REVISTA PRESEI 22.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 octombrie 2014

ADEVARUL

Batista pe ţambal în PSD. Ghiţă, Şova şi Vanghelie au fost suspendaţi de faţadă

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, ieri, la finalul unei şedinţe-fulger a Biroului Permanent Naţional (BPN) că Dan Şova, Sebastian Ghiţă şi Marian Vanghelie sunt suspendaţi din toate funcţiile pe care aceştia le deţineau în partid, până pe data de 18 noiembrie, adică exact până după alegerile prezidenţiale. Sancţiunile nu vor avea un impact puternic, deoarece cei trei nu deţineau funcţii relevante în PSD, care implică atribuţii executive. Spre exemplu, Dan Şova era vicepreşedinte, însă nu avea în subordine o organizaţie judeţeană sau de sector. În plus, Şova a mai fost suspendat din funcţia de purtător de cuvânt al PSD. Marian Vanghelie era tot vicepreşedinte, dar rolul său în partid era unul minor, pentru că se afla în conflict cu Victor Ponta. Sebastian Ghiţă era preşedintele PSD Online, o funcţie inventată special pentru el, care îi oferea accesul la şedinţele conducerii PSD.

Harta penală a României

Parlamentari, miniştri, primari sau şefi de consilii judeţene - indiferent de culoare politică, mulţi dintre cei care ne conduc au mânjit numele României cu sute de dosare penale. Şpăgile, minciuna sau afacerile pe banii statului sunt doar câteva dintre problemele "numelor grele" din politica românească. "Adevărul" a făcut bilanţul, judeţ cu judeţ, al dosarelor penale deschise pe numele politicienilor certaţi cu legea. BUCUREŞTI. - Dan Şova, urmărit penal pentru trafic de influenţă. IAŞI:- şase din deputaţi şi senatori, dar şi un prefect Cel mai cunoscut este fostul ministrul al transporturilor, Relu Fenechiu, unul dintre oamenii de bază ai PNL. BOTOŞANI. - Prima condamnare a fost cea a unui lider cu state vechi în PSD. Este vorba de Constantin Conţac fostul preşedinte al Consiliului Judeţean. BACĂU. - Primari, parlamentari, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, sunt implicaţi în dosare penale, în care sunt formulate acuzaţii grave de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu dar şi alte fapte de corupţie. Viorel Hrebenciuc, Romeo Stavarache, Valerian Vreme, Dragoş Benea sunt lideri care au simţit deja braţul lung al oamenilor Legii.

Când va putea fi arestat Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc, fosta "eminenţă cenuşie" a PSD, a demisionat marţi din Camera Deputaţilor, exact în ziua în care Comisia Juridică trebuia să spună dacă poate fi arestat preventiv, aşa cum au cerut procurorii DNA. Prin demisie, Hrebenciuc rămâne fără imunitate parlamentară, adică procurorii DNA pot cere arestarea lui fără a mai avea nevoie de permisiunea Parlamentului. Numai că acesta nu a demisionat oficial din Camera Deputaţilor, ci doar verbal. Asta înseamnă că procurorii încă nu se pot atinge de el, pentru că "sforarul PSD" se foloseşte în continuare de imunitate. Până când? Răspunsul prevede trei paşi. Mai întâi, demisia lui Hrebenciuc trebuie citită în plenul Camerei Deputaţilor. Al doilea pas: deputaţii trebuie să adopte o hotărâre prin care vacantează locul lui Hrebenciuc din Parlament. Pasul trei: hotărârea se trimite spre Monitorul Oficial, care se află în subordinea Guvernului. Deci demisia intră în vigoare în momentul publicării hotărârii.

SUA dau un avertisment dur Ungariei. Washingtonul şi Budapesta se acuză reciproc

Tensiunile bilaterale apărute între Statele Unite şi Ungaria din cauza corupţiei din sistemul public ungar ar putea obstrucţiona colaborarea în calitatea de aliaţi, avertizează Andre Goodfriend, ataşatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, potrivit ziarului "The New York Times". "Această situaţie, dacă va continua în acest mod, va face imposibilă colaborarea ca aliaţi. Vrem să evităm ajungerea într-un astfel de punct", a subliniat Goodfriend. Şase oficiali guvernamentali ungari suspectaţi de corupţie sunt vizaţi de interdicţii privind intrarea în Statele Unite, a anunţat luni Andre Goodfriend. Andre Goodfriend, ataşatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, a fost convocat vineri la Ministerul ungar de Externe, pe fondul informaţiilor privind presupuse presiuni ale Statelor Unite în cazul unei investigaţii care vizează companii americane din Ungaria. Tensiunile bilaterale au izbucnit în contextul în care autorităţile ungare anchetează presupuse fraude fiscale comise de companii şi organizaţii americane.

Vanghelie: Ghiţă este în spatele paparazzilor şi îi face probleme lui Ponta

Marian Vanghelie a fost întrebat de a ce i-a bruscat pe jurnaliştii care l-au urmărit la restaurant. . "Nu erau jurnalişti .Nu erau colegii dvs. Este o firmă din Voluntari. Maşina este o firmă din Voluntari, judeţul Ilfov. Această firmă se ocupă cu alte lucruri, n-au oameni care să se ocupe de presă. Sunt bine informat, am vrut să transmit un mesaj. Am fost urmărit de la 10 dimineaţă de patru maşini, iar seara am fost să mănânc, iar ei s-au interesat acolo ce am mâncat. După finalul şedinţei, Vanghelie a spus, fără ocolişuri, că Sebastian Ghiţă este în spatele filmărilor. "Îmi menţin problema vizavi de domnul Ghiţă. Îmi menţin ceea ce am spus, cred că e în spatele acestor acţiuni este domnul Ghiţă.

Cum te aperi de Ebola. Explicaţiile medicului român care-i păzeşte pe britanici de cumplita boală

Medicul Felicia Buruiană povesteşte, pentru "Adevărul", ce măsuri au luat autorităţile din Anglia pentru a face faţă potenţialelor cazuri de febră hemoragică, în condiţiile în care sunt 50% şanse ca virusul să apară în Marea Britanie în această lună. Cu toate că recunoaşte riscurile majore la care se supun medicii şi asistenţii medicali care intră în contact cu persoanele infectate cu Ebola, medicul român Felicia Buruiană, care profesează de ani buni într-un spital din Marea Britanie, spune că Europa ar trebui să trimită şi mai multe cadre medicale în zona endemică. În Anglia, Comitetul special pentru afecţiuni cu agenţi patogeni periculoşi a stabilit că fiecare clinician trebuie să ştie ce are de făcut. Astfel, toţi medicii din spitalele de stat au primit o serie de instrucţiuni pe care trebuie să le urmeze cu sfinţenie, spune doctorul Felicia Buruiană.

România a obţinut cea mai ieftină finanţare din istorie: 2,97% pe an pentru eurobondurile cu scadenţă în 2024

România a atras, marţi 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric, potrivit Bloomberg. La deschiderea licitaţiei, Ministerul Finanţelor a anunţat un randament indicativ uşor peste 3%, respectiv "mid swap rate" la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de bază. Marja iniţială peste mid swap era, la acel moment, similară celei obţinute la emisiunea din aprilie, când randamentul final a fost de 3,7%. La finalul subrscrierilor, preţul setat de aranjori împreună cu Ministerul Finanţelor a fost cu 185 puncte de bază peste mid swap. Aranjorii emisiunii au fost HSBC, Societe Generale, Raiffeisen şi UniCredit. Cererea investitorilor, de trei ori mai mare decât oferta Finanţelor. Ordinele de cumpărare au depăşit 4 miliarde de euro.

BANCHERUL

Creditele de consum luate de romani inainte de criza au fost cat cele ale ungurilor si cehilor la un loc

"Pentru a putea împinge economia pe o traiectorie de creştere economică autosusţinută, cred că e necesar ca băncile să direcţioneze resursele disponibile pentru creditare către investiţii productive, evitând împovărarea debitorilor de calitate cu costurile generate de alocările eronate din trecut", a spus ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Au trecut aproape 6 ani de la izbucnirea crizei si noi tot invatam din lectiile acesteia. Sau, mai bine spus, inca trebuie sa reparam greselile facute in doar 2-3 ani de euforie din perioada 2006-2008. Iar una dintre cele mai mari erori a fost, intr-adevar, volumul exagerat de credite de consum obtinute de romani, in comparatie cu creditele pentru afaceri, dupa cum demonstreaza si statisticile comparative ale creditarii din cele mai importante tari din zona, realizate de Banca Centrala Europeana (BCE). La inceputul lui 2006, creditele de consum acordate de bancile romanesti erau de doar 5 miliarde de euro, in 2007 au crescut exponential, la 15 miliarde, ajungand la aproape 20 de miliarde in perioada de glorie de la finalul lui 2008.

In timp ce BCE aplica masuri neconventionale pentru sustinerea creditarii, Mugur Isarescu vorbeste de nevoia unei creditari moderate

In timp ce Mario Draghi, seful Bancii Centrale Europene, a dat ieri startul masurilor neconventionale tip Quantitative Easing (QE) pentru sustinerea creditarii economiei reale de catre banci, de la care cumpara covered bonds (obligatiuni ipotecare), Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, este de parere ca in Romania ar fi mai potrivita o crestere moderata a creditarii, in vederea unei cresteri economice autosustinute. Numai ca o crestere economica autosustinuta inseamna, de fapt, o crestere economica redusa, din cauza resurselor interne limitate care sa poata sustine volume de credite si investitii mai mari de care tara noastra ar avea nevoie pentru a reduce decalajul de dezvoltare fata de celelalte tari europene. Cu o crestere economica autosustinuta s-ar putea sa ne mentinem ani buni si de aici inainte pe ultimul sau penultimul loc in Europa. De aceea, un mesaj firesc din partea guvernatorului Isarescu ar fi cel de gasire a unor masuri pentru stimularea creditarii, intrucat Romania se afla printre codasele tarilor din regiune din acest punct de vedere, conform statisticilor Bancii Centrale Europene.

CURENTUL

Trafic cu CNP-uri. O bază de date se vinde pe piaţa neagră şi cu 5.000 de euro

Şapte milioane de români au dat semnături pentru cei 14 candidaţi la preşedinţie. Şi-au pus pe listă nu doar semnătura, ci şi codul numeric personal. CNP-ul face parte din datele personale protejate prin lege, dar există riscul să ajungă în baze de date vândute pe piaţa neagră. Codul numeric personal sau alte date în afară de nume şi cel mult adresă nu se înstrăinează, avertizează autorităţile. Un hacker dezvăluie valoarea unor astfel de date secrete. "Preţurile sunt mici. Cu 100 de euro poţi să iei un milion de adrese bune. Însă dacă faci asta constant e posibil să scoţi mult mai mult de 100 de euro. E posibil să devină un business. Miza este pe celelalte baze de date, nu cele culese de pe net. Cele care nu sunt securizate: de magazine online, de angajatori care îşi lasă angajaţii cu acces la bazele de date", spune el. O bază de date poate ajunge la peste 5.000 de euro şi poate oferi informaţii mult mai în detaliu. "Aceste date sunt vândute mai departe unor terţe părţi pe pieţe negre. Practic, hakerii pot să-ţi fure cu totul identitatea bancară şi să facă tranzacţii în numele tău", spune Bianca Stănescu, specialist în securitate informatică.

Victor, Viorel - de Tia Şerbănescu

Niciodată toamna nu fu mai bogată-n capete celebre trimise-n judecată. Candidatul Victor Viorel Ponta a pierdut deja la DNA câteva trofee şi procente importante. Dar cele mai mari probleme Victor le are cu Viorel: Hrebenciuc. Considerat eminenţa cenuşie a PSD, marele păpuşar, intangibilul samsar, uns (de dinainte de revoluţie) cu toate alifiile, Hrebe scăpa ca prin minune din toate încurcăturile. Iar la corupţie PSD e campion naţional absolut - deşi nici celelalte partide nu lipsesc de pe podium - avându-l antrenor şi selecţioner pe marele Viorel. Cu figura sa de Şevarnadze în mizerie şi codoaşă de provincie, Hrebe a patronat toate orgiile politice majore. Ponta a primit lovitura clătinându-se zdravăn, cu ideile împrăştiate pe jos: "nu ne spune DNA pe cine punem şef la partid; ar fi culmea! Suntem o ţară democratică, eu sunt guvernul şi nu vreau să fac legi în locul parlamentului". Numai că el guvernul, el comandante, n-a prea înţeles ce-a auzit: nu DNA punea şef la PSD ci Hrebe şi Şova. Alt acuzat (în dosarul Microsoft), Dorin Cocoş, e aşteptat din Dubai. În fond, nu pierde nimic venind din Dubai: duba-i pregătită.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul încearcă să salveze Tarom

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Rus o soluţie pentru a fi "salvat" unul dintre brandurile româneşti. În ultimii cinci ani, compania a avut pierderi totale de aproape 1,2 mld. lei şi a ajuns la datorii de 273 mil. lei, faţă de aproape 430 cât înregistra în 2009. În prezent, Tarom este puternic afectată de protestele personalului navigant şi de climatul nefavorabil din industria aeronautică europeană.

Băncile ori îşi schimbă comportamentul, ori vor fi sparte în bucăţi, spune un bancher central

Băncile trebuie să schimbe modalitatea în care sunt retribuiţi angajaţii şi să facă alţi paşi pentru a-şi repara cultura corporativă care încurajează relele practici sau altminteri vor fi sparte în mai multe instituţii mai mici, a afirmat William C. Dudley, preşedinte al re­prezentanţei din New York a băncii centrale a SUA. Dacă acest comportament rău va persista, "concluzia inevitabilă la care se va ajunge este că firmele dumnea­voastră sunt prea mari şi prea complexe pentru a fi conduse efectiv", a afirmat acesta într-un discurs ţinut la Rezerva Federală Americană din New York. Declaraţiile preluate de Bloomberg survin în contextul scandalurilor privind manipularea indicelui de dobândă Libor şi a altor operaţiuni valutare şi au fost rostite în spatele uşilor închise la un atelier de lucru cu tema reformării culturii de business a industriei financiare de pe Wall Street şi la care au participat mai mulţi înalţi oficiali din sistemul bancar.

Cel mai mare grup hotelier din lume vinde 46 de hoteluri, inclusiv din România

Grupul hotelier francez Accor ar putea vinde 46 de hoteluri din Europa Centrală, inclusiv România, către grupul polonez Orbis, pentru suma de 142 milioane euro. Oferta venită din partea Accor se încadrează în strategia pe care Orbis o dezvoltă la ora actuală. Majoritatea hotelurilor sunt localizate în capitalele ţărilor din regiune: România, Ungaria, Cehia şi Polonia, iar oferta se adresează exclusiv grupului polonez Orbis, fiind valabilă până la finele lunii noiembrie. Orbis, care deţine în prezent 68 de hoteluri în Polonia, Lituania şi Letonia, a precizat că va lua o decizie în următoarele săptămâni. Accor deţine în România şase hoteluri care au în total 1.220 de camere, iar în luna noiembrie urmează să mai deschidă o unitate cu 114 camere. Astfel, compania operează în Bucureşti hotelul Novotel, hotelul Pullman, precum şi două hoteluri Ibis din Capitală - Gara de Nord şi Palatul Parlamentului. De asemenea, Accor mai deţine Hotelul Ibis Sibiu şi Ibis Constanţa.

Isărescu: Am avut lupte cu băncile străine

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, spune că banca centrală a avut adevărate lupte cu băncile cu capital străin, arătând că expansiunea creditului în valută a fost favorizată de existenţa unor diferenţiale de dobândă semnificative. Acestea erau cu atât mai atractive cu cât debitorii tindeau să ignore riscul valutar în contextul presiunilor de apreciere nominală generate de intrările masive de capital, cât şi de moneda de denominare a finanţării pusă la dispoziţia băncilor locale, de regulă fiind euro, a spus liderul băncii centrale.

Petrescu: Putem avea o creştere economică de 5-6% pe an

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, spune că România poate ajunge la o creştere economică anuală de 5-6%, pe termen mediu, necesară pentru a atinge nivelul de dezvoltare al ţărilor vest-europene, precizând că o condiţie ar fi să acţioneze în continuare pentru menţinerea disciplinei fiscale. "Ţinta noastră este să avem o creştere economică, pe termen mediu, de 5-6% în fiecare an. Avem nevoie de această creştere pentru a prinde din urmă restul Europei şi cred că, dacă vom continua să adoptăm măsuri care încurajează mediul de afaceri şi duc la menţinerea disciplinei fiscale, vom atinge acest obiectiv. (...) Sudul Europei poate să crească, în ciuda previziunilor de scădere economică din euro-zonă, şi cred că, în acest punct, trebuie să acce­lerăm motorul creşterii în regiune.

EVENIMENTUL ZILEI

Curtea Supremă judecă procesul lui Iohannis pe 18 noiembrie

Curtea Supremă a stabilit data în care se va judeca recursul ANI în dosarul în care îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate: 18 noiembrie. Infomaţia a fost postată aseară pe site-ul instituţiei. Alegerile prezidenţiale din România sunt programate a avea loc în 2 noiembrie 2014. În eventualitatea în care va fi necesar, turul al doilea de scrutin va avea loc în data de 16 noiembrie 2014.

Anchetă de proporţii la Primăria Timişoara

Procurorii DNA au făcut, ieri, o "vizită de lucru" la Primăria Timişoara, unde au declanşat o anchetă de proporţii. Ei vor să stabilească cine se face vinovat de cheltuirea ilegală a banilor publici alocaţi pentru echipa de fotbal Politehnica Timişoara, în perioada 2008 -2011, pe când era patronată de Marian Iancu , condamnat la 12 ani de puşcărie în dosarul "Rafo", pentru evaziune fiscală.. Finanţarea echipei de fotbal Politehnica Timişoara de către autorităţile locale a fost declarată ilegală în urma unui control al Curţii de Conturi finalizat la sfârşitul anului 2012. S-a stabilit că, în perioada 2008 -2011, Primăria a alocat 27, 1 milioane de lei, iar Consiliul Judeţean 9,95 milioane de lei. Banii trebuiau folosiţi pentru activităţile sportive. În realitate, aproape 25 % din suma dată de municipalitate a ajuns în conturile Finanţelor Publice, după ce firmele omului de afaceri au fost executate silit. În plus, s-a dovedit că Marian Iancu ţinea contabilitate dublă pentru firma prin care gestiona echipa de fotbal, astfel că a decontat aceleaşi cheltuieli cu jucătorii atât la Primărie, cât şi la Consiliul Judeţean.

ŞEFUL BVB: O creştere de 2-3% este insuficientă pentru România

Un avans al economiei de 2-3% este insuficientă pentru România şi alte ţări din regiune, în condiţiile în care acestea au o mare distanţă de recuperat pentru a ajunge din urmă ţările din vest, a spus Ludovic Sobolewski, directorul executiv al BVB, în cadrul summitului organizat de The Economist. " Este posibil să existe o bună strategie la nivelul autorităţilor dar trebuie să vedem rezultate. Avem o economie bazată pe IMM-uri şi trebuie să le oferim mijloace că să se dezvolte, o posibilitate de a ajunge la bani", a completat şeful BVB. La rândul sau, Valeriu Nistor, directorul IBM România, prezent la acelaşi summit, a spus că mediul economic are nevoie de predictibilitate şi de transparenţă din partea autorităţilor. "Sistemul economic are capacitatea de a se adapta dar am vrea să ne adaptăm fără a schimba brutal modelul de business."

JURNALUL NATIONAL

Obiectiv DNA: distrugerea PSD!

O tribună băsistă finanţată din banii asiguraţilor la Astra, publica recent un articol programatic: "O prioritate naţională: distrugerea PSD!" "Ideologul" transmitea către toate instituţiile "cu naşu' în suflet" ordinul de declanşare a ofensivei generalizate în debutul campaniei electorale. Ţinta - principalul partid al ţării, cu şansele cele mai mari de a câştiga prezidenţialele prin candidatul Victor Ponta. Cum poate fi distrus un partid cu o bază foarte largă de susţinere?. DNA se află în prima linie de bătaie: ea a reuşit să destabilizeze consilii judeţene, după ce "Sora" ANI a pus "anatema" incompatibilităţii pe sute de primari, în "strategia" de modificare a hărţii politice rezultate din alegerile din 2012. Dosarul Microsoft, cu "lot" substanţial de miniştrii PSD, diversiunea "ofiţerului acoperit" pentru compromiterea lui Victor Ponta, rechizitoriul "Referendumul" şi în fine "Cazul Hrebenciuc", "lipit" de o cauză civilă arată că întreg arsenalul armelor murdare este scos în această lună decisivă a luptei pentru Cotroceni.

Eugen Nicolescu, ministrul Energiei: România, pe locul al treilea în UE din punct de vedere al securităţii energetice

Testul de stres în materie de securitate energetică plasează România pe locul al treilea în UE după Danemarca şi Estonia, mai puţin de 20% din nevoile noastre de gaze sunt importante, iar poziţia noastră este stabilă, a declarat Eugen Nicolescu, ministrul Energiei, la summit-ului UE pentru Europa de Sud Est. "Avem şi şansa chiar să îmbunătăţim situaţia şi la începutul anului 2020 putem să devenim independenţi energetic, ca rezultat al noilor investiţii. România a decis să investească în programul nuclear. Până acum, România a investit mai mult de un miliard de dolari în unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, evident decizia corect este să continuăm, dar să vedem când şi cu cine. Există deja câteva părţi interesante, dar nu s-a decis încă cu cine", a declarat ministrul Energiei.

NATIONAL

Mircea Dusa si Verestoy Attila, capi de serie in lotul "Padurarii 2"

Trei judecatori, mai multi oameni de afaceri si puzderie de functionari publici de la ROMSILVA si de la Ministerul Agriculturii sunt deja pe "teava tunului" in asa numitul dosar al Retrocedarilor, in care sunt acuzati de complicitate la atribuirea ilegala, catre un mostenitor de gradul al cincilea al familiei Strurdza, a nu mai putin de 90.000 de hectare de padure. Dupa cum sustin sursele National, procurorii anticoruptie au avansat deja si cu o ancheta adiacenta privind prapadul din padurile harghitene, comise inca de pe vremea cand actualul ministru al Apararii, pesedistul Mircea Dusa era prefect acolo, numit cu binecuvantarea "drujbei lui Dumnezeu", liderul udemerist Verestoy Attila. Iar ancheta Directiei Nationale Antioruptie are la baza un raport al unor inalti oficiali din Ministerul de Interne, de pe vremea cand ministerul respectiv era condus de catre Mircea Dusa.

Ponta imparte castane in PSD

Victor Ponta a incercat sa acopere marele scandal in care este implicat partidul sau cu un circ mai mic. "Vreau sa fac ordine si disciplina", a decretat liderul social-democrat in debutul reuniunii Biroului Permanent National. Ordinea si discipila s-au tradus ulterior prin niste "autosuspendari" fara valoare. Despre problemele pe care din ce in ce mai multi social-democrati le au cu justitia sau despre posibilitatea ca Legea amnistiei si gratierii sa ajunga la vot, presedintele PSD nu a suflat nicio vorba, preferand in schimb sa lase conflictul atate conflictul dintre Marian Vanghelie si Sebastian Ghita. O miscare inteligenta, daca ne gandim ca genul acesta de badaranii fac deliciul publicului.

Geoana catre pesedisti: O sa pierdem alegerile!

Senatorul PSD Mircea Geoana le cere colegilor sa lase deoparte disputele personale si sa se concentreze asupra campaniei electorale. Asta daca-si doresc sa castige presedintia, evident. Intrigile de partid pun in pericol sansele lui Victor Ponta in alegeri, a mai avertizat Mircea Geoana. "Fac un apel catre colegii din PSD - sa castigam mai intai alegerile prezidentiale, si apoi vorbim despre conducerea PSD. Intreaga discutie generata in jurul dosarului Hrebenciuc si a implicarii lui Dan Sova trebuie foarte clar delimitata. Vorbim, asadar, despre doua paliere - unul privitor la aspectele juridico-legale, pe care numai organele abilitate ale statului se pot pronunta, si un al doilea palier, cel politic", a afirmat Geoana, solicitandu-le colegilor sai sa dea dovada de maturitate.

Putin a propus Poloniei impartirea Ucrainei

Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a propus fostului premier polonez Donald Tusk sa imparta Ucraina intre ei, ca tot "e un stat artificial creat". Dezvaluirea a fost facuta de presedintele Camerei Inferioare a Parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, care era ministru de Externe in Cabinetul Tusk. "La summitul NATO de la Bucuresti, in 2008, Putin a tinut extraordinarul discurs prin care a declarat ca Ucraina este o tara artificiala si ca cea mai mare parte a teritoriului apartine, istoric, de Rusia", a spus Sikorski intr-un interviu pentru Politico Magazine. Tot cu prilejul acestui summit, Putin a avertizat ca va raspunde militar daca Ucraina si Georgia se indreapta spre alianta NATO. Ceea ce a si facut, cateva luni mai tarziu, cand a invadat Georgia. Pentru Ucraina a fost nevoie de ceva timp, de munca a serviciilor secrete, de combinatii.

PUTEREA

SCHISMĂ ÎN PSD! Schema dezbinării, realizată de Mihai Pâlşu după declaraţia lui Sebi Ghiţă

Deputatul Sebi Ghiţă, cel mai de nădejde tovarăş al premierului şi preşedintelui PSD Victor Ponta, a cerut suspendarea din PSD a binomului Hrebenciuc-Şova. Propunerea lui Ghiţă, făcută luni seară pe la ora 23.00 la postul său de nişă, România TV, vine ca urmare a apariţiei în presă a stenogramelor discuţiilor dintre Viorel Hrebenciuc şi Dănuţ Coman Şova. În aceste interceptări, guzganul Hrebe şi fantele Şova pun la cale o manevră de câştigare a supremaţiei în PSD după epoca Ponta - indiferent că va câştiga sau nu Preşedinţia României, el nu va mai fi premier. Din transcrierea dialogului rezultă că Liviu Dragnea nu trebuie lăsat să devină şef peste pesedişti, iar pentru a obţine succes, Şova deja îi gâdilă intens orgoliul "Papei" Marian Oprişan! Ultimatumul lui Ponta, lansarea lui Ghiţă spre şefia partidului.

Toni Doboş, fostul fotbalist al Stelei, acuzat de mită în Dosarul "Valiza"

DNA a reluat urmărirea penală împotriva lui Toni Doboş, fostul fotbalist al Stelei şi al Naţionalei României. Doboş este acuzat de luare de mită în cazul "Valiza". Procurorii au ancheta împotriva sa încă din 2008, dar cazul a fost "suspendat" din cauza incapacităţii fizice a fostului fotbalist. Toni Doboş a supravieţuit ca prin minune unui teribil accident de maşină în 30 august 2008, în Cluj. În urma incidentului Doboş a fost "legumă" pentru o perioadă îndelungată, soarta sa fiind pe muchie de cuţit în tot acest timp. Ieri, fostul tricolor a fost audiat la DNA şi conform propriilor declaraţii are calitate de suspect într-un caz disjuns din Dosarul "Valiza". Pe scurt, Doboş este acuzat că pe vremea în care era preşedintele Clubului "U" Cluj a primit mită de la Gigi Becali, pentru a face pe dracul în patru să împiedice principala contracandidată a Stelei, CFR Cluj, să câştige titlul.

De la 1 noiembrie, pe piaţă vor fi lansate sortimente făcute după reţete din anii "80

Brutarii vor scoate pe piaţă după 1 noiembrie mai multe sortimente de pâini făcute după reţete din comunism, printre care "franzela Bucureşti", lungă de 65 de centimetri, care conţin, pe lângă ingredientele clasice, şi zahăr, lapte şi grăsimi. Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan, afirmă că reţetele vechi nu mai erau aplicate de multă vreme nici în cazul pâinii premium, iar laptele era înlocuit cu apa, sau untul cu margarina. "Începând cu 1 noiembrie vom lansa pe piaţă mai multe sortimente de pâine mai specială, premium, care vor fi realizate după reţete vechi de acum 30 de ani. Având adaosuri de zahăr, lapte şi grăsimi, aceste pâini vor fi mai scumpe decât cele clasice. Reţetele de pâine de dinainte de 1989 erau mai bune şi mai sănătoase decât cele de acum, erau mai naturale, pentru că nu conţineau amelioratori", a spus Aurel Popescu.

În noaptea dintre 25 şi 26 octombrie se trece la ora de iarnă: Ora 4.00 va deveni ora 3.00

În acest an, trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea dintre 25 şi 26 octombrie. Românii vor dormi cu o oră mai mult, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Astfel, 26 octombrie va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore şi vom dormi mai mult cu o oră. Trecerea la ora de vară 2014 s-a făcut în noaptea de 29 spre 30 martie. Atunci ora 3.00 a devenit ora 4.00. Acest sistem are ca scop folosirea din plin a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. Astfel, se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.

ROMANIA LIBERA

Oamenii lui Hrebenciuc

Stenogramele discuţiilor înregistrate de procurori în dosarul de trafic de influenţă al lui Viorel Hrebenciuc arată că deputatul PSD avea relaţii extinse în rândul funcţionarilor din instituţiile publice. Printre cei care ascultau ordinele lui Hrebenciuc se numără şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sau Cristian Socol, consilierul prim-ministrului. În contextul în care Viorel Hrebenciuc era deja urmărit penal în două dosare, acesta voia să afle de la Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, dacă este interceptat. Iliescu îi confirmă acest aspect, printr-o sursă - un ofiţer care activează în DNA.

Vasilescu, BNR: Economia nu creşte cu fiscalitate

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, este convinsă că vom avea o creştere economică pe termen mediu de până la 6% pe an dacă vom menţine disciplina fiscală. Economiştii o contrazic arătând că economia nu poate creşte fără investiţii, doar cu fiscalitate. Putem avea creştere economică doar printr-o disciplină fiscală de fier? "Nu. Politica economică implică mai multe instrumente, nu doar politica fiscală. Discursul ministrului Finanţelor este un discurs politic care nu are nici o legătură cu realitatea. Investiţiile private sunt în scădere din cauza taxelor. Investiţiile publice nu trebuie neapărat crescute, dar trebuie să oferi argumente sectorului privat să investească", susţine analistul economic, Florin Câţu. Adrian Vasilescu susţine că nu faci creştere economică cu fiscalitate, ci fiscalitate cu creştere economică. "Investiţiile publice sunt necesare numai atunci când cele private nu sunt încurajate, fiind în scădere. Noi ne aflăm într-o astfel de situaţie",

ZIARUL FINANCIAR

România este pe locul trei în UE la exportul de cereale către pieţele extracomunitare

Apetitul egiptenilor pentru grâul românesc sau al saudiţilor pentru orzul recoltat în Ialomiţa sau Călăraşi face ca exporturile româneşti de cereale să fie un ghimpe în coasta liderilor europeni Franţa şi Germania. Traderii de materii prime agricole au exportat 2,1 milioane de tone de cereale (grâu, orz şi porumb) în perioada 1 iulie-14 octombrie (primele 16 săptămâni ale sezonului comercial curent) astfel că marfa românească este pe locul trei în topul celor mai mari exportatori din UE către pieţele extracomunitare. Aproape două treimi din cantitatea deja livrată sunt acoperite de grâu, restul fiind împărţit aproape egal între comenzile de orz şi porumb. Exportul românesc de cereale se situează pe a treia poziţie a topului european după primele 16 săptămâni ale sezonului la o diferenţă de 0,9 mil. tone de liderul Franţa şi la 0,6 mil. tone de Germania, ocupanta celui de-al doilea loc.

Cea mai mare piaţă a României pierde lunar 2,5 mld. euro din valoare

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară de la Bucureşti s-a redus cu 7% în primele nouă luni şi a ajuns la 284 miliarde de euro, echivalentul unei medii zilnice de 1,5 mld. euro, ca efect al lipsei de lichiditate în valută din sistemul bancar şi al interesului scăzut al străinilor pentru active denominate în lei. Volumul total fusese de 307 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2013, potrivit datelor BNR. Practic, valoarea pieţei s-a redus cu 23 mld. euro faţă de primele nouă luni de anul trecut, adică o medie lunară de 2,5 mld. euro. Scăderea înregistrată în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 16%. Media zilnică din septembrie a fost de 1,25 mld. euro, adică un minim al ultimelor zece luni. "Tranzacţiile pe piaţa valutară locală s-au situat pe un trend descendent începând din 2012, ceea ce coincide cu accentuarea fenomenului de deleveraging.", comentează Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.

Săptămână agitată pentru bancherii europeni

Banca Centrală Europeană (BCE), instituţia care se va ocupa de luna viitoare de monitorizarea centralizată a băncilor mari din zona euro, va dezvălui la sfârşitul săptă­mânii rezultatele evaluării fără precedent a calităţii activelor bancare (AQR - asset quality review) derulată pe parcursul ultimului an. Evaluarea a cuprins 130 de grupuri ban­care din 20 de ţări europene, iar 18 dintre acestea au subsidiare la Bucureşti sau sunt acţionari semnificativi în cadrul unor bănci locale. Odată cu testarea calităţii activelor, care include verificarea garanţiilor şi a provizioa­nelor, supraveghetorii europeni au derulat şi un test de stres pentru a evalua rezistenţa băncilor în condiţii economice adverse. Un efect al testării sănătăţii sistemului bancar european ar putea fi încheierea unei perioade de cădere dramatică a activităţii de creditare, în special în zona de sud a continentului, generată de o lipsă generală de încredere. Unele informaţii publicate de presa străină indică nouă bănci care nu îndeplinesc criteriile impuse de BCE, printre acestea fiind Millennium şi Piraeus, ambele prezente pe piaţa locală.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb