REVISTA PRESEI 21.06.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 iunie 2013

ADEVARUL

GFR şi-a adjudecat CFR Marfă. Plăteşte 202 milioane de euro în 60 de zile şi investeşte 200 de milioane de euro plus 1,5 milioane de euro investiţii de mediu

După lungi negocieri la Ministerul Transporturilor, Grup Feroviar Român (GFR) a renunţat la condiţia impusă, plata eşalonată, şi a fost declarată câştigătorul licitaţiei pentru preluarea a 51% din CFR Marfă. Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, a declarat că preţul oferit de GFR este de 202 milioane de euro, sumă pe care o va plăti în termen de 60 de zile, şi compania se angajează să investească alte 200 de milioane de euro. "Este un sentiment frumos, dar sunt conştient că este o mare responsabilitate, mi-o asum, sunt cetăţean al acestei ţări, nu puteam sta de-o parte", a declarat Gruia Stoica, proprietarul GFR, la B1 TV. Întrebat în cât timp va putea pune compania CFR Marfă pe picioare, Gruia Stoica a răspuns că într-o perioadă de doi ani. El a adăugat că transportatorul feroviar de marfă a ajuns în această situaţie din cauza sistemului greoi şi nu din cauza politicului, aşa cum se grăbesc toţi să spună.

Ponta: "Rezultatul la CFR Marfă este bun, dar rămân prudent. Preţul pe acţiuni mai trebuie şi plătit"

"Cred că e un rezultat foarte bun şi îl felicit pe ministrul Fenechiu şi întreaga echipă de la Ministerul Transporturilor. De altfel, Fenechiu şi-a îndeplinit cele două sarcini importante pe care le avea pentru acest început de an, şi anume deblocarea Programului Operaţional de Transporturi şi ducerea cât mai departe, până la finalizare, a procedurii de privatizare. Rămâne ca procedura să fie finalizată, de aceea sunt prudent, pentru că e vorba de avizul Consiliului Concurenţei, negocierile privind investiţiile şi locurile de muncă care se păstrează şi de plata preţului pentru acţiuni", a spus Ponta. El a apreciat că 200 de milioane reprezintă un preţ bun, care trebuie însă şi plătit. Premierul a adăugat că, fără a avea ceva cu investitorii străini, se bucură că la CFR Marfă a fost selectat un investitor român, o firmă mare, nu un "escroc cu genţi de bani cash".

Cine este Gruia Stoica, câştigătorul CFR Marfă. De la afacerist în satul de romi Toflea la vânzător de dălţi şi operator feroviar. Acum, "regele vagoanelor"

Gruia Stoica (45 de ani), proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), companie care a câştigat licitaţia pentru preluarea a 51% din CFR Marfă, s-a născut în comuna Toflea, judeţul Galaţi. El a reuşit să-şi clădească un business solid în industria căilor ferate atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă şi să ajungă la o avere de sute de milioane de euro. Gruia Stoica ocupă poziţia a opta în topul "Forbes 500 Miliardari", cu o avere estimată la 420-430 de milioane de euro. În "Top 300 Capital", omul de afaceri ocupă poziţia a zecea, cu o avere estimată la 530-550 de milioane de euro. În afaceri, Gruia Stoica a adoptat "politica paşilor mărunţi", achiziţionând pachete mici de acţiuni în societăţile pe care le controlează. Şi-a construit imperiul discret, iar acum afacerile sale sunt răspândite de la un capăt la celălalt al ţării.

Antonescu: "Privatizările de nevoie nu sunt neapărat de succes"

Invitat la emisiunea "Jocuri de putere", joi, la Realitatea tv, Crin Antonescu a vorbit despre monarhie, politica sa externă, dar şi despre privatizarea CFR. "In ultimii 20 de ani, Rusia a pierdut foarte mult teren. Acum 20 de ani era inimaginabil ca tări baltice sa fie in UE. Republica Moldova se orienteaza şi ea către Uniunea Europeana", noteaza Antonescu. Crin Antonescu a precizat că Romania ar trebui să sprijine Republica Moldova, să fie din ce in ce mai influentă, cu deschidere spre Europa. Acesta a povestit şi despre Croatia, tara pe care a vizitat-o recent, şi a facut o comparatie cu Romania, din punct de vedere al politicii externe: "Suntem un factor de stabilitate şi un factor de influentă. "Referitor la vanzarea CFR Marfă, Antonescu a declarat: "Vreau să ştiu cum a ajuns CFR Marfa de la profit la sute de milioane datorii", afirma Antonescu. "Sunt fericit, totusi, ca un investitor roman a caştigat aceasta licitatie."

Brazilia: Peste un milion de persoane protestează în stradă

Cel puţin un milion de manifestanţi au protestat joi în sute de oraşe ale Braziliei, în cadrul mişcărilor de revoltă socială izbucnite în urmă cu circa 10 zile, un protestatar fiind omorât de o maşină a poliţiei în statul Sao Paolo. Confruntată cu cel mai mare val de proteste ce au loc în Brazilia în ultimii 21 de ani, preşedinta Dilma Rousseff şi-a anulat vizita pe care urma să o întreprindă în Japonia în perioada 26-28 iunie. "A decis sa rămână în Brazilia din cauza evenimentelor actuale", a declarat o sursă din cadrul preşedinţiei. Manifestaţiile au debutat în urmă cu zece zile, la Sao Paolo, împotriva majorării tarifelor la transportul în comun, iar criticile s-au extins, în plină desfăşurare a Cupei Confederaţiilor la fotbal (15-30 iunie), la situaţia dezastruoasă a serviciilor publice de bază din ţară, acuzând sumele imense cheltuite cu pregătirile pentru Mondialul de fotbal ediţia 2014.

A fost odată în Siria. Basmul cu final tragic

Siria este subiectul cel mai dezbătut al momentului. Tragedia nu se trage numai din zecile de mii de morţi, într-un război absurd. Adevărata dramă este cea a distrugerii pentru un termen mai lung decât putem acum să estimăm, a unei ţări milenare, cu o civilizaţie remarcabilă şi care se bucura, în urmă cu numai trei ani, de o stabilitate şi deschidere nemaiîntâlnită în regiunea fierbinte a Orientului Mijlociu. Pentru necunoscători, Siria este o ţară unitară, populată de arabi şi condusă de un dictator. Situaţia este cu totul alta. Or fi toţi arabi, dar ţara este multiconfesională, iar apartenenţa la un cult este definitorie. Regimul Assad s-a dorit a fi un regim de tipul celui introdus de Kemal Mustafa Atatürk în Turcia cu 50 de ani înainte. A laicizat ţara, a scos Islamul din viaţa politică şi o bună parte din cea socială, a tăiat fustele femeilor până deasupra genunchilor, a dat jos turbanele bărbaţilor.

De ce este important acordul de liber schimb între America şi Europa

Discuţiile privind cel mai complex acord de liber schimb din istorie au fost lansate în mod oficial în cadrul reuniunii G8, organizată luni şi marţi în Irlanda de Nord. Însă, în termeni concreţi, există şase motive pentru care acest acord internaţional ne interesează în mod direct. În cazul în care acordul internaţional ar intra în vigoare, câştigurile atrase de pieţele din Europa s-ar putea ridica până la aproape 120 de miliarde de euro, aproximativ 94 de miliarde ar reveni economiei americane, în timp ce pieţele din restul lumii ar putea obţine aproape 100 de miliarde. Eliminarea barierelor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii presupune un proces de lungă durată, mai ales în condiţiile în care niciun act oficial nu va fi semnat până la sfârşitul anului 2014.

Un milion de milionari noi, apăruţi în 2012

Numărul milionarilor la nivel mondial a crescut în 2012 cu 9% faţă de anul anterior, fiind în total 12 milioane de oameni care deţin active de cel puţin un milion de dolari, potrivit unui raport publicat recent, transmis de CNBC. Averea cumulată a milionarilor din toată lumea a crescut în 2012 cu 10% faţă de anul anterior, însumând 46.000 de miliarde de dolari (aproape 35.000 de miliarde de euro), adică mai mult decât Produsul Intern Brut combinat al Uniunii Europene, al Statelor Unite ale Americii, al Chinei şi al Japoniei. Raportul evidenţiază puterea Statelor Unite de a crea noi milionari faţă de restul ţărilor, diferenţele cele mai mari fiind între statele cu economii în curs de dezvoltare. În 2012, America de Nord şi-a recâştigat poziţia în topul clasamentului regiunilor cu cei mai mulţi milionari, deşi anul trecut şi-a pierdut locul în faţa Asiei care s- a aflat în 2011 pentru prima dată pe locul întâi.

Consiliul Concurenţei, la prima victorie în instanţă împotriva petroliştilor. Instituţia a câştigat procesul cu MOL

Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză Consiliului Concurenţei în procesul prin care compania maghiară MOL a solicitat anularea amenzii de 80,2 milioane lei primită din partea autorităţii de reglementare în urma unei investigaţii pe piaţa carburanţilor, dar poate ataca decizia prin recurs. Consiliul Concurenţei amendat anul trecut companiile Petrom, OMV, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi care cumulează 205 milioane de euro, reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010. Instituţia a constatat că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium. Acesta genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri. Sancţiunea reprezintă un record pentru România şi singura pe piaţa carburanţilor din UE.

CURENTUL

Grevă generală în Sănătate. Nicolăescu dă din umeri, surprins...

Crizele din Sănătate sunt la un pas de a "îngropa" radical sistemul sanitar şi soluţiile întârzie să apară. Medicii, dar şi restul personalului din sistemul sanitar, ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii în bloc, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din Sănătate în România, potrivit preşe­dintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae. Anunţul privind protestele personalului medico-sanitar a fost făcut, miercuri, de preşe­dintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a spus că vorbeşte în numele tuturor organizaţiilor profesionale din sistem. Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist.

Sorin Ovidiu Vântu, condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea lui Nicolae Popa

Palmaresul de condamnări primite de Sorin Ovidiu Vântu a fost completat ieri de o nouă pedeapsă, doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudarea FNI. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut ieri decizia Tribunalului Bucureşti în cazul "tăticului" FNI, care a fost judecat pentru că a finanţat şederea în Indonezia a fostului director al Gelsor. Popa a fost adus în România în aprilie 2011. Soferul afaceristului, Alexandru Stoian, a rămas cu o condamnare cu suspendarea executării pedepsei de un an şi jumătate de închisoare, iar locotenentul Octavian Ţurcan la un an cu suspendare. Vântu şi complicii săi nu vor ajunge însă imediat după gratii, pentru că decizia de ieri a magistraţilor poate fi atacată cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ultima instanţă care se poate pronunţa asupra vinovăţiei lor. SOV a fost eliberat pe 1 mai 2013, după executarea unui an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.

Liberalii se spală pe mâini de problemele lui Felix

PNL riscă să nu mai aibă nicio trompetă de propagandă în spate după ce Partidul Conser­vator al lui Dan Voiculescu s-a înfuriat ieri pe faptul că Felix nu mai are niciun fel de sprijin politic pentru dosarele tot mai multe din justiţie. Oamenii săi de încredere sunt luaţi tot mai des în vizorul justiţiei iar tot ce Felix a construit până acum s-ar putea nărui. Pe de altă parte, liberalii nu mai vor să fie presaţi de jocurile şi interesele lui Voiculescu şi au pierdut şi influenţa ministerială pe zona justiţiei prin cedarea portofoliului la PSD. Astfel, PNL încearcă să se spele pe mâini de războiul pe care Felix şi Antele sale îl poartă cu justiţia din România, fapt semnalat inclusiv în ultimul raport al Comisiei Europene. Pe acest fundal, PC a anunţat ieri că denunţă protocolul Alianţei de Centru - Dreapta (ACD) semnat împreună cu PNL.

CURIERUL NATIONAL

Revoluţie în administraţie

Un proiect de ordonanţă a Guvernului prevede desfiinţarea a mii de posturi la nivel central şi angajări la nivel local. Numărul şefilor va fi limitat la 12% din totalul angajaţilor, iar posturile din ministere vor fi reduse cu 4%. Fiecare localitate va avea un anumit număr de funcţionari, raportat la populaţia deservită. Guvernul pare să fi găsit soluţia optimă pentru funcţionarea eficientă a administraţiei publice, reducând numărul posturilor la nivel central şi suplimentându-le la nivel local, astfel încât cheltuielile medii ale bugetului de stat în perioada 2013 - 2018 să fie reduse cu aproape 100 milioane de lei, iar cele ale bugetelor locale să fie suplimentate cu puţin peste 10 mil. lei. Astfel, posturile din administraţia publică centrală vor fi reduse cu 2.860, dar la nivel local numărul posturilor va fi suplimentat cu 1.066.

Cipru vrea să devină noul Las Vegas!

Ţara vrea să dezvolte de urgenţă o industrie a cazinourilor, pentru revigorarea economiei care nu mai iese din criză. Autorităţile încearcă să reducă impactul acordului de finanţare externă convenit cu partenerii europeni. Cipru ar putea deveni pentru ruşi ceea ce este Mallorca pentru germani. Cipru pregăteşte de urgenţă un cadru legislativ pentru dezvoltarea de cazinouri, sperând că va atrage astfel ruşii bogaţi pentru a revigora economia, după ce unii parteneri din zona euro au acuzat statul că a tolerat activităţi suspecte derulate de persoane şi companii din Rusia în băncile locale. Guvernul a pregătit un proiect de lege privind licenţierea şi operarea cazinourilor, aşteptând în prezent un studiu de impact privind viabilitatea iniţiativei, a declarat ministrul comerţului, turismului şi industriei George Lakkotrypis, citat de Bloomberg.

Balonul speculativ din pieţele de bonduri a fost inflamat intenţionat

Cel mai mare risc pentru stabilitatea financiară şi economia globală îl reprezintă o spargere dezordonată a bulei speculative din pieţele de bonduri, spune Andrew Haldane, înalt oficial în cadrul Băncii Angliei, care însă recunoaşte totodată că acest balon a fost umflat intenţionat de băncile centrale. Declaraţia, preluată de publicaţia britanică The Guardian, a fost făcută săptămâna trecută la Londra în faţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Preţurile titlurilor de stat au escaladat preţuri extreme, susţinute de tipărirea electronică de bani de către Rezerva Federală Americană şi Banca Angliei. Forţarea în jos a randamentelor prin pomparea de lichiditate a fost un risc pe care directorul pentru stabilitate financiară la Banca Angliei recunoaşte că îl resimte acut abia acum.

Vosganian: Sistemul bancar trebuie restructurat

Sistemul bancar are nevoie de restructurare, iar băncile să-şi reevalueze costurile, comisioanele şi dobânzile, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la un eveniment de specialitate, informează Mediafax. "Sistemul bancar trebuie să se restructureze. Poate sediile sunt prea mari, poate sunt prea multe. Nu zic să dea oameni afară, dar trebuie reevaluate costurile. Trebuie reduse comisioanele. Dobânda activă este mai mare faţă de cea de referinţă. Ecartul trebuie să scadă", a spus Vosganian. Pe de altă parte, el a arătat că nu poate, ca ministru al Economiei, să spună guvernatorului Băncii Naţionale a României să reducă dobânda de referinţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Separare de dragul lui Voiculescu

PC a anunţat ieri că va acţiona în cadrul USL ca o entitate distinctă de PNL. Conservatorii spun că protocolul cu liberalii nu mai funcţionează. Protocolul Alianţei de Centru-Dreapta (ACD), semnat între PNL şi PC, rămâne doar o hârtie. Partidul Conservator a decis ieri, urmare a şedinţei Biroului Executiv, că, de acum înainte, PC va face declaraţii doar în nume propriu. Mai mult, vicepreşedintele Bogdan Ciucă a afirmat că protocolul ACD nu mai funcţionează şi că, în ultima vreme, nu au mai existat întâlniri comune ale celor două partide. PC a ţinut însă să precizeze că acest lucru nu înseamnă dizolvarea ACD, ci doar o delimitare a poziţiilor publice. La nivel oficial, liberalii susţin că nu sunt câtuşi de puţin afectaţi de decizia PC, că relaţiile din USL nu sunt degradate şi că este vorba doar despre o strategie generată de participarea separată a celor două partide la alegerile europarlamentare din 2014.

Victor Ponta, despre privatizarea CFR Marfă: Nu s-a făcut de "dragul FMI"

''Procedura de astăzi nu este făcută de dragul FMI-ului sau să ne laude FMI-ul, ci este făcută în primul şi în primul rând pentru a salva funcţionarea CFR Marfă, pentru a salva cele mai multe din locurile de muncă. Nu cred că cineva o să spună că mai este nevoie de absolut toţi pentru că totuşi vorbim despre secolul XXI şi vorbim despre faptul că, în general, companiile de stat nu s-au restructurat şi nu s-au adaptat la piaţă, dar este vorba de salvat cele mai multe dintre locurile de muncă şi este vorba de investiţii care să permită ca CFR Marfă să reziste pe piaţă, într-o piaţă deschisă în acest moment", a subliniat Ponta, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. El a arătat că în cazul în care procedura de privatizare nu se finalizează, investitorul pierde 10 milioane de euro.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, reclamat pentru discriminare. Declaraţiile rasiste ale preşedintelui ţării au stârnit protestele societăţii civile

Preşedinte european, uterul meu nu e competenţa ta", "Preşedinte jucător, pentru ţară şi popor, naşte tu cu drag şi spor", "Sărăcie, rasism, misoginism. Toate < misiunile > preşedintelui", "< Patriotismul > comunist a omorât mii de femei", "Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate", "Copilul ei, dreptul ei", "Cartonaş roşu. Copiii ­ alegere, nu datorie. Femeile rome, cetăţene". Acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise de femeile care au participat, ieri, la flashmob-ul organizat în faţă la Palatul Cotroceni. Cele 25 de femei prezente în faţa Palatului Cotroceni au protestat împotriva declaraţiilor făcute marţi de preşedintele Traian Băsescu legat de femeile rome. "Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă", a afirmat Băsescu.

Reviriment pe piaţa clădirilor de birouri din nordul Capitalei

Dragoş Dobrescu investeşte în noul trend imobiliar: clădirile de birouri eco, cu vedere la lacuri sau la parcuri. În Bucureşti, nordul şi-a adjudecat locul fruntaş, cu peste un milion de metri pătraţi de birouri închiriaţi. Deşi perioada de criză a afectat piaţa imobiliară, zona a rămas la fel de atractivă pentru investitori dar si pentru companiile mari, care vor sedii in clădiri eco, cu tehnologii de top. În condiţiile în care companiile caută să-şi reducă tot mai mult cheltuielile, preferând spaţii de birouri în centrele de afaceri din nordul Bucureştiului în defavoarea vilelor de lux din centru, investitorii în imobiliare s-au reorientat. Astfel, au fost demarate proiectele pentru clădiri de birouri în zonele Piaţa Presei Libere, Piaţa Charles de Gaulle şi Barbu Văcărescu.

NATIONAL

Exclusiv! Mihai Razvan Ungureanu e alesul SRI!

"Casting"- ul organizat in secret pentru desemnarea succesorului lui George Maior la conducerea principalului serviciu de informatii al tarii aproape ca s-a terminat inainte de a incepe. Pentru ca, la sugestiile fatise ale partenerilor occidentali, s-a ajuns la concluzia generala ca, deocamdata cel putin, nu mai trebuie cautat un om din afara sistemului. Si nici crescuta o "tanara speranta" care sa fie promovata din bancile Parlamentului la sefia SRI. Mai ales ca ultimele evenimente globale dovedesc ca Romania poate deveni in scurt timp "buricul pamantului" informational. Cel putin in aceasta parte a lumii...

Se pregateste debarcarea lui Daniel Chitoiu din fruntea Ministerului Finantelor

Daniel Chitoiu s-a dovedit a fi un pariu pierdut pentru USL, dar mai ales pentru PNL. Prestatia lamentabila a acestuia in fruntea Ministerului Finantelor Publice se sparge acum in capul liderilor partidului. Dincolo de nepricepere, pe liberali i-a enervat cel mai mult incapatanarea lui Daniel Chitoiu, care nu a tinut cont nici macar de sfaturile lui Crin Antonescu. "De cand a preluat portofoliul nu a miscat nimic. Singura preocupare a fost sa-si puna apropiatii in functii. La toate intalnirile pe care le-am avut la partid i-am transmis semnalele pe care le primim, la randul nostru, din zona mediului de afaceri. I-am spus ca oamenii asteapta de la noi sa punem economia pe picioare. Nu ai cu cine sa discuti. Ca vorbesti cu el sau cu peretii, tot aia este. In timpul asta noi ne luam bobarnace in teritoriu", a declarat un lider important al PNL.

Seful Fed SUA a devalorizat leul romanesc

Seful Rezervei Federale (Fed) SUA, Ben Bernanke, a anuntat ca institutia pe care o conduce nu va mai pompa miliarde de dolari pe zi in economia americana, deoarece aceasta creste in ritm corespunzator. Anuntul a dus la devalorizarea leului si la scaderea bursei de la Bucuresti. Doar ce a scos seful Fed "porumbelul" pe gura, ca declaratia sa a lovit in plin moneda noastra nationala care, inca de miercuri seara, imediat dupa anuntul lui Bernanke, s-a devalorizat la 4,53 de lei/euro. Ieri, la deschiderea tranzactiilor interbancare, moneda noastra ajunsese la 4,55 de lei/euro.

Serviciile secrete americane si rusesti au negociat la Bucuresti soarta Siriei

"National" a aflat din surse ca principalul motiv al venirii la Bucuresti a sefului CIA si a secretarului Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse a fost Siria. Faptul ca Bucurestiul a gazduit negocierea privind urmatoarele operatiuni din Siria dintre protagonistii principali, SUA si Rusia, dovedeste ca Romania si-a reluat rolul de negociator important in privinta lumii arabe. Pe vremea lui Ceausescu, Romania era principalul negociator intre lumea araba si Israel si aliatii acestuia, dintre care cel mai important era America. Dupa '90, Romania s-a pierdut in marile strategii ale lumii.

PUTEREA

Varujan Vosganian: România trebuie să renunţe la cota de TVA de 24%

"România trebuie neapărat să renunţe la cota de TVA de 24%. Nu vom putea să urcăm către 4% creştere economică cu acest TVA. Începând cu anul viitor aceasta trebuie să fie una dintre marile noastre priorităţi. Trebuie să fie un suport informatic care în timp real să ofere informaţii din întreaga Românie, în care o informaţie să se găsească în acelaşi timp la toate instituţiile, în care atunci când un notar încheie o tranzacţie un server central să înregistreze tranzacţia. Să nu mai trebuiască ca eu, ministru, să depun declaraţia de avere de la an la an, ci Autoritatea Naţională de Integritate să îmi dea formularul de declaraţie de avere şi eu să-l confirm", a spus Vosganian. Potrivit acestuia, întreaga administraţie trebuie să iasă din această "obsesie şi captivitate a necesităţii doar de stăpânire a crizei".

NUCLEARELECTRICA. Acţiunile, subscrise între 8 şi 23 iulie

Investitorii vor putea subscrie pentru titluri Nuclearelectrica în perioada 8-23 iulie, limita minimă a preţului fiind 11,2 lei/acţiune, iar cea maximă, 15 lei/acţiune, a declarat şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu. El a precizat că prin această ofertă sunt vizaţi şi investitori din Statele Unite ale Americii, arătând că perioada de subscriere pentru pachetul de 10% din acţiuni ofertat la Nuclearelectrica ar fi început cu o săptămână mai devreme dacă Ziua Naţională a SUA nu era pe 4 iulie, informează Mediafax. Limita minimă şi cea maximă a preţului pe acţiune au fost decise în şedinţa de miercuri a Guvernului. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat miercuri că Guvernul speră să obţină 300-350 milioane de lei din vânzarea pe bursă a acestui pachet.

Liviu Dragnea şi Emil Boc au promovat împreună regionalizarea

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, spune că motivul principal care stă la baza reformei de regionalizare-descentralizare este asigurarea unei dezvoltări echilibrate, care să reducă decalajele dintre zonele sărace şi cele prospere. El a declarat, joi, în faţa a circa 500 de participanţi la o dezbatere publică pe tema regionalizării organizată la Cluj, că prin reforma administrativă se va asigura o repartiţie echitabilă a resurselor de dezvoltare pe întreg teritoriul ţării. În cadrul aceleiaşi dezbateri, fostul premier Emil Boc s-a declarat un susţinător al regionalizării. El a spus că, pe de o parte, nu a mai fost o reorganizare teritorială din 1968, iar prin regionalizare va creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene. De asemenea, el a lăudat faptul că regionalizarea nu e un proces formal, ci unul consistent, mult mai bine pus la punct decât procesul de revizuire a Constituţiei.

ROMANIA LIBERA

Relu Fenechiu, audiat la DNA

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este audiat, azi dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, informează rnews.ro. Potrivit Realitatea TV, Relu Fenechiu ar fi audiat ca martor în dosarul fostului secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda. În luna februarie, DNA a început urmărirea penală a lui Valentin Preda pentru complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat.

"Şeicul diplomat", aliniat la dogmele ayatollahilor

Hassan Rohani, un mollah moderat, ales din primul tur ca preşedinte al Iranului, îşi va prelua funcţia la 3 august. SUA şi europenii au reacţionat favorabil - îşi fac speranţe că Teheranul îşi va schimba poziţia privind programul nuclear. Spre deosebire de Israel, care avertizează că probabil va fi vorba doar de o schimbare de tactică pentru abolirea sancţiunilor, o schimbare de ton, dar nu de direcţie. Poate reprezenta Hassan Rohani o reală schimbare? Speranţele occidentalilor riscă să fie spulberate. Deşi SUA şi Rusia s-au declarat "prudent optimiste" în ce priveşte dosarul nuclear iranian după alegerea lui Rohani şi speră un posibil "progres al dialogului" odată cu venirea la putere a acestui mollah moderat, Israelul avertizează că nu se aşteaptă un punct de ruptură în ce priveşte frontul nuclear.

Leul a intrat iar la apă. De data asta e "groasă"

Robinetul cu bani din America începe să se închidă. Bursele scad, aurul se duce de-a berbeleacul, pieţele emergente sunt afectate. Cu rambursări importante la uşă în contul datoriei publice externe, România nu stă deloc bine. Şeful Fed, Bernanke, a vorbi ieri în jargonul financerez despre o retragere treptată a băncii centrale din programul de cumpărare de bonduri (un mod elegant de a denumi tipărirea de bani) până la jumătatea anului viitor. Dobânzile rămân la nivelul mării până în 2015, dar trendul pare deja setat. Cine o să aştepte liniştit să iasă din pieţe abia când evenimentele anunţate se produc? Bursele fuseseră umflate de banii ieftini pompaţi de băncile centrale, investitorii cu scaun la cap marchează profiturile înaintea turmei.

ZIARUL FINANCIAR

Fondul de Garantare are 3 mld. lei pentru despăgubiri în caz de falimente bancare

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) avea la sfârşitul anului 2012 disponibilităţi de aproape 3 mld. lei (670 mil. euro) cu care ar putea să intervină pentru a despăgubi deponenţii dacă o bancă ar intra în faliment. Potrivit raportului anual al Fondului, disponibilităţile din 2012 au depăşit cu 650 mil. lei nivelul de la sfârşitul anului 2011, fiind de aproape şase ori mai mari decât com­pen­saţiile plătite deponenţilor garantaţi în cazul a şapte bănci intrate în faliment în ultimii 12 ani, reprezentând circa 500 mil. lei. Faţă de anul 2007, resursele Fondului de Garantare s-au majorat de aproape patru ori, în timp ce nivelul compensaţiilor potenţiale s-a dublat, la 123,3 mld. lei. Pe parcursul anului 2012, în România nu s-au înregistrat probleme cu nicio instituţie de credit din sistem, astfel că nu a fost necesară intervenţia FGDB prin plata de compensaţii, ultima obligaţie a Fondului pentru astfel de plăţi pentru deponenţii băncilor în faliment expirând, conform legii, în ianuarie 2010.

Discursul şefului Fed a zguduit pieţele

Discursul ţinut miercuri de Ben Bernanke, preşedintele băncii centrale a SUA (Fed), care a pregătit terenul pentru încheierea politicii de expansiune monetară în cea mai mare economie a lumii şi pentru sfârşitul erei banilor ieftini, a produs o undă de şoc pe pieţele internaţionale, bursele şi aurul primind o lovitură puternică, în timp ce dobânzile interbancare şi randamentele la obligaţiuni au sărit brusc pe majoritatea pieţelor.Pe fondul turbulenţelor şi al creşterii primelor de risc, statul nu a reuşit ieri să se mai finanţeze de pe pieţele externe pentru prima dată din luna august a anului trecut, respingând ofertele băncilor, leul şi-a continuat deprecierea, iar bursa de la Bucureşti a scăzut cu circa 1%. Bursele din Germania şi Franţa se corectau pe parcursul zilei cu 3,5%. Aurul a scăzut cu peste 6% şi a spart pentru prima dată în ultimii ani pragul de 1.300 de dolari/uncie (157,6 lei/gram).

Afacerile gigantului Samsung în România au depăşit pragul de jumătate de miliard de euro

Gigantul sud-coreean Samsung a obţinut anul trecut pe piaţa locală afaceri de circa 2,4 mld. lei (534 mil. euro), în creştere cu 55% comparativ cu anul anterior, cifre ce îl poziţionează în topul celor mai mari 30 de companii din economie potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Cei 130 de angajaţi ai companiei au reuşit de asemenea anul trecut să dubleze profitul Samsung Electronics România până la 63 mil. lei (14 mil. euro) într-o perioadă în care există încă apetit de consum pentru smartphone-uri şi tablete. "Faptul că oamenii achiziţionează îmi spune că se poate, şi mai înainte de toate că se acoperă o nevoie. Şi chiar dacă este un cost, clientul consideră că este unul care merită plătit", a spus Sorin Manea, head of telecom division Samsung Electronics România în cadrul evenimentului "Cei mai mari jucători din economie - cine sunt cei 80 de lideri ai crizei" organizat de ZF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb