REVISTA PRESEI 20.07.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 iulie 2015

ADEVARUL

Grecia se pregăteşte să scoată la vânzare cele mai valoroase active ale statului

Grecia se pregăteşte să scoată la vânzare "argintăria familiei", active de 50 de miliarde de euro din turism, industria navală şi telecomunicaţii, care vor fi plasate într-un fond de privatizare în conformitare cu acordul convenit cu creditorii, relatează Bloomberg. Intre aceste active se numără complexul Astir Palace Resort de la Marea Egee, considerat "bijuteria coronei" din industria turismului. Format dintr-un hotel de lux, facilităţi pe plajă şi restaurante, complexul de pe riviera ateniană este o destinaţie preferată a liderilor mondiali şi a vedetelor de cinema. În prezent, Astir Palace Resort, aflat în proprietatea Băncii Naţionale a Greciei, este între principalii candidaţi care vor fi incluşi în fondul de privatizare de 50 de miliarde de euro. Alte active care ar putea fi incluse în fondul de privatizare sunt o participaţie de 10% la Hellenic Telecommunications Organization (OTE), compania de electricitate Public Power Corp si participaţii la porturile Pireu şi Salonic.

Dragnea, supărat pe Victor Ponta: "Nu mai e foarte stabil"

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat duminică seara, la Antena 3, pe premierul Victor Ponta pe motiv că acesta a demisionat din fruntea partidului fără să îl consulte. Fostul preşedinte executiv al PSD a povestit cum a aflat despre decizia lui Ponta de a demisiona. "M-a sunat cineva şi mi-a zis, n-am crezut. Mi-a zis că a apărut pe Facebook. Nu s-a consultat cu mine. Noi am avut mai multe discuţii de când a fost să-şi opereze genunchiul la Istanbul. Era foarte frământat şi îl înţeleg. A avut motivele lui. Cred că a făcut o greşeală. Toate motivele care au stat la baza acestei decizii sunt argumentate", a spus Dragnea, care s-a declarat totuşi "dezamăgit" şi "supărat" de hotărârea luată de Ponta. Totodată, Dragnea a subliniat că funcţia de preşedinte interimar nu există în Statutul PSD şi a arătat că se poate discuta doar despre "preluarea interimară a atribuţiilor, pe o perioadă limitată".

Ponta, reformist pe spezele viitorului Guvern: de ce zoreşte premierul adoptarea noului Cod Fiscal

Modificarea Codului Fiscal a devenit motiv de harţă între Preşedinţie şi Guvern, după ce preşedintele Klaus Iohannis a întors proiectul în Parlament. Reducerile fiscale profunde anunţate de Ponta au darul de a-l face popular, cel puţin teoretic, pe premier, dar costurile acestora ar urma să fie plătite de următorul Guvern, rezultat din alegerile de anul viitor. Graba premierului este, însă, greu de explicat, în condiţiile în care noul Cod Fiscal ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, nicidecum de anul acesta. Pe de altă parte, Preşedinţia a semnalat, prin vocea consilierului pe teme economice Cosmin Marinescu, că, fără un plan bine pus la punct al Guvernului, România riscă să plătească factura noului Cod Fiscal cel mai devreme în 2016, aşadar când Ponta are toate şansele să ajungă în Opoziţie, după alegerile de anul viitor.

ANAF pregăteşte o BOMBĂ pentru românii din străinătate

ANAF intenţionează să desecretizeze informaţiile conturilor bancare ale tuturor românilor din ţară, dar mai ales a celor care lucrează în străinătate. Inspectorii ANAF au reuşit în ultimile şase luni ale anului să continue ofensiva severă dusă împotriva rău-platnicilor din România. Potrivit datelor oficiale recente, de pe pagina oficială a Fiscului, peste 2.000 de societăţi comerciale şi peste 300.000 de români au fost verificaţi doar în ultimile două luni. Măsurile luate de inspectorii ANAF sunt de multe ori abuzive şi luate în pripă, astfel încât mii de români au hotărât să reclame abuzurile lor la Protecţia Consumatorului. Inspectorii ANAF au reuşit să descopere conturile bancare ale cetăţenilor care munceau la negru în străinătate, pe care au pus oprire. Românii s-au văzut puşi în situaţia de a fi obligaţi să plătească dările către CAS, de pe perioada mai multor ani din urmă. Foarte mulţi din cei aflaţi în această situaţie se vor trezi cu penalităţi colosale în clipa în care vor reveni în ţară.

Pasajul Piaţa Presei a fost deschis circulaţiei

Pasajul subteran de la Piaţa Presei, care are o lungime de aproximativ 800 de metri, două intrări şi o ieşire, a fost deschis circulaţiei, în urma finalizării lucrărilor de construcţie, care au costat 60,4 milioane de lei, primele maşini trecând prin pasaj duminică, la ora 09.45. "Pasajul a fost inaugurat cu două luni întârziere, din cauza reţelelor subterane care au fost găsite în zonă. Sunt două intrări şi o ieşire şi are o lungime de apoximativ 800 de metri. Pasajul fluidizează cu aproximativ 30 la sută circulaţia. Se estimează că vor circula 2.000 de vehicule pe oră", a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, prezent duminică la darea în funcţiune a pasajului. Edilul a precizat că în următoarea perioadă va monitoriza traficul din această zonă, astfel încât, dacă va fi nevoie, să fie reglate semafoarele. De asemenea, Oprescu a mai spus că dacă va fi necesar s-ar putea construi un pasaj pietonal subteran în zona fostului Minister al Culturii.

Warren Buffett a cumpărat insula greacă Agios Thomas pentru 15 milioane de euro

Magnatul american Warren Buffett, împreună cu un investitor italian, a cumpărat insula greacă Agios Thomas, situată în Golful Saronic, în apropiere de Atena, relatează publicaţia elenă Proto Thema. Milionarii Warren Buffett şi Alessandro Proto s-au asociat pentru a achiziţiona insula greacă Agios Thomas pentru suma de 15 milioane de euro. Cei doi au emis un comunicat de presă în care afirmă că vor face mai multe investiţii pe insulă, urmând să construiască proprietăţi, pentru a ajuta la dezvoltarea regiunii. Warren Buffet consideră că Grecia oferă în prezent numeroase oportunităţi pentru cei dispuşi să investească. Insula Agios Thomas este localizată la nord-vest de insula Egina, în Golful Saronic.

Charlie Hebdo nu va mai publica caricaturi ale profetului Mahomed

Publicaţia de satiră Charlie Hebdo, a cărei redacţie a fost decimată într-un atac terorist, pe 7 ianuarie, nu va mai publica, de acum înainte, caricaturi ale profetului Mahomed, potrivit lui Laurent Sourisseau, redactor-şef şi publisher la săptămânalul francez, informează washingtonpost.com. "Am făcut desene cu Mahomed pentru a apăra principiul că putem desena ce vrem noi", a declarat Laurent Sourisseau, într-un interviu acordat revistei germane Stern. Dar Sourisseau, care este cunoscut sub pseudonimul Riss, a mai spus că intenţia publicaţiei Charlie Hebdo nu a fost să fie "posedată" de critica islamului. "Greşelile pentru care ai putea blama islamul se pot găsi şi în alte religii", a mai spus desenatorul.

BANCHERUL

Creditele Prima Casa au avansat cu 40%, însă creditele imobiliare standard, fără garanţia statului, au crescut de zece ori mai mult!

FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri), instituţia care garantează in numele statului jumătate din valoarea unui credit Prima Casa, a anunţat ca a acordat in prima parte a acestui an peste 15.600 de garanţii, in valoare de 1,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă ca volumul total de credite Prima Casa a fost de 2,6 miliarde lei, in creştere cu 40% fata de aceeaşi perioada a anului precedent. Conform statisticilor BNR, volumul total de credite imobiliare acordate de bănci, inclusiv cele Prima Casa, a crescut in prima jumătate a anului cu un ritm de aproape 100%, aşadar s-au dublat, comparativ cu aceeaşi perioada a anului precedent, de la 2 la 4 miliarde lei. Asta întrucât creditele imobiliare standard, fără garanţia statului, au avut o creştere fulminanta, de peste 400%, de la doar 250 milioane lei in iunie 2014 la 1,4 miliarde lei in iunie 2015, aşadar de 5 ori mai mult.

Romania nu va încheia cu succes acordul de finanţare de tip preventiv cu FMI si Comisia Europeana

Romania nu va încheia cu succes actualul acord de finanţare de tip preventiv cu FMI si Comisia Europeana, care expira in septembrie, si abia după alegerile de anul viitor am putea avea un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale, in condiţiile in care guvernul nu a obţinut unda verde de la cele doua instituţii pentru noul Cod Fiscal, care prevede o serie de reduceri de taxe cu impact puternic asupra indicatorilor macro-economici, considera economistul-şef al ING, Ciprian Dascălu. "Acordul este acum off-track si aşa cred ca va rămâne, mai ales ca nici delegaţia FMI ce urma sa facă o vizita in Romania in aceasta perioada pentru o noua evaluare, nu a mai venit", spune el. Ce efecte ar putea avea nefinalizarea actualului acord? Dascălu considera ca piaţa a incorporat deja riscurile neîncheierii acordului, astfel ca nu ar trebui sa ne aşteptam la o creştere puternica a cursului sau a dobânzilor titlurilor de stat, mai ales ca avem lichiditate si creştere economica ridicate.

CAPITAL

Grecia capitulează în faţa creditorilor

Semnarea acordului propus la Bruxelles a fost văzută drept o capitulare de cea mai mare parte a grecilor, mesajele pline de indignare de pe Twitter abunândând în noaptea negocierilor. În mod particular privatizarea distribuţiei de electricitate şi cedarea unor active de 50 miliarde euro puse într-un fond constituit în Luxemburg au fost privite ca o vânzare a ţării. Fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis a rescris adnotat documentul, dezbrăcându-l de limbajul diplomatic şi punându-le grecilor în faţă adevărul dureros al unei "păci cartaginiene". Prin institutul de statistică, autorităţile de la Bruxelles vor controlul complet al balanţei bugetare pentru a vedea magnitudinea deplină a austerităţii impuse de guvern. Executivul, dacă va rata ţintele bugetare - imposibil de atins în cadrul acestui acord - trebuie să procedeze la alte măsuri în aceeaşi direcţie. Codul civil trebuie modificat pentru că la rata actuală a executărilor silite şi lichidărilor de locuinţe şi afaceri, cadrul legal existent nu asigură rapiditatea procesului. Proprietăţile publice vor fi vândute pe nimic pentru serviciul datoriei. Fondul utilizat ca vehicul pentru aceste înstrăinări va fi nominal al Greciei, dar de facto va fi condus de creditori.

Ministrul de finanţe francez: Un Grexit temporar "nu poate exista"

Ministrul de finanţe francez Michel Sapin a îndepărtat ideea omologului său german Wolfgang Schaeuble de a exclude temporar Grecia din zona euro, apreciind că aceasta înseamnă să vorbim 'de ceva care nu poate exista', relatează AFP. 'Am reacţionat foarte puternic' la această sugestie făcută de ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble, a vorbi de un Grexit temporar înseamnă a vorbi de ceva ce nu poate exista. Fie lăsăm euro, fie rămânem. Dacă există o posibilitate de ieşire temporară, orice uniune monetară este pusă sub semnul întrebării', a afirmat Michel Sapin pentru săptămânalul grec To Vima. 'Un acord este un acord, trebuie respectat în toate componentele de către toate părţile', a explicat ministrul de finanţe franceze. El a apreciat că după 'testul' trecut, premierul grec Alexis Tsipras a 'dobândit un statut diferit în ochii omologilor săi europeni'.

Merkel: Modificarea datoriei Greciei ar putea fi discutată după evaluarea planului de asistenţă

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică, într-un interviu, că va fi posibil să se discute despre extinderea maturităţii bondurilor greceşti sau despre reducerea datoriei Atenei după ce prima evaluare a noului pachet de asistenţă se va încheia cu succes, transmite Reuters. 'Greciei i s-a acordat deja o reducere. Am avut o reducere voluntară din partea creditorilor privaţi şi apoi am extins maturităţile o dată şi am redus ratele dobânzilor', a explicat ea pentru postul public german ARD. 'Putem vorbi acum despre astfel de posibilităţi din nou ... odată ce prima evaluare cu succes a programului ce va fi negociat va fi încheiată, atunci exact această chestiune va fi discutată - nu acum, ci atunci', a mai declarat cancelarul german. Bundestagul, Camera inferioară a parlamentului german, a aprobat vineri cu o majoritate covârşitoare începerea negocierilor pentru acordarea unui al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, de 86 miliarde de euro.

CURENTUL

Gabi Szabo s-a băgat în cocină şi au mâncat-o porcii: licitaţie trucată la MTS. Pe IT, desigur

IT, tehnologia informaţiei, un domeniu ultra specializat unde ce era valabil ieri, astăzi este deja vechi. În luna noiembrie 2014, inspectori ai Comisiei Europene au verificat licitaţiile pe IT din România şi au dispus suspendarea plăţile fondurilor pentru acest domeniu trimiţând o scrisoare Guvernului României în care cereau lui Victor Ponta să ia următoarele măsuri: corecţii financiare la acele proiecte care n-au respectat întocmai criteriile UE; angajarea de specialişti autentici şi în număr suficient de mare ca să poată gestiona dosarele pe marile licitaţii din domeniul IT; luarea măsurilor adecvate unde există suspiciuni de fraudă; să evalueze dacă există cazuri de dublă finanţare prin FEDR şi FSE sau proiecte identice implementate la nivelul aceluiaşi beneficiar în privinţa platformelor de tip e-learning; proba adevărului: să facă o analiză reală de trafic a celor mai scumpe 20 de platforme de e-learning implementate de Guvernele României. Aceste măsuri nu s-au luat şi în continuare se fraudează licitaţii pe bandă rulantă.

Codaşi - de Tia Şerbănescu

Dl. Predoiu semnala că în timpul crizei România s-a împrumutat 8,5 mld euro iar în timpul creşterii economice a lui Ponta s-a împrumutat 15 mld euro. Dublu! Când creşti, cresc şi pretenţiile şi cheltuielile. Dacă asculţi cele două tabere: proCod şi antiCod, respectiv toţi codaşii, rezultă că amânarea Codului aduce instabilitate şi blochează economia iar adoptarea lui aduce instabilitate şi periclitează economia. Şi când te gândeşti că toate acestea puteau fi evitate dacă premierul se consulta înainte cu preşedintele - pornind de la ideea comună că scăderea TVA e o măsură bună. Acum PNL e pus de Iohannis în situaţia de-a respinge ce-a votat. Şi cum Ponta a declarat că ar putea promova Codul prin asumarea răspunderii, dna Gorghiu a luat foc: "ar fi o bătaie de joc" să promovezi astfel un Cod "pentru care nu există consens politic". Alo, dna Gorghiu, staţi liniştită la locurile dv. Cum nu există consens când aţi votat Codul în unanimitate în Parlament? Sau nici PNL nu vorbeşte cu preşedintele din 5 iunie de când i-a cerut demisia lui Ponta?

CURIERUL NATIONAL

Statul restituie toate taxele de poluare auto

De teama deciziilor pe care le-ar putea lua Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Ministerul Mediului a elaborat un proiect de ordonanţă prin care propune restituirea integrală a tuturor taxelor de poluare auto. Pentru a intra în posesia sumelor cuvenite, contribuabilii care au plătit deja şi timbrul de mediu nu trebuie să se mai adreseze instanţei, ci direct organului fiscal competent. Se vor restitui însă integral numai taxele aferente emisiilor de poluare pentru care nu s-au returnat diferenţele dintre taxa de poluare şi timbrul de mediu.

"Către prietenii mei germani": DSK îşi spune în manieră directă opiniile privind acordul vizând relurea finanţării Greciei

Condiţiile prevăzute în ultimul acord privind ajutorarea Greciei, spune Dominique Strauss-Kahn într-o scrisoare deschisă adresată "prietenilor germani", "sunt pur şi simplu înspăimântătoare pentru cine crede încă în viitorul Europei... Ceea ce s-a petrecut în weekendul trecut la Bruxelles este fundamental nefast, aproape ucigător". După ce la sfârşitul lunii iunie Dominique Strauss-Kahn oferea unele sugestii privind modul în care Grecia ar putea ieşi din criză, sâmbătă, 18 iulie, după încheierea acordului asupra condiţiilor de reluare a finanţării Greciei de către creditorii internaţionali, DSK a dat publicităţii o scrisoare deschisă (de nouă pagini) intitulată "Către prietenii mei germani", redactată în trei limbi- engleză, germană şi franceză.

DSK - consilier economic al lui Raul Castro?

După ce a condus FMI în perioada 2007-2011, după implicarea sa într-o serie de scandaluri de răsunet, Dominique Strauss-Kahn încearcă să-şi refacă ima­ginea de profesor şi economist respectat. Versiunea europeană a site-ului de informaţii politice "Politico" (cu sediul la New York) a difuzat o informaţie potrivit căreia Dominique Strauss-Kahn ar putea deveni consilierul economic al şefului statului cubanez, Raul Castro. Economistul francez va avea misiunea de a oferi soluţii vizând reluarea schimburilor comerciale între Havana şi Washington, după restabilirea relaţiilor diploma­tice. Surse apropiate lui DSK au relatat că, după patru ani de complicaţii de ordin juridic şi linşaj mediatic, fostul patron al celei mai înalte instituţii financiare mondiale încearcă să-şi refacă imaginea de profesor şi economist respectat. Relansarea intenţionează să şi-o facă nu în Franţa, ci în afara ei, de data aceasta prin implicarea în problemele economice dificile ale Cubei.

Profitul companiilor de telecomunicaţii din România, lovit puternic în 2014

Cifrele de afaceri cumulate ale celor mai mari companii depăşesc pragul de 15 miliarde de lei, însă majoritatea au înregistrat scăderi ale câştigurilor în 2014. Ca cifre de afaceri, Orange, Telekom şi Vodafone sunt liderii pieţei, urmaţi de RCS&RDS şi UPC România. Majoritatea operatorilor au dat vina pe reducerea tarifelor de interconectare şi pe impactul negativ al taxei pe stâlp. Telecomunicaţiile sunt o afacere extrem de bănoasă în România. Chiar dacă nu toate se bucură de un profit generos, marile companii de telecomunicaţii care activează pe piaţa locală învârt, cel puţin contabil, sume uriaşe. Potrivit unui nou studiu realizat de cei de la RisCo.ro în rândul celor mai importanţi jucători care activează pe piaţa de telecomunicaţii din România, cifrele de afaceri cumulate ale celor 10 companii analizate depăşesc pragul de 11,5 miliarde de lei. În studiu nu a fost inclus grupul Telekom România din cauza lipsei datelor financiare oficiale ce trebuiau raportate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Curtea de Justiţie a UE: Fondurile de pensii private din România au încălcat normele în domeniul concurenţei

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a constatat, în cadrul analizei efectuate la cererea ING, că fondurile de pensii private din România au încălcat normele UE în domeniul concurenţei. În comunicatul remis presei, CJUE arată că legea română privind fondurile de pensii private prevede că persoanele în vârstă de 35 ani sau mai puţin, care sunt asigurate de către sistemul public de pensii, trebuie să fie afiliate la un fond de pensii privat. Legea prevede, de asemenea, că persoana poate fi afiliată în acelaşi timp la un singur fond de pensii private şi că, în cazul în care această persoană nu respectă această limitare, toate afilierile sale sunt considerate invalide.

EVENIMENTUL ZILEI

Respingerea Codului fiscal - o Operaţiune ticluită de Klaus Iohannis împreună cu PNL şi sprijinită tactic de Poliţia sa Politică - Autor: Ion Cristoiu

Decizia preşedintelui, de o semnificaţie crucială pentru România (Un Document aprobat de Parlament aproape în unanimitate, salutat de mediul de afaceri, apreciat de economişti, într-un cuvînt unul dintre puţinele acte guvernamentale cu o imagine publică excepţională), n-a beneficiat de o explicare şi o justificare absolut necesare în orice democraţie, chiar şi în cea din Junglă: Nu s-a ţinut o conferinţă de presă extraordinară, n-a fost nici o declaraţie de presă, Klaus Iohannis a trimis să-l explice un neica nimeni, el fiind grăbit să ajungă la Neptun, să se bucure din luxul vilei lui Ceauşescu. Klaus Iohannis a vrut, împreună cu PNL şi în numele PNL, dar şi cu sprijinul Poliţiei sale Politice, să micşoreze mărimea loviturii date de PSD prin Codul fiscal. Şi, după părerea mea a reuşit. Codul va ajunge în Parlament. Aici nu va mai fi unanimitate.

Protest al celor care sunt împotriva construirii "Mega-Moscheei" în Bucureşti

"În Piata Universitatii ( la statuia lui Mihai Viteazul) va avea loc o manifestaţie publică a cetăţenilor, care nu sunt de acord cu construcţia Mega Moscheei în Bucureşti şi cu islamizarea României. Manifestaţia este aprobată de Primăria Municipiului Bucureşti", este anuntul postat de un ONG pe pagina de facebook "Manifestaţie: nu vrem mega-moschee în Bucureşti". Revendicările organizatorilor sunt: "1. nu vrem o mega-moschee în Capitala României; 2. vrem, în schimb, o dezbatere publică serioasă pe această temă; 3. cerem Guvernului abrogarea HG 372/2015 printr-o Ordonanţă de urgenţă prin care terenul în suprafaţă de 11.295 mp să revină în proprietatea privată a statului; 4. dacă Guvernul nu binevoieşte să abroge HG 372/2015, vrem ca bucureştenii să se poată măcar exprima cât se poate de democratic în cadrul unui referendum local dacă sunt sau NU de acord cu construirea acestei moschei; 5. cerem Primăriei Capitalei să nu elibereze avizele necesare şi să nu emită autorizaţia de construire pentru moschee".

Grecia: Calvarul de-abia începe

La o săptămână după ce ţările Zonei Euro au aprobat acordul pentru datoria Greciei şi la trei zile după remanierea guvernului Tsipras, Atena se află de-abia la începutul tratamentului menit să o salveze. - 20 iulie. Închise din 29 iunie, băncile greceşti se deschid azi. Condiţiile de retragere s-au mai relaxat, însă plafonul rămâne de 420 de euro pe săptămână. Tot azi intră în vigoare TVA-ul de 23% în alimentaţia publică şi sunt anulate facilităţile pentru insulele greceşti. De asemenea, Atena trebuie să restituie 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE), dar aceasta e o formalitate, dat fiind că a primit vineri un împrumut de urgenţă de 7,1 miliarde de euro. - 22 iulie. După pachetul de reforme adoptat de Parlamentul de la Atena pe 15 iulie, miercuri urmează un alt pachet, în care se află şi Codul de procedură civilă, care vizează accelerarea mecanismelor de justiţie. - 31 iulie. Agenţia Moody's va reevalua cotaţia Greciei. Acum, aceasta este Caa3, adică "faliment cu ceva speranţe de revenire". - 1 august. Grecia trebuie să achite 175 de milioane de euro către FMI.

JURNALUL NATIONAL

Ancheta New York Times, cu personaje din România, arată mafia industriei de shipping

Doi marinari din Galaţi sunt personajele-cheie ale unei anchete New York Times, care investighează activitatea criminală a armatorilor. Drama prin care au trecut cei doi este multiplicată în zeci de mii de întâmplări care rămân neanchetate. Reporterul de la NY Times a urmărit traseul navei Dona Liberta, descrisă ca o închisoare plutitoare, folosită la trafic ilegal de mărfuri şi persoane. Nava a fost abandonată cu echipaj cu tot de armatorul grec George Kallimasias în portul britanic Truro, anul trecut. Ajunşi pe navă în 2011, prin intermediul unei firme de recrutare a marinarilor din Galaţi, românii George Cristof şi Florin Răducanu s-au trezit că nu mai au combustibil, că instalaţiile sanitare erau defecte, iar hrana şi apa se terminaseră. Cei doi au supravieţuit pescuind la undiţă şi improvizând metode de filtrare a apei. Au fost repatriaţi după cinci luni, în urma apelurilor către familii.

Canicula a-nviat Litoralul. Primul weekend 100%

Sezonul estival s-a deschis cu adevărat pentru Litoral în acest weekend, când românii au fugit de caniculă şi s-au mutat la mare. Peste 60.000 de maşini şi peste 200.000 de turişti s-au îndreptat spre litoral vineri şi sâmbătă. Camerele de hotel s-au ocupat în totalitate la Mamaia. Pe litoral s-a înregistrat un grad de ocupare de 90% la sfârşitul săptămânii trecute. Operatorii din turism spun că începând de acum se aşteaptă la o creştere semnificativă a încasărilor, până la sfârşitul sezonului, după ce prima parte a verii nu a fost prea bună pentru hotelieri. "100% a fost gradul de ocupare la Mamaia în acest weekend şi 90% pe restul Litoralului, conform estimărilor noastre. Suntem siguri că de-aici înainte vom merge pe grad de ocupare de 100%, până la sfârşitul sezonului, mai ales pentru că a-nceput şi seria de evenimente, cu Mamaia Style 2015 şi Cupa Davis", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării (ALDD)

NATIONAL

Rovana cumpără baronii lui Dragnea cu bani europeni!

Luptele fratricide pentru obţinerea supremaţiei in principalul partid de guvernământ, cel puţin statistic vorbind, devin tot mai dure pe zi ce trece. Aşa ca taberele implicate mai mult sau mai puţin făţiş in stabilirea succesorului demisionarului Victor Ponta nu se dau in laturi de la niciun efort, fie el de natura organizatorica sau financiara. Rovana Plumb are acum la dispoziţie si un veritabil as in mânecă, care îl face pur si simplu pe Liviu Dragnea sa moara de ciuda. Este vorba despre faptul ca acum deţine puterea asupra alocării banilor europeni, după instalarea in fruntea Ministerului Fondurilor Europene a "pupilului" sau Marius Nica.

Liberalii vor sa-l eutanasieze pe Victor Ponta

Victor Ponta acţionează ca un om care a fost diagnosticat cu o boala necruţătoare, susţin liderii PNL. Generoşi din fire, liberalii se oferă sa curme suferinţa premierului prin deconectarea de la "aparatul guvernamental". Zilele premierului Victor Ponta in fruntea Guvernului se apropie de sfârşit, declara cu tărie vicepreşedintele PNL, Ioan Bălan. "Victor Ponta se comporta ca un bolnav incurabil legat la aparate. Cred ca Victor Ponta ar trebui sa aibă decenta de a se deconecta de la aparatul guvernamental", a afirmat Bălan, arătând ca din ce in ce mai mulţi oameni cer ca premierul Ponta sa plece. In ciuda acestui "diagnostic", preventiv, peneliştii iau in calcul si redactarea unei moţiuni de cenzura.

Iohannis, ameninţat cu suspendarea

Mandatul lui Klaus Iohannis este un lung sir de derapaje, reclama adversarii preşedintelui. După ce şeful statului a decis sa nu promulge Codul fiscal, pe scena politica a început sa se vorbească despre o posibila suspendare din funcţie. După experienţa pe care au avut-o cu Traian Băsescu si conştienţi de cota de popularitate a lui Klaus Iohannis, social-democraţii se feresc sa aducă in discuţie suspendarea preşedintelui in funcţie. Liber de contract, fostul ministru al Culturii Răzvan Theodorescu si-a asumat el transmiterea acestui mesaj in spaţiul public. "Klaus Iohannis si-a început mandatul cuviincios, ca un primar de Sibiu, dar am impresia ca a cam deviat. A arătat ca poate sa facă si lucruri nesăbuite. Un preşedinte poate fi si suspendat", a afirmat Theodorescu.

PUTEREA

Întreţinerea, tot mai scumpă: RADET vrea preţul gigacaloriei mai mare cu 18 la sută!

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (fostul ANRSC) a avizat favorabil creşterea tarifelor la energia termică furnizată în regim centralizat de către RADET Bucureşti. Astfel, pentru transportul şi distribuţia energiei termice, consumatorii casnici vor plăti cu 18% mai mult. Majorarea se va aplica după avizul Consiliului General din 30 iulie. Există posibilitatea ca solicitarea RADET să nu obţină votul favorabil al consilierilor generali. La cererea Consiliului de Administraţie al RADET, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) a avizat luna aceasta creşterea tarifului la energia termică livrată populaţiei, dar şi agenţilor economici. Tariful pentru populaţie, aferent serviciilor de transport şi distribuţie, va creşte de la 131,74 lei la 155,3 lei/gigacalorie (inclusiv TVA).

Momentul adevărului pentru guvernul de la Atena: Grecia redeschide băncile

Veste importantă pentru greci: băncile se vor redeschide luni, iar restricţiile impuse în ultimele trei săptămâni vor fi atenuate. Cu toate acestea, potrivit unei ordonanţe guvernamentale publicate în weekend, limita la retragerile de numerar va fi menţinută, fiind calculată pe săptămână, respectiv la 420 de euro. Astfel, un grec va putea retrage 200 de euro într-o zi de luni, dar până la finalul săptămânii va mai putea scoate cel mult 220 de euro. Conform Mediafax, toate acestea se întâmplă după ce liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară. Grecia şi-a asigurat astfel restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 miliarde de euro, ceea ce va permite ţării să rămână în zona euro.

ROMANIA LIBERA

Libanul de la graniţa României

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat că ar putea declanşa o operaţiune antiteroristă în Transcarpatia, acolo unde, săptămâna trecută, membrii grupării Pravi Sektor (Sectorul de Dreapta) s-au angajat în lupte cu forţele de poliţie şi cu miliţia personală a unui politician local. În realitate, nu e vorba despre "terorism", ci despre un război pentu controlul rutelor de contrabandă spre Europa. Ucraina este un stat eşuat, care a devenit teritoriul armatelor personale şi al miliţiilor ideologice, cam ca Libanul anilor '80. În luna martie, armata personală a oligarhului Igor Kolomoiski, pe atunci guvernator al regiunii Dniepropetrovsk, a luat cu asalt sediul companiei naţionale de transport de petrol, UkrTransNafta, pentru că noul şef numit de preşedintele (oligarh) Petro Poroşenko nu mai livra petrol la preţuri preferenţiale rafinăriei lui Kolomoiski. Au avut loc lupte între SBU şi trupele lui Kolomosiki şi, în cele din urmă, Poroşenko l-a demis pe omul pe care Vladimir Putin l-a descris drept un "escroc remarcabil care a reuşit să îl înşele chiar şi pe Roman Abramovici".

Manipulare sau eroare? Unde sunt turiştii ruşi din România care nu apar în statistici

O ştire senzaţională preluată ca atare de media românească anunţa săptămâna trecută că în primele trei luni ale anului 2015 ar fi sosit în România cu 73% mai mulţi turişti ruşi decât în perioada similară a anului trecut. Ştirea, difuzată de agenţia de stat rusă Tass, care a precizat că se bazează pe datele Serviciului Federal de Statistică (Rosstat) şi ale Sindicatului din Industria Turistică din Rusia, mai arăta o schimbare semnificativă în comportamentul călătorilor din această ţară care ar prefera acum România în detrimentul altor state care au făcut parte din fostul bloc comunist. Oficialii de la Bucureşti, dar şi un reprezentant al celor mai importante agenţii de turism ruseşti, consultat de România liberă, nu confirmă datele.

ZIARUL FINANCIAR

Paradoxul Codului: Antreprenorii români cer reducerea TVA. Organizaţiile patronale spun NU, antreprenorii sau companiile membre spun DA

Noul Cod fiscal devine ca o hârtie de turnesol pentru mediul de afaceri local. Mulţi antreprenori români şi chiar firmele din Big 4 abia îl aşteaptă, Consiliul Investitorilor Străini îl priveşte cu neîncredere. Jumătate din 47 de organizaţii de afaceri, oameni de business şi manageri ai unor mari companii din România consultaţi ieri de Ziarul Financiar au răspuns "DA" la întrebarea "Ar trebui pus în vigoare noul Cod fiscal aşa cum a fost adoptat de Parlament?". Răspunsurile "DA" şi "DA parţial" au fost în număr de 27. Alte 10 răspunsuri au fost "NU", iar restul de 10 au fost "nu comentăm" sau "vom reveni cu un răspuns", ceea ce nu s-a mai întâmplat până la închiderea ediţiei. Iniţiatorii susţin însă că scăderea TVA nu va însemna scăderea proporţională a veniturilor, deci deficitul va fi acoperit din aşa-numitele efecte "de runda a doua". Statul strânge din TVA circa 11 miliarde de euro pe an, dar ar trebui să strângă dublu, conform unor calcule macroeconomice.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti - PARŢIAL DA

"Susţin parţial actualul Cod fiscal. Pe de o parte, Codul fiscal propune introducerea de CASS-ul pentru veniturile din investiţii, care va afecta investitorii de retail, pe de altă parte conţine propunerile noastre privind împrumutul de acţiuni. Actualul Cod fiscal trebuie să fie amendat la capitolul plăţii CASS pentru veniturile din investiţii, taxarea efectivă nu trebuie crescută, codul ar trebui să implementeze soluţii care să promoveze investiţiile pe termen mediu şi lung. Amendamentele ar trebui introduse fără însă a fi afectată intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2016".

Dovada unei economii slabe: băncile creditează mai mult statul şi mai puţin economia reală

Finanţările acordate de bănci statului însumau la finele lunii iunie 89 de miliarde de lei (echivalentul a 20 mld. de euro), în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, creditul guvernamental a ajuns la o treime din totalul creditului intern, potrivit datelor BNR. În urmă cu şapte ani, ponderea era de 6% din totalul împrumuturilor. . Într-un interval de şapte ani, împrumutul guvernamental a crescut de 11 ori, pornind însă de la o bază foarte joasă, în timp ce îmrumuturile acordate de bănci populaţiei şi companiilor s-au dublat. Soldul împrumuturilor acordate de bănci s-a contractat cu 5 mld. lei în ultimul an, deteriorarea fiind accentuată şi de procesul de curăţarea a bilanţurilor de credite neperformante, operaţiune derulată la solicitarea BNR în vara anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb