REVISTA PRESEI 20.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 octombrie 2014

ADEVARUL

Ponta: Sunt dispus să demisionez dacă va exista o decizie privind forma de guvernământ

Premierul Victor Ponta, invitat la RTV, a negat că ar fi fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2001. Totodată, premierul a vorbit şi despre posibilitatea iniţierii unui referendum pentru schimbarea formei de guvernământ, ca urmare a apariţiei unei simpatii tot mai intense pentru monarhie. "Traian Băsescu este orice numai dreapta nu este. Guvernarea pe care am condus-o nu este de stânga, ci una social-liberală. Guvernul meu a luat cele mai multe măsuri de dreapta. Noi suntem de centru-stânga, dar văd un număr de candidaţi, domnul Tăriceanu, domnul Meleşcanu, care vrea să schimbe exercitarea funcţiei prezidenţiale şi ceilalţi care spun că este bine ce a făcut Traian Băsescu. Mi se pare că Traian Băsescu s-a luptat cu serviciile pentru că nu au vrut să se implice în campania electorală. Nu sunt nici pisic, nici agent acoperit, nici al SIE, nici al SRI, dar vorbim de servicii moderne, nu de Securitate."

Cine sunt juriştii tineri care l-au înfundat pe "guzganul rozaliu" Hrebenciuc

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Braşov au pus sub acuzare în ultimele zile politicieni şi judecători implicaţi într-unul din cele mai grele dosare de corupţie de după Revoluţie, al cărui prejudiciu, în dauna statului, este estimat la 303 milioane de euro. Ancheta procurorilor Anticorupţie nu ar fi existat însă dacă în dosarul de retrocedare nu s-ar fi făcut toate demersurile legale. Câştigarea la Tribunalul Bacău a procesului împotriva lui Elie Vlad Sturza, tatăl lui Paltin Sturza, care a continuat acţiunile în instanţă şi după moartea acestuia, a fost posibilă prin efortul unor jurişti din Bacău. Carmen Dudaş (37 de ani), Mihai Topor (37 de ani) şi Daniel Asaftei (35 de ani) sunt juriştii care, timp de mai mulţi ani, au probat în instanţă faptul că Elie Vlad Sturza şi apoi fiul său, Paltin Sturza, nu au calitatea de moştenitori, că sunt rude de gradul cinci şi şase, din ramura Mariei Ghica. În plasa procurorilor a intrat o întreagă mafie a retrocedărilor, printre care şi deputaţii PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.

Ce s-a întâmplat cu averea comunistă a Rusiei?

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost sursa multor speculaţii occidentale, mai ales în ceea ce priveşte motivaţiile sale. Eliminarea partidelor de opoziţie, corupţia guvernamentală, atacurile la adresa societăţii civile, controlul presei sau acuzaţiile motivate politic sunt doar câteva dintre mijloacele de control ale lui Putin. Dar se mai pune o problemă: ce a făcut cu averile Uniunii Sovietice?, se întreabă "Epoch Times". Oamenii apropiaţi politic de Putin sunt multimilionari, iar oligarhii sunt chiar miliardari. Înţelegerea dintre ei este că membrii cercului intern al lui Putin îşi pot păstra averile obţinute ilegal atâta vreme cât nu-l provoacă politic pe lider. Rusia este cotată sub Nigeria în ceea ce priveşte abilitatea statului de a controla corupţia, notează "Epoch Times". "Rusia are cel mai mare nivel de inegalitate dintre averi din lume, în afară de mici naţiuni caraibiene ai căror rezidenţi sunt miliardari", se arăta în raportul "Credit Suisse" de anul trecut.

Mafia pădurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva şi din Parlament

Deputatul PSD Ioan Adam a propus, în toamna anului trecut, o iniţiativă legislativă care avea scopul de a modifica Codul Silvic. Printre altele, Ioan Adam voia revizuirea articolul 7 din actualul Cod Silvic, ce spune că "este interzisă includerea pădurilor în intravilan". Ioan Adam a mai pus o virgulă şi a adăugat: "cu excepţia pădurilor proprietate privată ale persoanelor fizice sau juridice, care prin planuri urbanistice sunt transformate în structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, terenuri de recreere sau de agrement". Această prevedere vine în sprijinul dezvoltări turismului montan, explică iniţiatorii, majoritari de la PSD, printre care şi Adam, în expunerea de motive. De fapt, iniţiatorii le-au dat liber la construit proprietarilor de păduri.

Război diplomatic între Budapesta şi Washington

Ambasada SUA de la Budapesta a anunţat, recent, că zece oameni de afaceri unguri suspectaţi de corupţie vor avea interdicţie de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit unor informaţii neoficiale, unii dintre ei sunt în strânsă legătură cu partidul de guvernământ Fidesz, alţii ar fi apropiaţi cercurilor guvernamentale, relatează cotidianul budapestan "Nepszabadsag". Deocamdată Ministerul ungar de Externe şi pentru relaţii Economice Externe l-a invitat la consultăti pe Andre Goodfriend, însărcinatul ad interim al Statelor Unite în Ungaria. Şeful portofoliului, Peter Szijjartó, a declarat că a cerut părţii americane să pună la dispoziţia părţii ungare datele pe baza cărora s-a formulat suspiciunea de corupţie. "În măsura în care guvernul american nu va face acest lucru, va atrage asupra sa suspiciunea că doreşte doar să exercite presiuni în anumite domenii", a precizat Szijjartó într-o conferinţă de presă.

BANCHERUL

Cazul Fabricadediscounturi.ro ridica problema sigurantei platilor online cu cardul

Recentul caz al site-ului de comert electronic Fabricadediscounturi.ro, lansat luni si inchis miercuri, pentru suspiciuni de frauda, de catre Libra Bank, cea care asigura procesarea platilor online cu cardul prin respectivul site cu reduceri de 50% pentru telefoane mobile si televizoare, a ridicat din nou problema sigurantei platilor online cu cardul. Cum voia acest site sa pacaleasca oamenii: le vindea telefoane si televizoare pe care le avea doar in pozele de pe site, cu reduceri de 50%, incasa banii de la cei care plateau online cu cardul, dar fara sa le mai trimita, prin curier, produsele cumparate, pe care nici nu le avea, de altfel. Pe forumuri sau blogguri oamenii se intreaba ce se intampla daca platesc cu cardul pe un site online, dar nu mai primesc niciodata produsele comandate, asa cum urma sa se intample in cazul Fabricadediscounturi.ro. Multi cred ca in astfel de cazuri de frauda isi pierd banii sau trebuie sa urmeze proceduri greoaie in vederea recuperarii acestora, inclusiv plangeri la politie sau la alte autoritati.

Executarea silita a datornicilor la banci se va face mai rapid, doar de executorul judecatoresc

Executarea silita a celor care au datorii la banci sau catre alti creditori se va face mai rapid, intrucat nu mai trebuie aprobata de catre judecatori, urmand a fi dispusa doar de catre un executor judecatoresc, conform unei legi intrata recent in vigoare care modifica noul cod civil adoptat in 2010. Modificarea apare dupa ce bancile s-au plans ca procedurile de executare silita dureaza prea mult, putandu-se intinde si pe o perioada de 2-3 ani, in timp ce judecatorii au fost nemultumiti ca au fost aglomerati cu prea multe dosare de executare silita. Este vorba de Legea nr. 138/2014, pentru modificarea şi completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe, publicata in Monitorul Oficial nr. 753 din 16 octombrie 2014.

CAPITAL

Viitorul amanetat: < Generozitatea > guvernului atinge cota de alarmă

În decurs de câteva zile, premierul şi candidatul la preşedinţie, Victor Ponta, a anunţat o avalanşă de majorări de indemnizaţii, alocaţii şi pensii. Largi categorii sociale urmează să primească sume de câteva zeci sau sute de lei. În total, potrivit calculelor executivului şi estimărilor Capital, efortul pentru buget va fi în jur de un miliard de eruo. Creşterea pensiilor cu 5%, peste nivelul legal, după cum a afirmat prim ministrul, va însemna o suplimentare a bugetului de pensii de 2-2,5 miliarde de lei. În primăvara acestui an, ministrul Muncii, Rovana Plumb, arăta că majorarea nu poate depăşi 4%-4,4%, în cel mai bun caz. Acum, argumentul care stă la baza deciziei este creşterea economică, deşi Institutul Naţional de Statistică a publicat date conform cărora România este în recesiune. Iar contextul internaţional şi intern indică o nouă scădere în al treilea trimestru.

Finanţele au termen limită 20 octombrie să dea publicităţii cursul de schimb pentru accizele din 2015

Potrivit legislaţiei în vigoare, Ministerul de Finanţe este obligat ca până luni, 20 octombrie, să publice pe site-ul propriu cursul de schimb la care se vor calcula accizele în 2015. Acesta este de 4,5018 lei/euro, mult mai mic decât cel folosit în 2014, de 4,7380 lei/euro. În ciuda prevederilor legale, oficialii nu au confirmat, până în prezent, că vor utiliza acest curs şi au lăsat de înţeles că vor modifica, din nou, formula de calcul. "Deşi conform modificărilor aduse de HG 77/2014, Ministerul Finanţelor Publice este obligat să comunice pe site-ul său modul de determinare a valorii în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiului din producţia internă cel târziu până luni, 20 octombrie, aşteptarea este ca nici această prevedere să nu fie respectată, mai ales că valoarea în lei este aplicabilă după 1 ianuarie 2015, aspect care face greu de dovedit orice prejudiciu, în cazul în care cineva s-ar gândi la eventualitatea atragerii răspunderii autorităţilor", explică Andreea Steinhart, partener taxe, Contexpert.

Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul datoriei guvernamentale a României

Agenţia de rating Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă, informează Ministerul Finanţelor Publice, printr-un comunicat remis, vineri. Conform agenţiei, menţinerea rating-ului României se datorează în primul rând aşteptărilor pozitive privind creşterea economică în medie de 2,7% în perioada 2014-2017, continuării procesului de consolidare fiscală şi scăderii gradului de îndatorare externă a României. Totodată, agenţia consideră că în anul 2014 România îşi va îndeplini ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, iar nivelul datoriei publice va continua să se menţină sub 40% în următorii trei ani.

CURENTUL

PSD şi PMP îi mint în campanie pe români cu aceeaşi dezinvoltură

Un comunicat PSD îi anunţă pe românii din Diaspora că : " Cei peste 3 milioane de români care au plecat în străinătate pentru a munci sau pentru a studia trebuie să ştie că Guvernul Victor Ponta le creează condiţii pentru a se întoarce în ţară. Extinderea programului Prima Casă pentru românii care locuiesc în prezent în afara României este o dovadă concludentă a faptului că Victor Ponta nu face nici un fel de diferenţă între români, între cei care au ales să rămână în ţară şi cei care s-au aventurat să-şi găsească un trai mai bun în străinătate. O minciună, accesarea unui credit pentru prima casă nu reprezintă o măsură pentru ca românii din străinătate să se poată întoarce acasă pentru că ei trebuie să-şi achite rate pentru 20-30 ani şi pentru asta le trebuie un serviciu. Comunicatul PMP cu titlul mincinos "Elena Udrea le-a promis muncitorilor disponibilizaţi de la Oltchim că va rezolva problema salariilor compensatorii pe care nu le-au încasat de doi ani" ca şi sum ar şi putea să facă asta.

Maladii - de Tia Şerbănescu

Au trecut două săptămâni de campanie şi dacă n-ar fi fost dezvăluirea dlui Băsescu despre candidatul acoperit şi DNA care a atacat în forţă mafia retrocedărilor de păduri şi reţeaua corupţiei din contractele Microsoft şi EADS, am fi avut cea mai anostă campanie electorală, cu cei mai nepregătiţi candidaţi. DNA chiar ar merita încă un mandat pentru a defrişa cât de cât mafiile care parazitează ţara şi căreia i-au răpit, în 25 de ani (cu antecedente în regimul trecut) sute de miliarde de euro. Ghiţă tv a sărit cu toţi viruşii din dotare pe dl. Băsescu anunţând perfid ("se pare") că preşedintele a avut două atacuri cerebrale, a fost internat la Viena pe ascuns, are Parkinson şi "e în incapacitate de a conduce ţara". În ultimele două luni. Ca nişte adevăraţi profesionişti ai maladiilor mediatice, cei de la Ghiţă tv au luat imaginile din Viena 2006 şi le-au datat 2014 - fără să se întrebe cum putea preşedintele să aibă două atacuri cerebrale fără să lipsească din spaţiul public cel puţin câteva luni.

CURIERUL NATIONAL

Preţul ţigărilor ar putea exploda

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis, în cadrul seriilor de discuţii purtate cu uşile închise de la Moscova, să majoreze acciza la ţigări până la cel puţin 70% din preţ, faţă de 60 de procente cât este în prezent, inclusiv la noi în ţară. Impactul acestei recomandări asupra buzunarului fumătorilor nu este deloc de neglijat, având în vedere că, în prezent acciza minimă la mia de ţigarete este de 81,5 euro, calendarul agreat cu Comisia Europeană prevăzând o majorare la 84 euro la mia de ţigarete din 1 aprilie 2015. Conform calculelor Curierului Naţional, o majorare a accizei minime cu cel puţin 10 procente faţă de nivelul actual ar face ca, în prezent, acciza minimă percepută pentru un singur pachet de ţigări să fie de 8,46 lei, cu 1,21 lei mai mult decât s-ar plăti în mod normal, conform calendarului de creştere a accizelor (7,48 lei/pachet - la 1 aprilie 2015). Impactul va fi dramatic, iar contrabanda aflată oricum pe un trend crescător, din cauza indexării artificiale de la începutul anului, va creşte abrupt.

Mesaj pentru investitori: "Vindeţi tot ce aveţi şi fugiţi pentru vieţile voastre!"

Afirmaţia-şoc îi aparţine unui cititor al Financial Times după ce a văzut că la o licitaţie un banal coş de răchită din secolul al XIX-lea s-a vândut cu 1.195 dolari. Aceasta a fost preluată într-un raport al Societe Generale de către analistul financiar Albert Edwards, care spune că nervozitatea investitorilor indică un punct de cotitură în pieţe. Investitorul legendar Jim Rogers tinde să îi dea crezare: "Ar putea avea foarte bine dreptate. După cum pare, chiar are dreptate". "Următoarea apocalipsă financiară este iminentă. Ştiu că este adevărat pentru că secţiunea de Case şi locuinţe a suplimentului de weekend are asumări de proporţii epice pe care nu le-am mai văzut decât înainte de marele crah. 24 de pagini de anunţuri pentru vile impozante şi coşuri de răchită pentru 1.000 de dolari. Sunteţi cu toţii nebuni. Vindeţi tot ce aveţi şi fugiţi pentru vieţile voastre!", se afirma în finalul scrisorii către editorul FT semnată Matt Long, din Seilh, Franţa.

Patru bănci germane, pe marginea prăpastiei?

Dincolo de rezultatele testelor de stres ale Băncii Centrale Europene, realitatea din contabilitate a cel puţin patru instituţii de credit de mai mici dimensiuni din Germania indică faptul că se află într-o situaţie financiară dificilă, scrie publicaţia germană Handlesblatt, citată de Zero Hedge. Potrivit unor surse conectate la derularea testelor de stres, băncile respective mai trebuie încă să trimită informaţii suplimentare şi justificări supraveghetorilor pentru a-i convinge. Entităţile financiare cu pro­bleme ar fi creditorul regional HSH Nordbank, banca axată pe finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii IKB din Düsseldorf, iar MünchenerHyp ar fi, de asemenea, la limită. Cel de-al patrulea nume este încă necunoscut. Totuşi, aceleaşi surse afirmă că este posibil ca numai două bănci din cele menţionate să nu treacă testele de stres. Prin contrast, Commerzbank, a doua mare bancă a Germaniei, pare a fi depăşit toate obstacolele, iar gigantul Deutsche Bank nu este tratat ca o problemă de către reglementatori.

EVENIMENTUL ZILEI

Ioan Rus: Politicienii nu mai decid pe unde trec autostrăzile

Documentul care va stabili pe unde se vor creiona noi autostrăzi sau cale ferată de mare viteză a stârnit dezbateri. Master Planul General de Transport, act strategic pentru România, trebuie definitivat până la sfârşitul anului. În caz contrar, uşa europenilor va fi închisă atunci când vom bate să obţinem finanţare în următorii 16 ani. De aproape un an se pune pe hârtie documentul care va decide unde şi ce drum se va moderniza, sau construi, şi în ce zonă va circula trenul de viteză mare. Denumit Master Planul General de Transport (MPGT), el este analizat în această perioadă de specialiştii din domeniu. Potrivit ministrului Transporturilor, Ioan Rus, acest document, care va fi lege sau hotărâre de guvern, va acoperi, indiferent de ce se va întâmpla pe plan politic, strategia de dezvoltare coerentă a infrastructurii. MPGT a fost prezentat pe 1 octombrie Comisiilor din domeniul Transporturilor din Parlamentul României, massmediei şi opiniei publice. Iar, până pe 30 octombrie, el este în dezbatere publică.

Friedman (Stratfor): Nu cred că Rusia va ataca, dar fiţi pregătiţi!

George Friedman, fondatorul şi preşedintele companiei de analiză strategică Stratfor, a declarat, ieri, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro Tv, că, pentru România, marea întrebare este acum: poate să-şi creeze o relaţie eficientă cu SUA? Vor fi interesate SUA să apere securitatea României? Analistul consideră că vor fi. "În relaţia cu România, suntem conştienţi că resursele acestei ţări sunt limitate, dar ne interesează ca, în limita acestor resurse, să se implice în apărarea propriei securităţi naţionale. Securitatea naţională a României nu poate fi mai importantă pentru SUA decât e pentru România. Dar partea română ne-a indicat clar că e dedicată protejării securităţii sale. Acum problema e implementarea", susţine Friedman. El a avertizat că SUA nu vor interveni obligatoriu în regiune. "Ruşii sunt profund interesaţi de Ucraina, americanii doar marginal. În anumite condiţii, trupele ruseşti ar putea ocupă vestul Ucrainei, caz în care România are un interes real în viitorul Moldovei, dar şi în protejarea sa. Nu cred că Rusia va ataca, dar trebuie să vă pregătiţi pentru ce e mai rău, fiindcă în această parte a lumii de obicei se întâmplă ce e mai rău".

Darius Vâlcov: Se ia în calcul şi varianta ca acciza să nu mai depindă de euro, ci de leu

Ministrul delegat pentru Buget a declarat, astăzi, la Suceava, că nu a fost încă stabilit modul în care se va calcula acciza de anul viitor. Darius Vâlcov, care a participat la o întâlnire cu oameni de afaceri suceveni, a fost întrebat la ce valoare a euro va fi calculată acciza pentru anul viitor. "O variantă pe care o luăm în calcul este să nu calculăm acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru că aşa este normal în orice stat. Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza să nu se mai refere la euro, ci să se refere la leu, iar anual să se modifice în funcţie de inflaţie", a precizat Vâlcov, adăugând că încă se fac se fac analize tehnice şi că modalitatea de calcul se va face publică odată cu prezentarea bugetului. Referitor la acest subiect, Vâlcov a precizat că proiectul legii bugetului pentru anul 2015 va fi prezentat la mijlocul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie, probabil de viitorul premier.

JURNALUL NATIONAL

Prinţii lui Băsescu, regii revendicărilor

Cumătrul preşedintelui Traian Băsescu, prinţul Paul de România se luptă cu orice mijloace să pună mâna pe încă un teren de 40.000 hectare de pădure din Suceava. Comisia judeţeană de fond funciar i-a respins cererea. În luna septembrie, prinţul Paul şi-a încercat din nou norocul. A depus o nouă cerere prin care solicita cu repetiţie cele 40.000 de hectare de pădure. Prefectul Sucevei Florin Sinescu, în calitate de preşedinte al comisiei judeţene de fond funciar, a decis că solicitarea lui Paul de România nu mai poate fi pusă pe rol deoarece a fost deja respinsă de două ori. Dar, aceasta nu este singura revendicare controversată în care apare numele prinţului protejat de Traian Băsescu. Paul Phillipe împreună cu soţia, prinţesa Lia Georgia, au fost audiaţi miercuri seară de către procurorii anticorupţie într-un dosar de corupţie privind retrocedările ilegale, în care sunt suspectaţi că au cumpărat trafic de influenţă pentru a obţine zecile de mii de hectare de pădure. Familia nobilă a dat o sfântă şpagă lumească pentru a obţine decizii judecătoreşti favorabile.

Românii consumă mai puţin peşte decât europenii

Românii consumă între 4 şi 4,5 kilograme de peşte pe an, adică de cinci ori mai puţin decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene, iar importurile de peşte reprezintă peste 80% din consum, a declarat Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii. "Consumul de peşte în România înainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor şi pe an, însă, după 10 ani de la revoluţie, consumul a scăzut la două kilograme pentru că românii au simţit o destindere faţă de alte produse. Însă, în ultimii 3-4 ani, consumul de peşte a variat între 3, 4 chiar 4,5 kilograme pe locuitor şi pe an, dar importurile reprezintă peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum", a precizat Gheorghe Văcaru.

NATIONAL

Victor Ponta ii lasa PSD-ul mostenire lui Oprescu!

Tocmai cand isi facea sperante mai mari decat oricand ca, odata cu foarte posibila accedere a lui Victor Ponta la Palatul Cotroceni, va pune in sfarsit mana pe partidul pentru care a trudit atata, Liviu Dragnea va trebui sa fie cu ochii in patru. Dupa cum sustin sursele National, zilele acestea, Victor Ponta si grupul sau de apropiati s-au decis ca, orice ar fi, partidul nu trebuie sa ajunga sub nicio forma sub controlul actualului vicepremier. Astfel ca PSD-ul ii va reveni "mostenire" edilului Capitalei, Sorin Oprescu urmand sa-si aduca aminte, pana la congresul din februarie, de radacinile sale profund social-democrate.

Viorel Hrebenciuc, cel mai ascultat om din Romania!

Se anunta vremuri tulburi pentru Viorel Hrebenciuc, acesta fiind implicat, "trup si suflet", in dosarul de coruptie cu cel mai mare prejudiciu estimat vreodata pana acum in Romania, de peste 300 milioane de euro. Iar apararea acestuia va fi cu atat mai dificila cu cat procurorii anticoruptie si-au facut temele mai bine ca niciodata, cel considerat eminenta cenusie a PSD-ului fiind liderul absolut de audienta in ceea ce priveste volumul intreceptarilor facute de catre DNA in dosarul retrocedarilor.

Elena Udrea, alianta cu Gabriel Oprea

Conform fostului consilier prezidential, Cristian Hrituc, Elena Udrea este pe cale "sa tradeze" idealurile dreptei si sa puna de-o alianta cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea, dupa alegerile prezidentiale. Plecat in septembrie de la Cotroceni, ex-consilierul Cristian Hrituc confirma acum, pe contul sau de Facebook, existenta unui "blat" intre dreapta si stanga dambovitene. Un blat care nu-l include insa, conform zicerilor lui Hrituc, pe Traian Basescu, ci pe liderul PMP, Elena Udrea. "Nu Basescu face blat, Udrea face. Iar cand o sa vezi PMP in alianta cu UNPR, o sa imi spui ca am avut dreptate. Putintica rabdare", sustine Hrituc pe Facebook.

Putin a amenintat SUA cu "consecinte nucleare"

Presedintele rus, Vladimir Putin, nu avea de gand sa se lase inghesuit la Milano. Asa ca si-a trimis "toporisca" inainte. "Rusia si SUA sunt puteri nucleare; e mai bine sa coopereze pentru o stabilitate strategica". Nu de alta, dar fara parteneriat, ar fi "consecinte nucleare", atat pentru SUA, cat si pentru puterile din UE. Putin si-a clasificat toate actiunile militare de pana acum ca avand scopul de a proteja interesele Rusiei fata de "manifestarile tot mai accentuate ale neo-nazismului in tarile din Europa de Est". Nu ca ar fi zis-o prima oara. Rusia are o noua lozinca: "Cine nu e cu noi, e neo-nazist", care o inlocuieste cu succes diplomatic pe cea cu "proletari din toate tarile uniti-va".

PUTEREA

Jurnal de campanie: Candidatul PSD, Victor Ponta, huiduit şi la Madrid

Candidatul PSD la Cotroceni Victor Ponta s-a pus pe drum şi a "atacat" electoral Diaspora. Premierul s-a oprit la Torino, în Italia, apoi în Madrid, capitala Spaniei, unde există mari comunităţi de români. Ponta nu a uitat să se laude cu măsurile şi înlesnirile financiare anunţate recent, de care se pot folosi şi românii din străinătate, şi pe care adversarii lui le consideră cadouri electorale oferite pe banii statului. "Prima Maşină", "Prima casă", fonduri pentru înfiinţarea de firme, şi câte şi mai câte. Cu toate acestea, spre surpriza candidatului PSD, în Diaspora au fost şi persoane care i-au spus că nu se pot întoarce acasă, pentru că nu găsesc de muncă în România. Ba chiar a fost huiduit la Madrid, atunci când a ieşit de la slujba de duminică ţinută la biserica ortodoxă. Cei câţiva români madrileni, supăraţi pe prestaţia lui Ponta, i-au cerut demisia şi l-au trimis acasă.

Noi proteste la TAROM: Mai multe curse au fost anulate sau întârziate din cauza lipsei de personal

Mai multe zboruri ale companiei TAROM au fost anulate sâmbătă şi duminică, după ce însoţitorii de bord s-au declarat inapţi şi nu s-au prezentat la îmbarcare. Conflictul de la compania aeriană se adânceşte, iar personalul e tot mai aproape de greva generală. Mai mult, personalul navigant ar putea decide momentul în care declanşează greva. Directorul general al TAROM, Christian Heinzmann, a explicat că mai mulţi însoţitori de zbor s-au declarat inapţi pentru a efectua cursele. Iar compania a anunţat printr-un comunicat că pasagerii curselor anulate sunt direcţionaţi pe alte zboruri TAROM sau ale altor companii pentru a ajunge la destinaţia finală.

Complexul Energetic Hunedoara, un mare producător, a ajuns să importe cărbune

Unul din cei mai mari producători de cărbune din ţară, Complexul Energetic Hunedoara, va cumpăra cărbune din străinătate, la sume fabuloase. Toată afacerea va costa peste 60 de milioane de lei, potrivit Antena 3. Complexul hunedorean a publicat în acest sens anunţul de licitaţie pentru achiziţia de huilă. Conducerea companiei susţine că dacă ar cumpăra cărbune de la alţii ar putea fi o afacere mai bună decât să-l producă. Motivul pentru care Complexul Energetic Hunedoara a ajuns să importe cărbune, în loc să-l folosească pe cel din Valea Jiului, este lipsa banilor pentru investiţii, a celor pentru plata salariilor şi a datoriilor. Compania a acumulat în acest an pierderi de 150 de milioane de lei, care se adaugă la cele 400 de milioane înregistrate de la înfiinţare, în 2012.

ROMANIA LIBERA

Rovana Plumb fentează o taxă dată chiar de Guvernul din care face parte

Familia fostului ministru al Mediului foloseşte o maşină înmatriculată în Bulgaria, la fel ca mii de români care au vrut să scape de plata timbrului de mediu. Deosebirea esenţială este că taxa a fost introdusă chiar de Rovana Plumb pe vremea când conducea ministerul de resort. Deşi actuala formă a taxei de poluare pentru autoturisme a fost introdusă în timpul mandatului său, nici măcar fostul ministru al Mediului Rovana Plumb nu a dorit să o plătească. Pentru a evita să achite timbrul de mediu, ea şi-a înmatriculat maşina Audi Q7 în Bulgaria. Reporterii României libere au fotografiat autoturismul chiar în curtea casei Rovanei Plumb. Mai mult, şoferul familiei ne-a confirmat că vehiculul, care are în prezent numere de înmatriculare de Ruse, este utilizat de către fiul ei, iar mai mulţi martori ne-au povestit că acelaşi Audi Q7 mai este folosit şi de soţul fostului ministru al Mediului.

Ponta: Băsescu a cerut casă la Guvern. O să fie o reşedinţă normală, nu luxoasă

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seara, la postul România Tv, că Guvernul a primit din partea preşedintelui Traian Băsescu, în urmă cu aproximativ două săptămâni, o solicitare privind atribuirea unei locuinţe, cerere care se află în lucru. Foştii şefi ai statului au dreptul, conform legii, inclusiv la atribuirea pe perioada vieţii a unei reşedinţe. "Am primit cerere şi este în lucru. Nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă, cred că o reşedinţă normală...din câte ştiu, şi Iliescu, şi Constantinescu stau în nişte condiţii decente", a spus Ponta la România TV. El a adăugat că în ceea ce îl priveşte, dacă va ocupa postul de preşedinte şi va fi nevoit să se mute, probabil va folosi o altă casă decât cea actuală, dar nu în vila în care locuieşte în prezent Traian Băsescu.

ZIARUL FINANCIAR

Bursele lumii se joacă cu inima investitorilor, vânzări masive urmate de euforii de moment

Vineri pieţele bursiere şi-au revenit pentru o zi, dar nu au recuperat pierderea de 6% din octombrie. Investitorii la burse se simt de parcă ar fi într-un montagne russe, pieţele de acţiuni raportând scăderi abrupte urmate de urcuşuri spectaculoase la doar o zi distanţă. Puţini pot spune că ştiu direcţia în care se îndreaptă acum bursele. Mai mult, de numele lunii octombrie sunt legate cele mai mari crahuri bursiere din istorie, cel din 1987 şi din 2008. "Ultimele zile au fost spectaculoase pe bursele externe, iar vineri < taurii > au avut o revenire surprinzătoare. Nu mă aştept însă ca această revenire să ţină mai mult de câteva şedinţe. Mă aştept ca pe burse să înceapă o corecţie negativă amplă şi de durată", a spus Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial.

Transelectrica analizează interconectarea cu Moldova

Transelectrica (simbol bursier TEL) va studia interconectarea sistemului energetic cu reţelele electrice din Republica Moldova şi Ucraina, un proiect care ar deschide noi pieţe de export pentru producătorii şi furnizorii de energie din România, iar pentru transportatorul naţional de energie cantitatea mai mare de curent care ar circula peste graniţă s-ar traduce în venituri suplimentare. Acţiunile companiei au fost vedeta bursei de la Bucureşti în acest an, cu o creştere de 63%, graţie rezultatelor financiare peste aşteptări raportate de companie şi alimentate de creşterea tarifelor. Avansul acţiunilor Transelectrica este de peste 12 ori mai mare decât creşterea de circa 5% raportată de indicele bursier BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti. Schimbul de energie dintre România şi Moldova se face dificil şi cu puteri mici în prezent, deoarece reţelele electrice din regiunea fostei Uniuni Sovietice funcţionează la alte frecvenţe decât cele din Uniunea Europeană.

Mallul AFI Cotroceni, marjă record de profit - 94%

Firma Cotroceni Park SA, în portofoliul căreia se află mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, unul dintre punctele-cheie de pe harta comercială a Capitalei, a înregistrat anul trecut un profit net de 29,1 milioane de euro, de cinci ori mai mare ca în anul precedent, un câştig record pentru piaţa locală a centrelor comerciale. Cu acest rezultat, firma Cotroceni Park SA intră în topul celor mai mari 50 de profituri înregistrate anul trecut în economia locală, ierarhie condusă de firma OMV Petrom SA, cu un câştig net de peste 1 miliard de euro în 2013. Profitul raportat de mallul AFI Cotro­ceni este de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat în 2013 de Băneasa Developments (10,3 mil. euro), firmă în portofoliul căreia se află zona comercială a proiectului Băneasa din nordul Capitalei. Marja de profit a mallului a fost de 94%, ţinând cont că cifra de afaceri a avansat cu doar 5%, până la 30,8 milioane de euro, mai reiese din datele de bilanţ depuse de companie pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb