REVISTA PRESEI 21.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 21 februarie 2013

ADEVARUL

Antonescu îi dă şah lui Ponta cu Iohannis

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ar putea deveni prim-vicepreşedinte PNL. Liberalii vor să îi arate lui Victor Ponta că au un candidat pentru postul de premier în cazul în care USL se va destrăma. Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, s-a înscris, ieri, în PNL, după ce a primit o propunere în acest sens din partea liderului liberal Crin Antonescu. Potrivit unor surse liberale, Iohannis va deveni prim-vicepreşedinte PNL la congresul de vineri şi sâmbătă. Practic, în acest fel, el va fi numărul 2 în PNL, după Crin Antonescu cu care va forma un tandem în fruntea partidului. În interiorul PNL, Antonescu va avea un număr 2 cu vizibilitate mai mare decât cel care urma să fie, iniţial, vicepreşedintele cel mai important - vicepremierul Daniel Chiţoiu. Mai mult, mişcarea de ieri le permite liberalilor să îşi consolideze poziţia în raport cu PSD.

Klaus Iohannis: "Am venit în PNL pentru o funcţie de conducere"

Proaspătul liberal Klaus Iohannis a declarat, aseară, într-o emisiune la Realitatea TV, că nu a primit o invitaţie de a deveni simplu membru al PNL, ci de a candida la o funcţie de conducere. "Am primit o invitaţie din partea domnului Antonescu de a deveni membru PNL, nu mi-a luat foarte mult timp să mă decid, iar astăzi am făcut-o publică. Invitaţia lui Crin Antonescu nu a fost una de a deveni simplu membru, ci de a-mi prezenta candidatura pentru o funcţie de conducere. Nu este aşa importantă poziţia pentru care aş putea să candidez. Astăzi au avut loc discuţii informale, am fost foarte bine primit de oamenii din conducerea PNL, dar mâine se va clarifica această chestiune, după care vom putea discuta mai concret", a spus Iohannis.

Victor Ponta, despre Iohannis: "Poate ocupa orice funcţie. Poate fi şi prim-ministru, poate fi şi preşedinte"

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara la România TV că adeziunea primarului Sibiului Klaus Iohannis la PNL reprezintă un câştig nu doar pentru liberali, ci şi pentru USL. Potrivit premierului, Iohannis este un om care a dovedit că poate ocupa orice funcţie. Întrebat dacă are senzaţia că Iohannis a fost adus drept rezervă pentru funcţia de premier, Ponta a răspuns:" Nu am niciun fel de senzaţie de acest gen. Am avut dintotdeauna o relatie cu dl. Johannis. O să stau prim-ministru atâta timp cât fac performanţă şi am sprijin în Parlament. E un mare avantaj pentru noi". De asemenea, chestionat în legătură cu rolul pe care îl va juca primarul Sibiului în cadrul alianţei, premierul a răspuns că acesta poate fi şi prim-ministru, poate fi şi preşedinte.

Cum au ajuns combinatele Mechel pe mâna unui SRL de apartament. "Adevărul" a luat pulsul oraşelor metalurgice

Datoriile, pierderile şi pericolul unor executări silite i-au determinat pe proprietarii oţelăriilor din Târgovişte, Brăila, Buzău, Oţelu Roşu şi Câmpia Turzii să vândă aceste unităţi pentru câţiva euro unei firme cu trei salariaţi. Patru combinate siderurgice dotate după ultimele standarde în domeniu, la care se adaugă două unităţi de servicii, întreţinere şi reparaţii cu acelaşi profil, au fost vândute la preţul unei cafetiere (230 de lei), fericitul câştigător al acestei superoferte fiind o firmă de apartament. Mai pe scurt, Mechel şi-a vândut unităţile siderurgice din România către Invest Nikarom SRL, controlată de familia cetăţenilor ruşi Svetlana şi Victor Chumakov. Cei doi sunt părinţii Olgăi Chumakov, purtătorul de cuvânt al companiei Mechel România.

Etichete false pentru carne de vită descoperite la o firmă din Blaj. Inspectorii DSVSA Alba au confiscat mai multe tone de carne

Inspectorii DSVSA Alba au descoperit la o firmă din Blaj, judeţul Alba, etichete false pentru carne de vită. Cantitatea de carne a fost retrasă de la comercializare până la elucidarea provenienţei acesteia. Firma Ady Salve SRL Blaj, unde au fost descoperite etichetele false, a fost înfiinţată în anul 2001. Are ca obiect de activitate fabricarea produselor din carne şi un număr de opt angajaţi. Societatea a avut în 2011 o cifră de afaceri puţin peste 2 milioane de lei şi un profit de aproape 100.000 de lei. Asociaţii care deţin firma se numesc Adrian Ioica (administrator) şi Alina Simona Ioica.

Muncitorii de pe şantierul metroului din Drumul Taberei au dispărut. Şefii Metrorex susţin că lucrările continuă

Lucrările la staţiile de metrou pe tronsonul Drumul Taberei - Universitate s-au împotmolit din lipsa fondurilor. Pe şantiere se mai găsesc câţiva muncitori care supraveghează utilajele sau mai îndeplinesc mici sarcini pe şantier. Această oprire a lucrărilor va creşte costurile proiectului demarat de Metrorex. Gabriel Sburlan, directorul de exploatare al Metrorex, susţine că lucrările continuă şi că toate informaţiile conform cărora acestea au fost suspendate sunt doar speculaţii făcute de presă.

CURIERUL NATIONAL

Energia verde îşi pierde din privilegii

ANRE a propus, încă din 2012, reducerea numărului de certificate verzi gratuite pentru energia produsă în microhidrocentrale şi panouri fotovoltaice. Consiliul Concurenţei a semnalat în numeroase rânduri că energia regenerabilă trebuie să devină autosustenabilă, pentru că investitorii sunt răsfăţaţi. România oferă unele dintre cele mai bune condiţii din Europa acestor investitori, precum certificate verzi, garanţii pentru 50% din împrumuturi, reducerea costurilor de autorizare şi alte subvenţii.

3 mld. euro de la UE pentru România până în iunie

Eugen Teodorovici a declarat că ţinta de absorbţie pentru anul acesta, de 6,5 mld. euro, poate fi atinsă pentru că doar până în luna iunie vom accesa 3 mld. euro. Ministrul Fondurilor Europene a mai anunţat că rambursările de la CE pentru transporturi vor fi cel mai probabil reluate în lunile mai - iunie. Pentru programul de dezvoltare a resurselor umane, în România au intrat deja la începutul săptămânii 141,5 milioane de euro de la Comisia Europeană. Ministrul Eugen Teodorovici a explicat pentru Radio România Actualităţi că a demarat deja măsuri de simplificare a sistemului.

Graells&Llonch investeşte 200 mil. euro într-un parc logistic la Agigea

Construcţia va începe în acest an, iar proiectul este dezvoltat în parteneriat cu Chayton Capital, companie de investiţii imobiliare care deţine în localitatea din judeţul Constanţa un teren de 96 de hectare, potrivit Mediafax. Acesta ar fi al treilea parc de acest tip pe care compania spaniolă îl dezvoltă în România. Graells & Llonch a început în luna mai a anului trecut construcţia parcului industrial în oraşul Turda, judeţul Cluj, prin care se vor crea 3.000 de locuri de muncă în următorii trei ani. Parcul, realizat în cooperare cu Fondul de investiţii Europa Capital, se va întinde pe o suprafaţă de peste 545.000 de metri pătraţi şi va avea 70 de clădiri. Compania mai deţine un parc industrial în România, la Prejmer, în judeţul Braşov, care se întinde pe o suprafaţă de 839.000 de metri pătraţi şi este ocupat în proporţie de circa 65%.

BCR execută silit Romanoexport şi îi vinde o clădire cu peste 4 mil. euro plus TVA

Banca Comercială Română organizează o licitaţie pentru vânzarea clădirii de birouri din Strada Doamnei care aparţine SC Romanoexport SA, pentru suma de 4.012.500 euro fără TVA. Romanoexport a fost înfiinţată în anul 1948 ca o întreprindere de comerţ exterior, în scopul de a importa materii prime şi maşini pentru industria textilă românească şi de a exporta bunuri de larg consum, fiind prima întreprindere de comerţ exterior constituită în România după instaurarea republicii.

Fără securişti la Bursă!

Asociaţia Brokerilor, Fianco Securities, Confindent Invest, Interfinbrok Corporation, Muntenia Global Invest, Rombell Securities şi Intervam SA, deţinători împreună a peste 5% din capitalul social al Bursei de Valori Bucureşti au propus pe ordinea de zi a AGA din 13-14 martie a.c. o solicitare de modificare a Actului Constitutiv al BVB. Aceasta ar urma să prevadă menţinerea obligaţiei membrilor Consiliului Bursei de a declara lipsa de colaborare cu Securitatea, servicii secrete române şi/străine şi extinderea obligaţiei la nivel de conducători ai SC Bursa de Valori Bucureşti.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Omul lui Radu Mazăre, cercetat de DNA, a pus la cale furtul pavilionului maritim naţional

Apropiaţii edilului de Constanţa vor să dea lovitura într-o afacere de milioane de euro. Au înstrăinat drapelul maritim naţional unor nemţi! Întâmplător sau nu, unul dintre prietenii lui Mazăre, Valentin Preda, a fost reţinut marţi de DNA şi demis de premierul Victor Ponta din funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor. El este acuzat că a folosit informaţii secrete în scop personal sau pentru a-şi ajuta prietenii. Din această afacere, statul ar urma să câştige maximum 1.000 de euro pentru fiecare navă care va avea arborat steagul românesc, dar va plăti asigurări sociale marinarilor din alte state. Pentru ca toată afacerea să aibă şi girul legii, oamenii primarului Constanţei forţează schimbarea legii printr-o Ordonanţă de Urgenţă care mai aşteaptă acum doar girul Camerei Deputaţilor, după ce a trecut de Senat.

Mona Pivniceru schimbă procedura numirii procurorilor. Din lac în puţ

Ministrul Justiţiei a cerut actualilor şefi din Parchete să propună câte 1-3 persoane pentru funcţiile de şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetul Instanţei Supreme. Mona Pivniceru a explicat în ce constă noua procedură de selecţie a candidaţilor, care ar fi, de această dată, în conformitate cu "angajamentele asumate de Guvernul României în cadrul MCV". În plus faţă de cele două funcţii, Pivniceru mai scoate una la "concurs": cea de şef al DIICOT, deţinută în prezent de Codruţ Olaru, al cărui mandat expiră la 25 martie 2013. Candidaţii favoriţi ai Monei Pivniceru, Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, au picat cu brio. Acum, voci din sistem spun că noua procedură limitează dreptul de a accede la concurs: "De ce trei propuneri?Poate vor să se înscrie 15!"

EXCLUSIV EVZ: Gruparea Macovei ţinteşte şefia PDL. Posibil candidat, Teodor Baconschi

Gruparea Macovei are de gând să prezinte o candidatură la preşedinţia PDL la Convenţia Naţională ce ar urma să aibă loc în martie, au declarat pentru EVZ surse democrat-liberale. Nu este clar dacă însăşi Monica Macovei va candida, un alt nume vehiculat fiind cel al fostului ministru de Externe Teodor Baconschi. În interiorul PDL se discută că europarlamentarul Monica Macovei ar putea depune o moţiune la Convenţia Naţională, a declarat ieri prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea. "Aşa se discută deocamdată, nu am văzut-o (moţiunea - n.r.), dar i-am auzit intenţia", a precizat el, conform mediafax.ro.

Omul grecilor favorit la preluarea Loteriei Române

Se trag sfori pentru ca manager al companiei să fie numit Adrian Albu, susţinut puternic de grecii de la Intralot. Adrian Albu a fost mâna dreaptă a fostului manager, Nicolae Cristea. Din poziţia de director de marketing, Albu a cunoscut dedesubturile tuturor contractelor încheiate de Loterie. Potrivit surselor EVZ, el se află pe lista scurtă cu cele trei nume dintre care urmează să fie ales noul şef al companiei. Conform surselor EVZ, în urmă cu trei săptămâni a avut loc o întâlnire la Hotelul Internaţional din Sinaia între liderul PNL, Dan Radu Ruşanu, şi câţiva reprezentanţi ai Lotrom, filiala din Romania a INTRALOT. Interesant e faptul că, imediat după această întâlnire, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu (care e finul lui Radu Ruşanu), i-a schimbat pe membrii AGA şi CA ai Loteriei Române. Aceştia urmează să-l aleagă pe noul manager al Loteriei, dintre cele trei nume rămase în cursă.

JURNALUL NATIONAL

Ponta repară la Paris stricăciunile lui Băsescu de la Bucureşti

Parteneriatul strategic semnat în 2008 a fost pus la "congelat" de priceputul de la Cotroceni, care a scos Franţa din "Axă". În această după-amiază a început vizita oficială de două zile în Franţa a premierului Victor Ponta. Programul anunţat pentru cele două zile - miercuri şi joi - cuprinde întâlniri oficiale cu preşedintele Republicii Franceze, François Hollande, precum şi cu primul ministru, Jean-Marc Ayrault. De asemenea, Victor Ponta se va întâlni şi cu reprezentanţi a 16 mari companii franceze care au interese şi proiecte comune în România.

Ponta: Instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din martie privind aderarea la Schengen a României

Victor Ponta susţine că instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din luna martie privind aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. "În mod sigur, pentru România ceea ce este important este că decizia din martie referitoare la intrarea în spaţiul Schengen care priveşte România şi Bulgaria va fi în mod serios influenţată de situaţia de instabilitate politică din Bulgaria. Nu cred că putem decupla România de Bulgaria şi atunci decizia din martie, ţinând cont de ce se întâmplă în Bulgaria, în mod sigur va fi influenţată. Nimeni nu poate vorbi atât de repede de o evaluare, dar suntem legaţi, România de Bulgaria, şi dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că asta ne afectează şi pe noi ", a spus Ponta.

Recordul lui Bill Clinton - ameninţat chiar de soţia sa. Hillary intră în industria discursurilor de milioane

Fostul secretar de stat Hillary Clinton se pregăteşte să intre în "industria" care i-a adus soţului său 89 de milioane de dolari, de când a părăsit Casa Albă. Este vorba de circuitul conferinţelor susţinute de staruri politice, ea semnând deja un contract cu agenţia care îi reprezintă pe fostul vicepreşedinte republican Dick Cheney, pe fostul secretar general ONU Kofi Annan şi pe Bill Clinton. Debutul său va avea loc în această primăvară. Ea l-ar putea depăşi la încasări chiar şi pe celebrul său soţ, care este considerat acum cel mai scump orator. Recordul ex-preşedintelui american este de 750.000 de dolari pentru un discurs de 45 de minute ţinut în Japonia, în 2011 - an în care a câştigat 13,4 milioane din 54 de conferinţe.

Grupul petrolier Repsol intră în România într-un parteneriat cu Petrom

Grupul petrolier spaniol Repsol va intra în România într-un parteneriat derulat cu compania Petrom care vizează operaţiuni de explorare în ţara noastră, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din sectorul energetic. Repsol este una dintre cele mai mari companii de profil din Europa şi are vânzari anuale de peste 60 de miliarde de euro şi un profit de circa 7 miliarde de euro. Compania are operaţiuni de petrol şi gaze în state precum Spania, Portugalia sau Libia. Împreună cu francezii de la Total şi austriecii de la OMV, grupul Repsol a participal în 2012 la un consorţiu care a câştigat concesionarea unui bloc din Marea Neagră. Petrom derulează în acest moment un parteneriat cu Exxon pentru un perimetru din Marea Neagră şi cu Hunt Oil pentru explorarea în comun a blocurilor onshore Adjud şi Urziceni Est din ţara noastră.

Guvernul vrea să introducă taxa pe pârloagă

Ministerul de Finanţe va introduce un impozit pe terenurile agricole nelucrate, aşa numita "taxă pe pârloagă", pe care autorităţile se chinuie să o legifereze de mai bine de trei ani. " Sunt foarte multe persoane care locuiesc în străinătate şi care nu-şi lucrează terenurile din România", a declarat Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Acesta a mai adăugat că se doreşte o evidenţă separată a terenurilor nelucrate deţinute de persoanele plecate în străinătate şi a celor aflate în posesia persoanelor în vârstă.

NATIONAL

Basescu si Ponta, acord secret pentru cresterea increderii in coabitare

Uite ca hulita ideologie a "purificarii etnice" este adaptata, mai nou, si la politica damboviteana. Obligati la coabitare de mai marii cancelariilor occidentale, seful statului si premierul vor face un nou pas pentru detensionarea situatiei de neincredere dintre ei. Astfel ca, dupa cum sustin sursele noastre, Traian Basescu si Victor Ponta au fost de acord cu "enclavizarea" institutiilor statului, pentru a alunga suspiciunea ca se spioneaza reciproc. Delimitarea zonelor de influenta va fi una totala, astfel ca daca, de exemplu, DNA va ramane o reduta loiala Palatului Cotroceni, atunci "simpatizantii" de aici ai taberei guvernamentale vor fi transferati, pe sestache, catre structuri ca DGIPI. Care, la randul lor, vor fi curatate de "basisti".

Mona Pivniceru inscrie cu japca zeci de procurori pentru sefia DNA si a Parchetului General!

La doar doua zile dupa ce "National" a dezvaluit ca ministrul Justitiei a plecat cu miloaga prin tara dupa candidati la sefia DNA si a Parchetului General, Mona Pivniceru a recunoscut public situatia jenanta in care se afla. Astfel, hotarata sa bea pana la fund din paharul amar al umilintei, aceasta a ajuns sa-i oblige oficial pe conducatorii Parchetelor din tara sa propuna intre unu si trei nume de procurori care sa candideze impotriva celor din tabara Kovesi - Morar. Vestea ca la sefia DNA ar putea ajunge Laura Codruta Kovesi pare sa fi bagat in vrie cuplul Mona Pivniceru - Crin Antonescu, mai ales ca nici la PICCJ nu se va merge pe mana ministrului Justitiei. Pentru ca, daca Daniel Morar nu va fi "definitivat" pe post, atunci locul acestuia va fi preluat de "tehnocratul" Marius Iacob.

"Disidentii din PNL" l-au lasat cu fundul in balta pe Daniel Chitoiu

Razboiul dintre conducerea centrala a PNL si gruparea Chiliman-Moisescu a ajuns la faza pe ace, brice si prize. "Sediul central al filialei arata de parca au trecut turcii pe acolo", se plange Daniel Chitoiu. "Eu am fost numit presedinte interimar de trei saptamani, deci la sfarsitul lunii ianuarie, am organizat o sedinta de birou organizatorica acum doua saptamani, cand am constatat ca in sediul respectiv nu mai exista nimic, parca au trecut turcii pe acolo, deci au ars calculatoarele, au rupt firele de la internet, de la telefon", a mai afirmat liberalul. Ce-l irita insa pe vicepresedintele PNL cel mai tare nu sunt nici firele de internet si nici computerele, ci faptul ca "disidentii" au plecat cu baza de date si alte documente importante.

Incendiar! China si SUA se afla in plin razboi cibernetic

Un raport detaliat al companiei americane de securitate cibernetica Mandiant a demonstrat ca hackerii din misteriosul grup "Amenintare Avansata Persistenta" (AAP)sunt militari chinezi. Zona localizata de americani ca ar fi cea din care hackerii AAP dau atacurile cibernetice s-a dovedit a fi cladirea unitatii 61398 a Armatei Populare de Eliberare, din Shanghai. Ministerul chinez al Apararii neaga orice amestec al statului, aratand ca si China este o victima a atacurilor cibernetice. SUA, insa, au promis ca vor raspunde "foarte agresiv" acestui tip de atac, care pune in pericol securitatea nationala si economica a tarii.

Rusii si chinezii, "inamicii nr 1" ai Germaniei

Seful serviciilor secrete militare germane (BND), Ulrich Birkenheier, a aparut in presa si a numit China si Rusia principalii "inamici" in domeniul spionajului militar si din industria Apararii. A fost pentru prima data in ultimii 57 de ani, cand un sef al BND a facut declaratii publice. Birkenheier a acuzat cele doua state ca au incercat sa recruteze militari germani pentru a obtine informatii despre proiecte noi si tehnologii avansate.

PUTEREA

Campaniile PUTEREA. LACOMIA BĂNCILOR: Comisioane usturătoare la cardurile de debit

Băncile îşi taxează clienţii oriunde este posibil, în condiţiile în care în ultimii trei ani sistemul bancar a adunat pierderi de 3,4 miliarde de lei, în special din cauză că o cincime din creditele acordate au devenit neperformante. În consecinţă, tot mai multe instituţii financiare fie introduc, fie majorează comisioanele aferente cardurilor de debit pentru a-şi creşte veniturile. Un exemplu este comisionul de retragere de numerar aplicat cardurilor de debit, pe care majoritatea băncilor l-au dublat în cursul anului trecut, ajungând şi la 0,5% din suma retrasă. Mai mult, tot mai multe instituţii financiare care nu au operat până de curând respectivul comision au început să îl introducă în scopul atragerii de venituri suplimentare.

UNDĂ VERDE DE LA PRIMĂRIE. Hala Matache va fi mutată mai în spate

Pentru a fi cruţată de la demolare, Hala Matache va fi demontată şi mutată mai în spate, Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei avizând miercuri Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care stabileşte regimul de înălţime al clădirilor care se vor construi de-a lungul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus, pe segmentul cuprins între Calea Griviţei şi bdul Dinicu Golescu şi cum va arăta noul drum. Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat că pentru stabilirea locaţiei exacte unde va fi mutată Hala Matache şi pentru amenajarea spaţiului cuprins între Calea Griviţei - str. Cameliei - str. Berzei se va face concurs public.

IMOBILIARE REGALE. Prinţul Paul, în afaceri cu rechinul imobiliar Vişinescu

Prinţul Paul de România a câştigat în instanţă un teren în apropierea Ambasadei Rusiei, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins apelul Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi au dispus restituirea în natură a unui teren de 506 metri pătraţi, în cea mai bună zonă a Capitalei, Aviatorilor. Deşi decizia nu este definitivă, iar dosarul e în stadiul de recurs la instanţa supremă, Prinţul Paul de România a încheiat cu omul de afaceri Sorin Virgiliu Vişinescu, care are calitate de intervenient în proces, un antecontract de vânzare-cumpărare cu privire la acest teren. Cum preţul unui metru pătrat de teren, în zona Aviatorilor, variază între 2.500 şi 3.000 de euro, valoarea imobilului depăşeşte deci un milion de euro.

FOAME DE BANI: Guvernul vinde salariaţilor Electrica acţiuni de circa 200 milioane de euro

Salariaţii Electrica vor putea cumpăra acţiuni la filialele privatizate la un preţ cuprins între 3,17 şi 45,26 euro pe acţiune, în funcţie de filială, mai mare decât preţul cu care statul şi-a cedat acţiunile în 2005 către E.ON, Enel şi CEZ, încasările totale estimate depăşind 190 milioane de euro. Estimarea de încasări este calculată pe scenariul în care Guvernul va decide să vândă un număr de acţiuni reprezentând exact 10% din capitalul social al fiecărei filiale.

ROMANIA LIBERA

USL vorbeşte, oficial, pe două limbi. Care este miza intrării lui Johannis în PNL

Mutarea Johannis-Antonescu a fost primită ieri cu surprindere şi alimentează scenariul că liberalii şi-ar pregăti un plan "B" pentru alegerile prezidenţiale din 2014, dând şah PSD-ului, pe fondul disensiunilor tot mai accentuate din interiorul USL. Lovitură de imagine dată de preşedintele PNL, Crin Antonescu, cu numai două zile înaintea congresului partidului şi pe fondul tot mai deselor contestări din partea unora dintre membrii formaţiunii: primarul Sibiului, Klaus Johannis, a anunţat ieri că s-a înscris în Partidul Naţional Liberal.

Demisia guvernului Borisov: Scenariul românesc se repetă la graniţa de sud

Sub presiunea străzii, unde bulgarii protestează de şase zile contra scumpirii curentului electric, premierul bulgar, Boris Borisov a anunţat miercuri dimineaţă în faţa Parlamentului demisia guvernului său. Demisia guvernului Borisov este reacţia la agravarea tensiunii din ultimele zile, manifestaţiile de protest de la Sofia degenerând în confruntări violente între manifestanţi şi forţele de poliţie, marţi şi miercuri fiind înregistraţi 28 de răniţi, din care cinci poliţişti. Evenimentele din Bulgaria se petrec la un an după cele similare din România, când populaţia a ieşit în stradă, protestând faţă de măsurile de austeritate generate de criza la nivel european şi mondial şi cerând plecarea guvernului. Nemulţumirea socială crescândă a dus la demisia guvernului Boc şi apoi, a celui care i-a urmat, guvernul Ungureanu.

ZIARUL FINANCIAR

Economia a creat aproape 100.000 de locuri de muncă noi anul trecut. Cel mai greu îşi găsesc de lucru absolvenţii de facultate şi cei peste 40 de ani

Numărul de salariaţi din economie a crescut cu aproape 100.000 de persoane în ultimul an, până la 4,31 milioane de angajaţi, însă o analiză a ultimilor cinci ani arată că piaţa muncii mai are de recuperat încă 522.000 de locuri de muncă pierdute pe timp de criză. "În statistici fiecare contract nou de muncă este considerat o nouă angajare, însă lucrurile sunt puţin diferite în realitate. Cei mai mulţi angajatori au preferat în ultimul an să facă contracte pe perioadă determinată pentru trei luni, pentru ca apoi să le prelungească cu încă trei luni, iar în statistici apar astfel doi noi salariaţi. Şi noi am fost întrebaţi dacă avem 7.000 de noi angajaţi anul trecut, însă nu sunt noi, multe sunt reînnoiri de contracte, astfel că este posibil ca din cele 100.000 de noi salariaţi din statistici doar 20.000 să reprezinte numărul real de locuri de muncă nou create", explică Cristina Săvuică, country manager al grupului de firme Lugera&Makler.

Raed Arafat, Martin Harris, Lucian Boia, Alexandru Tomescu, printre laureaţii Galei Mediafax 2013

Raed Arafat a fost desemnat Omul Anului 2012 la Gala Mediafax desfă­şu­rată miercuri seară la Ateneul Român, printre laureaţi numărându-se şi Martin Harris, Lucian Boia, Alexandru Tomescu, Dan Enescu şi Let's do it România. Premiile au fost acordate de către jurnalişti ai Agenţiei de presă Mediafax, criteriul fiind dat chiar de logo-ul evenimentului: "Gala valorilor. A ştirilor bune". Premiul pentru voluntariat în cauze etice şi caritabile, acordat de jurnalista Aurelia Alexa, a revenit echipei Let's do it România. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti Martin Harris a primit Premiul pentru excelenţă în comunicare din partea lui Marius Frăţilă, jurnalist. Elvira Gheorghiţă, senior reporter al Agenţiei de presă Mediafax, a fost cea care i-a decernat medicului Dan Enescu, managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Premiul pentru transformarea profesiei într-o religie.

70 de români produc la Slatina anvelope pentru Formula 1

Pirelli a demarat la Slatina producţia de anvelope pentru motorsport, destinate curselor auto din campionatele de GT şi GP2, dar şi pentru Formula 1, cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, în cadrul unei secţii speciale a fabricii din România. "Slatina este una dintre cele mai performante şi avansate tehnologic fabrici din cadrul Pirelli Group. În prezent capacitatea anuală de producţie pentru anvelopele de motorsport este de 40.000 de unităţi, dar va creşte. Acestea sunt pentru campionatele de GP2 şi GT, inclusiv pentru cursele de anduranţă", a declarat Paul Hembery, director motorsport în cadrul Pirelli Group. Echipa responsabilă de producţia de anvelope pentru motorsport de înaltă performanţă este alcătuită din 68 de angajaţi ai fabricii Pirelli.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Guvernul, ANAF si Chitoiu ar trebui sa introduca taxa pe prostie pentru ca aceasta este foarte mare la varful puterii politice !

    1. Foarte buna propunere. Dar ce facem cu cei din Guvern si ANAF?!?.

      Pe de alta parte, nici in restul lumii politicienii contemporani nu dau dovada de prea multa inteligenta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb