REVISTA PRESEI 21.02.2014

Willy Homner
Revista Presei / 21 februarie 2014

ADEVARUL

Măcelul continuă la Kiev: poliţia a folosit arme interzise, 100 morţi

Protestele continuă la Kiev. Cel puţin 100 de manifestanţi au fost ucişi joi, iar alte sute de persoane au fost rănite. Parlamentul ucrainean a adoptat, cu o majoritate de 233 de membri, o serie de ordonanţe prin care interzice toate măsurile adoptate de guvern împotriva protestatarilor, precum folosirea armelor de foc asupra mulţimii şi restricţionarea traficului. Presa ucraineană are confirmări că poliţia a folosit arme ilegale. Ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Jeffrey Payette, a declarat vineri, într-un interviu pentru CNN, că preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, trebuie să rămână în funcţie până la noile alegeri, pentru a-şi duce ţara "spre un nou viitor", potrivit RIA Novosti. Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele american Barack Obama şi preşedintele rus Vladimir Putin au purtat, joi seară, convorbiri telefonice pentru a discuta situaţia din Ucraina, informează AFP. Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a anunţat joi seară "progrese" în negocierile privind soluţionarea crizei din Ucraina. Cu toate acestea, reprezentantul polonez a recunoscut că există, în continuare, "divergenţe importante".

Negocieri secrete: 3.000 de mujahedini iranieni, dislocaţi în România

Guvernul României negociază relocarea pe teritoriul ţării noastre a unui grup de 3.000 de mujahedini iranieni (luptători care se opun statului religios de la Teheran), au declarat pentru "Adevărul" surse diplomatice. Aceşti mujahedini sunt membri ai unei organizaţii controversate, numite "Mojahadin-e Khalq" (MEK), ce reprezintă opoziţia la regimul islamic din Iran. Mujahedinii iranieni îşi au acum tabăra pe teritoriul statului vecin, Irak, într-o fostă tabără militară a SUA, numită Camp Liberty, din apropiere de Bagdad, dar îşi doresc să vină în România din cauza insecurităţii din zonă. Aceleaşi surse diplomatice ne-au declarat că unul din scopurile vizitei la Bucureşti a Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA, a fost tocmai problema mujahedinilor. De altfel, premierul Victor Ponta a confirmat, după ce Nuland a părăsit Bucureştiul la mijlocul lunii ianuarie, că vizita emisarului american a avut şi un scop secret.

Ponta aruncă pisica ruperii USL în curtea lui Antonescu. "Crin va candida la Preşedinţie din partea Opoziţiei"

Preşedintele PSD Victor Ponta i-a invitat pe liderii partidului din teritoriu la un hotel din Bucureşti, pentru a aniversa cei patru ani petrecuţi în fruntea partidului. Prilej bun pentru a trasa viitorul PSD în cazul destrămării USL. Ponta i-a pus în gardă şi le-a spus că liderul PNL Crin Antonescu va candida la Preşedinţie din partea Opoziţiei. "Am, ca şi alţii, convingerea că domnul Antonescu a luat practic decizia de a merge singur şi de a fi un candidat din opoziţiei, pentru că până acum candidaţii la Prezidenţiale care au candidat din opoziţie au câştigat", a spus Ponta, după ce a participat la reuniunea informală a PSD de la hotel Rin. Premierul le-a transmis social-democraţilor că PSD va avea candidat la alegerile prezidenţiale dacă Antonescu va candida în afara USL. "Vom avea şi noi candidatul nostru, care va fi persoana plasată cel mai bine în sondajele de opinie. Cine crede în Traian Băsescu, se înşală", le-a spus Ponta celor prezenţi la reuniune, potrivit unor surse Mediafax.

Cum au ajuns cele două palate să se războiască pe cazul ASF, via Astra Asigurări

Şefii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi salariile acestora au ajuns un nou motiv de dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie de supervizare a pieţelor financiare, care a captat atenţia publică în ultimele săptămâni prin salariile mari încasate de şefii acesteia, dar şi prin acuzaţiile legate de sprijinul acordat anumitor companii de asigurări, devine un nou călcâi al lui Ahile în relaţia dintre şeful statului şi cel al Guvernului. Preşedintele Traian Băsescu a lansat miercuri un atac dur asupra şefilor ASF şi a cerut Parlamentului să revoce imediat conducerea instituţiei, pe care a catalogat-o drept "o cloacă în care şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel, profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă". Dacă ASF doar a sugerat o apropiere între Dan Adamescu şi Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a fost mult mai tranşant: "Cred că domnul preşedinte e foarte supărat că unul din sponsorii săi, patronul de la Astra Asigurări, are probleme şi de aia s-a apucat să fie supărat pe ASF.

Jaf armat la o sucursală BRD din Bacău

Zeci de poliţişti din Bacău au fost mobilizaţi pentru prinderea unui individ care a jefuit o sucursală BRD din Bacău, aflată pe strada Ştefan cel Mare, nr 11. Surse din cadrul anchetei afirmă faptul că autorul jafului ar fi avut informaţii despre lipsa de personal din bancă şi despre absenţa agentului de pază. Martorii la eveniment au relatat că individul a intrat în sediul BRD în jurul orei 14.30, purtând o mască de cauciuc pe faţă şi fluturând un pistol. O angajată a băncii a fost stropită cu spray paralizant şi forţată să predea toţi banii din sucursală. În acelaşi timp, individul i-a ameninţat cu pistolul şi pe clienţii aflaţi în sediul băncii. Infractorul a luat o pungă cu bani şi a fugit. Iniţial, a intrat într-o scară de bloc aflată vizavi de sediul băncii, dar s-a făcut nevăzut după ce a ieşit pe uşa din spate. Surse din anchetă spun că suma de bani furată este importantă.

Fiscul a sechestrat bunurile şi a pus poprire pe conturile Editurii Evenimentul şi Capital

Fiscul a instituit sechestru pe bunurile companiei Editura Evenimentul şi Capital şi a pus poprire pe conturile societăţii şi ale terţilor, la câteva zile după ce firma a introdus cererea de intrare în insolvenţă, şi vor urma alte companii de presă, au surse din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Virgil Munteanu, directorul executiv al Editura Evenimentul şi Capital, a confirmat, joi, că au fost blocate conturile companiei. El a precizat că Editura Evenimentul şi Capital a cerut deja intrarea în insolvenţă. "O să vedem ce o să facem. Probabil că vom putea funcţiona deocamdată. Noi suntem cu dosarul depus pentru insolvenţă. Aşteptăm decizia în privinţa intrării în insolvenţă. Noi am depus dosarul pentru a intra în insolvenţă înainte ca ei să facă asta", a spus Munteanu. Potrivit acestora, o situaţia financiară dificilă şi datorii semnificative la buget în raport cu afacerile derulate s-au constatat şi la B1 TV şi Naşul TV, unde va fi demarată inspecţia fiscală. Din datele preliminare, singurele televiziuni care au aproape la zi plătite obligaţiile fiscale sunt Pro TV şi Antena.

CURENTUL

Cartea care se joacă în Ucraina - miza unui potenţial război mondial - de George Roncea

În timp ce în Rusia, la Soci se desfăşoară confruntări sportive la scară mondială, un fel de circ festivist, la Kiev, în Ucraina, se desfăşoară un alt gen de confruntare, cu mult sânge. Miza este enormă, pentru Rusia şi nu numai. Ucraina aflată încă, parţial, sub bocanc rusesc, ca zeci de alte neamuri din fosta închisoare a popoarelor - URSS - încearcă să se scuture de prea apăsătoarea frăţietate cu vecinul atomic. Ucraina este o miză esenţială pentru Rusia. Şi nu doar pentru Rusia ci şi pentru Statele Unite. Via Polonia Ucraina ar fi urmat, teoretic, să fie atrasă treptat în sistemul de relaţii germano-polonez ce ar fi întemeiat un parteneriat de importanţă geostrategică primordială în Europa, o arie ce ar fi cuprins aproape 200 de milioane de oameni. Ucraina reprezenta în această schemă un spaţiu geopolitic de intersecţie a principalelor axe ale securităţii euroatlantice, iar Moldova ar fi urmat să reprezinte buffer-zone - punte şi zonă tampon. Evident aceasta ar însemna sfârşitul influenţei Rusiei, iar ce se întâmplă acum în Ucraina evidenţiază nivelul încordării de la Kremlin. Se joacă acum la Kiev o carte majoră pentru Rusia. Iar la toamnă va urma Chişinăul...

Proiect: Creditele în valută s-ar putea converti în lei, fără comisioane şi garanţii

Un grup de parlamantari - între care şi preşedintele Camerei Deputaţilor - propune, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Senat, ca persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare. Potrivit proiectului, de această facilitate ar urma să beneficieze persoanele care au luat credite în euro sau în alte monede străine. Pentru ambele categorii de credite conversia ar urma să se poată face inclusiv în orice altă monedă străină. Iniţiatorii propun ca aceste noi reglementări să se aplice unitar contractelor de credit aflate în desfăşurare la momentul intrării în vigoare a legii, dar şi contractelor de credit viitoare. Conform iniţiativei, băncile vor fi obligate ca atunci când valoarea creditului iniţial este depăşită cu 20 la sută să informeze consumatorul, acesta putând să opteze pentru convertirea în moneda care îl avantajează mai mult, fără a dăuna principiilor legilor şi reglementărilor interne ale instituţiilor bancare.

CURIERUL NATIONAL

Cum se driblează taxele din închirieri

Pentru că nu mai vor să plătească impozite pe venit, CAS şi certificatul energetic, proprietarii au început să prefere contractele de comodat. Acestea se pot încheia fără nicio înţelegere financiară între părţi, iar deţinătorii de apartamente scapă de drumurile la Fisc. În cazul comodatului, proprietarul nu-şi asumă niciun risc, în timp ce chiriaşul are câteva dezavantaje majore. Prin contractul de comodat îţi încredinţezi un bun pe care poţi să-l ceri oricând înapoi. In cazul contractului de închiriere chiriaşul nu are nicio grijă, atâta timp cât îşi plăteşte chiria. Nu poate fi dat afară pe durata contractului, iar proprietarul nu poate schimba chiria. În cazul contractului de comodat, chiriaşul nu mai are aceeaşi siguranţă. În aceste contracte de comodat există o clauză de evacuare imediată, astfel chiriaşul trebuie să părăsească apartamentul în trei zile de când este anunţat de proprietar. Totodată, nu există nicio prevedere care să-l împiedice pe proprietar să schimbe preţul chiriei

România, printre ţările în care criza bancară bate la uşă

Investitorul elveţian Felix Zulauf afirmă că în mai multe pieţe emergente criza bancară şi deflaţia sunt iminente. România este indicată printre ţările în care parametrii sistemului bancar au atins cote de avarie. În perioada 2003-2008 activele bancare au crescut cu 436%, iar istoria arată că nicio economie în care creditul din sectorul privat a avansat cu peste 30% în mai puţin de 10 ani nu a putut evita o criză bancară. Într-un material publicat pe un blog şi preluat de publicaţia financiară în format electronic Zero Hedge, el a indicat şi care sunt candidatele de top la o criză bancară: Hong Kong, China, Thailanda, Brazilia, Turcia şi Singapore. Spre exemplu, în ultimul caz, nivelul împrumuturilor a depăşit 600% din produsul intern brut, fiind consistent mai mare decât cel de 450% din PIB pe care Singapore îl atinsese în 1997 înainte de declanşarea crizei asiatice. România se află, alături de Coreea de Sud, Ucraina şi Rusia, printre ţările ale căror sisteme bancare au depăşit recent cota de avarie.

Miza de zeci de milioane de euro din afacerea CFR Mesagerie

Hassan Awdi, fostul patron al CFR Mesagerie şi al SC Rodipet SA (actuala Network Press Concept), a înaintat procurorilor anticorupţie o plângere penală pe numele administratorului judiciar Remus Borza - reprezentant al EuroInsol, societate care a administrat CFR Mesagerie - acuzându-l că a vândut la preţ de fier vechi 170 de vagoane a căror valoare de piaţă s-ar fi ridicat la 50 milioane de euro. Spre comparaţie, menţionăm că CFR Mesagerie a fost achiziţionată la data de 10 decembrie 2004 de la SNTCF CFR Călători SA la preţul de 7,27 miliarde lei vechi, echivalentul a 187.303 euro la cursul din 10 decembrie 2004. Plângerea penală remisă DNA se referă, de asemenea, şi la mai mulţi judecători, avocaţi, procurori şi poliţişti care ar fi instrumentat în mod fraudulos dosarul în urma căruia Hassan şi Mehdi Awdi au primit pedepse privative de libertate de 10 ani.

Isărescu: Bucureştiul poate intra şi mâine în zona euro

Bucureştiul şi zona Ilfov ar putea intra imediat în zona euro din punct de vedere al dezvoltării, însă trebuie să intre "toată România", fiind nevoie ca toate aspectele să fie analizate profund pentru a nu apărea mai multe dezavantaje decât avantaje, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. "Intrarea într-un bloc monetar înseamnă nu numai alt nivel de dezvoltare, ci şi de omogenitate a economiei, a societăţii, care se atinge mai greu într-o economie mai mare. Dacă am lua zona Bucureştiului şi Ilfovului, au un nivel de dezvoltare similar cu zona Lisabona sau Berlin. Bucureştiul s-ar putea integra foarte repede în zona euro, dar la 30 de kilometri de Bucureşti se află acest loc minunat care se numeşte Las Fierbinţi, dar la peste 100 de kilometri de Bucureşti se găsesc locuri mai puţin plăcute şi trebuie să intre şi ele în zona euro, nu numai Bucureştiul", a declarat Isărescu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.

România, sancţionată de CE din cauza unor grave probleme de mediu

Comisia Europeană a transmis ieri României două avize motivate prin care anunţă declanşarea procedurii de infringement din cauza unor grave probleme de mediu semnalate pe teritoriul ţării noastre, oferindu-ne un termen de graţie de două luni pentru remedierea situaţiei şi avertizându-ne că, în caz contrar, se va adresa Curţii de Justiţie a UE. Problemele la care se referă CE privesc 19 depozite de deşeuri şi 2 iazuri de decantare din exploatările miniere situate în Moldova Nouă, care pun în pericol mediul şi sănătatea cetăţenilor. "Comisia Europeană îndeamnă România să ia măsuri corespunzătoare în privinţa depozitelor ilegale de deşeuri şi să cureţe iazurile de decantare", preocupată fiind de faptul că ţara noastră "nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor". În cazul în care România nu acţionează în termen de două luni, Comisia poate sesiza cauza Curţii de Justiţie a UE

EVENIMENTUL ZILEI

Antonescu: Nu mai cred în viitorul USL, nu cred că reuşim să-l luminăm pe Ponta până luni. Îi voi cere categoric demisia

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Realitatea TV, că din declaraţiile premierului, înţelege că a luat decizia ca USL să nu mai existe. Victor Ponta a afirmat că liderul PNL va candida la Cotroceni din opoziţie. "Eu nu am ieşit niciodată din limitele înţelegerii. Am dus crucea acestei candidaturi comune. Asta înseamnă că domnul Ponta a declarat că nu mai poate fi vorba de candidatul comun USL şi a subînţeles ideea că domnia sa va fi la putere şi eu în opoziţie. Este probabil, dar nu sigur. Din declaraţia dl Ponta eu înţeleg că nu avem ce aştepta până luni. Dl Ponta mă aruncă din declaraţii în opoziţie. Concluzia mea este că premierul Ponta se opune cu orice cost venirii lui Iohannis în Guvern. Când ştii că un partid care a cedat în foarte multe chestiuni, care ţi-a dat mult peste porţie - orice vietate omnivoră s-ar fi săturat - vrea să îşi bage unul dintre cei mai buni oameni în Guvern şi tu nu îl laşi.

DEUTSCHE WELLE: Porţi deschise pentru chinezii înstăriţi

Instabilitatea juridică şi poluarea extremă îi determină pe chinezii bogaţi să aleagă calea străinătăţii. Multe ţări ademenesc aleasa categorie de imigranţi cu permisiune de şedere contra investiţii. În China cea socialistă se poate face avere. Legal şi ilegal. În 2013, firma de consultanţă Boston Consulting Group estima că numărul milionarilor chinezi e de peste un milion - cifră care, de altfel, a şi propulsat ţara pe locul 3 în topul statelor cu cei mai mulţi cetăţeni înstăriţi. Conform unui sondaj recent la care au participat 400 de milionari chinezi, nu mai puţin de 65% dintre aceştia doresc să-şi părăsească ţara sau măcar să obţină drept de şedere pe teritoriul altui stat, pentru a-şi putea trimite familiile să trăiască acolo, în prima fază. În realitate, peste 30% din persoanele chestionate deţin deja un asemenea permis. Multe ţări s-au adaptat la tendinţele proaspetei categorii de imigranţi. Nu puţine sunt statele care au iniţiat programe speciale destinate chinezilor bogaţi, cărora li se oferă drept de şedere. La schimb, chinezii se obligă să facă investiţii în ţara de adopţie.

Acţiune ANAF, în prima zi a lui Ponta ca ministru la Finanţe: Sechestru la Evenimentul zilei!

Conturile ziarului au fost blocate ieri, deşi editorul ceruse insolvenţa pentru a reorganiza activitatea şi a putea plăti eşalonat datoriile acumulate de-a lungul timpului. Adevărul este simplu, iar cu astfel de situaţii se confruntă multe companii şi firme din ţară din cauza blocajului economic. În cazul Evenimentul zilei şi Capital, acţionarul majoritar Dan Andronic a moştenit nişte datorii la momentul preluării editurii, în 2012. A plătit cât a putut, iar când nu a mai putut face faţă penalităţilor a cerut insolvenţa în vederea unei reorganizări şi a plăţilor eşalonate. Ieri, însă, ne-am trezit cu conturile blocate. La scurt timp, ANAF şi-a făcut publică acţiunea, "pe surse". "Spre deosebire de abordarea de până acum, în care industria mass-media era protejată, noua conducere a Fiscului a schimbat strategia şi a demarat o analiză de risc pe companiile din domeniu", au spus aceleaşi surse din ANAF. Despre ce "nouă conducere a Fiscului" este vorba? Toţi şefii de la Fisc sunt rămaşi pe funcţii. Doar Victor Ponta este, de ieri, noul ministru interimar!

Carpaţii sunt promovaţi scump în ţara cu cei mai frumoşi munţi din Europa

Agenţia Naţională pentru Turism a încheiat un contract de 150.000 de euro cu Eurosport pentru promovarea brandului de ţară. Principala ţară vizată pentru atragerea de turişti a fost Elveţia. România a fost promovată turistic în cadrul Raliului International du Valais din Elveţia, eveniment auto care s-a desfăşurat la începutul lunii noiembrie. În acest scop s-a încheiat un contract în valoare de peste 150.000 de euro între Agenţia Naţională pentru Turism (ANT) şi Eurosport LTD. Scopul a fost difuzare de reclame, în special în Elveţia - dar şi alte state europene şi nu numai, cu brandul de ţară pentru a atrage viitori turişti. "În opinia mea, dacă informaţiile sunt corecte, este o stângăcie a autorităţilor. Este ca şi cum am promova Marea Neagră în Grecia sau în Arhipelagul Hawaii", ne-a explicat un specialist în domeniu.

JURNALUL NATIONAL

Criza politică 2014, după partitura "Băsescu 1998". Scenariul pentru demolarea lui Ciorbea se repetă aidoma

Actuala criză din USL se desfăşoară după un scenariu "déjà vu". Cabinetul Ponta a devenit acum ţinta conducerii restrânse de la vârful PNL, care cântă după partitura exersată de Partidul Democrat, cu solist Băsescu Traian în timpul crizei din 1997-1998 care a dus la căderea premierului Victor Ciorbea. După alegerile din 1996 se instalase la guvernare coaliţia - CDR. "Cabinetul Ciorbea nu are cale de mijloc: ori va rămâne în cartea de istorie, ori va fi aruncat la coşul de gunoi al istoriei. (...) Asta e soarta guvernului actual. Până acum, nu am certitudinea că va rămâne în cartea de istorie", spunea Băsescu. Orice asemănare cu declaraţiile lui Crin Antonescu din aceste săptămâni nu este deloc întâmplătoare. Crin "cântă" melodia crizei din 1998 rearanjată într-o nouă orchestraţie de solistul de atunci, dirijorul de acum, Traian Băsescu.

Cel mai mare MISTER al creştinismului ar putea fi elucidat

Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii crestine ar putea fi elucidat. "Chivotul Legii", care adaposteste tablitele de lut cu Cele Zece Porunci, scrise chiar de mana lui Dumnezeu si primite de Moise pe muntele Sinai, ar putea fi vazut pentru prima data, dupa trei milenii. Biserica Ortodoxa din Etiopia sustine ca are Cufarul Sacru. Obiectul de cult ar fi adapostit in biserica "Sf. Maria" din Aksum. Cufarul ar putea fi mutat din cauza lucrarilor de renovare la care va fi supusa biserica. Acest lucru va fi o sansa pentru crestini pentru a vedea Chivotul Legii. Potrivit Bibliei, Chivotul Legii a fost tinut in Templul lui Solomon din Ierusalim, timp de mai multe secole. Obiectul sacru a disparut dupa ce babilonienii au distrus Ierusalimul, in anul 586 i.Hr., insa Nu exista nicio mentiune despre distrugerea acestuia.

NATIONAL

DNA declanseaza "Apocalipsa Baronilor"!

Un adevarat tsunami va lovi in lunile urmatoare clasa politica romaneasca. Iar principalii vizati de valul de dosare penale care vor fi instrumentate de catre procurorii anticoruptie sunt in special cei din administratia locala, in frunte cu asa-numitii "baroni". DNA, dupa cum sustin sursele National, ar putea da drumul la nu mai putin de 4.000 de dosare penale in perioada urmatoare, munca procurorilor anticoruptie fiind mult inlesnita de catre denunturile presedintelui Curtii de Conturi. Nicolae Vacaroiu a "sifonat" la Directia Nationala Anticoruptie nenumarate nereguli descoperite de catre expertii Curtii de Conturi la verificarea documentelor Consiliilor Judetene, locale sau ale primariilor din intreaga tara. Afland de gestul fostului premier, mai-marii USL l-au bagat in sedinta pe "nea Nicu", numai ca injuraturile adresate de catre "baronii" locali nu au facut decat sa-l indarjeasca si mai mult.

Antonescu l-a reevaluat pe Basescu: Are opinii pertinente

Comentariile presedintelui Traian Basescu pe marginea crizei din USL l-au uns pe suflet pe liderul liberal Crin Antonescu, determinandu-l chiar sa salute iesirea publica a sefului statului. Interventia presedintelui a alimentat orgoliul liberalilor. Desi nu vrea sa recunoasca faptul ca Basescu i-a dat o mana de ajutor, Crin Antonescu nu poate sa ascunda ca este in acord cu presedintele. "Nu cred ca domnul Traian Basescu este cel mai dornic om din aceasta tara sa ne dea noua, liberalilor, mie sau domnului Ponta vreo mana de ajutor. Sa incepem, cum cred ca este corect, cu observatia pertinenta pe fond a presedintelui ca intr-adevar este o criza artificiala care ar trebui rezolvata cat mai repede, mai ales daca o corelam asa cum cu abilitate, dar si cu dreptate domnul Traian Basescu o face conjugand-o si raportand-o la perspectiva unor observatori externi in contextul fierbinte de la granitele noastre, din Ucraina", a afirmat liderul PNL.

Videanu, acuzat de abuz in serviciu

Adriean Videanu a fost, ieri, la sediul DIICOT pentru a lua la cunostinta de noile acuzatii, schimbarea incadrarii juridice - din complot si subminarea economiei, in constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu - fiind facuta ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod penal. Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari. Procurorii DIICOT sustin ca SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezinta "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".

PUTEREA

Iadul de la graniţă. Ucraina în flăcări

Luptele de stradă au reizbucnit în Kiev după ce persoane necunoscute au deschis focul asupra protestatarilor şi a forţelor guvernamentale din Piaţa Independenţei. Lunetişti îmbrăcaţi în negru, lipsiţi de însemne oficiale, au jucat rolul provocatorilor care au tras în poliţişti şi ulterior în protestatari. Poliţia, înarmată cu muniţie de război, a răspuns cu foc armat îndreptat împotriva manifestanţilor. Până la închiderea ediţiei, peste 50 de persoane au fost declarate moarte. Reprezentanţii Opoziţiei continuă să ceară demisia preşedintelui Ianukovici, revenirea la Constituţia din 2004 şi organizarea de alegeri anticipate. În această vreme, susţinerea pentru preşedintele Ianukovici scade şi în sud-estul ţării. Cei nemulţumiţi de incapacitatea administraţiei de a înfrânge protestele pro-Vest anunţă crearea unui Front ucrainean care să se opună proeuropenilor şi să militeze pentru federalism şi integrare economică în Rusia. Conducerea regiunii autonome Crimeea şi-a declarat deja susţinerea pentru iniţiativa prorusă.

Băsescu cere revocarea şefilor Autorităţii, iar aceştia leagă atacul preşedintelui de situaţia de la Astra Asigurări

Veniturile uriaşe de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a generat un adevărat scandal politic. Preşedintele Băsescu a cerut Parlamentului revocarea "imediată" a întregii conduceri a ASF, instituţie pe care a catalogat-o drept "o cloacă". Într-o replică plină de aluzii şi referinţe cu tentă politică, reprezentanţii ASF spun că, cu luni în urmă, au fost avertizaţi în privinţa posibilei demiteri în cazul în care vor lua decizii dure la adresa Astra Asigurări. Liiceanu îi bate obrazul lui Dăianu. Scandalul salariilor ASF nu i-a lăsat indiferenţi nici pe oamenii de cultură. Gabriel Liiceanu i-a trimis o scrisoare deschisă prim-vicepreşedintelui ASF, Daniel Dăianu, în care îi cere acestuia să răspundă la câteva întrebări pentru a putea înţelege mai bine situaţia. În încheiere, scriitorul Gabriel Liiceanu spune că veniturile exagerate pe care şi le-a acordat conducerea ASF sunt explicate de un fenomen propriu oamenilor: lăcomia.

ROMANIA LIBERA

Trucul lui Victor Ponta pentru a scăpa de Gheţea de la CEC

Premierul Victor Ponta a găsit cea mai uşoară cale de a scăpa de Radu Gheţea de la şefia CEC Bank. Bancherul a intrat în dizgraţiile lui Victor Ponta la finele anului trecut când fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu a spus că a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu pentru a-l ţine în funcţie pe Gheţea la CEC. În plus, acesta a fost acuzat că i-a înlesnit un substanţial împrumut Ioanei Băsescu pentru achiziţionarea unor terenuri în judeţul Călăraşi. Debarcarea lui Radu Gheţea de la şefia CEC urmează să se facă o dată cu înlocuirea vechiului sistem de management al băncii, unitar, cu un altul dualist. Vechiul sistem nu ar permite performanţa instituţiei, iar majoritatea băncilor ar fi organizate pe sistemul dualist, justifica măsura artizanul acesteia, fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu. Schimbarea sistemului de management al băncii îi va permite premierului Victor Ponta să destituie fostele structuri de conducere, respectiv Consiliul de Administraţie şi Consiliul Director, concomitent cu numirea altor structuri noi, anume Directoratul şi Consiliul de Supraveghere CEC Bank.

De ce au încercat bolşevicii ruşi să-i extermine pe ucraineni

În ciuda unor tentative ale istoriografiei ruseşti, care încearcă să transmită mesajul că ucrainenii sunt fraţii mai mici ai ruşilor şi că destinele celor două popoare sunt strâns unite, adevărul istoric este că bolşevicii ruşi au organizat una dintre cele mai îngrozitoare tentative de a-i extermina pe ţăranii ucraineni. De la sfârşitul anilor 1920, în Ucraina a început colectivizarea pe scară largă a pământurilor. Primele victime ale comuniştilor ruşi au fost tocmai cei mai muncitori dintre ţărani, aşa-numiţii kulaci, care posedau gospodării mai răsărite. Scenariul prin care au fost distruşi kulacii avea să fie aplicat şi în România în timpul ofensivei pornite de comunişti împotriva chiaburilor. În Ucraina, tabloul a fost completat de o foamete de mari proporţii, declanşată intenţionat de către Stalin. Întreaga producţie de alimente a fost confiscată de către bolşevici, iar milioane de ucraineni au fost lăsaţi să piară, pur şi simplu, de foame. Acest genocid îndreptat împotriva ucrainenilor este cunoscut în istorie sub numele de Holodomor. Ura bolşevicilor faţă de ucraineni avea motive întemeiate. Şi asta pentru că Ucraina a fost una dintre zonele din Imperiul Ţarist care s-a opus din răsputeri comunizării.

ZIARUL FINANCIAR

Noua realitate pe piaţa economisirii: Depozitele în lei pe termen scurt au căzut în dizgraţia băncilor

Bancherii nu mai sunt în situaţia să alerge după lichiditate, iar clienţii obişnuiţi în primii ani de criză ca băncile să se bată pe depozitele lor sunt acum în situaţia de a se acomoda cu dobânzi simbolice pentru sumele obişnuite, fie că sunt în lei sau în euro. Constituirea unui depozit în lei pe o lună nu mai are nicio noimă la dobânzi de 1,75% precum cele practicate în prezent de Raiffeisen şi ING, dar nici la 2,1% cât oferă BCR, bancherii susţinând că astfel încurajează economisirea pe termen lung. Stimulul este discutabil atât timp cât BCR plăteşte 3% la un depozit în lei pe un an, iar Raiffeisen dă 3,05%. La ING dobânda pentru un an ajunge la 3,5%. Scăderea dobânzilor la economiile în lei este preţul suportat de deponenţi pentru ieftinirea creditului în moneda naţională cu 3,3 puncte procentuale pe media pieţei la nivelul anului trecut. Dobânzile la depozite au scăzut, dar impozitul pe câştig şi comisioanele băncilor au rămas pe loc, respectiv au crescut în unele cazuri.

Cei mai puternici jucători din imobiliare au obţinut venituri de 315 milioane de euro

Şapte grupuri imobiliare, trei dintre acestea fiind controlate de investitori români, au realizat anul trecut venituri din exploatarea mallurilor sau clădirilor de birouri pe care le deţin de aproape 315 mil. euro, în creştere cu 12,3%. Grupurile imobiliare controlate de oamenii de afaceri români Iulian Dascălu (Iulius Group), Liviu Tudor (Ge­nesis Development), Gabriel Po­poviciu şi Radu Di­mofte (Băneasa Deve­lop­ments) sunt alături de sud-africanii de la NEPI, israelienii de la AFI Europe şi grupurile austriece Immofinanz şi CA Immo cei mai mari proprietari de imobiliare din piaţa locală, în funcţie de veniturile obţinute în 2013 din exploatarea proprietăţilor.

Deţinerile străinilor la datoria publică internă s-au consolidat la peste 20% după ce 2 mld. euro au plecat

Investitorii străini deţineau la sfârşitul anului trecut titluri de stat în lei şi euro emise pe piaţa internă cu puţin peste 5 mld. euro, respectiv cu 1,8 mld. euro mai mult decât în 2012, dar cu circa 2 mld. euro sub vârful istoric de 7 mld. euro atins la sfârşitul lunii mai 2013, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Străinii şi-au consolidat anul trecut o pondere de peste 20% din stocul de datorie publică internă al României, însă poziţia acestora a fost marcată de o volatilitate vizibilă dictată de factori externi, dar a căror acţiune este dublată uneori de stimuli interni negativi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb