REVISTA PRESEI 20.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 decembrie 2013

ADEVARUL

Asocierea Vinci-Strabag-Aktor va construi în concesiune Autostrada Comarnic-Braşov pentru 1,2 miliarde de euro

Asocierea Vinci-Strabag-Aktor a câştigat licitaţia pentru realizarea în concesiune a tronsonului de Autostradă Comarnic - Braşov. Tronsonul va avea 58 de kilometri şi va costa în jur de 1,2 miliarde de euro. Aceasta este prima autostradă românească făcută în concesiune şi pe care constructorul va pune taxă. În timpul unei discuţii cu jurnaliştii, la inaugurarea lotului patru al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului Dan Şova şi reprezentanţilor CNADNR să dea "vestea bună" referitoare la autostrada Comarnic Braşov. Avem câştigător pentru Comarnic-Braşov", a spus premierul. Reprezentanţii CNADNR au precizat că licitaţia a fost câştigată de Vinci-Strabag-Aktor, refuzând însă să precizeze preţul. Limita de viteză va fi de 130 kilometri/ oră, iar taxarea autostrăzii ar putea fi făcută la tariful de 3 euro/100 de kilometri. De finanţarea proiectului s-au arătat interesate BEI, BERD şi Banca Mondială, potrivit lui Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură. Statul ar putea plăti pe autostradă, de fapt, în jur de 4 miliarde de euro în 30 de ani.

Preţul grâului va ieşi la lumină. Bursa Cerealelor este pregătită pentru afişarea cotaţiilor

Bursa cerealelor ar putea fi tehnic pregătită în câteva luni, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa de lansare a Noului sistem de cotaţii de referinţă pentru cereale. Dar ministrul crede că noua piaţă va fi cu adevărat funcţională abia în câţiva ani. " Necesitatea de a constitui acest ring porneşte de la realitatea anului 2013. Am avut o producţie mare, care ne-a bucurat pe toţi, dar am văzut ce s-a întâmplat cu preţurile. Facem un prim pas în asigurarea unui sistem de cotaţii de referinţă, care va ajuta producătorii. Ei s-au bucurat de producţii mari în acest an, dar nu s-au bucurat de preţuri", a declarat Daniel Constantin. Potrivit ministrului Agriculturii, bursa cerealelor va limita volatilitatea preţurilor, cauzată în mare parte de lipsa de transparenţă a pieţei şi informaţiilor centralizate. De asemenea, oficialul a adăugat că agricultorii vor avea acces în mod transparent la preţurile de la nivel naţional, la tranzacţii sigure, evitând situaţiile în care sunt "păcăliţi" atunci când vând direct din câmp. Următorul pas în înfiinţarea bursei cerealelor este semnarea unui memorandum între minister şi Bursa Română de Mărfuri pentru stabilirea următoarelor măsuri şi a termenelor de implementare a acestora.

Amânarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi nu va afecta bugetul. "Taxa de stâlp" va compensa veniturile pierdute întrucât depăşesc estimările Guvernului

Renunţarea la acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburant va costa statul român 600 de milioane de lei dacă se va aplica până în luna martie, sau 2,6 miliarde de lei pe an dacă măsura nu va fi introdusă niciodată. Însă cea mai mare parte a acestei sume va fi compensată de "taxa pe stâlp", pentru care se va strânge o sumă mult mai mare decât se prevedea iniţial. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, anunţa recent că din "taxa pe stâlp" se vor colecta la buget 480-500 de milioane de lei, însă această sumă este mult sub nivelul actual ce se va colecta. Pe de altă parte, Liviu Voinea - ministrul delegat pentru Buget - anunţa la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV, că Guvernul se aşteaptă la colectarea a 2,6 miliarde de lei. Numai că Fondul Proprietatea anunţa recent, prin vocea lui Greg Konieczny - managerul său - că statul va colecta între 700 şi 900 de milioane de lei numai de la companiile din portofoliul său.

Agricultura, IT-ul şi serviciile externalizate vor fi principalul magnet pentru investitorii străini în România. Forţa de muncă foarte calificată, un plus

Agricultura, IT-ul şi externalizarea serviciilor vor fi anul viitor principalele domenii de interes pentru investitorii străini în România, potrivit companiei de consultanţă Accace. "Principalul argument pentru agricultură este interesul major al fondurilor de investiţii străine pentru cumpărarea de terenuri şi ferme, dar şi pentru cultivarea şi operarea acestora. Terenul din România prezintă avantaje majore pentru investitori, datorită faptului că există suprafeţe foarte mari de teren care pot fi încadrate în zona de culturi bio, fapt ce ridică preţul produsului final", a declarat, într-un comunicat, Bogdan Badea, managing director Accace în România. Dintre domeniile de interes de anul viitor, agricultura va atrage cele mai multe investiţii, însă procentul nu poate fi estimat, arată compania de consultanţă. IT-ul este de asemenea un domeniu de interes, datorită creşterii cererii de aplicaţii sau dezvoltării de programe, unde România este privită ca una dintre cele mai mature pieţe pentru externalizare.

Cine este Stelian Tănase, propus de PNL la şefia TVR: fost deputat, coleg de partid cu Crin Antonescu

Scriitor, politolog, regizor şi scenarist, Stelian Tănase este alegerea liberalilor pentru funcţia de director general interimar al televiziunii publice. Fost coleg de partid cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, Tănase a abordat problema numirilor politice la TVR chiar în urmă cu două zile, când a subliniat că oricine ar fi ales să conducă televiziunea publică va avea misiunea de a sprijini campaniile electorale ale USL. Stelian Tănase s-a născut la 17 februarie 1952, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, în 1977. A fost unul dintre membrii fondatori ai Grupului pentru Dialog Social, iar în 1991 a fost ales vicepreşedinte al Partidului Alianţei Civice. Devine deputat în 1992, după ce candidează pe listele Convenţiei Democratice. În aceeaşi perioadă, este coleg de partid cu actualul preşedinte PNL, Crin Antonescu. În 1996, Stelian Tănase a obţinut doctoratul în sociologie politică la SNSPA.

Prinţul Charles trage un semnal de alarmă: Creştinismul începe "să dispară" în locul său de naştere, după 2.000 de ani

Într-o intervenţie pasionată, moştenitorul tronului britanic a declarat că lumea este în pericol de a pierde ceva de "o valoare de neînlocuit", în condiţiile în care comunităţile a căror istorie se întoarce în timpul lui Iisus sunt în prezent ameninţate de militanţii islamişti fundamentalişti. Vorbind deschis despre credinţa sa creştină, prinţul a mărturisit că a fost "profund tulburat" de situaţia dificilă a celor pe care i-a descris drept "fraţii şi surorile sale întru Hristos", notează agerpres.ro. Prinţul Charles, un susţinător al dialogului între religii, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de felul în care munca sa din ultimii 20 de ani este distrusă în mod deliberat de către cei care încearcă să exploateze Primăvara Arabă în scopuri proprii. Comentariile lui prinţului Charles au fost făcute la o recepţie de Crăciun organizată de moştenitorul tronului britanic pentru liderii religioşi, la Clarence House, cu scopul de a atrage atenţia asupra ameninţării la care sunt supuşi în ultimele luni creştinii din Egipt, Siria, Irak şi din în alte părţi ale regiunii.

Un deputat PC a fugit de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant când lua mită

Deputatul PC Gheorghe Coman este urmărit penal pentru fapte de corupţie după ce a fost prins de procurorii anticorupţie în timp ce primea 3.140 de lei pentru a menţine în funcţie un şef din Direcţia Sanitar Veterinară Buzău. În momentul în care au intervenit anchetatorii, parlamentarul a fugit cu maşina, însă a fost prins la Ploieşti. Cazanciuc i-a trimis lui Zgonea cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului. Deputatul a plecat, joi seară, de la sediul DNA Ploieşti, unde a stat peste trei ore, la ieşire spunând că este nevinovat şi că nu crede că parlamentarii vor da aviz pentru arestarea sa. Coman a ieşit din sediul DNA însoţit de un avocat şi a evitat să comenteze acuzaţiile care i se aduc. Răspunzând întrebărilor ziariştilor, Coman a spus că este nevinovat şi că nu crede că parlamentarii vor da aviz pentru arestarea sa, potrivit Mediafax.

CURENTUL

Regele Mihai, ucigaşul elitelor româneşti, via Saşa Brucan Sidorovici, procuroara regală sovietică - de George Roncea -

În premieră, ziarul "Curentul" publică un fragment dintr-o serie de documente - ce stabilesc contribuţia specială a Regelui Mihai la lichidarea ziariştilor şi intelectualitaţii româneşti - documente ţinute sub pecetea secretului de stat peste şase decenii. Au dispărut acte oficiale din arhiva Monitorului Oficial - ce dovedeau - prin coroborare, contribuţia fostului monarh, la instituirea terorii sovietice, a ciumei roşii. Peste decenii, restituim adevărul în memoria lui Pamfil Şeicaru, întemeietorul publicaţiei "Curentul", condamnat în celebrul lot al ziariştilor de către acuzatoarea populară Sidorovici Brucan, R. Alexandra (zisă "Saşa"). Despre rolul criminal al Alexandrei Sidorovici, soţia lui Saul Brukner, aka Brucan, s-a mai scris dar ceea ce nimeni nu a ştiut până acum sau a fost trecut sub tăcere cu ticăloşie, de către cei care aveau interesul falsificării istoriei României, a fost rolul regelui Mihai şi calitatea specială deţinută de Alexandra Sidorovici. Nu sovieticii au numit-o în fruntea Tribunalului Poporului, ci personal regele Mihai căruia i-a jurat supunere şi maximă obedienţă. Aşa rezultă din documentul difuzat astăzi în premieră de către "Curentul".

Minciunile Revoluţiei: Generalul Milea, un criminal ridicat la rangul de erou

Propaganda oficială ni-l prezintă pe generalul Vasile Milea, chiar şi acum, ca pe un tragic erou care, pus în faţa ordinului de a trimite Armata să tragă în popor, a preferat să-şi scarifice propria lui viaţă. Aşa ni s-a spus atunci, în ziua de 22 decembrie 1989, aşa credem şi în ziua de azi. Astfel se face că, şi acum, după aproape un sfert de secol de la acele evenimente cumplite, ultimul ministru comunist al Apărării Naţionale are parte de toată cinstirea cuvenită unui erou-martir al neamului românesc. Motiv pentru care, în ciuda protestelor unora dintre adevăraţii revoluţionari, un important bulevard din Capitală îi poartă, şi acum, numele. În plus, în fiecare orăşel cât de cât mai răsărit exista câte o arteră principală de circulaţie, stradă sau tot bulevard, numită "Vasile Milea". Dar, în ciuda acestui fapt, documentele din arhive precum şi dosarele procurorilor care au anchetat dramele Revoluţiei ni-l prezintă pe general într-o cu totul altă lumină: departe de a fi un erou idealist, care s-a opus ordinelor ucigaşe date de mai marii fostului regim, Vasile Milea a fost doar o "rotiţă" a sistemului, un executant obedient care nu a făcut absolut nimic pentru a împiedica reprimarea mişcărilor de protest.

Pentru scaunul TVR, Tănase l-a periat de scame pe Ponta şi l-a convins şi pe Antonescu cu "regulile BBC"

Profitând de "eliminarea" lui Rareş Bogdan din cursa pentru TVR pe motive de critici la adresa PSD, "bătrânul edecar" al presei Stelică Tănase a învăţat lecţia şi a trecut, ieri, la periaj. Atât la Crin Antonescu, pe care l-a convins uşor probabil cu aceeaşi poveste legată de "regulile BBC" la Realitatea TV cu care îl păcălea în trecut şi pe Vântu, cât şi la Ponta. Ultimul a avut parte de periaj de cea mai joasă speţă. "L-am criticat deunăzi pe Ponta pentru stricarea relaţiei sale cu presa. Mă văd azi obligat să înregistrez performanţa lui de ieri (miercuri - n.r.). Dacă îl critic - cred eu pe drept - trebuie să îl si laud când este cazul. Alaltăieri era certat cu Băsescu şi cu Antonescu, cu consecinţe f. serioase pentru climatul politic / şi acasă şi pe extern. Ieri Ponta şi-a consumat timpul vizitând sediul PNL şi Cotrocenii. S-a întâlnit, la cererea lui, cu cei doi preopinenţi, iar la finalul zilei făcuse pace şi cu Basescu (care i-a semnat bugetul) şi cu Antonescu.

CURIERUL NATIONAL

Va avea efect plata opţională a TVA la încasare?

Guvernul a decis ca plata taxei pe valoarea adăugată la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro să devină opţională începând cu 1 ianuarie 2014. Ca reacţie, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, a declarat că se încearcă corectarea unei erori şi că nu are raţiune economică, precizând că termenul de încasare a creanţelor în sectorul construcţiilor este de nouă luni. Preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), Cristian Erbaşu, spune că decizia Guvernului ca plata TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro să fie opţională este o variantă mai bună decât cea obligatorie şi că este greu de spus care vor fi efectele acestei măsuri. Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu, spune că decizia Guvernului ca plata TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro să devină opţională începând cu 2014 nu va crea efectele dorite, precizând că mediul de afaceri ar fi dorit ca această variantă de TVA să fie obligatorie pentru toată firmele.

Bursa românească ar putea reintra în 2014 într-o zodie a scăderilor

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate titluri de la Bursa de Valori Bucureşti, s-ar putea regăsi la finalul anului 2014 la un nivel cu 7,5% mai scăzut decât cel de la finalul acestui an, spune o analiză a casei de brokeraj poloneze X-Trade Brokers, care în România operează un "pool" de tranzacţii Forex. Anul viitor ar urma să fie marcat de o volatilitate în creştere, astfel că indicele BET ar putea fluctua între +15% şi -30%. "Principalul factor determinant al acestor evoluţii ţine de contextul extern. Dacă politica monetară a unor bănci centrale a ieftinit finanţarea până la niveluri la care asumarea de riscuri în pieţele de capital să pară foarte atractivă, această tendinţă se poate inversa în SUA anul viitor", scrie Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB, în raportul remis pe adresa redacţiei. În aceste condiţii, dacă anul 2013 a fost anul investitorilor, 2014 s-ar putea anunţa a fi unul propice pentru speculatori, al celor care sunt pregătiţi să îşi asume riscuri şi să pună în practică intrări şi ieşiri rapide.

BCR a concediat 1.200 de angajaţi şi a atras 400 de tineri în regim part-time

Banca Comercială Română (BCR) a concediat anul acesta 1.200 de salariaţi cu normă întreagă pe segmentul de retail banking şi a angajat 400 de persoane cu jumătate de normă, pe o nouă structură de organizare, eficienţa personalului crescând astfel cu 30-50% faţă de anul trecut. "Pe retail avem minus 1.000 de persoane în această perioadă, dar am introdus şi conceptul de part-time în bancă, 400 de persoane au intrat în bancă cu program part-time. Dintre aceştia, doar un număr foarte mic se regăsesc din cei care au plecat, pentru că mulţi au optat pentru program full-time, în general au fost intrări noi", a declarat, într-o conferinţă de presă, Dana Demetrian, director reţea retail BCR.

EVENIMENTUL ZILEI

Lovitură dură pentru compania care deţine PRO TV, de la 1 ianuarie

Viacom International Media Networks (VIMN) a anunţat preluarea activităţilor de distribuţie şi vânzare de publicitate pentru televiziunea pe care o deţine VH1 începând cu 1 ianuarie 2014, după ce contractul de reprezentare prin care CME a distribuit această televiziune în România va expira. VH1 va opera într-un format neschimbat ca urmare a revenirii în administrarea Viacom. VIMN şi-a extins recent distribuţia pentru televiziunile Comedy Central Extra şi Nickelodeon în România, ca urmare a unui acord cu RCS & RDS. Viacom va lansa şi alte televiziuni în 2014. Thematic Channels va vinde publicitatea pe televiziunile VIMN cum sunt Comedy Central Extra, Nickelodeon şi VH1, începând cu ianuarie 2014, în vreme ce distribuţia pe reţelele de cablu, satelit, internet şi mobil se va realiza prin Tematic Cable.

Rusia afirmă că va lua măsuri dure pentru a-şi proteja interesele în Arctica

Rusia va lua măsuri dure împotriva oricăror încercări ale grupurilor pentru protejarea mediului, cum ar fi Greenpeace, de a acţiona împotriva intereselor sale în zona Arcticii, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea bilanţului anului 2013, informează Reuters. Putin a afirmat că activiştii Greenpeace arestaţi în septembrie pentru organizarea unei acţiuni de protest pe o platformă petrolieră a gigantului Gazprom ar fi putut acţiona în baza unui ordin cu scopul subminării eforturilor Rusiei de a exploata resursele energetice din Arctica, preşedintele rus sugerând astfel că în spatele protestului s-ar fi putut afla anumite guverne, însă nu a dorit să facă nicio referire directă. El a afirmat că răspunsul Rusiei la protestul Greenpeace din Marea Barents ar trebui să servească drept lecţie.

Reactorul de la Mioveni, un ghimpe pentru Cernavodă

Guvernul ar fi trebuit să se concentreze pe finalizarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Nuclearelectrica, în loc să canalizeze o parte din resurse spre proiectul de la Mioveni, susţin experţii. Executivul mai face un pas pe drumul către asigurarea independenţei energetice atât de mult visate. Ultimul proiect în acest sens despre care s-a vorbit este ALFRED şi presupune construirea unui reactor nuclear de ultimă generaţie, destinat cercetării şi amplasat la Mioveni. Zilele trecute a fost semnat acordul de constituire a consorţiului pentru implementarea proiectului ALFRED, din care fac parte Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară - Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti (RATEN-ICN), italienii de la Ansaldo Nucleare şi ENEA. Ulterior, acesta va identifica sursele de finanţare. ALFRED se va afla pe lista proiectelor prioritare finanţate din fonduri europene.

JURNALUL NATIONAL

Lipsa garanţiilor şi aprobările prin telefon au falimentat banca statului, pungaşii au rămas cu banii. Bogaţii de azi ai României, groparii de ieri ai Bancorex

Multe dintre averile actualilor milionari ai României s-au construit exclusiv pe creditele luate pe "ochi frumoşi" de la Bancorex. La devalizarea băncii au contribuit, alături de politicieni, nume grele din serviciile secrete - foşti ofiţeri de securitate sau persoane conectate la interesele fostei Securităţi, sus-puşii din instituţii-cheie şi oameni de afaceri , care astăzi figurează în topurile bogaţilor. Uitarea care s-a aşternut peste cel mai mare tun din istoria bancară a fost şi este încurajată de pasivitatea totală a instituţiilor statului care nu a dat o prea mare importanţă recuperării celor aproape 2 miliarde de dolari . Instituţiile statului însărcinate cu recuperarea banilor -AVAB/AVAS - nu au reuşit să readucă la buget nici măcar un sfert din prejudiciu. Autorităţile se justifică invocând argumente hilare, precum lipsa banilor pentru deplasări, plicuri poştale şi timbre şi transmiterea unor informaţii eronate către proprii executori.

Ponta: Hidroelectrica aş dori să fie listată la Bursa de la Londra ca şi Romgaz

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Sibiu, că şi-ar dori ca Hidroelectrica să ajungă să fie listată la Bursa londoneză aşa cum a fost şi în cazul Romgaz. "Rezultatele bune din ultimul timp al companiei Hidroelectrica, aşa cum se vede aici, astăzi, cu ocazia inaugurării hidrocentralei Racoviţa, mă determină să-mi doresc ca la anul Hidroelectrica să ajungă să fie listată aşa cum a fost şi Romgaz la bursa de la Londra. (...) Rog pe domnul ministru Niţă (Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie - n.r.) ca, începând din 2014 , să gândească o strategie pentru piaţa de energie pentru a acoperi consumul şi al României, şi al Republicii Moldova", a spus Victor Ponta. Primul-ministru a pornit joi hidroagregatul 1 al hidrocentralei Racoviţa din judeţul Sibiu. Nodul hidrotehnic Racoviţa este amplasat în aval de oraşul Avrig, pe malul drept al râului Olt. Beneficiarul obiectivului este Hidroelectrica, iar printre constructori se află Energomontaj SA, Hidroconstrucţia şi UCM Reşiţa.

NATIONAL

Valentin Dorobantu a pompat banii din CFR Calatori in contul din Panama!

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, managerul CFR Calatori a intrat in atentia procurorilor anticoruptie, pe langa alte nenumarate spete, si pentru faptul ca, din 152 de contracte acordate in mandatul sau, doar unul dintre acestea a fost atribuit in urma organizarii unei licitatii. Cele mai multe semne de intrebare le ridica modul prin care un offshore din Panama, avand un capital de doar 1.000 de dolari, a fost desemnat sa livreze piesele pentru reparatia motoarelor locomotivelor de la CFR, pentru o suma de 1,7 milioane dolari.

Dinu Patriciu, beneficiarul spagilor bine investite

Saracul om bogat Dinu Patriciu incheie anul asa cum l-a inceput, cu ilegalitati si smecherii menite sa-i apere bunastarea si libertatea. Este binecunoscut faptul ca pe statul de plata vizibil si invizibil s-a regasit un buchet impresionant din floarea politicii romanesti, de la mai multi sefi ai Serviciilor Secrete platiti de Dinu Patriciu, pana la presedinti de partid, ministri, prim-ministri si pana la presedintele Emil Constantinescu. Toti au avut de castigat din punct de vedere financiar de pe urma lui Dinu Patriciu, iar acum simpaticul om de afaceri le face cu degetul: "Ori ma aparati, ori va dau in gat". Domnule Mircea Geoana, va spune ceva fraza de mai sus? Dar dumneavoastra, domnule Crin Antonescu? Dar dumneavostra, domnule Adrian Nastase sau poate dumneavoastra, domnule Catalin Harnagea?

Tiberiu Nitu, scrisoare catre Cotroceni

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, i-a solicitat presedintelui Traian Basescu, prin intermediul unei scrisori, sa nu promulge proiectul de lege cu modificarile aduse Codului Penal. Chiar daca proiectul cu pricina se afla pe masa judecatorilor constitutionali, Tiberiu Nitu a vrut sa se asigure ca are sprijinul sefului statului. Ca sa fie mai convingator, procurorul general a explicat in scrisoare efectele pe care le au modificarile aduse Codului Penal. Mai mult, Nitu a precizat ca epistola are patru pagini si cuprinde argumente de natura juridica care vizeaza implementarea modificarilor la Codul Penal.

PUTEREA

Facilităţi pe bandă pentru companiile petroliere, deşi acciza de 7 cenţi/litru a picat

Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, o hotărâre care modifică reglementarea în vigoare cu privire la conţinutul de biocarburant în benzină şi motorină. Decizia vine în contextul în care miercuri Executivul a amânat cu trei luni introducerea accizei speciale de 7 cenţi la carburanţii auto. Aceste facilităţi au fost promise în urmă cu circa două săptămâni de Guvern companiilor petroliere, în contextul în care acciza la carburanţi urma să fie majorată, iar Executivul dorea să-i convingă pe petrolişti să suporte parţial majorarea preţurilor. În acelaşi timp, companiile petroliere nu vor mai fi obligate să reducă până la sfârşitul anului viitor din emisiile de gaze cu efect de seră, generate pe durata ciclului de viaţă pe unitatea de energie a carburantului şi energia furnizată, ci li se va acorda timp până în 2020 să îşi îndeplinească această obligaţie.

Discurs antioccidental la Kremlin. Vladimir Putin apără valorile tradiţionale

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat, în conferinţa sa de presă anuală, joi, la Moscova, împotriva pseudovalorilor occidentale impuse de unele grupuri sociale în mod agresiv, subliniind că trebuie apărate principiile morale tradiţionale în Rusia. În plus, liderul rus a subliniat că Moscova va lua măsuri dure împotriva grupurilor pentru protejarea mediului care acţionează împotriva intereselor sale în zona Arcticii. "Este important pentru mine nu să critic valorile occidentale, ci să apăr populaţia noastră de unele pseudovalori pe care cetăţenii noştri au multe probleme în a le accepta", a afirmat Putin, referindu-se la mişcarea gay. Anterior, liderul de la Kremlin a condamnat "aşa-numita toleranţă, sterilă, care nu face diferenţa între sexe", scrie Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Şcoala care transformă meşterii tradiţionali în oameni de afaceri

Meşteşugurile tradiţionale pot scoate din criză satele româneşti. Nu e suficientă doar arta în sine, ci şi buna organizare a unei afaceri. Iată ideea unui ambiţios proiect european, în valoare de un milion de euro, aplicat de World Vision România, prin care 563 de meşteri îşi remodelează viitorul, dar totodată dau şi traditiei şansa supravieţuirii. Criza economică ar putea fi, paradoxal, motorul resuscitării meşteşugurilor tradiţionale din România. Două cifre pot sta la baza acestui model de dezvoltare. Mai întâi, statisticile ultimilor ani ne arată că peste jumătate din gospodăriile de la ţară abia îşi asigură, la limita minimă, veniturile. Altă cifră se referă la numărul mare - aproximativ 60% - dintre oamenii din mediul rural, cu putere de muncă, lipsiţi de o sursă sigură de venit. Şi atunci ce poţi face? Una dintre soluţii este aceea de a deschide lada de zestre a satelor, pentru că acolo poţi găsi meserii vechi, de la prelucrarea lemnului, a pieilor de animale, până la modelarea lutului, încondeiatul ouălor, împletituri.

Culisele graţierii lui Hodorkovski

Ieri, preşedintele Rusiei a fost în centrul atenţiei media rusă şi străină la conferinţa sa anuală de presă. Punctul culminant a intervenit după trei ore de întrebări şi răspunsuri, când şeful de la Kremlin a anunţat că se pregăteşte să semneze decretul de graţiere a ex-oligarhului rus al petrolului, Mihail Hodorkovski. Gestul lui Putin este neaşteptat. La începutul lunii, fostul preşedinte şi actual premier rus, Dmitri Medvedev, respinsese ipoteza unei eliberări a lui Hodorkovski. Potrivit lui Putin, Hodorkovski, care urma să iasă din închisoare în august 2014, a scris o cerere de graţiere, refuzată până acum.

De ce s-au întâlnit reprezentanţii Chevron cu IPS Teodosie

CEO-ul Chevron, Thomas Holst, s-a întâlnit cu IPS Teodosie pentru a discuta despre gazele de şist. Dezvăluirea a fost făcută de IPS Teodosie, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul apropierii sărbătorilor. Prelatul spune că le-a atras atenţia americanilor să respecte adevărul şi moralitatea. Potrivit acestuia, răspunsul reprezentanţilor companiei a fost unul rezervat. IPS Teodosie a mai spus că Patriarhia a cerut un punct de vedere oficial de la Academie în ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist, răspuns pe care deocamdată nu l-a primit. "Opera lui Dumnezeu este sfântă şi noi trebuie să păstrăm integritatea şi puritatea creaţiei pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o. Atunci când agresăm natura, natura ne vine împotrivă", a conchis IPS Teodosie. Directorul de comunicare al Chevron, Răzvan Mitroi, a confirmat pentru "România liberă" că întâlnirea dintre cei doi a avut loc, dar nu a fost în măsură să ofere alte detalii. Chevron a primit licenţe pentru a face lucrări de explorare în trei zone pe uscat situate în regiunea Constanţa - perimetrele 17, 18 şi 19, adică în apropierea unor localităţi precum Costineşti, Adamclisi şi Vama Veche.

ZIARUL FINANCIAR

Actuala formulă de spargere a ministerelor în case/agenţii/companii naţionale este depăşită. Desfiinţaţi şi recentralizaţi decizia pentru că altfel mâlul administrativ va copleşi ţara

Puţini din acest guvern îşi dau seama că se află în faţa unui nod gordian. România nu mai poate funcţiona cu 1,2 milioane de bugetari şi cu peste 200 de instituţii autofinanţate, rupte din ministere. Tăiaţi acest nod gordian şi aduceţi statul la maximum 800.000 de angajaţi, dând prioritate veniturilor profesorilor şi medicilor, şi mai avem o şansă! Actuala formulă de spargere a ministerelor în case/agenţii/companii naţionale este depăşită. Aici este o decizie strategică pe care numai un guvern cu 70% voturi o poate lua, dacă liderii săi au un minim de viziune, inclusiv pentru propria supravieţuire politică: desfiinţarea Casei de Sănătate, a Casei de Pensii, a Companiei de Drumuri, a Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă, inclusiv a Agenţiei de Administrare Fiscale şi a cel puţin încă 150 de instituţii şi parainstituţii, adevărate excrescenţe instituţionale pe corpul administraţiei centrale. Desfiinţaţi şi recentralizaţi decizia, pentru că altfel mâlul administrativ va copleşi ţara.

Cei trei anonimi care au pe mână 17 miliarde de euro pe an din bugetul ţării

Pensiile, Sănătatea şi autostrăzile, instituţii cu bugete cumulate de peste 17 miliarde de euro, adică o treime din bugetul total al ţării, sunt conduse de trei şefi numiţi politic, "soldaţii disciplinaţi" ai USL. Ileana Ciutan (Casa de Pensii), Cristian Buşoi (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi Narcis Neaga (CNADNR) sunt "anonimii" care conduc instituţiile de stat cu cele mai mari bugete, iar în structurile în care lucrează au putere de decizie mai mare decât miniştrii. Cu toate acestea, cei mai "puternici" bugetari - judecând prin prisma celor peste 17 mld. euro pe care le gestio­nează - sunt simpli pioni în jocurile politice, în condiţiile în care funcţiile lor sunt o răsplată a loialităţii faţă de partid. Sutele de instituţii, agenţii, structuri sau autorităţi create în subordinea, sub coordonarea sau sub autoritatea ministerelor înfiinţate în ultimii ani au generat anomalii în structura împărţirii puterii. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care CNADNR, o instituţie care nu aparţine niciunui minister propriu-zis (ci unui departament creat în structura Guvernului) a ajuns să aibă un buget cât al Ministerului Transporturilor, de exemplu.

Statul şi-a angajat consultanţi pentru vânzarea Romtelecom

Un consorţiu condus de Swiss Capital - cel mai mare broker de pe bursa locală - va fi consultantul statului în vânzarea pachetului de 46% din acţiunile Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori de comunicaţii locali, po­trivit unui anunţ al Ministerului Societăţii Informaţionale, in­stituţia care gestionează acest proces. Din consorţiu mai fac parte banca elveţiană de investiţii UBS, Muşat şi Asociaţii - una dintre cele mai mari case locale de avocatură - şi BT Securities - firma de brokeraj a Băncii Transilvania. Oferta rivală depusă de Deutsche Bank şi Raiffeisen Capital a fost descalificată de MSI pentru că nu a inclus toate documentele necesare, potrivit instituţiei. Consultanţa juridică pentru minister este asigurată de avocaţii de la Bulboacă şi Asociaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb