia fostei şefe a DIICOT, toţi ceilalţi inculpaţi vor fi "liberi" mâine, instanţa stabilind că hotărârea poate fi atacată în termen de 48 de ore. Astfel, Crinuţa Dumitrean, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANRP, Lăcrămioara Alexandru şi expertul evaluator Emil Nuţiu vor fi popriţi la domiciliu, în timp ce de Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Oana Vasilescu şi Gheorghe Stelian rămân sub control judiciar.
• Vlad Georgescu, justiţia germană, frauda EADS şi spectrul batistei pe ţambal
După cum se ştie, jurnalistul Vlad Georgescu a fost promotorul acţiunii de demantelare a fraudei EADS în Germania. În urma plângerilor sale Parchetul München 1 a deschis un dosar penal având drept subiect evaziunea fiscală în afacerea transfrontalieră EADS-MAI. Miercuri, 18 februarie, Vlad Georgescu a depus o plângere penală contra ministrului de Externe german Frank-Walter Steinmeier. Politicianul Frank-Walter Steinmeier este un membru marcant al Partidului Social Democrat German. În perioada mandatului de cancelar al lui Gerhard Schröder 1998-2005, Frank-Walter Steinmeier, printre altele, a coordonat serviciile secrete germane. Cum era de aşteptat, după doi ani de anchetă, au apărut voci în Germania care spun că Parchetul München 1 încearcă îngroparea scandalului EADS.
• Enel nu mai vinde activele din România
Grupul energetic italian Enel a suspendat temporar vânzarea activelor din România, întrucât anul trecut a reuşit să îşi reducă gradul de îndatorare. Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumătatea lunii ianuarie că grupul va vinde activele din România şi Slovacia în acest an, precizând că grupul a primit deja oferte. "Enel confirmă faptul că procesul de vânzare a activelor din România a fost suspendat temporar. Vânzarea activelor Enel România era parte dintr-un program mai amplu de tranzacţii ce urmăreau încasarea a până la 4 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2014 pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizării cu succes a mai multor iniţiative în timpul anului 2014, această ţintă a fost atinsă", a comunicat biroul de presă al grupului Enel.
• ROMANIA LIBERA
• Iohannis critică procurorii pentru încurajarea "telejustiţiei"
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat procurorii pentru că încurajează "telejustiţia". Şeful statului a precizat că o comunicare mai seacă din parte DNA ar fi de apreciat şi mai puţin "zornăit de cătuşe". Iohannis a făcut referire la cazul Elenei Udrea, intens mediatizat, dar şi la situaţia în care se află Victor Ponta, după ce cumnatul lui a fost arestat într-un dosar de fraudare a fondurilor europene. '"Eu cred că anumite aspecte ar fi putut fi atenuate. Să vedem mai puţin zornăit de cătuşe şi să aflăm prin comunicate seci ce s-a întamplat", a declarat şeful statului. O alta critică adusa procurorilor vizează scurgerea de informaţii din dosare către jurnalişti. Mai mult, preşedintele intenţionează sî discute acest aspect cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii.
• Iohannis l-a adus pe omul lui Voiculescu la SRI
Numirea lui Eduard Hellvig la şefia SRI este o lovitură dată luptei anticorupţie. Klaus Iohannis calcă sistematic în picioare toate speranţele care au fost puse în el. Ultima este numirea în funcţia de director al SRI a lui Eduard Hellvig. Pentru cine nu ştie foarte clar, Eduard Hellvig nu este nimeni, dar este un nimeni periculos care ameninţă să pună în pericol lupta anticorupţie. Decizia lui Iohannis de a numi un director la SRI nu are nici o noimă câtă vreme preşedintele nu are nici un control asupra majorităţii parlamentare. Singura formă de a garanta majoritatea necesară numirii în pripă a unui personaj dubios şi extraplat este asigurarea dată către toată lumea - adică inclusiv către PSD - că nu mai trebuie să se teamă de SRI. Culegem probabil roadele lunilor de bună înţelegere între preşedinte şi premierul Ponta din ce în ce mai sigur de sine.
• ZIARUL FINANCIAR
• Campionii din energie, rezultate mixte: Petrom -56% la profit, Romgaz +44%
Cele două companii mari de petrol şi gaze au raportat cumulat un profit de 3,5 miliarde de lei. Cele mai mari companii de hidrocarburi pe care le are România, Petrom şi Romgaz, au anunţat rezultate diametral opuse, dar bursa a reacţionat la fel: scădere pe linie pentru campionii energiei. Investitorii au penalizat astfel scăderea rezultatelor şi situaţia delicată a pieţei în cazul Petrom şi lipsa de perspective în cazul Romgaz. Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale, a deschis cea mai fierbinte zi a rezultatelor din 2014, postând la ora 8 dimineaţa un profit net record, de 1,4 miliarde de lei (315 mil. euro), cu 44% mai mare comparativ cu 2013. Afacerile companiei au crescut şi ele cu 15%, până la 4,49 miliarde de lei (circa 1 mld. euro).
• Încă un gigant american îşi înfige steagul la Bucureşti
Compania americană Automatic Data Processing (ADP), unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de management al resurselor umane şi de outsourcing, are în plan să angajeze peste 400 de oameni în următorii trei ani în centrul de la Bucureşti, care a devenit operaţional la finele anului trecut. "Planul nostru este să angajăm până la 500 de asociaţi pe parcursul următorilor trei ani, cu posibilitatea de a depăşi acest numar", a declarat pentru ZF Jenn Ryan, vicepreşedintele diviziei Global Shoring din cadrul ADP. "Recrutăm, în prezent, consultanţi pentru faza de implementare, profesionişti în servicii şi consultanţi în tehnologie. (...) Ne vom extinde în curând segmentele ţintă în procesul de recrutare."
• Regina Maria se îndreaptă spre o tranzacţie de 100 mil. euro
Regina Maria, unul dintre marii jucători de pe piaţa privată, ar putea să-şi schimbe anul acesta acţionariatul în urma unei tranzacţii ce poate merge spre o valoare de nouă cifre în euro. Mai multe fonduri de investiţii, dar şi jucători strategici se "încălzesc" pentru a participa la un proces de vânzare a companiei, care anul trecut a realizat o cifră de afaceri de 55 de milioane de euro şi un EBITDA de 8,3 milioane de euro. Informaţii despre vânzarea companiei şi despre nivelul record la care ar putea ajunge piaţa locală de servicii medicale au existat încă de la finalul anului trecut, dar acestea nu au fost nici confirmate, dar nici infirmate de reprezentanţii companiei. Într-o întâlnire cu presa din această săptămână, Fady Chreih, directorul executiv, nu a dorit să comenteze situaţii "ce ţin de acţionariat", spunând numai că managementul este focusat pe livrarea cifrelor bugetate. Anul acesta, Regina Maria ţinteşte afaceri de 67 de milioane de euro şi un EBITDA de 12 milioane de euro.