REVISTA PRESEI 21.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 aprilie 2015

ADEVARUL

Ponta declară război şi Curţii de Conturi de dragul baronilor

După ce a criticat procurorii şi justiţia în sprijinul baronilor certaţi cu legea, premierul Victor Ponta declară acum război şi Curţii de Conturi, pe motiv că "nu lasă statul să facă investiţii". Instituţia a criticat în dese rânduri în rapoartele sale achiziţiile şi investiţiile realizate de instituţiile centrale şi locale şi de companiile de stat. Prezent săptămâna trecută la bilanţul Consiliului Concurenţei, Ponta a afirmat că o serie de structuri au urmat "o cale miliţienească" şi că el le numeşte, în mod informal, ca fiind parte a "Republicii Socialiste România". Ulterior, vineri, Ponta a indicat şi la ce instituţie se referea că urmează o cale "miliţienească": Curtea de Conturi. Doar că, aşa cum arată legislaţia românească, Curtea de Conturi nu poate bloca nicio investiţie, căci rapoartele sale se fac numai după ce investiţiile sunt realizate de către instituţiile sau companiile statului. Curtea de Conturi verifică dacă acestea s-au făcut cu respectarea legislaţiei, dacă banii nu au fost risipiţi sau nu s-au scurs spre alte destinaţii.

Cea mai mare tragedie din Mediterana: 950 de victime

Miniştrii europeni de Externe ai UE s-au întâlnit, ieri, la Luxembourg pentru a încerca să elaboreze soluţii concrete în criza imigranţilor din Mediterană. Asta, în timp ce în Malta au fost aduse primele 24 de cadavre după naufragiul de duminică al unei ambarcaţiuni pescăreşti despre care se crede că transporta peste 900 de oameni. Procuratura din Catania a anunţat că un supravieţuitor a declarat că la bordul ambarcaţiunii care s-a răsturnat în weekend în largul coastelor Libiei, în Mediterana, se aflau 950 de persoane şi nu 700, inclusiv 40-50 de copii şi aproximativ 200 de femei. Vase aparţinând Pazei de Coastă italiene au salvat 28 de persoane. Accidentul a avut loc la o săptămână după ce organizaţia Salvaţi Copiii anunţa că aproape 400 de persoane au pierit în alt accident, în largul coastelor Libiei. Donald Tusk a convocat un summit extraordinar al UE, joi, pe tema imigraţiei.

Grexitul cel sexy - Varoufakis, omul care poate salva Grecia

Dacă Grexitul chiar nu mai poate fi evitat, măcar Grecia va părăsi zona euro mai demnă decât în urmă cu patru luni. Şi asta i se datorează lui Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe descris, rând pe rând, drept nebun, genial, obsedat de sine, vizionar şi, mai nou, sex symbol. Nimeni, înaintea ministrului grec de Finanţe nu şi-a făcut loc cu mai mare uşurinţă şi la masa celor mai importante instituţii economice europene, şi pe prima pagină a marilor ziare şi reviste internaţionale, care l-au denumit starul rock al politicii europene. Mai mult, presa din Germania (!) notează că Varoufakis începe să fie considerat, măcar de nemţoaice, un fel de sex symbol modern. În orice caz, admirat de unii, hulit de alţii, Varoufakis este orice, numai indiferent nu. La jumătatea lunii mai guvernul grec trebuie fie să accepte un nou set de de reforme economice, fie să îşi asume intrarea în incapacitate de plată. Şi indiferent ce va face Grecia, Varoufakis va fi din nou principalul actor.

Nici Mugur Isărescu nu mai crede în trecerea la euro în 2019

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a sperat că-şi va atinge obiectivul de a fi "naş la nunta leului cu euro" în cel de-al cincilea său mandat la banca centrală, după ce criza i-a schimbat scenariul din mandatul precedent, însă acum începe să se îndoiască de faptul că România este pregătită să treacă la euro în 2019. Guvernatorul a avertizat că discuţia privind adoptarea monedei unice trebuie să devină extrem de serioasă şi că, de la un anumit punct, "intră zilele în sac". El atrage atenţia că s-a ajuns la un consens politic privind intrarea României în zona euro în 2019, însă trebuie să existe o foaie de parcurs, să se realizeze reforme structurale. El a precizat că acest obiectiv trebuie asumat de întreaga societate şi parafat printr-un act, fie că este vorba de o declaraţie în Parlament, o lege sau un pact politic

Cum l-au obligat aleşii pe Tăriceanu să îşi asume cazul Şova

Senatorii au respins luni, prin vot, Hotărârea privitoare la ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova pentru a-l determina pe Călin Popescu Tăriceanu să îşi asume documentul, dar şi tergiversarea cazului, prin semnătură.Mai mult, votul aleşilor a dovedit că majoritatea PSD l-a abandonat de această dată pe şeful Senatului. Plenul Senatului a refuzat luni să adopte Hotărârea de respingere a cererii DNA privind ridicarea imunităţii senatorului PSD Dan Şova, în ciuda insistenţelor membrilor PSD, care au pledat, practic, pentru un nou vot în plenul Senatului. Senatorii din Opoziţie au refuzat categoric să voteze din nou şi au argumentat că judecătorii CCR nu au cerut decât redactarea Hotărârii şi nu au menţionat nimic despre un posibil vot. În cele din urmă, doar două voturi au fost în favoarea adoptării Hotărârii, în timp ce 43 de senatori s-au abţinut, iar 68 au votat "împotrivă".

BANCHERUL

Consiliul Patronatelor Bancare face o jumatate de pas inainte intr-o relatie mai buna cu clientii

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), o asociatie infiintata in urma cu un an de Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, si a carui conducere executiva a fost preluata din acest an de Oana Petrescu, partener la firma de consultanta financiara Deloitte, a publicat un cod de bune practici ce urmeaza a fi adoptat de bancile membre (BCR, BRD, Raiffeisen, ING si Volksbank), in care acestea se angajeaza sa-si imbunatateasca relatia cu clientii in general, iar in particular sa lamureasca o serie de probleme delicate, precum dreptul bancilor de a lua bani din conturile clientilor si de a-i supraindatora fara sa-i anunte in prealabil, ci abia dupa efectuarea operatiunii. Bancile si-au asigurat dreptul de a lua bani din conturile clientilor in "Conditiile generale de derulare a operatiunilor bancare pentru persoane fizice", un document stufos pe care clientii bancilor sunt obligati sa-l semneze in momentul deschiderii unui cont, o prevedere pe care cei mai multi clienti ai bancilor nu o cunosc si de a carei existenta afla abia in momentul in care descopera ca le lipsesc bani din cont.

CURENTUL

Şi ministrul Educaţiei îşi arată neputinţa cu Institutul Cantacuzino: îl oferă UMF

Institutul de seruri si vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino" este pe moarte. În luna octombrie Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Educaţiei. Un prim pas în reorganizare ar fi ştergerea datoriilor, pentru că din cauza acestora ei au pierdut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi nu au mai putut face analize", a declarat Bănicioiu. Numai că ministrul Câmpeanu nu a reuşit să revitalizeze nimic şi atunci s-a gândit şi el să-l paseze. Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a transmis săptămâna trecută o scrisoare rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Ioanel Sinescu, în care-şi exprimă disponibilitatea de a identifica împreună soluţii în vederea deblocării situaţiei existente la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino".

CURIERUL NATIONAL

Cum va reverifica Fiscul firmele?

Societăţile care au trecut deja printr-o inspecţie fiscală ar putea fi reverificate, în cazul în care inspectorii care au efectuat controlul consideră că au date suplimentare care ar putea influenţa rezultatele inspecţiei deja efectuate. Prevederile sunt stipulate în Ordinul ANAF nr. 863/2015, publicat deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 259 din 17 aprilie 2015 şi care a intrat în vigoare la aceeaşi dată, act normativ prin care s-a aprobat modelul şi conţinutul formularului "Decizia de reverificare", precum şi instrucţiunile de completare a acestuia. Ca atare, ANAF decide dacă şi cum va reverifica o firmă deja supusă inspecţiei fiscale, dacă între timp au apărut date care influenţează rezultatele inspecţiei.

FPSC organizează evenimentul "Restart construcţii 2015"

Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii - FPSC, în parteneriat cu PRIAevents şi Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR, organizează mâine, la hotel Novotel, sala Paris conferinţa "Restart Construcţii 2015", eveniment anual care reuneşte cei mai mari jucători din sectorul construcţiilor şi este cel mai bun prilej de a discuta despre relansarea investiţiilor în acest sector. Conferinţa, la care partener media este Curierul Naţional, reprezintă un dialog între reprezentanţi ai autorităţilor, ai companiilor de construcţii, investitori, dezvoltatori. Printre temele ce vor fi abordate se numără absorbţia fondurilor europene, proiectul de lege a achiziţiilor publice în scopul optimizării proiectelor, renunţarea la criteriul principal de atribuire - "preţul cel mai scăzut", clasificarea şi certificarea firmelor de construcţii, informatizarea sectorului şi măsurile pe care le are în vedere Ministerul Finanţelor Publice pentru relansarea sectorului de construcţii, vor fi abordate de către lectori.

ANAF vrea să impoziteze diurna angajaţilor din străinătate

Mai multe firme, inclusiv din construcţii s-au plâns că ANAF le impozitează diurnele. Diurnele sunt scutite de taxe şi impozite, dacă nu depăşesc de 2,5 ori nivelul stabilit de Guvern. Fiscul s-a pus cu controalele pe firmele care au angajaţi plasaţi la muncă în străinătate şi care le plătesc acestora diurnă pentru perioada lucrată în fiecare ţară străină. De regulă, asemenea persoane sunt angajate la firme din ţară cu salariul minim pe economie sau cu un salariu modic, sunt detaşate (deplasate) în străinătate, de regulă într-o ţară UE, iar pentru faptul că persoanele sunt deplasate în străinătate, firma le plăteşte o diurnă consistentă. Sunt afectate de măsurile Fiscului firmele care lucrează ca agenţi de muncă temporară, firmele care fac detaşări de personal în străinătate şi le plătesc diurnă acestora, respectiv alte firme care plasează personal peste graniţă şi îi au ca angajaţi în România, dar suportă şi cheltuieli cu diurna pentru respectivii angajaţi.

Acţiunile Avioane Craiova îşi iau zborul pe piaţa AeRO

Din cauza noilor reglementări de pe piaţa valorilor mobiliare, Avioane Craiova SA este nevoită să se relisteze la Bursă. Societatea craioveană este deţinută majoritar de statul român (80,97%) şi a fost cotată pe piaţa Rasdaq în 1996. Pe această piaţă se tranzacţionează pachetul majoritar de 174.000 de acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei/acţiune, dobândit de persoane fizice în urma Programului de Privatizare în Masă (PPM). Reglementările europene au făcut ca din 2004, piaţa Rasdaq să nu mai fie considerată piaţă reglementată. Cu toate acestea, abia în 2014 a fost adoptată o lege (nr. 151/2014) care să reglementeze situaţia societăţilor tranzacţionate pe Rasdaq. În termen de cel mult 120 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 151/2014, societăţile tranzacţionate pe această piaţă aveau obligaţia să convoace Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) pentru ca acestea să ia o decizie în privinţa relistării pe o piaţă reglementată.

EVENIMENTUL ZILEI

ŞEFUL sindicaliştilor din Poliţie cu o LEAFĂ URIAŞĂ

Aparent cel mai înverşunat "luptător" pentru drepturile poliţiştilor, Toader Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) a reuşit o performanţă greu de închipuit pentru oricare dintre oamenii legii. Fost plutonier în Ministerul Apărării Naţionale (MApN), el a intrat "pe uşa din dos" în Poliţia Română şi a ajuns comisar şef în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), deşi are doar nouă ani de muncă poliţienească. În rest, Paraschiv şi-a dedicat cariera "muncii sindicale". El s-a făcut remarcat, în ultima vreme, la Antena 3. Conform declaraţiilor de avere de anul trecut, Paraschiv l-a depăşit la venituri pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea. Paraschiv are un venit declarat de 91.437 lei pe an, adică o leafă de 7.619 lei pe lună. În plus, sindicalistul a încasat un salariu ca responsabil juridic proiect POSDRU, de 19.818 lei. În total, el a avut un venit, între 2013 şi 2014, de 9.271 lei pe lună.

Klaus Iohannis a încălcat Constituţia. "România lucrului bine făcut" a început cu o falsă negociere

In Constituţie, Capitolul II - Preşedintele României. Articolul 80 (2) "Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate." Prima mare întrebare: unde este Statul în consultările de la Cotroceni? Societatea era, în mod clar, reprezentată de partidele politice. Nu de grupurile parlamentare, ci de partide care, potrivit legilor în vigoare, sunt ONG-uri. Statul este (sau ar fi trebuit) reprezentat de INSTITUŢII. Respectiv Parlamentul României, prin preşedinţii celor două Camere şi liderii grupurilor parlamentare. Preşedintele poate convoca partidele politice. Într-un sigur caz. Atunci când desemnează un candidat la funcţia de prim-ministru. Şi doar atât.

Brokerul fugar Cristian Sima a fost audiat de procurori în Elveţia

Unul dintre cei mai influenţi brokeri, Cristina Sima, este acuzat de procurori de înşelăciune şi spălare de bani. Acesta este fugit din ţară de aproape trei ani, motivând că îi este frică de răzbunarea clienţilor din România. Cristian Sima a fost interogat la sediul Procuraturii Publice din Samedan, Elveţia, printr-o comisie rogatorie cerută de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Aceste are calitatea de suspect faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de înşelăciune şi a nouă infracţiuni de spălarea banilor, anunţă Parchetul. Reamintim că şeful casei de brokeraj WBS Holding a pierdut în 2012 banii clienţilor în urma unor pariuri la bursă care nu i-ai ieşit. În octombrie 2012, Sima fugea în Finlanda pe motiv că în statul nordic nu se mai simte ameninţat de clienţi să le returneze banii. După un an şi după o apariţie la un post de televiziune local, Sima s-a mutat în Elveţia, acolo unde îşi are reşedinţa fata sa.

Fostul ministru de Interne, Cristian David, acuzat de o şpagă de 500.000 de euro, s-a BOTEZAT

Cristian David, fost ministru de Interne al României, a fost botezat duminică, în cadrul serviciului de dimineaţă al Bisericii Internaţionale Harul din Bucureşti, unde slujeşte ca păstor Ioan Ceuţă. Cristian David a fost botezat duminică la Biserica Internaţională Harul din Bucureşti. "Simplul fapt că mă aflu astăzi, aici, în faţa dvs., este o minune a Domnului! (...) Astăzi este prima zi în care mă bucur din nou de întreaga şi deplina libertate. (...) Îmi pun întreaga soartă şi Justiţia, în ceea ce mă priveşte, în mâna Domnului", a spus Cristi David în faţa noilor săi fraţi. "Fratele" David a mai spus că merge la Biserica Harul din octombrie 2012. Cristi David este căsătorit cu Vanda Vlasov, fiica "împăratului" Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, suspectat, de asemenea, de fapte de corupţie.

Senatul i-a pasat lui Tăriceanu răspunderea pentru cazul Şova

Plenul a decis ca preşedintele Senatului să redacteze de unul singur hotărârea prin care a fost respinsă cererea de arestare a senatorului PSD. La aproximativ o lună de la votul din Senat în cazul lui Dan Şova, subiectul este departe de a fi încheiat. Conducerea Senatului a decis, ieri, ca plenul să voteze o hotărâre prin care constată că solicitarea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării lui Dan Şova este respinsă. În acest fel, răspunderea pentru cazul Şova devenea colectivă şi nu aparţinea doar preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În plenul Senatului însă, lucrurile s-au schimbat radical. Pe nepusă masă, senatorul PSD Şerban Nicolae a distribuit o propunere de hotărâre prin care plenul îl mandatează pe preşedintele Senatului să redacteze hotărârea, ca urmare a votului din 25 martie şi urmare a deciziei CCR. După o pauză de consultări, Tăriceanu a propus ca plenul să voteze hotărârea conducerii Senatului, iar, dacă aceasta pică, să redacteze el hotărârea aşa cum a propus Şerban Nicolae. Lucru care s-a şi întâmplat.

Ohanesian: Ancheta care va zgudui România din temelii se află în dosarul armamentul

Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a fost chemat luni la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru audieri, în dosarul răpirea din Irak şi în dosarul armamentul, informează B1 TV. "Au secretizat cele două dosare şi o să le fie foarte greu să găsească ceea ce îi interesează", a declarat Ohanesian adăugând că nu ştie de ce a fost chemat la audieri. Referitor la dosarul armamentului Ohaneisan a spus că ancheta acestui dosar va "zgudui România din temelii". "Ancheta care va zgudui România din temelii se află în dosarul armamentul. Acolo veţi găsi şi trafic de influenţă, terorism, trafic cu armament şi cu ţigări", a mai adăugat acesta.

JURNALUL NATIONAL

4 milioane de miei se duc în ţările arabe. Carnea românească, apreciată şi în UE

Oierii mizează pe arabi pentru a-şi vinde marfa. România are aproape 60 de mii de oieri şi de la ei pleacă anual spre ţările arabe peste 4 milioane de miei. Şi anul acesta de Paştele catolic şi cel ortodox, din portul Constanţa au plecat mai multe vapoare cu animale către Iordania, Egipt, Arabia Saudită. De ce e atât de aprecial mielul românesc în comparaţie cu cel din Germania şi chiar Ungaria? Îl face dorit modul în care este crescut, pastoral, pe culmile munţilor, în celebra trashumanţă, chiar. Hrana provine în mare măsură din natură şi nu sunt folosite mixuri de hormoni sau concentrate. Marcel Adrian, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi reprezentant al ciobanilor din Marginime, spune că profiturile prin care-şi mai recuperează din investiţii se vor face odată cu exporturile. "La arabi dăm mielul în viu la 3000 euro tona. La începutul lui aprilie a plecat un vapor cu miei către Libia şi Iordania. Dacă arabii ne cer, putem să le oferim la nivel naţional 700.000-800.000 de miei ca primă transă. Mai ales că acum avem miei de un an. Aceştia au ajuns deja la 50 de kilograme fiecare."

Studiu Camera de Comerţ. Fiscalitate excesivă, patronii vor un singur organ de control

Nouă din zece antreprenori consideră că guvernul ar trebui să introducă un singur organ de control, care să le grupeze pe cele existente, după modelul german. Oamenii de afaceri sunt deranjaţi de reglementările din domeniul fiscal care se bat cap în cap şi care le crează mari probleme. " Circa 80% dintre conducătorii de firmele au declarat că legile fiscale au un impact negativ asupra afacerilor", se arată în studiului Percepţia mediului de afaceri asupra economiei, realizat de Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). La întrebarea " Consideraţi că existenţa unui singur organ de control , după modelul german, ar fi un lucru bun?", 87% dintre antreprenorii intervievaţi în cadrul studiului au răspuns da.

NATIONAL

Ponta schimba liniile in Servicii pe bani grei!

O veste mult aşteptată a început sa le dea deja fiori de plăcere multora dintre bugetarii care activează in sistem. Este vorba despre posibila asumare a Guvernului, in toamna acestui an, a unei mişcări politice surprinzătoare, privind emiterea unui act normativ prin care sa se permită posibilitatea celor din ministerele de forţă sau din servicii sa se pensioneze înainte de vârsta minima prevazuta in prezent. Pensionarea ar putea fi însoţită si de acordarea unui număr de salarii compensatorii. In acest mod, se schimba practic si liniile in sistem, locurile celor care se vor pensiona - din motive financiare sau simtind ca asa este mai sigur in aceste vremuri tulburi - urmând a fi luate de "lupii tineri" care abia aşteptau o astfel de miscare strategica.

PSD îl ia prizonier pe Gabriel Oprea

Alertat de dorinţa lui Gabriel Oprea de a strânge relaţiile cu Klaus Iohannis, Victor Ponta si-a deschis larg listele electorale pentru UNPR. Ponta a anunţat , tam-nesam, ca PSD si UNPR vor candida pe liste comune la alegerile din 2016 - respectiv ca UNPR va primi (multe) locuri eligibile pe listele PSD. "Pot sa va asigur doar ca vom avea si la alegerile locale si la alegerile parlamentare, e propunerea mea, decizia aparţine CEX-ului, candidaţi comuni PSD-UNPR", a recunoscut Ponta ca ideea ii apartine si ca restul pesedistilor habar nu au de ea.

DNA ia pe sus tot Senatul!

Procurorii schimba foaia in Parlament. Dupa ce senatorii au refuzat sa dea curs solicitarii de saptamana trecuta si sa predea documentele care il vizau pe Dan Sova, DNA a revenit cu o somatie. Procurorii vor cu orice pret sa aibă acces la toate înscrisurile privind urmarirea penala, reţinerea si arestarea preventiva a senatorilor in funcţie, in 2014 si 2015, precum si la documentele care-l privesc direct pe pesedistul Dan Sova. Pentru ca Biroul Permanent al Senatului nu a aprobat cererea, invocand o problema de forma, procurorii au revenit cu o alta adresa, in care vorbesc chiar de "obstrucţionarea justitiei". In paralel, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a trimis Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei propunerile de modificare a Legii fundamentale sutinute de institutia pe care o conduce. Pe langa simplificarea procedurilor prin care pot fi retinuti si arestati ministrii si fostii ministri, DNA considera ca trebuie prelungita perioada de retinere de la 24 la 72 de ore.

PUTEREA

Războiul celor trei Puteri. Ultimatumul DNA, înţepăturile lui Tăriceanu, presiunile lui Ponta şi "petardele" CSM

Puterea executivă, cea legislativă şi cea judecătorească se află în plin război, după ce procurorii DNA au trimis şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, un ultimatum prin care îl "somează" să le trimită toate înscrisurile în cazul lui Dan Şova până miercuri, 22 aprilie, cel mai târziu. Reacţia lui Tăriceanu a fost una de conformare, dar şi ironică. Şeful Senatului a spus că va trimite documentele, dar a explicat că acestea sunt deja pe site-ul instituţiei, şi a sugerat că procurorii nu sunt în pas cu tehnologia. Anterior, şeful Executivului, Victor Ponta, i-a ţinut partea lui Tăriceanu, fiind de părere că senatorii nu sunt angajaţii DNA şi nu ar fi obligaţi să se conformeze, sugerând chiar că, în noile condiţii, măsura eliminării procurorilor din categoria magistraţilor ar avea susţinere parlamentară. În "focul încrucişat" al declaraţiilor, CSM a aruncat la rândul său trei "petarde": independenţa procurorilor să fie garantată prin Constituţie, răspunderea materială a magistraţilor - eliminată, iar perioada de reţinere a suspecţilor să fie prelungită la 48 de ore. Altfel spus, război pe faţă!

Profit dublu pentru Hidroelectrica în primul trimestru

Producătorul de energie Hidroelectrica, aflat în insolvenţă, a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit brut în valoare de 405 milioane lei, depăşind astfel dublul profitului brut raportat în cel mai bun an din istoria companiei - 2014, când societatea a raportat un profit brut de 178 milioane lei pe primele 3 luni ale anului. "Performanţa s-a datorat atât nivelului ridicat al producţiei de energie electrică din această perioadă, fiind produsă şi livrată o cantitate de energie electrică de 4.711 GWh, cu 37% mai mare faţă de cei 3.443 GWh produşi şi livraţi în aceeaşi perioadă a anului trecut", informează un comunicat al companiei. Şi cifra de afaceri a crescut totodată semnificativ cu 40% faţă de anul trecut, respectiv de la 676 milioane lei în primul trimestrul al anului 2014 la 944 milioane lei în trimestrul I din 2015.

ROMANIA LIBERA

Ultima soluţie a lui Ponta: Control total asupra procurorilor

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că vrea să-i scoată pe procurori din categoria magistraţilor prin modificări ale Constituţiei şi legislaţiei care reglementează puterea judecătorească. Efectele imediate ar fi subordonarea politică totală a procurorilor faţă de ministrul Justiţiei şi faţă de premier, ca şi dispariţia independenţei şi stabilităţii procurorilor pe dosarele penale. Procurorii, ca şi dosarele pe care le-ar instrumenta, ar fi la cheremul şefilor ierarhici şi al şefilor politici ai acestora, aşa cum era pe vremea lui Ceauşescu. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Marius Tudose, a declarat pentru România liberă că membrii Consiliului i-au anunţat deja pe legiuitori că doresc păstrarea statutului de magistrat pentru procurori deoarece numai acest statut le apără independenţa. Specialiştii spun că scoaterea procurorilor din categoria magistraţilor e o şmecherie a premierului pentru a anihila Direcţia Naţională Anticorupţie.

Putin joacă poker cu Europa pe mâna Atenei

În pofida lipsei timpului rămas, negocierile dintre Grecia şi ţările creditoare trenează. Eşecul ar putea avea consecinţe grave pentru toate părţile şi ministrul grec de Finanţe, Yannis Varufakis, în mod ironic face pariu că partenerii Greciei din zona euro nu îşi vor prelua un astfel de risc. În spatele cuvintelor ferme, strategia europeană faţă de Atena pare să se prăbuşească şi bătălia se află de acum în tabăra europenilor mai mult decât în cea a Greciei. Pentru a evita falimentul Greciei şi a primi un ajutor financiar vital, guvernul lui Alexis Tsipras este presat să prezinte creditorilor o listă de măsuri pentru revigorarea economiei ţării şi să implementeze măsuri de austeritate. Dar, refuzând să se supună cererilor Eurogrup şi ale ţărilor creditoare, situaţia nu evoluează deloc, iar realitatea a evoluat în ultimele două luni.

Firmele, mai încrezătoare în procurorii DNA decât în bancheri

Nivelul foarte ridicat al fiscalităţii, legislaţia complicată, incoerenţa instituţiilor statului, corupţia din administraţia publică, criza de personal calificat sunt principalele probleme de care se loveşte mediul de afaceri, potrivit studiului "Percepţia mediului de afaceri asupra economiei". Principala problemă este fiscalitatea ridicată, potrivit a 38% din cei chestionaţi, locul următor fiind ocupat de găsirea de clienţi (14%), problemele legislative (11%), prezenţa concurenţei (9%), (in)disponibilitatea personalului calificat (8%) etc. Cine sunt concurenţii? O firmă din două vede în firmele locale cu operaţiuni în cadrul aceleiaşi regiuni şi domeniu de activitate, principalul competitor (51%) al afacerii lor. Indicatorul are o frecvenţă mai mare în special la companiile mici cu cifră de afaceri până într-un milion de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Euro, ca o Fata Morgana. La ce folos că îndeplinim criteriile dacă nu putem adera?

România îndeplineşte încă din 2014 criteriile de aderare la euro, considerate foarte stricte la inventarea lor în Tratatul de la Maastricht din 1992, însă, conform declaraţiilor de ieri ale reprezentanţilor Băncii Naţionale, nu am fi pregătiţi de aderare nici măcar pentru data de 1 ianuarie 2019, care reprezintă deja o amânare pentru a treia oară a ţintei. Avem Maastricht, dar nu avem economie. Avem PIB, dar nu avem ţară. Cum a ajuns România să poată fi certificată cu ştampila "bun pentru euro", dar după 25 de ani de la Revoluţie liderii acestei ţări, care au vegheat şi coordonat transformările din economie şi societate, să vină şi să spună că nici măcar în 2019 marfa nu va corespunde cu eticheta? Situaţia este reprezentativă pentru România. Pe hârtie şi în PowerPoint-uri, criteriile sunt îndeplinite. Însă în viaţa de zi cu zi firmele intră în insolvenţă, băncile scot banii din ţară pentru că nu văd proiecte viabile, un milion de salariaţi câştigă minimul pe economie.

Consumul de energie pentru industrie a depăşit nivelul de dinainte de criză

O parte din creştere provine şi din mutarea în sectorul industrial, concurenţial, a unora din clienţii de pe piaţa reglementată. Industria locală a consumat anul trecut 29 TWh, mai mult cu 18% faţă de anul anterior şi peste nivelul din anul 2008 când consumul a fost de 22,4 TWh. Marii consumatori de energie, cei care îşi negociază singuri contractele de alimentare, au consumat anul trecut cu 18% mai multă electricitate decât în 2013. În contextul în care în total consumul intern a avansat cu numai 2%, ceea ce oricum este un rezultat pozitiv după doi ani de scădere, de unde a venit "pofta de energie" din sectorul industrial? "Începând de la anul ne dorim să avem o monitorizare mai detaliată a consumatorilor finali", spune Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE. Potrivit acestuia, deşi a existat o redresare a cererii de energie mai ales în sectorul serviciilor, principala explicaţie pentru avansul de 18% al cererii din sectorul industrial ar fi fost de fapt migraţia micilor consumatori din sfera reglementată în piaţa liberă ca urmare a aplicării calendarului de liberalizare.

Băncile de economisire-creditare au ajuns la 3% din depozitele la termen ale populaţiei

Cele două bănci specializate pe nişa de economisire-creditare în sistemul locativ aveau la finalul anului trecut depozite de aproape 3 miliarde de lei, adică 3% din depozitele la termen ale populaţiei atrase de la un număr de aproape 600.000 de clienţi. Sumele din depozite s-au majorat cu 27% anul trecut şi sunt de zece ori mai mari faţă de nivelul din 2008. Sistemul de economisire-creditare, de inspiraţie germană, a fost adus pe piaţa locală de băncile austriece - Raiffeisen şi BCR-Erste, dar rămâne subdezvoltat, abia în ultimii ani cele două bănci specializate reuşind să-şi dezvolte afacerile, în special pe seama scăderii dobânzilor la depozitele standard. Sistemul presupune economisirea constantă a unei sume minime pe o perioadă de trei-cinci ani, clientul dobândind ulterior dreptul la un credit în lei cu dobândă fixă, sub media pieţei la creditele standard. Practic, cine economiseşte echivalentul a 1.000 de euro pe an primeşte dobândă de 250 de euro plus bonificaţia de la bancă. Comparativ, la un depozit standard bonificaţia pentru un depozit în lei de echivalentul a 1.000 de euro este de cel mult 30-35 de euro. Comparativ, dobânda la un depozit standard ajungea la circa 200 de euro în 2009-2010.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb