REVISTA PRESEI 20.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 20 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 20.11.2017

ADEVARUL

PNL organizează luni proteste faţă de Guvern în toată ţara

Organizaţiile judeţene ale PNL vor organiza luni, începând cu ora 17.00, la nivelul întregii ţări, proteste faţă de Guvernul PSD - ALDE, acţiuni care, fac parte din campania de informare lansată în scopul determinării tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politică, să voteze pentru adoptarea moţiunii de cenzură şi demiterea Guvernului Tudose. Cu acest prilej va fi prezentat public textul moţiunii de cenzură şi va fi înmânat reprezentantului Guvernului în teritoriu. La evenimente sunt invitaţi toţi cetăţenii nemulţumiţi contraperformanţa şi atitudinea actualei guvernări, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi structurilor asociative. PNL a înregistrat vineri la Parlament moţiunea de cenzură intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", în textul căreia vorbesc de "nerealizărilor" şi "minciunile" guvernării PSD.

Ipocrizia PSD: are pârghiile puterii, dar se plânge că alţii deţin controlul

Liderii PSD au declarat război "statului paralel", noul duşman al formaţiunii, care ar deţine, de fapt, puterea. Realitatea e alta. PSD are toate pârghiile: Guvernul, Parlamentul şi aproape toate instituţiile, cu excepţia serviciilor secrete, a magistraturii şi Preşedinţiei. Conducerea PSD a adoptat, la sfârşitul săptămânii trecute la Băile Herculane, o rezoluţie în care vorbeşte de "statul paralel şi ilegitim", acesta fiind considerat responsabil de atacurile la adresa liderilor PSD şi de problemele cu Justiţia pe care le au aceştia. În document nu este explicat în mod clar cine ar face parte din statul paralel, ci se vorbeşte doar vag de anumite instituţii care nu pun piedici guvernării PSD-ALDE, inclusiv implementarea măsurilor economice, sau procesului legislativ din Parlament.

La Targoviste a început construcţia unui complex rezidenţial de peste o mie de locuinţe

Viitoarea cea mai mare fabrică de maşini de spălat rufe şi sud-estul Europei creează, în paralel, alte investiţii importante în Dâmboviţa. Convinşi de oportunităţile pe care le are judeţul, mai mulţi investitori şi-au manifestat în ultima vreme intenţia de a dezvolta afaceri în Dâmboviţa. Printre aceştia se numără un dezvoltator imobiliar care vrea să construiască la Târgovişte un complex rezidenţial de peste o mie de locuinţe. Autorităţile susţin că dezvoltatorul a devenit interesat să investească în municipiu după ce Arctic a demarat la Ulmi, în apropiere de Târgovişte, construcţia celei mai mari fabrici de maşini de spălat rufe şi sud-estul Europei. Potrivit CJ Dâmboviţa, lucrările, în valoare totală de 200 de milioane de euro, urmează a fi executate până în 2019.

Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, invalidat din cauza prezenţei scăzute la vot

Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza prezenţei scăzute la vot, de 17,5%. Pentru ca referendumul să fie validat, la urne ar fi trebuit să se prezinte cel puţin 33% din cele peste 640.000 de persoane cu drept de vot. Potrivit datelor preliminare, până la închiderea celor 307 secţii de votare, la ora 21.00, au mers la urne 110.500 de alegători, adică 17,5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Pentru validarea referendumului era necesar să voteze 33,3% din alegători.

Cuplul de români care trăieşte pe o insulă din mijlocul Dunării

Departe de zgomotul oraşului, o familie din Mehedinţi a descoperit o oază de linişte şi relaxare tocmai în mijlocul Dunării, pe Insula Şimian, unde deţine o suprafaţă mare de teren. Cu un uriaş potenţial turistic, insula Şimian ar putea fi o perlă a turismului din sud-vestul României şi o sursă importantă de bani pentru un judeţ sărac cum este Mehedinţiul. De peste 15 ani, autorităţile judeţene vorbesc însă despre tot felul de proiecte fanteziste care să pună în valoare această insulă din apropierea municipiului Drobeta-Turnu Severin. Familia Huţanu şi-a amenajat o căsuţă de vacanţă şi spune că, în ultimii ani, micul lor colţ de paradis este tot mai vizitat de români. Practic, au reuşit să facă, la o scară mai mică, bineînţeles, ceea ce autorităţile din Mehedinţi nu au reuşit.

Cea mai mare aeronavă din lume, Airlander 10, s-a prăbuşit în Marea Britanie

Cea mai mare aeronavă din lume, Airlander 10, creată iniţial pentru Forţele Armate ale Statelor Unite, s-a prăbuşit, sâmbătă, în Marea Britanie. Accidentul s-a produs în Bedfordhsire, la mai puţin de 24 de ore de la un test de zbor efectuat cu succes. Potrivit BBC, două persoane aflate la sol au suferit răni minore. Airlander 10, un hibrid dintre un dirijabil şi un avion, s-a detaşat de funiile care îl ţineau la sol, iar vântul l-a dus spre copaci. Crengile au avariat pânza dirijabilului hibrid, iar heliul, care ţinea aparatul în aer, a ieşit. Hybrid Air Vehicles, compania care a dezvoltat aparatul de zbor, a anunţat că "aeronava este acum dezumflată şi în siguranţă la marginea aerodromului. Combustibilul şi heliul din Airlander au fost evacuate în siguranţă".

Dacomania | O poveste despre identitate, exagerări periculoase şi falsificarea istoriei

În ultimul timp, dacomania prinde la tot mai mulţi români. Tot mai mulţi cred în mitul dacului foarte avansat care ar fi inventat printre altele scrierea, chirurghia pe creier şi operaţiile de transplant. Gheorghe Funar, fost primar al Clujului: Ştiţi cine a construit Roma? Ştiţi că numele Romei, a capitalei Imperiului român, nu este latin, ci provine din Getia, de la strămoşii noştri, din Roma veche, din Romanul de astăzi? Gheorghe Funar: În traducere ştiţi ce înseamnă Deutschland? Ţara dacilor. Vă vine să credeţi? Dacă ajungeţi în Olanda şi îi întrebaţi pe olandezi cine sunt strămoşii lor vă spun dacii. Dacomania. Un curent cu mare priză la popor, cu numeroşi teoreticieni şi adepţi, cu grupuri pe facebook mai nou, isterie, senzaţional şi sate tradiţionale în care oamenii trăiesc ca pe vremea regelui Decebal.

Germania a înlocuit SUA în topul ţărilor cu cea mai bună imagine internaţională

Studiul pentru Indexul Naţional al Brand-urilor (NBI), condus de către firma germană GfK în colaborare cu consultantul politic britanic Simon Anholt, a măsurat opinia publică din toată lumea în ce priveşte "puterea şi calitatea «imaginii de brand» a fiecărei ţări". După ce în 2016 era pe a doua poziţie, Germania se află acum pe primul loc, în timp ce SUA, care era pe prima poziţie a coborât pe şase. În faţa americanilor se află Franţa, Marea Britanie, Canada şi Japonia. În calculul studiului NBI cercetătorii s-au uitat la şase categorii: locuitori, guvernare, export, turism, investiţii şi imigrare, şi cultură. Germania a fost prima la toate categoriile mai puţin la turism, unde de pe locul cinci a ajuns pe zece.

BANCHERUL

Mugur Isarescu: ne bantuie demonii trecutului! Nu am invatat lectia crizei!

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, considera ca nu am invatat lectia recentei crize de la finalul lui 2008, intrucat actuala crestere economica "chinezeasca" de 8,6% din trimestrul trei al acestui an nu este sustenabila, fiind acompaniata de relaxarea politicii fiscale, deficit bugetar si o spirala a cresterii salariilor, care ar putea sa ne coste destul de mult cand economia isi va inversa tendinta de crestere si va incepe sa scada. " Pentru a progresa, nu trebuie sa lasam demonii trecutului sa atace virtutile care permit economiei noastre sa fie deschisa investitiilor straine. Singura modalitate de a mentine situatia favorabila a Romaniei din prezent este sa controlam si sa balansam cresterea economica, sa avansam pe calea integrarii europene si sa profitam de beneficiile acestui proces istoric", se arata intr-o prezentare a guvernatorului Isarescu.

BCR pierde un proces cu ANPC la Tribunalul Bucuresti

BCR trebuie sa elimine clauzele abuzive cu privire a dobanda variabila si comisionul de administrare din toate contractele de credit in euro incheiate inainte de criza din 2008, a decis astazi Tribunalul Bucuresti, in cadrul unui proces intentat impotiva bancii de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Decizia nu este definitiva, iar BCR spune ca o va contesta la Curtea de Apel Bucuresti. Banca a fost aparata in instanta de avocatii firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Instanta de judecata "a constatat caracterul abuziv al clauzelor contractuale cuprinse in art.5 teza a III-a si in art.8 lit.c) din contractele de credit bancar pentru persoane fizice".

CAPITAL

În UE sau în afara ei? Economia ne dă răspunsul

În ultimii ani, se aud în România şi în regiune tot mai multe voci eurosceptice. Politicieni, analişti, jurnalişti, oameni de afaceri sau simpli alegători pun sub semnul întrebării avantajele aderării la UE. În România, cel mai uşor argument pentru a demonta astfel de teorii îl reprezintă cele peste 26 de miliarde de euro, respectiv cât reprezintă valoarea netă a sumelor primite de la Bruxelles după ce s-au scăzut contribuţiile anuale ale ţării noastre la bugetul Uniunii. Însă o privire ceva mai atentă prin statistici ne arată un lucru imposibil de negat: în ultimul sfert de secol, statele din jumătatea de est a continentului care au aderat la UE au avut rezultate economice semnificativ mai bune faţă de vecinii lor care au rămas în afara clubului celor 28.

Drumul către nicăieri - modificările fiscale care dau peste cap economia

Schimbările operate Codului Fiscal de către Guvern au nevoie, la rândul lor, de retuşuri pentru a nu impacta negativ o mare parte a companiilor private şi a salariaţilor. Mediul de afaceri negociază intens cu Executivul, la nici două luni până la aplicare. «Avem o creştere economică cât China" putem spune, după ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Iar creşterea este la propriu cât a Chinei (8,8% în trimestrul al treilea), nu la figurat. Din păcate, aprecierea enormă a produsului intern brut (PIB) nu se vede nici în încrederea faţă de economie a populaţiei şi a analiştilor, nici în stabilitatea macro sau în nivelul de trai.

Importul de mâncare s-a dublat în ultimele opt luni

Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare s-a majorat la 820,9 milioane de euro în primele opt luni din acest an, fiind de peste două ori mai mare faţă de nivelul consemnat în aceeaşi perioadă din 2016, însă în uşoară scădere faţă de primul semestru, când a depăşit 1,064 miliarde de euro, conform datelor centralizate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Lovitură pe piaţa petrolului: Anunţul făcut de cel mai mare fond suveran de investiţii din lume

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cu active de peste 1.000 de miliarde de dolari, va propune reducerea investiţiilor sale în companiile de petrol şi gaze naturale, a declarat joi pentru Reuters viceguvernatorul Băncii Naţionale a Norvegiei care supervizează fondul suveran. Dacă propunerea va fi acceptată de Ministerul de Finanţe şi adoptată de Parlamentul de la Oslo, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei va fi nevoit ca, în timp, să vândă acţiuni în valoare de mai multe miliarde de dolari la companiile de petrol şi gaze naturale, acţiuni care în prezent reprezintă 6% sau aproximativ 37 de miliarde de dolari din capitalizarea fondului. Propunerea are ca obiectiv reducerea expunerii Fondului suveran, şi deci a Guvernului norvegian, pe fluctuaţiile preţului petrolului.

COTIDIANUL

Referendumul anti-Chirtoacă a eşuat

Referendumul local pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Chişinăului, organizat duminică, nu poate fi validat din cauza absetenteismului de la urne. Până la ora 21.00, când s-au închis urnele au votat 110.502 de cetăţeni, reprezentând 17,53%. Ca să fie validat referendumul, prezenţa la urne trebuia să fie de 33,33%. "Chişinăul - o cetate prea tare pentru pro-rusul Dodon", concluzionează jurnaliştii moldoveni. Referendumul, o premieră pentru Moldova, a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) al lui Igor Dodon şi susţinut de alte două formaţiuni politice de stânga, Partidul Comuniştilor şi "Partidul Nostru".

"Statul paralel" al lui Liviu Pop şi Cătălin Ivan

Politicienii s-au luat la întrecere în a traduce ce înseamnă "statul paralel" căruia PSD i-a declarat război vineri într-o "rezoluţie". Ministrul PSD al Educaţiei, Liviu Pop, a afirmat că "statul paralel" înseamnă "acei oameni care cheamă la audieri anumiţi angajaţi ai ministerului şi încearcă să afle informaţii despre alţi oameni din instituţie". La rândul său, europarlamentarul Cătălin Ivan afirmă duminică că "statul paralel chiar există", iar "statul paralel este însuşi Liviu Dragnea". "Am văzut rezoluţia partidului din care fac parte şi, ca orice membru de partid, am citit-o cu tristeţe şi dezamăgire. Liviu Dragnea şi cei din jurul său sunt tot mai rupţi de realitate. PSD este deturnat cu bună ştiinţă de la scopul său real, de partid de stânga, şi este târât într-o luptă cu un duşman imaginar, un rău general care vine de undeva, din afară dar si din ţară, de la servicii, de la multinaţionale, de la bănci, de la ambasade, de oriunde mai puţin de la conducerea partidului.

CURENTUL

Medicii candidaţi la rezidenţiat acuză trucarea examenului în urma deciziei ministrului Bodog de a recorecta tezele fără martori

O adevărată avalanşă de reproşuri s-a declanşat după comunicatul sec al ministerului Sănătăţii care a decis să nu respecte propria metodologie de desfăşurare a concursului care prevede corectarea tezei prin scanarea grilei pe loc, în faţa candidaţilor. "Grilele de răspuns bune de corectat se predau de către candidaţi, sub semnătură, şefului de sală. Corectura acestor grile se face în mod electronic prin scanare, în sala de concurs, în prezenţa autorului şi a încă 2 candidaţi din sala respectivă, care vor fi nominalizaţi în procesul-verbal al sălii şi care vor semna pe acesta şi pe grilele candidaţilor. Ministerul însă anunţă o altfel de recorectare ulterioară: "Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locala de Rezidentiat Bucuresti in timpul procedurii de scanare a grilelor de concurs. Comisia centrala a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidatii din Centrul Universitar Bucuresti.

CURIERUL NATIONAL

Analiză Bloomberg: Ultima dată când România a depăşit China, statul a fost nevoit să împrumute 20 de miliarde de euro

În timp ce premierul Mihai Tudose se laudă cu creşterea economică a României, despre care spune că este printre cele mai mari din lume, jurnaliştii de la Bloomberg trag un semnal extrem de îngrijorător, pornind tocmai de la aceste date. Într-o analiză publicată vineri, agenţia de presă aminteşte că ultima dată când ţara noastră a depăşit China la acest capitol a fost în anul 2008, iar, după aceea, România a ajuns să facă nişte împrumuturi colosale.

Tel Drum, dator Craiovei cu două milioane de euro

Firma Tel Drum, despre care procurorii DNA spun că a fost folosită în afacerile grupului infracţional organizat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, datorează Primăriei Craiova, implicit craiovenilor, circa două milioane de euro, reprezentând penalităţi de întârziere calculate de primărie în controversatul contract de asfaltare a străzilor Râului, Caracal şi Bariera Vâlcii.

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, merge la Paris pentru convorbiri cu Emmanuel Macron

Preşedintele Emmanuel Macron o va primi joia viitoare la Elysee pe Beata Szydlo, agenda convorbirii incluzând, potrivit unor surse informate franceze, în principal chestiunea muncii detaşate în Uniunea Europeană. Un subiect în care, ne amintim, preşedintele Macron a formulat idei, propuneri vizând modificarea reglementărilor europene privind munca detaşată, dar care sunt respinse parţial sau total de unele state europene, în special de Polonia. Anunţul privind apropiata întâlnire de la Paris între Emmanuel Macron şi dna Beata Szydlo a fost însoţită în presa franceză de comentarii ce reamintesc disputele între cei doi lideri pe tema muncii detaşate în UE cu prilejul vizitei făcute de preşedintele francez în unele ţări est-europene.

Antreprenorul Anului 2017, premiat la Gala Campioni în Business de la Bucureşti

10 companii antreprenoriale din Muntenia au fost premiate la Bucureşti la Gala "Campioni în Business". La evenimentul final al ediţiei din acest an, la care au participat peste 130 de oameni de afaceri din toată ţara, Iulian Stanciu, CEO Emag, a primit titlul de Antreprenorul Anului, cel mai prestigios premiu al serii, potrivit Smile Media. Potrivit unui studiu realizat de PwC România pentru "Campioni în Business", care a analizat cele mai mari 2.850 de companii antreprenoriale din România, în funcţie de cifra de afaceri din 2016, peste jumătate dintre acestea (56%), îşi desfăşoară activitatea în Muntenia.

EVENIMENTUL ZILEI

Demisii cu iz de scandal în PSD!

I-a cerut demisia lui Dragnea şi iată că, acum i se cere şi lui să demisioneze! Mai exact, după ce a lăsat PSD şi grupul S&D pentru grupul PPE, europarlamentarului Sorin Moisă i se cere să demisioneze şi din Parlamentul European. Solicitarea vine din partea eurodeputatului PSD Răzvan Popa, braşoveanul care a ajuns în legislativul european în locul actualului ministru Victor Negrescu. Reamintim că europarlamentarul Sorin Moisă a anunţat că demisionează din PSD. Acesta îl critică foarte dur pe Liviu Dragnea şi spune că, fiind la conducerea PSD a dezgropat, reactivat si adaptat o parte dintre reflexele indelung cultivate in anii national-comunismului. Moisă a anunţat că va demisiona şi din grupul socialiştilor europeni şi se va alătura PPE.

Şefa UNJR, DEZVĂLUIRI importante despre Legile Justiţiei!

Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, susţine şi vorbeşte despre nevoia înfiinţării în cadrul Ministerului Public a unei direcţii speciale care să investigheze doar infracţiunile comise de magistraţi. În acest moment există un serviciu în cadrul DNA care se ocupă de aşa, iar Laura Codruţa Kovesi s-a opus vehement înfiinţării unei noi direcţii, motivând că ar fi afectată independenţa justiţiei. Reamintim că şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut înfiinţafrea unei asatfel de direcţii care ar duce la îndepărtarea presiunilor.

Lovitură pentru Kövesi! Motivarea ÎCCJ în cazul Ghiţă arată colapsul din DNA

Procurorii DNA au primit o lovitură imensă în lupta pe care aceştia au dus-o în tot acest timp cu Sebastian Ghiţă. Magistraţii ICCJ au motivat achitarea fostului deputat Sebastian Ghiţă, acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani şi a fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, prin faptul că probele şi declaraţiile nu sunt suficiente pentru o soluţie de condamnare. "Chiar dacă s-au administrat probe în sprijinul învinuirii, iar alte probe nu se întrevăd ori, pur şi simplu, nu mai există şi totuşi îndoiala persistă în ce priveşte vinovăţia, atunci îndoiala este echivalentă cu o probă pozitivă de nevinovăţie şi deci inculpatul trebuie achitat. Hotărârile de condamnare, de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei nu se pot întemeia în măsură determinantă pe declaraţiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejaţi", au precizat magistraţii.

Avocatul fostului principe Nicolae, dezvăluiri de ULTIMĂ ORĂ în conflictul Casei Regale

Radu Enache, avocatul fostului principe Nicolae a dezvăluit, duminică seara la Antena 3, că acesta nu este interesat de averea familiei regelui, aşa cum s-a vehiculat în presă. Nicolae nu este implicat în niciun conflict pentru averea regelui Mihai, această avere revenind celor două principese. "Am vorbit cu Nicolae acum două ore şi m-a rugat să transmit public acest lucru", a ţinut să precizeze avocatul. "Nicolae îşi câştigă singur existenţa. Ceea ce îl interesează este să rămână nepotul bunicului sau, să poată să-şi vadă bunicul şi să îşi ia adio de la el. Nicolae vrea să fie considerat un membru al familiei regale şi atât", a precizat Radu Enache.

JURNALUL NATIONAL

Prognoza METEO pentru iarna 2017-2018

Meteorologii estimează pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie o vreme ce se va încadra, în general, în limitele normale ale perioadei de iarnă, local mai coborâte în centrul, nordul şi nord-estul ţării, în timp ce precipitaţiile vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul decembrie - februarie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). În luna decembrie, temperatura medie lunară va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale şi nord-estice, dar şi mai ridicate în sud-est. Trebuie să fim foarte atenţi ce urmează dincolo de jumătatea lunii ianuarie şi mai ales în luna februarie, ştiut fiind că în ultimii ani episoadele cu ger mai sever au fost în această perioadă a iernii.

Bucureşti - oraşul cu cel mai aglomerat trafic din Europa, potrivit fabricantului de GPS Tom Tom Madrid

Nouă zile pe an: este timpul pe care îl petrec şoferii blocaţi în trafic în Bucureşti, cel mai aglomerat oraş din Europa din cauza infrastucturii deficitare şi a numărului uriaş de maşini, potrivit agenţiei spaniole EFE. Este rezultatul unui studiu realizat de fabricantul de dispozitive de navigaţie GPS Tom Tom, care plasează capitala României pe primul loc al celor mai aglomerate oraşe din Europa şi pe locul cinci la nivel mondial. Clasificarea realizată cu ajutorul datelor culese de dispozitivele GPS arată că în orele de vârf este nevoie de 50 de minute în plus pentru a parcurge aceeaşi distanţă în condiţiile unui trafic fluid. Oraşul este lipsit de o reţea de drumuri de centură care să evite ambuteiajele, fapt ce obligă tranzitarea vehiculelor prin capitală.

Ce se ascunde in spatele deciziei Chinei de a deschide sectorul financiar

Companiile straine vor putea prelua participatii majoritare (51%) in intreprinderi financiare chineze din domenii precum gestiunea de active, brokeraj. Iar pana in 2020, ele vor putea poseda chiar si 100%, fata de 49% in prezent. O masura similara a fost introdusa si in sectorul asigurarilor, unde pragurile vor fi ridicate in totalitate in urmatorii cinci ani. De asemenea, va fi suprimat plafonul de 25% fixat pentru participatiile straine in bancile chineze. Confruntata cu un grad urias de indatorare din partea intreprinderilor si a autoritatilor locale, China "trebuie sa isi diversifice sursele de finantare, apeland la investitori straini", spune Oliver Rui. Deschizand-si sistemul financiar, Beijing spera sa avanseze spre principalul sau obiectiv, acela de a face din yuan o moneda de rezerva mondiala.

Vânzările de maşini electrice şi hibride au ajuns în România la 2.074 de unităţi, în primele 10 luni (APIA)

Numărul autovehiculelor ecologice (hibride şi electrice 100%) noi vândute în România în primele zece luni ale anului a depăşit 2.000 de unităţi, în creştere cu 148% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, arată statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultată de AGERPRES. Conform statisticii, în această marjă de creştere, din totalul celor 2.074 de maşini prietenoase cu mediul vândute, 296 sunt maşini electrice 100%, numărul acestora fiind mai mult decât dublu în comparaţie cu primele zece luni din anul 2016, când se vânduseră 103 unităţi.

NATIONAL

Firea inventează Militai Capitalei

Doua vesti vin de la Primăria Capitalei, unde Gabriela Firea reinventează roata si apa caldă. O informaţie spune ca se pun bazele unui serviciu ce va avea grija de Campionatul European de Fotbal 2020 si de Arena Naţională, iar a doua vorbeşte despre înfiinţarea unei direcţii care sa controleze ce fac cele 22 de firme proaspăt fondate in cadrul PMB. Primul serviciu va implementa masurile cerute de UEFA in vederea desfăşurării celor 4 meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal din 2020 care vor fi găzduite de Arena Naţională din Bucureşti, dar si de elaborarea strategiei de imagine a acestor evenimente.

Culmea hartuirii: Un actor porno a depus plângere

Nacho Vidal, un star al filmelor X, a depus plângere pentru "abuz sexual" după ce a fost obligat să-si dea pantalonii jos in timpul unei consultaţii medicale pentru durere de ...ureche. Ignacio Jorda Gonzales (43 de ani), cunoscut mai mult sub numele de Nacho Vidal, s-a dus la o clinica din Bogota (Columbia), după ce a contactat o infecţie la o ureche, in timpul unei călătorii. "Daţi pantalonii jos", i-a cerut medicul, înainte de a-l consulta. "Apoi a început sa-l pipăie", a relatat avocatul actorului, Daniel Mendoza. In ciuda poziţiei delicate in care se afla, Nacho a reuşit să-l fotografieze pe medic care urma sa-l examineze si să-l trimită la o clinica ORL.

PUTEREA

Câţi ani de căsătorie sărbătoresc Regina ELISABETA a II-a şi principele PHILIP

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi principele Philip, Duce de Edinburg, sărbătoresc luni nunta de platină - şaptezeci de ani de la căsătorie. Un portret aniversar a fost lansat, iar evenimentul este marcat şi de emisia unei serii de timbre. Cei doi s-au cunoscut la nunta principesei Marina a Greciei şi Danemarcei cu principele George, Duce de Kent, în 1934. După o a treia întâlnire, în iulie 1939, viitoarea regină, care avea vârsta de 13 ani, s-ar fi îndrăgostit de Philip şi au început să ţină o corespondenţă, potrivit royal.uk, citat de News.ro. Elizabeth şi Philip s-au logodit în secret în 1946, iar regele George VI a ordonat ca orice angajament formal să fie amânat până ce fiica lui urma să împlinească 21 de ani, în aprilie 1947.

Europarlamentarul Cătălin IVAN, atac dur la Liviu DRAGNEA: "El e statul paralel, e putred de bogat!"

Europarlamentarul Cătălin Ivan apreciază că liderul PSD, Liviu Dragnea, este exponentul cel mai notoriu al "statului paralel" şi că acesta ar fi "un om putred de bogat, cu o avere pe care nu va putea niciodată s-o justifice". "Da, există statul paralel. Numai că statul paralel este însuşi Liviu Dragnea, un om putred de bogat, cu o avere pe care nu va putea niciodată s-o justifice, şi care mimează, cu destul talent, grija pentru săraci. În Teleorman şi, acum, în Romania, săracii devin tot mai săraci în timp ce afacerile lui Vâlcov şi Dragnea prosperă.

ROMANIA LIBERA

Continuă scandalul din Casa Regală. Principele Nicolae aruncă bomba: Acceptul retragerii titlului nu e scris de mine

Principele Nicolae, pe numele său Nicholas Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai, transmite că acceptul retragerii titlurilor sale, din 2015, nu este scris de el şi nici semnat până la această oră. Nepotul Regelui Mihai I scrie că ultima întâlnire pe care a avut-o cu bunicul său a fost în anul 2015, atunci când acesta l-a întrebat cum merg lucrurile în România. De aici, spune Principele Nicolae, a înţeles că bunicul său nu ştie că el nu a mai avut voie să stea în ţară.

Şerban Nicolae şi-a îndreptat "atenţia" spre ONG-uri

Organizaţia "Platforma 100" susţine că în setul de propuneri iniţiate de parlamentarii pesedişti Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae este atacată modalitatea de funcţionare a ONG-urilor. "Iniţiativa propune introducerea unor raportări semestriale privind veniturile şi cheltuielile organizaţiilor neguvernamentale care vor fi publicate în Monitorul Oficial. Iniţiativa instituie obligaţia menţionării pentru fiecare venit în parte a persoanei sau a activităţii care a generat venitul respectiv. Acest lucru nu numai că încalcă legislaţia din domeniul protecţiei datelor cu caracter personal şi dreptul la viaţă privată a oricărui donator, dar reprezintă un atac direct la mediul asociativ şi la activitatea acestuia", susţin cei de la Platforma 100.

ZIARUL FINANCIAR

Revolta companiilor româneşti din IT

Şcoala românească produce doar "scriitori de cod" când piaţa are nevoie mai mult de matematicieni, nu se încurajează producţia de IP, ci numai outsourcingul, iar multinaţionalele nu creează noi locuri de muncă, ci ne iau nouă oamenii dându-le salarii mai mari, plătite cu subvenţiile de la statul român. Ioan Iacob, unul dintre creatorii firmei româneşti de soluţii software Qualitance, cu afaceri de 10 milioane de euro pe an şi 200 de angajaţi, este revoltat: Tot vorbim de multinaţionale din IT care sunt în România, este foarte bine că au venit aici, au adus knowlege, dar atenţie, ele nu creează noi locuri de muncă, ci ne iau nouă oamenii, gata pregătiţi, pe care îi plătesc mai bine, cu subvenţiile pe care le primesc de la statul român.

Bilanţ preliminar Black Friday 2017

Doar eMAG şi Altex mizează pe vânzări de 600 de milioane de lei. Electrocasnicele şi produsele pentru casă şi îngrijirea casei au înregistrat cele mai mari volume de vânzări cu ocazia ediţiei din acest an a evenimentului de shop­pping Black Friday, depăşind televizoarele, tele­foanele şi laptopurile, conform primelor date publicate de retaileri, care au subliniat şi că un procent foarte mare de utilizatori au căutat oferte şi au făcut achiziţii direct de pe smartphone-uri.

Trei din patru maşini second-hand înmatriculate în România sunt mai vechi de zece ani

Numărul autoturismelor rulate înma­tri­cu­late a urcat în primele zece luni la circa 426.000 de unităţi, de cinci ori mai multe decât cele noi şi cu 42% peste nivelul din întregul an 2016, arată datele APIA. "Această situaţie este cauzată de eliminarea de la 1 februarie a timbrului de mediu. Din punctul de vedere al vechimii acestora, re­marcăm o dublare a numă­rului de autoturisme mai vechi de zece ani, nou intrate în parcul naţional, respectiv peste 326.000 de astfel de autoturisme nou intrate în 2017 faţă de numai cca. 168.000 în 2016". Astfel 76% din maşinile rulate înmatriculate în primele zece luni sunt mai vechi de zece ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fe vechi + gropi de gunoi = Au curat fără infrijment ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb